Cloud BackUp

Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (BACKUP) ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΗ

Το τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης μιας εταιρείας λογισμικού βλέπει καθημερινά εκατοντάδες ζητήματα που καλείται να επιλύσει. Μια ξεχωριστή ομάδα προβλημάτων, μικρή μεν σε αριθμό εμφανίσεων αλλά εξαιρετικά μεγάλη σε καταστροφικές επιπτώσεις, είναι αυτή που αφορά τα περιστατικά μερικής ή ολικής απώλειας δεδομένων.

Μερικά παραδείγματα λανθασμένης φύλαξης:

  • Στον ίδιο υπολογιστή σε άλλο δίσκο
  • Σε άλλο υπολογιστή στον ίδιο χώρο ή στο ίδιο κτήριο
  • Σε εξωτερικό δίσκο που παραμένει όμως συνδεδεμένος στο ίδιο μηχάνημα
  • Σε εξωτερικό δίσκο αποσπώμενο που παραμένει στον ίδιο χώρο
  • Με αυτόματη διαδικασία Backup μέσω batch file σε εξωτερική συσκευή που αλλάζει η σύνδεση ή/και η σύνθεση (ενδεχόμενα) του υπολογιστή .
  • Συνεχώς στο ίδιο μέσον αποθήκευσης με αντικατάσταση του προηγούμενου.
  • Σε flash memory

Τα περιστατικά που μπορούν να οδηγήσουν σε μερική ή ολική απώλεια δεδομένων είναι πάμπολλα. Παραθέτουμε τα πιο συνηθισμένα απλώς για να δείτε τι μπορεί να συμβεί.

Ασταθές ρεύμα, κλοπή, πυρκαγιά, ιός, hackers που κρυπτογραφούν το δίσκο, αστοχία υλικού, αστοχία λογισμικού, λανθασμένη ενέργεια χρήστη, κακόβουλη ενέργεια χρήστη, λανθασμένη ενέργεια τεχνικού.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αν έχετε ένα και μοναδικό μέσον φύλαξης κινδυνεύετε από απώλεια δεδομένων.

Έχοντας διαπιστώσει στην πράξη ότι υπάρχει, κακώς βέβαια, μεγάλο κενό στην φροντίδα που δίδεται συνολικά στην ανάγκη ασφαλούς φύλαξης δεδομένων, αποφασίσαμε από το 2012 να δημιουργήσουμε μια ειδική διαδικασία/υπηρεσία που να βοηθά εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο παραμελούν ή αντιμετωπίζουν μερικώς την ανάγκη ασφαλούς φύλαξης των δεδομένων τους για διαφορετικές περιπτώσεις πιθανής απώλειας.
Έτσι ενσωματώσαμε σε όλα μας τα προγράμματα ειδική επιλογή από την οποία ο χρήστης αποφασίζει, αν θέλει και όποτε θέλει, να δημιουργήσει ένα πρόσθετοbackup σε χώρο εκτός του δικού του περιβάλλοντος.

Η Anaconda λοιπόν διατηρεί σε cloud server, στο εξωτερικό, αποθηκευτικό χώρο υψηλής ασφαλείας όπου οι χρήστες μας μπορούν, εάν το επιθυμούν, να κάνουν κατά διαστήματα αποθήκευση των δεδομένων τους μέσα από τα προγράμματά μας σαν δεύτερο εφεδρικό backup. Σε περίπτωση απώλειας δεδομένων στην έδρα τους, και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμβεί αυτό όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορούμε σε τρία λεπτά (και το έχουμε κάνει πολλές φορές ήδη) να τους επιστρέψουμε τα δεδομένα τους στην τελευταία ημερομηνία που τα είχαν αποθηκεύσει. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

Παρακάτω παραθέτουμε γιατί επιμένουμε τόσο εμφατικά στην συνήθεια ενός πρόσθετου τακτικού Backup και γιατί ειδικά στην Anaconda (ή εν τέλει μέσα από το πρόγραμμα) και όχι με εργαλείο εξωτερικό ή απλό copy/paste.

Γιατί τακτικά (πχ κάθε μήνα):

Γιατί τα μηνιαία δεδομένα είναι τόσα πολλά που ένα backup 5 μηνών είναι μεν καλύτερο από το τίποτα αλλά και πάλι σκεφθείτε τον όγκο επαναπληκτρολόγησης, αν χρειαστεί να γίνει.

Γιατί μέσα από το πρόγραμμα:

Γιατί αν τρέξετε την επιλογή Backup μέσα από το πρόγραμμα σημαίνει ότι το πρόγραμμα, μέχρι εκείνη την στιγμή δουλεύει, δηλαδή «βλέπει τα δεδομένα σας», επομένως κάνοντας τώρα Backup θα έχετε όντως και τα δεδομένα σας. Αυτό το λέμε διότι ένα αυτόματο εξωτερικό backup, ή ένα copy/paste σε ανύποπτο χρόνο μπορεί μεν να αντιγράψει τα αρχεία σας αλλά τι σας εξασφαλίζει ότι τα αρχεία σας είναι σε καλή κατάσταση (και όχι πχ ήδη κρυπτογραφημένα!!!). Κι αν το Backup γίνεται συνεχώς στην ίδια θέση με εξωτερικό εργαλείο πως εξασφαλίζεστε ότι δεν θα «κάτσει» σε προηγούμενα σωστά δεδομένα ακυρώνοντας την ποιότητά τους? (ένα εξωτερικό εργαλείο backup δεν ξέρει ποτέ τι μεταφέρει άρα μπορεί να κάνει ζημιά αντί για καλό!!!)

Γιατί Backup στους server της Anaconda:

H Anaconda έχει ενοικιάσει αποθηκευτικό χώρο σε πιστοποιημένους provider που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Δηλαδή ενοικιάζουν αποθηκευτικό χώρο σε εταιρείες/πελάτες, και αναλαμβάνουν την ασφαλή φύλαξή των δεδομένων τους σε ειδικό προστατευμένο και διαμορφωμένο περιβάλλον και ταυτόχρονα κάνουν και τακτικά (κάθε 6 ώρες) backup τα δικά τους (άρα και τα δικά μας) δεδομένα σε άλλους Backup servers, εξασφαλίζοντας πολλαπλά όλα τα δεδομένα.

Γιατί όχι Backup στον χώρο μου:

Αναμφίβολα ένα Backup στο γραφείο σας είναι ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ (στην πραγματικότητα είναι το μοναδικό υποχρεωτικό). Όμως, για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, και επειδή το ζήσαμε το περιστατικό και μάλιστα πολλές φορές, τι θα γίνει αν σας κλέψουν τα μηχανήματα (έχει γίνει!) και τι θα γίνει αν υπάρξει ένα μικρό αλλά καταστροφικό για το χώρο ατύχημα (έχει γίνει και αυτό!). Τα μηχανήματα και ο χώρος αποκαθίστανται, τα χαμένα δεδομένα σας όμως ;

Τα δεδομένα των πελατών μου σε ξένο χώρο?

Είναι ένα εύλογο ερώτημα. Μήπως μου τα κλέψουν και βρεθώ εκτεθειμένος; Μήπως στο μέλλον γίνω αντικείμενο εκβιασμού. Μήπως κάποιος υπάλληλος της Anaconda δώσει τα δεδομένα μου σε κάποιο τρίτο πρόσωπο. Συμφωνώ απόλυτα με τον προβληματισμό σας. Αν λοιπόν είστε διατεθειμένος …

  • Να κάνετε τακτικά (πχ το αργότερο κάθε μήνα) Backup και μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα !
  • Να παίρνετε εκτός γραφείου το Backup αυτό και να το πηγαίνετε σε ασφαλή χώρο (το σπίτι σας δεν είναι ασφαλής χώρος) τότε ΝΑΙ δεν χρειάζεστε την πρόταση της Anaconda.

Αφού η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, πού είναι η παγίδα?

Ναι η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, και θα παρέχεται για πάντα δωρεάν (το κόστος μας είναι λογικό και έχουμε αποφασίσει ότι δεν αξίζει τον κόπο να το χρεώσουμε). Μπορεί το μάρκετινγκ να λέει τα αντίθετα, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Παγίδα λοιπόν δεν υπάρχει. Απλά βλέπουμε τόσα πολλά καθημερινά που σκεφθήκαμε ότι είναι ΚΡΙΜΑ, να μην το κάνουμε αφού μπορούμε. Η αξία του είναι ανεκτίμητη αλλά σαν ιδέα όχι σαν κόστος.

Εσείς θα αποφασίσετε τι θα κάνετε. Αλλά όμως κάντε κάτι. Σήμερα κιόλας. Όχι αύριο. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.