ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 54 Τεύχος A’ 92/11.06.2019

Προέλευση, προσόντα, επιλογή και εξέλιξη των κληρικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 περίπτ. γ’, δ’, στ’ και η’ του ν. 1481/1984 «Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» (Α’ 152), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1590/1986 (Α’ 49).

2. Τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 1 του ν. 2800/2000 «Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 41).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 1 του ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» (Α’ 73).

4. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α’ 98).

5. Την αριθμ. 8000/1/2018/52-β’ από 20/06/2018 εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού και την αριθμ. 6015/2/5 από 17/06/2018 έκθεση κάλυψης δαπάνης της Διεύθυνσης Οικονομικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

7. Την αριθμ. 76/2015 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και την αριθμ. 21/2019 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Προέλευση

1. Οι Κληρικοί της Ελληνικής Αστυνομίας προέρχονται:

α. Από μετάταξη αστυνομικών Γενικών και Ειδικών καθηκόντων, ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων που κατέχουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2. Οι αξιωματικοί Γενικών και Ειδικών καθηκόντων μετατάσσονται στην κατηγορία αξιωματικών ειδικών καθηκόντων Κληρικών, με το βαθμό που κατέχουν, όχι όμως κατώτερο από το βαθμό του Υπαστυνόμου Α’, οι δε ανθυπαστυνόμοι, αρχιφύλακες, υπαρχιφύλακες, αστυφύλακες, ειδικοί φρουροί και συνοριακοί φύλακες με το βαθμό του Υπαστυνόμου Α’.

β. Από κληρικούς που διορίζονται, κατά την αναφερόμενη στα επόμενα άρθρα διαδικασία, με το βαθμό του Υπαστυνόμου Α’.

2. Η διαδικασία διορισμού ή μετάταξης των Κληρικών της Ελληνικής Αστυνομίας, διενεργείται αυτοτελώς ανά κατηγορία προέλευσης, για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, κατόπιν σχετικής προκήρυξης.

3. Η μετάταξη ή ο διορισμός των Κληρικών της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται με την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος ύστερα από πρόταση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και γνώμη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Άρθρο 2
Προσόντα Προϋποθέσεις

1. Οι Κληρικοί της Ελληνικής Αστυνομίας διορίζονται για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, από κληρικούς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διαθέτουν τα ακόλουθα προσόντα:

α. Πτυχίο Θεολογικής Σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ή ισότιμης αλλοδαπής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής.

β. Χειροτονητήριο από Αρχιερέα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού με βεβαίωση της Ιεράς Συνόδου για την κανονικότητα του χειροτονήσαντος αυτόν Αρχιερέα.

γ. Φέρουν τουλάχιστον το δεύτερο βαθμό ιερωσύνης (Πρεσβύτεροι).

δ. Υπηρετούν ως κληρικοί τουλάχιστον για τρία έτη από τη χειροτονία τους σε Ορθόδοξη Κανονική Ανατολική Εκκλησία του Χριστού.

ε. Δεν υπερβαίνουν το 45ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης.

στ. Επιπλέον, απαιτείται να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(1) Οι υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, όχι όμως για λόγους υγείας ή να έχει αναβληθεί νόμιμα η κατάταξή τους για εκπλήρωση της υποχρέωσης για στράτευση.

(2) Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή καθώς και ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του έργου τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις για την κατάταξη στην Ελληνική Αστυνομία.

(3) Να έχουν υπακοή στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

(4) Να μην έχουν καταδικαστεί, έστω και με οριστική απόφαση, για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή των εγκλημάτων ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχομένης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, επαιτείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, περί ναρκωτικών, παιγνίων, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, αλλοδαπών, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επεβλήθη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών και να μην εμπίπτουν στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4139/2013 (Α’ 74). Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα ανωτέρω εγκλήματα.

Υποψήφιοι εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κάποιο από τα προαναφερόμενα εγκλήματα μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά πρόσληψης.

Αποκλείονται όμως αν μέχρι την έκδοση της πράξης για την πρόσληψή τους δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

(5) Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίστηκε για τη στέρησή τους.

(6) Να μην έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση (άρθρο 1666 Α.Κ.).

2. Η μετάταξη αστυνομικού προσωπικού Γενικών και Ειδικών καθηκόντων, ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων ως Κληρικών του Σώματος, διενεργείται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 5 και επιτρέπεται μόνο προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, εφόσον οι υποψήφιοι:

α. δεν τελούν σε διαθεσιμότητα για λόγους πειθαρχίας, β. δεν έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου, γ. δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους, κατά την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης και δ. κατέχουν τα προσόντα και τις λοιπές προϋποθέσεις που απαιτούνται για το διορισμό των υποψηφίων Κληρικών, για την κάλυψη των προκηρυχθεισών θέσεων.

Άρθρο 3
Προκήρυξη

1. Για την πλήρωση των θέσεων των Κληρικών, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας εκδίδει σχετική προκήρυξη στην οποία ορίζονται:

α. η διαδικασία που θα ακολουθηθεί (μετάταξη ή διορισμός) για την πλήρωση των θέσεων,

β. οι κενές οργανικές θέσεις που θα καλυφθούν, γ. τα απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις και δ. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής τους, η διαδικασία αξιολόγησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Η προκήρυξη αποστέλλεται σε όλες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Δημοσιεύεται σε τρεις (3) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών.

Άρθρο 4
Δικαιολογητικά υποψηφίων Υγειονομική εξέταση

1. Οι υποψήφιοι της περίπτωσης β’ της παρ. 1 του άρθρου 1 υποβάλλουν, μέσα στην προθεσμία που ορίζει η προκήρυξη τα εξής δικαιολογητικά:

α. Αίτηση συμμετοχής. β. Αντίγραφα των τίτλων σπουδών τους και του χειροτονητηρίου εγγράφου τους με βεβαίωση της Ιεράς Συνόδου για την κανονικότητα του χειροτονήσαντος αυτόν Αρχιερέα.

γ. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

δ. Αντίγραφα διδακτορικών, μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, άλλων τίτλων σπουδών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μελέτες, επιστημονικές εργασίες ή ανακοινώσεις, πτυχία άλλων ξένων γλωσσών, εφόσον υπάρχουν.

ε. Φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητάς τους.

στ. Βεβαίωση της οικείας εκκλησιαστικής αρχής καθώς και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, στην οποία υπηρετεί, περί του ήθους, της διαγωγής και των τυχόν εκκλησιαστικών ποινών που του έχουν επιβληθεί.

ζ. Πιστοποιητικό γνώσης ξένων γλωσσών.

η. Αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης και πιστοποιητικό Εισαγγελίας ότι δεν διώκονται ποινικά, με ημερομηνία έκδοσης που απέχει, το περισσότερο, δύο (2) μήνες από την ημερομηνία υποβολής.

θ. Πιστοποιητικό Στρατολογικού Γραφείου, τύπου Α’.

ι. Πιστοποιητικό του οικείου Πρωτοδικείου ότι δεν έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

2. Οι υποψήφιοι της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 1 που δικαιούνται και επιθυμούν να μεταταγούν στην κατηγορία αξιωματικών ειδικών καθηκόντων Κληρικών, υποβάλλουν μέσα στην προθεσμία που ορίζει η προκήρυξη τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις περιπτώσεις (α) έως (ζ) της προηγούμενης παραγράφου.

3. Οι υποψήφιοι της περίπτωσης β’ της παρ. 1 του άρθρου 1 υποβάλλουν αυτοπροσώπως τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου διαμονής τους, ενώ οι υποψήφιοι της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 1 στην Υπηρεσία που υπηρετούν.

4. Οι Υπηρεσίες που δέχονται τα δικαιολογητικά υποχρεούνται να:

α. Ελέγχουν τα δικαιολογητικά για την εμπρόθεσμη υποβολή τους, την πληρότητα και τη σύνταξή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και της σχετικής προκήρυξης.

β. Μεριμνούν για τη συμπλήρωση ή διόρθωση τυχόν ελλείψεων και σφαλμάτων και υποβάλλουν ιεραρχικά, μέσα στις ορισθείσες προθεσμίες, όλα τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άρθρο 5
Διαδικασία αξιολόγησης Πίνακες επιτυχόντων

1. Για την αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων συγκροτείται Ειδική Επιτροπή Επιλογής, με απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία αποτελείται από έναν (1) Αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, ως πρόεδρο και δύο (2) Υποστρατήγους της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι προτείνονται, με τους αναπληρωτές τους, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έναν (1) Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος διαποιμαίνοντα Ιερά Μητρόπολη, ο οποίος προτείνεται, με τον αναπληρωτή του, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και έναν (1) Καθηγητή Α’ Βαθμίδος Θεολογικής Σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, με τον αναπληρωτή του, ο οποίος προτείνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στον οποίο απευθύνεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ως γραμματέας της Ειδικής Επιτροπής Επιλογής, με τον αναπληρωτή του. Σε περίπτωση που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν προτείνει μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών τα προβλεπόμενα ως άνω μέλη, η Ειδική Επιτροπή Επιλογής συγκροτείται και λειτουργεί χωρίς τα μέλη αυτά.

2. Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων συγκεντρώνονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία παραλαμβάνει η ως άνω Ειδική Επιτροπή Επιλογής και προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

α. Ελέγχει την πληρότητα και την ακρίβεια των δικαιολογητικών των υποψηφίων και συντάσσει κατά αλφαβητική σειρά, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, πίνακα υποψηφίων που συγκεντρώνουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για πρόσληψη και πίνακα υποψηφίων που δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα προς τούτο προσόντα και προϋποθέσεις.

β. Συντάσσει πίνακα υποψηφίων, με βάση το βαθμό του βασικού πτυχίου πρόσληψης, πολλαπλασιαζόμενο επί δύο (2). Στο γινόμενο αυτό προστίθενται μονάδες ως εξής:

(1) Για κατοχή πτυχίου ανώτατης εκκλησιαστικής ακαδημίας, πέντε (5) μονάδες.

(2) Για κατοχή δεύτερου πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, επτά (7) μονάδες.

(3) Για κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, πέντε (5) μονάδες.

(4) Για κατοχή διδακτορικού διπλώματος, επτά (7) μονάδες.

(5) Για κατοχή δεύτερου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, προστίθενται το 50% των μονάδων των υποπεριπτώσεων (3) και (4).

(6) Τρεις (3) μονάδες στους έχοντες άριστη γνώση, δύο (2) μονάδες στους έχοντες πολύ καλή γνώση και μία (1) μονάδα στους έχοντες καλή γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39).

(7) Έως είκοσι (20) μονάδες, ύστερα από συνέντευξη των υποψηφίων. Σκοπό της συνέντευξης αποτελεί η διαμόρφωση γνώμης για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα των υποψηφίων για την άσκηση των καθηκόντων των Κληρικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Αντικείμενο της συνέντευξης αποτελούν οι δραστηριότητες των υποψηφίων με βάση το περιεχόμενο του βιογραφικού τους, το ποιμαντικό και συγγραφικό τους έργο όπως άρθρα, μελέτες, εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ημερίδες, το ήθος, η διαγωγή και οι τυχόν εκκλησιαστικές ποινές που τους έχουν επιβληθεί, καθώς και οι διοικητικές ικανότητές τους να προγραμματίζουν, να συντονίζουν, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις. Το περιεχόμενο της συνέντευξης αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό της Ειδικής Επιτροπής Επιλογής, χωρίς την παράλειψη κρίσιμων και ουσιαστικών σημείων και η βαθμολογία για τον κάθε υποψήφιο αιτιολογείται ξεχωριστά.

γ. Η συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή εκατό (100). Η βαθμολογία εξάγεται μέχρι και χιλιοστού της μονάδας και σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου. Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας προηγείται ο υποψήφιος που έχει καλύτερη επίδοση στη συνέντευξη.

3. Στον πίνακα της περίπτωσης β’ της προηγούμενης παραγράφου καταχωρίζονται οι υποψήφιοι κατά σειρά επιτυχίας και η βαθμολογία τους ανά κριτήριο και συνολικά. Οι πίνακες των περιπτώσεων α’ και β’ της παραγράφου 2 υπογράφονται από τα μέλη της επιτροπής και διαβιβάζονται στις Υπηρεσίες της παρ. 3 του άρθρου 4 όπου και αναρτώνται για ενημέρωση των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι δικαιούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανάρτηση των πινάκων να υποβάλουν απευθείας στην αρμόδια για θέματα αστυνομικού προσωπικού Διεύθυνση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας αίτηση διόρθωσης των στοιχείων που θεωρούν ότι δεν έχουν υπολογιστεί ορθά. Η επιτροπή αξιολόγησης αποφαίνεται επί της αιτήσεως και ενεργούνται, αν απαιτείται, οι αναγκαίες διορθώσεις και ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος. Στη συνέχεια η ίδια επιτροπή συντάσσει τελικό πίνακα επιτυχόντων, σύμφωνα με την ως άνω συνολική τους βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο εδάφιο γ’ της παρ. 2. Αν προκύψει νέα ισοβαθμία διενεργείται κλήρωση από την επιτροπή αξιολόγησης στην οποία καλούνται και οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι και συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

Στη συνέχεια με διαταγή του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον τελικό πίνακα επιτυχόντων, καλούνται να προσέλθουν προς εξέταση της σωματικής τους ικανότητας και των ψυχικών και διανοητικών τους προσόντων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπερίπτωση (2) της περίπτωσης στ’ της παρ. 1 του άρθρου 2. Σε περίπτωση μη προσέλευσης προς εξέταση ή κρίσης του ως ΜΗ ΙΚΑΝΟΥ, καλείται προς εξέταση ο επόμενος του πίνακα υποψήφιος.

4. Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων υπογράφεται από τα μέλη της Επιτροπής και υποβάλλεται με μέριμνα του προέδρου της, μαζί με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, στην αρμόδια για θέματα αστυνομικού προσωπικού Διεύθυνση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία μεριμνά για την κύρωσή τους από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων και τη δημοσίευση της πράξεως διορισμού ή μετάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από την οποία αυτοδικαίως απολύονται από τη θέση την οποία κατείχαν.

Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων που δεν μετατάσσονται ή δεν προσλαμβάνονται επιστρέφονται σ’ αυτούς, μέσω των Υπηρεσιών τους ή των Αστυνομικών Τμημάτων του τόπου διαμονής τους, κατά περίπτωση.

Άρθρο 6
Εξέλιξη Υποχρεωτική υπηρεσία
1. Οι Κληρικοί του Σώματος εξελίσσονται μέχρι και το βαθμό του Ταξιάρχου και υποχρεούνται να υπηρετήσουν στην Ελληνική Αστυνομία για οκτώ (8) έτη από την πρόσληψη ή τη μετάταξή τους στην κατηγορία αυτή, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 35 παρ. 3 του ν. 1481/1984 και 51 παρ. 3 του π.δ.24/1997.

Άρθρο 7
Τροποποίηση διατάξεων ν. 2800/2000 (Α’ 41)

1. Η κατηγορία «Ιερείς» του αστυνομικού προσωπικού ειδικών θέσεων του στοιχείου 1 της περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 2800/2000 μετονομάζεται σε «Κληρικοί».

2. Οι οργανικές θέσεις της κατηγορίας «Κληρικοί» του αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων του στοιχείου 1 της περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 2800/2000 αυξάνονται κατά μία (1) και μειώνονται κατά μία (1) οι οργανικές θέσεις της κατηγορίας «Οικονομικοί Υγείας» του αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2010 (Α’ 1).

3. Το στοιχείο 1 της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 2 άρθρου 19 του ν. 2800/2000, αντικαθίσταται ως εξής:

«Κληρικοί: θέσεις 2. Οι θέσεις αυτές καλύπτονται από αξιωματικούς με βαθμό Ταξιάρχου Αστυνομίας μέχρι και Υπαστυνόμου Α’.».

Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι Κληρικοί του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρέτησαν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μήνες στον βαθμό του Ταξιάρχου διατηρούν τιμητικά τον τίτλο της θέσεώς τους και μετά την αποστρατεία τους, κατόπιν αποφάσεως του αρμοδίου για την αποστρατεία του συμβουλίου, εφόσον η αποστρατεία τους δεν ενεργείται συνεπεία εγγραφής τους σε πίνακα αποστρατευτέων.

2. Η ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου καταλαμβάνει και τους Κληρικούς της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν τεθεί σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, κατόπιν σχετικής αιτήσεώς τους.

Άρθρο 9
Καταργούμενες διατάξεις
Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 π.δ. 373/2002 (Α’ 320) καταργείται.

Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2019

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Υπουργοί

Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Προστασίας του Πολίτη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΛΓΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ