ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ: 62 ΦΕΚ Α΄112/03.5.2012

Καταγραφή, αποτύπωση και τεκμηρίωση άυλων πολιτιστικών αγαθών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α. του άρθρου 5 του Ν. 3028/2002 «Για την προστασίατων Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 153)

β. του Ν. 3521/2006 «Κύρωση της Σύμβασης της UNESCO για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 275)

γ. του Π.Δ. 191/2003 «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 146)

δ. του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98).

ε. του Π.Δ. 186/2009 «Συγχώνευση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΦΕΚ Α΄ 213).

στ. του Π.Δ. 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (ΦΕΚ Α΄ 221).

ζ. του Π.Δ. 110/2011 «Διορισμός Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ Α΄ 243).

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

3. Την αριθ. 79/2012 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Τρόποι καταγραφής, αποτύπωσης και τεκμηρίωσης άυλων πολιτιστικών αγαθών.
Ως καταγραφή, αποτύπωση και τεκμηρίωση των άυλων πολιτιστικών αγαθών νοείται:

α. Η αποτύπωση σε γραπτή μορφή, ήχου, εικόνας ή ήχου και εικόνας προφορικών παραδόσεων, μουσικής, τραγουδιών, χορών, τεχνών του θεάματος εκφράσεων, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας, γνώσεων και πληροφοριών, όπως είναι οι μύθοι, οι διηγήσεις, τα έθιμα, οι κοινωνικές πρακτικές, οι δεξιότητες που συνδέονται με την παραδοσιακή χειροτεχνία, οι τελετουργίες και πρακτικές που αφορούν στη φύση και το σύμπαν και άλλα δρώμενα. Η καταγραφή, αποτύπωση και τεκμηρίωση αφορά και στους χώρους που συνδέονται με τα άυλα πολιτιστικά αγαθά. Η ηχητική αποτύπωση πραγματοποιείται με επιτόπια έρευνα και συνεντεύξεις. Η οπτική αποτύπωση πραγματοποιείται με φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση, κινηματογράφηση και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

β. Η επιστημονική έρευνα και μελέτη των στοιχείων της καταγραφής και αποτύπωσης της περίπτωσης α.

γ. Η συγκρότηση αρχείων από τις ανωτέρω καταγραφές, αποτυπώσεις και τεκμηριώσεις.

δ. Η συγκρότηση συλλογών και αρχείων από υλικά τεκμήρια που συνδέονται με τα άυλα πολιτιστικά αγαθά.

ε. Η ψηφιοποίηση αρχείων και λοιπών στοιχείων σχετικών με τα άυλα πολιτιστικά αγαθά.

Άρθρο 2
Αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς

1. Αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την καταγραφή, την αποτύπωση και την τεκμηρίωση των άυλων πολιτιστικών αγαθών σύμφωνα με τα κριτήρια της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου είναι το Τμήμα Παραδοσιακού και Σύγχρονου Λαϊκού Πολιτισμού της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ως άνω Διεύθυνση είναι αρμόδια για τον συντονισμό των σχετικών ενεργειών και δράσεων με άλλους φορείς. Οι καταγραφές, οι αποτυπώσεις και οι τεκμηριώσεις συγκεντρώνονται στην παραπάνω Διεύθυνση και όσες κρίνονται αξιόλογες, κατατίθενται και στη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων.

2. Άλλες δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μουσεία και φορείς μπορούν, μετά από αίτησή τους και εισήγηση της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού να αναγνωριστούν ως φορείς καταγραφής, αποτύπωσης και τεκμηρίωσης άυλων πολιτιστικών αγαθών, εφ’ όσον πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α. Αναπτύσσουν επιστημονική δραστηριότητα σχετική με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

β. Έχουν συγκροτήσει και διατηρούν αρχείο σχετικό με τα άυλα πολιτιστικά αγαθά.

γ. Στελεχώνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

δ. Διαθέτουν υποδομή κατάλληλη για την επιστημονική επεξεργασία και μελέτη, την αρχειοθέτηση και τη φύλαξη των καταγραφών, αποτυπώσεων, τεκμηριώσεων συλλογών και αρχείων.

ε. Έχουν στο ενεργητικό τους αποδεδειγμένο έργο, όπως εκδόσεις, δημοσιεύσεις, διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, συναντήσεων ή άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων συναφών με τα άυλα πολιτιστικά αγαθά.

στ. Εξασφαλίζουν και μεριμνούν για την εκκαθάριση όλων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που ενδεχομένως υπάρχουν στις συλλογές τους, έτσι ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω διάθεση και χρήση για εμπορικούς ή μη σκοπούς των άυλων πολιτιστικών αγαθών τους με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού μετά από γνωμοδότηση των καθ΄ ύλην αρμοδίων κατά περίπτωση Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού πέραν του αρχικού σκοπού της εκπλήρωσης της δημόσιας αποστολής τους.

ζ. Διατηρούν και ενημερώνουν τον κατάλογο των άυλων πολιτιστικών αγαθών που διατηρούν στην κατοχή τους και τον διαθέτουν με άδειες κατάλληλες για περαιτέρω χρήση.

3. Δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μουσεία και φορείς που έχουν προβεί σε ψηφιοποίηση άυλων πολιτιστικών αγαθών, υποχρεούνται να τα διαθέτουν από σταθερό Κανονιστικό Αναγνωριστικό Πόρου (UniformResourceIdentifier), να διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών τους υποδομών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και τη μέγιστη δυνατή χρήση ανοιχτών προτύπων.

4. Στην περίπτωση που τα άυλα πολιτιστικά αγαθά, συλλέγονται, καταγράφονται, τεκμηριώνονται, υφίστανται επεξεργασία και ψηφιοποιούνται από δημόσιες αρχές ή τρίτους με χρήση δημοσίων πόρων ή αποτελούν αντικείμενο παροχής υπηρεσιών για το οποίο απαιτείται δημόσιος διαγωνισμός, αυτοί υποχρεούνται να εξασφαλίζουν από τον δικαιούχο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων επί των σχετικών άυλων πολιτιστικών αγαθών:

α) τη μεταβίβαση σε αυτούς των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άυλων πολιτιστικών αγαθών, των συλλογών αυτών και των σχετικών μεταδεδομένων ή

β) την παροχή σε αυτούς των αδειών που είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορούν να προβαίνουν στις ενέργειες που προβλέπονται στο παρόν και να μην περιορίζεται η περαιτέρω χρήση και αξιοποίηση για εμπορικούς ή μη σκοπούς των άυλων πολιτιστικών αγαθών, των συλλογών αυτών και των σχετικών μεταδεδομένων από οποιαδήποτε άλλη δημόσια αρχή ή τρίτο, εφόσον εκπληρώνεται ο αρχικός σκοπός της δημόσιας αποστολής τους και υπό την προϋπόθεση ότι το περιεχόμενό τους δεν αλλοιώνεται ή διαστρεβλώνεται με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς και δεν γίνεται αναφορά στην πηγή προέλευσής τους και στην ημερομηνία τελευταίας επικαιροποίησής τους.

Άρθρο 3
Συντονισμός καταγραφής

1. Οι Υπηρεσίες, τα πρόσωπα και οι φορείς που πληρούν τα κριτήρια της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρθρου και αναλαμβάνουν το έργο της καταγραφής, αποτύπωσης και τεκμηρίωσης άυλων πολιτιστικών αγαθών, καταθέτουν ετήσιο επιστημονικό πρόγραμμα στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία μπορεί να εισηγηθεί την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Διεύθυνσης, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

2. Για την πληρότητα της ενημέρωσης στον τομέα καταγραφής και αποτύπωσης πολιτιστικών αγαθών οι υπηρεσίες, τα πρόσωπα και οι φορείς της παραγράφου 2 του άρθρου 2 καταθέτουν στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αντίγραφο καταλόγων καταγεγραμμένων άυλων πολιτιστικών αγαθών, τον οποίο υποχρεούνται να ενημερώνουν ανά τρία (3) έτη.

Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος προεδρικού διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Ιωάννινα, 3 Μαΐου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ