ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4190 ΦΕΚ Α 204/26.9.2013

Κύρωση της Συμφωνίας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών περί Αμυνας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών περί Αμυνας, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 6 Οκτωβρίου 2011, της οποίας το κείμενο σε δύο πρωτότυπα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙ ΑΜΥΝΑΣ

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας (εφεξής «Τα Μέρη»), αποσκοπώντας στην διασφάλιση της από κοινού προστασίας διαβαθμισμένων πληροφοριών που αφορούν στην άμυνα, οι οποίες έχουν διαβαθμιστεί στο Κράτος του ενός Μέρους και έχουν μεταδοθεί στο Κράτος του άλλου Μέρους, επιθυμώντας να συστήσουν τους κανόνες για την από κοινού προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών περί άμυνας, οι οποίοι θα ισχύουν και για όλες τις συμφωνίες συνεργασίας που θα συνάψουν τα Μέρη μεταξύ τους και για τις συμβάσεις που θα κατακυρωθούν μεταξύ των οργανισμών των Κρατών των Μερών οι οποίες προβλέπουν την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
ΟΡΙΣΜΟΙ

1.Ως «Διαβαθμισμένες πληροφορίες περί άμυνας» (εφεξής διαβαθμισμένες πληροφορίες) νοείται οποιοδήποτε διαβαθμισμένο θέμα, προφορικό ή γραπτό έγγραφο διαβαθμισμένου περιεχομένου ή ηλεκτρονική (τεχνική) αποστολή διαβαθμισμένου μηνύματος, ή διαβαθμισμένο υλικό που αφορά στρατιωτικό ή στρατιωτικοτεχνικό τομέα. Ως «Υλικό» νοείται οποιοδήποτε μηχάνημα ή εξοπλισμός ή όπλο που κατασκευάστηκε ή είναι στην φάση κατασκευής ή έγγραφο. Ως «Εγγραφο» νοείται οποιαδήποτε επιστολή, σημείωμα, πρακτικά, έκθεση, υπόμνημα, σήμα/μήνυμα, σκαρίφημα, φωτογραφία, φιλμ, χάρτης, διάγραμμα, σχέδιο, σημειωματάριο, χαρτί με διάτρητη επιγραφή, γραφομηχανή, ταινία, δισκέτα, κλπ ή άλλη μορφή καταγεγραμμένης πληροφορίας (π.χ. εγγραφή ταινίας, μαγνητική εγγραφή, διάτρητη κάρτα, ταινία, κλπ).

2. Ως «Οργανισμός» νοείται ένα νομικό πρόσωπο ανεξάρτητα από την μορφή κυριότητας του που συμμετέχει σε διακρατική συνεργασία όπου γίνεται η διαχείριση, αποθήκευση και προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών και που λαμβάνει μέρος στην υλοποίηση συμβάσεων στο πλαίσιο της παρούσας Συμφοινίας.

3. Ως «Σύμβαση» νοείται μία εξωτερική οικονομική συμφωνία (συνθήκη, σύμβαση) που δημιουργεί και καθορίζει αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα και καθήκοντα των ατόμων που ασχολούνται με εξωτερικές οικονομικές δραστηριότητες.

4. Ως «Διαβαθμισμένη σύμΒαση» νοείται η σύμβαση που περιέχει ή αφορά διαβαθμισμένες πληροφορίες.

5. Ως «Αρχή Εθνικής Ασφάλειας/Εντεταλμένη Αρχή Ασφάλειας» (εφεξής, Εντεταλμένη αρχή) νοείται η Κρατική αρχή που είναι υπεύθυνη για τα πρότυπα ασφάλειας σε κάθε Κράτος και για την υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας.

6. Ως «Αρμόδια Αρχή Ασφάλειας» νοείται η Κυβερνητική αρχή που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση ειδικών διατάξεων της παρούσας Συμφωνίας.

7. Ως «Αποστέλλον Μέρος» νοείται η Κυβέρνηση του Κράτους η οποία κατ αρχήν διαβάθμισε και μετέδωσε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες, η οποία εκπροσωπείται από την Εντεταλμένη αρχή.

8. Ως «Παραλαμβάνον Μέρος» νοείται η Κυβέρνηση του Κράτους, στην οποία μεταδίδονται οι διαβαθμισμένες πληροφορίες, η οποίο, εκπροσωπείται από την Εντεταλμένη αρχή.

9 .Ως «Τρίτος» νοείται οποιαδήποτε Κυβέρνηση του Κράτους που δεν έχει οριστεί από την παρούσα Συμφωνία ως Μέρος και οι υπήκοοι ή τα νομικά πρόσωπα αυτών των Κρατών καθώς και τα άτομα με διπλή υπηκοότητα ή οι διεθνείς οργανισμοί.
Άρθρο 2
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Οι διαβαθμίσεις ασφάλειας και οι αντιστοιχίες τους, οι οποίες ισχύουν για τα Μέρη περιορίζονται στα κάτωθι:

Στην Ουκρανία Στην Ελλάδα

Αντίστοιχο στην Αγγλική **** ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

TOP SECRET **** ΑΠΟΡΡΗΤΟ

SECRET**** ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ

CONFIDENTIAL **** ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ RESTRICTED
Άρθρο 3
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

1 Η πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες θα περιορίζεται στα άτομα που «πρέπει να γνωρίζουν» και που εγκρίνει η Εντεταλμένη Αρχή / Αρμόδια Αρχή Ασφαλείας στο Κράτος τους, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία του, ως προς το κατάλληλο επίπεδο διαβάθμισης των πληροφοριών στις οποίες ζητούν να έχουν πρόσβαση.

2. Το Αποστέλλον Μέρος θα βεβαιωθεί ότι το Παραλαμβάνον Μέρος είναι ενήμερο:

2.1 για την διαβάθμιση των πληροφοριών και για τους όρους κοινοποίησης ή περιορισμών στην χρήση τους και για το ότι τα έγγραφα φέρουν τέτοια σήμανση

2.2 για τυχόν μεταγενέστερη αλλαγή στην διαβάθμιση

3. Το Παραλαμβάνον Μέρος:

3.1 Σύμφωνα με την εθνική του νομοθεσία, θα παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας ασφάλειας σε διαβαθμισμένες πληροφορίες με αυτό που παρείχε το Αποστέλλον Μέρος (με την επιφύλαξη του Αρθρου 2).

3.2 Θα βεβαιώνεται ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες φέρουν σήμανση με την δική του διαβάθμιση σύμφωνα με το Αρθρο 2.

3.3 Θα βεβαιώνεται ότι οι διαβαθμίσεις δεν θα τροποποιούνται, εκτός εάν το εγκρίνει γραπτώς το Αποστέλλον Μέρος.

4. Προκειμένου να επιτύχει και να τηρεί συγκρίσιμα πρότυπα ασφαλείας, κάθε Εντεταλμένη αρχή θα παρέχει στο άλλο μέρος, κατόπιν αιτήματος, πληροφορίες για τα δικά του πρότυπα ασφαλείας, τις διαδικασίες και τις πρακτικές προστασίας διαβαθμισμένων πληροφοριών και θα διευκολύνει για αυτόν τον σκοπό τις Αρμόδιες Αρχές Ασφάλειας.

5 .Η Εντεταλμένη Αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η Γενική Γραμματεία / Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Ερευνας και η η Εντεταλμένη Αρχή της Ουκρανίας είναι η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.

6. Η Αρμόδια Αρχή Ασφάλειας της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας / Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (ΔΔΣΠ) / Διεύθυνση Ασφάλειας – Αντιπληροφοριών και η Αρμόδια Αρχή Ασφάλειας της Ουκρανίας είναι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Άρθρο 4
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ

1. Εκτός εάν δοθεί έγγραφη έγκριση περί του αντιθέτου, το Παραλαμβάνον Μέρος δεν θα δημοσιοποιεί ή χρησιμοποιεί ή επιτρέπει την δημοσιοποίηση ή χρήση διαβαθμισμένων πληροφοριών παρά μόνο για τους σκοπούς και στα πλαίσια των ορίων που έχει δηλώσει το Αποστέλλον Μέρος.

2. Το Παραλαμβάνον Μέρος δεν θα διαβιβάζει σε Τρίτον διαβαθμισμένες πληροφορίες που παεασχέθηκαν βάσει των διατάξεων της παρούσας Συμφωνίας, ούτε θα δημοσιοποιεί στο κοινό διαβαθμισμένες πληροφορίες χωρίς προηγουμένως την γραπτή άδεια του Αποστέλλοντος Μέρους.

3. Οι Διαβαθμισμένες Πληροφορίες θα μεταδίδονται μεταξύ των δύο Κρατών σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία του Αποστέλλοντος Μέρους. Η κανονική πορεία θα είναι δια της επίσημης οδού «Κυβέρνηση προς Κυβέρνηση». Μπορούν να γίνουν άλλες ρυθμίσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Άρθρο 5
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

1 Οι εμπειρογνώμονες ασφάλειας των Εντεταλμένων/Αρμόδιων Αρχών Ασφάλειας θα πραγματοποιούν περιοδικές επισκέψεις μεταξύ τους προκειμένου να συζητούν για τις διαδικασίες και να βεβαιώνονται για την ολοποίηση της παρούσας Σύμβασης.

2 Απαιτείται προηγουμένως έγκριση της Εντεταλμένης/Αρμόδιας Αρχής Ασφάλειας της χώρας υποδοχής όσον αφορά στους επισκέπτες, περιλαμβανομένων των αποσπασμένων από την άλλη χώρα, όπου είναι αναγκαία η πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες ή σε ιδρύματα ή οργανισμούς άμυνας που ασχολούνται με διαβαθμισμένα έργα. Οι αιτήσεις για τέτοιες επισκέψεις θα υποβάλλονται διαμέσου των αντίστοιχων Πρεσβειών.

3.1 Στις αιτήσεις θα περιλαμβάνονται τα κάτωθι στοιχεία: 5.3.1 Το όνομα του επισκέπτη, ημερομηνία και τόπος γέννησης, υπηκοότητα, αριθμός διαβατηρίου/δελτίου ταυτότητας.

2 Η επίσημη θέση του επισκέπτη με την ονομασία του ιδρύματος, της εταιρίας ή του οργανισμού που εκπροσωπεί ή στον οποίο ανήκει.

3 Το πιστοποιητικό απόδειξης των πληροφοριών στο επίπεδο διαβάθμισης των οποίων έχει πρόσβαση ο επισκέπτης.

4 Το όνομα και διεύθυνση του ιδρύματος, της εταιρίας ή του οργανισμού που πρόκειται να επισκεφθεί.

5 Το όνομα και θέση του ατόμου/των ατόμων που θα πραγματοποιήσουν την επίσκεψη, εάν είναι γνωστά.

6 Ο σκοπός της επίσκεψης.

7 Η ημερομηνία της επίσκεψης. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων επισκέψεων, θα δηλώνεται το συνολικό διάστημα που καλύπτουν οι επισκέψεις. Οι αιτήσεις για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις ισχύουν για διάστημα 12 μηνών μόνο.

4 Ολοι οι επισκέπτες θα τηρούν τους κανονισμούς ασφάλειας του Κράτους υποδοχής.

5. Οι αιτήσεις για επίσκεψη πρέπει να υποβάλλονται στο υποδεχόμενο Μέρος σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες του. Οι επισκέψεις κατόπιν σύντομης ειδοποίησης μπορούν να οργανώνονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με ειδικότερες από κοινού προσδιορισθείσες ρυθμίσεις. Ο χρόνος που προηγείται της υλοποίησης των επισκέψεων είναι είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες.

6. Σε περίπτωση ειδικού έργου ή σύμβασης, με την επιφύλαξη έγκρισης από αμφότερα τα Μέρη, υπάρχει η δυνατότητα κατάρτισης καταλόγων Επαναλαμβανόμενων Επισκέψεων. Αυτοί οι κατάλογοι θα ισχύουν για μία αρχική περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες και μπορεί να παρατείνεται για μεγαλύτερο διάστημα (όχι πάνω από 12 μήνες) με την επιφύλαξη προηγούμενης έγκρισης από την Εντεταλμένη/Αρμόδια Αρχή Ασφάλειας. Αυτοί πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με την συνήθη διαδικασία του υποδεχόμενου Μέρους. Μόλις εγκριθεί ο κατάλογος, οι επισκέψεις μπορούν να ρυθμίζονται απευθείας από τους εμπλεκόμενους οργανισμούς για τα άτομα που θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

7. Οποιαδήποτε διαβαθμισμένη πληροφορία η οποία έχει παρασχεθεί ή κοινοποιηθεί σε προσωπικό που πραγματοποιεί επίσκεψη, θα αντιμετωπίζεται σαν να είχε παρασχεθεί σύμφωνα με την διατάξεις της παρούσας Σύμβασης.
Άρθρο 6
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1. Σε περίπτωση παραβίασης ασφάλειας η οποία συνεπάγεται απώλεια διαβαθμισμένου υλικού, ή υποψίας δημοσιοποίησης διαβαθμισμένων πληροφοριών σε μη εγκεκριμένα άτομα, η Εντεταλμένη Αρχή του Παραλαμβάνοντος Μέρους θα ενημερώνει αμέσως την Εντεταλμένη Αρχή του Αποστέλλοντος Μέρους.

2. Το Παραλαμβάνον Μέρος (επικουρούμενο από το Αποστέλλον Μέρος, εφόσον χρειάζεται) θα διενεργήσει αμέσως έρευνα σύμφωνα με την εθνική του νομοθεσία για την προστασία των Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Το Παραλαμβάνον Μέρος θα ενημερώνει το συντομότερο δυνατόν το Αποστέλλον Μέρος για τις συνθήκες, τα μέτρα που έλαβε και το αποτέλεσμα της έρευνας.

3.Τα Μέρη θα δεσμεύουν τους οργανισμούς των Κρατών τους τα οποία θα συνεργάζονται κατά την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών για τον καθορισμό στις συμβάσεις των υποχρεώσεων και των μέσων της από κοινού προστασίας διαβαθμισμένων πληροφοριών, για την διαδικασία καθορισμού και την σειρά αποζημίωσης για ζημίες που προκλήθηκαν λόγω δημοσιοποίησης διαβαθμισμένων πληροφοριών ή απώλειας των υλικών που διαθέτουν.
Άρθρο 7
ΔΑΠΑΝΕΣ

Κάθε Μέρος θα παραιτείται από την υποβολή αξιώσεων στον άλλο Μέρος για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας.
Άρθρο 8
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

1. Η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί κατόπιν γραπτής έγκρισης από κοινού. Αυτές οι τροποποιήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω σχετικών Πρωτοκόλλων, τα οποία θα ισχύουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της παρούσας Συμφωνίας και θα θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας.

2. Τα Μέρη διατηρούν το δικαίοιμα να συνεργαστούν κοινή συναινέσει σε άλλον μη αμυντικό τομέα, με την υπογραφή ξεχωριστού Πρωτοκόλλου ή Συμφωνίας που θα βασίζεται στις αρχές της παρούσας Συμφωνίας.

3. Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνει εν ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα. Η παρούσα Συμφωνία θα εξακολουθήσει να ισχύει, εκτός εάν ένα Μέρος την καταγγείλει με γραπτή ειδοποίηση καταγγελίας έξι μήνες πριν. Μετά την καταγγελία, αμφότερα τα Μέρη θα έχουν την ευθύνη προστασίας όλων των διαβαθμισμένων πληροφοριών που ανταλλάχθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας.

4. Ομοίως, οποιαδήποτε διαβαθμισμένη πληροφορία που ανταλλάσσεται βάσει της παρούσας Συμφωνίας θα προστατεύεται, ακόμη και εάν η μετάδοση της γίνει μετά την κοινοποίηση της καταγγελίας.

5. Σε περίπτωση καταγγελίας της παρούσας Συμφωνίας, τα δύο Μέρη θα αναζητήσουν μέσω διαβουλεύσεων λύσεις σε άλυτα προβλήματα.

6. Τα Μέρη θα επιλύουν μέσω διαβουλεύσεων τυχόν διαφορές που αφορούν στην ερμηνεία ή την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και δεν θα τις παραπέμπουν για διευθέτηση σε εθνικό ή διεθνές δικαστήριο ή σε Τρίτον.
Άρθρο 9
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

9.1 Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία της τελευταίας γνωστοποίησης δια της οποίας τα Μέρη ενημερώνουν το ένα το άλλο γραπτώς, μέσω της διπλωματικής οδού, για την περάτωση των σχετικών αναγκαίων εσωτερικών διαδικασιών τους προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα. Εγινε στην Αθήνα, σήμερα 6 Οκτωβρίου 2011 εις διπλούν, στην Ελληνική, Ουκρανική και Αγγλική γλώσσα και όλα τα κείμενα είναι εξ ίσου πρωτότυπα. Σε περίπτωση διαφοράς στην ερμηνεία των διατάξεων της Συμφωνίας, θα υπερισχύει το κείμενο στην Αγγλική γλώσσα.

Για την Κυβέρνηση Για το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας

της Ουκρανίας Σταύρος Λαμπρινίδης

Κostyantyn Gryschenko (Κοστιαντίν Γρύσενκο) Υπουργός Εξωτερικών
Άρθρο δεύτερο

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 9 αυτής. Οι τροποποιήσεις της Συμφωνίας θα γίνονται σύμφωνα με τις ίδιες διαδικασίες.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ