Νόμος 412 ΦΕΚ Α΄216/17.8.1976
Περί κυρώσεως της από 29ης Ιουνίου 1976 συναφθείσης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Α.Ε. “ΒΕΛΠΕΞ”, Συμβάσεως “περί κατασκευής και προμηθείας πυρείων εις το Ελληνικόν Δημόσιον”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου ή υπογραφείσα την 29 Ιουνίου 1976 Σύμβασις μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου αφ` ενός και της Α.Ε. “ΒΕΛΠΕΞ”, αφ` ετέρου δια την κατασκευήν και προμήθειαν πυρείων εις το Ελληνικόν Δημόσιον, της οποίας το κείμενον έχει ως κατωτέρω:
ΣΥΜΒΑΣΙΣ
Περί κατασκευής και προμηθείας πυρείων εις το Ελληνικόν Δημόσιον.
Εν Αθήναις σήμερον την εικοστήνενάτην (29) Ιουνίου 1976 μεταξύ, αφ` ενός του Ελληνικού Δημόσιου, εκπροσωπουμένου υπό των Υπουργών 1) Συντονισμού και Προγραμματισμού κ. Παν. Παπαληγούρα, 2) Οικονομικών κ. Ευαγγέλου Δεβλέτογλου και 3) Βιομηχανίας κ. Κων/νου Κονοφάγου και αφ` ετέρου της Α.Ε. “ΒΕΛΠΕΞ”, εκπροσωπουμένης υπό των κ.κ. Ευθυμίου Ι. Κυριακή και Νικολάου Π. Οικονόμου, εξουσιοδοτηθέντων προσηκόντως δια της από 21ης Ιουνίου 1976 αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ταύτης, συνωμολογήθησαν και συναπεδέχθησαν τα ακόλουθα:
Δυνάμει της από 8.5.1957 συμβάσεως, κυρωθείσης δια του Ν.Δ. 3720/ 1957 και προς τον σκοπόν εξοικονομήσεως του κατ` έτος απαιτουμένου συναλλάγματος δια την προμήθειαν εκ του εξωτερικού της αναγκαιούσηςποσότητος πυρείων, της, δι` ιδιωτικών κεφαλαίων, ιδρύσεως, κατά την ανωτέρω σύμβασιν, σειράς νέων βιομηχανικών εν Ελλάδι και της απασχολήσεως ικανού αριθμού εργατικών χειρών, το Ελληνικόν Δημόσιον παρεχώρησεν εις την Ανάδοχον Ν.Π. Οικονόμου το αποκλειστικόνπρονόμιον της ιδρύσεως εν Ελλάδι εργοστασίου κατασκευής πυρείων δια μίαν 15ετίαν, αρχομένην από της ημερομηνίας λειτουργίας του εργοστασίου και δυναμένην να παραταθή, κατόπιν κοινής συμφωνίας συνομολογουμένης μεταξύ του Υπουργού των Οικονομικών και του αναδόχου, δύο έτη προ της λήξεως του προνομίου και δια χρόνον, μη υπερβαίνοντα την δεκαπενταετίαν. Κατ` εφαρμογήν των διατάξεων του Ν.Δ. 2687/53 “περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού”, εξεδόθη το από 9ης Ιουνίου 1958 Β. Διάταγμα, δημοσιευθέν δια του υπ` αριθ. 99/28.6.1958 φύλλου Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (τεύχος Α`), δια του οποίου ενεκρίθη η εισαγωγή κεφαλαίων εκ του εξωτερικού παρά υπ` αυτού εργοστασίου κατασκευής πυρείων εν Ελλάδι, ως και εργοστασίων
α) κατασκευής κόντρα πλακέ,
β) πλακών εκ πολτού ξυλείας (HARD BOARD).
Εις εκτέλεσιν του άρθρου 13 της περί ης πρόκειται συμβάσεως συνεστήθη η Α.Ε. “ΒΕΛΠΕΞ”, της οποίας το Καταστατικόνεδημοσιεύθη δια του υπ` αριθ. 376/11.9.1958 φύλλου Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Δελτίον Ανωνύμων Εταιρειών κ.λ.π.). Το εργοστάσιονήρξατο λειτουργούν από 9ης Ιουνίου 1961 με μηχανικόνεξοπλισμόν παραγωγικής ικανότητος 150.000.000 κυτίων πυρείων ετησίως. Την 14ην Φεβρουαρίου 1972 και εις εκτέλεσιν των διατάξεων της παρ. 13 του προμνησθέντος Ν.Δ. 3720/1957 συνήφθη νέα σύμβασις, δημοσιευθείσα δια του υπ` αριθ. 26/17 Φεβρουαρίου 1972 φύλλου της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (τεύχος Α`)- προβλέπουσα την παραγωγήν νέων πυρείων τύπου Α` και Β`, εις ικανάςποσότητος αυξανομένας ανάγκας της καταναλώσεως. Η τελευταία περίοδος του δευτέρου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 και η παράγραφος 7 του άρθρου 1 της συμβάσεως ταύτης ετροποποιήθησαν δια δύο, από 18ης Αυγούστου 1973, συμβάσεων, δημοσιευθεισών δια του υπ` αριθ. 190/1973 φύλλου της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (τεύχος Α`).
Την 15ην Μαϊου 1975 και εις εκτέλεσιν των διατάξεων της παρ. 13 του άρθρου 3 του Ν.Δ. 3720/1957 συνήφθη νέα σύμβασις, δημοσιευθείσα δια του υπ` αριθ. 96/21ης Μαϊου 1975 φύλλου της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (τεύχος Α`), προβλέπουσα την κατασκευήν νέων τύπων και ποιότητος πυρείων εις φακελίσκους. Τα δύο έτη προ της λήξεως του αποκλειστικού προνομίου κατασκευής πυρείων εν Ελλάδι υπό της ανωτέρω Εταιρείας έληξαν ήδη και δεν υφίσταται δυνατότης παρατάσεως των ως άνω συμβάσεων δια κοινής συμφωνίας του Υπουργού των Οικονομικών και του αναδόχου. Επειδή όμως παρίσταται ανάγκη παρατάσεως και τροποποιήσεως αυτών, προς εξοικονόμησιν του κατ` έτος απαιτουμένου συναλλάγματος δια την προμήθειαν εκ του εξωτερικού της αναγκαιούσηςποσότητος πυρείων, και της απασχολήσεως ικανού αριθμού εργατικών χειρών, κατηρτίσθη η παρούσα σύμβασις, ης αι διατάξεις έχουν ως ακολούθως:
Άρθρον 1
Αντικείμενον και διάρκεια
1. Η Εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωσιν κατασκευής και προμηθείας των αναγκαιούντων εις το Δημόσιον, δια τας ανάγκας του Κρατικού Μονοπωλίου, πυρείων.
2. Η διάρκεια της συμβάσεως ορίζεται από 10ης Ιουνίου 1976 μέχρι της 31ης Δεκεμβρίου 1981. Αύτη δύναται να παραταθή, δια κοινής συμφωνίας συνομολογουμένης μεταξύ του Υπουργού των Οικονομικών και της Εταιρείας, δια χρονικήνπερίοδον μη δυναμένην να υπερβή την διετίαν. Δια την τοιαύτην παράτασιν ο Υπουργός των Οικονομικών λαμβάνει υπ` όψιν, πλην των άλλων, και τας πραγματοποιηθησομένας υπό της Εταιρείας εξαγωγάς πυρείων εις αξιόλογους ποσότητας.
3. Εφ` όσον εκ συμβατικών υποχρεώσεων του Δημοσίου, προερχομένων εκ της συνδέσεως της Ελλάδος μετά της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, ήθελε καταργηθή το Μονοπώλιον πυρείων, αυτοδικαίως λήγει η διάρκεια της παρούσης συμβάσεως άνευ ουδεμίας αποζημιώσεως της Εταιρείας υπό του Ελληνικού Δημοσίου. Εις την περίπτωσιν ταύτην και μέχρι της κανονικής λήξεως του χρόνου διαρκείας της συμβάσεως, εφ` όσον το Δημόσιον ήθελε προμηθευθή πυρεία, θα προτιμάται η εταιρεία, εάν προσφέρη αύτη πυρεία εις την αυτήν τιμήν και ποιότητα με τον τελευταίονμειοδότην του διαγωνισμού.
4. Κατά την διάρκειαν ισχύος της παρούσης συμβάσεως το Ελληνικόν Δημόσιον υποχρεούται όπως προμηθεύεται αποκλειστικώς παρά της Εταιρείας ταύτης την απαιτουμένην, δια τας ανάγκας της Χώρας, ποσότητα πυρείων οιουδήποτε τύπου.
Άρθρον 2
Η Εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωσιν όπως, εις περίπτωσιν αυξήσεως των αναγκών της καταναλώσεως της Χώρας εις πυρεία, προβαίνει εις συμπλήρωσιν των εγκαταστάσεων αυτής προς αύξησιν της παραγωγής και κάλυψιν των ηυξημένων αναγκών καταναλώσεως μέχρι ποσότητος πεντακοσίων εκατομμυρίων κυτίων (500.000.000) ετησίως. Εις την περίπτωσιν ταύτην υποχρεούται ο Υπουργός των Οικονομικών όπως εγγράφως ζητήση παρά της Εταιρείας την τοιαύτην συμπληρώσιν των εκγαταστάσεώς της, η δε Εταιρεία υποχρεούται να προβή εις την συμπλήρωσιν ταύτην εντός του απαιτουμένου χρονικού διαστήματος δια την εκτέλεσιν της παραγγελίας.
Άρθρον 3
Ποσοτική και ποιοτική παραλαβή πυρείων
1. Τα παραγόμενα υπό του εργοστασίου πυρεία δέον να πληρούν άπαντας τους όρους της καλής διατηρήσεως, ήτοι να είναι αμετάβλητα έναντι των επιδράσεων του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.
2. Η οριστική παραλαβή των πυρείων θα ενεργήται κατόπιν επισταμένου ελέγχου της ποιότητος αυτών υπό τριμελούς Επιτροπής, συνιστωμένης δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών. Το εν εκ των μελών της Επιτροπής λαμβάνεται εκ των χημικών του Γεν. Χημείου του Κράτους Γραμματεύς της Επιτροπής ορίζεται υπάλληλος της Διευθύνσεως φόρων Καταναλώσεως και Μονοπωλίων του Υπουργείου Οικονομικών.
3. Η ποσοτική και ποιοτική παραλαβή των πυρείων θα γίνεται κατά τας, δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών, παρεχομένας οδηγίας και κατά την κρίσιν της Επιτροπής παραλαβής. Η Επιτροπή αύτη προβαίνει εις την δειγματοληψίαν των πυρείων και διενεργεί τον μακροσκοπικόνέλεγχον αυτών. Το δείγμα αποστέλλεται εις το ΓενικόνΧημείον του Κράτους δια την χημικήνανάλυσιν. Μετά την χημικήνανάλυσιν και εφ` όσον τα πυρεία πληρούν άπαντας τους όρους των προδιαγραφών των άρθρων 4, 5, 6, 8 και 9 της παρούσης συμβάσεως, η Επιτροπή προβαίνει εις την ποιοτικήν και ποσοτικήνπαραλαβήν των πυρείων δια λογαριασμόν του Δημοσίου, συντασσομένου πρωτοκόλλου παραλαβής και παραδόσεως, όπερ προσυπογράφεται υπό του εντεταλμένου αποθηκαρίου.
4. Η Επιτροπή παραλαβής δικαιούται κατά την κρίσιν της, εν περιπτώσει μικρών παρεκκλίσεων εκ των ως άνω όρων και προδιαγραφών, όπως παραλαμβάνη τα πυρεία, επιβάλλουσαμείωσιν της τιμής μέχρι 4 % επί της αξίας αυτών, συντασσομένου πρωτοκόλλου μειώσεως της τιμής. Εν περιπτώσει μεγαλύτερων παρεκκλίσεων η Επιτροπή προβαίνει εις την απόρριψιν των υπό παραλαβήν πυρείων, συντασσομένου πρωτοκόλλου απορρίψεως.
5. Κατά του πρωτοκόλλου απορρίψεως ή μειώσεως της τιμής η Εταιρεία δικαιούται, όπως προσφύγη εντός ανατρεπτικής προθεσμίας επτά (7) ημερών, από της επί αποδείξει κοινοποιήσεώς του προς αυτήν, ενώπιον της κατά την επομένηνπαράγραφονπροβλεπομένης Διαιτητικής Επιτροπής, ορίζουσα δια του αυτού εγγράφου, επί ποινή απαραδέκτου της προσφυγής και τον διαιτητήν αυτής. Η αίτησις διαιτησίας επιδίδεται δια δικαστικού κλητήρος εις το Υπουργείον Οικονομικών.
6. Η Διαιτητική Επιτροπή συγκροτείται εντός ετέρων επτά (7) ημερών δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών εκ του Προέδρου των εν Αθήναις Εφετών ή του νομίμου αναπληρωτού του, εξ ενός ανωτέρου υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών αρμοδιότητος του Γεν. Χημείου του Κράτους και εξ ενός αντιπροσώπου της Εταιρείας, υποδεικνυομένου υπό ταύτης. Η Διαιτητική Επιτροπή αποφαίνεται ανεκκλήτως και υποχρεωτικώς δι` αμφοτέρα τα συμβαλλόμενα μέρη εντός επτά (7) ημερών, μη επιτρεπομένης ουδεμίας προσφυγής ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων.
7. Ο Υπουργός των Οικονομικών οφείλει εντός του μηνός Ιανουαρίου εκάστου έτους να παραγγέλλη εις την Εταιρείαν την απαιτουμένην δια τας ανάγκας του έτους ποσότητα πυρείων εξ εκάστου τύπου, ήτις δεν δύναται να είναι μικροτέρα των εκατόνογδοήκοντα εκατομμυρίων (180.000.000) κυτίων δια τα πυρεία Α` τύπου, πεντήκοντα εκατομμυρίων (50.000.000) κυτίων δια τα πυρεία Β` τύπου και δέκα πέντε εκατομμύρια (15.000.000) φακελλίσκους πυρείων. Η ώς άνω ποσότης εκάστου τύπου πυρείων δύναταινα αυξάνεται, επί αντιστοίχω μειώσει της ποσότητος ετέρου τύπου, δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών, εντός των πλαισίων πάντοτε της παραγωγικής ικανότητος του εργοστασίου.
8. Ο ρυθμός παραδόσεως θα είναι ανάλογος της παραγωγικής δυναμικότητος του εργοστασίου και θα ορίζεται υπό του Υπουργού των Οικονομικών.
9. Εις περίπτωσιν καθ` ην η Εταιρεία δεν θα ηδύνατο να παραδίδη εγκαίρως εκ της παραγωγής του εργστασίουτςορισθυσομένας κατά την προηγουμένηνπαράγραφον εκάστοτε ποσότητος πυρείων, εντός των ορισθεισών προθεσμιών, το Δημόσιον έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται τα αναγκαιούντα δια την εγχώριονκατανάλωσιν πυρεία εξ άλλης πηγής δις την αροραίαν τιμήν, εν τη διεθνεί αγορά, καταλογίζον δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών εις βάρος της Εταιρείας την τυχόν διαφοράν της τιμής προμηθείας, ως και πάσαν ετέραν ζημίαν ή δαπάνην, ήν τυχόν ήθελενυποστή το Δημόσιον εκ της αιτίας ταύτης, εκτός εάν η μη έγκαιρος παράδοσις οφείλεται εις υπαιτιότητα του Δημοσίου ή ανωτέρανβίαν. Η περί καταλογισμού απόφασιςκοινοποιείαι επί αποδείξει εις την Εταιρείαν, ήτιςδικαιούται, όπως προσφύγη ενώπιον της κατά την παράγραφον 5 του παρόντος άρθρου Διαιτητικής Επιτροπής και κατά την εν αυτώ διαδικασίαν. Η διαιτητική απόφασις ή η περί καταλογισμού απόφασις, εφ` όσον δεν ήθελενασκηθή εμπρόθεσμος προσφυγή ενώπιον της Διαιτητικής Επιτροπής, αποτελεί τίτλον βεβαιώσεως και εκτελείται κατά τας διατάξεις περί εισπράξεως εσόδων.
Κατά την προμήθειαν υπό του Δημοσίου πυρεών εξ άλλης πηγής και εφ` όσον η αδυναμία της Εταιρείας, όπως παραδίδη εγκαίρως, εκ της παραγωγής του Εργοστασίου, τας ορισθησομένας κατά την παράγραφον 7 του παρόντος άρθρου εκάστοτε ποσότητος πυρείων εντός των ορισθεισών προθεσμιών, οφείλεται εις υπαιτιότητα του Δημοσίου ή ανωτέρανβίαν, ο Υπουργός των Οικονομικών υποχρεούται όπως, ετνός του κατά την κρίσιν αυτού διαθεσίμου χρόνου δια την λήψιν προσφορών, καλή την Εταιρείαν, ίνα και αύτη υποβάληπροσφοράνπρομηθείας πυρείων εκ του εξωτερικού, εντός της ταχθείσης δια την λήψιν προσφορών προθεσμίας, προτιμωμένης της προσφοράς ταύτης επί ίσοιςόροις.
10. Εις περίπτωσιν καθ` ην η Εταιρεία υπαιτίως δεν δυνηθή να παραδώση τας ορισθείσας υπό του Υπουργού των Οικονομικών ποσότητας πυρείων, εντός των ορισθεισών προθεσμιών, πλην της υποχρεώσεως αυτής προς αποζημίωσιν του Δημοσίου, επιβάλλεται εις την Εταιρείαν, δια πράξεως του Υπουργού των Οικονομικών και πρόστιμον μέχρι πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) δραχμών δι` εκάστην παράβασιν, Εφ` όσον η μη παράδοσιν των ορισθεισών ποσοτήτων, ήθελενεπαναληφθή κατά τρεις (3) συνεχείς περιόδους παραδόσεως δύναται η Εταιρεία να κηρυχθή έκπτωτος κατά τας διατάξεις του άρθρου 14 της παρούσης Συμβάσεως.
11. Δοθέντος ότι τα πυρεία διατίθενται εις την κατανάλωσιν αποκλειστικώς υπό του Δημοσίου, απαγορεύεται η έξοδος εκ του εργοστασίου οιασδήποτε ποσότητος πυρείων, πλην των προοριζομένων προς παράδοσιν εις την αλλοδαπήν. Αι αποθήκαι εναποθηκεύσεως των ετοίμων πυρείων ορίζονται ως ελεγχόμενος χώρος. Αι έξοδοι εκ του τμήματος τούτου κλείονται δια θυρών κλειομένων δια δύο ανομείων κλείθρων, των οποίων η μία κλεις κρατείται υπό του εν τω Εργοστασίω αντιπροσώπου του Δημοσίου. Υπό της αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και εν συνεννοήσει μετά της Εταιρείας εκπονείται εσωτερικός κανονισμός περί του τρόπου λειτουργίας και ελέγχου του ελεγχομένου ως ανωτέρω χώρου του εργοστασίου, όστις ισχύει κατόπιν εγκρίσεως αυτού υπό του Υπουργού των Οικονομικών. Ο αντιπρόσωπος του Δημοσίου ως και οι βοηθοί αυτού ορίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών. Η Εταιρεία υποχρεούται, όπως εντός της περιοχής του Εργοστασίου παραχωρήσηκατάλληλονχώρον δια την εγκατάστασιν γραφείου του αντιπροσώπου του Δημοσίου μετά των δύο βοηθών αυτού και διαθέσηκατοικίαν δια τα πρόσωπα ταύτα.
12. Τας πέραν των αναγκών της εγχωρίου καταναλώσεως παραγομένας ποσότητος πυρείων (κυτίων και φακελλίσκων) δικαιούται η Εταιρεία να εξάγη εις το εξωτερικόν.
Άρθρον 4
Γενικαίτεχνικάιπροδιαγραφαί.
α) Η σύνθεσις του εναύσματος (κεφαλής) των πυρείων δέον να είναι ασφαλείας τύπου Σουηδικού. Ολόκληρον το έναυσμα των πυρείων δέον να είναι στερεόν, μήκους 3,5 χιλιοστών κατ` ελάχιστον, βάρους 0,016 γραμμαρίων κατ` ελάχιστον, τριβόμενον δε επί των πλευρών του κυτίου δέον να μη αποσπάται, ουδέ να εκτινάσσωνται μέρη αυτού κατά την προστριβήν, η δε ύλη, εξ ης τούτο θα είναι κατασκευασμένον, δέον να μη είναι μαλακή ουδέ υγρά. Το χρώμα του εναύσματος (κεφαλής) των πυρείων απάντων των τύπων θα ορίζεται δι` αποφάσεως του Υποργού των Οικονομικών.
β) Τα πυρεία δέον να αναπτούντριβόμενα, μόνον επί των επηλειμμένων πλευρών του κυτίου, η δε ανάφλεξις αυτών να είναι κανονική, ήρεμος και άνευ αισθητών διαλείψεων, να μεταδίδεται δε η φλόγ εις το ξυλάριον επίσης ηρέμα και να καίηται τούτο τουλάχιστον κατά 3/4 καταλείπονστερεόν εξ άνθρακος σκελετόν. Τα πυρεία καιόμενα δεν πρέπει ν` αποδίδουν οσμήν ή ατμούς ει μη εις ελάχιστον βαθμόν. Τα ελαττωματικά και άχρηστα πυρεία δέον να μη υπερβαίνουν τα δύο τεμάχια καθ` έκαστον κυτίον.
Άρθρον 5
Τεχνικαίπροδιαγραφαί πυρείων τύπου Α` και Β`
1. Η Εταιρεία, διαρκούσης της ισχύος της παρούσης συμβάσεως, αναλαμβάνει την υποχρέωσιν κατασκευής των εξής δύο (Α και Β) τύπων και ποιότητος πυρείων υπό τους κάτωθι όρους:
α) Τα κατασκευασθησόμενα πυρεία θα είναι κατά το κυτίον και το συρτάριον αυτών εκ χαρτονίου DOUBLEX ΧΡΩΜΟ Νο 1Α βάρους 300 έως 350 γραμμαρίων κατά μ2 και επιστρώσεως 20 γραμμαρίων κατά μ2, λείου, στιλπνού και λευκού, εγχωρίου παραγωγής ή, εν περιπτώσει αδυναμίας κατασκευής του χάρτου τούτου εν τω εσωτερικώ, προελεύσεως εξωτερικού. Ειδικώτερον κατά τας διαστάσεις: Τα μεν Α` τύπου δέον όπως είναι μήκους 52 1/2 πλάτους 37 και ύψους κυτίου 16 χιλιστών του μέτρου, άνευ ειδικού ενσήμου ασφαλείας, περιεκτικότητος δε εκάστου 50 ξυλαρίων, επιτρεπομένης ανοχής οκτώ τοις εκατόν (8 % ) επί πλέον ή έλαττον. Τα δε Β` τύπου, μήκους 52 1/2, πλάτους 37 και ύψους κυτίου 12 1/2 χιλιοστών του μέρου, άνευ ειδικού ενσήμου ασφαλείας περιεκτηκότητος εκάστου 40 ξυλαρίων, επιτρεπομένης δε ανοχής οκτώ τοις εκατόν (8 % ) επί πλέον ή έλαττον.
β) Αι παρασχίδες αμφοτέρων των τύπων πυρείων δέον να είναι αρίστης ποιότητοςκατασκευασμέναι εξ Ελληνικού ξύλου καλής ποιότητος και εις το φυσικόν χρώμα της χρησιμοποιουμένης ξυλείας, διαπεποτισμέναι δια φωσφορικού άλατος και εμβεβαπτισμέναι κατά το άκρον της επαλοιφής εντός παραφίνης κατά 9 % τουλάχιστον. Εις περίπτωσιν καθ` ήν η Ελληνική ξυλεία ήθελεναποδειχθή ακατάλληλος, τη αιτήσει τη Εταιρείας, δύναται να επιτραπή δι` αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας η χρησιμοποίησις ξυλείας εξωτερικού.
γ) Τα ξυλάρια δέον να είναι κανονικά, να μη παρουσιάζουν συγκόλλησιν μετ` άλλων είτε κατά το έναυσμα, είτε κατά μήκος, λόγω πληρώρας παραφίνης, η αντοχή αυτών να είναι επαρκής, ωστε να μη θραύωνται κατά την έναυσιν και να είναι καλώς εστιλβωμένα. Εκαστονξυλάριον δέον να είναι διατομής 0,002Χ0,002 του μέτρου.
2. α) Αι δύο πλευραί του κυτίου δέον να είναι επηλειμέναι δια φωσφορούχου επαλοιφής, ίνα χρησιμεύουν δια την προστριβήν των πυρείων, να μη φέρουν πτυχάς, η δε επαλοιφή να επαρκή μέχρι πλήρους καταναλώσεως τω εν τω κυτίω πυρείων. Αι διαστάσεις της ως άνω φωσφορούχου επαλοιφής (FRIXION) δέον να είναι του μεν Α` τύπου 52 1/2 Χ 10 1/2 χιλιοστά του μέτρου, του δε Β` τύπου 52 1/2 Χ 8 1/2 χιλιοστά του μέτρου, του δε Β` με εκατέρωθεν ισοδιάστατονπεριθόριον εις αμφοτέρους του τύπους.
β) Η προσθία και οπισθία επιφάνεια των κυτίων των ως άνω τύπων πυρείων θα φέρη παραστάσεις μιά τετραχρωμίας, οριζομένας δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών.
Άρθρον 6
Τεχικαίπροδιαγραφαί πυρείων εις φακελλίσκους
Εκτός των προαναφερθέντων δύο τύπων πυρείων, η Εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωσιν να κατασκευάζη και πυρεία εις φακελλίσκους υπό τους κάτωθι όρους:
1. Το χαρόνιος θα είναι τύπου ΧΡΩΜΟ-DOUBLEX βάρους 280 γραμμαρίων περίπου, αναδιπλούμενον δε θα είναι διαστάσεων 3,8 Χ 4,5 έκαστον τεμάχιον και πάχους 0,3 Χ 0,6 εκατοστομέτρων και θ` αποτελή το εξωτερικόν του φακελλίσκου.
2. Το είδος, η ποιότης και το βάρος του χαρτονίου θα μεταβάλλωνται αναλόγως της επιθυμίας των διαφημιζομένων και των δυνατοτήτων των μηχανημάτων.
3. Τα πυρεία SPLINTS θα είναι εκ χαρτονίου DOUBLEX CARTON ποιότητος ειδικής πάχους ενός (1) χιλιοστομ. πλάτους τριών (3) χιλιοστομ. και μήκους 43 χιλιοστομ. περίπου και εις δύο σειράς ανά δέκα (10), ήτοι είκοσι (20) εν συνόλω, του χρωματισμού αυτών οριζομένου δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών ή αναλόγως της επιθυμίας των διαφημιζομένων.
4. Αι χημικαίύλαι θα είναι αρίστης ποιότητος, ως αναφέρονται εις το άρθρον 4 της παρούσης συμβάσεως, πλην της παραφίνης ήτις θα είναι κιτρίνη και σημείου τήξεως 50-52ο Κ.
5. Η σύνδεσις των φύλλων χαρτονίου θα γίνεται δια σύρματος 0,5 χιλιοστομ. διαμέτρου περίπου.
6. Η προσθίαόψις του φακελλίσκου και εις το κάτω μέρος αυτής δέον να είναι επηλειμμένη δια φωσφορούχου επαλοιφής, ίνα χρησιμεύη δια την προστριβήν των πυρείων, να μη φέρηπτυχάς, η δε επαλοιφή να επαρκή μέχρι πλήρους καταναλώσεως των εν τω κυρίω πυρείων. Αι διαστάσεις την ως άνω φωσφορούχου επαλοιφής (FRIXION) δέον να είναι 38 Χ 6 χιλιοστά του μέτρου με εκατέρωθεν ισοδιάστατονπεριθώριον.
Άρθρον 7
Δι` ιδιαιτέρας συμφωνίας, συνομολογουμένης μεταξύ του Υπουργού των Οικονομικών και της Εταιρείας, δύναται να κατασκευάζωνται, εκτός των ανωτέρω τύπων πυρείων και έτεροι τύποι πυρείων διαφόρων διαστάσεων και ποιότητος, ως και να καθορίζηται η τιμή προμηθείας αυτών εις το Δημόσιον.
Άρθρον 8
Παραστάσεις
1. Η προσθία και οπισθία επιφάνεια των κυρίων εκατέρου τύπου πυρείων και η εσωτερική όψις και εξωτερική όψις του αναδιπλωμένου χαρτονίου των φακελλίσκων θα φέρη παραστάσεις μιά τετραχρωμίας, οριζομένας δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών. Αύται θα δύναται να είναι μέχρις είκοσι (20) διαφορετικαί δι` έκαστον τύπον πυρείων, κάτωθεν ή άνωθεν των οποίων θα τίθενται σχετικαίβραχείαι φράσεις, δι` ελληνικών και λατινικών στοιχείων αναγεγραμμέναι.
2. Αι εις τας όψεις των κυτίων και φακελλίσκων απεικονίσεις θα δύναται να εναλλάσσωνται ανά τρίμηνον εις όλους του τύπους πυρείων και φακελλίσκων.
3. Εις τας περιπτώσεις καρ` ας αι επιχειρήσεις επιθυμούν να διαφημισθούν, επ` αμοιβή μέσω των κυκλοφορούντων πυρείων εις κυτία ή φακελλίσκους του Κρατικού Μονοπωλίου δεν θα τίθενται αι ανωτέρω προβλεπόμεναι παραστάσεις της παρ. 1, αλλά αντί τούτων θα τίθεται το διαφημιστικόν θέμα της διαφημιζόμενης επιχειρήσεως. Προς τούτο η ένδειξις “Πυρεία Ελληνικού Μονοπωλίου” θα μεταφέρεται δια μικρών κεφαλαίων γραμμάτων εις το κάτω μέρος οπισθίας πλευράς, εις δε τους φακελλίσκους κάτωθι του χώρου της φωσφορούχου επαλοιφής και της συρραφής των πυρείων, εφ` όσον τούτο είναι τεχνικώς δυνατόν.
4. Αι παραστάσεις των κυτίων και φακελλίσκων απασών των όψεων των τύπων πυρείων των προοριζομένων δια τας ανάγκας του Κρατικού Μονοπωλίου, θα λαμβάνωνται εκ πίνακοςκαταρτιζομένου υπό τριμελούς επιτροπής, ήτις θα αποτελήται εκ του Διευθυτού της 3ης Δ/νσεως του Υπουργείου Οικονομικών, και εκ των προϊσταμένων των Β` και Γ` Τμημάτων της ιδίας Διευθύνσεως.
5. Η δαπάνη κατασκευής της απαιτηθησομένηςμακέττας και τα έξοδα εν γένει αναπαραγωγής και εκτυπώσεως (της τετραχωμίας) θα καταβάλλωνται υπό της Εταιρείας εις τον οριζόμενον εκάστοτε, έναντι δικαιολογητικών και θα βαρύνουν το Δημόσιον, δια του συνυπολογισμού ταύτης εις το κόστος των πυρείων. Εις περίπτωσιν καθ` ην μέσω των κυκλοφορούντων πυρείων του Κρατικού Μονοπωλίου διαφημίζονται επιχειρήσεις, η ανωτέρω δαπάνη της μακέττας, κ.λπ. θα βαρύνη τους διαφημιζόμενους και δεν θα συνυπολογίζεται εις το κόστος κατασκευής.
6. Ειδικώς οι διαφημιστικοί φακελλίσκοι θα φέρουν παραστάσεις μονοχρωμίας έως τετραχρωμίας ή και κείμενα, αναλόγως της επιθυμίας των διαφημιζομένων. Η Εταιρεία θα διαπραγματεύεται απ` ευθείας μετά των επιθυμούντων να διαφημισθούν αφ` ενός μεν τας παραστάσεις και τα κείμενα, τας οποίας θα φέρουν οι ως άνω φακελλίσκοι, αφ` ετέρου δε τα τεχνικά θέματα της κατασκευής τούτων. Αι παραστάσεις και τα κείμενα θα χρησιμοποιούνται κατόπιν και της εγκρίσεως του Υπουργού των Οικονομικών. Η δαπάνη κατασκευής των μακεττών των διαφημιστικών φακελλίσκων θα βαρύνη την διαφημιζομένηνεπιχείρησιν.
Άρθρον 9
Συσκευασία
1. Η συσκευασία των πυρείων τύπου Α` και Β` δέον να είναι η εξής: δέκα (10) κυτία πυρείων θα είναι συσκευασμένα δια χάρτου στερεού, ιδιαιτέρου χρωματισμού, δι` έκαστον τύπον πυρείων, εις εν πακέττον, το οποίον θα περιέχη κυτία με διαφορετικάς παραστάσεις απαραιτήτως, είκοσι πέντε (25) δε τοιαύταπακέττα συσκευασμένα επίσης δια χάρτου στερεού ει εν (1) δέμα και οκτώ (8) τοιαύτα δέματα θα είναι συσκευασμένα εντός χαροκιβωτίουαναλόγων διαστάσεων εξ ειδικού αυλακωτού ενισχυμένου πεπιεσμένου χάρτου ανθεκτικού εις την υγρασίαν.
Προσέτι η συσκευασία των πυρείων δέον να είναι λίαν επιμελημένη, ανθεκτική εις μεταφοράς, μετακομίσεις και μεταφορτώσεις, ως και κατάλληλος δια θαλασσίαν και χερσαίανμεταφοράν. Επί της επιφανείας των χαρτοκιβωτίων θ` αναγράφηται η φράσις “ΠΥΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ” και ο τύπος των εν αυτοίς πυρείων, ως και η ποσότης αυτών.
2. Η συσκευασία των φακελλίσκων πυρείων θα γίνεται κατά τον ακόλουθον τρόπον: εκατόν (100) τεμάχια φακελλίσκων θα τοποθετούνται εις μικρά χάρτινα κυτία, πεντήκοντα (50) δε τοιαύτα κυτία θα τοποθετούνται εις μεγάλου χάρτινονκιβώτιοναναλόγων διαστάσεων. Η ποιότης του χάρτου και των χαρτοκιβωτίων συσκευασίας, ως και η συσκευασία δέον να είναι ομοία με την τοιαύτην των πυρείων τύπου Α` και Β` της προηγουμένης παραγράφου. Επί της επιφανείας των ως άνω χαρτοκιβώτιων (μικρού και μεγάλου), των προοριζομένων δια το ΚρατικόνΜονοπώλιον θ` αναγράφεται η φράσις “ΠΥΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ – ΠΥΡΕΙΑ ΕΙΣ ΦΑΚΕΛΛΙΣΚΟΥΣ” και η περιεχομένη εντός αυτών ποσότηςφακελλίσκων πυρείων.
3. Ο ως άνω τρόπος συσκευασίας αμφοτέρων των τύπων πυρείων δύναται ν` αντικατασταθή δι` ετέρου εξ ίσου ασφαλούς, προτεινομένου υπό της Εταιρείας, εφ` όσον τύχη της εγκρίσεως του Υπουργού των Οικονομικών.
Άρθρον 10
Σκοπός κατασκευής πυρείων εις φακελλίσκους
1. Οι φακελλίσκοι θα προορίζονται δια διαφημιστικού και άλλους σκοπούς, οριζομένους δι` αποφάσες του Υπουργού των Οικονομικών. Δια της αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών θα καθορίζωνται:
α) Ο τρόπος διαφημίσεως, πληρωμής και παραλαβής των διαφημιστικών φακελλίσκων,
β) η τιμή της διαθέσεως και το ύψος των διαφημιστικών δικαιωμάτων,
γ) οι όροι, αι προϋποθέσεις και αι διατυπώσεις, καθ` ας θα παρέχεται η έγκρισις εις τους ενδιαφερομένους,
δ) η παροχή εγγυήσεως και της τύχης αυτής ως και πάσα άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Η ποσότης εκάστης παραγγελίας θα καθορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως μετά της Εταιρείας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πλήρης απασχόλησις των μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
3. Προς πλήρωσιν του σκοπού διαφημίσεως φυσικών ή νομικών προσώπων δια των φακελλίσκων πυρείων η Εταιρεία θα διατηρήγραφείον διαφημίσεων.
4. Τα έξοδα του γραφείου διαφημίσεων (μισθοί απασχολουμένων υπαλλήλων, ενοίκιον, τηλέφωνα, κοινόχρηστα, ηλεκτρικόν, δημοτικά τέλη κ.λ.π.) βαρύνουν εξ ολοκλήρου την Εταιρείαν και δεν αποτελούν στοιχείον του κόστους κατασκευής των φακελλίσκων.
5. Εκ του προϊόντος των διαφημιστικών δικαιωμάτων, θα λαμβάνη το μεν Δημόσιον τα εξήκοντα πέντε τοις εκατόν (65 % ), η δε Εταιρεία τα τριάκοντα πέντε τοις εκατόν (35 % ). Η Εταιρεία θα λαμβάνη την ως άνω αμοιβήν, δια τα έξοδα του ως άνω γραφείου διαφημίσεων, την οργάνωσιν και εποπτείαν αυτού, ως και δια τας παρεχομένας εκάστοτε τεχνικάς υπηρεσίας εις τους διαφημιζομένους, εν σχέσει με τας δυνατότητας κατασκευής των διαφημιστικών φακελλίσκων υπό των μηχανολογικών της εγκαταστάσεων.
6. Εις το τέλος εκάστου μηνός και μέχρι του πρώτου δεκαπενθημέρου του επομένου η Εταιρεία υποχρεούται να προβαίνη εις εκκαθάρισιν της διαχειρίσεως των διαφημιστικών φακελλίσκων. Ειδικώτερον βάσει της εκκαθαρίσεως θα προκύπτη:
α) Η παραδοθείσαποσότης των διαφημιστικών φακελλίσκων,
β) η αξία τούτων, βάσει της καθοριζομένης υπό του άρθρου 12 παρ. 3 τιμής διαθέσεως,
γ) τα εισπραχθέντα διαφημιστικά δικαιώματα και
δ) η αναλογούσα επί των διαφημιστικών δικαιωμάτων αμοιβή αυτής.
Μετά πρόχειρονέλεγχον της εν λόγω εκκαθαρίσεως υπό του Υπουργείου Οικονομικών, θα καταβάλλεται εις την Εταιρείαν, δια τακτικών ενταλμάτων η καθοριζομένη υπό του άρθρου 12 παρ. 3 αξία των παραδοθέντων διαφημιστικών φακελλίσκων και της αντιστοίχου αμοιβής.
7. Εις το τέλος εκάστου έτους ο Υπουργός Οικονομικών δια δύο οικονομικών υπαλλήλων, θα προβαίνη αφ` ενός μεν εις την επαλήθευσιν της ως είρηται εκκαθαριστικής καταστάσεως των διαφημιστικών φακελλίσκων, αφ` ετέρου δε εις την ακρίβειαν και την πληρότητα των δικαιολογητικών, συντάσσωνητιολογημένηνέκθεσιν με τυχόν αντιρρήσεις αυτού. Η εν λόγω έκθεσις, κοινοποιουμένη εις την Εταιρείαν ταυτοχρόνως θα υποβάλλεται και εις τον Υπουργόν των Οικονομικών εντός του μεθεπομένου μηνός από της λήξεως του ελεγχομένου έτους. Εις περίπτωσιν διαφορών και μη συμπτώσεως των απόψεων επί των πραγματοποιηθέντων εξόδων, η διαφωνία θα λύεταιδιαιτητικώς κατά τα δια του άρθρου 13 παραγρ. 1 της παρούσης Συμβάσεως οριζόμενα.
Άρθρον 11
1. Το αποκλειστικόν δικαίωμα του Δημοσίου διαφημίσεως φυσικών ή νομικών προσώπων δια των πυρείων, δύναται να ασκήται όχι μόνον δια των φακελλίσκων των πυρείων αλλά και δια των κυτίων των πυρείων.
2. Η διαφήμισις θα λαμβάνηχώραν: α) δια των κυκλοφορούντων τύπων πυρείων του Κρατικού Μονοπωλίου, οπότε ο διαφημιζόμενος θα καταβάλλη το διαφημιστικόν δικαίωμα, την δαπάνην της μακέττας και τα έξοδα αναπαραγωγής αυτής και β) δια πωλήσεως υπό του Δημοσίου διαφημιστικών κυτίων ή φακελλίσκων εις τρίτους, οπότε ο διαφημιζόμενος θα καταβάλλη επί πλέον των ανωτέρω και την μονοπωλιακήν τιμήν. Εις την δευτέρανπερίπτωσιν ο διαφημιζόμενος υποχρεούται να διανέμη τα πυρεία δωρεάν εις τους πελάτας του.
3. Η διαδικασία διαφημίσεως των δια κυτίων πυρείων τύπων Α` και Β` θα είναι ανάλογος προς την διαδικασίαν διαφημίσεως των δια φακελλίσκων πυρείων του προηγουμένου άρθρου, των διαφημιστικών δικαιωμάτων εκάστου των συμβαλλομένων οριζομένων κατά τα εν παραγράφω 5 του άρθρου 10 της παρούσης. Τα εν λόγω κυτία δύνανται να φέρουν παραστάσεις διαφημιστικάς μονοχρωμίας έως τετραχρωμίας ή και κείμενα εις αμφοτέρας τας επιφανείας.
Άρθρον 12
Τιμή προμηθείας εις το Δημόσιον των πυρείων
1. Η Εταιρεία υποχρεούται όπως διαθέση εις το Δημόσιον τα υπό ταύτης κατασκευαζόμενα και παραδιδόμενα εις τον χώρον του εργοστασίου της πυρεία εις τιμήν καθοριζομένην ως κάτωθι:
α) Δια τα πυρεία τύπου Α` περιεκτικότητοςπεντήκοντα (50) ξυλαρίων πλέον ή έλαττον 8 %, εις δραχ. 0,463549 κατά κυτίον, επί τη βάσει των τιμών των κάτωθι προϋπολογιστικών στοιχείων κόστους δια 10.000 κυτία πυρείων και του ποσοστού συμμετοχής εκάστου τούτων εις το κόστος, ήτοι: δραχμαίποσοστόν 1. Ξυλεία……………………… 441,84 11,05 2. Χαρτόνιον…………………… 1.118,67 27,98 3. Εκτύπωσις απλής τετραχρωμ…….. 107,17 2,68 4. Προεργασία OFFSET και μακέττας… 1,49 0,03 5. Χημικαίύλαι………………… 362,53 9,06 6. Συσκευασία………………….. 165,82 4,14 7. Ενέργεια (Ηλεκτρ. ρεύμα, Μαζούτ, ατμός)……………………… 71,18 1,78 8. Συντήρησις εγκαταστάσεων…….. 237,34 5,93 9. Ημερομίσθα………………….. 600,05 15,01 10.Γενικά έξοδα………………… 512,66 12,91 11.Αποσβέσεις………………….. 377,36 9,43 ——————– Αθροισμα……………………. 3.996,11 100 % 12. Βιομηχανικόν κέρδος 16% 639,38 ———- Τιμής διαθέσεως……………… 4.635,49
2. Η αυτή τιμή ορίζεται και ανά κυτίον πυρείων Β` τύπου περιεκτικότητος τεσσαράκοντα (40) ξυλαρίων πλέον ή έλαττον 8 %. 3. Δια τα πυρεία εις φακελλίσκους, τόσον δια τας ανάγκαςτυου Μονοπωλίου όσον και τους παραγγελομένους αντιστοίχως υπό των διαφημιζομένων επιχειρήσεων, περιεκτικότης είκοσι (20) πυρείων εις δραχμάς 0,330358 κατά φακελλίσκον. Η εν λόγω τιμή προκύπτει βάσει των κάτωθι προϋπολογιστικών στοιχείων του κόστους δια 10.000 φακελλίσκους. δραχμαίποσοστόν 1. Χαρτόνιον ΧΡΩΜΟ-DUBLEX βάρους 280 χιλ/μων 15 χιλ. Χ 22 510,64 17,98 2. Εκτύπωσις τετραχρωμίας OFFSET……… 168,00 5,90 3. Πυρεία SPLINTS εκ DOUBLEX CARTON ειδικής ποιότητος 23 χιλ. Χ 25……….. 643,08 22,58 4. Χημικαίύλαι…………………….. 510,69 17,93 5. Εργατικά (10 εργατεχν. κλπ………… 250,00 8,78 6. Ενέργεια (ατμός, ρεύμα, μαζούτ)……. 50,00 1,76 7. Συσκευασία………………………. 160,50 5,64 8. Συντήρησις εγκαταστάσεων………….. 35,00 1,25 9. Γενικά έξοδα (πλην δαπανών διαφημίσεως)…………………….. 250.00 8,77 10.Αποσβέσεις………………………. 270,00 9,48 —————— Αθροισμα………………………. 2.847,91 100% 11.Βιομηχανικόν κέδρος 16% ……….. 455,67 ———- Τιμή διαθέσεως…………………. 3.303,58 4. Α` Εις τα Γενικά Εξοδα περιλαμβάνονται οι κάτωθι λογαριασμοί: α) Αμοιβαί προσωπικού γραφείων (εισφοραίασφαλ. Ταμείων Μ.Υ. κ.λπ.). β) Αμοιβαί Τρίτων. γ) Τόκοι και προμήθειαι. δ) Φόροι και Τέλη. ε) Ασφάλιστρα. στ) Λοιπαίδαπάναι. Β`. Το ως άνω βιομηχανικόν κέδρος, ήτοι ποσοστόν δέκα εξ επί τοις εκατόν (16 % ) υπολογίζεται εφ` όλων των στοιχείων κόστους των πυρείων.
5. Αι αποσβέσεις υπολογίζονται βάσει των τακτικών φορολογικών τοιούτων.
6. Η ανωτέρω τιμή αναπροσαρμόζεται διρκούσης της συμβάσεως, καθ` έτος, βάσει των στοιχείων κόστους.
7. Η αναπροσαρμοζομένη τιμή θα ισχύη δια τα παραγόμενα πυρεία του έτους το οποίον ελήφθησαν υπ` όψει τα στοιχεία κόστους δια την αναπροσαρμογήν. Η αναπροσαρμογήν της τιμής διαθέσεως, δι` όλους του τύπους πυρείων, θα διενεργήται κοινή συμφωνία του Υπουργού των Οικονομικών και της Εταιρείας, κατόπιν εκθέσεως συντασσομένης μετά σχετικήνέρευναν των βιβλίων της Εταιρείας υπό δύο οικονομικών υπαλλήλων, οριζομένων υπό του Υπουργού των Οικονομικών και ενός υπαλλήλου της Εταιρείας. Ο Ελεγχος θα διενεργήται μετά την λήξιν εκάστου έτους. Οι ανωτέρω οριζόμενοι οικονομικοί υπάλληλοι θα διενεργούν και ουσιαστικόνέλεγχον. Ο τυπικός έλεγχος θα αφορά την νομιμότητα των βιβλίων και στοιχείων. Ο ουσιαστικός έλεγχος θα εκτείνεται επί της ανάγκης πραγματοποιήσεως, της συμβολής εις την παραγωγικότητα και του συμφώνου προς τα σχετικά δεδομένα εκάστης δαπάνης.
7. Η αναπροσηρμοσμένη τιμή θα ισχύη ως προσωρινή τιμή διαθέσεως των πυρείων αμφοτέρων των τύπων, δια το επόμενον έτος μέχρι διενεργείας της αναπροσαρμογής της τιμής του έτους τούτου. Εν η περιπτώσει η τιμή αναπροσαρμογής εκάστου έτους ήθελε διαμορφωθή, μετά την λήξιν του έτους, εις κατώτερον ποσόν της προσωρινής τοιαύτης, η επί πλέον καταβληθείσα διαφορά βάσει της προσωρινής τιμής, θα επιστρέφεται υπό της Εταιρείας ή θα παρακρατήται εκ του αντιτίμου των πυρείων του επομένου έτους.
8. Υπό του Υπουργείου των Οικονομικών χορηγείται προκαταβολήν, επί εγγύσει, ανερχομένη εις ποσοστόν είκοσι έως πεντήκοντα επί τοις εκατόν (20-50 % ). Η απόδοσις της προκαταβολής ενεργείται εις δέκα ίσας μηνιαίας δόσεις, της πρώτης αρχομένης από του μεθεπομένου της χορηγήσεως μηνός, δια παρακρατήσεως αναλόγου ποσού εκ της αξίας των παραδιδομένων κατά μήνα πυρείων εις το Δημόσιον.
Άρθρον 13
Διαιτησία
1. Εάν εις την κατά το προηγούμενονάρθρονσυντασσομένηνέκθεσιν των ανωτέρω εκπροσώπων δεν υφίσταται σύμπτωσις απόψεων ως προς το ποσοστόν, καθ` ο επηρεάζεται η τιμή διαθέσεως των πυρείων προς το Δημόσιον, η διαφωνία λύεταιδιαιτητικώς υπό της κατά την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου διαιτητικής επιτροπής, εντός διμήνου από της υποβολής αυτή της σχετικής εκθέσεως. Η κατά τ` ανωτέρω διαιτητική επιτροπή αποφαίνεται ανεκκλήτως και υποχρεωτικώς, δι` αμφοτέρα τα συμβαλλόμενα μέρη, της αποφάσεώς της μη υποκειμένης ει ουδέν ένδικον μέσον. 2. Πάσα ετέρα διαφορά, διένεξις ή διαφωνία αναφυομένη μεταξύ των συμβαλλομένων εκ της εφαρμογής της παρούσης συμβάσεως και αφορώσα εις την εκτέλεσιν ή ερμηνείαν των όρων αυτής και την έκτασιν των εκ ταύτης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων λύεται αποκλειστικώς δια διαιτησίας τριών διαιτητών κατά την ακόλουθονδιαδικασίαν: Ο αιτών την διαιτησίαν δι` εγγράφου απευθυνομένου και κοινοποιουμένου επί αποδείξει προς τον έτερον των συμβαλλομένων καθορίζει ακριβώς το αντικείμενον της διαφοράς, διενέξεως ή διαφωνίας και διορίζει τον διαιτητήν αυτού, προσκαλών και τον έτερον συμβαλλόμενον, όπως προβή εις τον διορισμόν του διαιτητού αυτού. Ο προς ον η κοινοποίησις αντισυμβαλλόμενος υποχρεούται όπως, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από της κοινοποιήσεως, δι` εγγράφου απευθυνομένου και κοινοποιουμένου προς τον αιτούντα την διαιτησίαν, διορίση τον διαιτητήν αυτού. Παρελθούσης απράκτου της προθεσμίας ταύτης τον δεύτερον διαιτητήν διορίζει ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τη αιτήσει του επισπεύδοντος την διαιτησίαν. Οι διορισθέντες διαιτηταί υποχρεούνται, όπως εντός δέκα (10) ημερών από της κοινοποιήσεως του διορισμού του δευτέρου διαιτητού εκλέξουν, κοινή συμφωνία, τον τρίτον διαιτητήν, όστις θα είναι ο Πρόεδρος του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Μη συμφωνούντων των διαιτητών εις το πρόσωπον του τρίτου διαιτητού ή παρελθούσης απράκτου της προς διορισμόν αυτού προθεσμίας διορίζει αυτόν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατόπιν αιτήσεως των διαιτητών ή του ετέρου τούτων. Οταν ως θέμα διαιτησίας τίθεται η έκπτωσις Εταιρείας τότε δύναται η Εταιρεία να ζητήση όπως ως τρίτος διαιτητής ορισθή ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ή ο υπό τούτου ορισθησομένος Αρεοπαγίτης. Οι διαιτηταί οφείλουν όπως, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από της κοινοποιήσεως του διορισμού προς τον τρίτον διαιτητήν, εκδώσουν την απόφασίν των. Οι διαιτηταί δεν υποχρεούνται όπως ακολουθήσουν τυπικήνδιαδικασίαν δια την διενέργειαν της διαιτησίας. Δικαιούνται όπως εξετάσουν μάρτυρας, ενεργούν αυτοψίας ή πραγματογνωμοσύνας και λαμβάνουν υπ` όψιν παν αποδεικτικόνστοιχείον. Την απόφασίν των εκδίδουν βάσει της παρούσης συμβάσεως. Εν περιπτώσει αρνήσεως ή κωλύματος τινός των διαιτητών όπως εξακολουθήση την διαιτησίαν, αντικαθίσταται ούτος κατά την τηρηθείσαν δια τον διορισμόν του διαδικασίαν. Εις την περίπτωσιν ταύτην η προθεσμία προς έκδοσιν της διαιτητικής αποφάσεως αναστέλλεται δια χρονικόν διάστημα από της εκδηλώσεως του κωλύματος, βεβαιουμένης δια πράξεως υπογραφομένης υπό των μη κωλυομένων διαιτητών μέχρις αντικαταστάσεως του κωλυομένου ή αρνουμένου να συνεχίση την διαιτησίανδιατητού. Η άρνησις τινός των διαιτητών, όπως υπογράψη την διαιτητικήναπόφασιν, δεν ματαιοί την διαιτησίαν. Η απόφασις των διαιτητών είναι οριστική, τελεσίδικος και αμετάκλητος, μη υποκειμένη εις ουδέν τακτικόν ή έκτακτονένδικον μέσον. Κατ` δεν χωρεί ακυρωτική της διαιτησίας αγωγή, ουδ` ανακοπή κατά του εντάλματος εκτελέσεως. Τα έξοδα της διαιτησίας και η αποζημίωσις των διαιτητών καθοριζόμενα υπό της διατητικής αποφάσεως, βαρύνουν τον ηττώμενον εν τη διαιτησία διάδικον.
Άρθρον 14
Ποινικαίρήτραι-Εκπτωσις
1. Το Δημόσιον δικαιούται να κυρήξηέκπτωτον την Εταιρείαν εις τας κάτωθι περιοριστικώςοριζομένας περιπτώσεις:
α) Εις περίπτωσιν καθ` ην η Εταιρεία δεν συμμορφούται προς τας δια της παρούσης Συμβάσεως προβλεπομέναςδιαιτητικάς αποφάσεις κατά το άρθρον 3 παραγρ. 5 και άρθρον 13 της Συμβάσεως και
β) Εις περίπτωσιν καθ` ην η Εταιρεία δεν παραδίδει εγκαίρως τας παραγγελλομένας υπό του Δημοσίου ποσότητας πυρείων, συμφώνως προς την παράγρ. 9 του άρθρου 3 της παρούσης Συμβάσεως.
2. Η έκπτωσις κηρύσσεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών.
3. Κατά της αποφάσεως περί εκπτώσεως ή επιβολής χρηματικής ποινής η Εταιρεία δικαιούται να προσφύγη ενώπιον του κατά το Άρθρον 13 παράγρ. 2 της παρούσης Συμβάσεως Διαιτητικού Δικαστηρίου εντός ανατρεπτικής προθεσμίας ενός μηνός από της κοινοποιήσεως αυτή της περί εκπτώσεως ή της επιβολής χρηματικής ποινής σχετικής αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών.
4. Το Δημόσιον δικαιούται ωσαύτως, όπως, αντί της εκτπώσεως, εις τας εν τη παραγράφω 1 του παρόντος άρθρου προβλεπομένας περιπτώσεις, επιβάλη εις την Εταιρείανχρηματικήνποινήνανάλογον της ζημίας ην υπέστη τούτο. Η χρηματική αύτη ποινή επιβάλλεται δι` αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών και εισπράττεται ως Δημόσιον έσοδον.
5. Η έκπτωσις της Εταιρείας, ως και η επιβολή χρηματικής ποινής, καθίσταται οριστική και επάγεται νόμιμα αποτελέσματα μετά την επ` αυτής έκδοσιν της αποφάσεως της Διαιτησίας ή μετά την παρέλευσιν απράκτου της προθεσμίας προσφυγής εις διαιτησίαν.
6. Η έκπτωσις της Εταιρείας καθισταμένη οριστική συνεπάγεται εκτός των ως άνω κυρώσεων και την ανάκλησιν της παρούσης Συμβάσεως.
7. Η κατά το παρόν άρθρον επιβολή ποινών ή κήρυξις εκπτώτου της Εταιρείας προϋποθέτει υπαιτιότητα αυτής.
Άρθρον 15
Η παρούσα σύμβασιςκυρωθήσεται νομοθετικώς.

Άρθρον δεύτερον
Η δια του παρόντος κυρουμένησύμβασις απαλλάσσεται των τελών χαρτοσήμου.

Άρθρον τρίτον
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 10 Αυγούστου 1976

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ