ΠΡΟΣΟΧΗ!! Έχει καταργηθεί από την 11/04/2012 με το !!!

Νόμος 936 ΦΕΚ Α΄ 144/30.6.1979
Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των “περί εξωτερικού εμπορίου διατάξεων, ως και καταργήσεως συναφών διατάξεων”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρον 1

1. Ο Υπουργός Εμπορίου, δι` αποφάσεών του, δύναται εν τω πλαισίω της οικονομικής πολιτικής της Κυβερνήσεως, τηρουμένων των εκ διεθνών συνθηκών, συμφωνιών ή ρυθμίσεων, υποχρεώσεων της Χώρας.
α) Να απαγορεύη ή περιορίζη κατά ποσότητα ή κατ` αξίαν, την εισαγωγήν ή εξαγωγήν οιουδήποτε αγαθού, είτε γενικώς είτε κατά Χώρας ή περιοχάς. Διατάξεις απαγορεύουσαι την εισαγωγήν ή εξαγωγήν αγαθού τινος ή επιτρέπουσαι ταύτας υπό προϋποθέσεις διά λόγους άλλους πλην των συναλλαγματικών και προστασίας της εγχωρίου παραγωγής παραμένουν εν ισχύϊ.
β) Να εξαρτά την εισαγωγήν ή εξαγωγήν οιουδήποτε αγαθού εκ προηγουμένης αδείας αυτού ή άλλης αρχής ή οργάνου υπό τούτου οριζομένων.
γ) Να καθορίζη ειδικούς όρους υφύ ους δύναται να επιτρέπεται η εισαγωγή ή εξαγωγή παντός αγαθού, ως και να ορίζη τρόπον πληρωμής των εισαγομένων ή εξαγομένων τοιούτων διάφορον του εκάστοτε προβλεπομένου.
δ) Να καθορίζη την διαδικασίαν και τον τρόπον εγκρίσεως της διενεργείας των εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών εν γένει.
ε) Να ορίζη την παροχήν εγγυήσεως διά την τήρησιν οιωνδήποτε υποχρεώσεων επιβαλλομένων διά των αυτών αποφάσεων εις τους εισαγωγείς ή εξαγωγείς αγαθών, ως και τα της λύσεως ή καταπτώσεως αυτής υπέρ του Δημοσίου.

2. Διά των αυτών ως άνω αποφάσεων ή διά κοινών τοιούτων των Υπουργών Εμπορίου και του αρμοδίου κατά περίπτωσιν – όπου απαιτούνται τοιαύται- δύναται να ανατίθεται η άσκησις των αρμοδιοτήτων, των διαλαμβανομένων εν τω παρόντι άρθρω, έστω και εάν αύται ασκούνται νυν υπό των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου, εις οιασδήποτε Περιφερειακάς Δημοσίας Αρχάς, εις Περιφερειακούς Οργανισμούς, εις Τραπέζας, και εις υφισταμένας Επιτροπάς και Συμβούλια, ασκούσας έργον αναγόμενον εις την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορίου.

3. Επίσης δι’ αποφάσεών του ο Υπουργός Εμπορίου δύναται :
α) Να καθορίζη τα του τρόπου διενεργείας ελέγχου συναλλάγματος επί των εισαγομένων και εξαγομένων αγαθών.
β) Να καθορίζη τα του τρόπου και διαδικασίας ασκήσεως του ελέγχου των τιμών των εισαγομένων και εξαγομένων αγαθών.

4. Απασαι αι κατύ εξουσιοδότησιν των διατάξεων του παρόντος άρθρου εκδιδόμεναι αποφάσεις του Υπουργού Εμπορίου, δύναται να έχουν αναδρομικήν ισχύν, μη εκτεινομένην πέραν του διμήνου.

Άρθρον 2

1. Εις τας παρά τοις Εμπορικοίς και Βιομηχανικοίς Επιμελητηρίοις λειτουργούσας Περιφερειακάς Επιτροπάς Ελέγχου Τιμολογίων Εισαγωγής και Εξαγωγής, περι ων, αι παρ. 2 και 4 του άρθρου 91 του Π. Δ/τος 607/1976 “περί του Οργανισμού του Υπουργείου Εμπορίου” συμμετέχει, εν ελλείψει Υποκαταστήματος της Τραπέζης της Ελλάδος ή της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, οικονομικός υπάλληλος Δημοσίας Αρχής.

2. Αι υπό των ως άνω διατάξεων προβλεπόμεναι Επιτροπαί, δύνανται Δι’ αποφάσεων του Υπουργού Εμπορίου να ορίζωνται ως ειδικαί ή κοιναί Επιτροπαί Ελέγχου Τιμολογίων Εισαγωγής και Εξαγωγής.

3. Δι’ αποφάσεων του Υπουργού Εμπορίου, δύναται, πέραν των προβλεπομένων υπό των ως άνω διατάξεων Επιτροπών Ελέγχου Τιμολογίων Εισαγωγής και Εξαγωγής, να συσταθούν και έτεραι ειδικαί ή κοιναί τοιαύται, παρύ ετέροις Εμπορικοίς και Βιομηχανικοίς Επιμελητηρίοις.
Δι’ ομοίων αποφάσεων δύναται, εις τας περιφερείας Νομών, ένθα δεν λειτουργούν Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, να συσταθούν Επιτροπαί Ελέγχου Τιμολογίων Εξαγωγής παρά τοις Τελωνείοις των Νομών τούτων.

4. Ο αριθμός των εισηγητών και των γραμματέων των παρά τη Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου λειτουργουσών Επιτροπών των παραγράφων 4, 5, 6 και 7 του άρθρον 91 του ως άνω Πρ. Διατάγματος, ως και των Επιτροπών Ελέγχου Τιμολογίων Εισαγωγής και Εξαγωγής των λειτουργουσών παρά τοις Εμπορικοίς και Βιομηχανικοίς Επιμελητηρίοις Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών, ορίζεται εκάστοτε Δι’ αποφάσεων του Υπουργού Εμπορίου.

5. Αι εν τω άρθρω 91 του Π.Δ. 607/1976 “περί του Οργανισμού του Υπουργείου Εμπορίου” αναφερόμεναι 1) Επιτροπή χορηγήσεως Αδειών Εισαγωγής Ειδών τελούντων υπό παρακολούθησιν παρά τώ Εμπορικώ και Βιομηχανικώ Επιμελητηρίω Αθηνών και 2) Επιτροπή Ρυθμίσεως θεμάτων επί εγκρίσεων Εισαγωγής παρά τω Κεντρικώ καταστήματι της Τραπέζης της Ελλάδος μετονομάζονται εις 1) Επιτροπή χορηγήσεως Αδειών των πινάκων “Α” καί “Β” (παρά τω ΕΒΕΑ) και 2) Επιτροπή Ρυθμίσεως θεμάτων εισαγωγών (παρά τη Τραπέζη της Ελλάδος).

Άρθρον 3

1. Συνιστάται διά του παρόντος Συμβουλίου Ερεύνης Τιμών λειτουργούν παρά τη Νομισματική Επιτροπή, σκοπόν έχον την συλλογήν πληροφοριών περί των τιμών των εισαγομένων και εξαγομένων αγαθών και παροχής υπηρεσιών, προς αποτροπήν της Δι’ υπερτιμήσεως ή υποτιμήσεως τούτων επιτεύξεως αθεμίτου οφέλους.

2. Το Συμβούλιον είναι εννεαμελές, συνιστάται δε εξ ανωτέρων και ανωτάτων υπαλλήλων των Υπουργείων Συντονισμού, Οικονομικών, Βιομηχανίας – Ενεργείας, Εμπορίου και των υπ` αυτών εποπτευομένων νομικών προσώπων, της Τραπέζης της Ελλάδος, ως και καθηγητών και υφηγητών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Συντονισμού και Εμπορίου ορίζεται ο Πρόεδρος, τα μέλη, οι αναπληρωταί τούτων, ο Γραμματεύς και το βοηθητικόν προσωπικόν του Συμβουλίου. Η θητεία των μελών του Συμβουλίου ορίζεται τριετής. Είναι δυνατόν δε να παραταθή Δι’ ομοίων ως άνω αποφάσεων. Δι’ ητιολογημένων αποφάσεων των αυτών Υπουργών, η θητεία απάντων ή ενίων μελών του Συμβουλίου δύναται να διακοπή και προ της λήξεώς της.

3. Δι’ αποφάσεων των αυτών Υπουργών συνιστάται παρά τω Συμβουλίω προς υποβοήθησιν του έργου του, τεχνική γραμματεία εξ υπαλλήλων, αποσπωμένων εκ της Τραπέζης της Ελλάδος ή ετέρου Κρατικού Οργανισμού ή δημοσίας υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου κατά παρέκκλισιν των περί αποσπάσεων των δημοσίων υπαλλήλων διατάξεων. Δι’ ομοίων αποφάσεων θέλουν καθορισθή τα της συγκροτήσεως και λειτουργίας εν γένει αυτής. Μέχρι πλήρους οργανώσεως και επανδρώσεως της Τεχνικής Γραμματείας του Συμβουλίου και προς υποβοήθησιν του έργου αυτής, χρησιμοποιείται το προσωπικόν της τεχνικής Γραμματείας της Επιτροπής της συγκροτηθείσης διά της υπύ αριθ. 1363/500 ΔΙΠ/9.4. 1975 κοινής Υπουργικής αποφάσεως.

4. Επίσης δύ ομοίων αποφάσεων θέλουσι καθορισθή τα της οργανώσεως Γραμματείας προς εξυπηρέτησιν του Συμβουλίου, του Οργανισμού λειτουργίας τούτου και της αναθέσεως εις το Συμβούλιον και ετέρων έργων, συναφών προς τας κατά το επόμενον αρμοδιότητας αυτού.

5. Η αποζημίωσις των μελών, του γραμματέως και του λοιπού βοηθητικού προσωπικού της γραμματείας, καθορίζεται συμφώνως προς τας ισχυούσας εκάστοτε σχετικάς διατάξεις, αι εν γένει δε δαπάναι λειτουργίας τούτου και της Τεχνικής Γραμματείας, ως και πάσα ετέρα δαπάνη σχετιζομένη με την εφαρμογήν των εν άρθροις 3, 4 και 5 του παρόντος αναφερομένων, βαρύνουν την Τράπεζαν της Ελλάδος, καθορίζονται δε δύ αποφάσεως του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος.

Άρθρον 4
Το Συμβούλιον, έχει ιδία τας ακολούθους αρμοδιότητας :
α) Μεριμνά διά την καθιέρωσιν και ανάπτυξιν συστήματος πληροφοριών περί των τιμών, Δι’ απευθείας επαφών αυτού μετ` ειδικών προσώπων ή οίκων του εξωτερικού ή εσωτερικού.
β) Παρακολουθεί και ερευνά την διαμόρφωσιν των τιμών των εισαγομένων και εξαγομένων αγαθών.
γ) Εξετάζει θέματα, άτινα έχουν σχέσιν με τας τιμάς των εισαγομένων και εξαγομένων αγαθών, δικαιωμάτων και υπηρεσιών (τεχνική βοήθεια, ευρεσιτεχνία, εμπορικά σήματα, αμοιβαί ειδικών κ.λπ.).
δ) Εισηγείται εις τον Υπουργόν Εμπορίου την έκδοσιν γενικών οδηγιών και κατευθύνσεων και παρέχει πληροφορίας περί των τρεχουσών τιμών και αγαθών εις τας Κεντρικάς Επιτροπάς, ελέγχου τιμολογίων εισαγωγής και εξαγωγής και περί του ύψους των αμοιβών Δι’ υπηρεσίας και δικαιώματα εις τας ανωτέρω Επιτροπάς και εις πάσαν ετέραν υπηρεσίαν, αρμοδίαν επί των θεμάτων τούτων.
ε) Ενεργεί έλεγχον, οιασδήποτε επιχειρήσεως διά των φοροτεχνικών υπηρεσιών του Κράτους ή των υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου ή της Υπηρεσίας Ελέγχου Δι’ εφαρμογήν των συναλλαγματικών νόμων της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικών με τον σκοπόν του παρόντος νόμου, διαρκούντος δε του ελέγχου καλεί τους ενδιαφερομένους όπως εντός τακτής προθεσμίας υποβάλλουν εις αυτό τα προσήκοντα στοιχεία. στ) Κατύ εξουσιοδότησιν του Υπουργού Εμπορίου επιβάλλει τας εν άρθρω 8 οριζομένας διοικητικάς κυρώσεις εις βάρος των εμφανιζόντων ψευδή στοιχεία, αφορώντα εις τας τιμάς των εν εδαφίω γ’ του παρόντος άρθρου αναφερομένων αγαθών, δικαιωμάτων και υπηρεσιών.
ζ) Παρέχει στοιχεία και πληροφορίας εις τας αρμοδίας Τελωνειακάς και λοιπάς υπηρεσίας περί του ύψους των εις συνάλλαγμα πληρωμών διά την χρήσιν τεχνολογικών μεθόδων, ευρεσιτεχνιών, σημάτων κ.λπ.

Άρθρον 5

1. Τα κατά το εδάφιον ε’ του προηγουμένου άρθρου ενεργούντα τον έλεγχον όργανα, δικαιούνται να προβαίνουν εις πάσαν έρευναν λογιστικών βιβλίων και πάσης φύσεως στοιχείων των ελεγχομένων επιχειρήσεων. Τα ελεγχόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποχρεούνται, όπως παρέχουν εις τα όργανα του ελέγχου άπαντα τα διά την άσκησιν τούτου αναγκαία στοιχεία.

2. Δημόσιαι Υπηρεσίαι, Δημόσιοι Οργανισμοί, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ως και Τράπεζαι υποχρεούνται, όπως παρέχουν εις το Συμβούλιον και τα διενεργούντα τον έλεγχον όργανα τας ζητουμένας παρύ αυτών πληροφορίας κατύ απόκλισιν από πάσης ετέρας διατάξεως απαγορευούσης τούτο, επιφυλασσομένων μόνον των περί τραπεζικού απορρήτου διατάξεων, εφύ όσον τούτο δεν αφορά εις συναλλαγάς μετά του εξωτερικού.

3. Τα πορίσματα του κατά την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου ελέγχου, κοινοποιούνται εις τας φορολογικάς και λοιπάς κατά περίπτωσιν αρμοδίας Αρχάς, ως και εις τους ενδιαφερομένους.

Άρθρον 6
Σημ.: όπως το άρθρο 6 καταργήθηκε με το άρθρο 17 του Ν. 1797/1988 (ΦΕΚ Α 164), ο οποίος μετά καταργήθηκε με την περ.θ` της παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995.

Άρθρον 7
Επί εξαγομένων αγαθών πρωτογενούς ή δευτερογενούς παραγωγής εάν η διαμορφουμένη εις το εσωτερικόν υπό ομαλάς συνθήκας παραγωγής και εμπορίας τιμή είναι κατωτέρα της διεθνούς τιμής αυτών, δύναται, προς αντιμετώπισιν διαταραχών εις τον εφοδιασμόν της εσωτερικής αγοράς, να επιβληθή, διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Συντονισμού, Γεωργίας ή Βιομηχανίας και Ενεργείας κατά περίπτωσιν και Εμπορίου αντισταθμιστική εισφορά κατά την εξαγωγήν των, μέχρι ποσού καλύπτοντος την διαφοράν μεταξύ των δύο τούτων τιμών.

Άρθρον 8

1. Οι παραβαίνοντες τας περί εξωτερικού Εμπορίου διατάξεις, τιμωρούνται διά φυλακίσεως μέχρι δύο ετών ή διά χρηματικής ποινής, μέχρι της αξίας των αγαθών εις α ανάγεται η παράβασις ή Δι’ αμφοτέρων των ποινών, επιφυλασσομένων των εκ των κειμένων διατάξεων βαρυτέρων ποινών.
Η ποινική δίωξις γίνεται αυτεπαγγέλτως και Δι’ απευθείας κλήσεως, απαγορεύεται δε η μετατροπή των απαγγελλομένων υπό του δικαστηρίου στερητικών της ελευθερίας ποινών εις χρηματικάς.
Ο Υπουργός Εμπορίου ή έτερον εξουσιοδοτημένον υπό τούτου όργανον, δύναται να επιβάλλη επύ αυτών κατάσχεσιν. Εν περιπτώσει καταδίκης διατάσσεται υπό του Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεωτικώς η δήμευσις των αγαθών, ήτις δύναται κατά την κρίσιν τούτου, να περιλαμβάνη το σύνολον ή μέρος τούτων, καθοριζομένου διά της καταδικαστικής αποφάσεως.
Εν περιπτώσει απαλλαγής, το αυτό δικαστήριον, αποφαίνεται και περί της τύχης της επιβληθείσης κατασχέσεως.

2. Ο Υπουργός Εμπορίου ή κατύ εξουσιοδότησιν τούτου α) το εν άρθρω 3 του παρόντος Συμβούλιον, β) αι Τελωνειακαί Αρχαί, γ) τα υφιστάμενα συμβούλια ή επιτροπαί και δ) Επιτροπή αποτελουμένη εκ του Γεν. Διευθυντού Εξωτερικού Εμπορίου του Υπουργείου Εμπορίου, του καθ` ύλην αρμοδίου Διευθυντού του Υπουργείου τούτου και εκ του Διευθυντού της Διευθύνσεως εμπορικών συναλλαγών μετά της αλλοδαπής της Τραπέζης της Ελλάδος, δύναται ανεξαρτήτως της ποινικής διώξεως και του αποτελέσματος της ποινικής δίκης, να επιβάλλουν εις τους υποπίπτοντας εις τας εν τη προηγουμένη παραγράφω παραβάσεις, την καταβολήν προστίμου μέχρι της αξίας των αγαθών.
Διά της αποφάσεως συγκροτήσεως της ανωτέρω επιτροπής καθορίζονται αι λεπτομέρειαι λειτουργίας αυτής.

3. Δι’ αποφάσεως του Υπουργού Εμπορίου, δύναται να καθορίζηται τό ύψος του προστίμου Δι’ εκάστην κατηγορίαν παραβάσεως.

4. Ανεξαρτήτως των ως άνω συνεπειών δύναται να καταρτίζεται πίναξ παραβατών (φυσικών ή νομικών προσώπων) υπό του Υπουργού Εμπορίου ή υπό του Συμβουλίου Ερεύνης Τιμών, μόνον διά τα επιλαμβανόμενα υφ` ενός εκάστου τούτων ιδιαιτέρως σοβαρά διά την εθνικήν οικονομίαν θέματα.
Ο εν λόγω πίναξ θα κοινοποιήται εις α) απάσας ανά την χώραν Υπηρεσίας και Επιτροπάς θεωρήσεως τιμολογίων εισαγωγής και εξαγωγής, β) την Γενικήν Διεύθυνσιν Κρατικών Προμηθειών και γ) τας αρμοδίας φορολογικάς και διά τον έλεγχον του συναλλάγματος Αρχάς.
Ο Υπουργός Εμπορίου Δι’ αποφάσεώς του, εκδιδομένης τη εισηγήσει της αρμοδίας καθ` ύλην Υπηρεσίας, δύναται, να στερή τους περιλαμβανομένους εις τον ανωτέρω πίνακα του δικαιώματος α) να διενεργούν εισαγωγάς ή εξαγωγάς επί εν έτος και β) να συμμετέχουν εις διαγωνισμούς προμηθειών του Δημοσίου, Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου και Δημοσίων Επιχειρήσεων μέχρι πέντε ετών.

5. Εις τας κυρώσεις της προηγουμένης παραγράφου υπόκεινται οι εισαγωγείς και όταν παραβαίνουν τας αγορανομικάς διατάξεις περί εμπορίας και διακινήσεως των εισαγομένων αγαθών εις την εσωτερικήν αγοράν.

6. Τό προϊόν της εισπράξεως του ανωτέρω προστίμου κατατίθεται εις ειδικόν λογαριασμόν, τηρούμενον παρά τή Τραπέζη της Ελλάδος, αποτελεί δε Δημόσιον έσοδον.

Άρθρον 9
Σημ.: όπως το άρθρο 9 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 38 Ν.2778/1999 ΦΕΚ Α 295/30.12.1999.

1. Εξαγωγέας θεωρείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί εξαγωγικό εμπόριο κατά την έννοια και τις προϋποθέσεις του ν.δ. 3999/1959. Για την άσκηση του εξαγωγικού εμπορίου προαπαιτείται καταχώρηση της επωνυμίας του εξαγωγέα στο Ειδικό το μητρώο Εξαγωγιών, που τηρείται στα κατά τόπους Εμπορικό και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της χώρας και σε περίπτωση που δεν υπάρχει Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο αντίστοιχο τμήμα των κατά τόπους λοιπών Επιμελητηρίων της χώρας.

2. Η καταχώριση γίνεται στο Εμπορικό κοι Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην περιφέρεια του οποίου έχει την έδρα του ο εξαγωγέας, ανεξάρτητα αν είναι μέλος ή όχι αυτού, ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο αντίστοιχο τμήμα άλλου Επιμελητηρίου στην περιφέρεια του οποίου έχει την έδρα του, ύστερα από αίτησή του, η οποία περιέχει υποχρεωτικό δήλωση για τα είδη το οποία πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο των εξαγωγών του, καθώς και πληροφορίες και άλλα στοιχεία, όπως αυτό αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από γραμμάτιο κατάθεσης στο Δημόσιο Τομείο των κατά την παράγραφο 9 του άρθρου 2 του ν.δ. 3999/1959 τελών εγγραφής.

3. Η καταχώριση της επωνυμίας γίνεται με πράξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου, ύστερα οπό προηγούμενη διαπίστωση ότι ο εξαγωγέας έχει την απαιτούμενη για τη διενέργεια του εξαγωγικού εμπορίου οργάνωση, πίστη και εμπορική εγκατάσταση. Για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων αυτών το Επιμελητήριο δύνατω να απαιτεί οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο και να προβαίνει, όταν κρίνεται σκόπιμο, σε περαιτέρω έρευνα και σχετική αυτοψία. Η απόρριψη της αίτησης για καταχώριση της επωνυμίας γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου.

4. Αποκλείονται της εγγραφής με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου:
α) οι πτωxεύσαντες και μη αποκατασταθέντες,
β) οι αμετακλήτως καταδικασθέντες για εμπορία ναρκωτικών ή λαθρεμπορία ή πλαστογραφία ή υπεξαίρεση ή απάτη ή κλοπή ή απιστία και
γ) οι αμετακλήτως καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί επιταγών. Ο παραπάνω αποκλεισμός δεν ισχύει όταν από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά αποδεικνύεται ότι οι επιταγές αυτές έχουν με οποιονδήποτε τρόπο πληρωθεί
Για τα νομικά πρόσωπα τις ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων, οι Διευθύνοντες και οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι των Ανωνύμων Εταιρειών, οι Διαχειριστές των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, οιι Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ομορρύθμων και Ετερορρύθμων Εταιρειών και οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 του άρθρου 25 του Ν. 3229/2004 (ΦΕΚ Α 38)

5. Η καταχώρηση της επωνυμίας ανανεώνεται ανά τριετία ύστερα από σχετική αίτηση του εξαγωγέα, που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωσή του ότι εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράψου 4 περί εγγραφής, στην οποία εμπεριέχεται και η δήλωση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, επιπλέον και δήλωση ότι πραγματοποίησε εξαγωγές κατά τα αμέσως προηγούμενα τρία ημερολογιακά έτη.
Η αίτηση συνοδεύεται από γραμμάτιο κατάθεσης στο δημόσιο ταμείο των τελών ανανέωσης της επωνυμίας που προβλέπεται από την παράγραφο 9 του άρθρου 2 του Ν.Δ 3999/1959.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 του άρθρου 25 του Ν. 3229/2004 (ΦΕΚ Α 38)

6. Εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, εξαγωγέας που δεν πραγματοποίησε καμία εξαγωγή επί τριετία, διαγράφεται από το μητρώο εξαγωγέων με απόφαοη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου. Εκπίπτουv αυτοδικαίως της ιδιότητας του εξαγωγέα και διαγράφονται από το Μητρώο Εξαγωγέων, με απόφαοη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, οι καταδικαζόμενοι με αμετάκλητιν απόφαση για τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου αδικήματα.

7. Κατά των αποφάσεων απόρριψης αίτησης καταχώρησης ή διαγραφής από το Μητρώο Εξαγωγέων της Διοικητικής Επιτροπής των Επιμελητηρίων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής της παραγράφου 8.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 25 του Ν. 3229/2004 (ΦΕΚ Α 38)

8. Συνιστάται Επιτροπή που εδρεύει στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελείται από τους:
α. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ως Πρόεδρο.
β. Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Ροών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ως μέλος.
γ. Προϊστάμενο του Τμήματος Εξαγωγών της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Ροών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ως μέλος.
δ. Εκπρόσωπο της Κεντρικής `Ενωσης Επιμελητηρίων ως μέλος οριζόμενο από αυτήν και
ε. Εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ως μέλος οριζόμενο από αυτόν.
Χρέη Γραμματέως εκτελεί υπάλληλος του Τμήματος Εξαγωγών της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Ροών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
`Οταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από τον Γενικό Διευθυντή Σχεδιασμού και Διαχείρισης Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
`Οταν ο εκπρόσωπος της Κεντρικής `Ενωσης Επιμελητηρίων απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που ορίζεται από αυτό.
Η Επιτροπή μπορεί να επιτρέψει την εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο, εάν κρίνει από τα υπάρχοντα στοιχεία ότι ο ενδιαφερόμενος αφ` ενός πληροί από άποψη δυνατοτήτων, εγκατάστασης και οργάνωσης τις προϋποθέσεις άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων και αφ` ετέρου ότι διαθέτει το απαιτούμενο για την εν λόγω δραστηριότητα ήθος.
Αν ο ενδιαφερόμενος θέλει να προσφύγει κατά απόφασης απόρριψης ή διαγραφής του, λόγω αμετακλήτου καταδίκης του για τα περιγραφόμενα στην παράγραφο 4 αδικήματα, η προσφυγή αυτή πρέπει να γίνει και η Επιτροπή μπορεί να την εξετάσει μετά την έκτιση της ποινής.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών συγκροτείται η Επιτροπή της παραγράφου αυτής, καθορίζεται κάθε θέμα που έχει σχέση με την οργάνωση και τη λειτουργία της, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Οι απαραίτητες σχετικές δαπάνες για τη λειτουργία της Επιτροπής βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των οικείων Επιμελητηρίων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 του άρθρου 25 του Ν. 3229/2004 (ΦΕΚ Α 38)

Άρθρον 10
Τον επί βαθμώ 1ω Προϊστάμενον της Γενικής Δ/νσεως Εσωτερικού Εμπορίου του Υπουργείου Εμπορίου, ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενον αναπληροί Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής του αυτού Κλάδου, οριζόμενος Δι’ αποφάσεως του Υπουργού.

Άρθρον 11
Αι υπό του εδαφ. β της παρ. 1 του άρθρου 77 του Π.Δ. 607/1976 “περί του Οργανισμού του Υπουργείου Εμπορίου” προβλεπόμεναι θέσεις Ειδικών Κοστολόγων αυξάνονται κατά πεντήκοντα (50).

Άρθρον 12
Αι επί των θεμάτων, περί ων ο παρών Νόμος ισχύουσαι νυν αποφάσεις αι εκδοθείσαι, επί τη βάσει των μέχρι της δημοσιεύσεώς του κειμένων διατάξεων, εξακολουθούν εφαρμοζόμεναι μέχρι τροποποιήσεως ή καταργήσεως αυτών υπό νεωτέρων εκδοθησομένων κατ` εφαρμογήν του παρόντος.

Άρθρον 13
Κυρούται και αποκτά ισχύν Νόμου, αφύ ης και Δι’ ον χρόνον ίσχυσεν η υπύ αριθ. 39666/4178/1521/7.5.1977 κοινή απόφασις των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου “περί επιβολής εισφοράς επί εξαγομένων τυροκομικών προϊόντων εγχωρίου παραγωγής”, δημοσιευθείσα δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 436/Β/9.5.1977), ως και η υπύ αριθ. Ε4/3203/19.10.1977 τοιαύτη των αυτών Υπουργών “περί άρσεως επιβληθείσης εισφοράς επί εξαγομένων τυροκομικών προϊόντων εγχωρίου παραγωγής” δημοσιευθείσα ωσαύτως διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1061/Β/25.10.1977).

Άρθρον 14

1. Από της ισχύος του παρόντος καταργούνται :
α) Ο Νόμος 5426/1932 “περί περιορισμού εισαγωγής εμπορευμάτων κ.λπ.”.
β) Ο Α.Ν. 1960/1939 “περί ρυθμίσεως του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου”.
γ) Το Ν.Δ. 480/1947 “περι συστάσεως Διοικήσεως Εξωτερικού Εμπορίου”.
δ) Το άρθρον 4 του Ν.Δ. 2415/1953 “περί αναπροσαρμογής της αξίας της δραχμής εις ξένον συνάλλαγμα”.
ε) Τό Ν.Δ. 2609/1953 “περί ελέγχου των τιμών των εισαγομένων και εξαγομένων ειδών”.
στ) Τα άρθρα 1 και 2 του Ν.Δ. 3982/1959 “περί κυρώσεως της υπ` αριθ. 163/23.1.1958 πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου “περί παροχής της εγκρίσεως του Υπουργού Εμπορίου προ πάσης ενεργείας προμηθειών εκ του εξωτερικού”.
ζ) Αι παράγρ. 1-4 του άρθρου 1 του Ν.Δ. 4551/ 1966 “περί καταργήσεως της παρά τω Υπουργείω Εμπορίου Διοικήσεως Εξωτερικού Εμπορίου”.

2. Καταργείται ωσαύτως πάσα διάταξις μη ρητώς μνημονευομένη εις την προηγουμένην παράγραφον αντικειμένη όμως προς τας διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρον 15
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 27 Ιουνίου 1979

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς