Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 7/2021
Για εντολή κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης και ελέγχου προϋποθέσεων στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου»
Ημερ.: 07-05-2021
Αρ. Πρωτ.: -23846

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Εθν. Αντίστασης 8,
Τ.Κ. 17456, ΑΛΙΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Νο 7/2021
Για εντολή κενής θέσης- δήλωσης προτίμησης και ελέγχου προϋποθέσεων στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου»

Ο Διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), έχοντας υπόψη:

1) το άρθρο 25 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α’ 88) που αντικατέστησε το άρθρο 2 του Ν.2956/2001 (ΦΕΚ Α’ 258),
2) το άρθρο 29 του Ν. 1262/1982 (ΦΕΚ Α’ 70) όπως ισχύει,
3) τη με αριθμό 23834/27-04-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1735/Β/27-04-2021),
4) τον Κανονισμό (ΕΚ) 1407/2013,

καλεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου» να υποβάλλουν ηλεκτρονικά εντολή κενής θέσης – δήλωση προτίμησης προγράμματος και ελέγχου προϋποθέσεων από τις 7-5¬2021 και ώρα 13:00, στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, στο πεδίο των εντολών κενών θέσεων για το ανωτέρω πρόγραμμα.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Πλαίσιο ένταξης – χρηματοδότηση

1. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα προκληθεί δαπάνη ύψους 12.000.000 ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ. (ΚΑΕ 2493) .

2. Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στην παρούσα χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του εν λόγω Κανονισμού, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε μια ενιαία επιχείρηση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Επίσης, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε μια ενιαία επιχείρηση που εκτελεί οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τον ΟΑΕΔ με την υποβολή σε αυτόν υπεύθυνης δήλωσης, από το δικαιούχο της ενίσχυσης, για οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση ήσσονος σημασίας την οποία έλαβε η οικεία επιχείρηση βάσει του εν λόγω Κανονισμού ή άλλων Κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και κατά το τρέχον οικονομικό έτος και με την οποία υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνει, επίσης, ότι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που της έχουν χορηγηθεί κατά το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας ενίσχυσης, δεν υπερβαίνει τα, κατά περίπτωση, ανωτέρω αναφερόμενα ποσά (άρθρο 6, παρ. 1, 3 του Κανονισμού 1407/2013).

Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 ανώτατο όριο χορηγούμενης ενίσχυσης αφορά σε «ενιαία» επιχείρηση.
Στην έννοια της «ενιαίας» επιχείρησης περιλαμβάνονται για τους σκοπούς του Κανονισμού όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:
α) μία επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,
β) μία επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύσει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης,
γ) μία επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκεί δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού αυτής της τελευταίας,
δ) μία επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα ανωτέρω στοιχεία α) έως δ) με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται επίσης ενιαία επιχείρηση.

Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής εφαρμόζεται στις ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, εκτός από:
α) ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου
β) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων
γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
i) όπου το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις,
ii) όπου η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς·
δ) ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα·
ε) ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί των εισαγόμενων.

Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς οι οποίοι αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) της παραγράφου 2.3 και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού, ο Κανονισμός εφαρμόζεται σε ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού.

Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής μπορούν να σωρεύονται με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ.360/2012 της Επιτροπής μέχρι το ανώτατο όριο που καθορίζεται στον εν λόγω Κανονισμό. Μπορούν να σωρεύονται με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται βάσει άλλων Κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας μέχρι το σχετικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013.

Απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή με κρατικές ενισχύσεις για το ίδιο μέτρο χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας οι οποίες δεν χορηγούνται για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες ή δεν μπορούν να αποδοθούν σε συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να σωρεύονται με άλλες κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφασης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τη χορηγούσα αρχή (ΟΑΕΔ) με την υποβολή σε αυτήν υπεύθυνης δήλωσης, από τον δικαιούχο της ενίσχυσης, κατά την αίτηση ή την αξιολόγησή της, για οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση ήσσονος σημασίας την οποία έλαβε η οικεία επιχείρηση βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής ή άλλων Κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και κατά το τρέχον οικονομικό έτος και με την οποία υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνει, επίσης, ότι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που της έχουν χορηγηθεί κατά το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας ενίσχυσης, δεν υπερβαίνει τα, κατά περίπτωση, ανωτέρω αναφερόμενα ποσά σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013.

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013. Στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Ρόλος του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα:

α) με το άρθρο 25 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α’ 88) που αντικατέστησε το άρθρο 2 του Ν.2956/2001 (ΦΕΚ Α’ 258) “Ο Ο.Α.Ε.Δ. έχει σκοπό την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας και μεριμνά ιδίως για τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων προς τους εργοδότες”, και

β) με το άρθρο 29 του Ν. 1262/82 (ΦΕΚ Α’ 70) για τον σκοπό της καταπολέμησης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι δυνατό να επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που καταρτίζονται με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Δικαιούχοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης -ελέγχου προϋποθέσεων (ημερολογιακά).

Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης- δήλωσης προτίμησης -ελέγχου προϋποθέσεων -ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού- είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Η ανωτέρω προϋπόθεση περί μη μείωσης προσωπικού θα πρέπει να τηρείται και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης -δήλωσης προτίμησης -ελέγχου προϋποθέσεων μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Α. Ως μείωση προσωπικού κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης -ελέγχου προϋποθέσεων, θεωρείται:

α) η καταγγελία σύμβασης εργασίας,
β) η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση,
γ) η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου,
δ) η οικειοθελής αποχώρηση που λογίζεται ως καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4488/2017 (Α 137),
ε) η θέση εργαζόμενου σε διαθεσιμότητα και
στ) η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης από την εργασία του άρθρου 325 του Α.Κ.

Στις περιπτώσεις από α) έως δ) η επιχείρηση, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα, πρέπει να καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού, αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Β. Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης -ελέγχου προϋποθέσεων :

α) η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης,
β) η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του),
γ) η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου,
δ) η φυλάκιση και ο θάνατος,
ε) η οικειοθελής αποχώρηση και
στ) η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπών εργαζόμενων.

Για όλα τα παραπάνω, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

Δεν εντάσσονται:

1. Όλες οι επιχειρήσεις, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμοί που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του Ν. 3812 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).
2. οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα, σύμφωνα με το Ν.4488/2017, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης χρηματοδότησης:
α.τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2063/Δ1632/2011 (ΒΝ 266), όπως ισχύει – ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από τρεις (3) διενεργηθέντες ελέγχους, ή
β.δύο (2) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΣΕΠΕ ή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο (2) διενεργηθέντες ελέγχους. Ο δυνητικός δικαιούχος κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν έχουν επιβληθεί σε βάρος του οι ως άνω κυρώσεις.
3. Τα υποκαταστήματα ή τα γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Εξωχώριες εταιρείες όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες.
5. Κάθε νομική οντότητα που δεν ασκεί τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
6. Τα ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ ΑΕ και οι ιδιοκτήτες ή και οι συνιδιοκτήτες ενταγμένων σε αυτά.
7. Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων.
8. Οι επιχειρήσεις που δημιουργηθήκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση ή/και επαναλειτουργία ή δημιουργία νέας επιχείρησης ή εκμίσθωση από τους ίδιους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό ή άλλο αντικείμενο δραστηριότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρήσεις εντάσσονται για τον επιπλέον αριθμό θέσεων που είχε η προηγούμενη επιχείρηση.
9. Οι επιχειρήσεις που η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (π.χ. ασφαλιστές, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, κλπ) εκτός των επιχειρήσεων που λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους απασχολούν το προσωπικό εκτός του χώρου της έδρας τους (π.χ. υπηρεσίες εκμετάλλευσης φορτηγών, υπηρεσίες εκμετάλλευσης ταξί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ).
10. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς, στους οποίους δεν εφαρμόζεται ο Καν. 1407/2013 (άρθρα 1 και 2). Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς στους οποίους δεν εφαρμόζεται ο Καν.1407/2013 και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, η επιχείρηση δύναται να ενταχθεί στη δράση, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα, ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας και εφόσον κατά την αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι το επιχορηγούμενο προσωπικό δεν πρόκειται να απασχοληθεί στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών.
11. Τα νυχτερινά κέντρα.
12. Οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing).
13. Οι εποχικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη επιχορηγουμένων ως εποχικό προσωπικό τους.
14. Οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις ή οι επιχειρήσεις οι οποίες στον χώρο που θα απασχολήσουν το επιχορηγούμενο άτομο (έδρα ή υποκατάστημα) συστεγάζονται με άλλη επιχείρηση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

4.1 Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:
α) Άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.
β) Μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

4.2 Κατά την υπόδειξή τους οι ωφελούμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης,
β. να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα,
γ. Να είναι ηλικίας 30 ετών και άνω, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Οι ωφελούμενοι οφείλουν: α) να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 στο οποίο έχει αναρτηθεί η εντολή κενής θέσης από την επιχείρηση και μέχρι την πρόσληψή τους,
β) να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης,
γ) να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

4.2 Εξαιρέσεις

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή:

– Για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής- δήλωσης προτίμησης-έλεγχο προϋποθέσεων για ένταξη στο πρόγραμμα από την επιχείρηση:

– είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που συνιστούν με την αιτούσα ενιαία επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας από τους ίδιους ή άλλους εργοδότες ή εταίρους,
– είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με ίδια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα),
– είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την ενταχθείσα επιχείρηση,
– είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ’ αγχιστείας με τον εργοδότη,

Για τις ανωτέρω περιπτώσεις εκτός του ελέγχου που διενεργεί ο εργασιακός σύμβουλος, οι άνεργοι προσκομίζουν στην Υπηρεσία σχετική Υπεύθυνη Δήλωση κατά την υπόδειξή τους στην επιχείρηση.

– ατόμων που προσελήφθησαν από την επιχείρηση μετά την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης -ελέγχου προϋποθέσεων,
– για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου).
– για άτομα που:

– είναι ομόρρυθμοι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Ε. και εταίροι σε Ε.Π.Ε. και στις Ι.Κ.Ε. της επιχείρησης που υποβάλει την εντολή κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης -ελέγχου προϋποθέσεων,
– είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε. ,
– είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων,
– είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ),
– θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,
– θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης),
– θα απασχοληθούν με μίσθωση – σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή,
– δεν θα απασχοληθούν με συμβάσεις μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της εντολής κενής θέσης από τις επιχειρήσεις, τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και τη διαδικασία που περιγράφεται στο Κεφάλαιο 5 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
Διαδικασία ανάρτησης κενών θέσεων-δήλωσης προτίμησης – Έλεγχος προϋποθέσεων – Αναζήτησης/ Υπόδειξης/ Πρόσληψης ανέργων – Υποβολής αιτήσεων – έγκρισης

5.1. Ανάρτηση Κενών θέσεων – Δήλωση Προτίμησης Προγράμματος

Οι εργοδότες/επιχειρήσεις – πιστοποιημένοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υποβάλουν ηλεκτρονικά Εντολή κενής θέσης-δήλωση προτίμησης-έλεγχος προϋποθέσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Portal ΟΑΕΔ (στο πεδίο ΑΙΤΗΣΕΙΣ-Αίτηση για την συμμετοχή σε Πρόγραμμα) και παράλληλα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για: “Πρόγραμμα ΠΡΟΣ ΥΠΑΓΩΓΗ”, επιλέγοντας ταυτόχρονα, το “Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου” στο οποίο επιθυμούν να ενταχθούν.

Η διαδικασία της υποβολής της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης-ελέγχου προϋποθέσεων , πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, είτε μέσω των κωδικών TAXIS, είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης ΟΑΕΔ (εφόσον διαθέτουν με Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ο δικαιούχος εγγράφεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ με χρήση κωδικών TAXISnet (εκτός ατομικής επιχείρησης, ήδη εγγεγραμμένων φυσικών προσώπων και υποκαταστημάτων επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής).

Στην περίπτωση της επικαιροποίησης στοιχείων ( π.χ. αλλαγή έδρας), ο εργοδότης με υπεύθυνη δήλωση μέσω του gov.gr αποστέλλει την αλλαγή με email στο αρμόδιο ΚΠΑ.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αποστολής email, για τη διασφάλιση της εγκυρότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών ή αιτημάτων, οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να αποστέλλουν μαζί και επικυρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση ή Υπεύθυνη Δήλωση που θα εκδίδουν από τη σχετική ιστοσελίδα: (https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/upeuthune-delose-kai-exousiodotese_ekdoseupeuthunes-deloses).

Στην ΥΔ θα δηλώνεται ότι διαβιβάζεται το συγκεκριμένο αίτημα ή/και τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να απασχολήσει επιχορηγούμενο προσωπικό σε υποκατάστημα της, θα υποβάλει την εντολή κενής θέσης-δήλωση προτίμησης-έλεγχος προϋποθέσεων στο ΚΠΑ2 αρμοδιότητας του υποκαταστήματος, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης του υποκαταστήματος. Τα υποκαταστήματα ή γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλουν την εντολή κενής θέσης-δήλωση προτίμησης-έλεγχος προϋποθέσεων στο ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το υποκατάστημα ή γραφείο.

Ο εργασιακός σύμβουλος εργοδοτών του ΚΠΑ2 στο οποίο ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα της επιχείρησης που θα απασχοληθεί ο ωφελούμενος, αναλαμβάνει να ενημερώσει σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος τους εργοδότες.

Επισημαίνεται ότι κατά την ενημέρωση, ο εργασιακός σύμβουλος εργοδοτών αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο προκειμένου η εντολή κενής θέσης που έχει υποβάλει ο εργοδότης να είναι πλήρης και αναλυτική ως προς τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προς αναζήτηση ανέργου με στόχο την αποτελεσματική σύζευξη και την μείωση του διοικητικού κόστους.

Μετά την επικοινωνία του εργασιακού συμβούλου εργοδοτών με τους εργοδότες και αφού έχει συμφωνηθεί η αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών της θέσης (κατηγορία ανέργου, επιπλέον δεξιότητες, τυχόν πρόσφατη εμπειρία, κατάρτιση κλπ), ενημερώνει:
α) τον εργασιακό σύμβουλο ανέργων προκειμένου να προβεί σε αναζήτηση ανέργων με τα πλήρη χαρακτηριστικά της θέσης και
β) τον αρμόδιο υπάλληλο του Γραφείου Απασχόλησης της Υπηρεσίας του προκειμένου να προβεί σε ενέργειες ελέγχου προϋποθέσεων.
Η υποβολή της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης-ελέγχου προϋποθέσεων του “Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των στοιχείων της επιχείρησης από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ – e-ΕΦΚΑ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-ΕΦΚΑ, καθώς και από το αρχείο του ΚΠΑ2.

5.2 Έλεγχος προϋποθέσεων

5.2.1. Ο αρμόδιος εργασιακός σύμβουλος εργοδοτών του ΚΠΑ2, μετά την υποβολή της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης-ελέγχου προϋποθέσεων ενημερώνει τόσο τον εργασιακό σύμβουλο ανέργων όσο και τον αρμόδιο υπάλληλο του Γραφείου Απασχόλησης της Υπηρεσίας του προκειμένου να προβεί σε ενέργειες ελέγχου προϋποθέσεων.

5.2.2. Το Γραφείο Απασχόλησης άμεσα προβαίνει σε διοικητικό έλεγχο και ελέγχει:
α) εάν το αντικείμενο δραστηριότητας της ενδιαφερόμενης επιχείρησης ανήκει στις εξαιρέσεις του Κεφαλαίου 3 (από το μητρώο του ΟΑΕΔ)
β) εάν η επιχείρηση πληροί την προϋπόθεση περί μη μείωσης του προσωπικού της στο τρίμηνο πριν την ημερομηνία ανάρτησης της εντολής κενής θέσης, αντλώντας στοιχεία από τα Πληροφοριακά Συστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ – e-ΕΦΚΑ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και
γ) την σώρευση και τήρηση κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων μέσω του αρχείου του ΚΠΑ2 αλλά και μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων (sorefsis) και οτιδήποτε άλλο κρίνεται απαραίτητο.

Προκειμένου για τον αποτελεσματικό έλεγχο των ανωτέρω προϋποθέσεων, το Γραφείο Απασχόλησης δύναται να ζητά από τους δυνητικά δικαιούχους την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων, με σκοπό την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου.

Κατόπιν, ο αρμόδιος χειριστής του Γραφείου Απασχόλησης, καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ το αποτέλεσμα του ελέγχου, το οποίο γνωστοποιείται στον εργασιακό σύμβουλο εργοδοτών, ο οποίος στη συνέχεια, ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο την επιχείρηση σχετικά με τη δυνατότητα πρόσληψης ανέργου στο πλαίσιο του προγράμματος.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να προσλάβει ανέργους μέσω του παρόντος προγράμματος, ενημερώνεται εγγράφως από το Γραφείο Απασχόλησης του ΚΠΑ2 και δύναται να υποβάλλει τις αντιρρήσεις της κατά του απαντητικού εγγράφου του ΚΠΑ2 σύμφωνα την παρ. 7.4 του Κεφαλαίου 7 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.

Παράλληλα, σε περίπτωση θετικού ελέγχου ο εργασιακός σύμβουλος εργοδοτών ενημερώνει και τον εργασιακό σύμβουλο ανέργων ώστε να ξεκινήσει την αναζήτηση στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ του ΚΠΑ2 στο οποίο ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα της επιχείρησης που θα απασχοληθεί ο ωφελούμενος.

5.3. Αναζήτηση και υπόδειξη ανέργων

5.3.1.Ο εργασιακός σύμβουλος αναζητούντων εργασία του ΚΠΑ2 στο οποίο ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα της επιχείρησης που θα απασχοληθεί ο ωφελούμενος, αναζητά εγγεγραμμένους ανέργους σύμφωνα με την κατηγορία του ανέργου (κοινός ή μακροχρόνιος), τις προδιαγραφές της αναρτημένης κενής θέσης εργασίας και τις προϋποθέσεις του Κεφαλαίου 4 και συντάσσει την εξαγόμενη λίστα άνεργων, ως ακολούθως:
α) σε περίπτωση που η επιχείρηση αναζητά κοινό άνεργο ο εργασιακός σύμβουλος αναζητούντων εργασία προβαίνει σε αναζήτηση με τα πλήρη χαρακτηριστικά της θέσης και συντάσσει την εξαγόμενη λίστα (κοινών ανέργων) ακολουθώντας κατά προτεραιότητα:
i. τη συνάφεια του προφίλ με τη θέση
ii. τον χρόνο ανεργίας
β) σε περίπτωση που η επιχείρηση αναζητά μακροχρόνια άνεργο ο εργασιακός σύμβουλος αναζητούντων εργασία προβαίνει σε αναζήτηση με τα πλήρη χαρακτηριστικά της θέσης και συντάσσει την εξαγόμενη λίστα (μακροχρονίων άνεργων) ακολουθώντας κατά προτεραιότητα:
i. τη συνάφεια του προφίλ με τη θέση
ii. τον χρόνο ανεργίας

Οι άνεργοι θα τοποθετούνται σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητα και τα τυπικά τους προσόντα.

Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης- ελέγχου προϋποθέσεων από τις επιχειρήσεις, τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και τη διαδικασία που περιγράφεται στο παρόν κεφάλαιο της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Σε περίπτωση που οι διαθέσιμοι, με τα αιτούμενα χαρακτηριστικά, άνεργοι υπερβαίνουν αριθμητικά τις ζητούμενες θέσεις, ο εργασιακός σύμβουλος, κατατάσσει τους υποψήφιους λαμβάνοντας ως κριτήριο τον χρόνο ανεργίας.

Εάν υπάρξουν υποψήφιοι με τον ίδιο χρόνο ανεργίας τότε προηγούνται οι άνεργοι με την ένδειξη της ιδιότητας του δικαιούχου “Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος” (ΕΕΕ)(πρώην ΚΕΑ).

Ο εργασιακός σύμβουλος του ΚΠΑ2 το οποίο ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα της επιχείρησης που θα απασχοληθεί ο ωφελούμενος, αναζητά έως πέντε (5) ανέργους σύμφωνα με τα αιτούμενα χαρακτηριστικά για τη θέση ενημερώνοντας σχετικά τον Προϊστάμενο και δυνητικά όλους τους υπόλοιπους εργασιακούς συμβούλους της Υπηρεσίας.

Μετά την σύνταξη από τον εργασιακό σύμβουλο αναζητούντων εργασία της εξαγόμενης λίστας των υποψηφίων προς υπόδειξη για τη θέση, και υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των αποδεκτών υπόδειξης υπερβαίνει τους 5 υποψηφίους, εκδίδονται σε πρώτη φάση οπωσδήποτε 5 συστατικά σημειώματα. Κατόπιν, ο εργασιακός σύμβουλος ενημερώνει όλους τους προς υπόδειξη ανέργους, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, έγγραφη πρόσκληση καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία και προβαίνει σε υπόδειξη.

Επισημαίνεται ότι τα συστατικά σημειώματα εκδίδονται ταυτόχρονα και αποστέλλονται/επιδίδονται άμεσα στους υποψηφίους.

Σε περίπτωση μη κάλυψης της θέσης εκδίδονται ταυτόχρονα άλλα 5 συστατικά σημειώματα (συνολικά 10 ανά θέση).

Εάν σε επίπεδο ΚΠΑ2 εξαντληθεί η λίστα και δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των 10 υποδείξεων, ο εργασιακός σύμβουλος του ΚΠΑ2 που διαχειρίζεται τη θέση, σε πρώτη φάση δύναται να αναζητά και υποδεικνύει ανέργους όμορου ΚΠΑ2 που πληροί τα χαρακτηριστικά της θέσης, και σε επόμενο στάδιο η αναζήτηση πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (της ίδιας ή όμορης του αρμόδιου ΚΠΑ2 όπου υποβλήθηκε η εντολή κενής θέσης).

Επισημαίνεται ότι εφόσον η επιχείρηση αιτηθεί για περισσότερες από μία θέσεις της ίδιας ειδικότητας, ο εργασιακός σύμβουλος θα αναζητήσει για την κάθε επιπλέον θέση το 60% του αριθμού των ανέργων της αρχικής θέσης.

Κατόπιν, ο εργασιακός σύμβουλος ενημερώνει όλους τους προς υπόδειξη ανέργους, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, έγγραφη πρόσκληση καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία.

5.3.2. Η διαδικασία υπόδειξης των ανέργων, την οποία παρακολουθεί και ο εργασιακός σύμβουλος εργοδοτών, πραγματοποιείται αμέσως και οπωσδήποτε εντός (15) δεκαπέντε ημερών από την ανάρτηση της κενής θέσης και μετά την προέγκριση.

Η κενή θέση παραμένει αναρτημένη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι την κάλυψή της,εφόσον ο ενδιαφερόμενος εργοδότης δεν την ανακαλεί.

Από την ημερομηνία καταχώρισης της εντολής κενής θέσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υπαγωγή, η πρόσληψη πρέπει να υλοποιηθεί εντός του διαστήματος ισχύος της θέσης, δηλαδή εντός προθεσμίας (40) σαράντα ημερών.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση, της ως άνω προθεσμίας κατά τριάντα (30) ημέρες, μετά από αίτηση του εργοδότη και ύστερα από απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας. Η αίτηση του εργοδότη για επιμήκυνση της ανωτέρω διαδικασίας, δύναται να υποβληθεί οποτεδήποτε εντός του 70 ημέρου (40 και 30 ημέρες επιμήκυνση). Οι επιχειρήσεις για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησής τους για επιμήκυνση της ανωτέρω διαδικασίας, ενημερώνονται με σχετική επιστολή του Γραφείου Απασχόλησης της αρμόδιας Υπηρεσίας στη ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) την οποία δήλωσαν κατά την αίτησή τους.

5.4. Αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα

Μετά την πρόσληψη του ανέργου από την επιχείρηση μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ^-ΕΦΚΑ), η επιχείρηση υποβάλει εντός (30) ημερών, ηλεκτρονική Αίτηση υπαγωγής – Υπεύθυνη Δήλωση στο πρόγραμμα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (portal) του ΟΑΕΔ.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της προθεσμίας κατά εξήντα (60) ημέρες, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης στην υπηρεσία και έκδοση σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου του ΚΠΑ2.

Επιπρόσθετα επισυνάπτει Υπεύθυνη Δήλωση των δικαιούχων της ενίσχυσης του ν.1599/1986 σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) και την εκκρεμότητα ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων.

Η ηλεκτρονική αίτηση της επιχείρησης επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.1599/ΐ986 όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν. Η επιχείρηση φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής της αίτησης.

Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από την επιχείρηση στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία. Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των στοιχείων της από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ- ΟΑΕΔ – e- ΕΦΚΑ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-ΕΦΚΑ και από το αρχείο του ΚΠΑ2.

5.5. Έγκριση

Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ2, προβαίνει αμέσως στην έκδοση απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, εφόσον η επιχείρηση εξακολουθεί και πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Η εγκριτική απόφαση προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων, για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση και κοινοποιείται στην επιχείρηση.

Η επιχορήγηση ξεκινά από την ημερομηνία πρόσληψης του ανέργου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
Διάρκεια προγράμματος και ποσό επιχορήγησης

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα κατά την υπόδειξή τους στις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Οι επιλέξιμες δαπάνες δίνονται με τη μορφή επιχορήγησης και αφορούν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του ωφελούμενου για (12) δώδεκα μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβάνοντας τις μηνιαίες μικτές αποδοχές και τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με εφαρμογή κλίμακας μοναδιαίου κόστους, σύμφωνα με το με αριθμ. 16581/11-2-2020 έγγραφο της ΕΥΘΥ προσαρμοσμένο στις διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 4670/2020, βάσει του οποίου το μοναδιαίο κόστος ανά θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης (25 ασφαλιστικές ημέρες) ανέρχεται στο ποσό των 933 ευρώ μηνιαίως.

Στο ποσό των 933 ευρώ έχουν συνυπολογιστεί τόσο οι μικτές ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές επί του κατώτατου βασικού μισθού όσο και η αναλογία των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Συγκεκριμένα η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας/ωφελούμενο ανέρχεται:
α) για τους κοινούς ανέργους σε ποσό που αντιστοιχεί στο 48,2% του μοναδιαίου κόστους,
β) για τους μακροχρόνια ανέργους σε ποσό που αντιστοιχεί στο 59% του μοναδιαίου κόστους

Σύμφωνα με τα ανωτέρω ποσά διαμορφώνεται και το ποσό επιχορήγησης του κάθε ωφελούμενου σε μηνιαία βάση ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει, ως εξής:

Κατηγορία ανέργουΠοσοστό επιχορήγησηςΜηνιαίο Ποσό επιχορήγησης
Κοινοί άνεργοι48,2%450 €
Μακροχρόνια άνεργοι (άνω 12 μηνών)59%550 €

Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.

Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7
Διαδικασία καταβολής επιχορήγησης

7.1. Υποβολή αίτησης για καταβολή επιχορήγησης

Εντός των πρώτων ενενήντα (90) ημερών, που ακολουθούν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του κάθε διμήνου απασχόλησης, η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση καταβολής επιχορήγησης στην οποία αναγράφονται οι συνολικές ημέρες ασφάλισης και το συνολικό ποσό επιχορήγησης με τα σχετικά δικαιολογητικά της παρ. 7.2 της παρούσας.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για τα υποκαταστήματά τους, υποβάλλουν την αίτηση για την καταβολή της επιχορήγησης (για τα υποκαταστήματα) στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το υποκατάστημα που απασχολείται ο επιχορηγούμενος.

Οι αιτήσεις με τα σχετικά δικαιολογητικά δύνανται να υποβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα.

7.2. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει η επιχείρηση είναι τα εξής :

1. Αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, με συνημμένη υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή.
Ειδικότερα στην πρώτη υποβολή των Α.Π.Δ. υποβάλλονται και οι Α.Π.Δ. του τριμήνου που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

2. Παραστατικά καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση ρύθμισης των οφειλών προς τον e- ΕΦΚΑ ή το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), η επιχείρηση προσκομίζει τη ρύθμιση, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα και οι δόσεις να καταβάλλονται κανονικά. Εάν κριθεί απαραίτητο τα ανωτέρω στοιχεία διασταυρώνονται με τον e- ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ.

3. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο εμφανίζεται η επωνυμία/ονοματεπώνυμο της δικαιούχου επιχείρησης /εργοδότη (μόνο κατά την πρώτη αίτηση καταβολής της επιχορήγησης).

4. Υπεύθυνη Δήλωση του εργοδότη ότι έχει καταβάλει τη μισθοδοσία του επιχορηγούμενου και του δεσμευόμενου προσωπικού ωφελούμενο και έχει αποδώσει ή ρυθμίσει τις νόμιμες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών και τυχόν άλλες νόμιμες κρατήσεις για το συνολικό διάστημα της επιχορήγησης.

5. Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι τηρεί τους όρους του προγράμματος και την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, για το χρονικό διάστημα που αιτείται να επιχορηγηθεί.

Τα έντυπα Ε3 [Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) και Ε4 (Πίνακας Προσωπικού) αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από το αρμόδιο ΚΠΑ2 μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ.

7.3. Διενέργεια Επαληθεύσεων- Έγκριση/ Απόρριψη Καταβολής Επιχορήγησης-Υποβολή αντιρρήσεων

Ύστερα από την υποβολή της αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης, πραγματοποιείται επαλήθευση (επιτόπια ή διοικητική) προκειμένου να διαπιστωθεί αν η επιχείρηση τηρεί τους όρους του προγράμματος.

Η έκθεση επιτόπιας ή διοικητικής επαλήθευσης η οποία συντάσσεται από τους αρμόδιους ελεγκτές ή το Γραφείο Απασχόλησης αντίστοιχα, αποτελεί τη βάση για την έκδοση απόφασης καταβολής επιχορήγησης στην επιχείρηση, από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί απόφαση ανάθεσης, από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση, σε ελεγκτές προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιτόπια επαλήθευση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, για υποβληθείσα αίτηση καταβολής επιχορήγησης, η έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης θα αποτελεί τη βάση για την έκδοση απόφασης καταβολής επιχορήγησης από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

7.3.1. Διοικητική Επαλήθευση

Σε περίπτωση που το Γραφείο Απασχόλησης του ΚΠΑ2 προβαίνει σε διοικητική επαλήθευση των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί με το αίτημα του δικαιούχου και προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση καταβολής της επιχορήγησης, θα ελέγχονται τα εξής:
α. Αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (Α.Π.Δ.) του επιχορηγούμενου προσωπικού της επιχείρησης (έδρα και τυχόν υποκαταστήματα).
β. Αντίγραφο κατάστασης προσωπικού και ωρών εργασίας που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (Έντυπο Ε4 – ετήσιος πίνακας κατάστασης προσωπικού) καθώς και το Ενιαίο Έντυπο Ε3 της πρόσληψης του επιχορηγούμενου (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης). Τα έντυπα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
γ. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο εμφανίζεται η επωνυμία της δικαιούχου επιχείρησης – εργοδότη (μόνο κατά την πρώτη αίτηση καταβολής της ενίσχυσης).
δ. Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι τηρεί τους όρους του προγράμματος και την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και γενικότερα την κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία καθώς και τον Κανονισμό 1407/2013, για το χρονικό διάστημα που αιτείται να επιχορηγηθεί.
ε. Υπεύθυνη Δήλωση του εργοδότη ότι έχει καταβάλει τη μισθοδοσία στον ωφελούμενο και έχει αποδώσει ή ρυθμίσει τις νόμιμες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών και τυχόν άλλες νόμιμες κρατήσεις για το συνολικό διάστημα της επιχορήγησης.
Κατά τον έλεγχο της αίτησης και των επισυναπτόμενων σε αυτή δικαιολογητικών, ο Προϊστάμενος ή και ο υπάλληλος του Γραφείου Απασχόλησης, μπορεί να ζητήσει εγγράφως την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων από τους δικαιούχους με σκοπό την καταβολή της επιχορήγησης.

Μετά το πέρας της επαλήθευσης συντάσσεται έκθεση διοικητικής επαλήθευσης και ενημερώνεται σχετικά η επιχείρηση. Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ2 προβαίνει στην έκδοση σχετικής απόφασης (έγκρισης ή απόρριψης καταβολής επιχορήγησης).

Εάν απορριφθεί η αξίωση για το αιτούμενο χρονικό διάστημα, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης ή και των δικαιολογητικών, ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ2 προβαίνει στην έκδοση απορριπτικής απόφασης καταβολής επιχορήγησης.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών των παρ. 7.1 και 7.2 της παρούσας κατά τριάντα (30) ημέρες, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης στην υπηρεσία και έκδοση σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου του ΚΠΑ2.

7.3.2. Επιτόπια Επαλήθευση

Για την αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, διενεργούνται τουλάχιστον δύο επιτόπιες επαληθεύσεις.

Οι επιτόπιες επαληθεύσεις πραγματοποιούνται από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ στην έδρα ή στο υποκατάστημα της επιχείρησης όπου απασχολείται ο επιχορηγούμενος εργαζόμενος καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και σε οποιαδήποτε στάδιο υλοποίησής του. Επιτόπιες επαληθεύσεις διενεργούνται και για το δεσμευόμενο, μη επιχορηγούμενο προσωπικό της επιχείρησης.

Συνίσταται η πρώτη επαλήθευση να διενεργείται μετά την πρόσληψη του επιχορηγούμενου ατόμου και πριν το πρώτο αίτημα για καταβολή επιχορήγησης για το α’ δίμηνο απασχόλησης, προκειμένου να διαπιστώνεται η πληρότητα των προϋποθέσεων υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα και η δεύτερη πριν τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, επιτόπιες επαληθεύσεις (πέραν των δύο) δύνανται να διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, κατά την κρίση του Προϊσταμένου, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του προγράμματος. Για την αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, διενεργούνται τουλάχιστον δύο επιτόπιες επαληθεύσεις.

Ειδικότερα κατά την επιτόπια επαλήθευση ελέγχονται:
α. Η λειτουργία της επιχείρησης.
β. Η παρουσία και η πραγματική απασχόληση του επιχορηγούμενου προσωπικού.
γ. Η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος από την επιχείρηση. Για τις επαληθεύσεις λαμβάνονται υπόψη το ισχύον, εθνικό και ενωσιακό, πλαίσιο καθώς και η πρόσκληση.
Μετά το πέρας της επαλήθευσης οι ελεγκτές συντάσσουν έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης και επιδίδουν αντίγραφο στον δικαιούχο. Η έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης υποβάλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα στην αρμόδια υπηρεσία ΚΠΑ2.
Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος προβαίνει στην έκδοση της σχετικής απόφασης (όπως: ανάκλησης, διακοπής με αναζήτηση/ δημοσιονομική διόρθωση, απόρριψη αξίωσης για καταβολή της επιχορήγησης), η οποία, συνοδευόμενη από την έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης, κοινοποιείται στο δικαιούχο.

7.3.3 Ανάθεση διενέργειας επαληθεύσεων

Τα αρμόδια τμήματα διοικητικών υπηρεσιών των οικείων Περιφερειακών Διευθύνσεων αναθέτουν τους ελέγχους, σύμφωνα με τη με αριθμ. 1952/39/15-07-2016 απόφαση του Δ.Σ. όπως ισχύει, σε ελεγκτές/υπαλλήλους του ΟΑΕΔ προκειμένου να διαπιστωθεί αν η επιχείρηση τηρεί τους όρους του προγράμματος (όπως λειτουργία της επιχείρησης, απασχόληση του επιχορηγούμενου και μη προσωπικού).

Οι επαληθεύσεις του προγράμματος διενεργούνται από ελεγκτές/υπαλλήλους του ΟΑΕΔ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται:

α) να διατηρούν τα σχετικά παραστατικά σε διακριτό φάκελο προκειμένου να ελέγχονται από τους ελεγκτές/ υπαλλήλους του ΟΑΕΔ και να διαπιστώνεται η τήρηση ή μη των όρων του προγράμματος.
β) να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τον έλεγχο, στους ελεγκτές/ υπαλλήλους του ΟΑΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν.4144/2013,
γ) να αποδέχονται όλους τους προβλεπόμενους από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παροχή σε αυτά όλων των δικαιολογητικών στοιχείων που ζητούνται και
δ) να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα για τουλάχιστον δέκα (10) έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας ενίσχυσης δυνάμει του καθεστώτος de minimis (Καν. 1407/2013).

7.4. Υποβολή αντιρρήσεων

Όταν κατά την επαλήθευση (επιτόπια ή διοικητική), σε οποιοδήποτε στάδιο του προγράμματος διαπιστώνεται παρατυπία, αυτή καταγράφεται στη σχετική έκθεση επαλήθευσης που συντάσσεται από τους αρμόδιους ελεγκτές/υπαλλήλους με κατάλληλη τεκμηρίωση και αναφορά των διατάξεων που παραβιάστηκαν.

Η επιχείρηση δύναται να υποβάλλει αντιρρήσεις επί της έκθεσης επιτόπιας ή διοικητικής επαλήθευσης εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την παραλαβή. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται αμελλητί από τον Προϊστάμενο του ΚΠΑ2, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση (αποδοχής ή απόρριψης).

Κατά της απόφασης, η επιχείρηση δύναται να υποβάλει ένσταση εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 11 της παρούσας.

Εάν η επιχείρηση δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις της ή δεν γίνονται αποδεκτές, ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ2, εκδίδει σχετική απόφαση (ενδεικτικά: ανάκληση, διακοπή με αναζήτηση, απόρριψη αξίωσης για καταβολή της επιχορήγησης, κτλ), η οποία κοινοποιείται στην επιχείρηση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8
Χρόνος υποχρεωτικής απασχόλησης – Όροι και Δεσμεύσεις

8.1.Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις καθ’όλη την διάρκεια του προγράμματος και να διατηρούν το δεσμευόμενο προσωπικό (επιχορηγούμενες και υφιστάμενες, κατά την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης εργασίας-δήλωσης προτίμησης- ελέχγου προϋποθέσεων) με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το επιχορηγούμενο και μη προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση:

i. έχει επιχορηγηθεί, τότε θα πρέπει να επιστραφεί στον Οργανισμό το αναλογούν ποσό επιχορήγησης σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω στο Κεφάλαιο 9 “Διακοπή επιχορήγησης – Δημοσιονομική Διόρθωση”,

ii. δεν έχει επιχορηγηθεί θα διακόπτεται το πρόγραμμα δίχως την καταβολή οποιοδήποτε ποσού.

Επισημαίνεται ότι και για την αντικατάσταση του επιχορηγούμενου ατόμου, η επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλει εντολή κενής θέσης και να ακολουθηθεί η διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης στο ΚΠΑ2 , μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ με κωδικούς πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Η αντικατάσταση θα γίνεται με άτομο ίδιας κατηγορίας και ειδικότητας με το αρχικά προσληφθέν άτομο.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας για την αντικατάσταση του επιχορηγούμενου ατόμου και της σχετικής διαδικασίας (εντολή κενής θέσης κ.λ.π.) κατά τριάντα (30) ημέρες, μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2).

Δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση επιχορηγούμενου ατόμου από τις επιχειρήσεις, με άτομο σύμφωνα και με τα οριζόμενα στις Εξαιρέσεις του Κεφαλαίου 4.2.

Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) σε επιχορηγούμενη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.

Επισημαίνεται, όμως, ότι στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση υποχρεούται αυτονόητα να διατηρήσει το δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο προσωπικό της) καθόλη τη χρονική διάρκεια ισχύος του προγράμματος και να υποβάλλει τα δικαιολογητικά της παραγράφου 7.2 του Κεφαλαίου 7, σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Επίσης σε περίπτωση στράτευσης, ασθένειας, ανυπαίτιου κωλύματος (π.χ. κυοφορίας- λοχείας), ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, που αφορά είτε στο επιχορηγούμενο ατόμου είτε και στο δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό, δεν απαιτείται αντικατάσταση, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται, υπό τον όρο ότι η επιχείρηση θα προσκομίσει στην αρμόδια Υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για τη μείωση του προσωπικού (επιχορηγούμενου ή και δεσμευόμενου), ισχύουν τα οριζόμενα στην υποπαράγραφο Α του Κεφαλαίου 3 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.

Σε περίπτωση μη αντικατάστασης του επιχορηγούμενου ατόμου και διατήρησης του δεσμευόμενου (μη επιχορηγούμενου) προσωπικού της επιχείρησης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου 9 “Διακοπή επιχορήγησης – Δημοσιονομική Διόρθωση”.

Τα οριζόμενα στην υποπαράγραφο Β του Κεφαλαίου 3 της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης, ισχύουν και στην περίπτωση κενής θέσης του επιχορηγούμενου ή και δεσμευόμενου προσωπικού η οποία δεν θεωρείται μείωση προσωπικού.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσον αφορά στο δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο) αλλά και στο επιχορηγούμενο προσωπικό της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση ,ούτε η μείωση των ωρών απασχόλησης του δεσμευόμενου προσωπικού που απασχολείται με μερική απασχόληση,κλπ.

Οι ανωτέρω δεσμεύσεις ισχύουν και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης μέχρι και την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.

Σε περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική απασχόληση του δεσμευόμενου (μη επιχορηγούμενου) προσωπικού της, η επιχείρηση υποχρεούται να προβεί στην πρόσληψη επιπλέον ατόμου προκειμένου να διατηρηθεί ο αριθμός δέσμευσης του προσωπικού της, σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Η επιχείρηση μπορεί να προβεί σε αντικατάσταση του δεσμευόμενου μη επιχορηγούμενου προσωπικού που μείωσε και με άλλο εργαζόμενο που προσέλαβε η επιχείρηση μετά την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα (και ανήκει στο μη δεσμευόμενο προσωπικό της), έχοντας σε κάθε περίπτωση το ίδιο καθεστώς απασχόλησης δεδομένου ότι ο αριθμός του προσωπικού δέσμευσης παραμένει σταθερός.

8.2 Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.

Οι αποδοχές και η ασφάλιση των εργαζομένων καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Είναι δυνατόν επιχορηγούμενος και μη να πραγματοποιήσει κάτω των 25 ημερομισθίων στην περίπτωση που ο λόγος απουσίας αφορά στο πρόσωπο του εργαζόμενου, επιχορηγούμενου και μη.

Οι επιχορηγούμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα. Σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται η επιχορήγηση της επιχείρησης για το συγκεκριμένο άτομο και υποδεικνύεται άλλο άνεργο άτομο.

8.3. Στο πλαίσιο της έρευνας / αξιολόγησης του ανωτέρω προγράμματος, τόσο οι δικαιούχοι (επιχειρήσεις) όσο και οι ωφελούμενοι (άνεργοι) πρέπει να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την περαιτέρω επεξεργασία (από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας) των προσωπικών δεδομένων τους, που τηρούνται για τις ανάγκες υλοποίησης του παρόντος προγράμματος, για το σκοπό εξαγωγής στατιστικών δεδομένων στο πλαίσιο της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών μέσω ερωτηματολογίων για την αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση έχουν τα δικαιώματα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης σύμφωνα τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (G.D.P.R 679/16) και με τις διατάξεις του Ν. 4624/2019.

Τα δεδομένα των ερωτηματολογίων θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το σκοπό της παρακολούθησης του προγράμματος, προκειμένου να εξαχθούν στατιστικά στοιχεία (δείκτες) και για το σκοπό της διεξαγωγής των προβλεπόμενων ερευνών και αξιολογήσεων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη επεξεργασίας των δεδομένων των συμμετεχόντων υποχρεούνται να συμμορφώνονται πλήρως προς τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για το σκοπό της εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος.

Δυνάμει του Κανονισμού 1407/13 (άρθρο 6 παρ. 4), τα κράτη μέλη καταγράφουν και συγκεντρώνουν όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την εφαρμογή του εν λόγω Κανονισμού. Τα εν λόγω αρχεία περιέχουν όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να αποδειχθεί ότι έχουν τηρηθεί οι όροι του Κανονισμού.

Τα αρχεία που αφορούν καθεστώς ενισχύσεων ήσσονος σημασίας πρέπει να διατηρούνται επί 10 οικονομικά έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας μεμονωμένης ενίσχυσης δυνάμει του καθεστώτος. Η ανωτέρω δεκαετής υποχρέωση τήρησης των αρχείων και εγγράφων αφορά, πέραν των επιχορηγουμένων επιχειρήσεων, εξίσου και τη χορηγούσα αρχή (ΟΑΕΔ) που υποχρεούται να παράσχει τα εν λόγω αρχεία και έγγραφα για όλες τις επιχειρήσεις, που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, σε περίπτωση που αιτηθούν σχετικά οι Υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
Διακοπή επιχορήγησης- Δημοσιονομική Διόρθωση

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση όρου ή όρων ή προϋποθέσεων, μετά από οποιαδήποτε καταβολή ποσού της επιχορήγησης στην επιχείρηση ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 7 και 8 του ν. 1262/1982 (Α’ 70), όπως ισχύει, για την απόδοση στον ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα: «7. Εργοδότες που οπωσδήποτε επιχορηγήθηκαν βάσει προγράμματος και παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις των προγραμμάτων απασχόλησης για την πρόσληψη, τη διατήρηση και τη μη απόλυση του υπόλοιπου προσωπικού και του προσωπικού που επιδοτείται και γενικά την εφαρμογή του κάθε προγράμματος, έχουν την υποχρέωση της επιστροφής του ανάλογου ποσού της επιχορήγησης, που έχουν λάβει από τον ΟΑΕΔ και που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα του συνολικού χρόνου απασχόλησης (επιχορηγούμενης και μη) των μισθωτών που καθορίζει το πρόγραμμα. 8. Η επιστροφή των ποσών γίνεται μέσα σε 15 μέρες από τη σχετική πρόσκληση του ΟΑΕΔ. Σε περίπτωση μη επιστροφής αυτών μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, συντάσσεται πράξη βεβαίωσης οφειλής με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ. Η πράξη αυτή αποστέλλεται στο αρμόδιο Δημόσιο Ταμείο για βεβαίωση και είσπραξη αυτών. Η είσπραξη των παραπάνω εσόδων του ΟΑΕΔ από τα Δημόσια Ταμεία γίνεται ύστερα από την έκδοση και δημοσίευση του Δ/τος που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 98 του ν.δ. 321/1969 «περί Κώδικος Δημοσίου Λογιστικού».

Επίσης, εφαρμόζονται και οι διατάξεις του άρθρου 91 του ΝΔ 356/74 και των άρθρων 98 , 136 του ν.4270/2014.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10
Επιμήκυνση Προγράμματος

Είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά τριάντα (30) το πολύ ημέρες με ισόχρονη δέσμευση της επιχείρησης, σε περίπτωση α) δικαιολογημένης ασθένειας επιχορηγούμενου εργαζόμενου για την οποία δεν έχει ασφαλιστεί, β) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται μετά από αίτηση του επιχορηγούμενου εργαζομένου και γ) μη λειτουργίας της επιχείρησης λόγω θερινών διακοπών.

Η επιμήκυνση γίνεται μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης δεν δύναται να υπερβαίνει τις 300 ημέρες ασφάλισης.

Επίσης σε περίπτωση αντικατάστασης επιχορηγούμενου μισθωτού μέσα στην προθεσμία των τριάντα (30) ημερών είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης του εργοδότη κατά τριάντα (30) ημέρες για κάθε άτομο που αντικαταστάθηκε, μετά από αίτηση του εργοδότη και απόφαση του αρμόδιου Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Απασχόλησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11
Επίλυση διαφορών

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των δικαιούχων και των Υπηρεσιών Απασχόλησης του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), επιλύεται με απόφαση της Επιτροπής Εκδίκασης Ενδικοφανών Προσφυγών (Απόφαση Δ.Σ.: 635/8-3-2016 – ΦΕΚ 1708/Β/15-6-2016 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Όλες οι ενστάσεις θα υποβάλλονται, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το κάθε φορά αρμόδιο ΚΠΑ 2.

Όλες οι υποβαλλόμενες ενστάσεις με τα τυχόν προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ελέγχονται από τον Προϊστάμενο και τον αρμόδιο υπάλληλο του Γραφείου Απασχόλησης του ΚΠΑ2. Μετά τον σχετικό έλεγχο γίνεται εισήγηση η οποία αποστέλλεται στο αρμόδιο τμήμα της αντίστοιχης Περιφερειακής Διεύθυνσης του Οργανισμού, το οποίο θέτει το αίτημα της επιχείρησης υπόψη της Επιτροπής Εκδίκασης Ενδικοφανών Προσφυγών.
Η Γραμματεία των Επιτροπών Εκδίκασης Ενδικοφανών Προσφυγών μετά την εξέταση των ενστάσεων οφείλει να γνωστοποιεί τις αποφάσεις τους εγγράφως ή με ηλεκτρονικό τρόπο τόσο στους προσφεύγοντες όσο και στο Γραφείο Απασχόλησης της αρμόδιας Υπηρεσίας ΚΠΑ2.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12
Τελικές διατάξεις

1. Η προθεσμία υποβολής εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης-έλεγχος προϋποθέσεων στο πρόγραμμα, λήγει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΑΕΔ, ύστερα από την κάλυψη των κατανεμηθεισών θέσεων.

2. Ο Διοικητής του Οργανισμού δύναται με απόφαση του να αναστείλει, να παρατείνει και να λήξει την προθεσμία υποβολής εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης- έλεγχος προϋποθέσεων στο πρόγραμμα, σε περίπτωση μη κάλυψης των θέσεων που είχαν αρχικά προκηρυχθεί.

 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΣΠ. ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ