Νόμος 901 ΦΕΚ Α΄94/2.5.1979
Περί κυρώσεως της εις Ισλαμαμπάντ υπογραφείσης την 16ην Δεκεμβρίου 1976, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, Συμφωνίας Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου η εις Ιλσλαμαμπάντ υπογραφείσα την 16ην Δεκεμβρίου 1976, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν Συμφωνία Οικονομικής και Τεχνικής συνεργασίας, της οποίας το κείμενον εις πρωτότυπον εις την Αγγλικήν γλώσσαν και εις μετάφρασιν εις την Ελληνικήν έχει ως ακολούθως :
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Οικονομικής και Τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν και της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνησις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν και η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας (εφ` εξής καλούμεναι : τα συμβαλλόμενα μέρη) έχουσαι κατά νούν τας ήδη υφισταμένας φιλικάς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και Λαών, επιθυμούσαι να ενισχύσουν και να προάγουν τας τοιαύτας εγκαρδίους σχέσεις επί τη βάσει της ισότητας και της αμοιβαίας ωφελείας και αναγνωρίζουσαι τας ωφελείας αίτινες θα προκύψουν δι αμφοτέρας τας χώρας εκ στενωτέρας οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, συνομολογούν τα κάτωθι:
Άρθρον 1
Τα συμβαλλόμενα μέρη θα λάβουν άπαντα τα αναγκαία μέτρα διά την επέκτασιν και την προαγωγήν των οικονομικών και τεχνικών σχέσεων μεταξύ των, ιδιαιτέρως εις τοιαύτας μορφάς και τύπους οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, οι οποίοι συμβάλλουν ευθέως εις την οικονομικήν ανάπτυξιν και των δύο χωρών. Η οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα καλύπτη γενικώς τους κάτωθι τομείς :
Α. Την υλοποίησιν σχεδίων εις τους τομείς της Βιομηχανίας, της Γεωργίας, του Εμπορίου, της Υδρεύσεως, των Δημοσίων Εργων και Οικισμού, του Τουρισμού, των Μεταφορών, των Επικοινωνιών, των θαλασσίων Μεταφορών, της Ναυπηγήσεως Πλοίων και της Αλιείας.
Β. Την παροχήν βοηθείας εις τους τομείς της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαιδεύσεως και μεταβιβάσεως της συγχρόνου τεχνολογί ας, την ίδρυσιν οργανισμών και κέντρων επαγγελματικής εκπαιδεύσεως επί πλέον πρός την χορήγησιν υποτροφιών και την ανταλλαγήν ειδικών γνώσεων και πληροφοριών τας τεχνικάς και επιστημονικάς σπουδάς και γνώσεις.
Γ. Την παρότρυνσιν οργανισμών,ιδρυμάτων και επιχειρήσεων εν λει τουργία εις αμφοτέρας τας χώρας, όπως συνεργασθούν εις το μέγιστον των ικανοτήτων των δια την υλοποίησιν των ανωτέρω παραγράφων (Α.Β.) και όλων των λοιπών σχεδίων επί των οποίων θα αποφασίσουν να συμφωνήσουν αναφορικώς με την οικονομικήν ανάπτυξιν.
Άρθρον 2
Α. Υλοποίησις της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών εντός του πλαισίου της παρούσης Συμφωνίας θα επιτευχθή δια συμβάσεων συναφθησομένων μεταξύ των αρμοδίων οργανισμών. Απασαι αι σχετικαί λεπτομέρειαι θα περιλαμβάνωνται εις τας εν λόγω συμβάσεις.
Β. Ο αρμόδιος Ελληνικός οργανισμός, κατά την υποβολήν των προτάσεών του αναφορικώς με τας ανωτέρω συμβάσεις, θα λάβη υπ` όψιν του τα κάτωθι:
1) Την υψηλήν διεθνή ποιότητα τεχνικών προδιαγραφών.
2) Την ταχύτητα εις την υποβολήν προσφορών, την συνομολόγησιν συμβάσεων και την εκτέλεσιν σχεδίων.
3) Ανταγωνιστικάς τιμάς.
Άρθρον 3
Προκειμένου να διευκολυνθή η υλοποίησις της παρούσης Συμφωνίας, τα συμβαλλόμενα Μέρη συνεφώνησαν να συστήσουν μικτήν επιτροπήν ήτις θα συνέρχεται ετησίως ή οσάκις απαιτήται τούτο, κατόπιν αιτήσεως εκατέρου των συμβαλλομένων μερών, ενναλάξ εις Αθήνας και ISLAMABAD. Η επιτροπή δύναται να συστήση οιονδήποτε υπ` αυτήν όργανον το οποίον κρίνεται αναγκαίον διά την εκπλήρωσιν των σκοπών της. Εις την επιτροπήν ανατίθενται τα κάτωθι:
1) Η αντιμετώπισις και εξάλειψις όλων των δυσχερειών αι οποίαι είναι δυνατόν να προκύψουν εκ της υλοποιήσεως της παρούσης Συμφωνίας.
2) Η υποβολή προτάσεων αι οποίαι να αποβλέπουν εις την βελτίωσιν και επέκτασιν των οικονομικών και τεχνικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
3) Η συμφωνία επί των λεπτομερειών των προγραμμάτων τεχνικής συνεργασίας και η εν συνεχεία παρακολούθησις της υλοποιήσεως αυτών.
Άρθρον 4
Τα συμβαλλόμενα μέρη, επί τη βάσει της εις τας αντιστοίχους χώρας ισχυούσης νομοθεσίας και κανονισμών, θα προβούν εις την χορήγησιν αδειών εις το έτερον μέρος, αναφορικές με τας προμηθείας, τας εργασίας και τας υπηρεσίας αίτινες θα αναληφθούν εις το πλαίσιον της παρούσης Συμφωνίας και συμφώνως προς τους όρους των συμβάσεων, των συναφθησομένων μεταξύ των αρμοδίων οργανισμών.
Άρθρον 5
Τα συμβαλλόμενα Μέρη θα αναλάβουν, διά των αρμοδίων οργανισμών και επιχειρήσεων και κατόπιν αιτήσεως των οργανισμών του ετέρου μέρους, να προμηθεύσουν τα αναγκαία υλικά και ανταλλακτικά διά την αποτελεσματικήν λειτουργίαν των ωλοκληρωμένων εργοστασίων,μηχανών και εξοπλισμού, των οποίων η προμήθεια θα γίνη βάσει της παρούσης Συμφωνίας.
Άρθρον 6
Τυχόν διαφοραί προκύπτουσαι εκ της εφαρμογής των βάσει της παρούσης Συμφωνίας συναφθησομένων συμβάσεων, μεταξύ των αρμοδίων οργανισμών (ως Νομικών Προσώπων) εις αμφοτέρας τας χώρας θα επιλύωνται συμφώνως προς τας διατάξεις των εν λόγω Συμβάσεων και εντός του πλαισίου των εγκαρδίων και φιλικών σχέσεων αίτινες υφίστανται μεταξύ των.
Άρθρον 7
Συμβάσεις υπογραφείσαι κατά την διάρκειαν της ισχύος της παρούσης Συμφωνίας θα διέπωνται υπό των διατάξεων αυτής έως ότου αι εν λόγω συμβάσεις υλοποιηθούν πλήρως.
Άρθρον 8
Η παρούσα συμφωνία τίθεται εν ισχύι από της ημερομηνίας της ανταλλαγής διακοινώσεων δι`ων να επιβεβαιούται η επικύρωσις αυτών ή η έγκρισις των συμφώνως πρός την συνταγματικήν διαδικασίαν ήτις ισχύει εις τας συμβαλλομένας χώρας.
Η Συμφωνία θα παραμείνη εν ισχύι επί πέντε έτη και θα παραταθή αυτομάτως επί πέντε εισέτι έτη πλήν εάν εν εκ των συμβαλλομένων Μερών ειδοποιήση εγγράφως το έτερον έξ μήνας προ της λήξεως αυτής, εκφράζον την πρόθεσιν του να θεωρήση την Συμφωνίαν λήξασαν.

Άρθρον δεύτερον
Τα εις εκτέλεσιν της παρούσης Συμφωνίας και υπό της υπό του άρθρου 3 αυτής προβλεπομένης Μικτής Επιτροπής καταρτιζομένα Πρωτόκολλα – Πρακτικά εγκρίνονται διά κοινής Πράξεως των αρμοδίων Υπουργών.

Άρθρον τρίτον
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 02 Μαΐου 1979

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς