ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 61 ΦΕΚ Α΄112/03.5.2012

Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 50/2008 (Α΄ 81) «Φοίτηση και Αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το Π.Δ. 43/2010 (Α΄ 86) «Τροποποίηση και συμπλήρωση του Π.Δ. 50/2008 (ΦΕΚ 81 Α΄) “Φοίτηση και Αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)”» .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 18 του Ν. 3475/2006 (146 Α΄) «Οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

2. Τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 47 του Ν. 3848/2010 (71 Α΄) «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις».

3. Τις διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου 1566/1985 (167 Α΄) «Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

4. Τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 1894/ 1990 (110 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 4 του άρθρου 46 του Ν. 2413/1996 (124 Α΄).

5. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (98 Α΄).

6. Τις διατάξεις του Π.Δ. 22/2012 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργού» (47 Α΄).

7. Τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 27528/ΣΤ5/15−03−2012 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου» (763 Β΄).

8. Τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 73030/Γ2/30−06−2011 Υ.Α. (1643 Β΄) με θέμα: «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 111276/ Γ2/08−10−2007 Υ.Α. «Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ» (2057 Β΄) και 138011/Γ2/3−12−2007 Υ.Α. «Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Α΄,Β΄,Γ΄ και Δ’ Τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΦΕΚ 26/Β΄/2008)» όπως διορθώθηκε στο ΦΕΚ 2132 Β΄.

9. Το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 138026/Γ2/30−11−2011 έγγραφο του ζήτησε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο την εισήγηση του σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου.

10. Το γεγονός ότι, μετά την αποστολή του υπ’ αριθ. πρωτ. 138026/Γ2/30−11−2011 εγγράφου, πέρασε άπρακτη η καταληκτική ημερομηνία γνωμοδότησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

11. Τη με αριθμό Δ77/2012 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας.

12. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν» προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον και τα επόμενα οικονομικά έτη.

13. Mετά από πρόταση της Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

αποφασίζουμε:

Τροποποιούμε τις διατάξεις του Π.Δ. 50/2008 (Α΄ 81) «Φοίτηση και Αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το Π.Δ. 43/2010 (Α΄ 86) «Τροποποίηση και συμπλήρωση του Π.Δ. 50/2008 (ΦΕΚ 81 Α΄) “Φοίτηση και Αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)”» ως ακολούθως:

Άρθρο 1

1. Το άρθρο 3 του Π.Δ. 50/2008 «Χαρακτηρισμός των διδασκόμενων μαθημάτων» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Τα μαθήματα του ΕΠΑ.Λ. κατανέμονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας, Βασικών Δεξιοτήτων, Επιλογής, Υποστήριξης και σε μαθήματα Τομέων και Ειδικοτήτων. Τα μαθήματα των Τομέων και Ειδικοτήτων χαρακτηρίζονται ως θεωρητικά, εργαστηριακά, σχεδιαστικά και μικτά (με θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος).

Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας περιλαμβάνονται και μαθήματα τα οποία χωρίζονται σε κλάδους.

Τα μαθήματα θεωρούνται:

α) Μη γραπτώς εξεταζόμενα

β) Γραπτώς εξεταζόμενα Τα μη γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι:

α) Η Φυσική Αγωγή

β) Η ερευνητική Εργασία (project)

γ) Τα μαθήματα Υποστήριξης Όλα τα υπόλοιπα μαθήματα θεωρούνται γραπτώς εξεταζόμενα.

2. Το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας της Α΄ τάξηςχωρίζεται σε δύο κλάδους:

α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και

β) Νέα Ελληνική Λογοτεχνία.

Το μάθημα των Μαθηματικών της Α΄ τάξης χωρίζεταισε δύο κλάδους:

α) Άλγεβρα και

β) Γεωμετρία.

Το μάθημα των Φυσικών Επιστημών της Α΄ τάξης χωρίζεται σε δύο κλάδους:

α) Φυσική και

β) Χημεία.

3. Τα μαθήματα Υποστήριξης της Α΄ τάξης είναι ταεξής:

α) Νέα Ελληνική Γλώσσα

β) Μαθηματικά.».

2. Το άρθρο 4 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ωςακολούθως:

«Τρόπος αξιολόγησης Μικτών Μαθημάτων, Μαθημάτων Γενικής Παιδείας με κλάδους, Μαθημάτων Υποστήριξης, Μαθήματος Ερευνητικής εργασίας ανά τετράμηνο».

1. Τα μικτά μαθήματα (θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος) εξετάζονται και βαθμολογούνται χωριστά για κάθε μέρος τους. Ο τελικός βαθμός στο μάθημα αυτό είναι ο μέσος όρος (Μ.Ο.) του θεωρητικού και του εργαστηριακού μέρους και ως βαθμολογία του μαθήματος καταχωρίζεται ένας βαθμός. Το μάθημα σε κάθε περίπτωση θεωρείται ενιαίο.

2. Κάθε κλάδος μαθήματος εξετάζεται και βαθμολογείται χωριστά ανά τετράμηνο.

3. Τα μαθήματα Υποστήριξης εξετάζονται και βαθμολογούνται χωριστά ανά τετράμηνο.

4. Το μάθημα Ερευνητική Εργασία (Project) εξετάζεται και βαθμολογείται χωριστά ανά τετράμηνο.».

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του Π.Δ.50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Οι προφορικοί βαθμοί της αξιολόγησης των μαθητών δίνονται σε ακέραιους αριθμούς. Ο μέσος όρος των προφορικών βαθμολογιών των δύο τετραμήνων των μαθημάτων που δεν έχουν

κλάδους αποτελεί τον ετήσιο προφορικό βαθμό του μαθητή σε κάθε μάθημα και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου. Ως τελικός βαθμός κάθε κλάδου ορίζεται ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) του Ετήσιου Προφορικού Βαθμού του με τον αντίστοιχο Γραπτό βαθμό και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.».

4. Το άρθρο 6 του Π.Δ.50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Μαθήματα ΥποστήριξηςΕρευνητική Εργασία (Project).

Α. Μαθήματα Υποστήριξης

1. Στην αρχή του σχολικού έτους διεξάγεται υποχρεωτικά στην Α΄ τάξη γραπτή διαγνωστική δοκιμασία (τεστ) στα μαθήματα Νέα Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά.

2. Συγκεκριμένα για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, το διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα απλό κείμενο (δοκίμιο, άρθρο, επιστολή) και ασκήσεις.

3. Σκοπός της διαγνωστικής δοκιμασίας είναι η αποτίμηση και καταγραφή των βασικών γνώσεων των μαθητών στις προηγούμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής τους πορείας στοχεύοντας στην υποστήριξη των μαθητών μέσω της παρακολούθησης των μαθημάτων Υποστήριξης «Νέα Ελληνική Γλώσσα» και « Μαθηματικά».

4. Η διαδικασία της γραπτής διαγνωστικής δοκιμασίας (τεστ) και η διόρθωση των γραπτών των μαθητών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί υποχρεωτικά για κάθε σχολική μονάδα έως 15 Οκτωβρίου.

5. Η συμμετοχή στη γραπτή διαγνωστική δοκιμασία είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ. Η κατανομή των μαθητών στα μαθήματα Υποστήριξης συμπίπτει με εκείνη των υπολοίπων μαθημάτων. Εξαιρούνται μόνο οι μαθητές που πληρούν το κριτήριο επιτυχίας, ήτοι συνολικό τελικό βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του δεκατέσσερα (14), στη γραπτή διαγνωστική δοκιμασία όπως αυτό ορίζεται από τις οδηγίες που αποστέλλονται κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας. Οι συγκεκριμένοι μαθητές που πληρούν το κριτήριο επιτυχίας μπορούν να παραμείνουν στη δύναμη του τμήματος, εφόσον το δηλώσουν εγγράφως στο Διευθυντή της σχολικής τους μονάδας και αξιολογούνται όπως και οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος.

6. Η διενέργεια της διαγνωστικής δοκιμασίας γίνεται με ευθύνη του Διευθυντή και με την επιστημονική εποπτεία των Σχολικών Συμβούλων ειδικότητας (Φιλολόγων και Μαθηματικών). Ο χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού τεστ διαρκεί δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες (τεστ) συνδυάζουν ερωτήσεις διαφόρων τύπων, όπως ερωτήσεις συμπλήρωσης κενών, ανοιχτού τύπου, πολλαπλών επιλογών κ.ά., που διατυπώνονται από τους διδάσκοντες.

7. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή, αλλά τηρούνται στο φάκελο επίδοσης.

8. Για την επίδοση των μαθητών στις διαγνωστικές δοκιμασίες ενημερώνονται οι γονείς των μαθητών κατά τις επισκέψεις τους στο σχολείο.

9. Η αξιολόγηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των τετραμήνων στα μαθήματα Υποστήριξης καθορίζεται στις παρ.1,2 του άρθρου 7.

10. Στην αρχή του σχολικού έτους γίνεται με ευθύνη των Διευθυντών των Επαγγελματικών Λυκείων ενημέρωση των μαθητών και των γονέων τους για το σκοπό και το ρόλο των υποστηρικτικών μαθημάτων.».

Β. Ερευνητική Εργασία (Project) «Κατά την έναρξη του σχολικού έτους, εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου από την έναρξη των μαθημάτων συνέρχεται ο Σύλλογος Διδασκόντων σε ειδική συνεδρία για να εγκρίνει τα θέματα των Ερευνητικών Εργασιών, τα οποία στη συνέχεια θα προταθούν στους μαθητές της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. για να επιλέξουν εκείνο που τους ενδιαφέρει.

Όταν ολοκληρωθούν οι Ερευνητικές Εργασίες, στο τέλος του τετραμήνου, οι μαθητές τις παρουσιάζουν σε ειδική εκδήλωση που οργανώνεται από το σχολείο στη σχολική κοινότητα. Μετά και την παρουσίαση, οι μαθητικές ομάδες κάθε ερευνητικού θέματος υποβάλλουν προς αξιολόγηση τον ομαδικό φάκελο της Ερευνητικής τους Εργασίας, που περιλαμβάνει

(α) ερευνητική έκθεση για το θέμα που μελέτησαν, τις ερευνητικές διαδικασίες που ακολούθησαν και τα συμπεράσματα της έρευνας,

(β) ένα σχετικό με το θέμα και τα συμπεράσματα τους τέχνημα (αφίσα, ιστοσελίδα, βίντεο, πόστερ, φυλλάδιο, κατασκευή, κλπ) και

(γ) ό,τι άλλο συμπληρωματικό υλικό σχετικό με την όλη εργασία τους κρίνουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Στο δεύτερο τετράμηνο προτείνονται και εγκρίνονται εκ νέου διαφορετικά θέματα από τους ίδιους καθηγητές που επέβλεπαν την εργασία στο πρώτο τετράμηνο.

Τα κριτήρια αξιολόγησης του ερευνητικού έργου κάθε μαθητικής ομάδας αφορούν (α) στην ερευνητική διαδικασία που ακολούθησε η ομάδα,

(β) στο περιεχόμενο της ερευνητικής εργασίας,

(γ) στη γλώσσα και τη δομή της ερευνητικής έκθεσης και

(δ) στον τρόπο της δημόσιας παρουσίασης της ομαδικής εργασίας. Τα κριτήρια της «ερευνητικής διαδικασίας» και του «περιεχομένου» αξιολογούνται με συντελεστή βαρύτητας 30% ο καθένας, ενώ τα δύο επόμενα («Γλώσσα/δομή» και «παρουσίαση») με συντελεστή 20% ο καθένας.

Η αξιολόγηση του ομαδικού έργου γίνεται με βάση τον ομαδικό φάκελο της Ερευνητικής Εργασίας. Με σημείο εκκίνησης το βαθμό της ομαδικής εργασίας γίνεται και η βαθμολόγηση των μελών της ομάδας, με βάση το προσωπικό ημερολόγιο, τον ατομικό φάκελο των μελών και την προσωπική άποψη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών για κάθε μέλος.

Για το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους 2011−2012, ως ατομικός βαθμός του μαθητή λογίζεται η ομαδική βαθμολογία της ομάδας εργασίας του. Από το δεύτερο τετράμηνο του σχολικού έτους 2011−2012, όπως και για τα επόμενα σχολικά έτη, εφαρμόζεται η ατομική αξιολόγηση των μαθητων σύμφωνα με τα παραπάνω προβλεπόμενα.»

5. Η παρ. 4 του άρθρου 10 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Δεν κατατίθεται βαθμολογία για τα μαθήματα των Θρησκευτικών, της Φυσικής Αγωγής καθώς και των μαθημάτων Υποστήριξης για όσους μαθητές έχουν νομίμως απαλλαγή από την παρακολούθηση τους».

6. Η ενότητα Α του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Α. Νέα Ελληνική Γλώσσα Νεοελληνική Γλώσσα

1. Για την εξέταση στη Νέα Ελληνική Γλώσσα της Α΄τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο ένα, δύο ή και περισσότερα κείμενα περιορισμένης έκτασης από τον έντυπο ή/και τον ηλεκτρονικό λόγο, που αναφέρονται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής και έχουν νοηματική πληρότητα. Τα κείμενα αυτά σχετίζονται με τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές καλούνται:

(α) Να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται κατά πόσο έγινε κατανοητό το περιεχόμενο του ή των κειμένων (π.χ. οπτικές από τις οποίες προσεγγίζεται η πραγματικότητα, επιχειρήματα συγγραφέα, προβλήματα που θέτει, θέσεις που υποστηρίζει κτλ.)

(β) Να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται πώς γλωσσικά ή εξωγλωσσικά στοιχεία (πολυτροπικότητα) συγκροτούν την κειμενική ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων κειμένων και συνεισφέρουν στη σύνδεση των κειμένων αυτών με την κοινωνική πραγματικότητα όπου ανήκουν, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών. Τα θέματα αυτά βαθμολογούνται με 40 μονάδες (α=20μ.+β=20μ.).

(γ) Να παραγάγουν κείμενο το οποίο, με αφετηρία ένα από τα κείμενα που δίνονται, θα προσαρμόζεται σε διαφορετικό επικοινωνιακό πλαίσιο (π.χ. αλλαγή πομπού, δέκτη, περίστασης κτλ.) και θα ανήκει σε ίδιο ή ενδεχομένως διαφορετικό είδος κειμένου (π.χ. από συνέντευξη σε δοκίμιο, από διαφήμιση σε δοκίμιο με επιχειρηματολογία, από άρθρο εφημερίδας σε αναδιήγηση κτλ.), προκειμένου να αξιολογηθούν στοιχεία που σχετίζονται με την κατάκτηση των γραμματισμών του Προγράμματος Σπουδών. ή (εναλλακτικά) με αφετηρία τα κείμενα που θα δοθούν να παραγάγουν (αφού μεταβληθεί το επικοινωνιακό πλαίσιο, π.χ. αλλαγή πομπού, δέκτη, περίστασης κτλ.) συγκεκριμένο είδος κειμένου, μέσω του οποίου να διατυπώνεται η συμφωνία ή διαφωνία τους με θέσεις, απόψεις και στάσεις που προβάλλονται στα κείμενα που έχουν δοθεί. Το θέμα αυτό βαθμολογείται με 60 μονάδες.».

2. Για την εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα στη Β΄ και Γ΄ τάξη Ημερησίου Επαγγελματικού Λυκείου και στη Β΄, Γ και Δ’ τάξη Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο απόσπασμα κειμένου (δοκιμιακού, λογοτεχνικού, άρθρου κτλ.) μιας έως δύο σελίδων από βιβλίο, εφημερίδα ή περιοδικό (ή κατασκευασμένο για το σκοπό της αξιολόγησης) που αναφέρεται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής ’και έχει νοηματική πληρότητα. Το κείμενο αυτό πρέπει να ανταποκρίνεται στην αντιληπτική ικανότητα των μαθητών και να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με θεματικούς κύκλους οικείους στους μαθητές από τη σχολική διδασκαλία. Οι μαθητές εξετάζονται σε τρία θέματα ως ακολούθως:

α) Δίδουν μια σύντομη περίληψη του κειμένου αυτού, της οποίας η έκταση καθορίζεται ανάλογα με την έκταση και το νόημα του κειμένου.

β) Απαντούν σε ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχονται:

i) η κατανόηση του κειμένου (ιδεολογικά σημεία του κειμένου, επιχειρήματα συγγραφέα, προβλήματα που θέτει, κτλ.)

ii) η οργάνωση του λόγου (διάρθρωση, δομή διαίρεση και τιτλοφόρηση ενοτήτων, συνοχή, ενότητα, συλλογιστική, κτλ.)

iii) τα σημασιολογικά στοιχεία (σημασία λέξεων, συνώνυμα αντώνυμα, κατασκευή φράσεων ή παραγράφων με ορισμένες λέξεις, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων κτλ.).

iν) η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τη λειτουργία των μορφοσυντακτικών δομών, καθώς και να χειρίζονται αυτές τις δομές, ανάλογα με τους επικοινωνιακούς στόχους του κειμένου.

γ) Συντάσσουν ένα κείμενο ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο με το οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν κάποια σημεία του κειμένου ή αναπτύσσουν προσωπικές απόψεις, παίρνοντας αφορμή από το κείμενο. Η έκταση της ανάπτυξης αυτής καθορίζεται κατά προσέγγιση, χωρίς να υπερβαίνει τις 600 λέξεις. Το πρώτο θέμα βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες, το δεύτερο θέμα βαθμολογείται με τριάντα πέντε (35) μονάδες, οι οποίες κατανέμονται σε επιμέρους ερωτήσεις, ενώ το τρίτο θέμα βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες. Κατά τη βαθμολόγηση όλων των θεμάτων λαμβάνεται υπόψη η ορθογραφία, η δομή του κειμένου, ο λεξιλογικός πλούτος, η ακρίβεια και η ορθότητα της διατύπωσης, καθώς και το περιεχόμενο.

7. Η ενότητα Β του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Β. Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Νεοελληνική Λογοτεχνία

1. Για την εξέταση στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία της Α΄ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου δίνονται στους μαθητές δύο θέματα. Το κάθε θέμα περιλαμβάνει ένα ή (αν πρόκειται για ποιήματα) περισσότερα άγνωστα λογοτεχνικά κείμενα, ομοειδή ή ομόθεμα με τις διδακτικές ενότητες που διδάχτηκαν. Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν το ένα από τα δύο θέματα. Ακριβώς επειδή είναι άγνωστα, είναι σημαντικό να έχουν δυνατότητα επιλογής. Οι μαθητές καλούνται:

Σε περίπτωση που το δοσμένο κείμενο είναι αφηγηματικό ή θεατρικό:

(1α) Να διακρίνουν και να περιγράψουν τον κεντρικό λογοτεχνικό χαρακτήρα κάνοντας τις αντίστοιχες παραπομπές στο κείμενο σε σχέση με τον κοινωνικό του ρόλο ως άνδρα ή γυναίκας, τα στερεότυπα που τον περιβάλλουν, τις σχέσεις των φύλων. Να αιτιολογήσουν τα παραπάνω, παραπέμποντας στο ιστορικό, κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εγγράφεται το κείμενο.

(1β) Να εκφέρουν άποψη για το θέμα του κειμένου, συνδέοντας το με την καθημερινή τους εμπειρία ή εναλλακτικά

(1β) Να διατυπώσουν το κεντρικό διακύβευμα σύγκρουση σε ένα θεατρικό έργο. Οι ερωτήσεις αυτές βαθμολογούνται με 1α (25) + 1β (25) = 50 μονάδες (2α)

Να μετατρέψουν κομμάτι του θεατρικού κειμένου σε αφηγηματικό λόγο.

ή εναλλακτικά

(2α) Να αλλάξουν τον αφηγητή της ιστορίας προκειμένου να δοθεί έμφαση στη σημασία της «φωνής» (φωνή ενηλίκου, άνδρα, γυναίκας, νέου, νέας).

(2β) Να συγγράψουν ένα μικρό κείμενο ως «διαφήμιση» ή βίβλιοπαρουσίαση ή κριτική για το κείμενο που θα δοθεί ή να τοποθετηθούν (αν συμφωνούν ή διαφωνούν και γιατί) απέναντι σε κριτική που θα δοθεί. ή εναλλακτικά

(2β) Να ταυτιστούν με κάποιον ήρωα του κειμένου και να γράψουν σελίδες του ημερολογίου του ή επιστολών του.

Τα θέματα αυτά βαθμολογούνται με 2α (25) + 2β (25) = 50 μονάδες

Σε περίπτωση που το θέμα περιλαμβάνει δύο ή τρία ποιήματα, οι μαθητές καλούνται:

(1α) Να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής και της μοντέρνας ποίησης και να διακρίνουν τα ποιήματα σε παραδοσιακά και μοντέρνα με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά.

(1β) Να τα κατατάξουν σε μια σειρά από το πιο παραδοσιακό ως το πιο υπερρεαλιστικό και, ενδεχομένως, να ανιχνεύσουν το λογοτεχνικό κίνημα στο οποίο εντάσσεται το καθένα.

Οι ερωτήσεις αυτές βαθμολογούνται με 1α (30) + 1β (20) = 50 μονάδες

(2α) Να εντοπίσουν τις πιο «ποιητικές» και τις πιο «καθημερινές» λέξεις στα ποιήματα και να τις τοποθετήσουν σε πίνακα με δύο ή περισσότερες στήλες.

(2β) Να εντοπίσουν τα σύμβολα σε όσα ποιήματα υπάρχουν και να τα κατατάξουν σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος τους (αντικείμενα, φυσικά φαινόμενα, εικόνες, ήχοι).

ή εναλλακτικά

(2β) Να εντοπίσουν λυρικά ή δραματικά στοιχεία σταποιήματα.

Οι ερωτήσεις αυτές βαθμολογούνται με 2α (25) + 2β(25) = 50 μονάδες».

2. Η εξέταση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία στη Β΄ τάξηΗμερησίου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου αναφέρεται σε πεζό ή ποιητικό κείμενο που περιέχεται στη διδαχθείσα ύλη της αντίστοιχης τάξης, το οποίο δίνεται στους μαθητές σε φωτοτυπία μαζί με τις αναγκαίες σημασιολογικές ή άλλες διευκρινίσεις. Το κείμενο συνοδεύεται από πέντε ερωτήσεις που αναφέρονται:

α) στο συγγραφέα του έργου και σε γραμματολογικά στοιχεία που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από το κείμενο (1 ερώτηση),

β) στη δομή του κειμένου, στην επαλήθευση ή διάψευση μιας κρίσης με βάση το κείμενο, σε παρατηρήσεις επί των εκφραστικών μέσων και τρόπων του κειμένου (υφολογική διερεύνηση, αφηγηματικές λειτουργίες, επιλογές του δημιουργού σε διάφορα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης) (2 ερωτήσεις),

γ) σε σχολιασμό ή στη σύντομη ανάπτυξη, σε 1−2 παραγράφους, ορισμένων χωρίων του κειμένου (1 ερώτηση),

δ) σε σχολιασμό αδίδακτου λογοτεχνικού κειμένου το οποίο δίνεται στους μαθητές επίσης σε φωτοτυπία και είναι ίσης, κατά προσέγγιση, δυσκολίας με το διδαγμένο (1 ερώτηση).

Η ερώτηση της περίπτωσης α΄ βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες, οι δύο ερωτήσεις της β΄ περίπτωσης με είκοσι (20) μονάδες η καθεμία, η ερώτηση της περίπτωσης γ΄ με είκοσι πέντε (25) μονάδες και η ερώτηση της περίπτωσης δ’ με είκοσι (20) μονάδες.

Σε περίπτωση κατά την οποία μία ερώτηση αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται γι’ αυτήν κατανέμεται ισότιμα στα υποερωτήματα, εκτός εάν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός συντελεστής βαρύτητας γι’ αυτά».

8. α. Ο τίτλος της ενότητας Ι του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Ι. Εφαρμογές Πληροφορικής, Ευρωπαϊκή Ένωση (θεσμοί και Πολιτικές)»

β. Η ενότητα IB του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/2008 καταργείται.

γ. Η ενότητα ΙΓ του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/2008 αναριθμείται σε IB.

δ. Ο τίτλος της ενότητας ΙΓ του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «IB. Ναυτική Τέχνη».

ε. Η ενότητα ΙΔ του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/2008 αναριθμείται σε ΙΓ.

στ. Η ενότητα ΙΕ του ΠΔ 50/2008, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ΠΔ 43/2010 αναριθμείται σε ΙΔ.

9. α. Ο τίτλος του άρθρου 21 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Εξαγωγή του ετήσιου προφορικού βαθμού κατά μάθημα, του βαθμού ετήσιας επίδοσης, του τελικού βαθμού των κλάδων».

β. Οι παράγραφοι 1, 2 του άρθρου 21 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«1.Α) Ο Βαθμός Ετήσιας Επίδοσης των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία χωρίζονται σε δύο κλάδους, της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. εξάγεται ως εξής:

α) Για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας «Φυσικές Επιστήμες», «Μαθηματικά» και «Ελληνική Γλώσσα» και εφόσον ο μαθητής δεν παρακολουθεί τα μαθήματα υποστήριξης:

i. Ο Ετήσιος Προφορικός Βαθμός κάθε κλάδου είναι ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων του και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

ii. Ο Τελικός Βαθμός κάθε κλάδου είναι ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) του Ετήσιου Προφορικού Βαθμού του και του αντίστοιχου Γραπτού βαθμού και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

iii. Ο Βαθμός Ετήσιας Επίδοσης των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων «Φυσικές Επιστήμες», «Μαθηματικά», «Ελληνική Γλώσσα» είναι ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) των Τελικών Βαθμών των δύο κλάδων του και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

β) Για το μάθημα Γενικής Παιδείας «Μαθηματικά» και εφόσον ο μαθητής παρακολουθεί το μάθημα Υποστήριξης:

i. Ο Ετήσιος Προφορικός Βαθμός του μαθήματος Υποστήριξης είναι ο μέσος όρος (Μ.Ο.) των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

ii. Ο Ετήσιος Προφορικός Βαθμός κάθε κλάδου είναι ο μέσος όρος (Μ.Ο.): των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων του και του Ετήσιου Προφορικού βαθμού του μαθήματος Υποστήριξης και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου. Πιο συγκεκριμένα:

iii. (Βαθμός κλάδου Α΄ τετραμήνου + Βαθμός κλάδου Β΄ τετραμήνου + Ετήσιος Προφορικός Βαθμός μαθήματος Υποστήριξης) διαιρούμενο με το τρία.

iv. Ο Τελικός Βαθμός κάθε κλάδου είναι ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) του Ετήσιου Προφορικού Βαθμού του και του αντίστοιχου Γραπτού βαθμού και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

ν. Ο Βαθμός Ετήσιας Επίδοσης του μαθήματος Γενικής Παιδείας «Μαθηματικά» είναι ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) των Τελικών Βαθμών των δύο κλάδων του και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

γ) Για το μάθημα Γενικής Παιδείας «Ελληνική Γλώσσα» και εφόσον ο μαθητής παρακολουθεί το μάθημα Υποστήριξης «Νέα Ελληνική Γλώσσα»:

i. Ο Ετήσιος Προφορικός Βαθμός του μαθήματος Υποστήριξης είναι ο μέσος όρος των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

ii. Ο Ετήσιος Προφορικός Βαθμός του κλάδου «Νέα Ελληνική Λογοτεχνία» είναι ο μέσος όρος (Μ.Ο.) των βαθμών των δύο τετραμήνων του και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

iii. Ο Ετήσιος Προφορικός Βαθμός του κλάδου «Νέα Ελληνική Γλώσσα» είναι ο μέσος όρος (Μ.Ο.): των βαθμών των δύο τετραμήνων του και του Ετήσιου Προφορικού βαθμού του μαθήματος Υποστήριξης και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου. Πιο συγκεκριμένα: (Βαθμός κλάδου Α΄ τετραμήνου + Βαθμός κλάδου Β΄ τετραμήνου + Ετήσιος Προφορικός Βαθμός μαθήματος Υποστήριξης) διαιρούμενο με το τρία.

iv. Ο Τελικός Βαθμός κάθε κλάδου είναι ο Μέσος όρος (Μ.Ο) του Ετήσιου Προφορικού Βαθμού του και του αντίστοιχου γραπτού βαθμού και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου

ν. Ο Βαθμός Ετήσιας Επίδοσης του μαθήματος Γενικής Παιδείας «Ελληνική Γλώσσα» είναι ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) των Τελικών Βαθμών των δύο κλάδων του και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

Β) Ο Βαθμός Ετήσιας Επίδοσης όλων των υπολοίπων γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία δεν χωρίζονται σε κλάδους, εξάγεται ως εξής:

i. Ο Ετήσιος Προφορικός βαθμός του μαθητή είναι ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

ii. Ο Βαθμός Ετήσιας Επίδοσης των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων είναι ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) του ετήσιου προφορικού βαθμού με τον αντίστοιχο γραπτό βαθμό και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

2. Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς: Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία, βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι ο ετήσιος προφορικός βαθμός. Ως ετήσιος προφορικός βαθμός λογίζεται ο μέσος όρος των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου. Για τα μαθήματα Υποστήριξης ο ετήσιος προφορικός βαθμός τους δεν αποτελεί βαθμό ετήσιας επίδοσης διότι συνυπολογίζονται για την εξαγωγή του Ετήσιου Προφορικού Βαθμού των μαθημάτων Μαθηματικά και Ελληνική Γλώσσα.».

10. Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Π.Δ. 50/2008 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: «Ειδικά για την Α΄ τάξη ο Βαθμός Ετήσιας Επίδοσης του μαθήματος Ερευνητική Εργασία (Project) συνυπολογίζεται για την εξαγωγή του Γενικού Μέσου Όρου (Γ.Μ.Ο.).»

11. Η παράγραφος 2 του άρθρου 22 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Για τα μαθήματα τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς ο βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών σε αυτά αναγράφεται στο απολυτήριο ή αποδεικτικό, στα υπηρεσιακά βιβλία καθώς και στα αποδεικτικά σπουδών».

12. Η παράγραφος 3 του άρθρου 23 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3.Τα απολυτήρια και τα πτυχία εκδίδονται μία φορά και δεν αλλάζουν. Τα απολυτήρια και τα πτυχία των Ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ. θεωρούνται και επικυρώνονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.».

13. Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 της ενότητας Α του άρθρου 24 του Π.Δ. 50/2008 το οποίο αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του Π.Δ. 43/2010 προστίθενται τα εξής εδάφια: «Για τους μαθητές της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στο μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας, έχοντας βαθμό ετήσιας επίδοσης στο μάθημα αυτό μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5), επιλέγεται το θέμα στο οποίο υστέρησαν περισσότερο (από τα δυο με τα οποία ασχολήθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς) και οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί ορίζουν τμήματα της ερευνητικής εργασίας που κρίνουν ότι πρέπει να επεξεργαστούν εκ νέου. Το Σεπτέμβριο υποβάλλουν διορθωμένη την εργασία τους μαζί με το προσωπικό τους ημερολόγιο και τον ατομικό τους φάκελο προς επανα-αξιολόγηση.

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι έχουν βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του εννέα και πέντε δέκατα (9,5) στα μαθήματα Φυσικές Επιστήμες ή/και Μαθηματικά ή/και Ελληνική Γλώσσα παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και εξετάζονται γραπτά μόνο σε εκείνον τον κλάδο που ο Τελικός Βαθμός του είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

Οι μαθητές δεν παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου στα μαθήματα Υποστήριξης».

14. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Ειδικά τα μαθήματα Εφαρμογές Πληροφορικής και Ευρωπαϊκή Ένωση (Θεσμοί και Πολιτικές), εξετάζονται μόνο προφορικά και ο Μέσος Όρος των δύο Βαθμών των δύο καθηγητών είναι ο Βαθμός Ετήσιας Επίδοσης του μαθητή. Στο μάθημα «Ερευνητική Εργασία (Project)» οι μαθητές αυτής της κατηγορίας δεν αξιολογούνται.».

15. Η παράγραφος 5 του άρθρου 25 του Π.Δ. 50/2008 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «5.Οι υπαγόμενοι στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υποβάλλουν στο οικείο ΕΠΑ.Λ. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. ΣΤ5/71/1−12−1986 (ΦΕΚ 834 Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση καθώς και στην υπ’αριθμ.ΣΤ5/29/1805−1987 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και σχετική αίτηση, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ τετραμήνου.».

16. Προστίθεται παράγραφος 3 στο άρθρο 33 του Π.Δ. 50/2008 ως ακολούθως:

«3. Κατά το σχολικό έτος 2011−2012, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή τίτλου ισοτίμου προς αυτό, εγγράφονται στη Β΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ. σύμφωνα με την περίπτωση 2βi της παρ. 7 του άρθρου 47 του Ν.3848/2010 στους Τομείς Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού ή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού με βασική προϋπόθεση να παρακολουθούν υποχρεωτικά πέρα από τα μαθήματα του Τομέα τους τα μαθήματα της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. «Ναυτική Τέχνη», «Τεχνικό Σχέδιο», «Εφαρμογές Πληροφορικής».

Τα μαθήματα «Ναυτική Τέχνη», «Τεχνικό Σχέδιο», «Εφαρμογές Πληροφορικής», τα οποία είναι γραπτώς εξεταζόμενα, λαμβάνονται υπόψη για την εξαγωγή του Γενικού Μέσου Όρου (Γ.Μ.Ο) των μαθημάτων της Β΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ καθώς και για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη σύμφωνα με το άρθρο 24 του Π.Δ.50/2008.».

Άρθρο 2
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από το σχολικό έτος 2011 2012.

Στον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.

Ιωάννινα, 3 Μαΐου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ