ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 35 ΦΕΚ Α 85/25.5.2021

Εφαρμογή της υπ’ αρ. 2498 (2019) απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.).

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη: 1. Το άρθρο 25 του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), όπως κυρώθηκε με τον α.ν. 585/1945 (Α’ 242).

2. Την παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 92/1967 «Περί εφαρμογής αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περί εγκρίσεως και εφαρμογής συστάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνελεύσεως» (Α’ 139).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

4. Την από 27.2.2020 απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών υπό στοιχεία Φ. 3460/ΑΣ 12752 «Απόφαση 2498 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας Ο.Η.Ε. σχετικά με τη Σομαλία» (Α’ 62).

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

6. Την υπ’ αρ. 213/2020 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Τα μέτρα περί όπλων που επιβλήθηκαν κατά της Σομαλίας με το άρθρο μόνο του π.δ. 334/1993 (Α’ 143), τα οποία εξειδικεύθηκαν περαιτέρω βάσει του άρθρου μόνου του π.δ. 54/2005 (Α’ 86) δεν εφαρμόζονται στις παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ή στην παροχή τεχνικών συμβουλών, οικονομικής και άλλης βοήθειας και εκπαίδευσης που σχετίζεται με στρατιωτικές δραστηριότητες, που προορίζονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των Εθνικών Δυνάμεων Ασφάλειας της Σομαλίας ή των θεσμών του τομέα ασφάλειας της Σομαλίας, εκτός εκείνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας, για την παροχή ασφάλειας για το λαό της Σομαλίας, με εξαίρεση τις παραδόσεις των αντικειμένων που αναφέρονται στα παραρτήματα Α και Β της υπ’ αρ. 2498 (2019) απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., τα οποία παρατίθενται ως Παραρτήματα Ι και ΙΙ του παρόντος προεδρικού διατάγματος και την παροχή τεχνικών συμβουλών, οικονομικής και άλλης βοήθειας και εκπαίδευσης που σχετίζεται με στρατιωτικές δραστηριότητες, που υπόκεινται στις σχετικές εκ των προτέρων εγκρίσεις και διαδικασίες γνωστοποίησης που παρατίθενται στα άρθρα 3 έως 9 του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

Άρθρο 2
Όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός που πωλούνται ή χορηγούνται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των Εθνικών Δυνάμεων Ασφάλειας της Σομαλίας ή των θεσμών του τομέα ασφάλειας της Σομαλίας, εκτός εκείνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας, σύμφωνα με το άρθρο 1 ανωτέρω, απαγορεύεται να μεταπωληθούν, να μεταβιβασθούν ή να διατεθούν για χρήση σε οποιοδήποτε άτομο ή φορέα που δεν βρίσκεται στην υπηρεσία των Εθνικών Δυνάμεων Ασφάλειας της Σομαλίας ή του θεσμού του τομέα ασφάλειας της Σομαλίας στον οποίο είχαν αρχικά πωληθεί ή χορηγηθεί, ή της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε περίπτωση που τούτη πώλησε ή χορήγησε τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό, ή άλλου πωλούντος ή χορηγούντος Κράτους Μέλους του Ο.Η.Ε. ή πωλούντος ή χορηγούντος διεθνούς, περιφερειακού ή υποπεριφερειακού οργανισμού.

Άρθρο 3
Για τις παραδόσεις αντικειμένων που αναφέρονται στο παράρτημα Α της υπ’ αρ. 2498 (2019) απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο παρατίθεται ως Παράρτημα Ι του παρόντος προεδρικού διατάγματος, που προορίζονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των Εθνικών Δυνάμεων Ασφάλειας της Σομαλίας ή των θεσμών του τομέα ασφάλειας της Σομαλίας, εκτός εκείνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας, για την παροχή ασφάλειας για το λαό της Σομαλίας, απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση από την Επιτροπή που συστάθηκε σύμφωνα με την υπ’ αρ. 751 (1992) απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Σομαλία (εφεξής «Επιτροπή»), κατά περίπτωση. Το σχετικό αίτημα υποβάλλεται τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες νωρίτερα από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας ή από τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε περίπτωση που αυτή παρέχει βοήθεια, ή από άλλο Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή διεθνή, περιφερειακό ή υποπεριφερειακό οργανισμό που παρέχει βοήθεια.

Άρθρο 4
Οι παραδόσεις αντικειμένων που αναφέρονται στο παράρτημα Β της υπ’ αρ. 2498 (2019) απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο παρατίθεται ως Παράρτημα ΙΙ του παρόντος προεδρικού διατάγματος και η παροχή τεχνικών συμβουλών, οικονομικής και άλλης βοήθειας και εκπαίδευσης που σχετίζεται με στρατιωτικές δραστηριότητες, που προορίζονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των Εθνικών Δυνάμεων Ασφάλειας της Σομαλίας για την παροχή ασφάλειας για το λαό της Σομαλίας, υπόκεινται σε γνωστοποίηση προς την Επιτροπή για την ενημέρωσή της, η οποία υποβάλλεται τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες νωρίτερα από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας ή από τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε περίπτωση που αυτή παρέχει βοήθεια, ή από άλλο Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή διεθνή, περιφερειακό ή υποπεριφερειακό οργανισμό που παρέχει βοήθεια.

Άρθρο 5
Οι παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που αναφέρονται στο παράρτημα Β της υπ’ αρ. 2498 (2019) απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο παρατίθεται ως Παράρτημα ΙΙ του παρόντος προεδρικού διατάγματος, ή η παροχή τεχνικών συμβουλών, οικονομικής και άλλης βοήθειας και εκπαίδευσης που σχετίζεται με στρατιωτικές δραστηριότητες, που προορίζονται αποκλειστικά για σκοπούς παροχής βοήθειας για την ανάπτυξη των θεσμών του τομέα ασφάλειας της Σομαλίας, εκτός εκείνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας, επιτρέπονται, εφόσον δεν υπάρχει αρνητική απόφαση της Επιτροπής εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την παραλαβή σχετικής γνωστοποίησης από τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε περίπτωση που τούτη αποτελεί το προμηθεύον Κράτος, ή από άλλο προμηθεύον Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή από τον προμηθεύοντα διεθνή, περιφερειακό και υποπεριφερειακό οργανισμό. Στην προηγούμενη περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας ή το άλλο Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή ο διεθνής, περιφερειακός και υποπεριφερειακός οργανισμός ενημερώνουν παράλληλα την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας για οποιεσδήποτε τέτοιες παραδόσεις ή παροχές τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες νωρίτερα.

Άρθρο 6

1. Σε περίπτωση που η Ελληνική Δημοκρατία, άλλο Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή διεθνής, περιφερειακός ή υποπεριφερειακός οργανισμός παραδώσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό ή παράσχει τεχνικές συμβουλές, οικονομική και άλλη βοήθεια και εκπαίδευση που σχετίζεται με στρατιωτικές δραστηριότητες στις Εθνικές Δυνάμεις Ασφάλειας της Σομαλίας, σύμφωνα με τα άρθρα 3 ή 4 του παρόντος προεδρικού διατάγματος, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, το Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή ο διεθνής, περιφερειακός ή υποπεριφερειακός οργανισμός δύνανται να προβούν σε εκ των προτέρων αίτημα έγκρισης, σύμφωνα με το άρθρο 3, ή σε γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 4, σε διαβούλευση με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία και έχει την πρωταρχική ευθύνη υποβολής αιτήματος έγκρισης ή γνωστοποίησης, σύμφωνα με την παράγραφο 13 της απόφασης 2498 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

2. Σε περίπτωση εφαρμογής της παρ. 1 ανωτέρω, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, το άλλο Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή ο διεθνής, περιφερειακός ή υποπεριφερειακός οργανισμός ενημερώνουν τον αρμόδιο εθνικό συντονιστικό φορέα εντός της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας για το εκ των προτέρων αίτημα έγκρισης, σύμφωνα με το άρθρο 3, ή τη γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 4, και παρέχουν στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας τεχνική υποστήριξη αναφορικά με τις διαδικασίες γνωστοποίησης, όπου ενδείκνυται.

3. Τυχόν αιτήματα για εγκρίσεις, σύμφωνα με το άρθρο 3, και γνωστοποιήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 4, περιλαμβάνουν τα στοιχεία του κατασκευαστή και του προμηθευτή των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού, την περιγραφή των όπλων και των πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένου του τύπου, του διαμετρήματος και των πυρομαχικών, την προτεινόμενη ημερομηνία και τόπο παράδοσης και κάθε σχετική πληροφορία αναφορικά με την προβλεπόμενη μονάδα προορισμού στις Εθνικές Δυνάμεις Ασφάλειας της Σομαλίας ή με τον προβλεπόμενο χώρο αποθήκευσης.

Άρθρο 7
Σε περίπτωση που η Ελληνική Δημοκρατία, άλλο Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή διεθνής, περιφερειακός ή υποπεριφερειακός οργανισμός παραδώσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό ή παράσχει τεχνικές συμβουλές, οικονομική και άλλη βοήθεια και εκπαίδευση που σχετίζεται με στρατιωτικές δραστηριότητες σε θεσμούς του τομέα ασφάλειας της Σομαλίας, εκτός εκείνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας, σύμφωνα με τα άρθρα 3 ή 5 του παρόντος προεδρικού διατάγματος, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, το άλλο Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή ο διεθνής, περιφερειακός ή υποπεριφερειακός οργανισμός προβαίνουν σε αίτημα έγκρισης, σύμφωνα με το άρθρο 3, ή σε γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 5, προς την Επιτροπή, για οποιαδήποτε παράδοση αυτών των αντικειμένων ή οποιαδήποτε παροχή συμβουλών, βοήθειας ή εκπαίδευσης, ενημερώνοντας, παράλληλα, την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας, τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες νωρίτερα.

Άρθρο 8
Σε περίπτωση εφαρμογής των άρθρων 3 ή 4 του παρόντος προεδρικού διατάγματος, οι αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως προμηθεύοντος Κράτους, το άλλο προμηθεύον Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή ο προμηθεύων διεθνής, περιφερειακός ή υποπεριφερειακός οργανισμός, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας, υποβάλλουν στην Επιτροπή, το αργότερο 30 ημέρες μετά την παράδοση των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού, γνωστοποίηση μετά την παράδοση, υπό τη μορφή γραπτής επιβεβαίωσης της ολοκλήρωσης οποιασδήποτε παράδοσης στις Εθνικές Δυνάμεις Ασφάλειας της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένων των σειριακών αριθμών για τα όπλα και το στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει παραδοθεί, πληροφορίες για την αποστολή, φορτωτική, δηλωτικά φορτίου ή καταλόγους συσκευασίας και τον ειδικό χώρο αποθήκευσης.

Άρθρο 9
Τυχόν παράδοση μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού, που προορίζεται αποκλειστικά για ανθρωπιστική ή προστατευτική χρήση στη Σομαλία, γνωστοποιείται από τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως προμηθεύοντος Κράτους ή από άλλο προμηθεύον Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. ή από τον προμηθεύοντα διεθνή, περιφερειακό ή υποπεριφερειακό οργανισμό προς την Επιτροπή πέντε ημέρες νωρίτερα, για την ενημέρωσή της και μόνο.

Άρθρο 10
Τα μέτρα περί όπλων που επιβλήθηκαν κατά της Σομαλίας με το άρθρο μόνο του π.δ. 334/1993 (Α’ 143), τα οποία εξειδικεύθηκαν περαιτέρω βάσει του άρθρου μόνου του π.δ. 54/2005 (Α’ 86) δεν εφαρμόζονται σε:

α) προμήθειες όπλων ή στρατιωτικού εξοπλισμού ή παροχή τεχνικών συμβουλών, οικονομικής και άλλης βοήθειας και εκπαίδευσης που σχετίζεται με στρατιωτικές δραστηριότητες, που προορίζονται αποκλειστικά για την υποστήριξη του προσωπικού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ή για χρήση εκ μέρους του, συμπεριλαμβανομένης της Αποστολής Βοήθειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία (UNSOM), της Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ΑMISOM), των στρατηγικών εταίρων της Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, οι οποίοι επιχειρούν αποκλειστικά σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη Στρατηγική Αντίληψη Επιχειρήσεων της Αφρικανικής Ένωσης και σε συνεργασία και συντονισμό με την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία και της Εκπαιδευτικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUTM) στη Σομαλία, σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφοι α) έως δ) του π.δ. 17/2015 (Α’ 13),

β) προμήθειες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που προορίζονται για αποκλειστική χρήση των Κρατών Μελών του Ο.Η.Ε. ή των διεθνών, περιφερειακών και υποπεριφερειακών οργανισμών που λαμβάνουν μέτρα για την καταστολή πράξεων πειρατείας και ένοπλης ληστείας στη θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας, κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας, για το οποίο έχει ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα είναι σύμφωνα με το ισχύον διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και με το ισχύον διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

γ) προμήθειες προστατευτικού ιματισμού, συμπεριλαμβανομένων αλεξίσφαιρων γιλέκων και στρατιωτικών κρανών, τα οποία εξάγονται προσωρινά στη Σομαλία από προσωπικό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και εργαζομένους στον ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό τομέα και συνδεδεμένο προσωπικό, αποκλειστικά για προσωπική τους χρήση,

δ) είσοδο στους λιμένες της Σομαλίας, για προσωρινές επισκέψεις, σκαφών που μεταφέρουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό για αμυντικούς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω αντικείμενα παραμένουν πάντοτε επί των σκαφών αυτών.

Άρθρο 11
Με την επιφύλαξη των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που υλοποιούνται αλλού, τα μέτρα που επιβλήθηκαν με το άρθρο 3 του π.δ. 28/2012 (Α’ 60), δεν εφαρμόζονται για την καταβολή κεφαλαίων, άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ή οικονομικών πόρων απαραίτητων για τη διασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται επειγόντως στη Σομαλία, εκ μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των ειδικευμένων οργανισμών ή προγραμμάτων του, των ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν το καθεστώς του παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και των συνεργατών τους στην υλοποίηση, συμπεριλαμβανομένων διμερώς ή πολυμερώς χρηματοδοτούμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης του Ο.Η.Ε. για τη Σομαλία.

Άρθρο 12
Παρατείνεται η ισχύς των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 97/2016 (Α’ 165).

Άρθρο 13
Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση πώληση, προμήθεια ή μεταφορά των αντικειμένων που αναφέρονται στο τμήμα Ι του παραρτήματος Γ της υπ’ αρ. 2498 (2019) απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο παρατίθεται ως Παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος προεδρικού διατάγματος, στη Σομαλία από το ελληνικό έδαφος ή από Έλληνες υπηκόους εκτός του ελληνικού εδάφους ή με τη χρήση σκαφών που φέρουν την ελληνική σημαία ή αεροσκαφών εγγεγραμμένων στα ελληνικά μητρώα, εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τα αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν ή ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στη Σομαλία.

Άρθρο 14
Σε περίπτωση άμεσης ή έμμεσης πώλησης, προμήθειας ή μεταφοράς στη Σομαλία, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, αντικειμένου που αναφέρεται στο τμήμα Ι του παραρτήματος Γ της απόφασης 2498 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο παρατίθεται ως Παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος προεδρικού διατάγματος, οι αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως πωλούντος, προμηθεύοντος ή μεταφέροντος Κράτους, ή άλλο πωλόν, προμηθεύον ή μεταφέρον Κράτος Μέλος του Ο.Η.Ε. γνωστοποιούν στην Επιτροπή την πώληση, την προμήθεια ή τη μεταφορά το αργότερο 15 εργάσιμες ημέρες μετά από την πραγματοποίησή τους. Η γνωστοποίηση αυτή περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού της χρήσης του αντικειμένου, του τελικού χρήστη, των τεχνικών προδιαγραφών και της ποσότητας των αντικειμένων που θα αποσταλούν.

Άρθρο 15
Οι διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος ισχύουν από την 15η Νοεμβρίου 2019, ημερομηνία κατά την οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. η απόφαση υπ’ αρ. 2498 (2019). Τα άρθρα 1, 2, 11 και 12 ισχύουν έως την 15η Νοεμβρίου 2020, ενώ τα υπόλοιπα άρθρα έχουν αόριστη διάρκεια ισχύος.

Παράρτημα I Αντικείμενα που υπόκεινται σε εκ των προτέρων έγκριση της Επιτροπής

1. Πύραυλοι εδάφους αέρος, συμπεριλαμβανομένων των φορητών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας (MANPADS).

2. Όπλα με διαμέτρημα μεγαλύτερο των 12,7 χιλ., εξαρτήματα ειδικά σχεδιασμένα για αυτά και συναφή πυρομαχικά.

Σημείωση: (Δεν περιλαμβάνονται σε αυτά οι επωμιζόμενοι εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών, όπως οι RPG

ή τα LAW’s (ελαφρύ αντιαρματικό όπλο), οι οπλοβομβίδες ή οι εκτοξευτές βομβίδων).

3. Όλμοι με διαμέτρημα μεγαλύτερο των 82 χιλ. και συναφή πυρομαχικά.

4. Αντιαρματικά κατευθυνόμενα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων (ΑTGM) και πυρομαχικά και εξαρτήματα ειδικά σχεδιασμένα για αυτά τα όπλα.

5. Γομώσεις και συσκευές ειδικά σχεδιασμένες ή τροποποιημένες για στρατιωτική χρήση, νάρκες και συναφές υλικό.

6. Στόχαστρα με ικανότητα νυχτερινής όρασης. 7. Αεροσκάφη ειδικά σχεδιασμένα ή τροποποιημένα

για στρατιωτική χρήση. Σημείωση: Ως «αεροσκάφος» νοείται το όχημα σταθερής πτέρυγας, πτέρυγας μεταβλητής γεωμετρίας (στρεπτής), περιστρεφόμενης πτέρυγας, περιστρεφόμενου στροφείου ή συστρεφόμενης πτέρυγας ή το ελικόπτερο.

8. «Σκάφη» και αμφίβια οχήματα ειδικά σχεδιασμένα ή τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση.

Σημείωση: Ο όρος «σκάφος» περιλαμβάνει οποιοδήποτε πλοίο, όχημα επίδρασης επιφάνειας, σκάφος μικρής επιφάνειας επαφής με το νερό ή υδροπτέρυγο και το κύτος ή μέρος του κύτους ενός σκάφους.

9. Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (που απαριθμούνται ως κατηγορία IV στο Μητρώο Συμβατικών Όπλων των Ηνωμένων Εθνών).

Παράρτημα II Εξοπλισμός, για την παράδοση του οποίου στις Εθνικές Δυνάμεις Ασφάλειας της Σομαλίας απαιτείται γνωστοποίηση και για την παράδοση του οποίου στους θεσμούς του τομέα ασφάλειας της Σομαλίας, εκτός εκείνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας, απαιτείται έγκριση της Επιτροπής.

• Όλοι οι τύποι όπλων με διαμέτρημα μέχρι 12,7 χιλιοστά και τα συναφή πυρομαχικά.

• RPG-7 και πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) και συναφή πυρομαχικά.

• Κράνη κατασκευασμένα σύμφωνα με στρατιωτικά πρότυπα ή προδιαγραφές ή συγκρίσιμα εθνικά πρότυπα.

• Θωράκιση σώματος ή προστατευτικός ιματισμός, ως εξής:

Ελαφρά θωράκιση σώματος ή προστατευτικός ιματισμός, κατασκευασμένα σύμφωνα με στρατιωτικά πρότυπα ή προδιαγραφές, ή τα ισοδύναμά τους.

Σημείωση: τα στρατιωτικά πρότυπα ή προδιαγραφές περιλαμβάνουν, κατ’ ελάχιστον τις προδιαγραφές για την προστασία κατά των θραυσμάτων.

Πλάκες βαρείας θωράκισης σώματος που παρέχουν βαλλιστική προστασία ίση ή μεγαλύτερη του επιπέδου III (NIJ 0101.06 Ιούλιος 2008) ή εθνικών ισοδυνάμων.

• Τα οχήματα εδάφους που είναι ειδικά σχεδιασμένα ή τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση.

• Εξοπλισμός επικοινωνίας ειδικά σχεδιασμένος ή τροποποιημένος για στρατιωτική χρήση.

• Εξοπλισμός προσδιορισμού θέσης Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS), ειδικά σχεδιασμένος ή τροποποιημένος για στρατιωτική χρήση.

Παράρτημα III Εξαρτήματα Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (IED) Εκρηκτικές ύλες, πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών, εξοπλισμός σχετιζόμενος με εκρηκτικά και σχετική τεχνολογία

1. Εκρηκτικές ύλες, ως εξής, και μείγματα που περιέχουν μια ή περισσότερες από αυτές:

α. Νιτροκυτταρίνη (περιεκτικότητα σε άζωτο που υπερβαίνει το 12,5% w/w (βάρος προς βάρος).

β. Τρινιτροφαινυλομεθυλονιτραμίνη (τετρύλιο); 2. Αντικείμενα που συνδέονται με εκρηκτικά: α. Εξοπλισμός και συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για

την πυροδότηση εκρηκτικών με ηλεκτρικά ή μη ηλεκτρικά μέσα (π.χ. πυροβόλο όπλων, πυροκροτητές, αναφλεκτήρες, φυτίλι ανάφλεξης).

3. “Τεχνολογία” που απαιτείται για την “παραγωγή” ή “χρήση” των αντικειμένων και υλικών που απαριθμούνται στις παραγράφους 1, 2 και 3.

Στον Υπουργό Εξωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος, στον ίδιο δε Υπουργό και στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την εκτέλεσή του.

Αθήνα, 17 Μαΐου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Υπουργοί

Ανάπτυξης και Οικονομικών Επενδύσεων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΔΩΝΙΣ

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Εξωτερικών Προστασίας του Πολίτη

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΔΕΝΔΙΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Εθνικής Άμυνας Δικαιοσύνης

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

Υποδομών και Ναυτιλίας και Μεταφορών Νησιωτικής Πολιτικής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ