ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 44 ΦΕΚ Α΄93/19.4.2012

Όροι υγειονομικού ελέγχου που διέπουν τη διακίνηση των ιπποειδών και τις εισαγωγές ιπποειδών προέλευσης τρίτων χωρών, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/156/ΕΚ του Συμβουλίου (EEL 192/23.7.2010).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 1 παράγραφοι 1, 2, 3 και 4 του ν. 1338/1983«Εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου» (Α΄ 34) όπως η παράγραφος 1 έχει τροποποιηθεί με τη διάταξη του άρθρου 6 παράγραφος 1 του ν. 1440/1984 «Συμμετοχή της Ελλάδος στο κεφάλαιο, στα αποθεματικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος και του Οργανισμού Εφοδιασμού EYRATOM» (Α΄ 70) και του άρθρου 3 του ν. 1338/1983, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 65 του ν. 1892/1990 «Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (Α΄ 101).

β) Του άρθρου 20 παράγραφος 4 του ν. 248/1914 «Περί οργανώσεως της Ζωοτεχνικής και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας» (Α΄ 110), το οποίο προστέθηκε με το άρθρομόνο του α.ν. της 23/24.1.1936 «Περί συμπληρώσεως του ν. 248/1914 “Περί οργανώσεως της Ζωοτεχνικής και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας”» (Α΄ 47) και συμπληρώθηκε με το άρθρο 62 παράγραφος 1 του ν. 2637/1998 (Α΄ 200).

γ) Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», το οποίο τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).

δ) Του Προεδρικού διατάγματος 185/2009 «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε «Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης κι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α΄ 213), του Προεδρικού Διατάγματος 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (Α΄ 221) και του Προεδρικού Διατάγματος 65/2011 (Α΄ 147).

2. Την υπ’ αριθ. 131/20388/21.02.2012 (Β΄ 393) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Δριβελέγκα».

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

4. Την υπ’ αριθμ. 10/2012 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1
Σκοπός (Άρθρο 1 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Με το παρόν διάταγμα καθορίζονται οι όροι υγειονομικού ελέγχου που διέπουν τη διακίνηση των ιπποειδών μεταξύ της Χώρας και των άλλων κρατών μελών καθώς και τις εισαγωγές ιπποειδών στη Χώρα από τρίτες χώρες, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/156/ΕΚ του Συμβουλίου της 30ης Νοεμβρίου 2009 (Ε.Ε. αριθ. L. 192/1).

Άρθρο 2
Ορισμοί (Άρθρο 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Για τους σκοπούς του παρόντος διατάγματος, νοούνται ως:

α) «εκμετάλλευση»: η γεωργική μονάδα, η μονάδα εκπαίδευσης, ο στάβλος ή, γενικά, κάθε χώρος ή εγκατάσταση όπου συνήθως διατηρούνται ή εκτρέφονται ιπποειδή, οποιαδήποτε και αν είναι η χρήση τους·

β) «ιπποειδή»: οι κατοικίδιοι ή άγριοι ίπποι, συμπεριλαμβανομένης της ζέβρας, ή οι όνοι, και τα ζώα που προέρχονται από τη διασταύρωσή τους.

γ) «εγγεγραμμένα ιπποειδή»: τα παντός είδους εγγεγραμμένα ιπποειδή, όπως ορίζονται στην Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας αριθ. 327239/1991 (Β΄ 672), σχετικά με τους όρους ζωοτεχνικού και γενεαλογικού χαρακτήρα που διέπουν το ενδοενωσιακό εμπόριο ιπποειδών, τα οποία αναγνωρίζονται βάσει εγγράφου αναγνώρισης το οποίο εκδίδεται:

αα) από την αρχή εκτροφής ή οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή της χώρας καταγωγής του ιπποειδούς, η οποία διαχειρίζεται το γενεαλογικό βιβλίο ή το μητρώο της φυλής αυτού του ιπποειδούς ή

ββ) από οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό ή ένωση που διαχειρίζεται αγωνιστικούς ίππους ή ίππους ιπποδρομιών,

δ) «ιπποειδή σφαγής»: τα ιπποειδή που προορίζονται να οδηγηθούν, είτε απευθείας είτε μέσω εγκεκριμένου κέντρου συγκέντρωσης κατά το άρθρο 6, στο σφαγείο για να σφαγούν·

ε) «ιπποειδή αναπαραγωγής (breedingequidae) και απόδοσης (productionequidae)»: ιπποειδή που δεν αναφέρονται στα στοιχεία γ) και δ)·

στ) «κράτος μέλος ή τρίτη χώρα απαλλαγμένη από την πανώλη των ίππων»: το κράτος μέλος ή η τρίτη χώρα στο έδαφος των οποίων καμία κλινική, ορολογική (σε ανεμβολίαστους ίππους) ή επιδημιολογική ένδειξη δεν επέτρεψε να διαπιστωθεί η παρουσία πανώλης των ίππων κατά τα δύο τελευταία έτη και όπου δεν έγινε, κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες, εμβολιασμός κατά της ασθενείας αυτής.

ζ) «ασθένειες που πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά»: οι ασθένειες που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι·

η) «επίσημος κτηνίατρος»: ο κτηνίατρος υπάλληλος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Χώρας και ο κτηνίατρος που ορίζεται από την αρμόδια κεντρική αρχή ενός άλλου κράτους μέλους ή μιας τρίτης χώρας.

θ) «προσωρινή αποδοχή»: το καθεστώς που ισχύει για τα εγγεγραμμένα ιπποειδή τα οποία προέρχονται από τρίτη χώρα και γίνονται δεκτά στο έδαφος της Κοινότητας για χρονικό διάστημα μικρότερο από 90 ημέρες. Το καθεστώς αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 21 παρ. 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ, σε συνάρτηση με την υγειονομική κατάσταση της χώρας καταγωγής και γνωστοποιείται με εγκυκλίους της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ

Άρθρο 3
(Άρθρο 3 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Επιτρέπεται η διακίνηση εγγεγραμμένων ιπποειδών εντός της Χώρας και η διακίνηση μεταξύ της Χώρας και των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο των ιπποειδών που πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 5.

Άρθρο 4
(Άρθρο 4 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)

1. Τα ιπποειδή δεν πρέπει να παρουσιάζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα ασθένειας κατά την επιθεώρηση. Η επιθεώρηση πρέπει να πραγματοποιείται εντός των 48 ωρών που προηγούνται της επιβιβάσεως ή της φορτώσεως των ιπποειδών. Όσον αφορά τα εγγεγραμμένα ιπποειδή, η επιθεώρηση αυτή απαιτείται μόνο για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

2. Με την επιφύλαξη των απαιτήσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 5 για τις ασθένειες υποχρεωτικής δήλωσης, ο επίσημος κτηνίατρος πρέπει, κατά την επιθεώρηση, να βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, ιδίως βάσει των δηλώσεων του ιδιοκτήτη ή του εκτροφέα, που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ιπποειδή έχουν έλθει σε επαφή με άλλα ιπποειδή προσβεβλημένα από μόλυνση ή μεταδοτική ασθένεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών πριν από την επιθεώρηση.

3. Τα ιπποειδή δεν πρέπει να προορίζονται για θανάτωση στα πλαίσια προγράμματος εξάλειψης μολυσματικής ή μεταδοτικής ασθένειας το οποίο εφαρμόζεται στη Χώρα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Τα ιπποειδή πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αναγνώρισης, η οποία πρέπει να γίνεται:

α) για τα εγγεγραμμένα ιπποειδή, μέσω εγγράφου αναγνώρισης, όπως προβλέπεται στην Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας με αριθ. 327239/1991 (Β΄ 672), στο οποίο πρέπει ιδίως να πιστοποιείται η τήρηση των παραγράφων 5 και 6 του παρόντος άρθρου και του άρθρου 5 του παρόντος διατάγματος.

Η ισχύς του εγγράφου αναγνώρισης πρέπει να αναστέλλεται για λόγους μετακίνησης από τον επίσημο κτηνίατρο κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου ή στο άρθρο 5 του παρόντος διατάγματος. Μετά τη σφαγή του εγγεγραμμένου ίππου, το έγγραφο αναγνώρισης πρέπει να επιστρέφεται στην αρχή που το έχει εκδώσει. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος σημείου θεσπίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ·

β) για τα ιπποειδή αναπαραγωγής και απόδοσης, με τη μέθοδο αναγνώρισης που έχει οριστεί με τη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ·

5. Επιπλέον της απαιτήσεως που προβλέπεται στο άρθρο 5, τα ιπποειδή δεν πρέπει να προέρχονται από εκμετάλλευση στην οποία έχει επιβληθεί κάποιο από τα ακόλουθα απαγορευτικά μέτρα:

α) εάν δεν έχουν σφαγεί ή θανατωθεί όλα τα ευρισκόμενα στην εκμετάλλευση ζώα των ευαίσθητων στην ασθένεια ειδών, η διάρκεια της απαγόρευσης που ισχύει για την εκμετάλλευση προελεύσεως πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση:

αα) στην περίπτωση ιπποειδών για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν προσβληθεί από δουρίνη (dourine), με έξι μήνες από την ημέρα της τελευταίας επαφής ή της πιθανότητας επαφής με ασθενές ιπποειδές. Εάν πρόκειται για επιβήτορα, η απαγόρευση πρέπει να εφαρμόζεται μέχρι τον ευνουχισμό του,

ββ) στην περίπτωση μάλεως (glanders) και εγκεφαλομυελίτιδας των ίππων (equineencephalomyelitis), με έξι μήνες από την ημέρα κατά την οποία θανατώθηκαν τα προσβληθέντα ιπποειδή,

γγ) σε περίπτωση λοιμώδους αναιμίας (infectiousanaemia), με το χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο ώστε, από την ημερομηνία κατά την οποία έχουν θανατωθεί τα προσβληθέντα ιπποειδή, τα υπόλοιπα ζώα να έχουν υποβληθεί και αντιδράσει αρνητικά σε δύο δοκιμές Coggins με τη μεσολάβηση τριμήνου μεταξύ πρώτης και δεύτερης δοκιμής,

δδ) με έξι μήνες από το τελευταίο διαπιστωθέν κρούσμα φυσαλιδώδους στοματίτιδας (vesicularstomatitis),

εε) με ένα μήνα από το τελευταίο διαπιστωθέν κρούσμα λύσσας (rabies),

στστ) με 15 ημέρες από το τελευταίο διαπιστωθέν κρούσμα βακτηριακού άνθρακα (anthrax)·

β) εάν όλα τα ευρισκόμενα στην εκμετάλλευση ζώα των ευαίσθητων στην ασθένεια ειδών έχουν σφαγεί ή θανατωθεί και οι εγκαταστάσεις έχουν απολυμανθεί, η διάρκεια της απαγόρευσης είναι 30 ημέρες από την ημέρα κατά την οποία θανατώθηκαν τα ζώα και απολυμάνθηκαν οι εγκαταστάσεις, εκτός από την περίπτωση του βακτηριακού άνθρακα για τον οποίο η διάρκεια απαγόρευσης είναι 15 ημέρες.

Μετά από αιτιολογημένη θετική γνωμάτευση του επισήμου κτηνιάτρου, η οποία πρέπει να συνοδεύει τα ιπποειδή, δύνανται να μετακινούνται προς και από τους ιπποδρόμους και τα ιπποδρόμια, κατά παρέκκλιση από τα εν λόγω απαγορευτικά μέτρα. Η αρμόδια κεντρική Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά.

Άρθρο 5
(Άρθρο 5 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)

1. Τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι απαλλαγμένα από την πανώλη των ίππων μπορούν να αποστέλλουν ιπποειδή, από το τμήμα του εδάφους τους το οποίο θεωρείται μολυσμένο κατά την έννοια της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου στη Χώρα, μόνον υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 5.

2. Ένα τμήμα του εδάφους κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται μολυσμένο από την πανώλη των ίππων (Africanhorsesickness) εάν:

α) κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών διαπιστώθηκε πανώλη των ίππων βάσει κλινικών, ορολογικών (σε ανεμβολίαστα ζώα) ή/και επιδημιολογικών ενδείξεων ή

β) διενεργήθηκε εμβολιασμός κατά της πανώλους των ίππων κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες.

Το τμήμα του εδάφους το οποίο θεωρείται μολυσμένο από την πανώλη των ίππων αποτελείται τουλάχιστον:

α) από μια ζώνη προστασίας, ακτίνας τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων γύρω από κάθε εστία·

β) από μια ζώνη επιτήρησης, η οποία εκτείνεται σε βάθος τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων πέρα από τα όρια της ζώνης προστασίας και στην οποία δεν έχει διενεργηθεί κανένας εμβολιασμός κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου.

3. Οι κανόνες ελέγχου και τα μέτρα καταπολέμησης της πανώλους των ίππων στα εδάφη και ζώνες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 καθώς και οι σχετικές παρεκκλίσεις, ορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα 33/1994 «Θέσπιση κανόνων ελέγχου και μέτρων για την καταπολέμηση της πανώλους των ίπποειδών, σε συμμόρφωση προς την οδηγία 92/35/ΕΟΚ του Συμβουλίου» (Α΄ 25).

4. Κάθε εμβολιασμένο ιπποειδές που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας πρέπει να εγγράφεται και να σημαίνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφος 1 περίπτωση δ) του Προεδρικού Διατάγματος 33/1994 (Α΄ 25).

Στο έγγραφο αναγνώρισης ή/και το υγειονομικό πιστοποιητικό πρέπει να γίνεται σαφής μνεία του εν λόγω εμβολιασμού.

5. Επιτρέπεται να αποστέλλονται στη Χώρα από το έδαφος ενός άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, μόνο τα ιπποειδή που πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α) αποστέλλονται μόνον κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους, ανάλογα με τη δραστηριότητα των εντόμων−φορέων. Η περίοδος αυτή ορίζεται με την διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 3 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ·

β) δεν παρουσιάζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα πανώλους των ίππων κατά την ημέρα της επιθεώρησης που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του παρόντος.

γ) πρέπει να έχουν υποστεί δύο δοκιμές για την πανώλη των ίππων όπως περιγράφεται στο παράρτημα IV του άρθρου 20 του παρόντος διατάγματος, οι οποίες διενεργούνται σε διάστημα 21 έως 30 ημερών και εκ των οποίων η δεύτερη έχει διενεργηθεί δέκα το πολύ ημέρες πριν από την αποστολή:

αα) είτε με αρνητικά αποτελέσματα, εάν δεν έχουν εμβολιασθεί κατά της πανώλους των ίππων

ββ) είτε, στην περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί κατά της πανώλους των ίππων, αυτό να μην έχει συμβεί το τελευταίο δίμηνο και χωρίς να διαπιστωθεί αύξηση των αντισωμάτων.

Σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 21 παρ. 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ και ύστερα από γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων μπορούν να αναγνωριστούν και άλλες μέθοδοι ελέγχου·

δ) έχουν διατηρηθεί σε σταθμό απομόνωσης επί 40 τουλάχιστον ημέρες πριν από την αποστολή·

ε) ήταν προστατευμένα από τα έντομα−φορείς κατά την περίοδο της απομόνωσης και κατά τη μεταφορά από τον σταθμό απομόνωσης προς τον τόπο αποστολής.

6. Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται και στην περίπτωση αποστολής ιπποειδών σε άλλο κράτος μέλος της Κοινότητας, εφόσον καταστεί η Χώρα μη απαλλαγμένη από την πανώλη των ίππων ως προς τμήμα του εδάφους της.

Άρθρο 6
(Άρθρο 7 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)

1. Τα ιπποειδή πρέπει να οδηγούνται, το συντομότερο δυνατόν, από την εκμετάλλευση προελεύσεως είτε απευθείας είτε μέσω εγκεκριμένου κέντρου συγκέντρωσης, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 περίπτωση ιε) του Προεδρικού Διατάγματος 308/2000 (Α΄ 252), στον τόπο προορισμού, με μέσα μεταφοράς και προσδέσεως τα οποία καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με απολυμαντικό και με συχνότητα που καθορίζεται από το κράτος μέλος αποστολής ή από την αρμόδια κεντρική Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όταν το κράτος μέλος αποστολής είναι η Χώρα. Τα μεταφορικά οχήματα πρέπει να είναι διαρρυθμισμένα κατά τρόπο ώστε η κόπρος, η στρωμνή ή η χορτονομή των ιπποειδών να μην είναι δυνατόν να χυθεί ή να πέσει εκτός του οχήματος κατά τη μεταφορά. Τηρουμένου του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και της ΚΥΑ 314754/2009 (Β΄ 2025), η μεταφορά πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικά η υγειονομική προστασία και η ευζωία των ιπποειδών.

2. Η αρμόδια κεντρική Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται να χορηγεί παρέκκλιση από ορισμένες απαιτήσεις του άρθρου 4 παράγραφος 5, μόνο εφόσον το ζώο είναι εφοδιασμένο με ειδικό σήμα με το οποίο διευκρινίζεται ότι προορίζεται για σφαγή και εφόσον το υγειονομικό πιστοποιητικό σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ περιέχει μνεία της παρέκκλισης αυτής.

Στις περιπτώσεις χορήγησης τέτοιας παρέκκλισης, τα ιπποειδή σφαγής πρέπει να οδηγούνται απευθείας στο οριζόμενο σφαγείο προκειμένου να σφαγούν εντός χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την άφιξη στο σφαγείο.

3. Ο επίσημος κτηνίατρος οφείλει να καταχωρίσει σε μητρώο τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό εγγράφου αναγνώρισης του σφαζόμενου ιπποειδούς και να διαβιβάσει στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή του τόπου αποστολής, εφόσον αυτή το ζητήσει, βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται η σφαγή του συγκεκριμένου ιπποειδούς.

Άρθρο 7
(Άρθρο 8 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)

1. Η αρμόδια περιφερειακού επιπέδου κτηνιατρική αρχή μεριμνά ώστε: α) όταν εξέρχονται από την εκμετάλλευση, τα εγγεγραμμένα ιπποειδή πρέπει να συνοδεύονται από το έγγραφο αναγνώρισης που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 περίπτωση α) του παρόντος διατάγματος και, εάν προορίζονται για το ενδοενωσιακό εμπόριο, από το διαβατήριο αυτό, μαζί με την υγειονομική βεβαίωση που προβλέπεται στο παράρτημα ΙΙ·

β) τα ιπποειδή αναπαραγωγής, απόδοσης και σφαγής να συνοδεύονται, κατά τη μεταφορά τους, από υγειονομικό πιστοποιητικό σύμφωνο με το παράρτημα ΙΙΙ.

2. Το υγειονομικό πιστοποιητικό ή, στην περίπτωση εγγεγραμμένων ιπποειδών, η υγειονομική βεβαίωση πρέπει να έχουν συνταχθεί 48 ώρες ή, το αργότερο, την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τη φόρτωση, στην Ελληνική γλώσσα και στην ή στις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους αποστολής σε περίπτωση που η χώρα προορισμού είναι η Ελλάδα και στην επίσημη ή στις επίσημες γλώσσες του κράτους−μέλους προορισμού σε περίπτωση που χώρα αποστολής είναι η Ελλάδα. Η διάρκεια ισχύος του υγειονομικού πιστοποιητικού ή της υγειονομικής βεβαίωσης είναι δέκα ημέρες. Η υγειονομική βεβαίωση και το υγειονομικό πιστοποιητικό πρέπει να αποτελούνται από ένα μόνο φύλλο.

3. Για τη διακίνηση μεταξύ της Χώρας και άλλου Κράτους μέλους, τα ιπποειδή πλην των εγγεγραμμένων μπορούν να καλυφθούν από ένα μόνο υγειονομικό πιστοποιητικό ανά παρτίδα, αντί του ατομικού υγειονομικού πιστοποιητικού που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περίπτωση β).

Άρθρο 8
(Άρθρο 9 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Οι προβλεπόμενοι στο Μέρος Β΄ του Προεδρικού Διατάγματος 420/1993 (Α΄ 179) κανόνες, εφαρμόζονται ειδικότερα στους ελέγχους στον τόπο καταγωγής όσον αφορά τις αποστολές ιπποειδών από τη Χώρα στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διοργάνωση και στην παρακολούθηση των ελέγχων που οφείλει να διενεργεί η Χώρα ως τόπος προορισμού όσον αφορά τις αποστολές από τα άλλα κράτη μέλη καθώς και στα ληπτέα μέτρα διασφάλισης.

Άρθρο 9
(Άρθρο 10 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Η αρμόδια κεντρική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι περιφερειακού επιπέδου κτηνιατρικές υπηρεσίες παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή στους πραγματογνώμονες κτηνιάτρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν πραγματοποιούν ελέγχους στη Χώρα για την ενιαία εφαρμογή της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αυτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών στην ως άνω κεντρική Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Άρθρο 10
(Άρθρο 11 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)

Άρθρο 11
(Άρθρο 12 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Επιτρέπεται η εισαγωγή ιπποειδών στη Χώρα από τρίτες χώρες, μόνον εάν πληρούν τους όρους που θεσπίζονται στα άρθρα 11 έως και 15 του παρόντος διατάγματος.

1. Επιτρέπεται η εισαγωγή ιπποειδών στη Χώρα μόνον από τρίτες χώρες που περιλαμβάνονται σε κατάλογο που καταρτίζεται ή τροποποιείται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ.

Λαμβανομένης υπόψη της υγειονομικής κατάστασης και των εγγυήσεων που παρέχονται από την τρίτη χώρα για τα ιπποειδή, είναι δυνατόν να αποφασίζεται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ, ότι η έγκριση που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου ισχύει για ολόκληρο το έδαφος της εγκεκριμένης τρίτης χώρας ή μόνο για μέρος του εδάφους της.

Για το λόγο αυτό, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος με τον οποίο η εγκεκριμένη τρίτη χώρα θεσπίζει και εφαρμόζει, εντός του εδάφους της, τα σχετικά διεθνή πρότυπα, ιδίως την αρχή της περιφερειοποίησης, σε σχέση με τις υγειονομικές της απαιτήσεις για την εισαγωγή από άλλες τρίτες χώρες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Κατά την εκπόνηση ή την τροποποίηση του καταλόγου που προβλέπεται στην παράγραφο 1, λαμβάνονται υπόψη ειδικότερα τα ακόλουθα:

α) η υγειονομική κατάσταση των ιπποειδών, των άλλων κατοικίδιων ζώων και των άγριων ζώων της τρίτης χώρας· αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις εξωτικές ζωικές ασθένειες και σε όλες τις πτυχές της γενικής υγειονομικής και περιβαλλοντικής κατάστασης στην τρίτη χώρα, στον βαθμό που ενδέχεται να θέτει σε κίνδυνο την υγειονομική και περιβαλλοντική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση·

β) η νομοθεσία της τρίτης χώρας σε ότι αφορά την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων·

γ) η δομή της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής και των οικείων υπηρεσιών επιθεώρησης, οι αρμοδιότητες των εν λόγω υπηρεσιών, η επιτήρηση στην οποία υπόκεινται και τα μέσα που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων τους σε ότι αφορά το προσωπικό και τα εργαστήρια, για την ουσιαστική εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας·

δ) οι εγγυήσεις που μπορεί να προσφέρει η αρμόδια κτηνιατρική αρχή της τρίτης χώρας όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους αντίστοιχους όρους υγειονομικού ελέγχου που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την εφαρμογή αντίστοιχων όρων·

ε) εάν η τρίτη χώρα είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων (ΟΙΕ) και η τακτικότητα και ταχύτητα με την οποία η τρίτη χώρα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη μολυσματικών ή μεταδοτικών ασθενειών των ιπποειδών στο έδαφός της, ιδίως των ασθενειών που καταγράφονται από τον ΟΙΕ και αυτών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ·

στ) οι εγγυήσεις που μπορεί να προσφέρει η τρίτη χώρα για άμεση ενημέρωση της Επιτροπής και των κρατών μελών:

i) εντός 24 ωρών από την επιβεβαίωση του κρούσματος ασθενείας των ιπποειδών που απαριθμείται στο παράρτημα Ι και για οιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική εμβολιασμών σε σχέση με τις εν λόγω ασθένειες,

ii) εντός κατάλληλης προθεσμίας, για οιαδήποτε προτεινόμενη τροποποίηση στους εθνικούς υγειονομικούς κανόνες για τα ιπποειδή, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ιπποειδών,

iii) τακτικά για την κατάσταση της υγείας των ιπποειδών στο έδαφός της·

ζ) οιαδήποτε εμπειρία από προηγούμενες εισαγωγές ζώντων ιπποειδών από την τρίτη χώρα και τα αποτελέσματα των ελέγχων εισαγωγών που, ενδεχομένως, πραγματοποιήθηκαν·

η) τα αποτελέσματα επιθεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και ελέγχων που διενεργήθηκαν στην τρίτη χώρα, ιδίως τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αρμόδιων αρχών ή, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, η έκθεση που υποβλήθηκε από τις αρμόδιες αρχές για τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν·

θ) η εμβέλεια των κανόνων για την πρόληψη και την καταπολέμηση μολυσματικών ή μεταδοτικών ζωικών ασθενειών που ισχύουν στην τρίτη χώρα και η εφαρμογή τους, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για την εισαγωγή ιπποειδών από άλλες τρίτες χώρες.

3. Η αρμόδια κεντρική Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεριμνά ώστε να διατίθενται στο κοινό ενημερωμένες εκδόσεις του καταλόγου που καταρτίζεται ή τροποποιείται σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Ο κατάλογος μπορεί να συνδυάζεται με άλλους καταλόγους που καταρτίζονται για την προστασία της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει υποδείγματα υγειονομικών πιστοποιητικών.

4. Ειδικοί όροι σχετικά με τις εισαγωγές για κάθε τρίτη χώρα ή ομάδα τρίτων χωρών, όσον αφορά την κατάσταση υγείας των ιπποειδών στη συγκεκριμένη τρίτη χώρα ή ομάδα τρίτων χωρών, θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ.

5. Οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 4 και τα κριτήρια για την εγγραφή τρίτων χωρών ή τμημάτων τρίτων χωρών στον κατάλογο που προβλέπεται στην παράγραφο 1 θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ.

Άρθρο 12
(Άρθρο 13 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)

1. Επιτρέπεται τα ιπποειδή να εισάγονται στη Χώρα μόνο εφόσον προέρχονται από τρίτη χώρα, η οποία είναι:

α) απαλλαγμένη από την πανώλη των ίππων·

β) απαλλαγμένη, επί διετία, από την εγκεφαλίτιδα τωνίππων της Βενεζουέλας (VEE)· γ) απαλλαγμένη, επί εξάμηνο, από δουρίνη (dourine)και μάλι (glanders).

2. Με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 21παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ μπορεί να αποφασιστεί ότι:

α) η παράγραφος 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται μόνο σε μέρος του εδάφους τρίτης χώρας.

Σε περίπτωση διαφοροποίησης των απαιτήσεων για την πανώλη των ίππων ανά περιοχή, πρέπει τουλάχιστον να τηρούνται τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφοι 2 και 5·

β) απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις για τις εξωτικές ασθένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρθρο 13
(Άρθρο 14 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Επιτρέπεται η εισαγωγή ιπποειδών στη Χώρα μόνον εφόσον πριν από την ημέρα της φόρτωσής τους, ενόψει της αποστολής τους στη Χώρα, αυτά έχουν παραμείνει χωρίς διακοπή στο έδαφος ή τμήμα του εδάφους τρίτης χώρας ή, σε περίπτωση διαφοροποίησης τωναπαιτήσεων ανά περιοχή, στο τμήμα του εδάφους που ορίζεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 12 παράγραφος 2 περίπτωση α), επί χρονικό διάστημα που θα καθορισθεί από τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα κατά την έγκριση των αποφάσεων που θεσπίζονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14.

Τα ιπποειδή πρέπει να προέρχονται από εκμετάλλευση που βρίσκεται υπό κτηνιατρική επίβλεψη και έλεγχο.

Άρθρο 14
(Άρθρο 15 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Επιτρέπεται η εισαγωγή στη Χώρα ιπποειδών από το έδαφος τρίτης χώρας ή από τμήμα εδάφους τρίτης χώρας, οριζόμενο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 12 παράγραφος 2 περίπτωση α) που περιλαμβάνεται στον κατάλογο ο οποίος καταρτίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, μόνον εφόσον τα ιπποειδή, πέραν των απαιτήσεων που προβλέπονται στο άρθρο 12:

α) πληρούν τους υγειονομικούς όρους (animalhealthrequirements) που θεσπίζονται, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ για τις εισαγωγές ιπποειδών από τη χώρα αυτή σε συνάρτηση με το συγκεκριμένο είδος και τις κατηγορίες ιπποειδών.

Βάση αναφοράς για τον καθορισμό αυτών των όρων υγειονομικού ελέγχου αποτελούν οι διατάξεις που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος διατάγματος· και

β) όταν πρόκειται για τρίτες χώρες μη απαλλαγμένες τουλάχιστον επί εξάμηνο από τη φυσαλιδώδη στοματίτιδα ή την ιογενή αρτηρίτιδα, τα ιπποειδή πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

αα) τα ιπποειδή πρέπει να προέρχονται από εκμετάλλευση απαλλαγμένη τουλάχιστον επί εξάμηνο από τη φυσαλιδώδη στοματίτιδα και να έχουν αντιδράσει αρνητικά στην ορολογική δοκιμή πριν από την αποστολή τους,

ββ) για την ιογενή αρτηρίτιδα, τα άρρενα ιπποειδή πρέπει, ανεξάρτητα του άρθρου 18 περίπτωση β), να έχουν αντιδράσει αρνητικά σε μια ορολογική δοκιμή ή δοκιμή απομόνωσης ιού ή σε οποιαδήποτε άλλη δοκιμή αναγνωρισμένη σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ, η οποία εγγυάται ότι το ζώο είναι απαλλαγμένο από την ασθένεια αυτή.

Σύμφωνα με την ίδια διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της ίδιας Οδηγίας και έπειτα από γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, μπορεί να καθοριστούν οι κατηγορίες αρρένων ιπποειδών στις οποίες έχει εφαρμογή η απαίτηση αυτή.

Άρθρο 15
(Άρθρο 16 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)

1. Επιτρέπεται η εισαγωγή ιπποειδών στη Χώρα, μετά από έγκριση της αρμόδιας περιφερειακού επιπέδου κτηνιατρικής αρχής, μόνον εφόσον τα ιπποειδή αναγνωρίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 παράγραφος 4 του παρόντος διατάγματος και συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό που έχει συνταχθεί από επίσημο κτηνίατρο της τρίτης χώρας εξαγωγής. Το υγειονομικό πιστοποιητικό πρέπει:

α) να έχει εκδοθεί την ημέρα της φορτώσεως των ιπποειδών ενόψει της αποστολής τους στη Χώρα ή μέσω αυτής σε άλλο κράτος μέλος προορισμού ή, όταν πρόκειται για εγγεγραμμένους ίππους, την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την επιβίβασή τους·

β) να έχει συνταχθεί στην Ελληνική γλώσσα εφόσον τα ιπποειδή προορίζονται για τη Χώρα. Εφόσον τα ιπποειδή προορίζονται για άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Χώρας και ο έλεγχος κατά την εισαγωγή διενεργείται στη Χώρα, να έχει συνταχθεί σε μια επίσημη γλώσσα του κράτους μέλους προορισμού και στην Ελληνική γλώσσα.

γ) να συνοδεύει τα ιπποειδή στο πρωτότυπο·

δ) να βεβαιώνει ότι τα ιπποειδή πληρούν τους όρουςπου προβλέπονται στο παρόν διάταγμα και τους όρους που καθορίζονται κατ’ εφαρμογή του για την εισαγωγή από την τρίτη χώρα

ε) να αποτελείται από ένα μόνο φύλλο·

στ) να προορίζεται για έναν μόνον παραλήπτη ή, στηνπερίπτωση ιπποειδών σφαγής προοριζομένων για άλλο κράτος μέλος μέσω της Χώρας, να αφορά μια παρτίδα ζώων, η οποία πρέπει να φέρει κατάλληλη σφράγιση και κατάλληλη σήμανση αναγνώρισης.

2. Το υγειονομικό πιστοποιητικό συντάσσεται επί εντύπου σύμφωνο με το υπόδειγμα που καταρτίζεται με τη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ.

Άρθρο 16
(Άρθρο 17 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)

1. Επιτρέπεται η εισαγωγή στη Χώρα ιπποειδών σφαγής εφόσον αμέσως μετά την άφιξή τους οδηγούνται σε σφαγείο, είτε απευθείας είτε μέσω εγκεκριμένου κέντρου συγκέντρωσης κατά το άρθρο 6 του παρόντος διατάγματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του υγειονομικού κτηνιατρικού ελέγχου. Τα ιπποειδή αυτά πρέπει να σφάζονται εντός προθεσμίας που καθορίζεται κατά την έγκριση των αποφάσεων που θεσπίζονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14.

2. Με την επιφύλαξη των ειδικών όρων που ενδεχομένως καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ, η αρμόδια κεντρική Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται, για λόγους υγείας των ζώων, να ορίζει το σφαγείο στο οποίο πρέπει να μεταφέρονται τα ιπποειδή αυτά.

Άρθρο 17
(Άρθρο 18 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Με εγκυκλίους της αρμόδιας κεντρικής Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδονται για την εφαρμογή αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστοποιείται η προσωρινή ή η οριστική αναστολή εισαγωγής ιπποειδών από τρίτες χώρες λόγω μη τήρησης των διατάξεων του παρόντος διατάγματος και ιδίως αυτών του άρθρου 11 παράγραφος 2.

Για την εξακρίβωση της τήρησης ή μη των διατάξεων της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ και ιδίως αυτών του άρθρου 11 παράγραφος 2, διενεργούνται έλεγχοι επιτόπου από πραγματογνώμονες κτηνιάτρους των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άρθρο 18
(Άρθρο 19 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
Με εγκυκλίους της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιούνται πράξεις και αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 21 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ:

α) μπορεί να περιορίζουν τις εισαγωγές από τρίτη χώρα ή τμήμα τρίτης χώρας για συγκεκριμένα είδη ή συγκεκριμένες κατηγορίες ιπποειδών·

β) κατά παρέκκλιση του άρθρου 14 του παρόντος διατάγματος να καθορίζουν τους ειδικούς όρους υπό τους οποίους μπορεί να πραγματοποιείται η προσωρινή εισαγωγή στη Χώρα ή η επανεισαγωγή στο έδαφός της, ύστερα από προσωρινή εξαγωγή εγγεγραμμένων ιπποειδών ή ιπποειδών που προορίζονται για ειδικές χρήσεις·

γ) να καθορίζουν τους όρους υπό τους οποίους μπορεί μια προσωρινή εισαγωγή να μετατραπεί σε οριστική·

δ) μπορεί να οριστεί κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς για μία ή περισσότερες από τις ασθένειες των ιπποειδών που αναφέρονται στο παράρτημα Ι και να προβλεφθούν οι λειτουργίες, τα καθήκοντα και οι διαδικασίες συνεργασίας με τα εθνικά εργαστήρια αναφοράς ή τα εργαστήρια που είναι υπεύθυνα για τη διάγνωση των λοιμωδών ασθενειών των ιπποειδών στη Χώρα και στα άλλα κράτη μέλη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 19
Εξουσιοδότηση
Με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορούν να καθορίζονται ειδικά θέματα ή λεπτομέρειες του παρόντος διατάγματος.

Άρθρο 20
(Παραρτήματα Ι έως IV της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ)
1. Με εγκυκλίους της αρμόδιας κεντρικής Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γνωστοποιούνται αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις οποίες τροποποιούνται τα Παραρτήματα Ι έως IV της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ και οι οποίες είναι άμεσα εφαρμοστέες.

2. Παρατίθενται κατωτέρω τα Παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος διατάγματος και έχουν ως εξής:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

Οι ακόλουθες ασθένειες πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά:

— δουρίνη,

— μάλις,

— εγκεφαλομυελίτις των ίππων (σε όλες της τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλίτιδας της Βενεζουέλας των ιπποειδών−VEE),

— λοιμώδης αναιμία,

— λύσσα,

— βακτηριακός άνθρακας,

— πανώλη των ίππων,

— φυσαλιδώδης στοματίτιδα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ (α)

Διαβατήριο αριθ. ………………………………………

Πιστοποιείται ( β ) ότι τα ιπποειδή που αναφέρονται ανωτέρω πληρούν τους

ακόλουθους όρους:

α) εξετάσθηκαν σήμερα και δεν παρουσιάζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα ασθένειας·

β) δεν πρόκειται για ζώα προοριζόμενα να θανατωθούν στα πλαίσια προγράμματος εξάλειψης μεταδοτικής ασθένειας το οποίο εφαρμόζεται στο κράτος μέλος·

γ) — δεν προέρχονται από το έδαφος ή τμήμα του εδάφους κράτους μέλους για το οποίο ισχύουν μέτρα απαγόρευσης λόγω της πανώλης των ίππων, ή

προέρχονται από το έδαφος ή τμήμα του εδάφους κράτους μέλους το οποίο αποτελεί αντικείμενο περιοριστικών μέτρων λόγω της πανώλης των ίππων και υποβλήθηκαν με ικανοποιητικά αποτελέσματα στις εξετάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 5 της οδηγίας 2009/156/ΕΚ στον σταθμό σαρανταήμερης απομόνωσης ………………………………….. ………………………………….., από τις ……………………………… έως τις

………………………………………( γ )·

— δεν έχουν εμβολιασθεί κατά της πανώλης των ίππων, ή

έχουν εμβολιασθεί κατά της πανώλης των ίππων στις ………………………….( γ ) (

δ )·

δ) δεν προέρχονται από εκμετάλλευση που αποτελεί αντικείμενο μέτρων απαγόρευσης για υγειονομικούς λόγους και δεν έχουν έλθει σε επαφή με τα ιπποειδή εκμετάλλευσης που αποτελεί αντικείμενο απαγόρευσης για υγειονομικούς λόγους:

— στην περίπτωση ιπποειδών που πιθανολογείται ότι έχουν προσβληθεί από trypanosomaequiperdum, επί έξι μήνες από την ημερομηνία της τελευταίας επαφής ή ενδεχόμενης επαφής με άρρωστο ιπποειδές. Ωστόσο, εάν πρόκειται για επιβήτορα ίππο, η απαγόρευση ισχύει έως τον ευνουχισμό του,

— σε περίπτωση μάλεως και εγκεφαλομυελίτιδος των ιπποειδών, επί έξι μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία θανατώθηκαν τα προσβληθέντα από την ασθένεια αυτή ιπποειδή,

— στην περίπτωση λοιμώδους αναιμίας, κατά τη διάρκεια της περιόδου που απαιτείται ώστε, με βάση την ημερομηνία κατά την οποία θανατώθηκαν τα προσβληθέντα από την ασθένεια αυτή ιπποειδή, να αντιδράσουν τα υπόλοιπα ζώα αρνητικά σε δύο εξετάσεις Coggins οι οποίες γίνονται σε διάστημα τριών μηνών η μία από την άλλη,

— στην περίπτωση φυσσαλιδώδους στοματίτιδας, επί έξι μήνες από την τελευταία περίπτωση,

— στην περίπτωση λύσσας, επί ένα μήνα από την τελευταία περίπτωση,

— στην περίπτωση βακτηριακού άνθρακα, επί 15 ημέρες από την τελευταία περίπτωση,

— σε περίπτωση κατά την οποία όλα τα ζώα των ευαίσθητων ειδών που βρίσκονται στην εκμετάλλευση εσφάγησαν ή θανατώθηκαν και απολυμάνθηκαν οι εγκαταστάσεις επί 30 ημέρες από την ημερομηνία κατά την οποία εσφάγησαν ή θανατώθηκαν τα ζώα και απολυμάνθηκαν οι εγκαταστάσεις, εκτός από την περίπτωση του βακτηριακού άνθρακα για τον οποίο η διάρκεια της απαγόρευσης είναι 15 ημέρες·

ε) δεν έχουν έλθει, εξ όσων γνωρίζω, σε επαφή με ιπποειδή που έχουν προσβληθεί από μεταδοτική ασθένεια ή μόλυνση στη διάρκεια των 15 τελευταίων ημερών·

στ) κατά τον χρόνο της επιθεώρησης, ήταν σε φυσική κατάσταση κατάλληλη για την προβλεπόμενη μετακίνηση σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

1/2005 ( ε ).

Ημερομηνία Τόπος Σφραγίδα και υπογραφή του επίσημου κτηνιάτρου (1)

(1) Όνομα με κεφαλαία και ιδιότητα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ για το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών

ΙΠΠΟΕΙΔΗ

….

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τα αντιδραστήρια για τις ενζυμικές δοκιμές ανοσοπροσρόφησης (ELISA), που περιγράφονται κατωτέρω, μπορούν να ληφθούν από το εργαστήριο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή από τα εργαστήρια αναφοράς για την αφρικανική πανώλη των ιπποειδών, του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών (ΟΙΕ).

1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ELISA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ (AHSV) (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ)

Η ανταγωνιστική δοκιμή ELISA χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων κατά του AHSV, σε ορούς κάθε είδους ιπποειδών. Ο ευρέος φάσματος, πολυκλωνικός ορός ανοσοποιημένου έναντι του AHSV ινδικού χοιριδίου (αποκαλούμενος στη συνέχεια «αντιορός ινδικού χοιριδίου») είναι εξειδικευμένος κατά οροομάδα και ικανός να ανιχνεύει όλους τους γνωστούς οροτύπους του ιού της αφρικανικής πανώλης των ιπποειδών.

Η αρχή αυτής της μεθόδου δοκιμής συνίσταται στη διακοπή, από το δείγμα ορού δοκιμής, της αντίδρασης μεταξύ του αντιγόνου του AHSV και ενός αντιορού ινδικού χοιριδίου. Τα αντισώματα AHSV που περιέχονται στο δείγμα ορού δοκιμής ανταγωνίζονται εκείνα του αντιορού ινδικού χοιριδίου, με αποτέλεσμα την εξασθένηση του αναμενόμενου χρώματος (μετά την προσθήκη σημασμένων με ένζυμο αντισωμάτων αντιορού ινδικού χοιριδίου και υποστρώματος). Οι οροί μπορούν να υποβληθούν σε δοκιμή μετά από μία μόνον αραίωση 1 προς 5 (μέθοδος δοκιμής της κηλίδας) ή να τιτλοδοτηθούν (μέθοδος της τιτλοδότησης του ορού), ώστε να ληφθούν τελικά σημεία αραίωσης. Οι τιμές αναστολής που είναι υψηλότερες από 50 % μπορούν να θεωρηθούν θετικές.

Το πρωτόκολλο δοκιμής που περιγράφεται κατωτέρω χρησιμοποιείται στο Περιφερειακό Εργαστήριο Αναφοράς για την αφρικανική πανώλη των ιπποειδών, στο Pirbright του Ηνωμένου Βασιλείου.

1.1. Διαδικασία δοκιμής

1.1.1. Παρασκευή των πλακών 1.1.1.1. Επιστρώνονται οι πλάκες ELISA με αντιγόνο AHSV που έχει εξαχθεί από μολυσμένες κυτταροκαλλιέργειες με AHSV, αραιωμένο σε ρυθμιστικό διάλυμα ανθρακικών-διτανθρακικών ιόντων, pH 9,6. Οι πλάκες επωάζονται επί μία νύκτα στους 4 °C.

1.1.1.2. Οι πλάκες εκπλύνονται τρεις φορές με υπερχείλιση και εκκένωση των κοιλοτήτων με τη βοήθεια φυσιολογικού ορού στον οποίο έχει προστεθεί ρυθμιστικό διάλυμα φωσφορικών ιόντων (PBS), pH 7,2 έως 7,4, και ακολουθεί ξήρανση με στράγγιση σε απορροφητικό χαρτί.

1.1.2. Κοιλότητες μάρτυρες

1.1.2.1. Στη στήλη 1 τιτλοδοτούνται οι θετικοί οροί μάρτυρες σε σειρά αραιώσεων στο διπλάσιο, από 1 προς 5 έως 1 προς 640, σε παρεμποδιστικό ρυθμιστικό διάλυμα [PBS που περιέχει Tween-20 σε αναλογία 0,05 % (v/v), αποκορυφωμένο γάλα σε αναλογία 5 % (Cadbury’sMarvelTM) (w/v) και ορό ενήλικου βοοειδούς σε αναλογία 1 % (v/v)] ώστε να ληφθεί τελικός όγκος 50 μl ανά κοιλότητα.

1.1.2.2. Στις κοιλότητες A και B της στήλης 2 προστίθενται 50 μl αρνητικού ορού μάρτυρα, αραιωμένου 1 προς 5 (10 μl ορού + 40 μl παρεμποδιστικού ρυθμιστικού διαλύματος).

1.1.2.3. Στις κοιλότητες C και D της στήλης 2, προστίθενται 100 μl παρεμποδιστικού ρυθμιστικού διαλύματος (ΤΥΦΛΟ).

1.1.2.4. Στις κοιλότητες E, F, G και H της στήλης 2 προστίθενται 50 μl παρεμποδιστικού ρυθμιστικού διαλύματος (μάρτυρας ινδικού χοιριδίου).

1.1.3. Μέθοδος της δοκιμής κηλίδας 1.1.3.1. Σε διπλή σειρά κοιλοτήτων των στηλών 3 έως 12 προστίθενται 50 μl από κάθε ορό δοκιμής αραιωμένο 1 προς 5 με παρεμποδιστικό ρυθμιστικό διάλυμα (10 μl ορού + 40 μl παρεμποδιστικού ρυθμιστικού διαλύματος).

1.1.4. Μέθοδος της τιτλοδότησης ορού 1.1.4.1. Από κάθε δείγμα δοκιμής παρασκευάζεται σειρά αραιώσεων στο διπλάσιο (1 προς 5 έως 1 προς 640) με παρεμποδιστικό ρυθμιστικό διάλυμα, μέσα σε οκτώ κοιλότητες χωριστών στηλών (3 έως 12).

και στη συνέχεια

1.1.5. Σε όλες τις κοιλότητες της πλάκας ELISA, πλην εκείνων που περιέχουν το ΤΥΦΛΟ διάλυμα, προστίθενται 50 μl αντιορού ινδικού χοιριδίου που έχει προηγουμένως αραιωθεί σε παρεμποδιστικό ρυθμιστικό διάλυμα (κάθε κοιλότητα περιέχει πλέον τελικό όγκο 100 μl).

1.1.5.1. Οι πλάκες επωάζονται επί μία ώρα σε θερμοκρασία 37 °C σε περιστρεφόμενο αναδευτήρα.

1.1.5.2. Οι πλάκες εκπλύνονται 3 φορές και ακολουθεί ξήρανση όπως στο σημείο 1.1.1.

1.1.5.3. Σε κάθε κοιλότητα προστίθενται 50 μl αντιορού κουνελιού έναντι του ορού του ινδικού χοιριδίου συζευγμένου με υπεροξειδάση (HRP), αφού προηγουμένως αραιωθεί σε παρεμποδιστικό ρυθμιστικό διάλυμα.

1.1.5.4. Οι πλάκες επωάζονται επί μία ώρα σε θερμοκρασία 37°C σε περιστρεφόμενο αναδευτήρα.

1.1.5.5. Οι πλάκες εκπλύνονται 3 φορές και ακολουθεί ξήρανση όπως προηγουμένως.

1.1.6. Χρωμογόνο Παρασκευάζεται το διάλυμα χρωμογόνου OPD (OPD = ορθο-φαινυλοδιαμίνη) σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (0,4 mg/ml σε αποστειρωμένο απεσταγμένο νερό) αμέσως πριν χρησιμοποιηθεί. Προστίθεται υπόστρωμα (υπεροξείδιο του υδρογόνου = Η2Ο2) μέχρι να ληφθεί τελική συγκέντρωση 0,05 % (v/v) (1 μέρος προς 2000 μέρη διαλύματος 30 % H2O2). Κατόπιν προστίθενται σε κάθε κοιλότητα 50 μl του διαλύματος OPD και οι πλάκες αφήνονται στον πάγκο επί δέκα λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Διακόπτεται ηαντίδραση με την προσθήκη, σε κάθε κοιλότητα, 50 μl θειικού οξέος (Η2SO4) 1M.

1.1.7. Ανάγνωση των αποτελεσμάτων Φασματοφωτομετρική ανάγνωση σε μήκος κύματος 492 nm.

1.2. Έκφραση των αποτελεσμάτων

1.2.1. Με τη βοήθεια κάποιου λογισμικού, εκτυπώνονται οι τιμές οπτικής πυκνότητας (OD), καθώς και το επί τοις εκατό ποσοστό αναστολής (PI) για τους ορούς δοκιμής και τους ορούς μάρτυρες, με βάση τη μέση τιμή που έχει καταγραφεί για τις τέσσερις κοιλότητες που αντιστοιχούν στους μάρτυρες ινδικού χοιριδίου. Τα εκφραζόμενα σε τιμές OD και PI δεδομένα χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστεί αν τα αποτελέσματα της δοκιμής περικλείονται εντός αποδεκτών ορίων. Τα ανώτατα όρια ελέγχου (UCL) και τα κατώτατα όρια μάρτυρα (LCL) για τον μάρτυρα ινδικού χοιριδίου βρίσκονται μεταξύ των τιμών OD 1,4 και 0,4 αντίστοιχα. Το τελικό σημείο της τιτλοδότησης του θετικού ορού μάρτυρα, με βάση PI 50 %, θα πρέπει να είναι 1 προς 240 (εντός πεδίου τιμών 1 προς 120 έως 1 προς 480). Οποιαδήποτε πλάκα δεν πληροί τα κριτήρια αυτά πρέπει να απορρίπτεται. Ωστόσο, εάν ο τίτλος του θετικού ορού μάρτυρα υπερβαίνει το 1 προς 480, αλλά τα δείγματα δοκιμής είναι αρνητικά, τα τελευταία μπορούν να γίνουν δεκτά.

Οι δύο κοιλότητες που περιέχουν αρνητικό ορό μάρτυρα και οι δύο κοιλότητες που περιέχουν το τυφλό διάλυμα θα πρέπει να δίδουν τιμές PI μεταξύ + 25 % και –25 % και μεταξύ + 95 και + 105 %, αντίστοιχα. Η λήψη τιμών εκτός αυτών των ορίων δεν ακυρώνει την πλάκα, αλλά αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης προϋπάρχοντος χρώματος.

1.2.2. Το όριο διάγνωσης (διαχωριστικές τιμές) για τους ορούς δοκιμής είναι 50 % (PI 50 %). Τα δείγματα που εμφανίζουν τιμές PI άνω του 50 % καταγράφονται ως θετικά. Τα δείγματα που εμφανίζουν τιμές PI κάτω του 50 % καταγράφονται ως αρνητικά.

Τα δείγματα που εμφανίζουν τιμές PI μεγαλύτερες ή μικρότερες από το όριο για τις διπλές κοιλότητες, θεωρούνται αμφίβολα. Τα εν λόγω δείγματα μπορούν να υποβάλλονται σε νέα δοκιμή κηλίδας και δοκιμή τιτλοδότησης. Τα θετικά δείγματα μπορούν επίσης να τιτλοδοτηθούν, για να παράσχουν μια ένδειξη του βαθμού θετικότητας.

Διάταξη της δοκιμής κηλίδας

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 +

μάρτ .

Όροι δοκιμής

A 1:5 – μάρτ. 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

B 1:10 – μάρτ. 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

C 1:20 ΤΥΦΛΟ

D 1:40 ΤΥΦΛΟ

E 1:80 ΙΧ

μάρτ.

F 1:16 0

ΙΧ μάρτ.

G 1:32 0

ΙΧ μάρτ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

H 1:64 0

ΙΧ μάρτ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

– μάρτ. = αρνητικός ορός μάρτυρας. + μάρτ. = θετικός ορός μάρτυρας ΙΧ μάρτ. = μάρτυρας ινδικού χοιριδίου

.

Διάταξη της τιτλοδότησης ορού

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 +

μάρτ. Όροι δοκιμής

A 1:5 – μάρτ. 1:5 1:5

B 1:10 – μάρτ. 1:10

1:1 0

C 1:20 ΤΥΦΛΟ 1:20

1:2 0

D 1:40 ΤΥΦΛΟ 1:40

1:4 0

E 1:80 ΙΧ μάρτ. 1:80

1:8 0

F 1:160 ΙΧ μάρτ. 1:16 0

1:1 60

G 1:320 ΙΧ μάρτ. 1:32 0

1:3 20

H 1:640 ΙΧ μάρτ. 1:64 0

1:6 40

– μάρτ. = αρνητικός ορός μάρτυρας. + μάρτ. = θετικός ορός μάρτυρας ΙΧ μάρτ. = μάρτυρας ινδικού χοιριδίου

2. ΕΜΜΕΣΗ ΔΟΚΙΜΗ ELISA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ (AHSV) (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ)

Η δοκιμή που περιγράφεται κατωτέρω συμφωνεί με την περιγραφή δοκιμής που περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο 2.1.11 του εγχειριδίου προτύπων για διαγνωστικές δοκιμές και εμβόλια του OIE (Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών), τέταρτη έκδοση, 2000.

Η ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη VP7 έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιγόνο για τον προσδιορισμό αντισωμάτων κατά του ιού AHS, με υψηλό δείκτη ευαισθησίας και εξειδίκευσης. Άλλα πλεονεκτήματα είναι ότι είναι σταθερή και δεν είναι λοιμογόνος.

2.1. Διαδικασία δοκιμής

2.1.1 Στερεά φάση

2.1.1.1. Επιστρώνονται οι πλάκες ELISA με αντιγόνο AHSV που έχει εξαχθεί από μολυσμένες κυτταροκαλλιέργειες με AHSV, αραιωμένο σε ρυθμιστικό διάλυμα ανθρακικών-διτανθρακικών ιόντων, pH 9,6. Οι πλάκες επωάζονται επί μία νύκτα στους 4 °C.

2.1.1.2. Οι πλάκες εκπλύνονται πέντε φορές με αποσταγμένο νερό που περιέχει Tween 20 σε αναλογία 0,01 % (v/v) (διάλυμα έκπλυσης) και κτυπώνται ελαφρά σε απορροφητικό υλικό για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα του διαλύματος έκπλυσης.

2.1.1.3. Οι πλάκες παρεμποδίζονται (μπλοκάρονται), με την προσθήκη, σε κάθε κοιλότητα, 200 μl φυσιολογικού ορού με ρυθμιστικό διάλυμα φωσφορικών ιόντων (PBS) + αποκορυφωμένο γάλα (ξηράς μορφής αποκορυφωμένο γάλα NestléTM) σε αναλογία 5 % (w/v), επί μία ώρα σε θερμοκρασία 37°C.

2.1.1.4. Απομακρύνεται το παρεμποδιστικό διάλυμα και οι πλάκες κτυπώνται ελαφρά σε απορροφητικό υλικό.

2.1.2. Δείγματα δοκιμής 2.1.2.1. Τα δείγματα ορού που πρόκειται να ελεγχθούν, καθώς και οι θετικοί και αρνητικοί οροί μάρτυρες, αραιώνονται σε 1 προς 25 με PBS + αποκορυφωμένο γάλα σε αναλογία 5 % (w/v) + Tween 20 σε αναλογία 0,05 % (v/v), 100 μl ανά κοιλότητα. Επωάζονται επί μία ώρα σε θερμοκρασία 37 °C.

Για την τιτλοδότηση, δημιουργούνται σειρές αραιώσεων στο διπλάσιο, αρχίζοντας από 1 προς 25 (100 μl/κοιλότητα), ένας ορός ανά στήλη πλάκας, και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία με τους θετικούς και τους αρνητικούς μάρτυρες. Ακολουθεί επώαση επί μία ώρα σε θερμοκρασία 37 °C.

2.1.2.2. Οι πλάκες εκπλύνονται όπως περιγράφεται στο σημείο 2.1.1.2.

2.1.3. Προϊόν σύζευξης 2.1.3.1. Διανέμονται 100 μl/κοιλότητα γ-σφαιρίνης αντιορού αλόγου, συζευγμένης με υπεροξειδάση (HPR), αφού προηγουμένως αραιωθεί με PBS + γάλα σε αναλογία 5 % + Tween 20 σε αναλογία 0,05 %, pH 7,2. Ακολουθεί επώαση επί μία ώρα σε θερμοκρασία 37 °C.

2.1.3.2. Οι πλάκες εκπλύνονται όπως περιγράφεται στο σημείο 2.1.1.2.

2.1.4. Χρωμογόνο/υπόστρωμα 2.1.4.1. Προστίθενται 200 μl/κοιλότητα διαλύματος χρωμογόνου/υποστρώματος [10 ml από 80,6 mMDMAB (διμεθυλοα¬μινοβενζαλδεΰδη) + 10 ml από 1,56 mMMBTH (3-μεθυλο-2 βενζο-θειαζολινοϋδραζονοϋδροχλωρίδιο) + 5 μlH2O2].

Ύστερα από 5-10 λεπτά περίπου (πριν αρχίσει να χρωματίζεται ο αρνητικός μάρτυρας), διακόπτεται η ανάπτυξη του χρώματος με την προσθήκη 50 μlH2SO4 3N.

Επίσης είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και άλλα χρωμογόνα, όπως ABTS (2,2′-αζινο- δισ-[3-εθυλοβενζοθειαζολινο-6-σουλφονικό οξύ]), TMB (τετραμεθυλοβενζυδίνη) ή OPD (ορθο-φαινυλοδιαμίνη).

2.1.4.2. Ανάγνωση των αποτελεσμάτων σε μήκος κύματος 600 nm (ή 620 nm).

2.2. Ερμηνεία των αποτελεσμάτων

2.2.1. Υπολογίζεται η διαχωριστική τιμή, προσθέτοντας τον αριθμό 0,6 στην τιμή που αντιστοιχεί στον αρνητικό μάρτυρα (0,6 είναι η τυπική απόκλιση που προκύπτει από ομάδα 30 αρνητικών ορών).

2.2.2. Τα δείγματα δοκιμής που δίνουν τιμές απορρόφησης χαμηλότερες από τη διαχωριστική τιμή θεωρούνται αρνητικά.

2.2.3. Τα δείγματα της δοκιμής που δίνουν τιμές απορρόφησης υψηλότερες από τη διαχωριστική τιμή + 0,15 θεωρούνται θετικά.

2.2.4. Τα δείγματα δοκιμής που δίνουν ενδιάμεσες τιμές απορρόφησης θεωρούνται αμφίβολα και πρέπει να χρησιμοποιείται δεύτερη μέθοδος για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

3. ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ELISA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ (AHSV) (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ) .

Η παρεμποδιστική δοκιμή ELISA έχει σχεδιασθεί για την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων κατά του AHSV σε ορούς από οποιαδήποτε ευπαθή είδη. Η VP7 είναι η κύρια αντιγονική πρωτεΐνη ιού που περιέχει ο AHSV και διατηρείται στους εννέα ορότυπους. Δεδομένου ότι και το μονοκλωνικό αντίσωμα (Mab) κατευθύνεται προς τη VP7, η δοκιμασία χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εξειδίκευσης. Επιπλέον, το ανασυνδυασμένο αντιγόνο VP7 είναι τελείως αβλαβές, με αποτέλεσμα να παρέχει μεγάλη ασφάλεια.

Ανάγνωση των αποτελεσμάτων σε μήκος κύματος 405 nm με συσκευή ανάγνωσης ELISA.

Η αρχή αυτής της μεθόδου δοκιμής συνίσταται στη διακοπή της αντίδρασης μεταξύ της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης VP7 —το αντιγόνο που συνδέεται στην πλάκα ELISA— και του ειδικού για την εν λόγω πρωτεΐνη συζευγμένου μονοκλωνικού αντισώματος (Mab). Το αντίσωμα που περιέχει ο ορός δοκιμής θα παρεμποδίσει την αντίδραση αντι¬γόνου-Mab, προκαλώντας εξασθένηση του χρώματος.

Η δοκιμή που περιγράφεται κατωτέρω, διεξάγεται στο Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την αφρικανική πανώλη των ιπποειδών στο Algete της Ισπανίας.

3.1. Διαδικασία δοκιμής

3.1.1. Πλάκες ELISA 3.1.1.1. Επιστρώνονται οι πλάκες με ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη VP7 από AHSV-4, αραιωμένη σε ρυθμιστικό διάλυμα ανθρακικών-διτανθρακικών ιόντων, pH 9,6. Επωάζονται επί μία νύκτα σε θερμοκρασία 4 °C.

3.1.1.2. Οι πλάκες εκπλύνονται πέντε φορές με φυσιολογικό ορό με ρυθμιστικό διάλυμα φωσφορικών ιόντων (PBS) που περιέχει Tween 20 σε αναλογία 0,05 % (v/v) (PBST).

3.1.1.3. Οι πλάκες σταθεροποιούνται με κατεργασία με σταθεροποιητικό διάλυμα (ώστε να μπορούν να αποθηκευθούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία 4 °C χωρίς μείωση της δραστικότητάς τους), και ξηραίνονται σε απορροφητικό υλικό.

3.1.2. Δείγματα δοκιμής και μάρτυρες 3.1.2.1. Για μαζικό διαγνωστικό έλεγχο: Οι οροί δοκιμής και οι μάρτυρες αραιώνονται

κατευθείαν στην πλάκα σε αναλογία 1 προς 10 με PBST, έτσι ώστε να ληφθεί τελικός όγκος 100 μl/κοιλότητα. Ακολουθεί επώαση επί μία ώρα σε θερμοκρασία 37 °C.

3.1.2.2. Για τιτλοδότηση: Σε οκτώ κοιλότητες παρασκευάζονται σειρές αραιώσεων στο διπλάσιο από τους ορούς δοκιμής και τους θετικούς ορούς μάρτυρες (100 μl/κοιλότητα) από 1 προς 10 έως 1 προς 1 280. Ο αρνητικός μάρτυρας ελέγχεται σε αραίωση 1 προς 10.

3.1.3. Προϊόν σύζευξης Σε κάθε κοιλότητα προστίθενται 50 μl υπεροξειδάσης (HRP), συζευγμένης με Mab(μονοκλωνικά αντισώματα ειδικά για την πρωτεΐνη VP7) που έχουν προηγουμένως αραιωθεί και το σύνολο αναμειγνύεται ήπια για να ομοιογενοποιηθεί. Ακολουθεί επώαση για 30 λεπτά σε θερμοκρασία 37 °C.

3.1.4. Οι πλάκες εκπλύνονται πέντε φορές με PBST και στεγνώνονται όπως παραπάνω.

3.1.5. Χρωμογόνο/υπόστρωμα Προστίθενται 100 μl/κοιλότητα διαλύματος χρωμογόνου/υποστρώματος [1 mlABTS (2,2′- αζινο-δισ-[3-εθυλοβενζο-θειαζολινο-6-σουλφονικό οξύ]) συγκεντρώσεως 5 mg/ml + 9 ml ρυθμιστικού διαλύματος υποστρώματος (ρυθμιστικό διάλυμα φωσφορικών-κιτρικών ιόντων 0,1M με pH 4 που περιέχει H2O2 σε αναλογία 0,03 %)] και ακολουθεί επώαση επί δέκα λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη του χρώματος διακόπτεται με την προσθήκη, σε κάθε κοιλότητα, 100 μlSDS (θειικό νάτριο-δωδεκύλιο) συγκεντρώσεως 2 % (w/v).

3.1.6. Ανάγνωση των αποτελεσμάτων Ανάγνωση των αποτελεσμάτων σε μήκος κύματος 405 nm με συσκευή ανάγνωσης ELISA.

3.2. Ερμηνεία των αποτελεσμάτων

3.2.1. Έλεγχος καταλληλότητας της δοκιμασίας Η δοκιμή είναι κατάλληλη, εφόσον η οπτική πυκνότητα (OD) του αρνητικού μάρτυρα (NC) είναι μεγαλύτερη από 1,0 και η OD του θετικού μάρτυρα (PC) μικρότερη από 0,2.

3.2.2. Υπολογισμός των διαχωριστικών τιμών Θετική διαχωριστική τιμή = NC -[(NC -PC) × 0,3]

Αρνητική διαχωριστική τιμή = NC -[(NC -PC) × 0,2]

όπου NC είναι η OD του αρνητικού μάρτυρα και PC η OD του θετικού.

3.2.3. Ερμηνεία των αποτελεσμάτων Τα δείγματα των οποίων η OD είναι μικρότερη από τη θετική διαχωριστική τιμή θεωρούνται θετικά ως προς τα αντισώματα κατά του AHSV.

Τα δείγματα των οποίων η OD είναι μεγαλύτερη από την αρνητική διαχωριστική τιμή θεωρούνται αρνητικά ως προς τα αντισώματα κατά του AHSV.

Τα δείγματα των οποίων η OD κυμαίνεται μεταξύ των ανωτέρω δύο τιμών θεωρούνται αμφίβολα και τα ζώα από τα οποία προέρχονται θα πρέπει να υποβάλλονται σε νέα δειγματοληψία μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες.

Άρθρο 21
(Άρθρο 22 της Οδηγίας 2009/156/ΕΚ) Καταργούμενες διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος, το Προεδρικό Διάταγμα 528/1991 (Α΄ 204) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 80 παράγραφοι 1 και 2 του Π.Δ/γματος 420/1993 (Α΄ 179), το άρθρο 16 του Π.Δ/γματος 245/2006 (Α΄ 260), το άρθρο 2 παράγραφος 2 του Π.Δ/γματος 233/2007 (Α΄ 266) και το άρθρο 5 του Π.Δ/γματος 115/2010 (Α΄ 196), καταργείται.

2. Όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε διατάξεις του καταργούμενου με την παράγραφο 1 διατάγματος, νοούνται εφεξής οι αντίστοιχες διατάξεις του παρόντος διατάγματος.

Άρθρο 22
Έναρξη ισχύος
Το παρόν διάταγμα αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 9 Απριλίου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΦΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ