Νόμος 486 ΦΕΚ Α΄321/3.12.1976
Περί κυρώσεως της υπ’ αριθ. 134 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας “περί προλήψεως των εργατικών ατυχημάτων των ναυτικών”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου η υπ` αριθ. 134 Διεθνής Σύμβασις Εργασίας “περί προλήψεως εργατικών ατυχημάτων των ναυτικών”, ψηφισθείσα κατά την 55ην σύνοδον της Διεθνούς Συνδιασκέψεως Εργασίας του έτους 1970, της οποίας το κείμενον εις Ελληνικήν μετάφρασιν και εις το Γαλλικόν, Αγγλικόνπρωτότυπον έχει ως ακολούθως:
ΣΥΜΒΑΣΙΣ 134
Περί προλήψεως των εργατικών ατυχημάτων των ναυτικών
Η Γενική Συνδιάσκεψις της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας, συγκληθείσα εν Γενεύη υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και συνελθούσα αυτόθι την 14ην Οκτωβρίου 1970 εις την πεντηκοστήνπέμπτηνσύνοδον αυτής. Αφού έλαβεν υπ` όψιν τους όρους των υφισταμένων διεθνών συμβάσεων και συστάσεων, αι οποίαι εφαρμόζονται διά την εργασίαν επί των πλοίων και εις τους λιμένας και οι οποίοι αφορούν εις την πρόληψιν των εργατικών ατυχημάτων των ναυτικών, ιδία δε τους όρους της συστάσεως περί επιθεωρήσεως εργασίας (ναυτικοί), 1926, της συστάσεως περί προλήψεως εργατικών ατυχημάτων, 1920 της συμβάσεως περί προστασίας των λιμενεργατών κατά των ατυχημάτων (αναθερηθείσα), 1932, της συμβάσεως περί ιατρικής εξετάσεως των ναυτικών, 1946, και της συμβάσεως ως και της συστάσεως περί προστασίας των μηχανών, 1963. Αφού έλαβεν υπ` όψιν τους όρους της συμβάσεως περί διαφυλάξεως της ανθρωπίνης ζωής εν θαλάσση, 1960, και του Κανονισμού του προσηρτημένου εις την διεθνή σύμβασιν περί των γραμμών φορτώσεως, αναθεωρηθείσα το 1966, οι οποίοι προβλέπουν την λήψινωρισμένων μέτρων ασφαλείας επί των πλοίων προς διασφάλισιν της προστασίας των εις ταύτα απασχολουμένων προσώπων. Αφού απεφάσισε την αποδοχήν διαφόρων προτάσεων σχετικών προς την πρόληψιν των εργατικών ατυχημάτων επί των πλοίων και εις τους λιμένας, θέμα αποτελούν το πέμπτονσημείον της ημερησίας διατάξεως της συνόδου. Αφού απεφάσισεν όπως αι προτάσεις αύται λάβουν τον τύπον διεθνούς συμβάσεως. Αφού εσημείωσεν ότι διά την επιτυχή έκβασιν της αναληφθείσης δραστηριότητος εις τον τομέα της προλήψεως των επί των πλοίων ατυχημάτων, δέον όπως διατηρήται στενή συνεργασία, εις τους αντιστοίχους τομείς, μεταξύ της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας και της Συμβουλευτικής Διακυβερνητικής Ναυτιλιακής Οργανώσεως. Αφού εσημείωσεν ότι οι ακόλουθοι κανόνες εξεπονήθησαν εν συμφωνία μετά της Συμβουλευτικής Διακυβερνητικής Ναυτιλιακής Οργανώσεως και ότι επροτάθη η συνέχισις της συνεργασίας μετά της εν λόγω οργανώσεως όσον αφορά την εφαρμογήν των εν λόγω κανόνων. Αποδέχεται, σήμερον, την τριακοστήν Οκτωβρίου χίλια εννεακόσια εβδομήκοντα, την ως έπεται σύμβασινήτις θα αποκαλήταιΣύμβασις περί προλήψεως των ατυχημάτων (ναυτικοί), 1970:
Άρθρον 1
1. Εις την παρούσανσύμβασιν ο όρος “ναυτικός” εφαρμόζεται επί παντός προσώπου απασχολουμένου, υφ` οιανδήποτε ιδιότητα, επί παντός πλοίου, πλην των πολεμικών, νηολογημένου εις το έδαφος διά το οποίον ισχύει η παρούσα σύμβασις και προοριζομένου κανονικώς διά την θαλασσίανναυσιπλοϊαν.
2. Εν περιπτώσει αμφιβολίας, εάν ωρισμέναικατηγορίαι προσώπων δέον όπως θεωρώνται ναυτικοί δια την εφαρμογήν της παρούσης συμβάσεως, το θέμα τούτο, δέον όπως επιλύεται, εις εκάστην χώραν υπό της αρμοδίας αρχής, μετά γνώμην των ενδιαφερομένων οργανώσεων των πλοιοκτητών και των ναυτικών.
3. Εις την παρούσανσύμβασιν, ο όρος “εργατικά ατυχήματα” εφαρμόζεται εις τα ατυχήματα των οποίων θύματα είναι οι ναυτικοί κατά την απασχόλησίν των ή εξ αιτίας αυτής.
Άρθρον 2
1. Εις εκάστην ναυτικήνχώραν, η αρμοδία αρχή, δέον όπως λαμβάνη τα αναγκαία μέτρα ώστε τα εργατικά ατυχήματα να αποτελέσουν αντικείμενον καταλλήλων ερευνών και εισηγήσεων, καταρτισθούν δε και αναλυθούν λεπτομερείς στατιστικαί επί των εν λόγω ατυχημάτων.
2. Πάντα τα εργατικά ατυχήματα δέον όπως επισημαίνωνται αι δε στατιστικαί δέον όπως μη περιορίζωνται εις τα θανατηφόρα ατυχήματα ή τα ατυχήματα κατά τα οποία εθίγη αυτό τούτο το πλοίον.
3. Αι στατιστικαί δέον όπως αναφέρωνται εις τον αριθμόν, την φύσιν, τα αίτια και τας συνεπείας των εργατικών ατυχημάτων και όπως καθορίζουν εις ποίον διαμέρισμα του πλοίου π.χ. γέφυρα, μηχαναί, ή χώρος της γενικής υπηρεσίας και εις ποίον μέρος π.χ. εις την θάλασσαν ή τον λιμένα συνέβη το ατύχημα.
4. Η αρμοδία αρχή δέον όπως αναλαμβάνηέρευναν περί των αιτίων και περιστάσεων υφ` ας έλαβονχώραν τα εργατικά ατυχήματα τα οποία προκαλούν απωλείας ανθρωπίνων υπάρξεων ή σοβαράς σωματικάςβλάβας και περί πάντων των λοιπών ατυχημάτων, τα οποία καθορίζονται ειδικώς υπό της εθνικής νομοθεσίας.
Άρθρον 3
Προς τον σκοπόν εξευρέσεως σταθεράς βάσεως δια την πρόληψιν ατυχημάτων οφειλομένων εις ειδικούς κινδύνους του ναυτικού επαγγέλματος, δέον όπως γίνη έρευνα επί της εν γένει εξελίξεως των κινδύνων των ατυχημάτων τούτων, ως ούτοι εξάγονται υπό των στατιστικών.
Άρθρον 4
1. Διατάξεις δια την πρόληψιν των ατυχημάτων δέον να προβλέπωνται υπό της νομοθεσίας, υπό συλλογών πρακτικών οδηγιών, ή υπό ετέρων καταλλήλων κειμένων.
2. Αι διατάξεις αύται δέον όπως αναφέρωνται εις πάντας τους γενικούς όρους τους σχετικούς με την πρόληψιν των ατυχημάτων και την υγιεινήν της εργασίας, οι οποίοι δύνανται να εφαρμοσθούν εις την ναυτικήνεργασίαν και πρέπει να καθορίζουν τα ληπτέα μέτρα δια την πρόληψιν ατυχημάτων προσιδιαζόνων εις το ναυτικόν επάγγελμα.
3. Αι διατάξεις αύται δέον όπως αναφέρωνται ιδία εις τα ακόλουθα σημεία:
α) γενικούς και βασικούς όρους
β) κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του πλοίου
γ) μηχανάς
δ) ειδικά μέτρα ασφαλείας υπό το κατάστρωμα και επ` αυτού
ε) μέσα φορτοεκφορτώσεως
στ) πρόληψιν και κατάσβεσιν των πυρκαϊών
ζ) αγκύρας, αλύσους και σχοινία
η) επικίνδυνα φορτία και έρμα
θ) ατομικόνεξοπλισμόν προστασίας.
Άρθρον 5
1. Αι διατάξεις περί προλήψεως ατυχημάτων, αι αναφερόμεναι εις το άρθρον 4 δέον όπως καθορίζουν σαφώς την υποχρέωσιν των εφοπλιστών, των ναυτικών και λοιπών ενδιαφερομένων προσώπων, προς συμμόρφωσιν εις αυτάς.
2. Γενικώς πάσα υποχρέωσις των εφοπλιστών όπως παρέχουν προστατευτικόνεξοπλισμόν ή έτερα μέσα προλήψεως των ατυχημάτων θα συνδυάζεται με διατάξεις δυνάμει των οποίων οι ναυτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τον εν λόγω εξοπλισμόν και τα μέσα ταύτα, τηρούν δε τα σχετικά προληπτικά μέτρα.
Άρθρον 6
1. Δέον όπως ληφθούν κατάλληλα μέτρα, δια προσηκούσης επιθεωρήσεως ή δι` ετέρων μέσων, προς διασφάλισιν της εφαρμογής των εις το άρθρον 4 αναφερομένων διατάξεων.
2. Δέον όπως λαμβάνωνται κατάλληλα μέτρα προς τήρησιν των εις το άρθρον 4 αναφερομένων διατάξεων.
3. Αι αρμόδιαι αρχαί επιθεωρήσεως και ελέγχου εφαρμογής των εν άρθρω 4 αναφερομένων διατάξεων, δέον όπως είναι εξοικειωμένοι προς την θαλασσίανεργασίαν και τας συνηθείας αυτής.
4. Προς διευκόλυνσιν της εφαρμογής των εν άρθρω 4 διατάξεων, το κείμενον ή περιλήψεις τούτων δέον όπως φέρωνται εις γνώσιν των ναυτικών, π.χ. δια της αναρτήσεώς των εις εμφανή θέσιν επί του πλοίου.
Άρθρον 7
Δέον όπως λαμβάνωνται μέτρα προς διορισμόν ενός ή περισσοτέρων ειδικευμένων προσώπων ή προς σύστασιν ειδικευμένης επιτροπής των προσώπων, τούτων επιλεγομένων εκ των μελών του πληρώματος του πλοίου, τα οποία, υπό την εποπτείαν του πλοιάρχου, θα είναι υπεύθυνα δια την πρόληψιν των ατυχημάτων.
Άρθρον 8
1. Δέον όπως καταρτίζωνται υπό της αρμοδίας αρχής εν συνεργασία μετά των οργανώσεων των εφοπλιστών και των ναυτεργατών, προγράμματα προλήψεως των εργατικών ατυχημάτων.
2. Η εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων δέον όπως οργανούται κατά τρόπον ώστε η αρμοδία αρχή, οι λοιποί ενδιαφερόμενοι οργανισμοί, οι εφοπλισταί και οι ναυτικοί ή οι αντιπρόσωποι τούτων, να δύνανται να συμμετέχουν ενεργώς.
3. Ιδιαιτέρως, δέον όπως συσταθούν μικταί, εθνικαί ή τοπικαίεπιτροπαί, επιφορτισμέναι με την πρόληψιν των ατυχημάτων, ή ειδικαί ομάδες εργασίας εντός των οποίων δέον όπως εκπροσωπώνται αι οργανώσεις των εφοπλιστών και των ναυτικών.
Άρθρον 9
1. Η αρμοδία αρχή δέον όπως ενθαρρύνη και, εφ` όσον τούτο είναι δυνατόν, υπό τας ιδιαιτέρας εις εκάστην χώρανσυνθήκας, όπως εξασφαλίζη ότι η διδασκαλία περί της προλήψεως των ατυχημάτων και της υγιεινής της εργασίας θα περιλαμβάνεται εις τα προγράμματα των κέντρων επαγγελματικής εκπαιδεύσεως, τα οποία προορίζονται δια τους ναυτικούς διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων. Η διδασκαλία αύτη δέον όπως αποτελή μέρος της επαγγελματικής εκπαιδεύσεως.
2. Επίσης δέον όπως ληφθούν πάντα τα κατάλληλα μέτρα π.χ. δι` επισήμων ανακοινώσεων περιεχουσών τας αναγκαίας οδηγίας, ίνα επιστηθή η προσοχή των ναυτικών επί των ειδικών κινδύνων.
Άρθρον 10
Τα Μέλη δέον όπως, εν ανάγκη, επιδιώξουν τη βοηθεία των διακυβερνητικών οργανώσεων και ετέρων διεθνών οργανώσεων, συνεργασίας ίνα επιτύχουν την μεγαλυτέρανδυνατήνομοιομορφίαν όλων των λοιπών διατάξεων των σκοπουσών την πρόληψιν των εργατικών ατυχημάτων.
Άρθρον 11
Αι επίσημοι επικυρώσεις της παρούσης Συμβάσεως δέον όπως κοινοποιούνται εις τον Γενικόν Δ/ντήν του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας παρ` ου και καταχωρίζονται.
Άρθρον 12
1. Η παρούσα σύμβασις δεσμεύει μόνον τα Μέλη της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας των οποίων η επικύρωσις έχει καταχωρισθή υπό του Γενικού Διευθυντού.
2. Τίθεται αύτη εν ισχύι, δώδεκα μήνας μετά την υπό του Γενικού Διευθυντού καταχώρησιν των επικυρώσεων δύο Μελών. 3. Ακολούθως η σύμβασις αύτη άρχεται ισχύουσα δι` έκαστον Μέλος δώδεκα μήνας αφ` ης καταχωρισθή η επικύρωσις αυτού.
Άρθρον 13
1. Παν μέλος επικυρούν την παρούσανσύμβασιν, δύναται να καταγγείλη ταύτην μετά πάροδον δεκαετίας από της ενάρξεως της ισχύος αυτής, δια πράξεως ανακοινουμένης εις τον ΓενικόνΔιευθυντήν του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και υπ` αυτού καταχωριζομένης. Η καταγγελία θέλει ισχύσει μετά πάροδον έτους από της καταχωρίσεώς της.
2. Παν μέλος επικυρούν την παρούσανσύμβασιν, το οποίον, εντός έτους από της λήξεως της εν τη προηγουμένη παραγράφω μνημονευομένης δεκαετίας δεν έχει κάμει χρήσιν του, υπό του παρόντος άρθρου, προβλεπομένου δικαιώματος καταγγελίας δεσμεύεται δια μίαν νέανδεκαετίαν και συνεπώς δικαιούται να καταγγείλη την παρούσανΣύμβασιν κατά την λήξιν εκάστης δεκαετίας υπό τους εν τω παρόντιάρθρωπροβλεπομένους όρους.
Άρθρον 14
1. Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας γνωστοποιεί εις πάντα τα Μέλη της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας την καταχώρησιν πασών των επικυρώσεων και καταγγελιών, αίτινες τω έχουν ανακοινωθή υπό των Μελών της Οργανώσεως.
2. Γνωστοποιών εις τα Μέλη της Οργανώσεως την καταχώρησιν της δευτέρας επικυρώσεως ήτις τω έχει ανακοινωθή ο Γενικός Διευθυντής εφιστά την προσοχήν των Μελών της Οργανώσεως επί της ημερομηνίας αφ` ης η παρούσα σύμβασιςάρχεται ισχύουσα.
Άρθρον 15
Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ανακοινοί εις τον Γενικόν Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προς καταχώρισιν, συμφώνως τω άρθρω 102 του Καταστατικού Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών, πλήρεις πληροφορίας σχετικάς προς πάσας τας επικυρώσεις και πράξεις καταγγελίας ας έχει καταχωρίσει συμφώνως προς τα προηγούμενα άρθρα.
Άρθρον 16
Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας δέον όπως υποβάλλη, οσάκις κρίνη τούτο αναγκαίον, εςι την ΓενικήνΣυνδιάσκεψινέκθεσιν επί της εφαρμογής της παρούσης συμβάσεως και αποφασίζει εάν συντρέχει περίπτωσις εγγραφής εις την ημερησίανδιάταξιν της Συνδιασκέψεως, θέματος ολικής ή μερικής αναθεωρήσεως αυτής.
Άρθρον 17
1. Εν η περιπτώσει η Συνδιάσκεψιςαποδεχθήνεωτέρανσύμβασινεπαγομένην εν όλω ή εν μέρει, αναθεώρησιν της παρούσης συμβάσεως και εφ` όσον η νεωτέρασύμβασις δεν ορίζει άλλως:
α) Η επικύρωσις υπό Μέλους της νεωτέρας συμβάσεως της αναθεωρούσης την παρούσαν επάγεται αυτοδικαίως, παρά τας διατάξεις του ως άνω άρθρου 13, άμεσονκαταγγελίαν της παρούσης συμβάσεως, υπό την επιφύλαξιν ότι έχει τεθή εν ισχύι η αναθεωρούσα ταύτην νεωτέρασύμβασις.
β) Αφ` ης η επαγομένη την αναθεώρησιννεωτέρασύμβασιςτεθή εν ισχύι, η παρούσα σύμβασις παύει ούσα δεκτική επικυρώσεως υπό των Μελών.
2. Η παρούσα σύμβασις παραμένει ουχ ήττον εν ισχύι υπό τον τύπον και το περιεχόμενον αυτής, δια τα Μέλη άτινα, επικυρώσαντα αυτήν, δεν ήθελον επικυρώσει την αναθεωρούσαν ταύτην νεωτέρανσύμβασιν.
Άρθρον 18
Το γαλλικόν και αγγλικόνκείμενον της παρούσης συμβάσεως είναι εξ ίσου αυθεντικά.

Άρθρον 2
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 25 Νοεμβρίου 1976

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ