Νόμος 480 ΦΕΚ Α΄314/23.11.1976
Περί προλήψεως και καταστολής πράξεώντινων στρεφομένων κατά της ασφαλείας της αεροπλοϊας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1
Σημ.: όπως το άρθρο 1 καταργήθηκε με το εδάφιο β` του άρθρου 193 του Ν.1815/1988 (ΦΕΚ Α 250)

Άρθρον 2
Σημ.: όπως το άρθρο 2 καταργήθηκε με το εδάφιο β` του άρθρου 193 του Ν.1815/1988 (ΦΕΚ Α 250)

Άρθρον 3
Σημ.: όπως το άρθρο 3 καταργήθηκε με το εδάφιο β` του άρθρου 193 του Ν.1815/1988 (ΦΕΚ Α 250)

Άρθρον 4
Σημ.: όπως το άρθρο 4 καταργήθηκε με το εδάφιο β` του άρθρου 193 του Ν.1815/1988 (ΦΕΚ Α 250)

Άρθρον 5
Σημ.: όπως το άρθρο 5 καταργήθηκε με το εδάφιο β` του άρθρου 193 του Ν.1815/1988 (ΦΕΚ Α 250)

Άρθρον 6
Αλλοδαπόν αεροσκάφος, ανήκον εις συσταθέντα υπό πλειόνων του ενός κρατών οργανισμόν κοινής ή διεθνούς εκμεταλλεύσεως αεροπορικών μεταφορών και εγγεγραμμένον εις κοινόν μητρώον των κρατών τούτων ή εις διεθνείς μητρώον αεροσκαφών, θεωρείται εν Ελλάδι διά την εφαρμογήν του παρόντος νόμου κεκτημένον την εθνικότητα του κράτους, το οποίον ωρίσθη κατά την προσήκουσα διαδικασίαν υπό των συστησάντων τον οργανισμόν κρατών ως έχον τα εκ της εθνικότητος δικαιώματα επί του αεροσκάφους τούτου, εφ` όσον το μεν ορισθέν κράτος εγνωστοποιήθη υπό των ανωτέρω κρατών εις τον Διεθνή Οργανισμόν της Πολιτικής Αεροπορίας, το δε ελληνικόν κράτος ενημερώθη περί της γνωστοποιήσεως υπό του ως άνω Οργανισμού.

Άρθρον 7
Σημ.: όπως το άρθρο 5 καταργήθηκε με το εδάφιο β` του άρθρου 193 του Ν.1815/1988 (ΦΕΚ Α 250)

Άρθρον 8
Αι ελληνικαί αρχαί, οσάκις εν Ελλάδι επίκειται ή τελήται ή ετελέσθηπράξις εκ των εν τω παρόντινόμω αναφερομένων, λαμβάνουν πάντα τα προσήκοντα μέτρα δια την υπό του νομίμου κυβερνήσεων διατήρησιν ή την ανάκτησιν του ελέγχου του αεροσκάφους, εφ`όσον δε αι επιβάται, το πλήρωμα ή το αεροσκάφος ευρίσκονται επι ελληνικού εδάφους, παρέχουν πάσαν διευκόλυνσιν εις αυτούς προς συνέχισιν του ταξιδίου των αποδίδουν άνευ καθυστερήσεως το αεροσκάφος και το φορτίον του εις τους έχοντας δικαίωμα διακατοχής τούτων, αναφέρουν δε αμέσως πάσαν περί των συμβάντων και των ενεργειών των πληροφορίαν, δια του εισαγγελέως πλημμελειοδικών, εις το Υπουργείον Δικαιοσύνης.

Άρθρον 9
Κατά πάσαν περίπτωσιν διώξεως εν Ελλάδι ημεδαπού ή αλλοδαπού επί πράξει εκ των εν τω παρόντινόμω αναφερομένων, ο κατά το εκάστοτε στάδιον της διαδιακασίας εισαγγελεύς αναφέρει αμελλητί εις το Υπουργείον Δικαιοσύνης πάσαν πληροφορίαν περί της υποθέσεως της εθνικότητος του αεροσκάφους, της ταυτότητος και της ιθαγενείας του υπαιτίου, των ληφθέντων κατ` αυτού μέτρων, ιδίως δε της συλλήψεως, κρατήσεως ή προφυλακίσεως τούτου και των περιστάσεων, αίτινεςεπέβαλον αυτήν, καθώς και περί του εκδοθέντος βουλεύματος και της εκδοθείσης αποφάσεως.

Άρθρον 10
Εις περίπτωσιν ανακαλύψεως εν Ελλάδι αλλοδαπού φερομένου ως τελέσαντος εν τη αλλοδαπή αναφορικώς προς αεροσκάφος, οιασδήποτε εθνικότητος, πράξιν εκ των εν τω παρόντινόμω αναφερομένων, εφ` όσον επι ταύτη δεν ησκήθη εν Ελλάδι ποινική διώξις, ενεργείται προκαταρκτική εξέτασις προς εξακρίβωσιν των πραγματικών γεγονότων και διερεύνησιν της συνδρομής των όρων δικαιοδοσίας του ελληνικού κράτους. Συγχρόνως διατάσσεται υπο του εισαγγελέως η απαγόρευσις εξόδου του αλλοδαπού εκ της χώρας και η λήψις παντός μέτρου προς εξασφάλισιν της εν χώρα αδιαλείπτου παρουσίας αυτού. Η προκαταρκτική εξέτασις, δέον ανά περατούνται εντός δύο μηνών. Εντός της προθεσμίας ταύτης δύναται να αρθή η ισχύς της διατάξεως περί απαγορεύσεως εξόδου δια πράξεως του εκδόντος την διάταξιν εισαγγελέως, άλλως παύει αυτοδικαίως η ισχύς της διατάξεως άμα τη παρόδω της ρηθείσης προθεσμίας. Ο εισαγγελεύς αναφέρει αμελλητί πάσαν πληροφορίαν περί της αρξαμένης προκαταρκτικής εξετάσεως, της διαταχθείσης απαγορεύσεως εξόδου, της πράξεως περί της αρξαμένης προκαταρκτικής εξετάσεως, της διαταχθείσης απαγορεύσεως εξόδου, της πράξεως περί άρσεως της ισχύος ταύτης, του αποτελέσματος της ενεργηθείσης εξετάσεως και της τυχόν μετ` αυτήν ασκηθείσης ποινικής διώξεως εις το Υπουργείον Δικαιοσύνης.

Άρθρον 11
Το Υπουργείον Δικαιοσύνης, λαμβάνον τας κατά τα άρθρα 8 έως 10 πληροφορίας, γνωστοποιεί το δυνατόν ταχύτερον τας χρησίμους εκ τούτων εις τον Διεθνή Οργανισμόν της Πολιτικής Αεροπορίας και εις τα κράτη της ιθαγενείας του υπαιτίου της εθνικότητος του αεροσκάφους και της κυρίας έδρας της επιχειρήσεως, ή εανδεν υφίσταται τοιαύτη, της κατοικίας ή μονίμου διαμονής του μισθώματος άνευ πληρώματος το αεροσκάφος, εφ`όσον δε κρίνησκόπιμον και εις πάν έτερον ενδιαφερόμενον κράτος.

Άρθρον 12

1. Επιτρέπεται έκδοσις αλλοδαπών εγκληματιών δια τας εν τω παρόντινόμω αναφερομένας πράξεις, τηρουμένωνκ των διεθνών συμβάσεων και των διατάξεων του άρθρου 436 και επομένων του Κώδικος Ποινικής δικονομίας.

2. Αγγελία αρμοδίας αλλοδαπής αρχής προς προσωρινήνσύλληψιν και κράτησιν αλλοδαπού εν Ελλάδι επι σκοπώ διεξαγωγής της διαδικασίας εκδόσεως δύναται υπο τον όρον της αμοιβαιότητος να διαβιβασθή και απ`ευθείας ή μέσω της Διεθνούς Οργανώσεως Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol) εις την αρμοδίαν ελληνικήν αρχήν.

3. Το Υπουργείον Δικαιοσύνης, γνωστοποιεί το ταχύτερονδυνατόον εις τον εν άρθρω 11 Οργανισμόν ως και εις τα εν τω αυτώ άρθρω κράτη πάσαν χρήσιμονπληροφορίαν περί της αιτηθείσης εκδόσεως της συλλήψεως και κρατήσεως του εκζητουμένου και του αποτελέσματος της αιτήσεως εκδόσεως.

Άρθρον 13
Πας αλλοδαπός, διωχθείς υπο των ελληνικών αρχών δια πράξιν εκ των εν τω παρόντινόμω αναφερομένων και συλληφθείς ή προφυλακισθείς, ως και πας αλλοδαπός εκζητηθείς δια τοιαύτην πράξιν και συλληφθείς ή κρατηθείς επι σκοπώ εκδόσεως εις αλλοδαπάς αρχάς, δικαιούται να επικοινωνήση μετά του πλησιεστέρου αρμοδίου αντιπροσώπου του κράτους της ιθαγενείας του, επι τω τέλει δε τούτω παρέχονται εις αυτόν πάσαι αι διευκόλυνσεις.`

Άρθρον 14

1. Αιτήσεις αρμοδίων αλλοδαπών αρχών περί παροχής δισαστικής συνδρομής επι υποθέσεων αναφερομένων εις τας εν τω παρόντινόμω πράξεις διαβιβάζονται εις τας αρμοδίας ελληνικάς αρχάς και εκτελούνται κατά τα υπό των διεθνών συμβάσεων και τα υπό του άρθρου 458 και επομένων του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας οριζόμενα.

2. Περί του τρόπου διαβιβάσεως των εν τη προηγούμενη παραγράφω αιτήσεων εφαρμόζονται αναλόγως και αι διατάξεις του άρθρου 12 παρ.2 το παρόντος νόμου, υπο τον εν αυτών όρον αμοιβαιότητος.

Άρθρον 15
Αι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται αναφορικώς προς αεροσκάφη χρησιμοποιούμενα δια στρατιωτικούς, αστυνομικούς ή τελωνειακούς σκοπούς.

Άρθρον 16

1. Η υπ`αριθ. 4 διάταξις του άρθρου 111 του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“4. Το κακούργημα της πειρατείας, ως και τα κακουργήματα κατά της ασφαλείας της σιδηροδρομικής ή δι`ύδατος συγκοινωνίας ή της αεροπλοίας τα προβλεπόμενα υπο του Ποινικού Κώδικος ή ειδικών ποινικών νόμων, καθώς και τα συναφή προς ταύτα κακουργήματα και πλημμελήματα”.

2. Επί των εγκλημάτων των αναφερομένων εις την υπΆριθ 4 διάταξιν του άρθρου 111 του ΚώδικοςΠοιν.Δικονομίας ως αύτη αντικαθίσταται υπό της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, άμα τω πέρατι της ανακρίσεως, η δικογραφία υποβάλλεται υπό του εισαγγελέως πλημελειοδικών εις τον εισαγγελέα εφετών όστις, εάν κρίνη ότι προκύπτουν ενδείξεις και ότι δεν πρέπει να επιστρέψη ταύτην προς συμπλήρωσιν της ανακρίσεως, υποχρεούται εφ` όσον συμφωνή ο πρόεδρος εφετών να εισαγάγη την υπόθεσιν εις το ακροατήριονδι`ευθείας κλήσεως, καθ` ης ουδεμία προσφυγή επιτρέπεται. Εν τη περιπτώσει ταύτη περί της διαρκείας της ισχύος του εντάλματος συλλήψεως και περί της διαρκείας της προφυλακίσεως του κατηγορουμένου αποφαίνεται δια διατάξεως του, καθ`ης δεν χωρεί προσφυγή, ο πρόεδρος εφετών, περί της προσωρινής δε απολύσεως του κατηγορουμένου, το συμβούλιον εφετών, συντιθέμενον εκ τριών εφετών. Εάν διετάχθη η διατήρησις της ισχύος εντάλματος συλλήψεως, ο εισαγγελεύς των εφετών δια διατάξεως του, ης δεν απαιτείται τοιχοκόλλησις, διατάσσεις. Την αναστολήν της εν τω ακροατηρίω διαδικασίας ως προς τον φυγοδικούντακατηγορούμενον μέχρι προσελεύσεως ή συλλήψεως αυτού. Το ως άνω συμβούλιον, επί πλειόνων κατηγορουμένων, είναι αρμόδιον να αποφανθή ως προς ους δεν προκύπτουν ενδείξεις ή ως προς ους δέον να κηρυχθή απαράδεκτος ή να παύση η ποινική δίωξις, χωριζομένης ως προς τούτους της υποθέσεως. Εάν ως προς τινας των κατηγορουμένων δεν επερατώθη η ανάκρισις, προβλέπεται δε βραδύτης περατώσεως, ο ανακριτής διατάσσει τον χωρισμόν δια διατάξεως του, μη υποκειμένης εις προσφυγήν, συνεχίζει δε την ανάκρισιν ως προς τούτους, δι`ους άμα τη περατώσει ενεργούνται τα εν τη παρούση παραγράφω ως άνω οριζόμενα.

Άρθρον 17
Επί των εκκρεμουσών κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος υποθέσεων των αφορώσων εις τας υπό τούτου προβλεπομένας αξιοποίνους πράξεις, έχουν εφαρμογήν αι μέχρι τούδε ισχύουσαι διατάξεις.

Άρθρον 18
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 22 Νοεμβρίου 1976

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ