Νόμος 904 ΦΕΚ Α΄95/2.5.1979
Περί κυρώσεως της εις Βιέννην την 16ην Μαίου 1978 υπογραφείσης Συμβάσεως μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως της Αυστρίας,περί της διακινήσεως προσώπων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου η εις Βιέννην την 16ην Μαίου 1978 υπογραφείσα Σύμβασις μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως της Αυστρίας περί της διακινήσεως προσώπων, της οποίας το κείμενον εις πρωτότυπον εις την Ελληνικήν γλώσσαν έχει ως ακολούθως:
ΣΥΜΒΑΣΙΣ
μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως της Αυστρίας περί της Διακινήσεως Προσώπων
Άρθρον 1
Ελληνες υπήκοοι, κάτοχοι ισχύοντος διαβατηρίου, διπλωματικού ή υπηρεσιακού διαβατηρίου, ομαδικού διαβατηρίου, τουριστικής ταυτότητος ή ναυτικού φυλλαδίου, δύνανται να εισέρχωνται εις το έδαφος της Αυστριακής Δημοκρατίας διά μη επαγγελματικούς σκοπούς και να παραμένουν διά τρείς μήνας.
Άρθρον 2
Αυστριακοί υπήκοοι, κάτοχοι ισχύοντος ή λήξαντος από χρόνου μικροτέρου των πέντε ετών διαβατηρίου, ισχύοντος διπλωματικού ή υπηρεσιακού διαβατηρίου, διαβατηρίου ομαδικού ταξειδίου εν συνδυασμώ με επισήμως εκδοθείσαν ταυτότητα εκ της οποίας να προκύπτη ή ταυτότης του προσώπου, προσωπικής ή ναυτικής ταυτότητος, δύνανται να εισέρχωνται εις το έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας διά μη επαγγελματικούς σκοπούς άνευ θεωρήσεως και να παραμένουν διά τρείς μήνας.
Άρθρον 3
1. Κάτοχοι ελληνικών ή αυστριακών διπλωματικών ή υπηρεσιακών διαβατηρίων, οι οποίοι τυγχάνουν μέλη της διπλωματικής ή προξενικής Αποστολής του ενός συμβαλλομένου κράτους εις το έδαφος του άλλου συμβαλλομένου κράτους ή εκπρόσωποι του ενός συμβαλλομένου κράτους εις Διεθνή Οργανισμόν, ο οποίος εδρεύει εις το έτερον συμβαλλόμενον κράτος ή υπάλληλοι του ως άνω Διεθνούς Οργανισμού, δύνανται να παραμένουν εις το έδαφος του ετέρου συμβαλλομένου κράτους άνευ θεωρήσεως, μέχρι περατώσεως της υπηρεσίας των.
2. Δια την διάρκειαν της υπηρεσίας των προσώπων τα οποία αναφέρονται εις την πρώτην παράγραφον, δύνανται επίσης να παραμένουν άνευ θεωρήσεως, τα μέλη της οικογενείας των τα οποία συγκατοικούν μετ` αυτών, εφ`όσον είναι και αυτά κάτοχοι ελληνικών ή αυστριακών διπλωματικών ή υπηρεσιακών διαβατηρίων.
Άρθρον 4
Η παρούσα Σύμβασις δεν απαλλάσσει τους Ελληνας και Αυστριακούς υπηκόους, οι οποίοι διαμένουν εις την Αυστρίαν ή εις την Ελλάδα αντι στοίχως, της υποχρεώσεως τηρήσεως των ισχυόντων νόμων και κανονισμών της χώρας διαμονής των.
Άρθρον 5
Αι αρμόδιαι Αρχαί εκάστου συμβαλλομένου κράτους επιφυλάσσουν το δικαίωμα αρνήσεως της εισόδου ή παραμονής εις την χώραν των προσώπων τα οποία θεωρούνται ανεπιθύμητα.
Άρθρον 6
Εκαστον συμβαλλόμενον κράτος θα επιτρέψη την επιστροφήν εις το έδαφος του άνευ περαιτέρω διατυπώσεων προσώπων τα οποία έχουν εισέλθει εις το έτερον συμβαλλόμενον κράτος άνευ θεωρήσεως βάσει ταξειδιωτικών εγγράφων τα οποία έχουν εκδοθή από το κράτος και αναφέρονται εις τα άρθρα 1 ή 2 της παρούσης συμβάσεως, έστω και αν αμφισβητήται η ιθαγένεια των προσώπων αυτών.
Άρθρον 7
Εκαστον συμβαλλόμενον κράτος δύναται διά λόγους δημοσίας τάξεως, ασφαλείας ή υγείας να αναστείλη προσωρινώς την εφαρμογήν ολοκλήρου ή μέρους της παρούσης συμβάσεως εξαιρέσει του άρθρου 6. Η εφαρμογή και άρσις του ως άνω μέτρου θα γνωστοποιούνται αμένως και εγγράφως δια της διπλωματικής οδού πρός το έτερον συμβαλλόμενον κράτος.
Άρθρον 8
Διά της παρούσης Συμφωνίας καταργούνται η μεταξύ της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος και της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως της Αυστρίας από 24.7.1953 καί 12.8.1953 δι` ανταλλαγής διακοινώσεων συναφθείσα Συμφωνία περί της καταργήσεως της υποχρεώσεως θεωρήσεως και η μεταξύ του Βασιλικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Αυστριακής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας εν Αθήναις από 19.9.1955 και 16.2.1956 δι`ανταλλαγής διακοινώσεων συναφθείσα συμφωνία, δια της οποίας συνεπληρώθη ή ως άνω περί θεωρήσεως διαβατηρίων μεταξύ Ελλάδος και Αυστρίας Συμφωνία.
Άρθρον 9
1. Η παρούσα Συμφωνία τίθεται εν ισχύ, 60 ημέρας από της ημερομηνίας υπογραφής της. 2. Η παρούσα Συμφωνία συνάπτεται δι` αόριστον χρόνον διαρκείας, δύναται να καταγγελθή εις οιονδήποτε χρόνον και παύει να ισχύη τρείς μήνας μετά την λήψιν δια της διπλωματικής οδού, της εγγράφου καταγγελίας παρά του ετέρου συμβαλλομένου κράτους. Εγένετο εν Βιέννη τη 16η Μαίου 1978 εις δύο πρωτότυπα εις την ελληνικήν και εις την γερμανικήν γλώσσαν αμφοτέρων όντων εξ ίσου αυθεντικών.

Άρθρον δεύτερον
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 02 Μαΐου 1979

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς