Νόμος 883 ΦΕΚ Α΄61/24.3.1979
Περί κυρώσεως της εν Αθήναις την 17ην Μαϊου 1976 υπογραφείσης συμφωνίας επί της Οικονομικής, Μορφωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου η εν Αθήναις την 17ην Μαϊου 1976 υπογραφείσα μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Σνμφωνία επί της Οικονομικής, Μορφωτικής και Τεχνικής συνεργασίας της οποίας το κείμενον εν πρωτοτύπω εις την Αγγλικήν και Ελληνικήν γλώσσαν έχει ως έπεται:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Επί της οικονομικής, μορφωτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της κυβερνήσεως της ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβερνήσεως του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας.
Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνησις του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας (εφεξής καλούμεναι “Συμβαλλόμενα Μέρη”) έχουσαι κατά νουν τας ήδη υφισταμένας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών των φιλικάς σχέσεις επιθυμούσαι περαιτέρω να ενισχύσουν αυτάς τας φιλικάς σχέσεις επί τη βάσει της ισότητος και του αμοιβαίου συμφέροντος αναγνωρίζουσαι το συμφέρον το δυνάμενον να προκύψη διά τας δύο χώρας εκ της στενωτέρας συνεργασίας εις τους οικονομικόν, μορφωτικόν και πληροφοριακόν, τουριστικόν, εκπαιδευτικόν, επιστημονικόν, τεχνολογικόν, καλλιτεχνικόν και αθλητικόν τομείς συνεφώνησαν ως κάτωθι:
Άρθρον 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επιδιώξουν να διευκολύνουν και να προαγάγουν την οικονομικήν, μορφωτικήν, εκπαιδευτικήν, επιστημονικήν και τεχνικήν συνεργασίαν μεταξύ των δύο χωρών εις τοιούτους τομείς οίτινες θα συνέβαλον εις την ανάπτυξιν των οικονομιών των.
Άρθρον 2
Η οικονομική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα καλύπτη, εν γένει, το Εμπόριον, την Βιομηχανίαν, τον Τουρισμόν, τας Μεταφοράς και Συγκοινωνίας, τα Δημόσια `Εργα, την Ναυτιλίαν, Ναυπή- γησιν, Αλιείαν και οιονδήποτε έτερον τομέα όστις ήθελε συμφωνηθή μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών, λαμβανομένων υπ` όψιν των πλεονεκτημάτων ως και των δυνατοτήτων εκάστου των Συμβαλλομένων Μερών.
Άρθρον 3
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα λάβουν όλα τα δυνατά και απαραίτητα μέτρα ίνα προαγάγουν την τεχνικήν συνεργασίαν μεταξύ των δύο χωρών διά της εκπαιδεύσεως και της ανταλλαγής ειδικευμένου προσωπικού και τεχνικών εμπειρογνωμόνων ως και επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών εις διαφόρους τομείς.
Άρθρον 4
Επί τη βάσει της παρούσης Συμβάσεως τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνάψουν, οποτεδήποτε παραστή ανάγκη, ειδικάς συμφωνίας αναγομένας εις την συνεργασίαν την αναφερομένην εις τα προηγούμενα `Αρθρα ως και ειδικά σχέδια συμφωνηθησόμενα μεταξύ των δύο χωρών.
Άρθρον 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την οικονομικήν, πολιτιστικήν και τεχνικήν συνεργασίαν μεταξύ των υπηκόων (συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών) των δύο χωρών συμφώνως προς τους νόμους και κανονισμούς εν ισχύι εις τας δύο χώρας.
Άρθρον 6
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, θέλουν προάγει εις το εδαφός των κατά το δυνατόν την επένδυσιν κεφαλαίων και το εμπόριον υπό υπηκόων ή εταιρειών του ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους συμφώνως προς την νομοθεσίαν των.
Άρθρον 7
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα προσπαθήσουν να παράσχουν διευκολύνσεις και υποτροφίας εις φοιτητάς και επιστημονικόν προσωπικόν της ετέρας χώρας, το οποίον θα επεζήτει να σπουδάση εις τα ιδρύματά των Ανωτέρας Εκπαιδεύσεως και εις τα Εργαστήρια Ερεύνης.
Άρθρον 8
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα αναλάβουν την υποχρέωσιν να εξετάσουν τους όρους υφ` ους τα διπλώματα και πανεπιστημιακά πτυχία τα απονεμόμενα εις την ετέραν χώραν δύνανται να αναγνωρισθούν διά σκοπούς μελέτης εις τα εκπαιδευτικά και έτερα ιδρύματα.
Άρθρον 9
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα διευκολύνουν και προάγουν την ανταλλαγήν ειδικών και εμπειριών εις τομείς του Τουρισμού και Πληροφοριών.
Άρθρον 10
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν να ιδρύσουν μικτήν Επιτροπήν ίνα δραστηριοποιήσουν την συμφωνίαν ταύτην και περαιτέρω αναπτύξουν την οικονομικήν, πολιτιστικήν, εκπαιδευτικήν, επιστημονικήν και τεχνικήν συνεργασίαν μεταξύ των δύο χωρών.
Η μικτή Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικώς και ως συνεφωνήθη εις Αθήνας και Αμμάν αντιστοίχως.
Η Επιτροπή δύναται να ιδρύη οιονδήποτε υποδεέστερον όργανον το οποίον ήθελε κρίνη ανακαίον διά την εκπλήρωσιν των καθηκόντων της.
Άρθρον 11
Η παρούσα συμφωνία θα είναι ισχυρά διά περίοδον πέντε ετών από της θέσεώς της εν ισχύι. Κατά την λήξιν της ρηθείσης περιόδου η ισχύς θα επεκτασθή αυτομάτως διά περαιτέρω πενταετείς περιόδους εκτός εάν εν των Συμβαλλομένων Μερών δηλώση εγγράφως εν έτος προς της λήξεως της Συμφωνίας την επιθυμίαν του τερματισμού της.
Ο τερματισμός της παρούσης συμφωνίας δεν ισχύει αυτομάτως διά τας συγκεκριμένας συμφωνίας τας αναφερομένας εις το άρθρον 4, εκτός εάν άλλως αναφέρεται εις την δήλωσιν επιθυμίας τερματισμού της παρούσης συμφωνίας.
Άρθρον 12
Η παρούσα συμφωνία θα τεθή εν ισχύι αυτομάτως την ημερομηνίαν ανταλλαγής των εγγράφων επικυρώσεως.
Εις πίστωσιν των ανωτέρω οι υπογεγραμμένοι υπέγραψαν την παρούσαν συμφωνίαν.
Εγένετο εν Αθήναις την 17ην Μαίου 1976 εις εξ πρωτότυπα, δύο εις την Αραβικήν, δύο εις την Ελληνικήν και δύο εις την Αγγλικήν, όλων των κειμένων όντων εξ ίσου αυθεντικών. Εις περίπτωσιν αμφιβολίας θα υπερισχύη το Αγγλικόν κείμενον.

Άρθρον δεύτερον
Τα διά την εφαρμογήν της παρούσης Συμφωνίας συντασσόμενα υπό της υπό του άρθρου 10 αυτής προβλεπομένης Μικτής Επιτροπής Πρακτικά, εγκρίνονται διά κοινής Πράξεως των συναρμοδίων Υπουργών.

Άρθρον τρίτον
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυφερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 23 Μαρτίου 1979

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς