Νόμος 588 ΦΕΚ Α΄148 / 1.6.1977
Περί οργανώσεως των Αστικών Συγκοινωνιών Πρωτευούσης και άλλων τινών διατάξεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών

Άρθρον 1
Ιδρυσις – Μορφή

1. Ιδρύεται ΝομικόνΠρόσωπον Ιδιωτικού Δικαίου υπό την επωνυμίαν Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣ), εδρεύον εν Αθήναις.

2. Ο ΟΑΣ λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, εφαρμόζει τας αρχάς της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται υπό των διατάξεων της περί ανωνύμων εταιριών νομοθεσίας, εκτός αν άλλως ορίζεται εις τον παρόντα νόμον και τα προς εκτέλεσιν τούτου εκδιδόμενα Προεδρικά Διατάγματα. Ο ΟΑΣ ανήκει εξ ολοκλήρου εις το Ελληνικόν Δημόσιον και τελεί υπό την εποπτείαν και τον έλεγχον του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Άρθρον 2
Σκοποί και αρμοδιότητες
Εις τους σκοπούς και τας αρμοδιότητας του ΟΑΣ περιλαμβάνονται:
α) Η εκπόνησις μελετών δια την επίλυσιν των πάσης φύσεως συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών προβλημάτων εις την περιοχήν Αθηνών – Πειραιώς και Περιχώρων, και αφορώντων εις τα πάσης φύσεως συγκοινωνιακά και μεταφορικά μέσα. Η ως άνω περιοχή καθορίζεται εκάστοτε δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών.
β) Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των, δια θερμικών και ηλεκτροκινήτων λεωφορείων, τροχιοδρόμων και αστικού σιδηροδρόμου, διενεργουμένων συγκοινωνιών εις την περιοχήν Αθηνών – Πειραιώς και Περιχώρων, η κατανομή του συγκοινωνιακού έργου εις άπαντας τους, εις την περιοχήν ταύτην λειτουργούντας συγκοινωνιακούς φορείς και ο συντονισμός αυτών.
γ. Η ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη διεξαγωγή των μαζικών δημόσιων συγκοινωνιών στην περιοχή Αθηνών – Περαιώς και Περιχώρων, ιδίως ο καθορισμός, η κατάργηση και η επέκταση των γραμμών, ο καθορισμός των διαδρομών, των δρομολογίων, των αφετηριών, των τερμάτων και των στάσεων, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων και η δημιουργία και χρησιμοποίηση των κάθε είδους εγκαταστάσεων, καθώς και η γνωμοδότηση για θέματα επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, στα όργανα που έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα, εφόσον ζητηθεί απο τα όργανα αυτό.
Σημ.: όπως η περίπτωση γ`,όπως είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 14 του Ν.1108/1980 (Α 304), αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 14 του Ν.1437/1984 (Α 59).
δ) Η συγκέντρωσις και επεξεργασία των στοιχείων εκμεταλλεύσεως των δημοσίων συγκοινωνιών και αι επ` αυτών εισηγήσεις.
ε) Η επί τη βάσει των στοιχείων εκμεταλλεύσεως των δημοσίων συγκοινωνιών εισήγησις προς τον Υπουργόν Συγκοινωνιών, δια τον καθορισμόν του κομίστρου. Το κόμιστρον καθορίζεται δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Συντονισμού, Οικονομικών και Συγκοινωνιών. Τα τυχόν προκύπτοντα ελλείματα διαχειρίσεως, λόγω διατηρήσεως του κομίστρου εις επίπεδονχαμηλότερον του προσήκοντος καλύπτονται δι` επιχορηγήσεων εκ του τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού ή και δια δανείων, χορηγουμένων κατόπιν αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής και υπό την εγγύησιν του Δημοσίου.
στ) Σημ.: όπως η διάταξη της περ. στ. του άρθρου 2 καταργήθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 1074/1980 (ΦΕΚ Α`219).
ζ) Η εισήγησις προς τον Υπουργόν Συγκοινωνιών επί των επιβαλλομένων μέτρων δια την άσκησιν εποπτείας και ελέγχου επί παντός φορέως ασκούντος συγκοινωνιακόν έργον εις την υπαγομένην εις την αρμοδιότητα του ΟΑΣ περιοχήν. Δια Π. Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Συγκοινωνιών, καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία ασκήσεως της εποπτείας και του ελέγχου επί των εποπτευομένων φορέων.
η) Η εισήγησις προς τους Υπουργούς Συντονισμού και Συγκοινωνιών δια την χρηματοδότησιν των αναπτυξιακών προγραμμάτων των φορέων “Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία περιοχής Αθηνών – Πειραιώς” (ΗΛΠΑΠ), “Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς” (ΗΣΑΠ) και της δια του παρόντος συνιστωμένης ΕπιχείρησιςΑστικών Συγκοινωνιών” (ΕΑΣ) και η κατόπιν εγκρίσεως της ως άνω χρηματοδοτήσεως υπό των Υπουργών, κατανομή εις τους φορείς, των εν άρθρω 3 παρ. 3, 4, 5 και 6 αναφερομένων πόρων. “Θ) Η ανάθεση της εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου με θερμικά λεωφορεία στην περιοχή Αθηνών – Πειραιώς και Περιχώρων στις Σ.ΕΠ.
ι) Ο έλεγχος της πιστής τήρησης των διαδρομών, των δρομολογίων, της εμφάνισης και της τεχνικής κατάστασης των οχημάτων, και της συμπεριφοράς του προσωπικού κίνησης προς το επιβατικό κοινό, της αρτιότητας εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης και πληροφόρησης επιβατικού κοινού.
ια) Η προμήθεια και διάθεση εισιτηρίων με ίδια μέσα ή με ανάθεση σε τρίτους για λογαριασμό και με δαπάνες των Σ.ΕΠ.
ιβ) Η είσπραξη των εσόδων από την πώληση των εισητηρίων.
ιγ) Η εξέταση παραπόνων του επιβατικού κοινού για πλημμελή εξυπηρέτηση.
ιδ) Η εισήγηση για την έκδοση απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την αύξηση ή μείωση του αριθμού των αστικών λεωφορείων σε κάθε αστική γραμμή, την αλλαγή των προδιαγραφών και τύπων των λεωφορείων και τον αριθμό κάθε τύπου εξ αυτών και την κατανομή και ανακατανομή τους στις λεωφορειακές γραμμές των Σ.ΕΠ.
ιε) Η διαχείριση της περιουσίας του γενικά και ειδικότερα η ενοικίαση, παραχώρηση ή χρήση των λεωφορείων και του εξοπλισμού τους και των αμαξοστασίων στις Σ.ΕΠ. ή σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
ιστ) Η συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων εκμετάλλευσης των Σ.ΕΠ. και των άλλων συγκοινωνιακών φορέων.
ιζ) Η κατανομή του συγκοινωνιακού έργου της περιοχής αρμοδιότητάς του μεταξύ των Σ.Ε.Π. και ο έλεγχος της υποχρεωτικής εφαρμογής αυτής από όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς.
ιη) Η κατανομή των εισπράξεων από τη διάθεση των εισιτηρίων μεταξύ των συγκοινωνιακών φορέων.
ιθ) Η κατασκευή και εκμετάλλευση σταθμών μετεπιβίβασης.
Σημ.: όπως τα εδάφια θ έως ιθ προστέθηκαν με το άρθρο 11 του Ν. 2078/ 1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 3
Κεφάλαιον – Οικονομικοί πόροι

1. Το κεφάλαιον του ΟΑΣ αποτελείται: α) Εκ ποσού πεντήκοντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών, καταβαλλομένου υπό του Ελληνικού Δημοσίου, εις βάρος του Τακτικού Προϋπολογισμού, άμα τη συστάσει του ΟΑΣ.
β) Από την κινητή και ακίνητη περιουσία του καταργούμενου Ο.Ε.Α.Σ. και της διαλυόμενης Ε.Α.Σ..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).
Δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών καθορίζονται τα του υπολογισμού, εκτιμήσεως και καθορισμού του κεφαλαίου του ΟΑΣ.

2. Δια την κάλυψιν των εξόδων λειτουργίας του ΟΑΣ διατίθεται ποσοστόν δύο επί τοις εκατόν (2%) εκ των εκ της εκμεταλλεύσεως εισπράξεων, των υπ` αυτού εποπτευομένων συγκοινωνιακών φορέων. Το ποσοστόν τούτο δύναται, να μεταβάλλεται δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Συντονισμού, Οικονομικών και Συγκοινωνιών.

3. Εις τον ΟΑΣ χορηγείται υπό του Ελληνικού Δημοσίου (Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων), κατόπιν αποφάσεως των Υπουργών Συντονισμού, Οικονομικών και Συγκοινωνιών, άτοκονδάνειον ποσού δραχμών πέντε δισεκατομμυρίων (5.000.000.000), καταβλητέον εντός πενταετίας από της συστάσεως αυτού, της πρώτης δόσεως καταβλητέας εντός του έτους 1977 και μη δυναμένης να είναι μικροτέρας του ποσού των πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) δραχμών. Το δάνειον τούτο εξοφλείται εντός προθεσμίας είκοσιν (20) ετών με περίοδον χάριτος εκάστης δόσεως πέντε (5) ετών από της λήψεως του αντιστοίχου τμήματος του δανείου. Δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Συντονισμού, Οικονομικών και Συγκοινωνιών, καθορίζεται η διαδικασία εξοφλήσεως του δανείου εκ των εσόδων των υπ` αυτού εποπτευομένων φορέων. Το προϊόν του δανείου διατίθεται δια την προμήθειανκαινουργών λεωφορείων της ΕΑΣ, την δημιουργίαν εγκαταστάσεων εξυπηρετήσεως αυτών, ως και δια την ενίσχυσιν των επενδυτικών προγραμμάτων των υπό του ΟΑΣ εποπτευομένων συγκοινωνιακών φορέων.

4. Τα επενδυτικά προγράμματα των υπό του ΟΑΣ εποπτευομένων συγκοινωνιακών φορέων, κατόπιν εισηγήσεως αυτού εγκρίνονται υπό των Υπουργών Συντονισμού και Συγκοινωνιών και δύναται να χρηματοδοτούνται εν όλω ή εν μέρει υπό του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

5. Πεντήκοντα επί τοις εκατόν (50%) των τυχόν προκυπτόντων πλεονασμάτων διαχειρίσεως των υπό του ΟΑΣ εποπτευομένων συγκοινωνιακών φορέων διατίθενται εις τον ΟΑΣ προς χρηματοδότησιν υπ` αυτού των αναπτυξιακών προγραμμάτων αυτών, κατόπιν εισηγήσεως του ΟΑΣ και εγκρίσεως των Υπουργών Συντονισμού και Συγκοινωνιών. Το υπόλοιπονποσοστόν των ως άνω πλεονασμάτων άγεται εις αύξησιν του αποθεματικού κεφαλαίου εκάστου των υπό του ΟΑΣ εποπτευομένων συγκοινωνιακών φορέων.

6. Στους οικονομικούς πόρους του Ο.Α.Σ. προστίθενται:
α) Τα πάσης φύσεως έσοδα από τα κινητά και ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, που μπορούν να εκμισθωθούν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
β) Ποσοστό τρία επί τοις εκατό (3%) των ακαθάριστων εσόδων των Σ.ΕΠ.
γ) Οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του Ν.814/1978 (Α 144), προστέθηκε με το άρθρο 12 παρ.2 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 4
Γενική Συνέλευσις
Αι, κατά την νομοθεσίαν περί ανωνύμων εταιρειών, εξουσίαι της Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων ανήκουν εις το Κράτος και ασκούνται δια των Υπουργών Συντονισμού, Οικονομικών, Δημοσίων Εργων και Συγκοινωνιών. Της Γενικής Συνελεύσεως προεδρεύει ο Υπουργός Συντονισμού.

Άρθρον 5
Διοίκησις του ΟΑΣ
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 13 του Ν. 2078/ 1992 (ΦΕΚ Α 139).

1. Ο Ο.Α.Σ. διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον πρόεδρο του Δ.Σ., τέσσερις (4) εκπροσώπους των Σ.ΕΠ., που εκλέγονται από τα Δ.Σ. όλων των Σ.ΕΠ. σε κοινή συνεδρίασή τους, τους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων από τον Ο.Α.Σ. συγκοινωνιακών φορέων Η.Λ.Π.Α.Π. και Η.Σ.Α.Π. και πέντε (5) μέλη, που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Τα μέλη του Δ.Σ. διορίζονται με τριετή θητεία και είναι οποτεδήποτε ανακλητά.

2. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. που είναι και γενικός διευθυντής των υπηρεσιών του Ο.Α.Σ. πρέπει να είναι πτυχιούχος ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και να έχει ειδικές γνώσεις και εμπειρία περί την οργάνωση και διοίκηση, διορίζεται δε με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, και Μεταφορών και Επικοινωνιών με πενταετή θητεία.
Τα της λειτουργίας του Δ.Σ., τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του προέδρου – γενικού διευθυντή και των μελών αυτού, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Το Δ.Σ. συγκροτείται σε σώμα και αποφασίζει νομίμως και στην περίπτωση που δεν έχουν ορισθεί ακόμη για οποιονδήποτε λόγο τα τέσσερα (4) εκλεγμένα μέλη που εκπροσωπούν τις Σ.ΕΠ.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι αποδοχές του προέδρου του Δ.Σ. και των πλήρως απασχολούμενων μελών του Δ.Σ., που καθορίζονται με την ίδια απόφαση, καθώς και οι αποζημιώσεις των υπόλοιπων μελών αυτού.

Άρθρον 6
Γνωμοδοτικόν Συμβούλιον Αστικών Συγκοινωνιών
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!:  Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την ΥΑ (Προεδρ.Κυβ. και Συγκοινωνιών 15140/1982 (ΦΕΚ Β`219).

1. Συνιστάται ΓνωμοδοτικόνΣυμβούλιον Αστικών Συγκοινωνιών παρά τω ΟΑΣ, το οποίον επιλαμβάνεται παντός θέματος παραπεμπομένου αυτώ υπό του Διοικητικού Συμβουλίου ή τιθεμένου προς συζήτησιν υπό των μελών τούτου.

2. Το ΓνωμοδοτικονΣυμβούλιον απαρτίζεται εκ δέκα επτά (17) μελών, ως κάτωθι:
α) Εκ του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλιου του ΟΑΣ, ως Προέδρου.
β) Εξ ενός (1) ανωτέρου αξιωματικού της υπηρεσίας τροχαίας της Αστυνομίας Πόλεων, οριζομένου μετά του αναπληρωτού αυτού υπό του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως.
γ) Εξ ενός (1) ανωτέρου αξιωματικού της Υποδιευθύνσεως Τροχαίας Προαστίων Πρωτευούσης, οριζομένου μετά του αναπληρωτού αυτού υπό του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως.
δ) Εξ ενός (1) εκπροσώπου της Ελληνικής Λέσχης Περιηγήσεως και Αυτοκινήτου, οριζομένου μετά του αναπληρωτού αυτού, υπ` αυτής. ε) Εξ ενός (1) μέλους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οριζομένου μετά του αναπληρωτού αυτού, υπ` αυτού. στ) Εξ ενός (1) μέλους της Ενώσεως Ασφαλιστικών Εταιρειών, οριζομένου μετά του αναπληρωτού αυτού, υπ` αυτής.
ζ) Εκ τριών (3) μελών οριζομένων μετά των αναπληρωτών των υπό της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, προερχομένων εκ των εργαζομένων εις τους Οργανισμούς ΕΑΣ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ. η) Εξ ενός (1) μέλους της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων οριζομένου μετά του αναπληρωτού αυτού, υπ` αυτής.
θ) Εκ δύο (2) λεωφορειούχων, πρώην μετόχων του ΕΚΤΕΛ, οριζομένων μετά των αναπληρωτών αυτών, υπό της Τεχνικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ελλάδος.
ι) Εξ ενός (1) εκπροσώπου του Συνδέσμου Κατασκευαστών Λεωφορείων, οριζομένου μετά του αναπληρωτού αυτού, υπ` αυτού.
ια) Εξ ενός (1) εκπροσώπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οριζομένου μετά του αναπληρωτού αυτού, υπ` αυτού.
ιβ) Εκ τριών (3) εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοικήσεως. Εξ αυτών εις (1) μετά του αναπληρωτού του ορίζεται υπό του Δημάρχου Αθηνών, εις (1) μετά του αναπληρωτού του ορίζεται υπό του Δημάρχου Πειραιώς και εις (1) μετά του αναπληρωτού του ορίζεται υπό της Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, των υπαγομένων εις την περιοχήν δικαιοδοσίας του ΟΑΣ.

3. Το ΓνωμοδοτικόνΣυμβούλιον συγκροτείται δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών. Δι` ομοίας αποφάσεως καθορίζεται παν θέμα εις την οργάνωσιν και λειτουργίαν του Συμβουλίου τούτου.

Άρθρον 7
Οργάνωσις – Κανονισμοί
Υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣ καταρτίζονται εντός εξ μηνών από της δημοσιεύσεως του παρόντος:
α) Ο Υπηρεσιακός Οργανισμός, δια του οποίου καθορίζονται η εσωτερική οργάνωσις των υπηρεσιών του ΟΑΣ, η διάρθρωσις και αι αρμοδιότητες τούτων ως και αι οργανικαί θέσεις του προσωπικού. Ο Υπηρεσιακός Οργανισμός εγκρίνεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών.
β) Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, δια του οποίου καθορίζονται οι κανόνες οι διέποντες την υπηρεσιακήνκατάστασιν του προσωπικού. Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού εγκρίνεται δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εργασίας και Συγκοινωνιών.
γ) Ο Κανονισμός Ασφαλείας και Ελέγχου Αστικών Συγκοινωνιών των υπό του ΟΑΣ εποπτευομένων συγκοινωνιακών φορέων. Ούτος κυρούται δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών. Μέχρι της κυρώσεως του Κανονισμού τούτου εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενοι Κανονισμοί.

Άρθρον 8
Κατάργησις ΟΕΑΣ – Μεταφορά θέσεων και Προσωπικού

1. Το Νομικόν Πρόσωπον Δημοσίου Δικαίου υπό την επωνυμίαν “Οργανισμός Ελέγχου των δι` Αυτοκινήτων Συγκοινωνιών” (ΟΕΑΣ) καταργείται δυνάμει του παρόντος μετά δίμηνον από του διορισμού του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣ.

2. Αμα τη συγκροτήσει του ΟΕΑΣ, άπασαι αι οργανικαί θέσεις του μονίμου και του επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού αυτού, μεταφέρονται εις την Γενικήν Δ/νσιν Μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών, προστιθέμεναι εις ομοιοβάθμους θέσεις ομοειδών κλάδων της Γενικής Διευθύνσεως ταύτης.

3. Αι οργανικαί θέσεις επί βαθμοίς 3ω-2ω και 5ω-4ω του Κλάδου ΑΤ4 Διοικητικού της Γενικής Διευθύνσεως Μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών αυξάνονται κατά δύο (2) και τέσσαρας (4) αντιστοίχως, επί μειώσει θέσεων επί 8ω έως 6ω βαθμοίς.

4. Απαν το υπηρετούν προσωπικόν του ΟΕΑΣ μεταφέρεται εις τους κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου υφισταμένους κλάδους της Γενικής Διευθύνσεως Μεταφορών δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών, μετά γνώμην του οικείου υπηρεσιακού Συμβουλίου, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Η σειρά αρχαιότητος των ανηκόντων εις τους καταργουμένους κλάδους του ΟΕΑΣ και εν τω αυτώ βαθμώ μεταφερομένων καθορίζεται εκ του χρόνου υπηρεσίας των εν τω βαθμώ, μεταξύ δε των εχόντων τον αυτόν χρόνον υπηρεσίας εν τω βαθμώ, δι` αποφάσεως του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Διευθύνσεως Μεταφορών επί τη βάσει της ικανότητος και των άλλων ουσιαστικών προσόντων αυτών. Οι εκ του αυτού κλάδου του ΟΕΑΣ μεταφερόμενοι εις τον αυτόν κλάδον της Γενικής Διευθύνσεως Μεταφορών ομοιόβαθμοι υπάλληλοι διατηρούν την μεταξύ των σειράν αρχαιότητος. “Οι ούτω μεταφερόμενοι τίθενται εις το αριστερόν των υπηρετούντων ομοιοβάθμων των υπαλλήλων της Γενικής Διευ- θύνσεως Μεταφορών κατά τον χρόνον της μεταφοράς των, κρίνονται κανονικώς δια προαγωγήν εις τους ενιαίους βαθμούς μετά την συμπλήρωσιν του απαιτουμένου χρόνου και δεν δύνανται να κριθούν διά τους βαθμούς του κλάδου ΣΕ, 5ον καί 3ον κλάδων ΜΕ. ΑΡ καί ΑΤ, πριν ή αποκτήσουν δικαίωμα κρίσεως δια τους βαθμούς τούτους οι κατά τον χρόνον της ανωτέρω μεταφοράς των, αρχαιότεροι των.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 6 του Ν 823/1978 (ΦΕΚ Α 189)

5. Οι μεταφερόμενοι όπως παραπάνω υπάλληλοι μπορούν να εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης στα οποία υπαγόντουσαν σαν υπάλληλοι του ΟΕΑΣ. Οι ίδιοι κατά το παρόν Άρθρο υπάλληλοι του OEΑΣ, όταν αποχωρήσουν από τη δημόσια υπηρεσία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και οπωσδήποτε συνταξιοδοτηθούν, δικαιούνται να πάρουν από τον, κατά την παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου οριζόμενο φορέα (ΟΑΣ), καθολικό διάδοχό του με το παρόν άρθρο καταργούμενου ΟΕΑΣ, το από τις διατάξεις του άρθρου 25 του Β.Δ. 14/29.8.1946 (ΦΕΚ 255 Α), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο δεύτερο του Β.Δ. 447/1963 (ΦΕΚ 129 Α/26.8.1963) και παραπέρα τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του Ν.Δ. 4354/1964 (ΦΕΚ 145 Α/28.8.1964), οριζόμενο βοήθημα, για τον με οποιαδήποτε σχέση εργασίας διανυθέντα στον ΟΕΑΣ ή αναγνωρισθέντα από αυτόν, στο Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα και οργανισμούς, χρόνο προϋπηρεσίας τους. Το παραπάνω βοήθημα δικαιούνται να πάρουν, σε περι- πτωση θανάτου του υπαλλήλου, κατά τη διάρκεια της υπαλληλικής σχέσης, η χήρα και τα παιδιά αυτού, καθένας κατά ποσοστό του κληρονομκού δικαιώματος αυτών, εφόσον ο αποθανών εδικαιούτο συνταξιοδότησης από το Δημόσιο ή άλλο αρμόδιο κατά νόμο φορέα παροχής κύριας ασφάλισης. Το παραπάνω παρεχόμενο από τον ΟΑΣ ποσό εφάπαξ βοηθήματος, καθώς και το ίδιο που αναλογεί και καταβάλλεται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων ή άλλο αρμόδιο φορέα σε καθένα υπάλληλο της παρούσας παραγράφου, αθροιστικά λαμβανόμενο, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι ανώτερο απο το εφάπαξ βοήθημα που καταβάλλεται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων ή άλλο αρμόδιο φορέα, με βάση τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, σε ομοιόβαθμο του ίδιου κλάδου ή της ίδιας ειδικότητας και με τα έτη υπηρεσίας εξ υπαρχής υπάλληλο. Το τυχόν επιπλέον από το παραπάνω ποσό περικόπτεται από το ποσό του βοηθήματος που αναλογεί από τον ΟΑΣ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του Ν.1485/1984 (ΦΕΚ Α 159)

6. Ο ΟΑΣ υποκαθίσταται αυτοδικαίως και άνευ άλλης τινός διατυπώσεως εις πάντα εν γένει τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τας υποχρεώσεις του ΟΕΑΣ, της τοιαύτης μεταβιβάσεως εξομοιουμένης προς καθολικήνδιαδοχήν. Εις το περιθώριον των οικείων βιβλίων μεταφορών σημειούται προκειμένου περί ακινήτων, η δια του παρόντος νόμου επερχομένη καθολική διαδοχή. Εκκρεμείς δίκαι του ΟΕΑΣ συνεχίζονται επ` όνοματι του ΟΑΣ, νομιμοποιουμένου ενεργητικώς και παθητικώς προς τούτο.

7. Ο ΟΑΣ ασκεί και απάσας τας αρμοδιότητας του δια του παρόντος νόμου καταργουμένου ΟΕΑΣ.

8. Δια κοινής αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών και του αρμοδίου κατά περίπτωσιν Υπουργείου τη εισηγήσει του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣ, δύνανται, κατά παρέκκλισιν πάσης γενικής ή ειδικής διατάξεως, ν’ αποσπώνται παρά τω ΟΑΣ υπάλληλοι ειδικών προσόντων ή εμπειρίας εξ οιασδήποτε δημοσίας πολιτικής υπηρεσίας, οργανισμού, νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, δημοσίας επιχειρήσεως και τοιαύτης κοινής ωφελείας. Η απόσπασις είναι υποχρεωτική δια τον υπάλληλον και την υπηρεσίαν, εις ην ανήκει ο αποσπώμενος, ο δε χρόνος διαρκείας της αποσπάσεως αυτού λογίζεται, δια πάσαν συνέπειαν, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας εν τη θέσει, ην οργανικώς κατέχει. Η μισθοδοσία των αποσπωμένων, τα πάσης φύσεως τεχνικά ή ειδικά επιδόματα και εισφοραί εργοδότου εις τα αντίστοιχα ασφαλιστικά και επικουρικά ταμεία βαρύνουν τας υπηρεσίας και τους φορείς εξ ων απεσπάσθησαν, ο δε ΟΑΣ καταβάλλει τα αντίστοιχα ποσά εις τον εργοδότην εκ της υπηρεσίας του οποίου εγένετο η απόσπασις του υπαλλήλου. Προς τους ως άνω υπαλλήλους επιτρέπεται η άνευ περιορισμού εκ των κειμένων διατάξεων καταβολή υπό του ΟΑΣ προσθέτων αμοιβών εν γένει.

Άρθρον 9
Φορολογικαί και λοιπαί απαλλαγαί

1. Η μεταβίβασις εις τον ΟΑΣ παντός περιουσιακού στοιχείου και εν γένει εμπραγμάτου ή ενοχικού δικαιώματος, απαιτήσεως και υποχρεώσεως, ως και αι περί τούτων σχετικαί συμβάσεις, απαλλάσσονται παντός γενικού ή ειδικού φόρου ή τέλους, ή τέλους χαρτοσήμου, δικαιώματος ή εισφοράς υπέρ του Δημοσίου ή οιουδήποτε τρίτου.

2. Ο ΟΑΣ, η ΕΑΣ, ο ΗΛΠΑΠ, οι ΗΣΑΠ και ο ΟΣΕ απαλλάσσονται επί διετίαν από της ισχύος του παρόντος νόμου, της καταβολής πάντων των κατά την εισαγωγήνεισπραττομένων φόρων, τελών, τελών χαρτοσήμου, εισφορών και δικαιωμάτων υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, εξαιρέσει των δασμών, δι` άπαν το εισαγόμενοντροχαίον και λοιπόν μηχανολογικόν υλικόν, απαραίτητον δια την οργάνωσιν και λειτουργίαν των ως άνω φορέων, εξαιρέσει των ειδών εξοπλισμού γραφείων. Ωσαύτως απαλλάσσεται επί διετίαν, από της ισχύος του παρόντος νόμου, εκ του τέλους χαρτοσήμου, εισφορών και δικαιωμάτων υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, η μεταβίβασις των λεωφορείων της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, προς τα ανωτέρω αναφερόμενα, δικαιούχαατελείας πρόσωπα.

3. Αι φορολογικαίαπαλλαγαί της προηγουμένης παραγράφου ισχύουν επί διετίαν από της ισχύος του παρόντος νόμου και δια τας εγχωρίας βιομηχανίας ή βιοτεχνίας κατασκευής ή συναρμολογήσεως αυτοκινήτων ή αμαξωμάτων αυτών, διά τας υπ` αυτών εισαγομένας βάσεις (πλαίσια) λεωφορείων και τα μέρη, υλικά και εξαρτήματα των βάσεων αυτών, τα προοριζόμενα δια την κατασκευήν ή συναρμολόγησιν υπ` αυτών βάσεων ή πλήρων λεωφορείων, και διατιθέμενα εις τα εν παραγράφω 2 αναφερόμενα, δικαιούχαατελείας πρόσωπα. Οι όροι και η εν γένει διαδικασία απαλλαγών καθορίζονται δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών, Βιομηχανίας – Ενεργείας και Συγκοινωνιών. Απαλλαγή δι` εισαγωγήν πλήρων λεωφορείων υπό των ως άνω βιομηχανιών και βιοτεχνιών δεν χορηγείται.

4. Ο ΟΑΣ δεν υποχρεούται να μετέχη εις Εμπορίαν και ΒιομηχανικόνΕπιμελητήριον, ουδέ να καταβάλλη οιανδήποτε συνδρομήν ή εισφοράν υπέρ αυτών.

Άρθρον 10
Αυτασφάλισις

1. Δια Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει, των Υπουργών Εμπορίου και Συγκοινωνιών, δύναται να συνιστάται ειδικός λογαριασμός υπό τον τίτλον “ΑσφαλιστικόνΚεφάλαιον” εις τους υπό του ΟΑΣ εποπτευομένους φορείς, δια την ασφάλισιν των περιουσιακών στοιχείων αυτών, κατά κινδύνων πυρός και της δημιουργουμένης αστικής ευθύνης εξ ατυχημάτων υπό των οχημάτων αυτών, των εξ ατυχημάτων ιδίων ζημιών των οχημάτων τούτων, ως και δι` αντασφάλισιν των ασφαλιστικών κεφαλαίων δια τους αναλαμβανομένους υπό τούτων κινδύνους πυρός των οχημάτων των φορέων.

2. Αι λεπτομέρειαι της συγκροτήσεως του Κεφαλαίου τούτου εκ κρατήσεως του αναγκαίου ποσοστού επί τοις εκατόν επί των ετησίων εισπράξεων εκάστου φορέως, η έκτασις της αυτασφαλίσεως ως και η διαχείρισις του Κεφαλαίου τούτου, ρυθμίζονται δια του αυτού ως άνω Προεδρικού Διατάγματος.

Άρθρον 11
Υποχρεώσεις εποπτευομένων υπό του ΟΑΣ φορέων

1. Η ΕΑΣ, ο ΗΣΑΠ και ο ΗΛΠΑΠ υποβάλλουν εις τον ΟΑΣ, προς έλεγχον, τον προϋπολογισμόν εκάστης περιόδου ετησίας χρήσεως, τουλάχιστον δύο (2) μήνας προ της ενάρξεως της χρήσεως ταύτης.

2. Η ΕΑΣ, ο ΗΛΠΑΠ και ο ΗΣΑΠ υποχρεούνται όπως υποβάλλουν εις τον ΟΑΣ εντός δύο (2) μηνών το αργότερον, από της λήξεως εκάστης περιόδου ετησίας χρήσεως, τον ισολογισμόν και τα αποτελέσματα της χρήσεως ταύτης, ως και άπαντα τα υπό του ΟΑΣ απαιτούμενα στοιχεία εκμεταλλεύσεως δια την υπ` αυτού διαμόρφωσιν εισηγήσεως, προς καθορισμόν του κομίστρου.

3. Οι ως άνω ισολογισμοί, προ της υποβολής των εις το ΟΑΣ, ως και ο ισολογισμός του τελευταίου τούτου, ελέγχεται υπό ορκωτών λογιστών.

4. Δια την πρόσληψιν πάσης φύσεως και κατηγορίας προσωπικού υπό των δια του παρόντος συνιστωμένων Οργανισμών ΟΑΣ και ΕΑΣ ως και υπό των ΗΣΑΠ και ΗΛΠΑΠ μέχρι της κυρώσεως, του Υπηρεσιακού Οργανισμού και του Γενικού Κανονισμού προσωπικού αυτών, κατά τας οικείας περί τούτων διατάξεις, απαιτείται προηγουμένη έγκρισις του εποπτεύοντος τους ως άνω οργανισμούς Υπουργού Συγκοινωνιών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
Σύστασις Επιχειρήσεως Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ)

Άρθρον 12
Ιδρυσις – Σκοπός
Σημ.: όπως το άρθρο 12 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 13
Κεφάλαιον
Σημ.: όπως το άρθρο 13 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 14
Διάλυσις ΕΚΤΕΛ και ΑΣΠΑ
Σημ.: όπως το άρθρο 14 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 15
Γενική Συνέλευσις
Σημ.: όπως το άρθρο 15 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 16
Διοίκησις της ΕΑΣ
Σημ.: όπως το άρθρο 16 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 17
Οργάνωσις – Κανονισμοί
Σημ.: όπως το άρθρο 17 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 18
Λεωφορεία του ΕΚΤΕΛ
Σημ.: όπως το άρθρο 18 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 19
Διαδικασία διαιτησίας
Σημ.: όπως το άρθρο 19 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 20
Εγκαταστάσεις της ΕΑΣ
Σημ.: όπως το άρθρο 20 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

Άρθρον 21
Μεταβατικαί διατάξεις
Σημ.: όπως το άρθρο 21 καταργήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 2078/1992 (ΦΕΚ Α 139).

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
Επιβατηγά αυτοκίνητα Δημοσίας Χρήσεως μετά μετρητού (Ταξί) ή άνευ μετρητού (αγοραία)

Άρθρον 22
Χορήγησις νέων αδειών
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8, παρ. 1 και 5 του Ν.803/1978 (Α 123) και το άρθρου 13 του Ν.1108/1980 (Α 304), καταργήθηκε με το άρθρο 25 περ.β` του Ν.1437/1984 (Α 59), από την 1η Ιανουαρίου 1983.

Άρθρον 23
Μεταβίβασις επιβατηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσεως μετά ή άνευ μετρητού

1. Επιβατηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (μετά ή άνευ μετρητού) εφ` ων υφίσταται απαγόρευσις μεταβιβάσεως της αδείας βάσει των κειμένων διατάξεων, επιτρέπεται να μεταβιβάζωνται ελευθέρως κατά κυριότητα μετά της αδείας κυκλοφορίας αυτών, εν όλω ή εν μέρει, μόνον εις επαγγελματίας αυτοκινητιστάς ή επαγγελματίας οδηγούς αυτοκινήτων ασκούντας αποκλειστικώς το επάγγελμα τούτο, και εγγεγραμμένους και ησφαλισμένους εις το Ταμείον Συντάξεων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ).

2. Κατά την πρώτηνμεταβίβασιν την ενεργουμένην κατ` εφαρμογήν των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου εφαρμόζονται αι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 32 του Ν.Δ. 3323/1955 “περί φορολογίας του εισοδήματος”. Ο εις την διάταξιν ταύτην αναφερόμενος συντελεστής καθορίζεται εις τριάκοντα πέντε τοις εκατόν (35%) επί της, κατά τον χρόνον της μεταβιβάσεως των αυτοκινήτων, αξίας της αδείας αυτών.

3. Ο κατά την προηγουμένηνπαράγραφον φόρος καταβάλλεται υπό του πωλητού προ της συντάξεως της πράξεως μεταβιβάσεως. Δια Πρ. Δ/τος εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών, καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία εισπράξεως και αποδόσεως, κατά τα εν άρθρω 3 του παρόντος προβλεπόμενα, του εν λόγω φόρου, ως και παν έτερον ανακύπτον θέμα περί την εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Άρθρον 24
Αλλαγή έδρας
Σημ.: όπως το άρθρο 24 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 26 Ν.3109/2003,ΦΕΚ Α 38/19.2.2003.

1. Δεν επιτρέπεται η αλλαγή της έδρας επιβατηγού αυτοκινήτου δημοσίας χρήσεως, μετά ή άνευ μετρητού, πλην των κάτωθι περιπτώσεων:
α) εντός του αυτού νομού, εφ` όσον ως νέα έδρα ορίζεται διοικητική μονάς με μικρότερονπληθυσμόν, κατά την τελευταίαν εκάστοτε γενικήναπογραφήν και μετά σύμφωνονγνώμην του Συμβουλίου του άρθρου 22 του παρόντος και απόφασιν του οικείου νομάρχου,
β) εντός του αυτού νομού, εφ` όσον η νέα έδρα είναι κοινότης εις ην δεν εδρεύει επιβατηγόν αυτοκίνητον δημοσίας χρήσεως.
γ) επί αμοιβαίας αλλαγής των εδρών.

2. Εις επιβατηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως, μετά ή άνευ μετρητού, επιτρέπεται, προσωρινώς, και δια χρονικόν διάστημα ουχί μείζον των εξ (6) μηνών κατ` έτος, όπως εργάζωνται (σταθμεύουν) και εις διοικητικήν μονάδα διάφορον της αναγραφομένης εις την άδειαν κυκλοφορίας αυτών ως έδρας, δι` αποφάσεως του οικείου νομάρχου εκδιδομένης μετά σύμφωνονγνώμην του κατ` άρθρον 22 του παρόντος Τοπικού Συμβουλίου. Αν η διοικητική μονάς, εις ην επιτρέπεται, κατά τα ανωτέρω, τα εν λόγω αυτοκίνητα να εργάζωνται (σταθμεύουν) προσωρινώς, κείται εις νόμον διάφορον του τοιούτου ένθα η έδρα του επιβατηγού αυτοκινήτου δημοσίας χρήσεως, απαιτείται κοινή απόφασις των αρμοδίων νομαρχών, εκδιδομένη μετά σύμφωνονγνώμην των οικείων Τοπικών Συμβουλίων.

3. Επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης με ή χωρίς μετρητή, τα οποία ανήκουν σε πολύτεκνους και στα οποία πριν την έναρξη ισχύος του ν. 588/1977 είχε επιτραπεί με διοικητική πράξη να εδρεύουν ή να σταθμεύουν σε διοικητική μονάδα διαφορετική από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, μπορούν μετά από αίτησή τους, που θα υποβληθεί εντός τριμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να έχουν εφεξής ως έδρα την περιοχή αυτή.

4. Με απόφαση του οικείου νομάρχη και κατ` εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, χορηγείται άδεια εκμεταλλεύσεως επιβατηγού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσεως, μετά μετρητού (ταξί) με έδρα την πρωτεύουσα του νομού, σε όσους οι ίδιοι ή οι κληρονόμοι τους στη συνέχεια, από του έτους 1930 και μετέπειτα διατηρούσαν και είχαν μονίμως υπό την εκμετάλλευσή τους φορτοεπιβατικό ή επιβατικό αυτοκίνητο, εξυπηρετούντες με αυτό, άγονη γραμμή του νομού, μέχρις ενάρξεως της ισχύος του ν. 866/1979, στις ευεργετικές διατάξεις του οποίου, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπόρεσαν να υπαχθούν
Σημ.: όπως η παρ.4 προστέθηκε με το άρθρο 18 Ν.2801/2000,ΦΕΚ Α 46/3.3.2000.

Άρθρον 25
Σύστασις και λειτουργία εταιριών ή συνεταιρισμών εκμεταλλεύσεως επιβατηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως μετά ή άνευ μετρητού

1. Επιτρέπεται η σύστασις, αποκλειστικώς παρ` επαγγελματιών αυτοκινητιστών ή των κληρονόμων αυτών ή δωρεοδόχων αιτία θανάτου, ιδιοκτητών επιβατηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, μετά ή άνευ μετρητού, συνεταιρισμών και πάσης μορφής εμπορικών εταιριών, εχουσών ως σκοπόν την αποκλειστικήνεκμετάλλευσιν επιβατηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως μετά ή άνευ μετρητού. Αι μετοχαί των εκ τούτων ανωνύμων εταιριών είναι ονομαστικαί.

2. Η κατά τας διατάξεις του παρόντος άρθρου σύστασις εταιριών υπό επαγγελματιών αυτοκινητιστών ιδιοκτητών επιβατηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, μετά ή άνευ μετρητού, η παράτασις της λειτουργίας των, ως και η αύξησις του μετοχικού κεφαλαίου αυτών, απαλλάσσονται παντός φόρου, τέλους ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων. Της απαλλαγής ταύτης, απολαύει και η εισφορά περιουσιακών στοιχείων. Εν περιπτώσει διαλύσεως, καθ` οιονδήποτε τρόπον, των ως άνω εταιριών προ της παρόδου πενταετίας από της συστάσεως αυτών, αύται υποχρεούνται εις την καταβολήν παντός φόρου, ή τέλους υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, των οποίων απηλλάγησαν δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

3. Αι ως άνω εταιρίαι δύνανται να δανειοδοτούνται υπό των πιστωτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής, υπό όρους καθοριζομένους δι` αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής.

4. Η εν ζωή μεταβίβασις των μετοχών, μεριδίων και μερίδων των κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου εταιριών επιτρέπεται προς τα μέλη των εταιριών αυτών ως και προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του επαγγελματίουαυτοκινητιστού εγγεγραμμένου εις το Τ.Σ.Α., επιφυλασσομένων εν πάση περιπτώσει των εν γένει διατάξεων περί μεταβιβάσεως αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, μετά ή άνευ μετρητού.

5. Το Υπουργείον Συγκοινωνιών καταρτίζει κανονισμούς λειτουργίας επιβατηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, μετά ή άνευ μετρητού. Οι κανονισμοί ούτοι περιλαμβάνουν ιδία τας υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, κατόχων, εκμεταλλευτών και των οδηγών των αυτοκινήτων της άνω κατηγορίας κατά την χρησιμοποίησιν αυτών προς εξυπηρέτησιν του κοινού, τα πρόσωπα των οδηγών, την εν γένει κατάστασιν των εν λόγω οχημάτων και τας προϋποθέσεις διαθέσεως τούτων προς εκτέλεσιν μεταφορικού έργου, τας ενδείξεις και τας πινακίδας ή σήματα των εδρών τούτων, τα της χρήσεως και του είδους των μετρητών, των ενδείξεων τούτων και της τοποθετήσεώς των επί του οχήματος ως και τας επιβαλλομένας κυρώσεις. Οι κανονισμοί ούτοι κυρούνται δια Πρ. Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Συγκονωνιών, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από της ισχύος του παρόντος. Δια την περιοχήν Αθηνών – Πειραιώς και Περιχώρων, ως αύτη καθορίζεται δια του άρθρου 2 του παρόντος, οι εν λόγω κανονισμοί καταρτίζονται υπό του ΟΑΣ.

6. Πάσα αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος άρθρου καθορίζεται δια Πρ. Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Συγκοινωνιών, εντός εξαμήνου από της ισχύος του παρόντος νόμου.

Άρθρον 26
Κυρώσεις
Σημ.: όπως το άρθρο 26 καταργήθηκε με το άρθρο 25, περ.γ` του Ν.1437/1984 (Α 59)

Άρθρον 27
Λεωφορεία περιοχής Ε του ν. 289/1976 και του ΚΤΕΛ Γρεβενών.
Αι εκ του καθορισμού της δυνάμεως κεναί θέσεις λεωφορείων αυτοκινήτων των ΚΤΕΛ της περιοχής Ε του άρθρου 1 του ν. 289/1976 “περί παροχής κινήτρων δια την ανάπτυξιν παραμεθορίων περιοχών και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων”, ως και του ΚΤΕΛ του Νομού Γρεβενών, καλύπτονται δια νέων λεωφορείων τιθεμένων εις κυκλοφορίαν επ` ονόματι φυσικών προσώπων ασκούντων το επάγγελμα του οδηγού αυτοκινήτων και εγγεγραμμένων και ησφαλισμένων εις τον εις ον υπάγονται, κατά νόμον, ασφαλιστικόν φορέα κυρίας ασφαλίσεως.
Σημ.: όπως το άρθρο 27 αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 8 παρ. 2 του Ν. 803/1978 (ΦΕΚ Α 123).

Άρθρον 28
Ατελής εισαγωγή βάσεων (πλαισίων) λεωφορείων

1. Καινουργείς βάσεις (πλαίσια) αυτοκινήτων λεωφορείων μετά καινουργών κινητήρων της δασμολογικής κλάσεως 8704 ή εξαρτήματα, μέρη και υλικά αυτών, εισαγόμενα εκ του εξωτερικού, υπό των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή των κατ` ιδίαν μετόχων αυτών, των υφισταμένων δημοτικών συγκοινωνειακών επιχειρήσεων, ως και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) εντός διετίας από της ισχύος του παρόντος νόμου, εις αντικατάστασιν ή ανανέωσιν των ήδη κυκλοφορούντων λεωφορείων, τούτων, απαλλάσσονται της καταβολής φόρων, τελών, τελών χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.

2. Της αυτής απαλλαγής και δια τον αυτόν σκοπόν τυγχάνουν και οι κάτοχοι λεωφορείων κυκλοφορούντων επί αγόνων γραμμών, μη εντεταγμένων εις ΚΤΕΛ.

Άρθρον 29
Σύστασις και λειτουργία εταιριών υπό μετόχων ΚΤΕΛ
Σημ.: όπως το άρθρο 29 καταργήθηκε με το άρθρο 50 Ν.2963/2001, ΦΕΚ Α 268/23.11.2001.

1. Επιτρέπεται η σύστασις, αποκλειστικώς παρά των μετόχων του αυτού ΚΤΕΛ, πάσης μορφής εμπορικής εταιρίας εχούσης ως αποκλειστικόνσκοπόν την εκμετάλλευσιν του συνόλου ή μέρους των εις το αντίστοιχον ΚΤΕΛ εντεταγμένων λεωφορείων. Αι μετοχαί των εκ τούτων ανωνύμων εταιριών είναι ονομαστικαί.

2. Η κατά τας διατάξεις του παρόντος άρθρου σύστασις εταιριών υπό μετόχων του αυτού ΚΤΕΛ, η παράτασις της λειτουργίας αυτών ως και η αύξησις του μετοχικού κεφαλαίου αυτών, απαλλάσσονται παντός φόρου, τέλους ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων. Της απαλλαγής ταύτης απολαύει και η εισφορά περιουσιακών στοιχείων. Εν περιπτώσει διαλύσεως, καθ` οιονδήποτε τρόπον, των ως άνω εταιριών προ της παρόδου πενταετίας από της συστάσεώς των, αύται υποχρεούνται εις την καταβολήν παντός φόρου ή τέλους υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, των οποίων απηλλάγησαν δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

3. Η εν ζωή μεταβίβασις των μετοχών, μεριδίων και μερίδων των κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου εταιριών, επιτρέπεται προς τα μέλη των εταιριών αυτών ως και προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του επαγγελματίουαυτοκινητιστού, επιφυλασσομένων εν πάση περιπτώσει των εν γένει διατάξεων περί μεταβιβάσεως αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως.

4. Αι ως άνω συνιστώμεναιεταιρίαι δύναται, προς τον σκοπόν ανανεώσεως του τροχαίου υλικού και δημιουργίας πάσης φύσεως εγκαταστάσεων να δανειοδοτούνται υπό των πιστωτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής, υπό όρους καθοριζομένους δι` αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής.

5. Δια Πρ. Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Συγκοινωνιών ρυθμίζεται παν θέμα αφορών εις την λειτουργίαν και την εκμετάλλευσιν των κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου εταιριών εν σχέσει προς τα υφιστάμενα ΚΤΕΛ.

Άρθρον 30
Υπεραστικαί γραμμαί
Δια Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Συγκοινωνιών, κατόπιν αιτήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του κατά περίπτωσιν ΚΤΕΛ και σχετικής προς τούτο εισηγήσεως του αρμοδίου Νομάρχου, δύναται να καθιερούνται υπεραστικαί επιβατικαί γραμμαί, συνδέουσαι πρωτεύουσαν νομού ή άλλην πόλιν αυτού με τας Αθήνας, την Θεσσαλονίκην ή άλλην πόλιν ετέρου νομού.
Σημ.: όπως το άρθρο 30 καταργήθηκε με το άρθρο 50 Ν.2963/2001, ΦΕΚ Α 268/23.11.2001.

Άρθρον 31
Καθορισμός της δύναμης των λεωφορείων Κ.Τ.Ε.Λ.
Σημ.: όπως το άρθρο 31 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 29 του Ν.1959/ 1991 (ΦΕΚ Α 123).

1. Ο αριθμός της δύναμης των λεωφορείων κάθε Κ.Τ.Ε.Λ. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, που εκδίδεται εντός του Ιανουαρίου κάθε δύο (2) χρόνια, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Κ.Τ.Ε.Λ., αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 1992.

2. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται η διαδικασία, με την οποία θα γίνεται αύξηση ή μείωση της δύναμης των λεωφορείων κάθε Κ.Τ.Ε.Λ..

Άρθρον 32
Μίσθωσις τουριστικών λεωφορείων Δ.Χ. υπό του ΟΣΕ.- Παράλληλοι προς το σιδηροδρομικόν δίκτυον του ΟΣΕ λεωφορειακαί γραμμαί

1. Δια κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών, μετ` εισήγησιν του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ, δύναται να παρέχεται εις τούτον, μέχρις ότου αποκτήση ιδιόκτητα λεωφορεία, το δικαίωμα της μισθώσεως, κατόπιν διαγωνισμού, τουριστικών λεωφορείων δημοσίας χρήσεως ή λεωφορείων των ΚΤΕΛ, προς εξυπηρέτησιν των υπ` αυτού, κατά το άρθρον 6 παρ. 2 του Ν.Δ. 102/1973, εκμεταλλευομένων υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών. Δια των αυτών αποφάσεων καθορίζονται αι εξυπηρετούμεναιλεωφορειακαίγραμμαί, ο αριθμός των μισθουμένων λεωφορείων και η διάρκεια της μισθώσεως τούτων.

2. Κυρούται, αφ` ης ίσχυσεν, η υπ` αριθ. Δ/3443/373/22 Μαρτίου 1977 κοινή απόφασις των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών, έχουσα ούτω:
“Αριθ. Πρωτ. Δ/3443/373
Εν Αθήναις τη 22 Μαρτίου 1977
ΑΠΟΦΑΣΙΣ
Θ έ μ α: Μίσθωσις υπό του Ο.Σ.Ε. τουριστικών λεωφορείων
`Εχοντες υπ` όψει:
1. Τας διατάξεις του Ν.Δ. 102/73, περί οργανώσεως των δια λεωφορείων αυτοκινήτων εκτελουμένων δημοσίων συγκοινωνιών.
2. Την υπ` αριθ. 407882/20.10.76 έγγραφονπρότασιν του ΟΣΕ.
3. Την ανάγκην παροχής καλυτέρας εξυπηρετήσεως του επιβατικού κοινού.
Α π ο φ α σ ί ζ ο μ ε ν
Επιτρέπομεν την, υπό του ΟΣΕ μίσθωσιν, δια την εξυπηρέτησιν των υπό της παρ. 2 του άρθρου 6 του ισχύοντος Ν.Δ. 102/1973 λεωφορειακών γραμμών, τουριστικών λεωφορείων και πέραν της 31.12.1976. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών καθορίζεται ο αριθμός των αυτοκινήτων και η διάρκεια μισθώσεως αυτών.
Οι Υπουργοί Οικονομικών Συγκοινωνιών
Ε. ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ Γ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ”

3. Η παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν.Δ. 102/73 “περί οργανώσεως των διά λεωφορείων αυτοκινήτων εκτελουμένων δημοσίων επιβατικών συγκοινωνιών” αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“2. Ως παράλληλοι προς τα σιδηροδρομικά δίκτυα λεωφορειακαίγραμμαί λογίζονται αι έχουσαιαφετηρίαν τας Αθήνας και τέρματα τας πόλεις: Λαρίσης, Κατερίνης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως, Καρδίτσης, Τρικάλων, Φλωρίνης, Κοζάνης, Βόλου, Εδέσσης, Βεροίας, Ναούσης, Λουτρακίου, Κορίνθου, Ναυπλίου, Πατρών, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Τριπόλεως και Καλαβρύτων”.

Άρθρον 33
Εκμετάλλευσις υπεραστικών γραμμών ΚΤΕΛ
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 1022/1980 (ΦΕΚ Α 45).

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ΄

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε΄
Τελικαί Διατάξεις

Άρθρον 34
Ρύπανσις συγκοινωνιακών μέσων

1. Απαγορεύεται η άνευ εγγράφου αδείας του οικείου φορέως, επί των πάσης φύσεως οχημάτων, σταθμών, κτιρίων, στεγάστρων, λοιπών εγκαταστάσεων και κοινοχρήστων χώρων εν γένει, ανηκόντων εις τους συγκοινωνιακούς φορείς, τοιχοκόλλησις διαφημίσεων, αγγελιών και ετέρων εντύπων ως και δι` άλλου παρεμφερούς τρόπου ρύπανσις τούτων.

2. Ως παραβάται των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου λογίζονται και εκείνοι, κατ` εντολήν και δια λογαριασμόν ή επ` ωφελεία των οποίων εγένοντο αι διαφημίσεις ή αγγελίαι.

3. Τη εγκλήσει των νομίμων εκπροσώπων του αντιστοίχου φορέως, οι παραβάται της ως άνω απαγορευτικής διατάξεως διώκονται και τιμωρούνται δια των ποινών του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικος, υποχρεούμενοι άμα εις αποζημίωσιν του οικείου φορέως, ίσην προς την δαπάνην δια τον καθαρισμόν του ρυπανθέντος χώρου. Επί νομικών προσώπων υπέχουν και ατομικώς απάσας τας εκ της ως άνω διατάξεως ευθύνας και τιμωρούνται ποινικώς οι νόμιμοι κατά το καταστατικόν αυτών διοικηταί ή πρόεδροι αυτών ως και πας κατά νόμον υπεύθυνος.

Άρθρον 35
Εκπρόσωποι εργοδοτικών Οργανώσεων εις Επιτροπής άρθρου 8 Ν. 383/1976

1. Αι περιπτώσεις στ` και ζ` της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 383/1976 “περί διενεργείας εμπορευματικών μεταφορών δια φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως και άλλων τινών διατάξεων” αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“στ. Εκ τεσσάρων (4) επαγγελματιών αυτοκινητιστών, υποδεικνυομένων, ανά ενός, υπό των τεσσάρων πλέον αντιπροσωπευτικών επαγγελματικών οργανώσεων των φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως τας οποίας θα καθορίζη ο Υπουργός Συγκοινωνιών. Εις ην περίπτωσιν αι ως άνω οργανώσεις, καλούμεναι εντός τακτής προθεσμίας, όπως υποδείξουν τους εν λόγω αντιπροσώπους των, δεν πράξουν τούτο, τους εκπροσώπους τούτους ορίζει ο Υπουργός Συγκοινωνιών άνευ προτάσεως των ως άνω οργανώσεων”.

2. Η υπό του άρθρου 8 του Ν. 383/1976 προβλεπομένη επιτροπή συνεχίζει την λειτουργίαν της μέχρι της συγκροτήσεως της βάσει της, κατά την προηγουμένηνπαράγραφον, προβλεπομένης, νέας συνθέσεως.

Άρθρον 36
Διοίκησις του ΗΛΠΑΠ

1. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον του ΗΛΠΑΠ απαρτίζεται εξ εννέα (9) μελών ως κάτωθι:
α) Του Προέδρου, ο οποίος δέον όπως κέκτηταιπτυχίονανωτάτης σχολής και έχηεμπειρίαν περί την λειτουργίαν και εκμετάλλευσιν των αστικών συγκοινωνιών, διορίζεται δε επί τριετεί θητεία υπό του Υπουργού Συγκοινωνιών.
β) Εκ του Γενικού Διευθυντού, ο οποίος δέον όπως κέκτηταιπτυχίον πολυτεχνικής ή οικονομικής Σχολής Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ως και ειδικάς γνώσεις και εμπειρίαν περί την λειτουργίαν και εκμετάλλευσιν των αστικών συγκοινωνιών.
γ) Εξ εξ (6) μελών, πτυχιούχων ανωτάτων σχολών και εχόντων ειδικάς γνώσεις και εμπειρίαν περί την λειτουργίαν των αστικών συγκοινωνιών εις τα οποία δέον όπως περιλαμβάνωνται δύο Πολιτικοί Μηχανικοί, δύο Μηχανολόγοι ή Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, εις Δικηγόρος και εις (1) πτυχιούχος οικονομικής σχολής ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος ή ΠΑΣΠΕ ή ανωτάτης βιομηχανικής σχολής. Εν εκ των μελών τούτων, ειδικότητος πολιτικού ή μηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου μηχανικού, είναι μονίμου απασχολήσεως. δ) Εξ ενός (1) εκπροσώπου της Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων, οριζομένου μετά του αναπληρωτού του υπ` αυτής.

2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται επί τριετεί θητεία δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών. Δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών καθορίζονται αι αμοιβαί του Γενικού Διευθυντού και του μονίμου απασχολήσεως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ως και αι αποζημιώσεις του Προέδρου και των λοιπών μελών αυτού.

3. Ο Γενικός Διευθυντής του ΗΛΠΑΠ, εκτός των υπό των διατάξεων του Ν.Δ. 768/70 προβλεπομένων αρμοδιοτήτων του, έχει και τας ακολούθους:
α) Εισηγείται τα θέματα της ημερησίας διατάξεως του Διοικητικού Συμβουλίου.
β) Προϊσταται των Υπηρεσιών του ΗΛΠΑΠ και διοικεί ταύτας, συμφώνως προς τας διατάξεις του παρόντος και τους Κανονισμούς του ΗΛΠΑΠ.
γ) Ασκεί όλας τας αρμοδιότητας, τας ανατιθεμένας αυτώ υπό του Διοικητικού Συμβουλίου, κατ` εφαρμογήν των διατάξεων του εδαφίου ι` της παραγράφου 1 του άρθρου πέμπτου του Ν.Δ. 768/70.
δ) Εκ εκτάκτω ανάγκη και προς εξασφάλισιν των συμφερόντων του ΗΛΠΑΠ και εν αδυναμία συγκλήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, ασκεί τας αρμοδιότητας του Διοικητικού Συμβουλίου, υποχρεούμενος όπως περιορίση την άσκησιν εις το απολύτως επιβεβλημένονόριον εις έκτασιν και χρόνον και όπως ενημερώση το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον επί των ενεργειών του εις την πρώτηνσυνεδρίασιν αυτού.

4. Εκπρόσωπος των εργαζομένων, υποδεικνυόμενος υπό των σωματείων αυτών συμμετέχει των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου μετά ψήφου, οσάκις συζητούνται θέματα αφορώντα ειδικώς το προσωπικόν του ΗΛΠΑΠ.

5. Αμα τη δημοσιεύσει του παρόντος και προς εφαρμογήν των ανωτέρω θεωρείται λήξασα η θητεία του Προέδρου και των μελών του νυν Διοικητικού Συμβουλίου και δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών, διορίζονται τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΗΛΠΑΠ.

Άρθρον 37
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εις τον ΟΣΕ
Των Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ μετέχει ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Συγκοινωνιών, οριζόμενος μετά του αναπληρωτού του υπό του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Άρθρον 38
Προσωπικόν Γενικής Διευθύνσεως Μεταφορών Υπουργείου Συγκοινωνιών
Η προθεσμία λήξεως των συμβάσεων εργασίας του, περί ου το άρθρον 1 του Ν.Δ. 449/1974, ως ετροποποιήθη μεταγενεστέρως, υπηρετούντος προσωπικού επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου της Γενικής Διευθύνσεως Μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών, η οποία, δυνάμει του άρθρου 20 του Ν. 383/1976, λήγει την 30ήν Ιουνίου 1977, παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 1979.

Άρθρον 39
Αυτοκίνητα Δ.Χ. απολέσαντα δικαίωμα κυκλοφορίας
Αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως δια τα οποία, κατ` εφαρμογήν των διατάξεων των άρθρων 2 και 3 του Ν.Δ. 1061/71, επήλθε απώλεια του δικαιώματος κυκλοφορίας αυτών ως δημοσίας χρήσεως είτε εξ ολοκλήρου είτε κατ` ιδανικόν μερίδιον, δύναται να τύχουν αδείας κυκλοφορίας δημοσίας χρήσεως επ` ονόματι των, αιτία κληρονομίας ή λόγω δωρεάς αιτία θανάτου, κτησαμένων το απολεσθέν δικαίωμα εντός προθεσμίας εξ (6) μηνών από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος. Η τοιαύτη χορήγησις νέας αδείας πραγματοποιείται εφ` όσον δια το απολεσθέν ως άνω δικαίωμα δεν εξεδόθη διοικητική πράξις παραχωρήσεως αυτού εις έτερον πρόσωπον ή και αν εξεδόθη τοιαύτη πράξις, προκειμένου περί απωλείας δικαιώματος επί ιδανικού μεριδίου αυτοκινήτου δημοσίας χρήσεως, δεν μετεβιβάσθη το ιδανικόν μερίδιον του αυτοκινήτου ως πράγματος προς τον υπέρ ου η παραχώρησις και δεν κατεβλήθη η κατά την παρ. 4 του άρθρου 4 αυτού του ως άνω Ν.Δ. εισφορά, αν υφίσταται θέμα καταβολής τοιαύτης εισφοράς.

Άρθρον 40
Κυρώσεις Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου
Κυρούνται και έχουν ισχύν Νόμου, αφ` ης εξεδόθησαν, αι υπ` αριθ. 246 της 4ης Νοεμβρίου 1974 (ΦΕΚ 321/Α/6.11.1974) και 113 της 26ης Ιουνίου 1975 (ΦΕΚ 136/Α/9.7.1974) πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Άρθρον 41
Κυρώσεις αποφάσεων
Κυρούνται αναδρομικώς, κτώμεναι ισχύν νόμου, αι κάτωθι πράξεις της Διοικήσεως:
α) Η υπ` αριθ. Φ. 18/1151/17.5.1975 κοινή απόφασις των Υπουργών Συντονισμού και Προγραμματισμού, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών “περί χορηγήσεως βενζίνης επί μειωμένη τιμή εις επιβατηγά Δημοσίας Χρήσεως Αυτοκίνητα Επαρχιών” (ΦΕΚ 553/1975, Β` τεύχος).
β) Η υπ` αριθ. Φ. 18/7190/24.11.1975 κοινή απόφασις των Υπουργών Συντονισμού και Προγραμματισμού, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών “περί επιδοτήσεως επιβατηγών Δημοσίας Χρήσεως Αυτοκινήτων παραμεθορίων Νομών” (ΦΕΚ 1543/1975, Β` τεύχος) και
γ) Η υπ` αριθ. Φ. 18/1034/9.6.1976 κοινή απόφασις των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών “περί χορηγήσεως βενζίνης, με μειωμένην τιμήν εις τα επιβατηγά Δημοσίας Χρήσεως Αυτοκίνητα Επαρχιών” (ΦΕΚ 856/1976, Β` τεύχος).

Άρθρον 42
Καταργούμεναι Διατάξεις

1. Αφ` ης χρονολογίας, κατά τας διατάξεις του άρθρου 8 του παρόντος, παύει υφιστάμενον το ΝομικόνΠρόσωπον Δημοσίου Δικαίου ΟΕΑΣ, και υπό την επιφύλαξιν της παρ. 7 του άρθρου 8 του παρόντος, καταργούνται:
α) Το άρθρον 13 του Ν. 3/7.5.1930 “περί τροποποιήσεως του Νόμου 3464, του κυρώσαντος το από 13.11.1927 Ν.Δ. “περί συστάσεως Ταμείου Προνοίας Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Λεωφορείων”.
β) Το άρθρον 12 του Ν.Δ. 220/28.6.1941 “περί ρυθμίσεως ζητημάτων της δια Κοινών Διευθύνσεων Αυτοκινήτων συγκοινωνίας”.
γ) Ν. 817/1943 “περί συμπληρώσεως των “περί Οργανισμού Ελέγχου των δι` Αυτοκινήτων Συγκοινωνιών (ΟΕΑΣ) κειμένων διατάξεων”.
δ) Τα άρθρα 1 έως 9 του Ν. 3216/1955 “περί συμπληρώσεως της περί “Οργανισμού Ελέγχου των δι` Αυτοκινήτων Συγκοινωνιών (ΟΕΑΣ) κειμένης Νομοθεσίας, κυρώσεως της υπ` αριθ. 1046/1953 πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου και συμπληρώσεως διατάξεών τινων της “περί αυτοκινήτων νομοθεσίας”.
ε) Το άρθρον 23 του Ν.Δ. 3334/1955 “περί μεταφοράς αγαθών επί κομίστρω δια φορτηγών τριτρόχων αυτοκινήτων και τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων, αναφερομένων εις θέματα της Γενικής Δ/νσεως Μεταφορών”.
στ) Τα άρθρα 1 και 2 του Ν.Δ. 3598/1956 “περί συμπληρώσεως των “περί Οργανισμού Ελέγχου των δι` Αυτοκινήτων κειμένων διατάξεων”.
ζ) Το άρθρον 1 του Α.Ν. 633/1945 “περί τροποποιήσεως ενίων διατάξεων, αφορωσών τον Οργανισμόν των δι` Αυτοκινήτων Συγκοινωνιών (ΟΕΑΣ)”.

2. Αφ` ης χρονολογίας, κατά τας διατάξεις του παρόντος επέρχεται διάλυσις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ΕΚΤΕΛ και Α.Ε. ΑΣΠΑ, καταργούνται:
α) τα άρθρα πρώτον και δεύτερον, παρ. 1 έως 7 του Ν.Δ. 4209/1961 “περί κυρώσεως πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου, αφορωσών εις τας Αστικάς Συγκοινωνίας Περιοχής Αθηνών και ρυθμίσεως ετέρων συναφών θεμάτων”,
β) το Ν.Δ. 108/1969 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Ν. Δ/τος 4209/1961 (περί… κλπ.), ως ούτος ετροποποιήθημεταγενεστέρως δια του άρθρου 1 του Ν.Δ. 419/1974 “περί αντικαταστάσεως της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.Δ. 180/1969”,
γ) τα άρθρα 8 παρ. 2 και 18 του Ν.Δ. 4354/1964 “περί απαγορεύσεως μεταφοράς επιβατών επί κομίστρω δια επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής και δημοσίας χρήσεως μετά ή άνευ μετρητού και άλλων τινών διατάξεων”,
δ) το δεύτερον εδάφιον της περιπτώσεως α` του άρθρου 34 του Ν.Δ. 102/1973 “περί οργανώσεως των διά λεωφορείων αυτοκινήτων εκτελουμένων δημοσίων επιβατικών συγκοινωνιών” και
ε) το Ν.Δ. 485/1974 “περί καταργήσεως του Ν.Δ. 223/1973 και “περί λήψεως μέτρων τινών βελτιώσεως και λειτουργίας των οδικών μεταφορικών μέσων μαζικής μεταφοράς επιβατών του ΕΚΤΕΛ, ως η περίπτωσις α` του άρθρου 8 αυτού αντικατεστάθη δια της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 62/1975 “περί συστάσεως Ειδικής Επιτροπής Συντάξεως Νέου Κώδικος Οδικής Κυκλοφορίας και “περί τροποποιήσεως της περιπτ. α` του άρθρου 8 του Ν.Δ. 485/1974 και της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.Δ. 449/1974, ως αύτη αντικατεστάθη δια του άρθρου 1 του Ν.Δ. 163/1974”.

3. Από της ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) ο Α.Ν. 88/1967 “περί άρσεως του περιορισμού της κυκλοφορίας ωρισμένου αριθμού επιβατηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως μετά ή άνευ μετρητού” και
β) το άρθρον 6 του Ν. 33/1975 “περί μειώσεως φορολογικών επιβαρύνσεων μεταφορικών τινων επιχειρήσεων και ρυθμίσεως ετέρων θεμάτων αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως”,
γ) αι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου τετάρτου, αι παρ. 1 και 4 του άρθρου έκτου ως και το εδάφιον πρώτον της παρ. 7 του άρθρου ογδόου του Ν.Δ. 768/1970 “περί ιδρύσεως Οργανισμού προς ανάληψιν των παρά της ΗΕΜ εκτελουμένων μεταφορών και “περί κυρώσεως της από 3 Δεκεμβρίου 1970 συμβάσεως μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου αφ` ενός και της περί ΗΕΜ και ΓΕΕ αφ` ετέρου”,
δ) η παρ. 4 του άρθρου 9 του Β.Δ. 532/1972 “περί Κωδικοποιήσεως εις ενιαίονκείμενον των “περί ιδρύσεως του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ισχυουσών διατάξεων”.

Άρθρον 43
Εναρξις ισχύος
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 25 Μαΐου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ