ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4131 ΦΕΚ Α’ 58/07.03.2013
Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης του Μαυροβουνίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης του Μαυροβουνίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπογράφηκε στην Budva, στις 29 Ιουνίου 2011, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης του Μαυροβουνίου («τα Συμβαλλόμενα Μέρη»), Βάσει του εξαίρετου επιπέδου των πολιτικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Μαυροβουνίου, Θυμίζοντας ότι το Μαυροβούνιο είναι υποψήφια χώρα με στόχο την πλήρη ένταξη της ως μέλος στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη της Θεσσαλονίκης του 2003, Με βάση το όραμα της Ελλάδας για την Ημερήσια Διάταξη 2014 για την περαιτέρω ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, Θεωρώντας τον σταθερό προσανατολισμό προς την Ε.Ε. και τις εντατικές προσπάθειες μεταρρύθμισης με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση της Ευρωπαϊκής της πορείας, Σημειώνοντας ότι το Μαυροβούνιο, ως υποψήφια χώρα, έχει μια επαυξημένη συνεργασία με την Ε.Ε., εντός της Συμφωνίας και Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική εμπειρία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με τη λειτουργία των Θεσμών της Ε.Ε. και την εφαρμογή των Πολιτικών της Ε.Ε., Υπενθυμίζοντας το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης του Μαυροβουνίου της 6.2.2008,
Συμφώνησαν ως εξής:
Άρθρο 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επαυξήσουν περαιτέρω την αμοιβαία συνεργασία και θα ενθαρρύνουν την σχετική συνεργασία ανάμεσα σε άλλους κρατικούς φορείς και ιδρύματα, με σκοπό την στήριξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή της πορεία, μέσω της ανταλλαγής εμπειρίας, πραγματογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας στην εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε.
Άρθρο 2
Η προαναφερθείσα συνεργασία θα επικεντρωθεί σε τομείς που έχουν σχέση με τη διαδικασία ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. και την περιφερειακή ανάπτυξη, αποτελούμενη κυρίως από: (α) την ανάπτυξη θεσμικής υποδομής στον δημόσιο τομέα και (β) οικοδόμηση παραγωγικής ικανότητας στον δημόσιο τομέα, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της ανταλλαγής και αρωγής εμπειρογνωμόνων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων για δημόσιους υπαλλήλους και κοινές μελέτες και έρευνα.
Άρθρο 3
Για την ανάπτυξη και την εκτέλεση του Μνημονίου αυτού, τα Συμβαλλόμενα Μέρη είναι διατεθειμένα να οργανώσουν μια Κοινή Επιτροπή με την ανταλλαγή Ρηματικών Διακοινώσεων, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων, καθώς και την σύνταξη σχετικών Σχεδίων Δράσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους. Η Κοινή Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των σχετικών κρατικών φορέων και ιδρυμάτων, θα συνέρχονται τακτικά, σε ένα αρμόδιο επίπεδο και με σύνθεση η οποία θα αποφασιστεί από τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη, ώστε να:
(α) Ετοιμάσει τις δραστηριότητες που προαναφέρονται,
(β) Παρακολουθεί και ελέγχει την εφαρμογή των προγραμμάτων συνεργασίας, και,
(γ) Επιλύει όποιο θέμα τυχόν προκύψει σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων συνεργασίας. Η επικοινωνία μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών θα πραγματοποιείται μέσω των διπλωματικών οδών.
Άρθρο 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα εξετάσουν την δυνατότητα χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Συνεργασίας και των σχεδίων δράσης με τη χρήση μηχανισμών θεσμικής συνεργασίας και χρηματοδότησης οι οποίοι λειτουργούν εντός του πλαισίου της Ε.Ε. ή από αντίστοιχους εθνικούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με την διαθεσιμότητα τους.
Άρθρο 5
Το Μνημόνιο αυτό θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της τελευταίας ρηματικής διακοίνωσης με την οποία τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενημερώσουν το ένα το άλλο ότι έχουν οριστικοποιήσει τις αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται για να τεθεί σε ισχύ. Θα παραμείνει σε ισχύ για μια χρονική περίοδο αορίστου διαρκείας, εκτός εάν το κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος επιθυμεί να το καταγγείλει με γραπτή ειδοποίηση μέσω των διπλωματικών οδών. Το Μνημόνιο θα λήξει έξι μήνες αφού το κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος έχει λάβει την προαναφερθείσα γραπτή ειδοποίηση.
Συνετάχθη στο Budva στις 29 Ιουνίου 2011, έκαστο εις διπλούν στην Αγγλική γλώσσα, όπου και τα δύο κείμενα είναι εξ ίσου αυθεντικά.
Για το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας (υπογραφή) Σταύρος Λαμπρινίδης Υπουργός Εξωτερικών
Για το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης του Μαυροβουνίου (υπογραφή) Milan Rocen Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης
Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου που κυρώνεται από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 5 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ