ΠΡΟΣΟΧΗ!! Έχει καταργηθεί από την 30/09/1985 με το Άρθρο 95 ΝΟΜΟΣ 1566/1985

Νόμος 576 ΦΕΚ Α΄102/13.4.1977
Περί οργανώσεως και διοικήσεως της Μέσης και Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ
ΓΕΝΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 1
Γενικά

1. Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευσις διακρίνεται εις Μέσην και Ανωτέραν.

2. Η Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευσις παρέχεται εις:
α) τας Τεχνικάς και Επαγγελματικάς Σχολάς και
β) τα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

3. Η Ανωτέρα Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευσις παρέχεται εις τας Ανωτέρας Τεχνικάς και Επαγγελματικάς Σχολάς.

4. Αι σχολικαί μονάδες της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως είναι ημερησίας ή εσπερινής φοιτήσεως. Εις τας σχολικάς μονάδας εσπερινής φοιτήσεως εγγράφονται μόνον εργαζόμενοι μαθηταί.

5. Δύνανται να συνιστώνται σχολικαί μονάδες Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως ημερησίας φοιτήσεως, εις τας οποίας μέρος των πρακτικών μαθημάτων και ασκήσεων γίνεται εις επί τούτω επιλεγομένους χώρους εργασίας. Οι μαθηταί των σχολικών τούτων μονάδων εργάζονται εις ανάλογον προς την ειδικότητα των θέσιν. Τα της συστάσεως των σχολικών μονάδων της παρούσης παραγράφου, του χρόνου και των όρων απασχολήσεως των μαθητών και πάσα συναφής λεπτομέρεια καθορίζονται διά Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας. Ωσαύτως δι` ομοίων Προεδρικών Διαταγμάτων ορίζονται τα του χρόνου και των όρων απασχολήσεως των μαθητών των σχολικών μονάδων εσπερινής φοιτήσεως.

6. Εντός της αυτής σχολικής μονάδος δύναται να λειτουργούν τμήματα υπό τας διακρίσεως των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου.

7. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 32 παρ.2 του Ν. 1304/1982 (Α` 144).

8. Η ανάπτυξις της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως γίνεται βάσει Πενταετούς Προγράμματος, εκπονουμένου υπό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και εντασσομένου εις το εν γένει πρόγραμμα αναπτύξεως της χώρας.

Άρθρον 2
Παροχαί

1. Η Δημοσία Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευσις παρέχεται δωρεάν.

2. Τα διδακτικά βιβλία χορηγούνται δωρεάν, αι δε δαπάναι λειτουργίας των σχολικών μονάδων αντιμετωπίζονται διά κρατικών επιχορηγήσεων προς τα Ταμεία αυτών.

3. Προς τους φοιτώντας παρέχονται κρατικαί υποτροφίαι, κατά τα εν παρ. 7 του παρόντος άρθρου οριζόμενα.

4. Το Δημόσιον ασφαλίζει, δαπάναις του, τους φοιτώντας κατά κινδύνων ατυχημάτων, εφ` όσον δεν έχουν ετέραν άμεσον ή έμμεσον ομοίαν, αντιστοίχου ύψους, ασφάλισιν. Ωσαύτως δύναται να ασφαλίζη τούτους και κατά κινδύνων υγείας.

5. Αι προς τους σπουδαστάς των Α.Ε.Ι. οικονομικαί διευκολύνσεις παρέχονται και εις τους σπουδαστάς των υπό του παρόντος Νόμου διεπομένων Ανωτέρων Σχολών του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ.

6. Μαθηταί οικούντες εις μακράν απόστασιν από του σχολείου των δύναται να μεταφέρωνται δωρεάν εις αυτό.

7. Διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών ορίζονται οι όροι και αι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 2, 3, 4, 5 και 6 του παρόντος άρθρου. Αι αναγκαιούσαι πιστώσεις εγγράφονται εις τον Προϋπολογισμόν εξόδων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρον 3
Γλώσσα
Εις απάσας τας σχολικάς μονάδας τας διεπομένας υπό του παρόντος νόμου εισάγεται από του σχολικού έτους 1977- 78 ως γλώσσα διδασκαλίας, αντικείμενον διδασκαλίας και γλώσσα των διδακτικών βιβλίων η Νεολληνική (Δημοτική), ως διεμορφώθη εις πανελλήνιον εκφραστικόν όργανον του Ελληνικού Λαού και των δοκίμων συγγραφέων του ύΕΘνους, συντεταγμένη, άνευ ιδιωματισμών και ακροτήτων.

Άρθρον 4
Προσωπικόν
Το προσωπικόν της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως διακρίνεται εις Εποπτικόν, Εκπαιδευτικόν και Διοικητικόν.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄

Άρθρον 5

Άρθρον 6
Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί

1. Αι Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί επιδιώκουν την εμπέδωσιν της εις το Γυμνάσιον κτηθείσης γενικής μορφώσεως, κυρίως δε την ανάπτυξιν των δεξιοτήτων και γνώσεων των μαθητών των, ώστε να δύνανται ούτοι να σταδιοδρομήσουν εις ωρισμένην τεχνικήν ή επαγγελματικήν ειδικότητα.

2. Η φοίτησις είναι διαρκείας δύο εως τεσσάρων εξαμήνων, αναλόγως της ειδικότητος, επιμηκύνεται δε κατά εν η δύο εξάμηνα, οσάκις πραγματοποιείται εις τμήματα εσπερινής φοιτήσεως η περί ων η παράγραφος 5 του άρθρου 1.

3. Εις το α` εξάμηνον εγγράφονται, άνευ εξετάσεων, οι κεκτημένοι απολυτήριον Γυμνάσιον του Ν. 309/76 η ενδεικτικόν Γ` τάξεως εξαταξίου Γυμνασίου.

Άρθρον 7
Ιδρυσις, κατάργησις, μετατροπή και μεταφορά Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών. Πρότυποι Σχολαί.

1. Η ίδρυσις Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών και η ανάλογος αύξησις των οργανικών θέσεων του προσωπικού αυτών ενεργούνται διά Π. Δ/των, εκδιδομένων άπαξ του έτους, κατά μήνα Μάρτιον, προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, βάσει του εν παρ. 8 του άρθρου 1 του παρόντος Προγράμματος. Αι διατάξεις της παρούσης παραγράφου εφαρμόζονται από του σχολικού έτους 1977-78, η δε ίδρυσις Σχολών κατά το τρέχον σχολικόν έτος πραγματοποιείται κατά τας μέχρι της ισχύος του παρόντος ισχυούσας διατάξεις.

2. Η κατάργησις και η συγχώνευσις Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών και η ανάλογος μείωσις των οργανικών θέσεων του προσωπικού αυτών ενεργούνται διά Π.Δ/των, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη εισηγήσει των οικείων Εποπτών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως. Εις την περίπτωσιν ταύτην το τυχόν πλεονάζον προσωπικόν διατηρείται ως υπεράριθμον, εξελισσόμενον κανονικώς.

3. Η μετατροπή Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής ημερησίας φοιτήσεως εις εσπερινήν και αντιστρόφως, ως και η μετονομασία ή μεταφορά έδρας, ενεργούνται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη εισηγήσει των οικείων Εποπτών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως.

4. Εις την έδραν εκάστης Ανωτέρας Εκπαιδευτικής Περιφερείας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως δύναται να λειτουργή μια Πρότυπος Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή διά την πρακτικήν παιδαγωγικήν επιμόρφωσιν του διδακτικού προσωπικού τη Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως και την εφαρμογήν προτύπων προγραμμάτων, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη εισηγήσει των οικείων Εποπτών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, υπό την επιστημονικήν εποπτείαν του ΚΕΜΕ.

Άρθρον 8
Οργάνωσις-Λειτουργία-Τίτλοι

1. Ο αριθμός των μαθητών εκάστης τάξεως ορίζεται εις 35, δυνάμενος κατ` εξαίρεσιν να ανέλθη και μέχρι 40.

2. Η λειτουργία τμημάτων ειδικότητος με μαθητάς ολιγωτέρους των 15 ανά τάξιν δύναται να αναστέλληται κατά το τέλος του σχολικού έτους δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκδιδομένης κατόπιν ητιολογημένης εισηγήσεως του οικείου Γενικού Επιθεωρητού. Οσάκις συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι (εθνικοί, γεωγραφικοί) δύναται να ιδρύωνται τμήματα ειδικότητος και όταν ο αριθμός των μαθητών ανά τάξιν υπερβαίνη τους 7.

3. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται τα αφορώντα εις
α) την οργάνωσιν και λειτουργίαν των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών,
β) τα τμήματα ειδικοτήτων και τας εν αυτοίς κατευνθύσεις,
γ) τα διδασκόμενα μαθήματα και τας πρακτικάς ασκήσεις,
δ) τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα,
ε) τον χαρακτηρισμόν των μαθημάτων, ως πρωτευόντων και δευτερόντων ή βασικών και μη βασικών, στ) την έναρξιν και λήξιν των διδακτικών περιόδων και του σχολικού έτους
ζ) τας σχολικάς διακοπάς,
η) τας μετεγγραφάς, την φοίτησιν, τα πειθαρχικά παραπτώματα των μαθητών, τας πάσης φύσεως εξετάσεις και τον χρόνον διενεργείας αυτών, την βαθμολογίαν, τον χαρακτηρισμόν της επιδόσεως και της διαγωγής, τους τίτλους και τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά σπουδών, μετά τυχόν προηγουμένην άσκησιν εις το επάγγελμα μη δυναμένην να υπερβή το δίμηνον ανά έτος σπουδών, ως και παν συναφές θέμα.

4. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 32 παρ.3 του Ν. 1304/1982 (Α` 144).

Άρθρον 9
Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια

1. Τα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια σκοπόν έχουν να προσφέρουν πλουσιωτέραν και ευρυτέραν της γυμνασιακής γενικήν μόρφωσιν, κυρίως δε να μεταδώσουν εις τους μαθητάς τας απαιτουμένας τεχνικάς ή επαγγελματικάς γνώσεις και να αναπτύξουν τας δεξιότητος αυτών, ώστε ούτοι, μετά την αποφοίτησίν των, να δύνανται να απασχοληθούν επιτυχώς εις ωρισμένον τεχνικόν ή επαγγελματικόν κλάδον.

2. Η φοίτησις εις τα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια είναι διαρκείας εξ (6) εξαμήνων, επιμηκύνεται δε κατά δύο εξάμηνα, οσάκις πραγματοποιήται εις τμήματα εσπερινής φοιτήσεως ή περί ων η παράγραφος 5 του άρθρου 1 του παρόντος.

3. Εις το α` εξάμηνον εγγράφονται οι κεκτημένοι απολυτήριον Γυμνασίου του Ν. 309/76 ή ενδεικτικόν Γ` τάξεως εξαταξίου Γυμνασίου ή πτυχίον Κατωτέρας Τεχνικής ή Επαγγελματικής Σχολής. Η εγγραφή γίνεται κατόπιν εισιτηρίων εξετάσεων, πραγματοποιουμένων κατά τα εκάστοτε οριζόμενα δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρον 10
Εισαγωγή εις Ανωτέρας και Ανωτάτας Σχολάς
Οι απόφοιτοι των Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων δύναται να εισάγωνται εις τας Ανωτέρας Τεχνικάς και Επαγγελματικάς Σχολάς, τας Παιδαγωγικάς Ακαδημίας, τας Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής, τας Σχολάς Οικιακής Οικονομίας, την Ανωτάτην Σχολήν Καλών Τεχνών, ως και εις τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αντιστοίχου ή συναφούς ειδικότητος, υπό τας αυτάς προϋποθέσεις εισαγωγής των αποφοίτων των Λυκείων του Ν. 309/76 και υπό τον όρον ότι έχουν ακολουθήσει επιτυχώς, κατά την διάρκειαν της φοιτήσεως των εντός του Λυκείου, τα διά την εισαγωγήν εις εκάστην συγκεκριμένην Ανωτάτην Σχολήν απαιτούμενα πρόσθετα μαθήματα, άτινα ορίζονται διά Πρ.Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρον 11
Ιδρυσις, κατάργησις, μετατροπή, μεταφορά, οργάνωσις, λειτουργία και τίτλοι Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων

1. Αι διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και επί των Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

2. Εις τα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια διδάσκονται υποχρεωτικώς μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά της αντιστοίχου ειδικότητος, φυσικομαθηματικά και φιλολογικά, ως και στοιχεία Δημοκρατικής Οργανώσεως της Πολιτείας.

3. Τα Τεχνικά Λύκεια περιλαμβάνουν τμήματα των επομένων τομέων: α) Μηχανολογικού, β) Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού, γ) Δομικού, δ) Χημικού και Μεταλλουργικού.

4. Τα Επαγγελματικά Λύκεια περιλαμβάνουν τμήματα των επομένων τομέων: α) Οικονομίας και διοικήσεως, β) Γεωργικού και Κτηνοτροφικού, γ) Κοινωνικών Υπηρεσιών.

5. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να συνιστώνται τμήματα Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων υπαγόμενα και εις ετέρους τομείς.

Άρθρον 12
Κέντρα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως

1. Πλείονες Σχολικαί Μονάδες περί ων αι περιπτώσεις α` και β` της παρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος, εδρεύουσαι εν τη αυτή πόλει, δύναταινα συγκροτούν ενιαίαν εκπαιδευτικήν μονάδα, το Κέντρον Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαιδεύσεως (Κ.Ε.Τ.Ε.).

2. Επί των Κ.Ε.Τ.Ε. εφαρμόζονται αναλόγως αι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του παρόντος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ

Άρθρον 13
Διακρίσεις-Κλάδοι
Το Εκπαιδευτικόν Προσωπικόν της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως είναι μόνιμον, ανήκει δε εις τους ως έπεται κλάδους:
Κλάδος 1: Διπλωματούχων ή Πτυχιούχων Ανωτάτων Πολυτεχνικών Σχολών ή Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων.
Κλάδος 2: Πτυχιούχων Οικονομικών, Πολιτικών ή Νομικών Ανωτάτων Σχολών.
Κλάδος 3: Πτυχιούχων Φυσικομαθηματικών Ανωτάτων Σχολών.
Κλάδος 4: Πτυχιούχων Θεολόγων ή Φιλολόγων ή Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής Φιλολογίας.
Κλάδος 5: Πτυχιούχων λοιπών Ανωτάτων Σχολών.
Κλάδος 6: Πτυχιούχων Φυσικής αγωγής.
Κλάδος 7: Πτυχιούχων ΑΣΕΤΕΜ ή λοιπών Ανωτέρων Σχολών Τεχνολόγων Μηχανικών.
Κλάδος 8: Πτυχιούχων λοιπών Ανωτέρων Σχολών.
Κλάδος 9: Πτυχιούχων ΠΑΤΕΣ της ΣΕΛΕΤΕ (τμήματος Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων).
Κλάδος 10: Πτυχιούχων Μέσων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών (προσωρινός).
Κλάδος 11: Πτυχιούχων Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών παλαιού τύπου ή Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών.

Άρθρον 14
Οργανικαί θέσεις και προσόντα εκπαιδευτικού προσωπικού

1. Κλάδος 1 Διπλωματούχων ή Πτυχιούχων Πολυτεχνικών Ανωτάτων Σχολών ή Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων: Θέσεις Διευθυντής Λυκείου επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 92 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 94 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 7 95 Καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 4-6 ενιαίαι 219 —– Σύνολον 500 Προσόντα:
α) Δίπλωμα Ανωτάτης Πολυτεχνικής Σχολής της ημεδαπής ή πτυχίον Φυσικού Τμήματος Φυσικομαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου της ημεδαπής μετ` ενδεικτικού μεταπτυχιακών σπουδών Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμοι τίτλοι ομοταγών Σχολών της αλλοδαπής.
β) Διετής επαγγελματική ή διδακτική πείρα από κτήσεως πτυχίου και
γ) Πτυχίον Παιδαγωγικών σπουδών της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαιδεύσεως (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.).

2. Κλάδος 2: Πτυχιούχων οικονομικών, πολιτικών ή νομικών Ανωτάτων Σχολών.
Θέσεις
Διευθυντής Λυκείου επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 64 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 70 Καθηγητής επί μισθολογικών κλιμακίω 7 60 Καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 3-6 ενιαίαι 219 —– Σύνολον 413
Προσόντα:
α) Πτυχίον οιουδήποτε τμήματος Νομικής Σχολής της ημεδαπής ή ΑΣΟΕΕ ή ΠΑΣΠΕ ή ΑΒΣ ή ισότιμον πτυχίον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής,
β) διετής επαγγελματική ή διδακτική πείρα από κτήσεως πτυχίου και γ) πτυχίον παιδαγωγικών σπουδών της ΣΕΛΕΤΕ.

3. Κλάδος 3: Πτυχιούχων Φυσικομαθηματικών Ανωτάτων Σχολών. Θέσεις
Διευθυντής Λυκείου επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 20 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 28 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 7 54 Καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 3-6 ενιαία 198 —– Σύνολον 300
Προσόντα: Πτυχίον οιουδήποτε τμήματος Φυσικομαθηματικής Σχολής της ημεδαπής ή ισότιμον πτυχίον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής.

4. Κλάδος 4: Πτυχιούχων Θεολόγων ή Φιλολόγων ή Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Φιλολογίας.
Θέσεις
Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 40 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 38 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 7 120 Καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 3-6 ενιαίαι 402 —– Σύνολον 600
Προσόντα: Πτυχίον Πανεπιστημιακής Σχολής της ημεδαπής αντιστοίχου ειδικότητος ή ισότιμον πτυχίον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής μετ` απολυτηρίου Ελληνικού Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου. Επί εν έτος από της δημοσιεύσεως του παρόντος επιτρέπεται ο διορισμός εις θέσεις καθηγητών Αγγλικής ή Γαλλικής και κατόχων απολυτηρίου εξαταξίου Γυμνασίου μετά πτυχίου PROFICIENCY CAMBRIDGE ή MICHIGAN ή του COYR SPECIAL του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και Παιδαγωγικού πτυχίου της ΣΕΛΕΤΕ μη υπερβόντων το 45ον έτος της ηλικίας των.

5. Κλάδος 5: Πτυχιούχων λοιπών Ανωτάτων Σχολών:
Θέσεις
Διευθυντής Λυκείου επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 10 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 20 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 7 35 Καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 3-6 ενιαίαι 122 —– Σύνολον 187
Προσόντα: α) πτυχίον Ανωτάτης Σχολής της ημεδαπής αντιστοίχου ειδικότητος ή ισότιμον πτυχίον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής, β) διετής επαγγελματική ή διδακτική πείρα από κτήσεως πτυχίου και γ) πτυχίον παιδαγωγικών σπουδών ΣΕΛΕΤΕ.

6. Κλάδος 6: Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.
Θέσεις
Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 3 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 6 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 7 20 Καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 3-6 ενιαίαι 71 —– Σύνολον 100
Προσόντα: Πτυχίον Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής ή ισότιμον πτυχίον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής.

7. Κλάδος 7: Πτυχιούχων ΑΣΕΤΕΜ ή λοιπών Ανωτέρων Σχολών Τεχνολόγων Μηχανικών.
Θέσεις
Διευθυντής Σχολής επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 35 Διευθυντής Σχολής επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 130 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 7 220 Καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 3-6 ενιαίαι 895 —– Σύνολον 1280
Προσόντα: Πτυχίον Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΕΤΕΜ) της ΣΕΛΕΤΕ ή ισότιμον πτυχίον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής Ελλείψει πτυχιούχων της ΑΣΕΤΕΜ, ως προσόν ορίζεται: α) πτυχίον Ανωτέρας Τεχνικής Σχολής της ημεδαπής, β) διετής επαγγελματική ή διδακτική πείρα από κτήσεως του πτυχίου και γ) πτυχίον παιδαγωγικών σπουδών ΣΕΛΕΤΕ.

8. Κλάδος 8: Πτυχιούχων λοιπών Ανωτέρων Σχολών.
Θέσεις
Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 3 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 9 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 7 28 Καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 2-6 ενιαίαι 97 —– Σύνολον 137
Προσόντα: α) πτυχίον Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής της ημεδαπής ή Σχολής Οικιακής Οικονομίας ή ισότιμον πτυχίον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής, β) διετής επαγγελματική ή διδακτική πείρα από κτήσεως πτυχίου και γ) πτυχίον παιδαγωγικών σπουδών ΣΕΛΕΤΕ.

9. Κλάδος 9: Πτυχιούχων ΠΑΤΕΣ της ΣΕΛΕΤΕ (Τμήματος Επαγγελματικών Λυκείων).
Θέσεις
Προϊστάμενος Εργαστηρίου επί μισθολογικώ κλιμακίω 7 60 Προϊστάμενος Εργαστηρίου επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 5-6 ενιαίαι 600 Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 1-4 ενιαίαι 1355 —— Σύνολον 2015
Προσόντα: α) πτυχίον Τεχνικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή Μέσης Τεχνικής ή Επαγγελματικής Σχολής, β) διετής επαγγελματική πείρα από λήψεως πτυχίου και γ) πτυχίον Παιδαγωγικών σπουδων ΣΕΛΕΤΕ.

10. Κλάδος 10: Πτυχιούχων Μέσων Τεχνικών ή Επαγγελματικών Σχολών (προσωρινός).
Θέσεις
Προϊστάμενος εργαστηρίου επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 5-6 ενιαίαι 150 Εκπαιδευτικός εργαστηρίου επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 1-4 ενιαίαι 200 —– Σύνολον 350
Αι καθ` οιανδήποτε τρόπον κενούμεναι θέσεις του κλάδου τούτου προσαυξάνουν τας εν τω εισαγωγικώ βαθμώ θέσεις του κλάδου 9.

11. Κλάδος 11: Πτυχιούχων Κατωτέρων Τεχνικών ή Επαγγελματικών Σχολών ή Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών.
Θέσεις
Αρχιτεχνίται επί μισθολογικώ κλιμακίω 6 20 Τεχνίται Α` επί μισθολογικώ κλιμακίω 5 40 Τεχνίται Β` επί μιθσολογικοίς κλιμακίοις 1-4 ενιαίαι 440 —– Σύνολον 500
Προσόντα: Πτυχίον Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής ή Κατωτέρας Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής και τριετής επαγγελματική πείρα από κτήσεως πτυχίου.

12. Δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται ο αριθμός των θέσεων εν εκάστη ειδικότητι των εν άρθρω 13 Κλάδων, ως και η κατανομή αυτών ανά τας σχολικάς μονάδας.

13. ύΟπου εν τω παρόντι άρθρω απαιτείται επαγγελματική πείρα, αύτη αποδεικνύεται διά πιστοποιητικού αρμοδίας Αρχής.

14. Οι κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος υπηρετούντες εις τον προσωρινόν κλάδον 10 αποκτώντες το απαιτούμενον πτυχίον παιδαγωγικών σπουδών μετατάσσονται αυτοδικαίως εις τον κλάδον 9, μεταφερομένων των αντιστοίχων οργανικών θέσεων.

Άρθρον 15
Λοιπαί διατάξεις περί προσόντων

1. Εν ελλείψει υποψηφίων πορς διορισμόν εχόντων την κατά περίπτωσιν απαιτουμένην επαγγελματικήν ή διδακτικήν πείραν ή πτυχίον ΣΕΛΕΤΕ διορίζονται υποψήφιοι με μειωμένην επαγγελματικήν ή διδακτικήν πείραν ή άνευ πτυχίου ΣΕΛΕΤΕ, υποχρεούμενοι να αποκτήσουν τα ελλείποντα προσόντα κατά τα δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οριζόμενα. Οι μη αποκτώντες τα προσόντα ταύτα δεν δύναται να προαχθούν πέραν του ανωτέρου βαθμού και μισθολογικού κλιμακίου των ενιαίων θέσεων του κλάδου των.

2. Το πτυχίον ΣΕΛΕΤΕ αποτελεί απαραίτητον προσόν διά τον διορισμόν εις θέσεις του Κλάδου 9.

Άρθρον 16
Διορισμός

1. Ο διορισμός εις θέσεις των κλάδων 3, 4, 6, 7 και 9 ενεργείται βάσει πινάκων διοριστέων ανά κλάδων και ειδικότητα καταρτιζομένων υπό της Γενικής Διευθύνσεως Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, κατ` ανάλογον εφαρμογήν του άρθρου 45 του Νόμου 309/76. Εις τους πίνακας του Κλάδου 7 προτάσσονται οι έχοντες πτυχείου ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ, εις δε τους πίνακας του Κλάδου 4, ειδικότητος ξένων γλωσσών, προτάσσονται οι έχοντες Πανεπιστημιακόν πτυχίον. Τα της εφαρμογής της παρούσης παραγράφου καθορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Ο διορισμός εις θέσεις των λοιπών κλάδων ενεργείται κατόπιν προκηρύξεως των θέσεων και επιλογής, πραγματοποιουμένης μετά γνώμην του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, κατ` εξαίρεσιν των ισχυουσών γενικών διατάξεων, συμφώνως προς διαδικασίαν οριζομένην διά Π.Δ/των, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Το εκπαιδευτικόν προσωπικόν διορίζεται με το εισαγωγικόν μισθολογικόν κλιμάκιον εκάστου κλάδου επί διετεί δοκιμαστική υπηρεσία, μετά την λήξιν της οποίας μονιμοποιείται, εφ` όσον αύτη κριθή ευδόκιμος, μετά σύμφωνον γνώμην του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δημοσιευομένων εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Ως ανώτατον όριον ηλικίας διορισμού εις θέσεις των κλάδων 1, 2, 5, 7 και 8 ορίζεται το 40όν έτος. Ως ανώτατον όριον ηλικίας διορισμού εις θέσεις των λοιπών κλάδων, ορίζεται το προβλεπόμενον υπό των γενικών διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικος. Το ανώτατον όριον ηλικίας διορισμού εις θέσεις πάντων των κλάδων ανέρχεται κατ` εξαίρεσιν εις το 50όν έτος διά τους έχοντας δεκαετή τουλάχιστον προϋπηρεσίαν από κτήσεως του τυπικού προσόντος διορισμού εις το Δημόσιον ή Ν.Π.Δ.Δ. ή εις Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας ή εις Ελληνικά σχολεία της αλλοδαπής ή της Κυπριακής Δημοκρατίας ή εις Ιδιωτικάς Τεχνικάς ή Επαγγελματικάς Σχολάς.

Άρθρον 17
Οργανα Διοικήσεως

1. Εκαστον ΚΕΤΕ διευθύνει Διευθυντής Λυκείου προερχόμενος εκ κλάδων 1 , 2 ή 3 και οριζόμενος μετά του αναπληρωτού του δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετ` εισήγησιν του οικείου Επόπτου.

2. Εκαστον Τεχνικόν Λύκειον διευθύνει Διευθυντής Λυκείου προερχόμενος εκ των κλάδων 1 ή 3 και ελλείψει τούτων ο αρχαιότερος των εν αυτώ υπηρετούντων εκπαιδευτικών των αυτών κλάδων.

3. Εκαστον Επαγγελματικόν Λύκειον διευθύνει Διευθυντής Λυκείου προερχόμενος εκ των κλάδων 2 ή 3 ή 5, ελλείψει δε τούτων ο αρχαιότερος υπηρετών εκπαιδευτικός των κλάδων 2 ή 3 ή 4 ή 5.

4. Εκάστην Τεχνικήν και Επαγγελματικήν Σχολήν διευθύνει Διευθυντής Σχολής του κλάδου 7 και ελλείψει τούτου ο αρχαιότερος των εν αυτή υπηρετούντων του αυτού κλάδου, ελλείψει δε και τούτων ο αρχαιότερος υπηρετών εκπαιδευτικός του κλάδου 8.

5. Εκάστου τμήματος ειδικότητος Τεχνικού Λυκείου προϊσταται ο αρχαιότερος των υπηρετούντων Εκπαιδευτικών, αντιστοίχου ειδικότητος, προερχόμενος εκ του κλάδου 1, ελλείψει δε εκπαιδευτικών εκ του κλάδου τούτου ο αρχαιότερος υπηρετών εκπαιδευτικός του κλάδου 7.

6. Εκάστου τμήματος ειδικότητος Επαγγελματικού Λυκείου προϊσταται ο αρχαιότερος των υπηρετούντων εκπαιδευτικών αντιστοίχου ειδικότητος, προερχόμενος εκ των κλάδων 2 ή 3 ή 4 ή 5, ελλείψει δε εκπαιδευτικών της ειδικότητος εκ των κλάδων τούτων ο αρχαιότερος υπηρετών εκπαιδευτικός, αντιστοίχου ειδικότητος, προερχόμενος εκ του κλάδου 8.

7. Εκάστου Τμήματος Ειδικότητος Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής προϊσταται ο αρχαιότερος των υπηρετούντων εκπαιδευτικών αντιστοίχου ειδικότητος, προερχόμενος εκ των κλάδων 7 και 8.

8. Προϊστάμενος εκάστου εργαστηρίου είναι ο αρχαιότερος των υπηρετούντων εκπαιδευτικών αντιστοίχου ειδικότητος προερχόμενος εκ του κλάδου 9.

9. Τα των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των Διευθυντών ΚΕΤΕ, Λυκείων και Σχολών, των Προϊσταμένων των Τμημάτων και των Εργαστηρίων, ως και τα αφορώντα εις τα καθήκοντα του προσωπικού, ορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

10. Ο Διεθυντής ΚΕΤΕ ασκεί παραλλήλως και καθήκοντα Διευθυντούς ενός των εν αυτώ Λυκείων, εφ` όσον ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών εις το ΚΕΤΕ δεν υπερβαίνει του 350.

11. Εις τους ασκούντας καθήκοντα Διευθυντού Λυκείου ή Προϊσταμένου Τμήματος ή Εργαστηρίου εκπαιδευτικούς απονέμεται κατά την διάρκειαν της ασκήσεως των καθηκόντων των, εφ` όσον τούτο απαιτείται, διά πράξεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δημοσιευομένων εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο προσήκων βαθμός, άνευ δικαιώματος απολήψεως των αποδοχών των αντιστοιχουσών εις τον απονεμόμενον βαθμόν.

Άρθρον 18
Διδασκαλίαι – Ωραι – Ανάθεσις

1. Αι ώραι εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων υπό του προσωπικού ορίζονται ως ακολούθως:
α. Διευθυντής Κ.Ε.Τ.Ε. ώραι 8.
β. Διευθυντής Λυκείου ώραι 10.
γ. Διευθυντής Σχολής ώραι 10.
δ. Προϊστάμενος Τμήματος ώραι 16.
ε. Προϊστάμενος Εργαστηρίου ώραι 20.
στ. Λοιπόν προσωπικόν Κλάδων 1 – 8, περιλαμβανομένων και των υπό στοιχεία α` – ε` μη ασκούντων διοίκησιν, ώραι 21 επί εχόντων μισθολογικά κλιμάκια 2-4, ώραι 19 επί εχόντων μισθολογικά κλιμάκια 5-6 και ώραι 18 επί εχόντων μισθολογικά κλιμάκια 7-9.
Οι εκ τούτων ανήκοντες εις τον Κλάδον 6 διδάσκουν 3 ώρας ολιγωτέρας των ομοιοβάθμων των των λοιπών κλάδων. ζ. Λοιπόν προσωπικόν Κλάδων 9 και 10, μη σκουν διοίκησιν, ώραι 22. η. Προσωπικόν Κλάδου 11 ώραι 28.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 35 του Ν.1143/1981 (ΦΕΚ Α 80)

2. Επιτρέπεται η επί ωριαία αποζημιώσει ανάθεσις διδασκαλίας και εργαστηριακών ασκήσεων εις πρόσωπα έχοντα τα απαιτούμενα προσόντα υπό τας ακολούθους προϋποθέσεις:
α. Οσάκις αι ώραι διδασκαλίας και εργαστηριακών ασκήσεων δεν δικαιολογούν τον διορισμόν μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
β. Οσάκις αι κατά το πρόγραμμα ώραι διδασκαλίας δεν καλύπτονται υπό του υπηρετούντος μονίμου προσωπικού.

3. Ωσαύτως επιτρέπεται, συντρεχουσών των προϋποθέσεων της προηγουμένης παραγράφου, η ανάθεσις διδασκαλίας και εργαστηριακών ασκήσεων και εις το τακτικόν εκπαιδευτικόν προσωπικόν της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, μέχρι δέκα ωρών εβδομαδιαίως επί ωριαία αποζημιώσει.

4. Αι εν παραγράφοις 2 και 3 του παρόντος άρθρου αναθέσεις ενεργούνται δι` αποφάσεων του αρμοδίου Γεν. Επιθεωρητού Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, μετ` εισήγησιν του αρμοδίου Δ/ντού της εκπαιδευτικής μονάδος και ανατρέχουν εις τον χρόνον αναλήψεως υπηρεσίας.

5. Ως ωριαία αποζημίωσις ορίζεται το 1/70 των πάσης φύσεως αποδοχών του εισαγωγικού βαθμού του αντιστοίχου κλάδου, άνευ προσαυξήσεων τριετιών και πολυετίας.

6. Απαν το εν παραγράφω 1 του παρόντος άρθρου προσωπικόν υποχρεούται όπως παραμένη εις την σχολικήν μονάδα, κατά τας εργασίμους ημέρας και πάντως ουχί πέραν του εξαώρου ημερησίως, δια την διδασκαλίαν, τας εργαστηριακάς ασκήσεις και την προσφοράν άλλων υπηρεσιών. Το έρχον του προσωπικού τούτου καθορίζει ο Διευθυντής εκάστης σχολικής μονάδος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ

Άρθρον 19
Εποπτικόν Προσωπικόν
Το εποπτικόν προσωπικόν της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως αποτελούν οι Γενικοί Επιθεωρηταί και οι Επόπται.

Άρθρον 20
Εκπαιδευτικαί Περιφέρειαι – Προϊστάμενοι
Σημ.: όπως το άρθρο 20 καταργήθηκε με το άρθρο 41, παρ.1 του Ν. 1304/1982 (ΦΕΚ Α` 144).

Άρθρον 21
Γενικοί Επιθεωρηταί
Σημ.: όπως το άρθρο 20 καταργήθηκε με το άρθρο 41, παρ.1 του Ν. 1304/1982 (ΦΕΚ Α` 144).

Άρθρον 22
Ανώτεραι Εκπαιδευτικαί Περιφέρειαι Προϊστάμενοι

1. Η Χώρα διαιρείται εις τέσσαρας (4) Ανωτέρας Εκπαιδευτικάς Περιφερείας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως.

2. Εκάστης Ανωτέρας Εκπαιδευτικής Περιφερείας προϊσταται Επόπτης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαδεύσεως.

3. Τα όρια εκάστης Ανωτέρας Εκπαιδευτικής Περιφερείας, αι εις αυτήν υπαγόμεναι Εκπαιδευτικαί Περιφέρειαι και η έδρα αυτής ορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

4. Τον Επόπτην ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενον, αναπληροί ο αρχαιότερος των εν τη έδρα του υπηρετούντων Γενικών Επιθεωρητών, προερχόμενος εκ των Κλάδων 1 ή 2 ή 3, ασκών παραλλήλως και τα κύρια καθήκοντα αυτού.

Άρθρον 23
Επόπται

1. Συνιστώνται τέσσαρας (4) θέσεις Εποπτών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως επί μισθολογικώ κλιμακίω 11, κατανεμόμεναι ως ακολούθως:
α) Εκ του Κλάδου 1, πλην Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων: δύο (2).
β) Εκ του Κλάδου 2: μία (1). γ) Εκ του Κλάδου 3 ή Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων: μία (1).

2. Οι Επόπται είναι διοικητικοί προϊστάμενοι του εις την δικαιοδοσίαν των υπαγομένου διδακτικού και εποπτικού προσωπικού. Ούτοι καθοδηγούν τους εις αυτούς υπαγομένους Γενικούς Επιθεωρητάς εις τα εποπτικά των έργα, συμβάλλουν εις την επί επιστημονικής βάσεως οργάνωσιν των Προτύπων Σχολείων της Περιφερείας των και συντονίζουν και παρακολουθούν το έργον επιμορφώσεως του διδακτικού προσωπικού.

3. Τα καθήκοντα και αι αρμοδιότητες των Εποπτών ορίζονται ειδικώτερον διά Π.Δ/των εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

4. Εις Επόπτην προάγεται Γενικός Επιθεωρητής, προερχόμενος εκ των κλάδων 1 ή 2 ή 3, μετά διετή υπηρεσίαν εις τον βαθμόν του Γενικού Επιθεωρητού.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟΝ
ΑΝΩΤΕΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄

Άρθρον 24
Γενικά Βαθμίς
Η Ανωτέρα Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευσις ανήκει εις την τρίτην βαθμίδα Εκπαιδεύσεως, παρέχεται δε εις τας Ανωτέρας Τεχνικάς και Επαγγελματικάς Σχολάς.

Άρθρον 25
Ανώτεραι Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί

1. Αι Ανώτεραι Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί σκοπόν έχουν την παροχήν εις τους σπουδαστάς αυτών των απαιτουμένων θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων, ώστε ούτοι να καταστούν ανωτέρου επιπέδου στελέχη, συμβάλλοντα εις την ανάπτυξιν ωρισμένου τομέως της εθνικής οικονομίας, δι` εφαρμογής των επιστημονικών πορισμάτων και μελετών.

2. Η φοίτησις είναι ημερησία υποχρεωτική, διαρκείας τεσσάρων (4) έως εξ (6) εξαμήνων, αναλόγως της ειδικότητος.

3. Εις το α` εξάμηνον εγγράφονται, επί ίσοις όροις, οι κεκτημένοι απολυτήριον Λυκείου του Ν. 309/1976 ή απολυτήριον εξαταξίου Γυμνασίου ή πτυχίον Τεχνικού επαγγελματικού Λυκείου εφαρμοζομένων αναλόγως των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων περί εγγραφής εις το πρώτον έτος των Α.Ε.Ι.

4. Ο αριθμός των εγγραφομένων εις το α` εξάμηνον εκάστου τμήματος ορίζεται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. Μέχρι και του σχολικού έτους 1981-1982 δύναται να εγγράφωνται εις τας Ανωτέρας Τεχνικάς και Επαγγελματικάς Σχολάς και απόφοιτοι των διά του παρόντος καταργουμένων Μέσων Επαγγελματικών και Τεχνικών Σχολών. Η αναλογία των εκ των Σχολών τούτων προερχομένων καθορίζεται διά των παρ. 4 αποφάσεων.

6. Πτυχιούχοι ή σπουδαστές ανώτατων ή ανώτερων Σχολών, μπορούν να κατατάσσονται στις ανώτερες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές, εκτός από το πρώτο και το τελευταίο εξάμηνο σπουδών. Προκειμένου περί σπουδαστών ιδιωτικών ανώτερων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, οι οποίες αναστέλλουν ή διακόπτουν τη λειτουργία τους για οποιοδήποτε λόγο, επιτρέπεται η κατάταξη σε όλα τα εξάμηνα σπουδών. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια κατά την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 του Ν. 1238/1982 (ΦΕΚ Α 35).

Άρθρον 26
Ιδρυσις – Οργάνωσις – Λειτουργία – Τύποι των Ανωτέρων Σχολών

1. Αι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 και των παρ. 2 και 3 του άρθρου 8 του παρόντος έχουν ανάλογον εφαρμογήν και επί των Ανωτέρων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών.

2. Αι Ανώτεραι Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί διακρίνονται εις Σχολάς:
α) Τεχνολόγων Μηχανικών.
β) Τεχνολόγων Κλωστοϋφαντουργίας.
γ) Τεχνολόγων Γεωπονίας και Αρδεύσεων – Δασοπονίας – Κτηνοτροφίας – Ιχθυοκομίας.
δ) Τεχνολόγων Τροφίμων.
ε) Στελεχών Επιχειρήσεων.
στ) Στελεχών Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών.
ζ) Στελεχών Υγείας και Κοινωνικής Προνοίας.

3. Διά Π.Δ/των εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύναται να ιδρύωνται και Σχολαί καλύπτουσαι τομείς επί πλέον των εν παρ. 2 αναφερομένων.

4. Εκάστη Σχολή περιλαμβάνει εν ή περισσότερα τμήματα ειδικότητος, έκαστον δε τμήμα δύναται να περιλαμβάνη κατευθύνσεις εξειδικεύσεως.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.)

Άρθρον 27
Ιδρυσις – Κατάργησις – Μεταφορά – Οργάνωσις

1. Τα κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (Κ.Α.Τ.Ε.) συγκροτούν πλείονες Ανώτεραι Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί. Λειτουργία Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής μη ανηκούσης εις Κ.Α.Τ.Ε.Ε. δεν επιτρέπεται.

2. Η ίδρυσις Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και η συνεπεία ταύτης αύξησις των οργανικών θέσεων του προσωπικού ενεργούνται διά Π.Δ/των, εκδιδομένων, κατά μήνα Μάρτιον, προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

3. Η κατάργησις ή συγχώνευσις Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και η συνεπεία τούτων μείωσις των οργανικών θέσεων του προσωπικού ενεργούνται δια Π.Δ/των, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εις την περίπτωσιν ταύτην το υπηρετούν προσωπικόν κατανέμεται εις τα λειτουργούντα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ως υπεράριθμον, εφ` όσον δεν υφίστανται αντίστοιχοι οργανικαί κεναί θέσεις, εξελισσόμενον κανονικώς.

4. Διά Πρ. Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζονται τα της διαρθρώσεως των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και καταρτίζονται οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. των Σχολών και των υπηρεσιών αυτών.

Άρθρον 28
Οργανα διοικήσεως των Κ.Α.Τ.Ε.Ε.

1. Οργανα διοικήσεως εκάτου Κ.Α.Τ.Ε.Ε. είναι τα ακόλουθα:
α) Η επιτροπή Διοικήσεως του Κ.Α.Τ.Ε.Ε.
β) Ο Γενικός Διευθυντής.
γ) Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.
δ) Οι Διευθυνταί Σχολών.
ε) Οι Προϊσταμένοι Τμημάτων.

2. Η επιτροπή Διοικήσεως συντίθεται εκ του Γενικού Διευθυντού, ως Προέδρου, του Αναπληρωτού Γενικού Διευθυντού, ως αντιπροεδρου και των Διευθυντών Σχολών, ως μελών. Χρέη Γραμματέως εκτελεί διοικητικός υπάλληλος του κλάδου ΑΤ2, οριζόμενος υπό του Προέδρου. Εις τον Γραμματέα παρέχεται αποζημίωσις, το ύψος της οποίας καθορίζεται δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

3. Εκαστον Κ.Α.Τ.Ε. διευθύνει Γενικός Διευθυντής.

4. Τον Γενικόν Διευθυντήν, ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενον, αναπληροί ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, προερχόμενος εκ του κλάδου 22.

5. Εκάστην Ανωτέραν Σχολήν διευθύνει Καθηγητής προερχόμενος εκ του κλάδου 22.

6. Εκάστου Τμήματος προϊσταται Καθηγητής προερχόμενος εκ του κλάδου 22.

7. Εκάστου εργαστηρίου προϊσταται Προϊστάμενος Εργαστηρίου του κλάδου 23, όστις τελεί υπό την εποπτείαν ενός Καθηγητού του Κλάδου 22, συναφούς προς το εργαστήριον ειδικότητος, οριζομένου υπό του Διευθυντού της Σχολής.

Άρθρον 29
Συνέλευσις Καθηγητών Κ.Α.Τ.Ε.Ε. – Σύλλογος Καθηγητών Σχολής – Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Σχολής

1. Το σύνολον των καθηγητών του κλάδου 22 εκάστου Κ.Α.Τ.Ε.Ε. αποτελεί την συνέλευσιν των Καθηγητών αυτού. Της Συνελεύσεως προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Κ.Α.Τ.Ε.Ε., χρέη δε Γραμματέως εκτελεί διοικητικός υπάλληλος του κλάδου ΑΤ2, οριζόμενος υπό του Γενικού Διευθυντού. Εις τον Γραμματέα παρέχεται αποζημίωσις, το ύψος της οποίας καθορίζεται δι` αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

2. Το σύνολον των καθηγητών του κλάδου 22 εκάστης Σχολής αποτελεί τον Σύλλογον των Καθηγητών αυτής, υπό την Προεδρίαν του Διευθυντού της Σχολής, Χρέη Γραμματέως εκτελεί ο Γραμματεύς της Σχολής. Εις τον Γραμματέα παρέχεται αποζημίωσις, το ύψος της οποίας καθορίζεται δι` αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

3. Το σύνολον του εκπαιδευτικού προσωπικού των κλάδων 22 έως 26 εκάστης Σχολής αποτελεί τον Σύλλογον του Διδακτικού Προσωπικού αυτής, υπό την Προεδρίαν του Διευθυντού της Σχολής, Χρέη Γραμματέως εκτελεί διοικητικός υπάλληλος του κλάδου ΑΤ2.

4. Των εν παρ. 2 και 3 Συλλόγων δύναται να προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Κ.Α.Τ.Ε.Ε.

Άρθρον 30
Αρμοδιότητες
Διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζονται αι αρμοδιότητες των εν άρθροις 28 και 29 οργάνων, ως και τα της λειτουργίας των εξ αυτών συλλογικών.

Άρθρον 31
Υπηρεσιακόν και Πειθαρχικόν Συμβούλιον ΚΑΤΕΕ

1. Διά Π.Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται η θητεία των μελών, αι αρμοδιότητες, η οργάνωσις και λειτουργία, ως και παν έτερον θέμα σχετικόν με το Υπηρεσιακόν και Πειθαρχικόν Συμβούλιον των ΚΑΤΕΕ.

2. Το Υπηρεσιακόν και Πειθαρχικόν Συμβούλιον των ΚΑΤΕΕ αποτελείται:
α) Εξ ενός Νομικού Συμβούλου του Κράτους, προτεινομένου υπό της Ολομελείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως Προέδρου,
β) εξ ενός Καθηγητού Δημοσίας Ανωτέρας Σχολής του κλάδου 22, εκλεγομένου υπό του συνόλου των καθηγητών του κλάδου 22 όλων των Δημοσίων Ανωτέρων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, κατά τα οριζόμενα διά Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προεδρίας της Κυβερνήσεως,
γ) εξ ενός εκπαιδευτικού του κλάδου 21 και δύο εκπαιδευτικών του κλάδου 22, οριζομένων δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Επί του Υπηρεσιακού και Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΚΑΤΕΕ εφαρμόζονται αναλόγως αι διατάξεις των παρ. 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 43 του Ν. 309/76, ως και των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του παρόντος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ

Άρθρον 32
Διακρίσεις – Κλάδοι
Το εκπαιδευτικόν προσωπικόν της Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως ανήκει εις ως τους έπεται Κλάδους:
Κλάδος 21 Γενικών Διευθυντών
Κλάδος 22 Καθηγητών Ανωτέρων Σχολών
Κλάδος 23 Καθηγητών Εργαστηρίων
Κλάδος 24 Καθηγητών Ξένων Γλωσσών
Κλάδος 25 Καθηγητών Φυσικής Αγωγής
Κλάδος 26 Βοηθών Εργαστηρίων
Κλάδος 27 Βοηθητικού Εργαστηριακού Προσωπικού.

Άρθρον 33
Θέσεις – Προσόντα

1. Αι οργανικαί θέσεις του διδακτικού προσωπικού ορίζονται, κατά κλάδους και βαθμούς, ως ακολούθως:

2. Κλάδος 21 Γενικών Διευθυντών: Γενικός Διευθυντής ΚΑΤΕΕ επί μισθολογικώ κλιμακίω 11, θέσεις 10. Προσόντα:
α) Δίπλωμα ή πτυχίον Ανωτάτης Σχολής ημεδαπής ή ισότιμον δίπλωμα ή πτυχίον ομοταγών Σχολών της αλλοδαπής, μίας των ειδικοτήτων των προβλεπομένων διά τον κλάδον 22,
β) δωδεκαετής επαγγελματική πείρα από κτήσεως πτυχίου ή διπλώματος αντιστοίχου ειδικότητος, εξ ης τριετής διδακτική πλήρους απασχολήσεως εις Ανωτέρας ή Ανωτάτας Σχολάς και
γ) λίαν καλή γνώσις μιας των γλωσσών, Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής, Γερμανικής, δεόντως πιστοποιουμένη.

3. Κλάδος 22 Καθηγητών: Θέσεις Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΚΑΤΕΕ επί μισθολογικώ κλιμακίω 11 10 Καθηγητής Ανωτέρας Σχολής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 9-10 ενιαίαι 305 Καθηγητής Ανωτέρας Σχολής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 7-8 ενιαίαι 365 —– Σύνολον 680 Προσόντα:
α) Δίπλωμα ή πτυχίον Ανωτάτης Σχολής της ημεδαπάς ή ισότιμον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής,
β) οκταετής πείρα από της λήψεως του πτυχίου αντιστοίχου ειδικότητος, εξ ης τριετής επαγγελματική εις την ειδικότητα και διετής διδακτική πλήρους απασχολήσεως εις Ανωτέρας ή Ανωτάτας Σχολάς ή Τεχνικά κια Επαγγελματικάς Σχολάς, κατά σειράν προτιμήσεως και γ) καλή γνώσις μιας των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής, Γερμανικής, δεόντως πιστοποιουμένη.

4. Κλάδος 23 Καθηγητών Εργαστηρίων: Θέσεις Προϊστάμενος εργαστηρίου επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 9 200 Εργαστηριακός καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 4-8 ενιαίαι 400 —– Σύνολον 600 Προσόντα: α) Δίπλωμα ή πτυχίον Ανωτάτης Σχολής της ημεδαπής ή ισότιμον πτυχίον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής, β) τριετής επαγγελματική πείρα εις την ειδικότητα από της λήψεως του πτυχίου και γ) γνώσις μιας των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής, δεόντως ποιστοποιουμένη.

5. Κλάδος 24 Καθηγητών Ξένων Γλωσσών:
Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 θέσεις 34 Καθηγητής επί μισθολ. κλικακίοις 4 – 8 ενιαίαι θεσ. 66 —– Σύνολον θέσεις 100
Προσόντα: 1) Πτυχίον τήματος Ξένης Γλώσσης Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου ημεδαπής ή ισότιμον πτυχίον της αλλοδαπής ,2) Τριετής επαγγελματική πειρα εις την ειδικότητα από της λήψεως του πτυχίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18, παρ. 1 του Ν. 817/1978, ΦΕΚ Α 170.

6. Κλάδος 25 Καθηγητών Φυσικής Αγωγής: Θέσεις Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 1 Καθηγητής επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 3 Καθηγητής επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 3-7 ενιαίαι 16 —- Σύνολον 20 Προσόντα: Πτυχίον Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής ή ισότιμον πτυχίον ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής.

7. Κλάδος 26 Βοηθών Εργαστηρίων:
Θέσεις
Τεχνολόγος Α` επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 15 Τεχνολόγος Β` επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 100 Τεχνολόγος Γ` επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 3-7 ενιαίαι 485 —– Σύνολον 600
Προσόντα: α) Πτυχίον Ανωτέρας Τεχνικής ή Επαγγελματικής Σχολής και β) διετής επαγγελματικής πείρα από λήψεως πτυχίου.
Σχετικό: Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν. 817/1978, ΦΕΚ Α 170: “Αι θέσεις της παρ. 7 του άρθρου 33 του Ν. 576/1977 διαρθούνται ως εξής:
Τεχνολόγος Α` επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 θέσεις 15 Τεχνολόγος Β` επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 θέσεις 95 Τεχνολόγος Γ` επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 3-7 ενίοι θέσεις 400 ——- Σύνολο θέσεων 510”.
8. Κλάδος 27 Βοηθητικού Εργαστηριακού Προσωπικού:
Θέσεις
Αρχιεργοδηγοί επί μισθολογικώ κλιμακίω 7 50 Εργοδηγοί επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 5-6 ενιαίαι 150 Τεχνίται επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 1-4 ενιαίαι 400 —– Σύνολον 600
Προσόντα: α) Πτυχίον Τεχνικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή παλαιού τύπου Μέσης Επαγγελματικής ή Τεχνικής Σχολής και β) Διετής επαγγελματική πείρα από λήψεως του πτυχίου.

9. Κλάδος 28 βοηθών Εργαστηρίων (προσωρινός ): Τεχνολόγος επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 θέσεις 5 Τεχνολόγος μισθολογ. κλιμακίοις 1-7 ενιαίαι θέσεις 24 —— Σύνολο 29 Π ρ ο σ ό ν τ α : Οι προερχόμενοι εκ των κλάδων Β1 και Β2 του Ν.Δ. 652/1970, του Β.Δ. 240/1970 και του Π.Δ. 744 1974 και έχοντες πτυχίον Μέσης Τεχνικής ή Επαγγελματικής Σχολής.

Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 18 παρ. 3 του Ν. 817/1978, ΦΕΚ Α 170

10. Κλάδος 29 Βοηθητικού Εργαστηριακού Προσωπικού (προσωρινός):
Αρχιεργοδηγοί επί μισθολογικώω κλιμακίω 7 θέσεις 6 Εργοδηγοί επί μισθολ. κλιμακίοις 5 – 6 ενιαίαι θεσ. 16 Τεχνίται επί μισθολ. κλιμακίοις 1 – 4 ενιαία, θεσ. 39 —— Σύνολον θέσεων 61
Π ρ ο σ ό ν τ α : Οι προερχόμενοι εκ του κλάδου Β2 των Ν.Δ. 652/ 1970 και Β.Δ. 240/1970 και έχοντες πτυχίον Κατωτέρας Τεχνικής Σχολής ή εμπειροτεχνίται.

Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 18 παρ. 3 του Ν. 817/1978, ΦΕΚ Α 170

11. Διά Π.Δ/των εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται ο αριθμός των θέσεων εν εκάστη ειδικότητι των κλάδων 22, 23, 24, 25, 26 και 27, ως η κατανομή αυτών εις τα ΚΑΤΕΕ και τας Σχολάς αυτών.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 18 παρ. 3 του Ν. 817/1978, ΦΕΚ Α 170, η δε παρ. 9.

Άρθρον 34
Διορισμός

1. Ως Γενικός Διευθυντής ΚΑΤΕΕ διορίζεται, κατόπιν προκηρύξεως, παν πρόσωπον έχον τα εν παρ. 2 του άρθρου 33 προσόντα επί τετραετεί θητεία, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά γνώμην της Συνελεύσεως των Καθηγητών του οικείου ΚΑΤΕΕ. Προς τούτο η Συνέλευσις υποβάλλει κατάλογον περιλαμβάνοντα τρία τουλάχιστον πρόσωπα. Εκ του καταλόγου τούτου διορίζεται ο Γενικός Διευθυντής. Η θητεία του Γεν. Διευθυντού δύναται να ανανεωθή, άνευ προκηρύξεως και επί μίαν μόνον εισέτι τετραετίαν, εφ` όσον ούτος κριθή ευδοκίμως υπηρέτησας, δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά γνώμην του εν παρ. 2 του άρθρου 31 του παρόντος Συμβουλίου.

2. Η θητεία των κατά την δημοσίευσιν του παρόντος υπηρετούντων Γενικών Διευθυντών ΚΑΤΕΕ λήγει άμα των πέρατι του υπολειπομένου χρόνου αυτής, υπολογιζομένου κατά τας προ της ισχύος του παρόντος κειμένας διατάξεις, εν πάσης δε περιπτώσει υπόκειται εις ανανέωσιν επί μίαν εισέτι τετραετίαν από της λήξεώς της, τηρουμένης της διατάξεως της τρίτης περιόδου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

3. Οι Γενικοί Διευθυνταί Κ.Α.Τ.Ε.Ε., μετά την λήξιν της θητείας των, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως θέσεις καθηγητών Ανωτέρας Σχολής του Κλάδου 22 επί μισθολογικώ κλιμακίω 10 της ειδικότητός των εν τω αντιστοίχω Κ.Α.Τ.Ε.Ε.

4. Ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ορίζεται καθηγητής Ανωτέρας Σχολής επί μισθολογικώ κλιμακίω 10 και εν ελλείψει επί μισθολογικώ κλιμακίω κατωτέρω, προερχόμενος εκ του κλάδου 22 επί τριετή θητεία, δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά γνώμην της Συνελεύσεως των Καθηγητών του οικείου Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Προς τούτο, η Συνέλευσις υποβάλλει κατάλογον περιλαμβάνοντα τρία τουλάχιστον πρόσωπα, επιλεγόμενα παρ` αυτής. Κατά τον χρόνον της θητείας των οι Αναπληρωταί Γενικοί Διευθυνταί ΚΑΤΕΕ καταλαμβάνουν τας εν παρ. 3 του άρθρου 33 του παρόντος θέσεις επί αποδοχαίς 11ου μισθολογικού κλιμακίου.

5. Ως διευθυντής Σχολής ορίζεται, μετά του αναπληρωτού του, Καθηγητής Ανωτέρας Σχολής επί μισθολογικώ κλιμακίω 10ω και εν ελλείψει επί μισθολογικώ κλιμακίω κατωτέρω, προερχόμενος εκ του κλάδου 22, επί τριετεί θητεία δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά γνώμην του Συλλόγου των καθηγητών της Σχολής.

6. Ως Προϊστάμενος Τμήματος ορίζεται, μετά του αναπληρωτού του, καθηγητής Ανωτέρας Σχολής επί μισθολογικώ κλιμακίω 10ω και εν ελλείψει επί μισθολογικώ κλιμακίω κατωτέρω, προερχόμενος εκ του κλάδου 22, επί τριετεί θητεία, δι` αποφάσεως της Επιτροπής Διοικήσεως του οικείου Κ.Α.Τ.Ε.Ε. μετά γνώμην του Συλλόγου Καθηγητών της οικείας Σχολής.

7. Ως Προϊστάμενος Εργαστηρίου ορίζεται καθηγητής εργαστηρίων του κλάδου 23, υπό της Επιτροπής Διοικήσεως του οικείου Κ.Α.Τ.Ε.Ε., μετά γνώμην του διδάσκοντος το αντίστοιχον μάθημα καθηγητού του κλάδου 22 ή, προκειμένου περί αμιγώς εργαστηριακού μαθήματος, του Διευθυντού της οικείας Σχολής.

8. Ο διορισμός του εκπαιδευτικού προσωπικού των κλάδων 22, 23, 24, 25 και 26 ενεργείται κατόπιν προκηρύξεως, μετά γνώμην του συλλόγου των καθηγητών της οικείας Σχολής, διατυπουμένην κατόπιν εγγράφου εισηγήσεως δύο καθηγητών συναφούς ειδικότητος. Ο διορισμός γίνεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εκ πίνακος περιλαμβάνοντος τρία τουλάχιστον πρόσωπα δι` εκάστην θέσιν, εφ` όσον οι υποψήφιοι είναι πλείονες, με το εισαγωγικόν μισθολογικόν κλιμάκιον εκάστου κλάδου και επί διετεί δοκιμαστική υπηρεσία, μετά την λήξιν της οποίας οι διοριζόμενοι μονιμοποιούνται κατά τας διατάξεις του άρθρου 60 του Υπαλληλικού Κώδικος, ως εκάστοτε ισχύουν.

#####
9. Το προσωπικόν του κλάδου 27 διορίζεται κατά τας κειμένας γενικάς διατάξεις.

10. Κατά την επιλογήν προς διορισμόν, κατά την παρ. 8 του παρόντος άρθρου, συνεκτιμώνται η κατοχή διδακτορικού διπλώματος και η αξιόλογος συγγραφική δράσις εις την ειδικότητα.

11. Ο διορισμός του προσωπικού των κλάδων 21, 22, 23, 24, 25 και 26 των νεοϊδρυομένων Κ.Α.Τ.Ε.Ε., ως και εκείνων εις τα οποία υπηρετούν ολιγώτεροι των επτά καθηγητών του κλάδου 22, ενεργείται μετά γνώμην του εν παρ. 2 του άρθρου 31 του παρόντος Συμβουλίου.

12. Ως ανώτατον όριον ηλικίας διορισμού εις θέσεις των κλάδων 21, 22, 23, 24 και 26 ορίζεται το 45ον έτος, ανερχόμενον κατ` εξαίρεσιν εις το 55ον έτος διά τους έχοντας δωδεκαετή τουλάχιστον προϋπηρεσίαν από της κτήσεως του οικείου πτυχίου εις το Δημόσιον ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας ή εις Ελληνικά Σχολεία της αλλοδαπής ή της Κυπριακής Δημοκρατίας ή εις Ιδιωτικάς Τεχνικάς και Επαγγελματικάς Σχολάς. Ως ανώτατον όριον διορισμού εις θέσεις των λοιπών κλάδων ορίζεται το προβλεπόμενον υπό των κειμένων γενικών διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικος.

Άρθρον 35
Διδασκαλία – Ωραι – Ανάθεσις – Μετάκλησις

1. Αι ώραι εβδομαιδαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής εργαστηριακών ασκήσεων ορίζονται από του σπουδαστικού έτους 1977-1978 ως ακολούθως:
Ωραι
α) Γενικός Διευθυντής 5
β) Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής 7
γ) Διευθυντής Σχολής 8
δ) Προϊστάμενος Τμήματος 12
ε) Προϊστάμενος Εργαστηρίου 18
στ) Καθηγηταί Ανωτέρων Σχολών 16
ζ) Καθηγηταί Εργαστηρίων 20
η) Καθηγηταί Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής 20
θ) Βοηθοί Εργαστηρίων 22
ι) Βοηθητικόν Εργαστηριακόν Προσωπικόν 28

2. Προϊστάμενοι Εργαστηρίων μη ασκούντες διοικητικά καθήκοντα διδάσκουν ώρας 20.

3. Απαν το υπό στοιχεία δ` – ι` της παρ. 1 του παρόντος προσωπικόν υποχρεούται, όπως παραμένη επί πεντάωρον ημερησίως εις την Σχολήν κατά τας εργασίμους ημέρας διά την διδασκαλίαν, τας εργαστηριακάς ασκήσεις και την προσφοράν άλλων συναφών προς την ιδιότητά του υπηρεσιών καθοριζομένων υπό του Διευθυντού εκάστης Σχολής.

4. Η διδακτική και εργαστηριακή εργασία παρέχεται και εις έτερα τμήματα ή Σχολάς του Κ.Α.Τ.Ε.Ε. προς συμπλήρωσιν των υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας, κατόπιν αποφάσεως της Επιτροπής Διοικήσεως.

5. Αι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 5 του άρθρου 18 του παρόντος εφαρμόζονται και διά τα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. υπό τους ακολούθους ρυθμίσεις:
α) Η ανάθεσις ενεργείται κατόπιν αποφάσεως της Επιτροπής Διοικήσεως, μετά γνώμην του Συλλόγου των καθηγητών της οικείας Σχολής, δι` εν εξάμηνον δυνάμενον να ανανεωθή, εφ` όσον η υπηρεσία κρίνεται ευδόκιμος να εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη αναθέσεως.
β) Απόσπασμα της οικείας αποφάσεως κοινοποιείται εις τον ενδιαφερόμενον μερίμνη του Γενικού Διευθυντού του Κ.Α.Τ.Ε.Ε.

6. Προς κάλυψιν ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών δύναται να μετακαλώνται εκ της αλλοδαπής Ελληνες ή ξένοι ειδικοί δια την διδασκαλίαν ή την παροχήν τεχνικών συμβουλών. Ο χρόνος της απασχολήσεως και το ύψος της αποζημιώσεως καθορίζονται διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών. Αι σχετικαί πιστώσεις εγγράφονται εις τους προϋπολογισμούς των Κ.Α.Τ.Ε.Ε.

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 36
Συμβούλια Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως

1. Διά Π.Δ/των, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προεδρίας της Κυβερνήσεως, καθορίζονται:
α) η σύνθεσις των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιακών και πειθαρχικών Συμβουλίων προσωπικού Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως εξ εν ενεργεία εποπτικού ή εκπαιδευτικού αυτής,
β) η θητεία των μελών αυτών,
γ) αι αρμοδιότητες αυτών επί θεμάτων καταστάσεως προσωπικού και επί θεμάτων πειθαρχικού δικαίου,
δ) τα της οργανώσεως και λειτουργίας των και
ε) παν συναφές θέμα.

2. Των συμβουλίων τούτων μετέχει αιρετός εκπρόσωπος του εποπτικού ή εκπαιδευτικού προσωπικού αντιστοίχως, εκλεγόμενος μετά του αναπληρωτού του κατά τα ορισθησόμενα διά των εν παρ. 1 Π.Δ/των. Εις τους αιρετούς εκπροσώπους και τους αναπληρωτάς αυτών απονέμεται, δια πράξεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δημοσιευομένων ειος την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφ` όσον χρόνον διαρκεί η θητεία των, ο προσήκων διά την πλήρη άσκησιν των καθηκόντων των ως μελών των συμβουλίων βαθμός, άνευ δικαιώματος λήψεως των αντιστοιχουσών εις τον απονεμόμενον βαθμόν αποδοχών.

3. Μέχρις εκλογής ή εν αδυναμία εκλογής ή εν καθυστερήσει εκλογής των εν τη παραγρ. 2 του παρόντος άρθρου αιρετών μελών των Συμβουλίων, ταύτα λειτουργού νομίμως άνευ της συμμετοχής τούτων.

4. Διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών ορίζεται η καταβλητέα αποζημίωσις εις τα μέλη, τους εισηγητάς και τους γραμματείς των περί ων το παρόν άρθρον Συμβουλίων.

Άρθρον 37
Μισθολογικά κλιμάκια- Επιδόματα – Αποζημιώσεις
Όπου των διατάξεων του παρόντος γίνεται μνεία μισθολογικών κλιμακίων, ως τοιαύτα νοούνται τα μισθολογικά κλιμάκια του άρθρου 49 του Ν. 309/76. Διά την προσαύξησιν επιδόματος ευδοκίμου παραμονής, το επίδομα πολυετούς υπηρεσίας και την αποζημίωσιν δι` εκτέλεσιν υπηρεσίας εκτός έδρας εφαρμόζονται αναλόγως αι σχετικαί διατάξεις των άρθρων 50, 51 και 52 του αυτού νόμου.

Άρθρον 38
Λοιπά επιδόματα

1. Εις το εκπαιδευτικόν προσωπικόν των κλάδων 1, 7, 21, 22, 23 και 26, ως και εις το εκ του κλάδου 1 προερχόμενον εποπτικόν προσωπικόν, καταβάλλοντα τα αντίστοιχα επιδόματα των πολιτικών μηχανικών, εις δε ο εκπαιδευτικόν προσωπικόν των κλάδων 9, 10 και 27 καταβάλλονται τα επιδόματα των Υπομηχανικών. Ως επιδόματα νοούνται τα καταβαλλόμενα εις τους επί αντιστοίχω προς το μισθολογικόν κλιμάκιον βαθμώ υπαλλήλους του Υπουργείου Δημοσίων Εργων πάσης φύσεως τοιαύτα, περιλαμβανομένων των προσωρινών και των εκάστοτε καθοριζομένων.

2. Εις το εκπαιδευτικόν προσωπικόν των κλάδων 2, 3, 4, 5, 6, 8, 24 και 25, ως και εις το εκ των κλάδων 2, 3, 4, 5 και 6 προερχομένου εποπτικόν προσωπικόν, καταβάλλονται τα πάσης φύσεως επιδόματα τα καταβαλλόμενα εις τους επί αντιστοίχω μισθολογικώ κλιμακίω εκπαιδευτικούς λειτουργούς της Δημοσίας Μέσης Γενικής Εκπαιδεύσεως.

3. Εις το προσωπικόν των λοιπών κλάδων καταβάλλονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, περιλαμβανομένων και των διατηρηθέντων ως προσωρινών τοιούτων, τα εκάστοτε καταβαλλόμενα εις τους επί αντιστοίχω προς το μισθολογικόν κλιμάκιον βαθμώ πολιτικούς υπαλλήλους.

4. Διά την εφαρμογήν των διατάξεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εις το επί μισθολογικοίς κλιμακίοις 9 και 10 εποπτικόν και εκπαιδευτικόν προσωπικόν καταβάλλονται τα εις τους επί 2ω βαθμώ τεχνικούς υπαλλήλου του Υπουργείου Δημοσίων ύΕργων καταβαλλόμενα επιδόματα.

Άρθρον 39
Εξέλιξις

1. Εντός της ομάδος των κατά κλάδους ενιαίων θέσεων, καταβάλλονται ως ακολούθως αι αποδοχαί των μισθολογικών κλιμακίων:
α) Εις το προσωπικόν των Κλάδων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 22, 23, 24, 25 και 26 του μισθολογικού κλιμακίου 3 μετά διετή υπηρεσίαν, των λοιπών δε μέχρι και του 8 κλιμακίων μετά τριετή εν εκάστω κλιμακίω υπηρεσίαν
β) Εις το προσωπικόν των κλάδων 10, 11 και 27 του μισθολογικού κλιμακίου 2 μετά τριετή υπηρεσίαν, των λοιπών δε κλιμακίων μετά τετραετή εν εκάστω κλιμακίω υπηρεσίαν.

2. Εις εκπαιδευτικούς συμπληρούντας ευδόκιμον εξαετή υπηρεσίαν επί μισθολογικώ κλιμακίω 4 και μη προαγομένους εις οργανικήν θέσιν επί μισθολογικώ κλιμακίω 5 ελλείψει κενών οργανικών θέσεων, καταβάλλονται αποδοχαί μισθολογικού κλιμακίου 5.

3. Αι αποδοχαί αι αντιστοιχούσαι εις τα κατά την παράγραφον 1 μισθολογικά κλιμάκια καταβάλλονται άνευ κρίσεως, από της συμπληρώσεως του απαιτουμένου εις το προηγούμενον μισθολογικόν κλιμάκιον χρόνου υπηρεσίας, κατόπιν πράξεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του υπό τούτου εξουσιοδοτουμένου οργάνου, εφ` όσον εκ των ετησίων εκθέσεων ουσιαστικών προσόντων προκύπτει ότι η υπηρεσία του εκπαιδευτικού η διανυθείσα εις το προηγούμενον μισθολογικόν κλιμάκιον, είναι ευδόκιμος και ούτος εκρίθη ως προακτέος. Εις ην περίπτωσιν ο εκπαιδευτικός κρίνεται ως μη ευδοκίμως υπηρετών, ο απαιτούμενος δια την καταβολήν του επομένου μισθολογικού κλιμακίου χρόνος προσαυξάνεται κατά το διάστημα, κατά το οποίον εκρίθη ως μη ευδόκιμος η υπηρεσία του.

4. Αι αποδοχαί αι αντιστοιχούσαι εις το πρώτον μισθολογικόν κλιμάκιον οργανικών θέσεων καταβάλλονται από της προαγωγής των εκπαιδευτικών εις αυτάς.

5. Διά την προαγωγήn εις οργανικάς θέσεις των κλάδων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 22, 23, 24, 25 και 26 μέχρι βαθμού επί μισθολογικώ κλιμακίων, διά δε την προαγωγήν εις βαθμούς οργανικών θέσεων επί ανωτέροις του 8 μισθολογικοίς κλιμακίοις απαιτείται διετής υπηρεσία.

6. Διά την προαγωγήν εις οργανικάς θέσεις των Κλάδων 10, 11 και 27 απαιτείται τετραετής υπηρεσία εν τω προηγουμένω μισθολογικώ κλιμακίω.

Άρθρον 40
Υπηρεσιακά στοιχεία

1. Τα του συστήματος τηρήσεως των στοιχείων περί της ατομικής, οικογενειακής, περιουσιακής και υπηρεσιακής εν γένει καταστάσεως του υπό του παρόντος Νόμου διεπομένου προσωπικού, τα των πινάκων αρχαιότητος (επετηρίδων) αυτού και των κατ` αυτών υποβαλλομένων ενστάσεων, κανονίζονται διά Πρ. Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

2. Η εις προσωπικόν σύνθεσις εκάστου ΚΕΤΕ, Λυκείου, Σχολής, Εκπαιδευτικής Περιφερείας ή Ανωτέρας Εκπαιδευτικής Περιφερείας, ως και ο αριθμός των κατά σχολικήν μονάδα φοιτώντων σπουδαστών ή μαθητών απεικονίζονται εις ειδικά δελτία τηρούμενα παρά τη αρμοδία Διευθύνσει της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο τύπος των δελτίων τούτων ορίζεται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρον 41
Μεταθέσεις εποπτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως.

1. Οι ανήκοντες εις το εποπτικόν και εκπαιδευτικόν προσωπικόν της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως μετατίθενται:
α) Προς το συμφέρον της υπηρεσίας και δαπάναις του δημοσίου.
β) Προς το συμφέρον της υπηρεσίας και αδαπάνως διά το δημόσιον, εφ` όσον η μετάθεσις ενεργείται υπαιτιότητι του μετατιθεμένου.
γ) Τη αιτήσει των και αδαπάνως διά το Δημόσιον, υπό των όρον ότι εξυπηρετείται και το συμφέρον της υπηρεσίας.

2. Κατά την ενέργειαν των μεταθέσεων επιδιώκεται και η σύμμετρος κατανομή του προσωπικού μεταξύ των εκπαιδευτικών περιφερειών και των εν εκάστη περιφερεία σχολικών μονάδων.

3. Αι μεταθέσεις αποφασίζονται εις τακτόν χρόνον και πραγματοποιούνται από της ενάρξεως του επομένου σχολικού έτους. Μεταθέσεις κατά την διάρκειαν του διδακτικού έτους επιτρέπονται μόνον, όταν, συνεπεία υπαιτιότητος του εκπαιδευτικού, επιβάλλεται η άμεσος απομάκρυνσις τούτου.

4. Η εκτέλεσις των μεταθέσεων του διδακτικού προσωπικού γίνεται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του υπό τούτου εξουσιοδοτουμένου οργάνου.

5. Ο χρόνος, η διαδικασία, τα όργανα, αι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, εν οις η αρχαιότης, το ευδόκιμον και οι οικογενειακοί λόγοι, ως και πάσα αναγκαία λεπτομέρεια διά την διενέργειαν των μεταθέσεων ορίζονται διά Πρ.Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, επιτρεπομένων παρεκκλίσεων εκ των αντιστοίχων διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικος.

6. Οι εκ του Εποπτικού και Εκπαιδευτικού προσωπικού της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως μετατιθέμενοι τη αιτήσει των μετά την συμπλήρωσιν συνεχούς πενταετούς πραγματικής υπηρεσίας εν τη αυτή θέσει δικαιούνται των κατά τας κειμένας διατάξεις καταβαλλομένων οδοιπορικών εξόδων και ημερησίας αποζημιώσεως.

Άρθρον 42
Μεταθέσεις προς συνυπηρέτησιν
Διά Π.Δ/των, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζονται τα κριτήρια και αι προϋποθέσεις, καθ` ας οι ανήκοντες εις το προσωπικόν της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως σύζυγοι μονίμων υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εκπαιδευτικών Λειτουργών της Τεχνικής και Επαγγελματικής και Γενικής Εκπαιδεύσεως, άλλων μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών και στρατιωτικών, υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και Δημοσίων Επιχειρήσεων, ως και αμίσθων δημοσίων υπαλλήλων, δύναται να μετατίθενται, κατά την σειράν ταύτην και κατά προτίμησιν, επί τω τέλει συνυπηρετήσεως μετά των συζύγων των και μέχρι καλύψεως του 1/3 των πληρουμένων κατά περίπτωσιν διά των τακτικών μεταθέσεων θέσεων.

Άρθρον 43
Μεταθέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως

1. Φυλαττομένης της ισχύος της περιπτώσεως β` της παρ. 1 του άρθρου 41 του παρόντος, μεταθέσεως εκπαιδευτικού προσωπικού της Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως δεν ενεργούνται.

2. Κεναί οργανικαί θέσεις πληρούνται, προ της προκηρύξεως αυτών, διά μεταθέσεως υπηρετούντων εκπαιδευτικών εις αντίστοιχον θέσιν, κατόπιν ανακοινώσεως της υπηρεσίας και υποβολής σχετικής αιτήσεως υπό των ενδιαφερομένων.

3. Αι εν παρ. 2 μεταθέσεις πραγματοποιούνται κατά τα διά Π.Δ/των οριζόμενα, εφαρμοζομένης αναλόγως της διατάξεως της παρ. 5 του άρθρου 41 του παρόντος. Οι μετατιθέμενοι μετακινούνται εις την νέαν θέσιν των μετά την πλήρωσιν της εξ ης μετατίθενται θέσεως και την ανάληψιν υπηρεσίας υπό του διορισθέντος.

Άρθρον 44
Αποσπάσεις
Αποσπάσεις προσωπικού ανήκοντος εις την Τεχνικήν και Επαγγελματικής Εκπαίδευσιν επιτρέπονται μόνον
1) κατά τας διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 186/1975 “περί του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως”,
2) κατά τας διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 359/76 “περί τροποποιήσεως διατάξεών τινων του Ν.Δ. 580/70 “περί του εποπτικού, εκπαιδευτικού, βοηθητικού προσωπικού των Κατωτέρων και Μέσων Επαγγελματικών Σχολών και τινων οργανωτικών διατάξεων”, περί ρυθμίσεως θεμάτων καταστάσεως προσωπικού Μέσων και Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών και περί ισοτιμίας πτυχίων καταργηθεισών Μέσων Σχολών Εργοδηγών και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων”,
3) εις τα γραφεία των προϊσταμένων εκπαιδευτικής περιφερείας Γενικών Επιθεωρητών και των Εποπτών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως και ανά δύο (2) εκπαιδευτικοί εις έκαστον γραφείον, της αποσπάσεως μη δυναμένης να παραταθή πέραν της τριετίας,
4) εις την Διεύθυνσιν Εφαρμογής Προγραμμάτων και Μελετών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέχρι δέκα (10) εκπαιδευτικών, επί πλέον των εν άρθρω 17 του Ν. 186/75 αναφερομένων και επί μίαν τριετίαν από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος, και 5) προς κάλυψιν εκτάκτων εκπαιδευτικών αναγκών των εκτός Αθηνών και θεσσαλονίκης εδρευόντων ΚΑΤΕΕ, εκάστης αποσπάσεως μη δυναμένης να υπερβή τα δύο εν συνεχεία σπουδαστικά εξάμηνα.

Άρθρον 45
Μετατάξεις

1. Αι εκάστοτε ισχύουσαι διατάξεις περί μετατάξεως δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζονται και επί του εκπαιδευτικού προσωπικού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, εκτός εάν άλλως ορίζεται εν τω παρόντι.

2. Επί μετατάξεων εκπαιδευτικού προσωπικού της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως την τυχόν απαιτουμένην, ως προσόν διορισμού, επαγγελματικήν πείραν αντικαθιστά το αντίστοιχον πτυχίον παιδαγωγικών σπουδών της ΣΕΛΕΤΕ.

Άρθρον 46
Εκθέσεις ουσιαστικών προσόντων

1. Τα περί ουσιαστικών προσόντων του εποπτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως στοιχεία καταχωρίζονται εις την “Εκθεσις ουσιαστικών προσόντων”, συντασσομένην κατ` έτος, εντός του μηνός Ιουλίου, βάσει υποδείγματος, κατά τα οριζόμενα διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προεδρίας της Κυβερνήσεως, οριζούσης και τους όρους, τας προϋποθέσεις, την διαδικασίαν γνωστοποιήσεως του περιεχομένου των εκθέσεων και τα των δυναμένων να υποβληθούν ενστάσεων. Κατά την σύνταξιν των εκθέσεων ουσιαστικών προσόντων εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρον 60 του Ν. 309/1976.

2. Εκθέσεις ουσιαστικών προσόντων, άνευ κρίσεως επί του διδακτικού και επιστημονικού έργου, οσάκις ο κρινόμενος δεν είναι της ειδικότητος του κρίνοντος, συντάσσουν διά το υπ` αυτούς προσωπικόν:
α) Οι Γενικοί Διευθυνταί ΚΑΤΕΕ,
β) Οι Επόπται,
γ) Οι προϊστάμενοι εκπαιδευτικής περιφερείας Γενικοί Επιθωρηταί,
δ) Οι Διευθυνταί Ανωτέρων Σχολών, ΚΕΤΕ, Τεχνικών ή Επαγγελματικών Λυκείων και Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών,
ε) Οι Προϊστάμενοι τμημάτων Ανωτέρων Σχολών, Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων και Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών,
στ) Οι Προϊστάμενοι Εργαστηρίων Ανωτέρων Σχολών.

3. Εκθέσεις ουσιαστικών προσόντων, μόνον επί του διδακτικού και επιστημονικού έργου, συντάσσουν οι παρά τοις Επόπταις Γενικοί Επιθεωρηταί, εφ` όσον ο οικείος προϊστάμενος εκπαιδευτικής περιφερείας Γενικός Επιθεωρητής δεν ανήκει εις την ειδικότητα του κρινομένου.

4. Δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται τα της εφαρμογής των διατάξεων των παρ. 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου, ως και αι περιπτώσεις κωλύματος συντάξεως εκθέσεων ουσιαστικών προσόντων.

Άρθρον 47
Προαγωγαί

1. Αι προαγωγαί του εποπτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως ενεργούνται εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων των άρθρων 61, 62, 63, 64 και 65 του Ν. 309/76, των αναφερομένων εις τας προαγωγάς του αντιστοίχου προσωπικού της Μέσης Γενικής Εκπαιδεύσεως.

2. Η δευτέρα περίοδος της παρ. 8 του άρθρου 62 του Ν. 309/76 δεν εφαρμόζεται εν προκειμένω.

Άρθρον 48
Πειθαρχικόν δίκαιον
Φυλαττομένης της ισχύος των άρθρων 31 και 36 του παρόντος, τα όργανα τα οποία ασκούν την πειθαρχικήν δικαιοδοσίαν επί του εποπτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως καθορίζονται διά Π.Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προεδρίας Κυβερνήσεως, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων περί του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Άρθρον 49
Ετεραι Σχολικαί Μονάδες Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως

1. Επί σχολικών μονάδων οιασδήποτε βαθμίδος, εποπτευομένων υπό ετέρων Υπουργείων ή ανηκουσών εις Ν.Π.Δ.Δ. ή ιδιωτικών εφαρμόζονται αι διατάξεις του παρόντος, αι αφορώσαι εις:
α. Τας βαθμίδας, τους τύπους και τα τμήματα των σχολικών μονάδων.
β. Την γλώσσαν.
γ. Την ίδρυσιν, κατάργησιν, μετατροπήν και μεταφοράν των σχολικών μονάδων.
δ. Την οργάνωσιν και λειτουργίαν των σχολικών μονάδων και τους παρεχομένους τίτλους σπουδών.
ε. Τα προσόντα, τον αριθμόν και τον τρόπον εισαγωγής των μαθητών ή σπουδαστών, την διάρκειαν της φοιτήσεως, τα προγράμματα σπουδών, και τα πάσης φύσεως εξετάσεις.
στ. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και

ζ. Τα προσόντα και τη εξέλιξιν του εκπαιδευτικού προσωπικού.

2. Διά κοινών αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωσιν αρμοδίου Υπουργού:
α) Δύνανται να ρυθμίζωνται κατ` απόκλισιν από των διατάξεων του παρόντος θέματα αφορώντα εις σχολικάς μονάδας εποπτευομένας υπό ετέρων Υπουργείων ή ανηκούσας εις Ν.Π.Δ.Δ. και μη αναφερόμενα εις την παρ. 1 του παρόντος άρθρου,
β) δύναται να συνιστώνται νέοι κλάδοι και να κατατάσσεται εις αυτούς το υπηρετούν εκπαιδευτικόν προσωπικόν των εποπτευομένων υπό ετέρων Υπουργείων ή ανηκουσών εις Ν.Π.Δ.Δ. σχολικών μονάδων, της θέσεως αυτού μη δυναμένης να καταστή χείρονος διά της κατατάξεως και
γ) δύναται να επεκτείνεται η δικαιοδοσία του υπό του παρόντος νόμου προβλεπομένου εποπτικού προσωπικού και επί των εποπτευομένων υπό ετέρων Υπουργείων ή ανηκουσών εις Ν.Π.Δ.Δ. σχολικών μονάδων.

3. Προκειμένου περί σχολικών μονάδων εποπτευομένων υπό ετέρων Υπουργείων ή ανηκουσών εις Ν.Π.Δ.Δ., οσάκις κατά τας διατάξεις του παρόντος απαιτήται η έκδοσις Π.Δ/τος ή Υπουργικής αποφάσεως συμπράττουν ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο κατά περίπτωσιν αρμόδιος Υπουργός. Επί Σχολικών Μονάδων Ν.Π.Δ.Δ. τα Προεδρικά Διατάγματα και αι Υπουργικαί αποφάσεις εκδίδονται μετά γνώμην του Διοικητικού Συμβουλίου του οικειου Ν.Π.Δ.Δ., πλην των θεμάτων καταστάσεως προσωπικού, διά τα οποία απαιτείται γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του οικείου Ν.Π.Δ.Δ.

4. Ειδικώς επί σχολικών μονάδων εποπτευομένων υπό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εμπορικής Ναυτιλίας ρυθμίζονται κατ` απόκλισιν από των διατάξεων του παρόντος και θέματα αναφερόμενα εις τους τίτλους σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τον τρόπον εισαγωγής των σπουδαστών ή μαθητών, τας πάσης φύσεως εξετάσεις, ως και τα προσόντα και την εξέλιξιν του εκπαιδευτικού προσωπικού αυτών. Τα της λειτουργίας της οργανώσεως, της διοικήσεως και των εσωτερικών κανονισμών των εποπτευομένων υπό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σχολικών μονάδων ορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

5. Η διάταξις της παρ. 1 του άρθρου 27 δεν εφαρμόζεται επί των εν παρ. 1 του παρόντος άρθρου σχολικών μονάδων.

6. Αι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται επί των ακολούθων εκπαιδευτικών μονάδων, αι οποίαι εξακολουθούν διεπόμεναι υπό τω περί αυτών κειμένων διατάξεων:
α) Των Δημοσίων Σχολών Προπαιδεύσεως Εμπορικού Ναυτικού,
β) των Δημοσίων Σχολών Μετεκπαιδεύσεως Εμπορικού Ναυτικού,
γ) των Κέντρων Επιμορφώσεως Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού,
δ) των Σχολών ή Κέντρων Επαγγελματικής Καταρτίσεως Ενηλίκων,
ε) των Σχολών ή Κέντρων Μετεκπαιδεύσεως ή Επιμορφώσεως Εργαζομένων και στ) των Εκπαιδευτικών Μονάδων Βασικής Εκπαιδεύσεως της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Ειδικώς επί του εκπαιδευτικού προσωπικού των Σχολών ή Κέντρων Επαγγελματικής Καταρτίσεως Ενηλίκων και Σχολών ή Κέντρων Μετεκπαιδεύσεως ή Επιμορφώσεως Εργαζομένων εφαρμόζεται η διάταξις της περιπτώσεως ζ` της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

7. Αι λειτουργούσαι Ιδιωτικαί Σχολαί ειδικοτήτων, διά τας οποίας υφίστανται Δημόσιαι Σχολαί του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, υπάγονται από του Σχολικού έτους 1977-1978 εις την αρμοδιότητα και την εποπτείαν του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

8. Εις τους προϋπολογισμούς των οικείων Υπουργείων εγγράφονται αι αναγκαιούσαι πιστώσεις προς κάλυψιν των δαπανών της υπ` αυτών παρεχομένης εκπαιδεύσεως.

9. Μέχρι της διά νόμου ρυθμίσεως των θεμάτων της Ιδιωτικής Τεχνικήςε και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως δεν επιτρέπεται η ίδρυσις πάσης φύσεως και βαθμίδος Ιδιωτικών Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, επετρεπομένης της μετατροπής λειτουργουσών ιδιωτικών σχολικών μονάδων Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως εις διά του παρόντος συνιστωμένας τοιαύτας Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, κατά τα οριζόμενα διά Π.Δ/των εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εντός προθεσμίας τριών μηνών από της ισχύος του παρόντος Νόμου.

10. Το εκπαιδευτικόν προσωπικόν των ήδη λειτουργουσών σχολικών μονάδων Ιδιωτικής Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως πάσης βαθμίδος εξακολουθεί διεπόμενον υπό των μέχρι της ισχύος του παρόντος κειμένων διατάξεων.

11. Ειδικώς επί σχολικών μονάδων εποπτευομένων υπό του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, επιτρέπεται η διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κοινωνικών Υπηρεσιών ρύθμισις των αναφερομένων εις τα προσόντα και την εξέλιξιν του εκπαιδευτικού προσωπικού θεμάτων κατ` απόκλισιν από των διατάξεων του παρόντος νόμου.

Άρθρον 50
Ταμεία

1. Παρ` εκάστω Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή Κ.Ε.Τ.Ε. ή μεμονωμένω Λυκείω ή Σχολή συνιστάται “Ταμείον” αποτελούν, Νομικόν Πρόσωπον Δημοσίου Δικαίου.

2. Σκοπός του Ταμείου είναι η διάθεσις των εσόδων αυτού προς αντιμετώπισιν των δαπανών λειτουργίας του Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Κ.Ε.Τ.Ε. Λυκείου ή Σχολής και η περαιτέρω βελτιώσις τούτων.

3. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται.
α) Εξ επιχορηγήσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού και του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.
β) Εκ δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών.
γ) Εκ προσόδων της περιουσίας του.
δ) Εξ εκποιήσεως ή εκμεταλλεύσεως περιουσιακών στοιχείων.
ε) Εκ της εκμισθώσεως των κυλικείων.
στ) Εκ λοιπών πάσης φύσεως εσόδων.

4. Παν εισπραττόμενον ποσόν κατατίθεται εντός τριών ημερών εις το πλησιέστερον κατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος ή εν ελλείψει εις το Ταχυδρομικόν Ταμιευτήριον.

5. Το Ταμείον Κ.Α.Τ.Ε.Ε. διοικείται υπό της Επιτροπής Διοικήσεως αυτού, εκπροσωπείαται δε δικαστικώς και εξωδίκως υπό του Προέδρου αυτής.

6. Τα Ταμεία των Κ.Ε.Τ.Ε., των Σχολών και των Λυκείων διοικούνται υπό πενταμελών Εφορειών, τα της συνθέσεως, της συγκροτήσεως, του έργου και της λειτουργίας των οποίων ορίζονται διά Π. Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

7. Τα της διαχειρίσεως των εσόδων και εξόδων των κατά το παρόν άρθρον Ταμείων, τα της λειτουργίας αυτών, ως και παν συναφές θέμα ορίζονται διά Π.Δ/των, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

8. Εις περίπτωσιν συγκροτήσεως Κ.Ε.Τ.Ε. κατά τας διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 12 του παρόντος, τα Ταμεία των συγκροτούντων το Κ.Ε.Τ.Ε. Σχολών και Λυκείων συγχωνεύονται εις ενιαίον Ταμείον του Κ.Ε.Τ.Ε.

9. Μέχρις εκδόσεως των υπό των παρόντος άρθρου προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων και Π.Δ/των ισχύουν αι κείμεναι διατάξεις.

Άρθρον 51
Δικαιώματα

1. Διατηρούνται εν ισχύι αι διατάξεις του Ν. 298/76 “περί της ισοτιμίας των πτυχίων Σχολών των Κέντρων Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαιδεύσεως και άλλων Τεχνικών Σχολών ως και καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, περί διοικήσεως της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και ρυθμίσεως θεμάτων αρμοδιότητος Γενικών Διευθύνσεων Επαγγελματικής και Γενικής Εκπαιδεύσεως”, ως ούτος ετροποποιήθη διά του άρθρου 10 του Νόμου 359/76 “περί τροποποιήσεως διατάξεών τινων του Ν.Δ. 580/70 κ.λ.π.”, τα δε εις εκτέλεσιν του Νόμου τούτου εκδιδόμενα Π.Δ/τα δέον εν πάση περιπτώσει να κατοχυρώνουν τους τίτλους των πτυχιούχων και να προσδιορίζουν επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα προς την βαθμίδα Εκπαιδεύσεως και τα εκάστοτε ισχύοντα προγράμματα.

2. Οι πτυχιούχοι των Ανωτέρων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών και οι πτυχιούχοι της ΑΣΕ ΤΕΜ δύναται να συνεχίσουν σπουδάς εις Σχολάς Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αντιστοίχου ή συναφούς ειδικότητος, υπό τας ακολούθους ρυθμίσεις:
α) Πτυχιούχοι διετούς κύκλου φοιτήσεως εγγράφονται εις το Α` έτος σπουδών, οι δύο μεν πρώτοι εκάστου τμήματος άνευ εξετάσεων, οι δε λοιποί εις ποσοστόν 10% επί πλέον του εκάστοτε αριθμού εισακτέων κατά Σχολήν, κατόπιν εξετάσεων επιλογής, εφ` όσον ο αριθμός των υποψηφίων υπερβαίνει τον αριθμόν των εγγραφομένων.
β) Πτυχιούχοι υπερδιετούς κύκλου φοιτήσεως εγγράφονται εις το Β` έτος, οι δύο μεν πρώτοι εκάστου τμήματος άνευ εξετάσεων, οι δε λοιποί εις ποσοστόν 10% επί πλέον του εκάστοτε αριθμού εισακτέων κατά Σχολήν, κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων.
γ) Η σειρά των δύο πρώτων προκύπτει εκ πίνακος των επιτυχόντων σπουδαστών εκάστου Τμήματος κατά τας δύο πρώτας εξεταστικάς περιόδους.
δ) Διά Π.Δ. εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά γνώμην των Α.Ε.Ι., ορίζονται αι σχολαί αντιστοίχου ή συναφούς ειδικότητος των Α.Ε.Ι. και πάσα λεπτομέρεια αφορώσα εις την διαδικασίαν εγγραφής, κατατακτηρίων εξετάσεων ή επιλογής. ” Ως δύο πρώτοι εκ των ιδιωτικών Σχολών Ηλεκτρονικών και Ναυπηγών θεωρούνται οι δύο πρωτεύσαντες κατά τας δύο πρώτας εξεταστικάς περιόδους εξ`εκάστης ειδικότητος εις τας ειδικάς πτυχιακάς εξετάσεις ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, θεωρουμένων όλων των υποψηφίων εκάστης ειδικότητος, ως ανηκόντων εις εν τμήμα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18, παρ. 8 του Ν. 817/1978, ΦΕΚ Α 170.

3. Αι διατάξεις, της παρ. 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και επί των λαβόντων πτυχία Ανωτέρων Τεχνικών και Επαγγελματικών σχολών ή ΑΣΕΤΕΜ, επί σχολών μεν δυετούς ή τριετούς φοιτήσεως από του 1974 μέχρι της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, επί σχολών δε τετραετούς φοιτηήσεως κατά πάντα χρόνον προ της ενάρξεως ισχύος του παρόντος. Η σειρά των δύο πρώτων, κατά την παρούσαν παράγραφον, προκύπτει εκ πινάκων των επιτυχόντων σπουδαστών εκάστου τμήματος αφ` ενός κατά την πρώτην εξεταστικήν περίοδον και αφ` ετέρου κατά τας δύο πρώτας εξεταστικάς περιόδους λαμβανομένας ενιαίως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με  το άρθρο 18, παρ. 9 του Ν. 817/1978, ΦΕΚ Α 170.

4. Οι πτυχιούχοι των Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων δύναται να διορίζωνται εις θέσεις του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή δημοσίων επιχειρήσεων, διά τας οποίας ως προσόν διορισμού ορίζεται απολυτήριον Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου.

Άρθρον 52
Εκπαίδευσις – Μετεκπαίδευσις
Αι εκάστοτε διά τους μονίμους δημοσίους διοικητικούς υπαλλήλους ισχύουσαι διατάξεις περί εκπαιδευτικών αδειών εφαρμόζονται και διά το προσωπικόν, το διεπόμενον υπό του παρόντος νόμου, επιτρεπομένης της υπερβάσεως των υπό των διατάξεων τούτων καθοριζομένου ορίου ηλικίας, ως κοινή απόφασις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προεδρίας Κυβερνήσεως ήθελεν ορίσει.

Άρθρον 53
Ασυμβίβαστον κατοχής δευτέρας θέσεως

1. Το υπό του παρόντος Νόμου διεπόμενον εκπαιδευτικόν προσωπικόν δεν δύνανται να κατέχη και ετέραν θέσιν παρά τω Δημοσίων ή Ν.Π.Δ.Δ., εξαιρέση των θέσεων βοηθού ή επιμελητού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κατόπιν αδείας της οικείας Σχολής, ως και των θέσεων εφημερίου και ιατρού.

2. Οι τυχόν κατέχοντες δευτέρας θέσιν παρά τω Δημοσίω ή Ν.Π.Δ.Δ. οφείλουν εντός μηνός από της ισχύος του παρόντος να παραιτηθούν από της θέσεως ταύτης, άλλως θεωρούνται ως αυτοδικαίως παραιτηθέντες εκ της θέσεώς των εις την Τεχνικήν και Επαγγελματικήν Εκπαίδευσιν.

3. Η κατοχή δευτέρας θέσεως επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου δύναται να επιτραπή κατά τας γενικάς διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικος.

Άρθρον 54
Οικονομική ενίσχυσις σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών
Εις μαθητάς και σπουδαστάς της Ιδιωτικής Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως δύναται να χορηγήται απ` ευθείας ετησία οικονομική ενίσχυσις, το ύψος της οποίας καθορίζεται διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, εγγραφομένων εις τον Προϋπολογισμόν σχετικών πιστώσεων. Διά των αυτών αποφάσεων καθορίζονται αι προϋποθέσεις, ο τρόπος χορηγήσεως ως και πάσα συναφής λεπτομέρεια.

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ

Άρθρον 55
Μόνιμον διοικητικόν προσωπικόν
Το μόνιμον διοικητικόν προσωπικόν της Τεχνικης και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως ανήκει εις τους ως έπεται κλάδους:
Κλάδος ΑΤ1 Διευθυντών Αγροκτημάτων
Κλάδος ΑΤ2 Διοικητικός
Κλάδος ΑΤ3 Λογιστικός
Κλάδος ΑΤ4 Ιατρών Κλάδος ΑΡ1 Διοικητικός
Κλάδος ΑΡ2 Λογιστικός
Κλάδος ΑΡ3 Νοσοκόμων
Κλάδος ΑΡ4 Εποπτών Αγροκτήματος
Κλάδος ΑΡ5 Προϊσταμένων Υπηρεσίας Συντηρήσεως
Κλάδος ΑΡ6 Βιβλιοθηκονόμων
Κλάδος ΜΕ1 Διοικητικός
Κλάδος ΜΕ2 Τηλεφωνητών
Κλάδος ΣΕ1 Γεωργοτεχνιτών
Κλάδος ΣΕ2 Νυκτοφυλάκων – Επιστατών – Αποθηκαρίων.

Άρθρον 56
Οργανικαί θέσεις μονίμου διοικητικού προσωπικού

1. Κλάδος ΑΤ1 Διευθυντών Αγροκτημάτων: Θέσεις Επί βαθμοίς 3ω-2ω 1 Επί βαθμοίς 7ω-4ω 3 — Σύνολον 4 Προσόντα: α) Πτυχίον Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής ή Γεωπονικού Τμήματος Γεωπονοδασολογικής Σχολής της ημεδαπής ή ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής και β) Πενταετής πείρα από κτήσεως πτυχίου.

2. Κλάδος ΑΤ2 Διοικητικός: Θέσεις Επί βαθμοίς 3-2ω 8 Επί βαθμοίς 5ω-4ω 18 Επί βαθμοίς 8ω-6ω 54 —- Σύνολον 80 Προσόντα: Πτυχίον ενός των τμημάτων Νομικής Σχολής ή πτυχίον ΠΑΣΠΕ ή ΑΣΟΕΕ ή Ανωτάτων Βιομηχανικών Σχολών της ημεδαπής ή ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής.

3. Κλάδος ΑΤ3 Λογιστικός:
Θέσεις Επί βαθμοίς 3ω-2ω 1 Επί βαθμοίς 5ω-4ω 3 Επί βαθμοίς 8ω-6ω 6 — Σύνολον 10
Προσόντα: Πτυχίον ΑΣΟΕΕ ή Ανωτάτων Βιομηχανικών Σχολών της ημεδαπής ή ομοταγούς Σχολής της αλλοδαπής.

4. Κλάδος ΑΤ4 Ιατρών:
Θέσεις
Επί βαθμώ 2ω 2 Επί βαθμοίς 6ω-3ω 8 — Σύνολον 10
Προσόντα: Πτυχίον Ιατρικής Σχολής, ειδικότητος Παθολόγου.

5. Κλάδος ΑΡ1 Διοικητικός:
Θέσεις
Επί βαθμοίς 3ω-2ω 22 Επί βαθμοίς 5ω-4ω 52 Επί βαθμοίς 9ω-6ω 146 —– Σύνολον 220
Προσόντα: Πτυχόν τμήματος Γραμματέων Ανωτέρας Σχολής.

6. Κλάδος ΑΡ2 Λογιστικός:
Θέσεις
Επί βαθμοίς 3ω-2ω 13 Επί βαθμοίς 5ω-4ω 30 Επί βαθμοίς 9ω-6ω 97 —- Σύνολον 140
Προσόντα: Πτυχίον τμήματος Λογιστών Ανωτέρας Σχολής.

7. Κλάδος ΑΡ3 Νοσοκόμων:
Θέσεις
Επί βαθμοίς 3ω-2ω 1 Επί βαθμοίς 5ω-4ω 3 Επί βαθμοίς 9ω-6ω 6 — Σύνολον 10
Προσόντα: Πτυχίον Ανωτέρας Σχολής Νοσοκόμων.

8. Κλάδος ΑΡ4 Εποπτών Αγροκτήματος:
Θέσεις
Επί βαθμοίς 3ω-2ω 3 Επί βαθμοίς 5ω-4ω 12 Επί βαθμοίς 9ω-6ω 30 —- Σύνολον 45
Προσόντα: Πτυχίον Ανωτέρας Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας.

9. Κλάδος ΑΡ5 Προϊσταμένων Υπηρεσίας Συντηρήσεως:
Θέσεις
Επί βαθμοίς 3ω-2ω 1 Επί βαθμοίς 5ω-4ω 3 Επί βαθμοίς 9ω-6ω 6 — Σύνολον 10
Προσόντα: Πτυχίον Ανωτέρας Σχολής Τεχνολόγων Μηχανικών, ειδικότητος Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου.

10. Κλάδος ΑΡ6 Βιβλιοθηκονόμων:
Θέσεις
Επί βαθμοίς 3ω-2ω 1 Επί βαθμοίς 5ω-4ω 3 Επί βαθμοίς 9ω-6ω 6 — Σύνολον 10
Προσόντα: Πτυχίον Ανωτέρας Σχολής Βιβλιοθηκονομίας.

11. Κλάδος ΜΕ1 Διοικητικός:
Θέσεις
Επί βαθμοίς 5ω-4ω 51 Επί βαθμοίς 10ω-6ω 374 —– Σύνολον 425
Προσόντα: Πτυχίον Επαγγελματικού ή Τεχνικού Λυκείου ή Μέσης Επαγγελματικής Σχολής Λογιστών ή Γραμματέων ή απολυτήριον Λυκείου Ν. 309/76 ή απολυτήριον εξαταξίου Γυμμνασίου.

12. Κλάδος ΜΕ2 Τηλεφωνητών:
Θέσεις
Επί βαθμοίς 5ω-4ω 3 Επί βαθμοίς 10ω-6ω 17 —- Σύνολον 20
Προσόντα: Τα προβλεπόμενα δια τον Κλάδον ΜΕ1 ή Φάρου Τυφλών.

13. Κλάδος ΣΕ1 Γεωργοτεχνιτών:
Θέσεις
Επί βαθμοίς 5ω-4ω 8 Επί βαθμοίς 10ω-6ω 42 —- Σύνολον 50
Προσόντα: Πτυχίον Κατωτέρας Επαγγελματικής Σχολής ή Πτυχίον Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής του παρόντος νόμου.

14. Κλάδος ΣΕ2 Νυκτοφυλάκων – Επιστατών – Αποθηκαρίων:
Θέσεις
Επί βαθμώ 7ω 45 Επί βαθμοίς 12ω-8ω 255 —– Σύνολον 300
Προσόντα: Απολυτήριον Γυμνασίου του Ν. 309/76 ή Δημοτικού Σχολείου.

Άρθρον 57
Προσωπικόν επί συμβάσει

1. Συνιστώνται 200 θέσεις Τεχνιτών Συντηρήσεως, 10 θέσεις Κηπουρών ως και 600 θέσεις Καθαριστριών, διεπόμεναι υπό των διατάξεων του Ν.Δ. 385/69 “περί προσλήψεως προσωπικού επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου εις δημοσίας υπηρεσίας και Ν.Π.Δ.Δ.”.

2. Προσόντα ορίζονται διά τους Τεχνίτας Συντηρήσεως πτυχίον Μέσης Τεχνικής Σχολής ή Τεχνικού Λυκείου, διά τους Κηπουρούς απολυτήριον Γυμνασίου του Ν. 309/76 ή Δημοτικού Σχολείου και ανάλογος εμπειρία Κηπουρού και διά τας Καθαριστρίας απολυτήριον Γυμνασίου του Ν. 309/76 ή Δημοτικού Σχολείου.

Άρθρον 58
Κατανομή θέσεων διοικητικού προσωπικού

1. Αι εν άρθροις 56 και 57 του παρόντος θέσεις κατανέμονται εις τα Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Κ.Ε.Τ.Ε., Λύκεια, Σχολάς και γραφεία Εποπτικού Προσωπικού δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Εν πάση περιπτώσει ο αριθμός των θέσεων των εν εκάστη σχολική μονάδι και γραφείω Εποπτικού Προσωπικού υπηρετούντος διοικητικού προσωπικού δεν δύναται να είναι μικρότερος του κάτωθι οριζομένου: ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΚΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ————————————————————– Μονάς Ανωτέρα Γενικοί Κλάδος ΚΑΤΕΕ ΚΕΤΕ Σχολή Λύκειον Σχολή Επόπται Επιθ/ταί Διοικητικοί ————————————————————– ΑΤ1 1* ΑΤ2 2 1 ΑΤ3 1 ΑΤ4 1 ΑΡ1 3 1 1 1 ΑΡ2 2 1 1 1 ΑΡ3 1 ΑΡ4 10** ΑΡ5 1 ΑΡ6 1 ΜΕ1 6 1 2*** 1*** 1*** 1 1 ΜΕ2 2 ΣΕ1 2 10** ΣΕ2 15 2 1 1 Καθαρίστριαι 15 3 1 1 Τεχνίται 9 1 “Συνέχεια του Πίνακα” ———————– Παρατηρήσεις ———————– * Εφ` όσον υφίσταται αγρόκτημα ** Εφ` όσον λειτουργεί Σχολή Γεωπονίας *** Ανά 300 σπουδαστάς ή μαθητάς

Άρθρον 59
Διορισμός και κατάστασις μονίμου διοικητικού προσωπικού
Το μόνιμον διοικητικόν προσωπικόν της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως διορίζεται κατά τας εκάστοτε ισχύουσας διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικος και διέπεται υπό τούτου.

Άρθρον 60
Προσαυξήσεις – Επιδόματα – Αποζημιώσεις

1. Αι αποδοχαί του διοικητικού προσωπικού προσαυξάνονται αντιστοίχως διά των πάσης φύσεως επιδομάτων των καταβαλλομένων εις τους επί αντιστοίχω βαθμώ δημοσίους υπαλλήλους.

2. Ειδικώς αι αποδοχαί του προσωπικού του ανήκοντος
α) εις τον Κλάδον ΑΤ1 προσαυξάνονται με τα επιδόματα τα χορηγούμενα εις τους πολιτικούς μηχανικούς του Υπουργείου Δημοσίων Εργων και
β) εις τον Κλάδον ΑΡ3 προσαυξάνονται με τα επιδόματα τα χορηγούμενα εις τους υπομηχανικούς του Υπουργείου Δημοσίων Εργων.

ΜΕΡΟΣ EKTON
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 61
Σταδιακή πλήρωσις θέσεων
Επιφυλασσομένων των διατάξεων των άρθρων 64 και 65 του παρόντος, η πλήρωσις των διά του παρόντος νόμου οριζομένων πάσης φύσεως θέσεων χωρεί σταδιακώς, κατά τον λόγον της αναπτύξεως της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως. Κεναί θέσεις εις τα μισθολογικά κλιμάκια πέραν του εισαγωγικού προσμετρώνται εις τας θέσεις του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου.

Άρθρον 62
Διατήρησις Υπηρεσιακών Συμβουλίων
Μέχρις συστάσεως των κατά τα άρθρα 31 και 36 του παρόντος υπηρεσιακών και πειθαρχικών Συμβουλίων, συγκροτουμένων εντός διμήνου από της εκδόσεως των οικείων Προεδρικών Διαταγμάτων, καθίστανται αρμόδια υπηρεσιακά και πειθαρχικά Συμβούλια διά μεν το εποπτικόν, εκπαιδευτικόν και διοικητικόν προσωπικόν της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (Κ.Σ.Ε.Ε.), διά δε το εκπαιδευτικόν και διοικητικόν προσωπικόν των Κέντρων Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) το Υπηρεσιακόν Συμβούλιον των Κ.Α.Τ.Ε.

Άρθρον 63
Κατάταξις υπηρετούντος προσωπικού

1. Οι κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος νόμου υπηρετούντες εις θέσεις εκπαιδευτικού βοηθητικού εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού των ΚΑΤΕ και των Δημοσίων Ανωτέρων, Μέσων και Κατωτέρω Επαγγελματικών και Τεχνικών Σχολών, εξαιρέσει του εν παραγράφω 3 του παρόντος άρθρου προσωπικού, κατατάσσονται αυτοδικαίως και ανεξαρτήτως προσόντων, από της αυτής χρονολογίας εις τους διά του παρόντος Νόμου συνιστωμένους αντιστοίχους κλάδους, βαθμούς και μισθολογικά κλιμάκια. Ο πλεονάζων εν τω βαθμώ, ον φέρουν κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος, χρόνος υπηρεσίας θεωρείται κατά πάσαν περίπτωσιν ως διανυθείς εν τω μισθολογικώ κλιμακίω κατατάξεως.

2. Διά την εφαρμογήν της προηγουμένης παραγράφου η αντιστοιχία των μέχρι τούδε υφισταμένων κατηγοριών και κλάδων προς τας διά του παρόντος συνιστωμένας κατηγορίας και κλάδους προσδιορίζεται ως ακολούθως:
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΙΝ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ————————————————————– Άρθρον Ισχύουσαι Διατάξεις Κατεχόμενος Κλάδος ή θέσις παρόντος Νόμου 1 2 3 ————————————————————– ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ Ν.Δ. 580/70 Α1 13 ” Α2-(πλήν Αγγλ. και Γαλλ.Φιλολογ.) ” ” Α2-(Αγγλ. και Γαλλ.Φιλολογίας) ” ” Α3 ” ” Α4 ” ” Α5 ” ” Α6 ” ” Β1 ” ” Β2, Β3 ” ” Β2, Β3 ” ” Β4 ” Ν.Δ. 652/70 Γεν.Διευθυνταί 32 Ν.Δ. 652/70 και Β.Δ.240/70 Α1 ” Ν.Δ. 652/70 Α2 ” ” Α3 ” ” Α4 ” ” Α5 ” ” Α6 ” Ν.Δ. 652/70 ΚΑΙ Β.Δ.240/70 Β1 ” ” Β2 ” Β.Δ. 240/70 Β11 ” Ν.Δ. 3971/59 Καθηγ.Σχολ.Υπομ/κών ” και Β.Δ. 240/1970 Ν.Δ. 3971/59 Βοηθοί ” και Β.Δ. 240/1970 ” Τεχνίται ” Β.Δ. 240/1970 Βοηθοί ” Β.Δ. από 8/8.9.1950 Διευθυντής 66 ” Υποδιευθυντής ” ” Καθηγητής ” ” Επιμεληταί ” ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ Ν.Δ. 580/70 Β6 ή Β11 56 ” Γ1 ” Ν.Δ. 652/70 Α1 ” ” Α2 ” ” Α3 ” ” Α4 ” ” Β2 ή Β11, Β3 ” ” Β4 ” ” Β5 ” ” Γ1, Γ2 ” Ν.Δ. 3971/59 Γραμματείς ” ” Λογισταί ” ” Γραφείς Δακτυλογράφοι ” ” Κλητήρες ” Β.Δ. από 8/8.9.1950 Δακτυλογράφος 66
“Συνέχεια του Πίνακα” ——————————————- Κλάδος παρόντος νόμου εις ον ή Προϋποθέσεις κατάταξις 4 5 ——————————————- 1 3 ή 4 Αναλόγως ειδικότητος 5 8 7 6 7 9 Μετά πτυχίου ΣΕΛΕΤΕ 10 Ανευ πτυχίου ΣΕΛΕΤΕ 11 21 22 22 23 26 24 25 26 26 Εις τον κατεχόμενον 26 βαθμόν 22 23 27 26 22 22 22 26 ΜΕ1 ΣΕ1 ΑΤ1 ΑΤ2 ή ΑΤ3 αναλόγως των προσόντων ΑΡ4 ΑΡ3 ΜΕ1 ΣΕ1 ΜΕ2 ΣΕ2 ΑΤ2 ΜΕ1 ΜΕ1 ΣΕ2 ΜΕ1 ***Βλ. και άρθρον 18 παρ. 6 του Ν. 817/1978, ΦΕΚ Α 170.

3. Ειδικώς οι καθηγηταί των Κ.Α.Τ.Ε. και των Σχολών Υπομηχανικών επί βαθμώ και μισθώ καθηγητού Σχολής Υπομηχανικών Ε.Μ.Π. κατατάσσονται εις θέσεις επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 του κλάδου 22 από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος. Η σειρά αρχαιότητος των ούτω κατατασσομένων μεταξύ των μεν διατηρείται, έναντι δε των λοιπών εκπαιδευτικών του Κλάδου 22 επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 προσδιορίζεται εκ του χρόνου του διανυθέντος από του διορισμού των εις την Ανωτέραν Τεχνικήν και Επαγγελματικήν Εκπαίδευσιν.

4. Κατά πάσαν περίπτωσιν και ανεξαρτήτως χρόνου παραμονής εις έκαστον βαθμόν και μισθολογικόν κλιμάκιον, οι προερχόμενοι εκ του Κλάδου Α2 του Ν.Δ. 652/70 προάγονται μετά την προαγωγήν και του τελευταίου των ως προακτέων κρινομένων των προερχομένων εκ του Κλάδου Α1 του Ν.Δ. 652/70.

5. Σημ.: όπως η παρ. 5 καταργήθηκε με το άρθρο 18, παρ. 10 του Ν. 817/1978, ΦΕΚ Α 170.

Άρθρον 64
Πλήρωσις Θέσεων Εποπτικού Προσωπικού

1. Αι κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος υφιστάμεναι θέσεις Επιθεωρητών Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως κατά την έννοιαν του Ν.Δ. 580/70 καταργούνται, οι δε υπηρετούντες εις ταύτας κατατάσσσονται εις αντιστοίχους προς την ειδικότητα και τον βαθμόν των θέσεις μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού των κλάδων 1 και 3 του άρθρου 14 του παρόντος. Ο χρόνος ο διανυθείς εις την επί θητεία θέσιν λογίζεται διανυθείς εν τω μισθολογικώ κλιμακίω κατατάξεως, η δε σειρά αρχαιότητος των ούτω κατατασσομένων διατηρείται.

2. Κατά την πρώτην εφαρμογήν του παρόντος διά την πλήρωσιν των θέσεων Γενικών Επιθεωρητών, περί ων η παρ. 1 του άρθρου 21 του παρόντος, κρίνονται προς προαγωγήν εις τας θέσεις ταύτας, μετά των κατά το άρθρον 63 παράγρ. 1 και 2 την προηγουμένην παράγραφον καταταγέντων, οι επί μισθολογικώ κλιμακίω 8 εκπαιδευτικοί των αντιστοίχων κλάδων ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας εν τω μισθολογικώ τούτω κλιμακίω. Αι τοιαύται προαγωγαί ενεργούνται κατ` εκλογήν μετά γνώμην του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Κ.Α.Τ.Ε. Κρίσις κατ` εκλογήν χωρεί, εφ` όσον εξ απάντων των στοιχείων του φακέλου, περιλαμβανομένων και των εκθέσεων ουσιαστικών προσόντων του κρινομένου προκύπτη οτι ούτος έχει διακριθή διά το ήθος, τον χαρακτήρα, την επιστημονικήν και παιδαγωγικήν κατάρτισιν, την διδακτικήν και διοικητικήν ικανότητα, την υπηρεσιακήν δραστηριότητα, την ευσυνειδησίαν, την πρωτοβουλίαν και την αφοσίωσιν εις το καθήκον. Η αποδεδειγμένη ανάπτυξις δραστηριοτήτων προφανώς αντικειμένων εις την ιδιότητα του εκπαιδευτικού λειτουργού, η κατά την διάρκειαν του δικτατορικού καθεστώτος ανάληψις αξιωμάτων Νομάρχου, Ειδικού Συμβούλου ή Γενικού Γραμματέως, ως και αι κατά το αυτό διάστημα ηθελημέναι ενέργειαι, αι αποβλέψασαι εις στήριξιν τούτου ή αποκόμισιν ιδίου οφέλους, αποτελούν κώλυμα διά την κατάληψιν θέσεων εποπτικού προσωπικού.

#####
3. Οι μη προαγόμενοι, κατά την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου συνεχίζουν υπηρετούντες εις την θέσιν εις την οποίαν κατετάγησαν.

4. Μέχρι της κατά τας διατάξεις του παρόντος άρθρου πληρώσεως των θέσεων Γενικών Επιθεωρητών, οι κατέχοντες τας καταργουμένας θέσεις Επιθεωρητών Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως εξακολουθούν ασκούντες τα έργα εποπτικού προσωπικού.

Άρθρον 65
Εκδοσις Διαταγμάτων και Αποφάσεων

1. Αι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του παρόντος τίθενται εις εφαρμογήν σταδιακώς, κατά τα δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οριζόμενα, αι δε διατάξεις των άρθρων 16 και 34 του παρόντος άρχονται ισχύουσαι από του διδακτικού έτους 1977- 1978.

2. Μέχρις εκδόσεως των υπό του παρόντος νόμου προβλεπομένων Π.Δ/των και Υπουργικών Αποφάσεων, πραγματοποιουμένης εντός 6 μηνών από της ισχύος του παρόντος, τα αντίστοιχα θέματα εξακολουθούν διεπόμενα υπό των μέχρι της ισχύος του παρόντος κειμένων διατάξεων.

Άρθρον 66
Κατάργησις και Αναγωγή Εκπαιδευτικών Μονάδων- Εισαγωγικαί Εξετάσεις

1. Αι κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος λειτουργούσαι Δημόσιαι και Ιδιωτικαί Κατώτεραι Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί και αι Σχολαί Μαθητείας, δέχονται προς εγγραφήν εις την Α` τάξιν αυτών αποφοίτους Δημοτικού Σχολείου μέχρι και του σχολικού έτους 1979-80, η δε λειτουργία αυτών παύει το βραδύτερον κατά την λήξιν του σχολικού έτους 1981/1982 και προκειμένου περί σχολών τετραετούς φοιτήσεως κατά την λήξιν του σχολικού έτους 1982-1983. “Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να παραταθεί η λειτουργία Κατώτερων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών για ένα ακόμα έτος κατά περίπτωση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 32, παρ.1 του Ν. 1304/1982 (Α` 144).

2. Αι ήδη λειτουργούσαι Δημόσιαι και Ιδιωτικαί Μέσαι Τεχνικαι και Επαγγελματικαί Σχολαί παύουν να εγγράφουν μαθητάς ως εξής: α) Αι μονοετούς φοιτήσεως από της λήξεως των εγγραφών του σχολικού έτους 1978- 1979, κατά την λήξιν του οποίου παύει η λειτουργία των.
β) Αι διετούς φοιτήσεως εις μεν την πρώτην τάξιν από της λήξεως των εγγρατών του σχολικού έτους 1978 – 1979, εις δε την δευτέραν τάξιν από της λήξεως των εγγραφών του σχολικού έτους 1979 – 1980, κατά την λήξιν του οποίου παύει η λειτουργία των.
γ) Αι τριετούς και τετραετούς φοιτήσεως εις μεν την δευτέραν και τρίτην τάξιν αντιστοίχως από της λήξεως των εγγραφών του σχολικού έτους 1978 – 1979, εις δε την τρίτην και την τετάρτην τάξιν αντιστοίχως από της λήξεως των εγγρατών του σχολικού έτους 1978 – 1980, κατά την λήξιν του οποίου παύει η λειτουργία των.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ.16, παρ. 2 του Ν.817/ 1978, ΦΕΚ Α 170.

3. Εις τους αποφοίτους των εν παραγράφοις 1 και 2 του παρόντος άρθρου σχολών χορηγούνται τίτλοι κατά τας μέχρι της ισχύος του παρόντος κειμένας διατάξεις.

4. Μέχρι παύσεως της λειτουργίας των αι Κατώτεραι και Μέσαι Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί δύνανται να εντάσσωνται εις ΚΕΤΕ.

5. Ιδρύονται διά του παρόντος Δημόσια Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια ισάριθμα προς τας κατά την έναρξιν του σχολικού έτους 1977-1978 λειτουργούσας Δημοσίας Μέσης Επαγγελματικάς και Τεχνικξάς Σχολάς. Τα της εφαρμογής της παρούσης παραγράφου ορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

6. Δημόσιαι Κατώτεραι και Μέσαι Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί, εποπτευόμεναι υπό ετέρων Υπουργείων ή ανήκουσαι εις Ν.Π.Δ.Δ., ως και Σχολαί Μαθητείας ισότιμοι προς τας διά του παρόντος καταργουμένας, , μετατρέπονται εις τας διά του παρόντος συνιστωμένας σχολικάς μονάδας κατά τα οριζόμενα διά κοινών αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωσιν αρμοδίου Υπουργού.

7.Σημ.: όπως η παρ.7 καταργήθηκε με την περ.ε`του άρθρου 36 του Ν.2638/1998 (Α 204)

8. Αι παρ. 1 και 2 του άρθρου 31 του Ν. 309/76 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. Τα Λύκεια διακρίνονται εις τοιαύτα Γενικής και Ναυτικής Κατευθύνσεως.
2. Απαντα τα εσπερινά Λύκεια είναι Γενικής Κατευθύνσεως”.

9. Από της ενάρξεως του σχολικού έτους 1977-1978 τα υπό των παρ. 1 και 2 του άρθρου 31 του Ν. 309/76 προβλεπόμενα Λύκεια Οικονομικής Κατευθύνσεως καταργούνται, αι δε τάξεις και τμήματα αυτών εντάσσονται, ως Τμήματα Οικονομικής Κατευθύνσεως, εις τα πλησιέστερα Λύκεια Γενικής Εκπαιδεύσεως, κατά τα οριζόμενα δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

10. Η λειτουργία των εν παρ. 9 Τμημάτων Οικονομικής Κατευθύνσεως των Λυκείων Γενικής Κατευθύνσεως παύει σταδιακώς, ήτοι της πρώτης τάξεως από του σχολικού έτους 1977-1978, της δευτέρας τάξεως από του σχολικού έτους 1978-1979 και της τρίτης τάξεως από του σχολικού έτους 1979-1980.

11. Αι εν παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 309/76 θέσεις του Κλάδου Α7 και η εν εδ. ζ` της παρ. 1 του άρθρου 40 του αυτού νόμου θέσεις μεταφέρονται εκ της Γενικής εις την Τεχνικήν και Επαγγελματικήν Εκπαίδευσιν και προσαυξάνουν, αντιστοίχως, τας εν παρ. 2 του άρθρου 14 του παρόντος θέσεις του κλάδου 2 και τας εδαφίω θ` της παρ. 1, του άρθρου 21 θέσεις οικονομολόγου. Οι κατέχοντες τας μεταφερομένας θέσεις εκπαιδευτικοί μετατάσσονται εις τας διά της μεταφοράς συνιστωμένας εις την Τεχνικήν και Επαγγελματικήν Εκπαίδευσιν θέσεις. Η μεταφορά των θέσεων και η μετάταξις των εκπαιδευτικών χωρούν σταδιακώς, κατά τα δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οριζόμενα. “Οι μετατασσόμενοι εκπαιδευτικοί διατηρούν τη σειρά αρχαιότητας που είχαν πριν από τη μετάταξή τους και μπορούν να κριθούν προς προαγωγή, αν έχουν τα νόμιμα προσόντα, με τους πίνακες προακτέων του έτους 1978.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11, παρ. 5 του Ν. 1351/1983 (ΦΕΚ Α 56).

12. Οι απόφοιτοι των καταργουμένων Λυκείων Οικονομικής Κατευθύνσεως και των εκ της εφαρμογής του παρόντος τμημάτων Οικονομικής Κατευθύνσεως των Γενικών Λυκείων έχουν τα δικαιώματα των αποφοίτων των Λυκείων Γενικής Εκπαιδεύσεως.

13. Η Δασική Σχολή Αγίας Λαρίσης εντάσεται, ως Τμήμα Δασοπονίας, εις την Ανωτέραν Σχολήν Τεχνολόγων Γεωπονίας και Αρδεύσεων – Δασοπονίας – Κτηνοτροφίας – Ιχθυοκομίας του ΚΑΤΕΕ Λαρίσης, το δε υπό του άρθρου 24 του από 8/8.9.1950 Β.Δ/τος (ΦΕΚ 208/1950 τ.Β`) προβλεπόμενον προσωπικόν αυτής μετατάσσεται εις τας διά του παρόντος μεταφερομένας εκ του Υπουργείου Γεωργίας εις την Τεχνικήν και Επαγγελματικήν Εκπαίδευσιν αντιστοίχους θέσεις, αι οποίαι προσαυξάνουν τας θέσεις των οικείων κλάδων.

14. Ειδικώς κατά το σπουδαστικόν έτος 1977-1978 οι σπουδασταί εισάγονται εις τας Δημοσίας και Ιδιωτικάς Ανωτέρας Τεχνικάς και Επαγγελματικάς Σχολάς κατά τας μέχρι της ισχύος του παρόντος κειμένας διατάξεις.
15. Η περίπτωσις β` της παραγρ. 2 του άρθρου 26 του Νόμου 309/1976 τίθεται εν ισχύι από του σχολικού έτους 1977-78.

Άρθρον 67
Γενικοί Επιθεωρηταί Τεχνικής Εκπαιδεύσεως

1. Αι διά του άρθρου 8 του Ν.Δ. 652/70 “περί Κέντρων Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαιδεύσεως” συσταθείσαι τρείς (3) θέσεις Γενικών Επιθεωρητών Τεχνικής Εκπαιδεύσεως επί βαθμώ 1ω και τριετεί θητεία, καταργούνται, οι δε υπηρετούντες εις ταύτας καταλαμβάνουν αυτοδικαίως, εφ` όσον υποβάλουν αίτησιν προς τούτο εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, θέσεις καθηγητών του κλάδου 22 επί μισθολογικώ κλιμακίω 9 εις Κ.Α.Τ.Ε.Ε. της έδρας των. Η σειρά αυτών και των εις τον αυτόν κλάδον κατατασσομένων καθηγητών Κ.Α.Τ.Ε.Ε. προσδιορίζεται εκ του χρόνου του διανυθέντος από του διορισμού των εις την Τεχνικήν και Επαγγελματικήν Εκπαίδευσιν. Εν περιπτώσει μη υποβολής αιτήσεως προς διορισμόν, ούτοι επανέρχονται αυτοδικαίως εις τας υπηρεσίας και θέσεις εξ ων προήρχοντο, του εν τη επί θητεία θέσει Γενικού Επιθεωρητού Τεχνικής Εκπαιδεύσεως διανυθέντος χρόνου, λογιζομένου κατά πάσαν περίπτωσιν ως διανυθέντος εν τη θέσει εξ ης απελύθησαν. Εάν αι θέσεις εξ ων απελύθησαν έχουν καταληφθή, συνιστώνται αντιστοίχως προσωριναί υπεράριθμοι θέσεις, καταργούμεναι άμα τη προαγωγή των εις τον επόμενον του βαθμού τον οποίον κατείχον.

2. Οι εξ ετέρων υπηρεσιών και θέσεων προερχόμενοι καθηγηταί των κατά το Ν.Δ. 652/70 κλάδων Α1 ή Α2 δύναται να επανέλθουν εις τας υπηρεσίας των κατά τας διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου.

3. Εις περίπτωσιν μετονομασίας ή τροποποιήσεως της θέσεως εξ ης προήρχοντο οι κατά τας παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου επανερχόμενοι ακολουθούν διατάξεις του Νόμου, ο οποίος ερρύθμιζε τα της καταστάσεως των υπαλλήλων της μετονομασθείσης ή τροποποιηθείσης θέσεως.

Άρθρον 68
Λοιπαί διοικητικαί διατάξεις

1. Από της δημοσιεύσεως του παρόντος, οι απολυόμενοι εκ των Ιδιωτικών Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών πάσης βαθμίδος Εκπαιδεύσεως δικαιούνται να προσέλθουν, προς απόκτηση πτυχίου ισοτίμου και ισοδυνάμου προς τα πτυχία τα απονεμόμενα υπό των αντιστοίχων Δημοσίων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, εις εξέτασιν ενώπιον Ειδικών Εξεταστικών Επιτροπών αποτελουμένων εξ εκπαιδευτικών και συγκροτουμένων υπό των οικείων Εποπτών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως.

2. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ρυθμίζονται τα της διεξαγωγής των εξετάσεων τούτων, των εξεταστέων μαθημάτων, τα της συνδέσεως των ειδικών εξεταστικών επιτροπών, των καταβλητέων υπό των εξεταζομένων μαθητών εξετάστρων και της καταθέσεως τούτων εις τα οικεία Δημόσια Ταμεία ως εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, ο τύπος του πτυχίου, ως και πάσα αναγκαία λεπτομέρεια.

3. Εις τον Πρόεδρον, τα μέλη, τους γραμματείς και το απασχολούμενον προσωπικόν παρέχεται αποζημίωσις καθοριζομένη διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών. Η αναγκαιούσα προς τον σκοπόν τούτον πίστωσις εγγράφεται εις τον προϋπολογισμόν εξόδων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

4. Παρά τη Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συνιστάται μία (1) επί πλέον θέσις επί βαθμώ Αναπληρωτού Γενικού Διευθυντού, καταργουμένης μίας θέσεως του Κλάδου Α1 Διοικητικού επί βαθμοίς 3ω ή 2ω. Η συνισταμένη θέσις ορίζεται ως τοιαύτη Προϊσταμένου του Κέντρου Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας (ΚΕΜΔ) και της Διευθύνσεως Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, πληρούται δε διά μετατάξεως υπαλλήλου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή εκπαιδευτικού της Μέσης Εκπαιδεύσεως επί βαθμώ 2ω ή αντιστοίχω, πτυχιούχου Φυσικού τμήματος Φυσικομαθηματικής Σχολής, κατόχου διδακτορικού διπλώματος και κεκτημένου του απαιτουμένου χρόνου προς προαγωγήν εις θέσιν Αναπληρωτού Γενικού Διευθυντού.

5. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται τα της αντιστοιχίας των πτυχίων των διά του παρόντος καταργουμένων Κατωτέρων και Μέσων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών προς τα απονεμόμενα υπό των δι` αυτού συνιστωμένων σχολικών μονάδων.

6. Η τελευταία περίοδος της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του Ν. 459/1976 “περί μετατροπής των Ιδιωτικών Σχολών Χανίων ο “Δαίδαλος” εις Δημοσίας Τεχνικάς Σχολάς και συγχωνεύσεως αυτών προς τας λειτουργούσας ήδη Δημοσίας Τεχνικάς Σχολάς Χανίων”, αντικαθίσταται, αφ` ης ίσχυσεν, ως ακολούθως:
“Το ανωτέρω προσωπικόν, εφ` όσον κέκτηται υπερεικοσαετή υπηρεσίαν, διατηρεί τας μέχρι τούδε λαμβανομένας αποδοχάς του, εφ` όσον αύται είναι μεγαλύτεραι των υπό του Ν.Δ. 1198/1972 καθοριζομένων”.

Άρθρον 69
Ειδικά θέματα σχολών

1. Από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος τα ήδη λειτουργούντα ΚΑΤΕ ανάγονται εις ΚΑΤΕΕ.

2. Ιδρύονται από του σπουδαστικού έτους 1977-78 ΚΑΤΕΕ εις Πειραιά και εις Χαλκίδα.

3. Η Ανωτέρα Σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών Αθηνών (πρώην Ανωτέρα Σχολή Υπομηχανικών Αθηνών) αποτελεί Σχολήν του κατά την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου ιδρυομένου ΚΑΤΕΕ Πειραιώς.

4. Η εν Θεσσαλονίκη εδρεύουσα Ανωτέρα Σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών (πρώην Ανωτέρα Σχολή Υπομηχανικών Θεσσαλονίκης) συγχωνεύεται μετά της Ανωτέρας Σχολής Τεχνολόγων Μηχανικών του ΚΑΤΕΕ Θεσσαλονίκης, το δε προσωπικόν αυτής εντάσσεται εις το προσωπικόν του ΚΑΤΕΕ Θεσσαλονίκης.

5. Αι παρά τη ΣΕΛΕΤΕ και τη Σιβιτανιδείω Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων λειτουργούσαι Κατώτεραι και Μέσαι Τεχνικαί και Επαγγελματικαί Σχολαί παύουν εγγράφουσαι μαθητάς εις την πρώτην τάξιν από του σχολικού έτους 1977-1978, συνεχίζουν δε λειτουργούσαι μέχρι του σχολικού έτους 1978-1979, οπότε αποφοιτούν κανονικώς οι ήδη εγγεγραμμένοι μαθηταί των. Από του σχολικού έτους 1977-1978, ιδρύονται ανά μία Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή, ανά εν Τεχνικόν Λύκειον και ανά εν Επαγγελματικόν Λύκειον παρά τη ΣΕΛΕΤΕ και παρά τη Σιβιτανιδείω Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Αι παρά τη ΣΕΛΕΤΕ ιδρυόμεναι σχολαί είναι πρότυποι.

6. Η Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (ΣΕΛΕΤΕ) και η Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων εξακολουθούν διεπόμεναι υπό των περί αυτών ισχυουσών διατάξεων εξαιρέσει των θεμάτων διορισμού, διαρθρώσεως των θέσεων, διαβαθμίσεως και εντάξεως του πάσης φύσεως προσωπικού αυτών, εφ` ων εφαρμόζονται αναλόγως αι διατάξεις του παρόντος νόμου, από της ενάρξεως της ισχύος αυτού, κατά τα ειδικώτερον οριζόμενα διά Π.Δ/των εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

7. Συνιστώνται αι ακόλουθοι θέσεις διοικητικού προσωπικού παρά τη ΣΕΛΕΤΕ:
α) Εις τον Κλάδον ΑΤ Διοικητικόν θέσεις οκτώ (8).
β) Εις τον Κλάδον ΑΡ Τεχνικόν Θέσεις τρείς (3).
γ) Εις τον Κλάδον ΑΡ Διοικητικόν Θέσεις τρείς (3).
δ) Εις τον Κλάδον ΜΕ Διοικητικόν θέσεις εννέα (9).
ε) Εις τον Κλάδον ΜΕ Τεχνικόν θέσεις τρείς (3).
στ) Επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου βοηθητικού προσωπικού (καθαριστριών, οδηγών αυτοκινήτων, επιστατών, συντηρητών, εργατών) θέσεις δέκα πέντε (15).

8. Διά Π.Δ/των εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Οικονομικών, κατόπιν γνώμης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΛΕΤΕ, οργανούνται αι παρ` αυτή διοικητικαί, οικονομικαί και τεχνικαί υπηρεσίαι εις Διευθύνσεις, τμήματα και γραφεία, καθορίζονται οι κλάδοι του προσωπικού, μετά του αριθμού και των βαθμών των θέσεων εκάστου κλάδου, εντός του ορίου των υφισταμένων και των διά του παρόντος συνιστωμένων θέσεων προσδιορίζονται τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού εις τους εισαγωγικούς βαθμούς, ο κλάδος και ο βαθμός των θέσεων προϊσταμένων των οργανικών μονάδων και πάσα άλλη λεπτομέρεια.

9. Αι θέσεις της περιπτώσεως δ` της παρ. 7 του παρόντος άρθρου πληρούνται δι` εντάξεως εις τον εισαγωγικόν βαθμόν ισαρίθμων υπαλλήλων υπηρετούντων κατά την δημοσίευσιν του παρόντος επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου και εχόντων τα προσόντα διορισμού.

10. Τα πτυχία των Ανωτέρω Σχολών τεχνολόγων Μηχανικών των ΚΑΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ είναι ισότιμα προς άλληλα και προς τα πτυχία των παλαιών Σχολών Υπομηχανικών του ΕΜΠ και των Ανωτέρων Σχολών Υπομηχανικών, παρέχοντα εις τους κατόχους των τα αυτά επαγγελματικά δικαιώματα.

Άρθρον 70
Ρύθμισις ειδικών θεμάτων καταστάσεως προσωπικού

1. Αι διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3 και 4 του Ν. 359/1976 εφαρμόζονται μόνον επί του εκπαιδευτικού προσωπικού του υπηρετούντος κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος. Ως χρόνος επανεντάξεως, διά την καταβολήν των αποδοχών, λογίζεται η 1η Ιανουαρίου 1977 διά τους προ της ημερομηνίας ταύτης υποβάλοντας σχετικάς αιτήσεις.

2. Η διάταξις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.Δ. 359/1976 έχει εφαρμογήν και επί των υπηρετούντων Καθηγητών – Βοηθών εις την Σιβιτανίδειον Σχολήν.

3. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.3 του άρθρου 35 του Ν.1143/1981 (ΦΕΚ Α 80)

4. Προς κάλυψιν των δαπανών καθαριότητος, γραφικής ύλης, φωτισμού και θερμάνσεως των γραφείων των Εποπτών και των Προϊσταμένων Εκπαιδευτικής Περιφερείας Γενικών Επιθεωρητών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως χορηγείται εις ταύτα αντίστοιχον ποσόν, καθοριζόμενον δι` αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

5. Το εκπαιδευτικόν επί ωριαία αποζημιώσει προσωπικόν των ιδρυθεισών διά των Π.Δ/των 510/1976, 79/1977 και 80/1977 Δημοσίων Τεχνικών Σχολών, δικαιούνται αμοιβής αφ` ης ανέλαβε καθήκοντα.

Άρθρον 71
Πολυδύναμα Κέντρα Μέσης Εκπαιδεύσεως

1. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να συγκροτούνται μέχρι 10 ενιαία εκπαιδευτικαί μονάδες, καλούμεναι Πολυδύναμα Κέντρα Μέσης Εκπαιδεύσεως και περιλαμβάνουσαι Γυμνάσιον και Λύκειον Γενικής Εκπαιδεύσεως, Τεχνικήν και Επαγγελματικήν Σχολήν, Τεχνικόν Λύκειον και Επαγγελματικόν Λύκειον.

2. Σκοπός των Πολυδυνάμων Κέντρων Μέσης Εκπαιδεύσεως είναι η βελτίωσις του λειτουργικού επιπέδου της εν γένει Μέσης Εκπαιδεύσεως διά της αγωγής και μορφώσεως των μαθητών της Γενικής και της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως εις τας αυτάς εγκαταστάσεως και υπό κοινού προσωπικού των γενικών μαθημάτων.

3. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών δύναται να συνιστώνται και να διαρθούνται κατά κάδους και βαθμούς μέχρις 150 θέσεις μονίμου διοικητικού προσωπικού απαιτουμένου διά την λειτουργίαν των Πολυδυνάμων Κέντρων Μέσης Εκπαιδεύσεως, εγγραφομένων αναλόγως πιστώσεων εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

4. Τα της έδρας, οργανώσεως, διοικήσεως, λειτουργίας και επανδρώσεως δι` εκπαιδευτικού προσωπικού των Πολυδυνάμων Κέντρων Μέσης Εκπαιδεύσεως, ως και πάσα συναφής λεπτομέρεια, καθορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρον 72
Πανελλήνιος Σχολή Κλωστοϋφαντουργίας

1. Η Πανελλήνιος Σχολή Κλωστικής – Υφαντικής – Πλεκτικής (ΣΚΥΠ), μετονομάζεται εις Πανελλήνιον Σχολήν Κλωστοϋφαντουρίας (ΣΚΥ).

2. Η ΣΚΥ απαλλάσσεται παντός, οιασδήποτε φύσεως, εισαγωγικού δασμού, φόρου, τέλους ή εισφοράς υπέρ του Δημοσίου ή παντός τρίτου. Αι διατάξεις περί απαλλαγών του Δημοσίου από της καταβολής δικαστικού ενσήμου και των τελών κατά την διεξαγωγήν δικών εφαρμόζονται και επί της ΣΚΥ.

3. Ο έλεγχος της διαχειρίσεως της ΣΚΥ είναι κατασταλτικός και ασκείται τακτικώς κατ` έτος, εκτάκτως δε οσάκις παραστή ανάγκη, υπό δημοσίων υπαλλήλων οριζομένων δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διά των αυτών αποφάσεων ορίζετι και η βαρύνουσα την ΣΚΥ αποζημίωσις των ασκούντων τον έλεγχον υπαλλήλων.

4. Συνιστάται παρά τη ΣΚΥ θέσις νομικού συμβούλου, πληρουμένη υπό δικηγόρου παρ` Αρείω Πάγω ή παρ` Εφέταις, προσλαμβανομένου δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά γνώμην του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΚΥ. Αι αποδοχαί του νομικού συμβούλου καθορίζονται εκάστοτε δι` αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΚΥ. Ο κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος απασχολούμενος υπό της ΣΚΥ δικηγόρος καταλαμβάνει την συνιστωμένην θέσιν νομικού συμβούλου.

5. Η παράγραφος Α` του Άρθρου δευτέρου του Ν.Δ/τος 2628/1953 περί κυρώσεως νομοθετημάτων περιόδου ξενικής κατοχής αφορώντων την Επαγγελματικήν Εκπαίδευσιν Υπουργείου Βιομηχανίας και τροποποιήσεως ενίων εξ αυτών” αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Α. Η εισφορά υπέρ της Πανελληνίου Σχολής Κλωστοϋφαντουρίας (ΣΚΥ) επεκτείνεται από 1ης Ιανουαρίου 1977 επί των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων ολοκλήρου του παρόντος ορίζεται εις ποσοστόν δύο και είκοσι πέντε τοις χιλίοις (2.25%) επί των καταβαλλομένων παρ` εκάστης επιχειρήσεως πάσης φύσεως αποδοχών εις το προσωπικόν αυτής, ως αύται προσδιορίζονται βάσει των στοιχείων του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Μισθωτών Κλωστοϋφαντουρίας (ΤΕΑΜΚ). Κλωστοϋφαντουργικαί επιχειρήσεις, των οποίων το ολικόν ύψος μισθοδοσίας του προσωπικού δεν υπερβαίνει τας δραχμάς εν εκατομμύριον πεντακοσίας χιλιάδας (1.500.000) ετησίως, απαλλάσσονται της εισφοράς ταύτης”.

6. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα της συνθέσεως, της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΚΥ, τα της διοικήσεως και διαχειρίσεως της περιουσίας και των πόρων αυτής, τα των προσόντων, της εξελίξεως και της διαρθρώσεως ανά κλάδους και βαθμούς του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού της, τα του Κανονισμού λειτουργίας της και πάσα συναφής λεπτομέρεια.

Άρθρον 73
Γνωμοδοτικόν Συμβούλιον Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως

1. Συνιστάται παρά τω Υπουργείω Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γνωμοδοτικόν Συμβούλιον Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, αποτελούμενον εκ των ακολούθως μελών:
α) Εξ ενός ανωτάτου υπαλλήλου εξ εκάστου των Υπουργείων Συντονισμού, Προεδρίας Κυβερνήσεως, Γεωργίας, Βιομηχανίας και Ενεργείας, Εμπορίου, Εργασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών, Δημοσίων Εργων και Εμπορικής Ναυτιλίας, υποδεικνυομένου μετά του αναπληρωτού του υπό του οικείου Υπουργού.
β) Εκ του Προέδρου του ΚΕΜΕ, αναπληρουμένου υπό του νομίμου αναπληρωτού του.
γ) Εκ δύο Ειδικών Συμβούλων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οριζομένων, μετά των αναπληρωτών των, υπό του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
δ) Εκ του Γενικού Διευθυντού Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, αναπληρουμένου υπό του νομίμου αναπληρωτού του.
ε) Εξ ενός εκπροσώπου εξ εκάστης των οργανώσεων Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, Πανελληνίου Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος, Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Εθνικής Σπουδαστικής Ενώσεως Ελλάδος, υποδεικνυομένου μετά του αναπληρωτού του, υπό της οικείας οργανώσεως.
στ) Εκ των κατά το άρθρα 31 παρ. 2 περίπτ. β και 36 παρ. 2 του παρόντος αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών της Ανωτέρας και της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως.

2. Του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως προεδρεύει ο αρμόδιος επί θεμάτων Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως Υφυπουργός του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναπληρούμενος υπό του Γενικού Γραμματέως του αυτού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναπληρούμενος υπό του Γενικού Γραμματάεως του αυτού Υπουργείου. Χρέη Γραμματέως εκτελεί ανώτερος Διοικητικός υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οριζόμενος μετά του αναπληρωτού του, δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως διορίζονται επί διετεί θητεία δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

4. Σκοπός του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως είναι η γνωμοδότησις επί του εν γένει προγραμματισμού και συντονισμού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της, ως και επί παντος άλλου συναφούς θέματος παραπεμπομένου αυτώ υπό του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του κατά περίπτωσιν αρμοδίου Υπουργού.

5. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα της λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως και της αποζημιώσεως των μελών αυτού.

Άρθρον 74
Λοιπά Συμβούλια

1. Συνιστάται παρά των ΚΑΤΕΕ Αθηνών Επταμελές Συμβούλιον Ισοτιμιών συγκροτούμενον εκ του Γενικού Διευθυντού, ως Προέδρου, και εξ καθηγητών του κλάδου 22, οριζομένων μετά των αναπληρωτών των, επί διετεί θητεία, δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το Συμβούλιον τούτο αποφαίνεται, αιτήσει των ενδιαφερομένων, επί της ισοτιμίας τίτλων σπουδών και Σχολών ή Τμημάτων αυτών της Κατωτέρας, Μέσης και Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ως και επί της κατατάξεως μαθητών ή σπουδαστών και πτυχιούχων των Σχολών τούτων εις κατευθύνσεις, τμήματα και σπουδαστικά εξάμηνα σχολικών μονάδων του παρόντος νόμου. Από της αναγνωρίσεως της ισοτιμίας Σχολής ή τμήματος οι πτυχιούχοι αυτού δικαιούνται να φέρουν τον αυτόν επαγγελματικόν τίτλον με τους πτυχιούχους της Σχολής ή του τμήματος προς το οποίον ανεγνωρίσθη η ισοτιμία.

2. Συνιστάται παρά τω Υπουργείω Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Συμβούλιον Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως, αποτελούμενον εξ ενός καθηγητού Πολυτεχνικής ή Φυσικομαθηματικής Σχολής, ως εκ τριών Επιστημόνων κεκτημένων ειδικήν εκπαιδευτικήν τεχνικήν, οικονομικήν ή νομικήν πείραν, οριζομένων, μετά των αναπληρωτών των, δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το Συμβούλιον τούτο γνωμοδοτεί επί της χορηγήσεως ή άρσεως των αδειών ιδρύσεως, λειτουργίας και μετατροπής ιδιωτικών σχολικών μονάδων Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως πάσης βαθμίδος, επί της εγκρίσεως των κανονισμών λειτουργίας, της μεταφοράς μεταβιβάσεως και χρήσεως προσωνυμιών αυτών, ως και επί της εγκρίσεως πινάκων εξοπλισμού των εργαστηρίων των δημοσίων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων Ανωτέρας και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως.

3. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται τα της λειτουργίας, των γραμματέων και της αποζημιώσεως των μελών των εν παραγράφοις 1 και 2 του παρόντος Συμβουλίων.

4. Το άρθρον 89 του Προεδρικού Διατάγματος 147/1976 “περί του Οργανισμού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων” καταργείται.

Άρθρον 75
Καταργούμεναι διατάξεις
Φυλαττομένης της ισχύος των διατάξεων του άρθρου 44, της παρ. 10 του άρθρου 49, του άρθρου 51, της παρ. 1 του άρθρου 65, της παρ. 14 του άρθρου 66, της παρ. 6 του άρθρου 69 και του άρθρου 70 του παρόντος, καταργούνται αι διατάξεις του Ν.Δ. 580/70 ως ετροποποιήθησαν μεταγενεστέρως, του Ν.Δ. 652/70, ως και πάσα γενική ή ειδική διάταξις αντικειμένη εις τας διατάξεις του παρόντος ή αναφερομένη εις θέματα ρυθμιζόμενα υπ` αυτού.

Άρθρον 76
Ρύθμισις ειδικών θεμάτων εργοδηγών
Πτυχιούχοι των διά των άρθρων 32 και 34 του Β.Δ. 671/1961 καταργηθεισών Σχολών Εργοδηγών τριετούς τουλάχιστον φοιτήσεως, κεκτημένοι απολυτήριον εξεταξίου Γυμνασίου κατά την εισαγωγήν των εις τας Σχολάς αυτάς, δύναται να φοιτήσουν εις ετησίας διαρκείας ειδικά τμήματα, συνιστώμενα εφ` άπαξ εις τα ΚΑΤΕΕ δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθοριζούσης άμα τα του προγράμματος, των εξετάσεων και του τίτλου σπουδών, παρέχοντος τα αυτά επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των Ανωτέρων Σχολών Τεχνολόγων Μηχανικών των ΚΑΤΕΕ, αντιστοίχου ειδικότητος.

Άρθρον 77
Εναρξις ισχύος
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται εν αυτώ.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 7 Απριλίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ