ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4134 ΦΕΚ Α’ 62/07.03.2013

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας για οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας για οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 12 Μαΐου 2008, το κείμενο της οποίας σε πρωτότυπο στην αγγλική και σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας

για οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας, Στο εξής αναφερόμενες ως: `τα Συμβαλλόμενα Μέρη`, Επιθυμώντας να προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο ισότητας, κοινού συμφέροντος και αμοιβαιότητας, Αναγνωρίζοντας τη σημασία των μακροπρόθεσμων σχεδίων για την επιτυχή ανάπτυξη της συνεργασίας και της ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ τους, σε διάφορα επίπεδα και, ιδιαίτερα, στο επίπεδο των οικονομικών φορέων τους,

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΑ ΕΞΗΣ:
Άρθρο 1
ΓΕΝΙΚΑ

1. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, στο πλαίσιο των αντίστοιχων νόμων και κανονισμών τους και έχοντας υπόψη τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, την εταιρική σχέση μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης και των Κρατών Μελών της καθώς και τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των μελών της ομάδας των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφετέρου (η Συμφωνία της Κοτονού), θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν την οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, σε όσο το δυνατό ευρύτερη βάση, σε όλους τους τομείς που θεωρείται ότι είναι προς αμοιβαίο όφελος και συμφέρον τους.

2. Κατά την υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας, η Ελληνική Δημοκρατία θα σέβεται τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της ως μέλος του Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας θα σέβεται τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της ως μέλος στην Αφρικανική Ένωση.

3. Η εν λόγω συνεργασία στοχεύει πιο συγκεκριμένα: > στην ενίσχυση και τη διαφοροποίηση των οικονομικών, επιστημονικών και τεχνολογικών συνδέσμων μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών, > στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, > στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ οικονομικών φορέων, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό την προώθηση επενδύσεων, κοινοπραξιών, συμφωνιών αδειοδότησης και λοιπών μορφών συνεργασίας μεταξύ τους.
Άρθρο 2
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

1. Η συνεργασία που προβλέπει το Άρθρο 1, αναμένεται να επεκταθεί συγκεκριμένα στους παρακάτω τομείς:

– βιομηχανία

– ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική – γεωργία, περιλαμβανομένων των γεωργικών βιομηχανιών

– κατασκευές κτιρίων και σπιτιών – μεταφορές, περιλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών – τραπεζικές, ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

– επαγγελματική εκπαίδευση και εκπαίδευση στη διοίκηση (μάνατζμεντ)

– λοιπές δραστηριότητες υπηρεσιών αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συζητήσουν προκειμένου να καθορίσουν τους τομείς προτεραιότητας για τη συνεργασία τους, καθώς και νέους τομείς οικονομικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.
Άρθρο 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

1. Η οικονομική συνεργασία που προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία, θα διεξάγεται, κατά κύριο λόγο, στη βάση συμφωνιών και συμβάσεων μεταξύ Ελληνικών και Νιγηριανών επιχειρήσεων, οργανισμών και εταιρειών, σύμφωνα με τη νομοθεσία καθενός εκ των Συμβαλλομένων Μερών.

2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν τη δραστηριότητα αυτή, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομική συνεργασία, και πιο συγκεκριμένα, μέσω:

i. ανάπτυξης ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις,

ii. διευκόλυνσης της ανταλλαγής εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών,

iii. διευκόλυνσης των ανταλλαγών και των επαφών μεταξύ των οικονομικών φορέων τους,

iv. διευκόλυνσης της διοργάνωσης εκδηλώσεων, εκθέσεων, συμποσίων κλπ,

ν. ενθάρρυνσης δραστηριοτήτων εμπορικής προώθησης, νi. διευκόλυνσης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Άρθρο 4
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

1. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους, καθώς και μεταξύ των αντίστοιχων ιδρυμάτων, οργανισμών ή εταιρειών τους, ανάλογα με τις εθνικές τους προτεραιότητες και σύμφωνα με τη νομοθεσία τους.

2. Προκειμένου να αναπτυχθεί και να επεκταθεί η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία τους, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα διευκολύνουν και θα χρηματοδοτούν, μεταξύ άλλων:

i. την ανταλλαγή επιστημόνων, ερευνητών και εμπειρογνωμόνων,

ii. την εκπόνηση κοινών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας και την ανταλλαγή των σχετικών αποτελεσμάτων,

iii. τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ϊν. την παροχή τεχνολογικής και επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης,

ν. τη διοργάνωση συμποσίων και συσκέψεων, νί. την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων,

νii. τη διοργάνωση επιστημονικών εκθέσεων και επιδείξεων,

νiii. την παροχή εξοπλισμού και υλικών που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.

3. Ένα ξεχωριστό Πρωτόκολλο για την υλοποίηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών. Ο φορέας υλοποίησης για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία θα είναι, για την Ελληνική πλευρά, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και, για τη Νιγηριανή πλευρά, το Υπουργείο Εξωτερικών.
Άρθρο 5
ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ

1. Η Ελληνική πλευρά ορίζει, δια της παρούσας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Νιγηριανή πλευρά ορίζει, δια της παρούσας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας, ως τις αντίστοιχες Αρμόδιες Αρχές για την υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας καθώς και για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα.

2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα έχουν το δικαίωμα να ορίσουν εγγράφως, οποτεδήποτε, κάποιον άλλο κατάλληλο οργανισμό, Υπουργείο ή Τμήμα, στη θέση αυτού που ορίστηκε στην παράγραφο 1.
Άρθρο 6
ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

1. Συστήνεται δια της παρούσας μία Μεικτή Επιτροπή, με σκοπό τη διασφάλιση της υλοποίησης της παρούσας Συμφωνίας.

2. Η Μεικτή Επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των Μερών και θα συνέρχεται, με αίτημα οποιουδήποτε Μέρους, σε τόπο και χρόνο που θα συμφωνούνται αμοιβαία, μέσω της διπλωματικής οδού.

3. Η Μεικτή Επιτροπή θα παρακολουθεί την πρόοδο που επιτυγχάνεται για την επίτευξη των στόχων της παρούσας Συμφωνίας και, εάν χρειάζεται, θα διατυπώνει συστάσεις για την υλοποίησή της.
Άρθρο 7
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οποιαδήποτε τροποποίηση ή αναθεώρηση της παρούσας Συμφωνίας θα γίνεται εγγράφως και θα τίθεται σε ισχύ αφότου εγκριθεί και από τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη, σύμφωνα με την παρ. 1 του Άρθρου 8.
Άρθρο 8
ΘΕΣΗ ΣΕ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΛΥΣΗ

1. Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ τριάντα (30) ημέρες μετά την ημερομηνία κατά την οποία τα Συμβαλλόμενα Μέρη έχουν ανταλλάξει γραπτές ειδοποιήσεις, με τις οποίες αλληλοενημερώνονται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που απαιτούνται από την αντίστοιχη νομοθεσία τους για το σκοπό αυτό. Θα παραμείνει δε σε ισχύ για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών.

2. Εάν δεν δοθεί ειδοποίηση για λύση από οποιοδήποτε εκ των Συμβαλλομένων Μερών, τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη λήξη της ισχύος της, η παρούσα Συμφωνία θα παρατείνεται στη συνέχεια σιωπηρά, για διαδοχικές περιόδους ενός έτους, ενώ κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος διατηρεί το δικαίωμα να λύσει την παρούσα Συμφωνία με έγγραφη ειδοποίηση, μέσω της διπλωματικής οδού, τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ημερομηνία λήξης.

3. Σε περίπτωση λύσης της παρούσας Συμφωνίας, όλες οι σχετικές της διατάξεις θα συνεχίσουν να ισχύουν για όλες τις συμβάσεις που θα έχουν συναφθεί στο πλαίσιο και κατά τη διάρκεια ισχύος της Συμφωνίας, έως την πλήρη ικανοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές.

4. Κατά την ημερομηνία θέσης της παρούσας Συμφωνίας σε ισχύ, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας για Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία της 29ης Ιουνίου 1981, παύει να ισχύει στις σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας.

Έγινε στην Αθήνα, στις 12 Μαΐου 2008, στην Αγγλική γλώσσα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ (υπογραφή) (υπογραφή) Πέτρος ΔΟΥΚΑΣ Charles Chukwuemeka Ugwuh Υφυπουργός Εξωτερικών Υπουργός Εμπορίου & Βιομηχανίας
Άρθρο δεύτερο

Το Πρωτόκολλο υλοποίησης της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας κατά το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας και τα Πρωτόκολλα, που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του άρθρου 6 παράγραφος 1 της Συμφωνίας, εγκρίνονται με κοινή απόφαση των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών.
Άρθρο Τρίτο

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 8 παράγραφος 1 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2013

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ