Νόμος 625 ΦΕΚ Α΄180/27.6.1977
Περί κυρώσεως της από 18.5.1977 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας “περί λήψεως μέτρων αποσκοπούντων εις την περιστολήν της πολυτελούς καταναλώσεως και άλλων τινών διατάξεων”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον πρώτον
Κυρούται αφ` ης εδημοσιεύθη εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 136/18.5.1977τ.Α`), η νομοθετικού περιεχομένου Πράξις του Προέδρου της Δημοκρατίας “περί λήψεως μέτρων αποσκοπούτων εις την περιστολήν της πολυτελούς καταναλώσεως”, εκδοθείσα κατ` εφαρμογήν του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος, λόγω συντρεχούσης εκτάκτου περιπτώσεως εξαιρετικώς επειγούσης και απροβλέπτου ανάγκης, ης το περιεχόμενον έχει ούτω:
Π Ρ Α Ξ Ι Σ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Περί λήψεως μέτρων αποσκοπούντων εις την περιστολήν της πολυτελούς καταναλώσεως.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
`Εχοντες υπ` όψει:
1. Το άρθρον 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
2. `Οτι από τινος χρόνου παρατηρείται έντονος η ροπή εις την ζήτησιν υπό ωρισμένων κοινωνικών ομάδων αγαθών και υπηρεσιών που εξυπηρετούν πολυτελείς ανάγκας, η οποία από ημέρας εις ημέραν προσλαβάνει τον χαρακτήρα προκλήσεων έναντι των περιορισμών και θυσιών εις τας οποίας υποβάλλεται το κοινωνικόν σύνολον διά την αντιμετώπισιν των εκτάκτων αναγκών τας οποίας αντιμετωπίζει η Χώρα.
3. Οτι διά την ικανοποίησιν των αναγκών τούτων ηυξήθη τελευταίως η κατανάλωσις πολυτελών αγαθών κατά ποσοστόν ανώτερον του 50% έναντι του αμέσως προηγουμένου έτους.
4. Οτι η συνέχισις της καταστάσεως αυτής εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθ` όσον υπονομεύει την νομισματικήν σταθερότητα και θέτει εις κίνδυνον την οικονομικήν πρόοδον της Χώρας.
5. Οτι ενώπιον των δεδομένων τούτων η Κυβέρνησις θεωρεί επιβεβλημένον να επέμβη πάραυτα διά την προστασίαν της οικονομίας της Χώρας, λαμβάνουσα τα αναγκαία μέτρα διά της επιβολής προσθέτων φόρων καταναλώσεως, οι οποίοι θα συμβάλλουν εις την αναχαίτισιν της οσημέραι επιτεινομένης τάσεως προς πολυτελή κατανάλωσιν.
6. Το γεγονός ότι η λήψις των μέτρων τούτων κρίνεται εξαιρετικώς επείγουσα, καθ` όσον ταύτα υπαγορεύονται συνεπεία απροβλέπτου ανάγκης, ήτις δημιουργείται εκ της εντεινομένης με επιταχυνόμενον ρυθμόν ζητήσεως αγαθών και υπηρεσιών προοριζομένων δια τέρψιν και επίδειξιν, η λήψις δε των προτεινομένων μέτρων διά της συνήθους νομοθετικής οδού θα ενεθάρρυνε την κερδοσκοπίαν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
7. Την συνεπεία των ανωτέρω, αδυναμίαν αμέσου αντιμετωπίσεως της διαμορφωθείσης εκτάκτου καταστάσεως διά της συνήθους νομοθετικής ρυθμίσεως των συναφών θεμάτων, προτάσει του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου, Αποφασίζομεν:
Άρθρον 1.
Φόρος καταναλώσεως επί ειδών τινων πολυτελείας
1. Επιβάλλεται πρόσθετος φόρος καταναλώσεως επί των κάτωθι ειδών πολυτελείας, οριζόμενος εις είκοσι πέντε επί τοις εκατόν (25%) επί της τιμής λιανικής πωλήσεως αυτών:
– Σολομοί καπνιστοί Δασμ. Διακρίσεως 0302 Γ3
– Ηπαρ χηνός ” ” 1602 Α
– Χαβιάρι μαύρο ” ” 1604 Α
– Οίνοι αφρώδεις ” ” 2205 Α
– Ουίσκυ, τζίν, ρούμι και βότκα ” Διακρίσεων 2209 Η
2α, β, γ και δ
– Παρασκευάσματα δια- τροφής σκύλων και γά- των. ” Κλάσεως 2307
– Προϊόντα αρωματοποιϊας ” Διακρίσεως 3306 Β2β
– Είδη εκ δερμάτων όφεων, κροκοδείλων και λοιπών σαυροειδών. ” Κλάσεως 4202,4203
– Γουναρικά, εξαιρέσει των κατασκευαζομένων διά συρ- ραφής αποκομμάτων και ά- κρων σισυροδερμάτων ” Διακρίσεως 4303 Α,Β
– Περούκες, γενειάδες και λοιπά συναφή είδη. ” Κλάσεως 6704 – Είδη εκ πολυτίμων μετάλλων ή εκ κοινών μετάλλων επεστρωμένων διά πολυτίμων τοιούτων (plapues ou doubles), μετά ή άνευ πολυτίμων λίθων ή μαργαριτών, εξαιρέσει των ειδών λατρείας, των διά τεχνικάς ή εργαστηριακάς χρήσεις προοριζομένων, των δακτυλίων αρραβώνων και των σταυρών βαπτίσεως μετά των αλύσεων. ” Κλάσεως 7112, 7113 και 7114
– Είδη εκ μαργαριτών και πολυ- τίμων λίθων. ” Κλάσεως 7115
– Κινηματογραφικά μηχαναί λήψεως και προβολής, εξαιρέσει των διά κινηματογραφικάς επι- χειρήσεις προοριζομένων. ” ” 9008
– Συσκευαί καταγραφής και ανα- παραγωγής του ήχου. ” ” 9211 Α
– Ομοιαι των προηγουμένων συσκεύων λήψεως. ” Διακρίσεως 8515 Α3
– Μεγάφωνα και ηλεκτρικοί ενισχυταί έστω και συνδεδυασμένοι μετά συσκευών λήψεως της δασμ. κλάσεως 8515 Α3. ” Κλάσεως 8514
– Εκ των στερεοφωνικών συσκευών των δασμ. κλάσεως 9211Α, 8515 Α3 και 8514, εξαιρούνται του φόρου αι προοριζόμεναι δι` εκπαιδευτικούς σκοπούς ή διά βιομηχανικήν χρήσιν. – Είδη εξ ελεφαντοστού ” ” 9503

2. Τα εν τη προηγουμένη παραγράφω αναφερόμενα είδη εισαγόμενα εκ του εξωτερικού υπό μη επιτηδευματιών ασχολουμένων με την εμπορίαν των ειδών τούτων, υποβάλλονται εις τον υπό της παραγράφου ταύτης οριζόμενον φόρον κατά τον τελωνισμόν των. Διά τον υπολογισμόν του φόρου εις τας διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του Α.Ν. 660/1937 “περί του φόρου επί του κύκλου εργασιών”, φορολογητέα αξία, προσηυξημένη κατά 25%.
3. Υπόχρεως διά την καταβολήν εις το Δημόσιον του κατά την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου φόρου, τυγχάνει ο πωλητής των ειδών τούτων.
4. Το ποσοστόν και ο αναλογών φόρος αναγράφεται διακεκριμένως επί των εκδιδομένων στοιχείων λιανικής πωλήσεως των ειδών του παρόντος άρθρου.
5. Απαλλάσσονται του κατά τας διατάξεις του παρόντος άρθρου επιβαλλομένου φόρου καταναλώσεως, τα εις το άρθρον τούτο αναφερόμενα είδη, εφ` όσον πωλούνται προς αλλοδαπούς κα η αξία των καταβάλλεται παρ` αυτών εις ξένον συνάλλαγμα διά ταξιδιωτικών επιταγών (Travellers Chec) ή επιταγών ή πιστωτικών καρτών. Δι` αποφάσεων του Υπουργού των Οικονομικών ορίζονται αι λεπτομέρεια διά την εφαρμογήν των διατάξεων της παρούσης.
6. Εντός εκάστου μηνός, ο υπόχρεως εις τον φόρον του παρόντος άρθρου, επιδίδει εις τον Οικον. Εφορον της έδρας της επιχειρήσεώς του δήλωσιν, περιλαμβάνουσαν την αξίαν των κατά τον αμέσως προηγούμενον μήνα πραγματοποιηθεισών λιανικών πωλήσεων μετά του αποδεικτικού καταβολής του φόρου.
7. Επί αναλισκομένων ποτών εντός του καταστήματος υποκειμένων εις τον φόρον του παρόντος άρθρου, εξαιρέσει των αναλισκομένων εις τας κέντρα διασκεδάσεως τα αναφερόμενα εις το άρθρον 8, ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η αξία αγοράς τούτων, προσηυξημένη κατά 25%. Εις την περίπτωσιν ταύτην η δήλωσις αποδόσεως του φόρου και το αποδεικτικόν καταβολής τούτου επιδίδονται εις τον Οικον. ύΕφορον εντός των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου εκάστου έτους. Η δήλωσις περιλαμβάνει την αξίαν των γενομένων αγορών εντός του προηγουμένου ημερολογιακού τριμήνου προσηυξημένην κατά 25%.
8. Ο έλεγχος των επιδιδομένων δηλώσεων, ο έλεγχος προς εξακρίβωσιν των παραλειπόντων την υποβολήν τούτων, η έκδοσις φύλλων ελέγχου, η κοινοποίησις τούτων, αι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, η διοικητική επίλυσις της διαφοράς, η άσκησις προσφυγής και ενδίκων μέσων, η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου και εν γένει η διαδικασία βεβαιώσεως και εισπράξεως το φόρου, ρυθμίζονται δι` αναλόγου εφαρμογής των ισχυουσών εκάστοτε διατάξεων “περί του φόρου κύκλου εργασιών”.

Άρθρον 2.
Ειδικά βιβλία και στοιχεία επιτηδευματιών κ.λ.π
1. Εις το άρθρον 49 και μετά την ιβ` περίπτωσιν του υπ` αριθ. 99/1977 Πρ. Δ/τος “Περί Κώδικος Φορολογικών Στοιχείων” προστίθεται νέα περίπτωσις ιγ`, έχουσα ως κατωτέρω, των περιπτώσεων ιγ` και ιδ` του αυτού άρθρου φερομένων εφεξής ως ιδ` και ιε` αντιστοίχως.
ιγ) Υποχρεοί όλους τους επιτηδευματίας ή και ενίους μόνον τούτων εις την τήρησιν ειδικών βιβλίων και την έκδοσιν ειδικών στοιχείων δι` απάσας τας επαγγελματικάς συναλλαγάς των ή και δια τμήμα μόνον τούτων και ορίζει τα του τρόπου τηρήσεως και εκδόσεως αυτών.
2. Επί μη εκδόσεως του υπό της παραγράφου 18 του άρθρου 13 του υπ` αριθ. 99/1977 Πρ. Δ/τος “Περί Κώδικος Φορολογικών Στοιχείων” οριζομένου διπλοτύπου θεωρημένου λογαρισμού ή εκδόσεως ανακριβούς τοιούτου ως προς τα καταναλισκόμενα είδη και το αντίτιμον αυτών, το επιβαλλόμενον, κατά τας διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 47 του ανωτέρω Πρ. Δ/τος, δι` εκάστην τοιαύτην παράβασιν πρόστιμον δεν δύναται να είναι έλασσον των 20.000 δραχμών και εν υποτροπή των 40.000 δραχμών.
Σημ.: όπως η παρ.2 καταργήθηκε με την παρ.2 περ.ι` άρθρου 57 Ν.1642/2986 (Φ.Π.Α.)
Άρθρον 3.
Ειδικός φόρος καταναλώσεως επιβατικών αυτοκινήτων
Η περίπτωσις α της παραγρ. 1 του άρθρου 1 του Νόμου 363/1976 “περί διαρρυθμίσεως των επί των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως επιβαλλομένων φόρων” αντικαθίσταται ως ακολούθως:
α) Επί κυλινδρισμού κινητήρας μέχρι κα 1.200 κυβικών εκατοστών δραχ. 23 ανά κυβικόν εκατοστόν. Επί κυλινδρισμού κινητήρος μέχρι και 1.800 κυβικών εκατοστών δρχ. 28 ανά κυβικόν εκατοστόν. Επί κυλινδρισμού κινητήρος άνω των 1.800 κυβικών εκατοστών δραχ. 40 ανά κυβικόν εκατοστόν, του συνολικού ποσού φόρου μη δυναμένου να υπερβή το ποσόν των 100.000 δρχ..
Άρθρον 4.
Εφ` άπαξ πρόσθετον ειδικόν τέλος επιβατικών αυτοκινήτων και αυτοκινήτων ποδηλάτων ιδιωτικής χρήσεως.
1. Αι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 3 του Ν. 363/1976 “Περί διαρρυθμίσεως των επί των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως επιβαλλομένων φόρων”, αντικαθίστανται ως ακολούθως:
“1. Επί επιβατικών αυτοκινήτων τιθεμένων το πρώτον εις κυκλοφορίαν ως ιδιωτικής χρήσεως, το κατά την παράγραφον 2 του άρθρου 15 του Ν. 2367/1953 “περί τίτλων κυριότητος, ταξινομήσεως, αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων”, ως ισχύει, εφ` άπαξ πρόσθετον ειδικόν τέλος ορίζεται επί τη βάσει του κυλινδρισμού κινητήρος αυτών, ως ακολούθως:
α) Μέχρι και χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών εις δραχμάς πεντήκοντα (50) ανά κυβικόν εκατοστόν.
β) Διά τα πέραν των χιλίων διακοσίων (1.200) και μέχρι χιλίων οκτακοσίων (1.800) κυβικά εκατοστά, εις δρχ. εκατόν (100) ανά κυβικόν εκατοστόν και
γ) Διά τα αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρος πέραν των χιλίων οκτακοσίων (1.800) κυβικα εκατοστά, ορίζεται ως ακολούθως:
αα) Μέχρι και χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών εις δραχμάς εβδομήκοντα πέντε (75) ανά κυβικόν εκατοστόν και
ββ) Διά τα πέραν των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοσών εις δραχμάς εκατόν πεντήκοντα (150) ανά κυβικόν εκατοστόν”.
2. Το κατά την προηγουμένην παράγραφον προκύπτον ποσόν του εφ` άπαξ προσθέτου ειδικού τέλους, δεν δύναται να είναι κατώτερον των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) δρχ.
3. Επί των αυτοκινήτων ποδηλάτων (σκούτερ, μοτοσυκλεττών) ιδιωτικής χρήσεως, των τιθεμένων το πρώτον εις κυκλοφορίαν επιβάλλεται εφ` άπαξ πρόσθετον ειδικόν τέλος, επι τη βάσει του κυλινδρισμού του κινητήρος αυτών, οριζόμενον ως ακολούθως:
α) Μέχρι και τετρακοσίων (400) κυβικών εκατοστών εις δραχμάς είκοσι (20) ανά κυβικόν εκατοστόν και
β) Διά τα αυτοκίνητα ποδήλατα (μοτοσυκλέτται) άνω των τετρακοσίων (400) κυβικών εκατοστών ορίζεται ως κάτωθι:
αα) Μέχρι και τετρακοσίων κυβικών εκατοστών εις δραχμάς τριάκονται (30) ανά κυβικόν εκατοστόν και
ββ) Διά τα πέραν των τετρακοσίων κυβικών εκατοστών εις δραχμάς τεσσαράκοντα (40) ανά κυβικόν εκατοστόν.
Το ούτω προκύπτον ποσόν του εφ` άπαξ προσθέτου ειδικού τέλους δεν δύναται να είναι κατώτερον των δύο χιλιαδών πεντακοσίων (2.500) δραχμών.
Άρθρον 5.
Μεταβατικαί Διατάξεις
Ο κατά τας διατάξεις των άρθρων 3 και 4 της παρούσης ειδικός φόρος καταναλώσεως και το εφ` άπαξ πρόσθετον ειδικόν τέλος υπολογίζεται κατά τας διατάξεις των άρθρων 1 και 3 του Νόμου 363/1976, ως αύται ίσχυον προ της αντικαταστάσεώς των διά της παρούσης, προκειμένου περί επιβατικών αυτοκινήτων και αυτοκινήτων ποδηλάτων τα οποία κατά την 10ην Μαϊου 1977 είχον εισαχθή εις την Χώραν, χωρίς να έχωσι τεθή εις κυκλοφορίαν, ή είχον εκφορτωθή και παρέμενον υποκείμενα εις τελωνειακούς χώρους, ή ευρίσκοντο υπό μεταφοράν ή είχον παραγγελθή και είχε ανοιγή κατά την ιδίαν χρονολογίαν η σχετική πίστωσις εις την μεσολαβούσαν Τράπεζαν διά την πληρωμήν της αξίας αυτών.
Άρθρον 6.
Αύξησις τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως.
1. Τα εδάφια α` και β` της περιπτώσεως Α` της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του Ν. 2367/1953 “περί τίτλων κυριότητος, ταξινομήσεως, αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων”, ως ούτος ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
Α` Οχήματα Ιδιωτικής Χρήσεως:
α) Αυτοκίνητα ποδήλατα (μοτοσυκλέττα) δίκυκλα επιβατικά μέχρι 400 κυβικών εκατοστών εις δραχμάς 87,50 ανά ίππον ισχύος.
Διά τα πλέον των 400 κυβικών εκατοστών εις δραχμάτς 175 ανά ίππον ισχύος.
Αυτοκίνητα ποδήλατα (μοτοσυκλέτται) τρίκυκλα επιβατικά εις δραχμάς 140 ανά ίππον ισχύος.
β) Αυτοκίνητα επιβατικά (βενζινοκίνητα).
Διά τους από 1-10 ίππους ισχύος του κινητήρος εις δραχμάς 350 ανά ίππον.
Διά τους από 11-13 ίππους ισχύος του κινητήρος εις δραχμάς 700 ανά ίππον.
Διά τους από 14-17 ίππους ισχύος του κινητήρος εις δραχμάς 1.400 ανά ίππον και δια τους απο 18 και άνω ίππους ισχύος του κινητήρος εις δραχμάς 2.100 ανά ίππον.
Στρατιωτικού τύπου τζίπ αυτοκίνητα, μετασκευασμένα ή μη, δύναμεως ισχύος κινητήρος ανωτέρας των 10 ίππων, λογίζονται δια τον κατά την παρούσαν παράγραφον υπολογισμόν των τελών ως δυνάμεως 10 ίππων.
Αυτοκίνητα επιβατικά (πετρελαιοκίνητα):
ισχύος μέχρι 10 ίππων εις δραχμάς 700 ανά ίππον,
ισχύος από 11 μέχρι 17 ίππων εις δραχμάς 875 ανά ίππον και
ισχύος από 18 ίππων και άνω εις δραχμάς 1050 ανά ίππον”.
2. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου άρχεται από 1ης Ιανουαρίου 1978.
Άρθρον 7
Δαπάναι επιβατικών αυτοκινήτων
1. Εκ των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων, προκειμένου υπολογισμού των καθαρών κερδών εις την φορολογίαν εισοδήματος Φυσικών και νομικών προσώπων, εκπίπτονται αι πάσης φύσεως δαπάναι συντηρήσεως, λειτουργίας, επισκευής καί κυκλοφορίας ως και αι αποσβέσεις των επιβατικών αυτοκινήτων αυτών, ιδιωτικής χρήσεως, κυλινδρισμού κινητήρος μέχρι και χιλίων εξακοσίων (1.600) κυβικών εκατοστών μέχρις ογδοήκοντα επί τοις εκατόν (80%) εφ` όσον χρησιμοποιούνται δια τας ανάγκας της επιχειρήσεως. Εάν τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως είναι κυλινδρισμού κινητήρος άνω των χιλίων εξακοσίων (1.600) κυβικών εκατοστών, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και υπό τας αυτάς προϋποθέσεις εκπίπτεται ποσοστόν μέχρι τριάκοντα επί τοις εκατόν (30%) των ανωτέρω δαπανών.
2. Εκ των ακαθαρίστων εσόδων των ασκούντων ελευθέριον επάγγελμα, προκειμένου υπολογισμού του καθαρού εισοδήματος αυτών, εκπίπτεται δια δαπάνας επιβατίκων αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως, περί ων αι διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου, ποσόν μέχρι δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) δραχμών μηνιαίως, εφ` όσον χρησιμοποιούνται δια τας ανάγκας του ελευθέρου επαγγελματίου.
3. Αι διατάξεις της παραγράφου 1 δεν εφαρμόζονται επί επιχειρήσεων αι οποίαι απασχολούνται με την εκμίσθωσιν των αυτοκινήτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρου 19 του Ν. 814/1978 ΦΕΚ Α 144 (ισχύς από 1-1-1978),καταργήθηκε με την παρ.4 του άρθρ.10 του Ν.1828/1989 (Α 2). Φορολογία κέντρων διασκεδάσεως.
Άρθρον 8.
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του Ν.Δ. 254/1973 “περί αναμορφώσεως της φορολογίας κέντρων διασκεδάσεως και κέντρων πολυτελείας”, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Το ποσοστόν του φόρου ορίζεται ως κάτωθι:
1. Επί των κέντρων διασκεδάσεως:
α) των χαρακτηριζομένων ως πολυτελείας εις 25%
β) των χαρακτηριζομένων ως Α` καταγορίας εις 18%
γ) των χαρακτηριζομένων ως Β` κατηγορίας εις 10% και
δ) διά τους διοργανουμένους χορούς εις αιθούσας ξενοδοχείων, θεάτρων και λοιπούς χώρους επ` ευκαιρία και ουχί κατά σύστημα εις 5%”.
2. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου άρχεται από 1ης Οκτωβρίου 1977.
Άρθρον 9.
Δικαίωμα εισόδου εις καζίνα
1. Το δικαίωμα εισόδου εις τα καζίνα της Χώρας ορίζεται εις δραχμάς πεντακοσίας (500) κατ` άτομον, εξαιρέσει των αλλοδαπών.
2. Επιτρέπεται η είσοδος μόνον εις πρόσωπα τα οποία δηλώνουν ετήσιον καθαρόν εισόδημα άνω των 600.000 δραχμών.
3. Αι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται και διά τα μέλη των καζίνων.
Άρθρον 10.
Η ισχύς των διατάξεων της παρούσης άρχεται από της δημοσιεύσεώς της διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται εν αυταίς.

Άρθρον δεύτερον
1. Εις τα εν παραγρ. 1 του άρθρου 1 της διά του παρόντος κυρουμένης Πράξεως αναφερόμενα είδη εκ πολυτίμων μετάλλων ή εν κοινών μετάλλων επεστρωμένων διά πολυτίμων τοιούτων, μετά ή άνευ μαργαριτών των δασμολογικών κλάσεων 7112, 7113 και 7114, περιλαμβάνονται και τα όμοια τούτοις εκ των Κεφαλαίων 90, 91 και 98 του εν ισχύϊ Τελωνειακού Δασμολογίου Εισαγωγής.
2. Εξαιρούνται του διά του άρθρου 1 της κυρουμένης Πράξεως επιβαλλομένου φόρου καταναλώσεως:
α) Τα είδη των δασμολογικών κλάσεων και διακρίσεων 9211Α, 8515Α3 και 8514, τα αναφερόμενα εις την παρ. 1 του άρθρου 1 της κυρουμένης Πράξεως των οποίων η τιμή λιανικής πωλήσεως δεν υπερβαίνει τας δραχμάς 8.000 ή η αξία αυτών CIF τας δραχμάς 4.000 δια τα εισαγόμενα εκ του εξωτερικού και φορολογούμενα κατά τας διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 της Πράξεως ταύτης, ως και τα δι` εκπαιδευτικούς σκοπούς, βιομηχανικήν χρήσιν και ξενοδοχειακάς επιχειρήσεις προοριζόμενα τοιαύτα, ανεξαρτήτως αξίας.
β) Είδη εκ πολυτίμων μετάλλων ή εκ κοινών μετάλλων επεστρωμένων διά πολυτίμων τοιούτων μετά ή άνευ πολυτίμων λίθων ή μαργαριτών, των οποίων η τιμή λιανικής πωλήσεως δεν υπερβαίνει τας δραχμάς οκτώ χιλιάδας (8.000) κατά τεμάχιον, εφ` όσον κατασκευάζονται εξ αργύρου και τας δραχμάς δώδεκα χιλιάδας (12.000) κατά τεμάχιον διά τα κατασκευαζόμενα εκ των λοιπών πολυτίμων μετάλλων.
Προκειμένου περί των ειδών τούτων, τα οποία φορολογούνται κατά τας διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 της κυρουμένης Πράξεως, κατά την εισαγωγήν, η κατά τας διατάξεις του παρόντος απαλλαγή, χωρεί εφ` όσον η αξία CIF των ειδών τούτων δεν υπερβαίνει τας δραχμάς 4.000 και 6.000, αντιστοίχως.
3. Η παράγραφος 7 του άρθρου 1 της κυρουμένης Πράξεως, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“7. α) Διά την επιβολήν του φόρου καταναλώσεως επί των εν άρθρω 1 της κυρουμένης Πράξεως αναφερομένων ποτών, εδεσμάτων, αρωμάτων και των παρασκευασμάτων διατροφής σκύλων και γάτων, ως τιμή λιανικής πωλήσεως δύναται να λαμβάνεται υπό του υποχρέου η αναγραφομένη δι` έκαστον μήνα τιμοκατάλογον, υποβαλλόμενον εις τον αρμόδιον Οικον. ύΕφορον την 1ην εκάστου μηνός. Εις τον τιμοκατάλογον αναγράφεται διακεκριμένως η τιμή λιανικής πωλήσεως των ειδών και το ποσόν του αναλογούντος φόρου καταναλώσεως.
Οι υπόχρεοι οίτινες ήθελον επιλείξει διά τον υπολογισμόν του φόρου καταναλώσεως την τιμήν λιανικής πωλήσεως, ήτις αναγράφεται εις τον υποβαλλόμενον υπό τούτων καθ` έκαστον μήνα τιμοκατάλογον, καταβάλλουν εξ ολοκλήρου τον φόρον διά δηλώσεως επιδιδομένης κατά τα εν παραγράφω 6 του παρόντος άρθρου οριζόμενα και περιλαμβανούσης τας κατά τον αμέσως προηγούμενον μήνα εισαχθείσας ή αγορασθείσας ποσότητας των ειδών τούτων, αίτινες θεωρούνται πωληθείσαι λιανικώς εντός του μηνός που εισήχθησαν ή ηγοράσθησαν.
Οι καταβάλλοντες τον φόρον καταναλώσεως κατά τας διατάξεις της παρούσης δεν υποχρεούντια διά τας πωλήσες των ειδών τούτων να εκδίδουν θεωρημένα δελτία λιανικής πωλήσεως, διά την εφαρμογήν της κυρουμένης Πράξεως.
β) Επί αναλισκομένων ποτών και εδεσμάτων εντός του καταστήματος και υποκειμένων εις τον φόρον καταναλώσεως του άρθρου 1 της κυρουμένης Πράξεως, εξαιρέσει των αναλισκομένων εις τα κέντρα διασκεδάσεως τα αναφερόμενα εις τας περιπτώσεςι α`, β` και γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 8 της Πράξεως ταύτης, ως τιμή λιανικής πωλήσεως λαμβάνεται η αξία αγοράς τούτων προσηυξημένη κατά 25% . Εις την περιπτωσιν ταύτην η δήλωσις αποδόσεως του φόρου κα το αποδεικτικόν καταβολής τούτου επιδίδονται εις τον Οικον. Εφορον εντός των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου εκάστου έτους. Η δήλωσις περιλαμβάνει την αξίαν των γενομένων αγορών εκ των ειδών, εντός του προηγουμένου ημερολογιακού τριμήνου, προσηυξημένην κατά 25%.
Αι διατάξεις του εδαφίου α` της παρούσης εφαρμόζονται, αιτήσει του υποχρέου, υποβαλλομένη εις τον αρμόδιον Οικον. Εφορον εντός της προθεσμίας επιδόσεως της πρώτης μετά την έναρξιν ισχύος της κυρουμένης Πράξεως δηλώσεως, εφ` όσον οι κατά το παρόν εδάφιον υπόχρεοι, πλην των αναλισκομένων εντός του καταστήματός των διαθέτους τα είδη ταύτα λιανικών εις πρόσωπα και εκτός του καταστήματός των.
γ) Αποθέματα ποτών, εδεσμάτων, αρωμάτων και παρασκευασμάτων διατροφής σκύλων και γάτων κατεχόμενα υπό υποχρέων περί ων αι διατάξεις των εδαφίων α` και β` της παρόυσης κατά την 19ην Μαϊου 1977 υποκείμενα εις τον κατά τας διατάξεις του άρθρου 1 της κυρουμένης Πράξεως επιβαλλόμενον φόρον καταναλώσεως δηλούνται υπ` αυτών εντός της προθεσμίας υποβολής της πρώτης μετά την έναρξιν της ισχύος της κυρουμένης Πράξεως δηλώσεως, του αναλογούντος επί της αξίας αυτών φόρου καταναλώσεως καταβαλλομένου εις δύο ισοπόσους μηνιαίας δόσεις, της πρώτης συν τη δηλώσει και της δευτέρας εντός του εν συνεχεία επομένου μηνός.
Τα αποθέματα ταύτα θεωρούνται πωληθέντα λιανικώς μέχρι της ημέρας υποβολής της δηλώσεως, ο δε φόρος υπολογίζεται επί της τιμής λιανικής πωλήσεως, εξευρισκομένης κατά τας διακρίσεις των εδαφίων τούτων, κατά περίπτωσιν.
δ) Πωλήσεις ειδών εκ των αναφερομένων εις το άρθρον 1 της κυρουμένης Πράξεως προς επιτηδευματίας και εν γένει προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα μη προοριζόμενα υπ` αυτών ως εκ του αντικειμένου των εργασιών των, ή του επιδιωκομένου υπ` αυτών σκοπού προς μεταπώλησιν, υπόκεινται εις τον υπό του άρθρου τούτου επιβαλλόμενον φόρον καταναλώσεως. Ο φόρος ούτος δεν οφείλεται οσάκις ο αγοραστής των ειδών διά δηλώσεως του Α.Ν. 105/1969 “περί ατομικής ευθύνης του δηλούντος”, δηλώση ότι τα αγοραζόμενα παρ` αυτού είδη προοριζονται προς μεταπώλησιν.
Εν η περιπτώσει διαπιστωθή ότι ο επιτηδευματίας ή το φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον τα αγορασθέντα άνευ φόρου είδη διέθεσε κατ` άλλον τρόπον, πλην της μεταπωλήσεως, ο επί της αξίας των αναλογών φόρος καταλογίζεται εις βάρος του αγοραστού διά πράξεως του Οικον. Εφόρου, προσηυξημένος κατά 100%.
Ωσαύτως εις βάρος του αγοραστού επιβάλλετι και πρόστιμον μη δυνάμενον να είναι κατώτερον των 10.000 δραχμών και ανώτερον των 50.000 δραχμών.
Αι λεπτομερεια διά την εφαρμογήν των διατάξεων της παρούσης παραγράφου ορίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών”.
4. Απαλλάσσονται του κατά τας διατάξεις του άρθρου 1 της κυρουμένης Πράξεως επιβαλλομένου φόρου καταναλώσεως τα εν τω άρθρω τούτω αναφερόμενα είδη, οσάκις αγοραστής τούτων είναι το Δημόσιον οι Δήμοι και αι Κοινότητες.
Ωσαύτως απαλλάσσονται του φόρου τα εν άρθρω 1 της κυρουμένης Πράξεως αναφερόμενα είδη των δασμολογικών κλάσεων 90088, 9211Α, 8515Α3, 8514 και 95.03 εφ` όσον ο αγοραστής τούτων, είναι ανεγνωρισμένον νομικόν πρόσωπον επιδιώκον σκοπούς φιλανθρωπικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς, εθνωφελείς και εν ευρυτέρα εννοία κοινωφελείς.
Αι λεπτομέρεια διά την εφαρμογήν των διατάξεων του εδαφίου τούτου ορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού των Οικονομικών.

Άρθρον τρίτον
Η διάταξις του άρθρου 5 της κυρουμένης Πράξεως αριθμείται ως παράγραφος 1 του προστίθενται παράγραφοι 2 και 3 έχουσαι ως ακολούθως:
2. Η κατά τας διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου προβλεπομένη εξαίρεσις εν της εφαρμογής των άρθρων 3 και 4 της παρούσης Πράξεως διά τον υπολογισμόν του ειδικού φόρου καταναλώσεως και του εφ` άπαξ προσθέτου ειδικού τέλους ισχύει, εφ` όσον τα εις α αναφέρονται αυτοκίνητα εισαχθούν και ταξινομηθούν μέχρι και της 31ης Δεκεμβρίου 1977.

3. Αι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος εφαρμόζονται από της ισχύος της κυρουμένης Πράξεως και δι` επιβατικά αυτοκίνητα:
α) ανήκοντα εις άνδρας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας υπηρετούντας εις το εξωτερικόν, κτηθέντα και κυκλοφορούντα παρ` αυτών αποδεδειγμένως προ της 10ης Μαϊου 1977,
β) κομισθέντα προ της ημερομηνίας ταύτης και παραδοθέντα προς τελωνισμόν υπό καθεστώς μεταφορτώσεως, βάσει οιουδήποτε τελωνειακού παραστατικού εγγράφου,
γ) κυκλοφορούντα υπό καθέστως ελευθέρας χρήσεως, εφ` όσον οι κάτοχοι τούτων είχον αποδεδειγμένως εκδηλώσει την πρόθεσιν του τελωνισμού αυτών, της προθέσεως ταύτης αποδεικνυομέης εκ της εκδόσεως εγγράφων αναγκαίων διά τον τελωνισμόν (πιστοποιητικόν κυκλοφορίας, καταγωγής, Δελτίον Φορολογικής Ενημερότητος κ.λ.π.) υπό ημερομηνίαν προγενεστέραν της 10ης Μαϊου 1977,
δ) προοριζόμενα να ταξινομηθούν και τεθούν εις κυκλοφορίαν ως δημοσίας χρήσεως, εφ` όσον η εισαγωγή τούτων πραγματοποιηθή εντός μηνός από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος,
ε) εισαγόμενα κατόπιν εγκρίσεως της Τραπέζης της Ελλάδος, χορηγηθείσης προ της 10ης Μαϊου 1977, εφ` όσον η φόρτωσις τούτων εγένετο μέχρι της ενάρξεως ισχύος της κυρουμένης Πράξεως,
στ) ειδικώς διασκευασμένα δι` αναπήρους, εφ` όσον ταύτα παρηγγέλθησαν προ της 10ης Μαϊου 1977 και ταξινομούνται υποχρεωτικώς επ` ονόματι τούτων εντός διμήνου από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος νόμου. Εν περιπτώσει μεταβιβάσεως της κυριότητος των αυτοκινήτων τούτων προ της παρελεύσεως πενταετιας από του χρόνου καθ` ον ετέθησαν εις κυκλοφορίαν, καταβάλλεται προ της μεταβιβάσεως η διαφορά μεταξύ του καταβληθένοτς ειδικού φόρου καταναλώσεως και του εφ` άπαξ προσθέτου ειδικού τέλους και των αναλογούμεντων τοιούτων βάσει των άρθρων 3 και 4 της κυρουμένης Πράξεως.
4. Εις το άρθρον 4 παρ. 3 της κυρουμένης Πράξεως προστίθεται η ακόλουθος περίπτωσις γ` έχουσα ως ακολούθως:
γ) Η διάταξις της προηγουμένης περιπτώσεως β` δεν έχει εφαρμογήν διά τα τρίκυκλα επιβατικά αυτοκίνητα (μοτοσυκλέτται) κλειστού ή ανοικτού αμαξώματος.

Άρθρον τέταρτον
Η υπό της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 51/1975 “περί αναδιοργανώσεως των δημοσίων Πολιτικών Υπηρεσιών” οριζομένη προθεσμία εκδόσεως των Οργανισμών των Υπουργείων , ως αύτη παρετάθη μεταγενεστέρως δια των Προεδρικών Διαταγμάτων υπ` αριθ. 404/1976 και 944/1976, παρατείνεται μέχρι 31 Ιουλίου 1977, προκειμένου περί της εκδόσεως του Οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών.

Άρθρον πέμπτον
Υποχρεώσεις προμηθευτών και επισκευαστών ταμιακών μηχανών. Κυρώσεις κ.λ.π.
Σημ.: όπως τo άρθρο πέμπτο καταργήθηκε διά του άρθρου 11 του Ν. 1809/ 1988 (Α 222), από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

Άρθρον έκτον
Καταργείται το άρθρον 9 της κυρουμένης Πράξεως.

Άρθρον XX
1. Η ισχύς των διατάξεων της διά του παρόντος νόμου κυρουμένης Πράξεως, άρχεται από της 19ης Μαϊου 1977, εκτός αν άλλως ορίζεται εν αυταίς.
2. Η ισχύς των λοιπών διατάξεων του παρόντος νόμου, άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται εν αυταίς.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 22 Ιουνίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ