Νόμος 932 ΦΕΚ Α΄140/29.6.1979
Περί Κυρώσεως της εις Αθήνας την 14ην Νοεμβρίου 1978 υπογραφείσης Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πολωνικής Λαϊκής Δημοκρατίας “περί αμοιβαίας συνεργασίας και αρωγής επί τελωνειακών θεμάτων”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει Ισχύν νόμου η υπογραφείσα εις Αθήνας την 14ην Νοεμβρίου 1978 συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πολωνικής Λαϊκής Δημοκρατίας “περί αμοιβαίας συνεργασίας και αρωγής επί τελωνειακών θεμάτων”, της οποίας το κείμενον εις πρωτότυπον εις την Ελληνικήν και Αγγλικήν γλώσσαν, έχει ως ακολούθως :
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Πολωνικής Λαϊκής Δημοκρατίας “περί αμοιβαίας συνεργασίας και αρωγής επί τελωνειακών θεμάτων.
Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνησις της Πολωνικής Λαϊκής Δημοκρατίας, ορμώμεναι εκ της επιθυμίας όπως υποβοηθήσουν την ροήν το εμπορίου και την ομαλήν κίνησιν προσώπων μεταξύ των δύο χωρών των και όπως καθιερώσουν στενήν συνεργασίαν μεταξύ των τελωνειακών αυτών Διοικήσεων διά της μεταξύ άλλων αποτελεσματικής καταπολεμήσεως των τελωνειακών αδικημάτων συνεφώνησαν τα ακόλουθα :
Άρθρον 1
Κατά την έννοιαν της παρούσης Συμφωνίας:
α) διά του όρου “τελωνειακοί νόμοι” νοούνται πάσαι αι νομικού ή κανονιστικού περιεχομένου διατάξεις αι αφορώσαι εις την εισαγωγήν, εξαγωγήν, μεταφοράν και εναποθήκευσιν εμπορευμάτων, ως και εις τους τελωνειακούς δασμούς ή ετέρας επιβαρύνσεις κατά την εισαγωγήν ή εξαγωγήν, καθ` ο μέτρον η εφαρμογή τούτων εμπίπτει εις την αρμοδιότητα των τελωνειακών Διοικήσεων των Συμβαλλομένων Μερών.
β) διά του όρου “Τελωνειακαί Διοικήσεις” νοείται, καθ` όσον μεν αφορθά εις τιν Ελληνικήν Δημοκρατίαν, ή Γενική Διεύθυνσις Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών, καθ` όσον δε αφορά εις την Πολωνικήν Λαϊκήν Δημοκρατίαν, το Κεντρικόν Συμβούλιον Τελωνείων.
γ) διά του όρου “Τελωνειακόν αδίκημα” νοείται πάσα παράβασις ή απόπειρα παραβάσεως των Τελωνειακών νόμων.
Άρθρον 2
Αι τελωνειακαί Διοικήσεις των Συμβαλλομένων Μερών θα συνεργάζωνται, εν τω πλαισίω της παρούσης Συμφωνίας, διά της ανταλλαγής πληροφοριών και της εκατέρωθεν παροχής αμοιβαίας αρωγής, επί τω τέλει προλήψεως, διερευνήσεως και διώξεως τελωνειακών αδικημάτων.
Άρθρον 3
Αι τελωνειακαί Διοικήσεις αμφοτέρων των Συμβαλλομένων Μερών θα ανταλλάσσουν μεταξύ αυτών :
α) επαγγελματικάς πληροφορίας, εκδόσεις, επιστημονικάς και επαγγελματικάς εργασίας και εμπειρίαν, ιδία καθ` όσον αφορά εις την εφαρμογήν και χρήσιν συγχρόνων τεχνολογικών μέσων τελωνειακού ελέγχου, και
β) τα κείμενα τελωνειακών νόμων και κανονισμών αφορώντων εις θέματα καλυπτόμενα υπό της παρούσης Συμφωνίας.
Άρθρον 4
Κατά την παροχήν της εν τη παρούση Συμφωνία προρλεπομένης αρωγής θα εφαρμόζεται η νομοθεσία του Συμβαλλομένου Μέρους, προς ο η αίτησις απευθύνεται.
Άρθρον 5
Εις ας περιπτώσεις κατά την πρόληψιν, ανακάλυψιν και δίωξιν τελωνειακών αδικημάτων, απαιτείται η παροχή αρωγής υπό τινός τελωνειακής Διοικήσεως επί τελωνειακόν τινος αδικήματος, ή Τελωνειακή Διοίκησις του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους θα παρέχη την τοιαύτην αρωγήν, υπό τον όρον ότι και εις οίαν έκτασιν τούτο τυγχάνει επιτρεπτόν βάσει της νομοθεσίας του Συμβαλλομένου τούτου Μέρους.
Άρθρον 6
1. Επί τη αιτήσει της Τελωνειακής Διοικήσεως ενός των Συμβαλλομένων Μερών, Τελωνειακή Διοίκησις του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους θα παρέχη πληροφορίας:
α) περί του εάν αι Τελωνειακαί σφραγίδες σημεία αναγνωρίσεως της ταυτότητος ή έγγραφα εκδεδομένα ή τεθεωρημένα υπό των αρμοδίων οργάνων του προς ο η αίτησις Συμβαλλομένου Μέρους και υποβαλλόμενα εις τα Τελωνειακά όργανα του αιτούντος Συμβαλλομένου Μέρους είναι αυθεντικά.
β) περί του εαν η εξαγωγή εμπορευμάτων εκ της επικρατείας ενός των Συμβαλλομένων Μερών εις την επικράτειαν του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους πραγματοποιήθη συμφώνως προς τους Τελωνειακούς νόμους του προς ο η αίτησις Μέρους.
γ) περί του εάν εμπορεύματα εξαχθέντα εκ της επικρατείας του ενός των Συμβαλλομένων Μερών εις την επικράτειαν του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους εισήχθησαν εις την επικράτειαν ταύτην συμφώνως προς τους Τελωνειακούς νόμους του προς ο η αίτησις Συμβαλλομένου Μέρους, ως και εις ποίον είδος τελωνειακής διαδικασίας υπήχθησαν.
δ) περί των συνθηκών αίτινες προκύπτουν εκ των εις την κίνησιν των εμπορευμάτων αναφερομένων τελωνειακών εγγράφων, εφ` όσον αι συνθήκαι αύται δίδουν λαβήν υπονοίας ότι έλαβε χώραν παράβασις των τελωνειακών νόμων επί της επικρατείας ενός ή αμφοτέρων των Συμβαλλομένων Μερών.
2. Η Τελωνειακή Διοίκησις ενός των Συμβαλλομένων Μερών, ιδία αυτής πρωτοβουλία και κατά το δυνατόν ταχύτερον, θα παρέχη εις την τελωνειακήν Διοίκησιν του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους πληροφορίας αφορώσας εις :
α) τας συνθήκας αίτινες δίδουν λαβίν υπονοίας ότι τεκταίνεται τελωνειακόν αδίκημα εις την επικράτειαν του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους.
β) την αποκάλυψιν νέων μέσων και μεθόδων διαπράξεως τελωνειακών αδικημάτων.
Άρθρον 7
1. Η Τελωνειακή Διοίκησις ενός των Συμβαλλομένων Μερών, επί τη αιτήσει της Τελωνειακής Διοικήσεως του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους, θα ασκή, εντός του πεδίου της αρμοδιότητος αυτής, επιτήρησιν επί :
α) αφίξεων και αναχωρήσεων προσώπων διύ α υφίσταται εύλογος υπόνοια ότι εμπλέκονται εις την διάπραξιν τελωνειακών αδικημάτων.
β) εμπορευμάτων, άτινα, συμφώνως προς τας υπό του αιτούντος Συμβαλλομένου Μέρους παρεχομένας πληροφορίας, αποτελούν το αντικείμενον μαζικής παρανόμου διακινήσεως εκ της επικρατείας του προς ο η αίτησις Συμβαλλομένου Μέρους εις την επικράτειαν του αιτούντος Συμβαλλομένου Μέρους.
γ) οδικών οχημάτων, πλοίων και αεροσκαφών περί ων υφίστανται υπόνοιαι χρησιμοποιήσεως διά την διάπραξιν τελωνειακών αδικημάτων επί της επικρατείας του αιτούντος Συμβαλλομένου Μέρους.
2. Τα αποτελέσματα της εν παραγράφω 1 προβλεπομένης επιτηρήσεως, δέον να γνωστοποιούνται εις την Τελωνειακήν Διοίκησιν του αιτούντος Συμβαλλομένου Μέρους.
Άρθρον 8
1. Αι Τελωνειακαί Διοικήσεις των Συμβαλλομένων Μερών θα ανταλλάσσουν, ιδία αυτών πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήσεως και κατά το δυνατόν συντομώτερον, πληροφορίας επί Τελωνειακών αδικημάτων, η καταπολέμησις των οποίων κείται εντός του ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος των Τελωνειακών Διοικήσεων των Συμβαλλομένων Μερών. Τούτο ιδία καθ` όσον αφορά εις την παράνομον διακίνησιν ναρκωτικών και ψυχοτροπικών ουσιών, όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών, αντικειμένων ιστορικής, καλλιτεχνικής ή πολιτιστικής αξίας, ως επίσης εις την διακίνησιν εμπορευμάτων υποκειμένων εις υψηλήν φορολόγησιν, ως τα οινοπνευματώδη και τα καπνικά προϊόντα.
2. Η Τελωνειακή Διοίκησις ενός των Συμβαλλομένων Μερών θα τηρή ενήμερον την Τελωνειακήν Διοίκησιν του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους επί των περιπτώσεων Τελωνειακών αδικημάτων διαπραττομένων επί της επικρατείας του, υπό ατόμων μονίμως κατοικούντων εις την επικράτειαν του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους. Η παροχή πληροφοριών επί των οικείων υπηκόων δεν τυγχάνει υποχρεωτική.
Άρθρον 9
1. Δύναται να προβληθή άρνησις εις την παροχήν αρωγής ή να εξαρτηθή η παροχή ταύτης εκ της πληρώσεως συγκεκριμένων όρων, εφ` όσον η παροχή αρωγής θα ηδύνατο να παραβλάψη την κυριαρχίαν, ασφάλειαν, δημοσίαν τάξιν ή έτερα ανάλογα συμφέροντα του προς ο η αίτησις Συμβαλλομένου Μέρους.
2. Εάν αιτησίς τις δεν δύναται να επιλυθή θετικώς εν όλω ή εν μέρει, το αιτούν Συμβαλλόμενον Μέρος δέον να ειδοποιήται περί τούτου άνευ καθυστερήσεως και να λαμβάνη τας πληροφορίας, αι οποίαι δύνανται να διευκολύνουν την περαιτέρω διεκπεραίωσιν της υποθέσεως υπό του αιτούντος Συμβαλλομένου Μέρους.
Άρθρον 10
1. Αι ως μέρος της αρωγής λαμβανόμεναι πληροφορίαι δύνανται να χρησιμοποιώνται αποκλειστικώς διά τους σκοπούς της παρούσης Συμφωνίας και μόνον επί τη τηρήσει των όρων, ους καθορίζει η Τελωνειακή Διοίκησις του προς ο η αίτησις Συμβαλλομένου Μέρους το οποίον παρέχει την πληροφορίαν ταύτην. Αι πληροφορίαι δύνανται να τίθενται εις την διάθεσιν ετέρων προσώπων, αρχών ή υπηρεσιών μόνον εφ` όσον η Τελωνειακή Διοίκησις του Συμβαλλομένου Μέρους, όπερ παρέσχε ταύτας, παρέχη την ρητήν προς τούτο συναίνεσίν της.
Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται επί πληροφοριών αφορωσών εις παράβασιν των κανονισμών περί ναρκωτικών και ψυχοτροπικών ουσιών, όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών.
2. Φάκελλοι και έτερα έγγραφα αποστέλλονται υφύ εκατέρας τελωνειακής Διοικήσεως κατά κανόνα, υπό μορφήν κεκυρωμένων αντιγράφων, ή ανατύπων.
3. Πληροφορίαι παρεχόμεναι συμφώνως προς την διαδικασίαν της παρούσης συμφωνίας διαβαθμίζονται επισήμως εξ απόψεως ασφαλείας εις την επικράτειαν του λαμβάνοντος ταύτας Συμβαλλομένου Μέρους, συμφώνως προς την εφαρμοζομένην εις την επικράτειαν ταύτην διαδικασίαν επί των ιδίων αυτού πληροφοριών της αυτής φύσεως.
Άρθρον 11
1. Η διά της παρούσης Συμφωνίας προβλεπομένη συνεργασία και αρωγή θα πραγματούται διύ απύ ευθείας επαφών μεταξύ των Τελωνειακών Διοικήσεων των Συμβαλλομένων Μερών.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζωνται εις την επίλυσιν των δυσχερειών ή αμφισβητήσεων, αίτινες ενδέχεται να προκύψουν εν τη ερμηνεία ή κατά την εφαρμογήν της παρούσης Συμφωνίας.
2. Εφ’ όσον παρίσταται ανάγκη, αντιπρόσωποι των Τελωνειακών Διοικήσεων των δύο Συμβαλλομένων Μερών θα πραγματοποιούν συναντήσεις προς ενδυνάμωσιν της υλοποιήσεως των έργων, άτινα προκύπτουν εκ της παρούσης Συμφωνίας.
Άρθρον 12
Η αλληλογραφία επί θεμάτων αναφερομένων εις την παρούσαν Συμφωνίαν θα διεξάγηται υπό των δύο Συμβαλλομένων Μερών εις τας επισήμους αυτών γλώσσας, εσωκλειομένης και μεταφράσεως εις την Αγγλικήν.
Άρθρον 13
Αι Τελωνειακαί Διοικήσεως των Συμβαλλομένων Μερών δύνανται να συνάπτουν εκτελεστικάς Συμφωνίας απαραιτήτους διά την εφαρμογήν της παρούσης Συμφωνίας.
Άρθρον 14
Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη παραιτούνται πάσης εκατέρωθεν αξιώσεως διά την αποζημίωσιν δαπανών προκυπτουσών εκ της εφαρμογής της παρούσης Συμφωνίας.
Άρθρον 15
Η παρούσα Συμφωνία υπόκειται εις έγκρισιν, συμφώνως προς την νομοθεσίαν εκάστου των Συμβαλλομένων Μερών.
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθή εν ισχύι εντός 6Ο ημερών από της ανταλλαγής των διακοινώσεων, Φύλλο διύ ων δηλούνται ότι αι αναγκαίαι προϋποθέσεις διά την θέσιν της Συμφωνίας εν ισχύι επληρώθησαν, συμφώνως προς την εσωτερικήν νομοθεσίαν εκάστου των Συμβαλλομένων Μερών.
Άρθρον 16
Η παρούσα Συμφωνία συνάπτεται επ` αόριστον χρονικήν περίοδον. Δύναται να καταγγελθή εγγράφως διά της διπλωματικής οδού υφ’ εκάστου των Συμβαλλομένων Μερών. Εις την περίπτωσιν ταύτην θέλει εκπνεύσει εντός ενός έτους από της καταγγελίας.
Εγένετο εις Αθήνας, την 14ην Νοεμβρίου 1978 εις δύο πρωτότυπα, έκαστον εις την Ελληνικήν, Πολωνικήν και Αγγλικήν γλώσσας, εκάστου κειμένου όντος εξ ίσου αυθεντικού εις περίπτωσιν διαφορών περί την ερμηνείαν των, το Αγγλικόν κείμενον θά υπερισχύη.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 21 Ιουνίου 1979

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς