ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3701 (ΦΕΚ Α΄ 203/8.10.2008)

Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Στρατηγείου της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (HQ SACT) και του Ανώτατου Συμμαχικού Στρατηγείου Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) επί της Λειτουργικής Σχέσης του Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Στρατηγείου της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (HQ SACT) και του Ανώτατου Συμμαχικού Στρατηγείου Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) επί της Λειτουργικής Σχέσης του Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ), που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες, στις 15.11.2005, του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο, στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

ΜΕΤΑΞΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ (HQ SACT)

ΚΑΙ ΤΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SHAPE)

ΕΠΙ ΤΗΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (HQ SACT) και το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE), στο εξής αποκαλούμενοι, από κοινού “Οι Συμμετέχοντες”.

ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στα πλαίσια της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, που υπεγράφη στις 4.4.1949,

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ υπ` όψη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την απόφαση ΜC 324/1 περί της “Στρατιωτικής Δομής Διοικήσεων ΝΑΤΟ” (Αναθεώρηση Στρατιωτικής Απόφασης), με ημερομηνία 7.5.2004, η Στρατιωτική Επιτροπή αποφάσισε ότι το Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) θα είναι Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ, το οποίο θα διατηρεί δεσμούς με την Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ACT),

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι με το ΜC 58/3 “Αρμοδιότητες Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού”, με ημερομηνία 17.5.2004, καθώς επίσης και με το ΜCΜ-250- 03, με ημερομηνία 7.5.2004, η Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ προέβλεψε ότι το ΚΕΝΑΠ θα συνδέεται με την Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ACT), με τον ίδιο τρόπο όπως και οι Εκπαιδευτικές Διευκολύνσεις του ΝΑΤΟ.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΜCΜ-250-03 περί του “Τρόπου Λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ” με ημερομηνία 7.5.2004, η Στρατιωτική Επιτροπή:

– εξέδωσε γενικές κατευθύνσεις σε σχέση με το ΚΕΝΑΠ, ως ένα πολυεθνικά επανδρωμένο Κέντρο Εκπαίδευσης ΝΑΤΟ, εκτός Δομής Διοικήσεως ΝΑΤΟ (NCS), το οποίο θα φιλοξενηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από την Ελλάδα,

– καθόρισε ότι το ΚΕΝΑΠ θα αναλάβει την αποστολή της διεξαγωγής συνδυασμένης κοινής εκπαίδευσης, που είναι αναγκαία για τις δυνάμεις ΝΑΤΟ, με σκοπό την καλύτερη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιφανείας, υποβρυχίων, επιχειρήσεων επιτήρησης και ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής,

– καθόρισε ότι το ΚΕΝΑΠ θα διασυνδεθεί με την Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων (ACO), ιδιαίτερα δε με τις Διοικήσεις Ναυτικών Στοιχείων (MCC),

– προέβλεψε ότι το Συμβούλιο Βορείου Ατλαντικού (NAC) δύναται να προσδώσει στο ΚΕΝΑΠ διεθνές καθεστώς, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο επί του Νομικού καθεστώτος των Αρχηγείων, τα οποία ιδρύονται σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (Πρωτόκολλο Παρισίων), της 28.8.1952.

ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να καθορίσει τις διευθετήσεις επί της λειτουργικής σχέσης μεταξύ του ΚΕΝΑΠ και των Στρατηγικών Διοικήσεων, που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση της αποστολής του Κέντρου,

Συμφώνησαν στα εξής:
ΜΕΡΟΣ I
ΟΡΙΣΜΟΙ

Εκτός εάν καθορίζεται διαφορετικά στο παρόν Μνημόνιο Κατανόησης, και στα έγγραφα, που θα ακολουθήσουν, το Συμμαχικό κείμενο επί της Ορολογίας και Ορισμών (ΑΑΡ-6), καθώς και οι Οδηγίες ΝΑΤΟ ΑΑCΡ-1/ΜΕΡΟΣ Ι (Κατευθύνσεις και Ορισμοί για τα Μνημόνια Κατανόησης), θα ισχύουν και στο παρόν Μνημόνιο Κατανόησης.

Επιπλέον, οι παρακάτω ορισμοί ισχύουν για τον σκοπό του παρόντος Μνημονίου καθώς και των εγγράφων που θα εκδοθούν στη συνέχεια:

1. Διοίκηση Συμμαχικών Επιχειρήσεων (ΑCΟ) – Όπως καθορίζεται στο ΜC 324/1, το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) και οι οργανισμοί, που υπάγονται στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR).

2. Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ΑCΤ) – Όπως καθορίζεται από το ΜC 324/1, το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (HQ SACT) και οι υπόλοιποι οργανισμοί, που υπάγονται στην Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού.

3. Προηγούμενες Πληροφορίες – Πληροφορίες που δεν παρήχθησαν κατά την εκτέλεση του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης.

4. Πελάτης – Κάθε χώρα, υπηρεσία ή οργανισμός που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο παρόν Μνημόνιο Κατανόησης, που είναι αποδέκτης των προϊόντων και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που παρέχονται από το ΚΕΝΑΠ.

5. Τρέχουσες Πληροφορίες – Πληροφορίες που παράγονται κατά την εκτέλεση του παρόντος Μνημονίου.

6. Χώρα Πλαίσιο – Η Ελληνική Δημοκρατία, ως η χώρα στην οποία, ή εντός της επικράτειας της οποίας, θα συγκροτηθεί το ΚΕΝΑΠ, όπως καθορίζεται στο έγγραφο ΜCΜ-260-03.

7. Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (HQ SACT) – Όπως καθορίζεται στο έγγραφο ΜC 324/1, το Στρατηγείο για τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού.

8. Πληροφορίες – Οποιαδήποτε πληροφορία, ανεξαρτήτως τύπου ή μορφής, περιλαμβανομένων και εκείνων επιστημονικής ή τεχνικής φύσεως, καθώς και φωτογραφίες, ενδιάμεσες και τελικές αναφορές, εγχειρίδια, στοιχεία απειλής, πειραματικά δεδομένα, δοκιμές, σχέδια, προδιαγραφές, διαδικασίες, τεχνικές εφευρέσεις, σχεδιασμοί, προγράμματα software, περιλαμβανομένου και του κωδικού του εκδότη, τεχνικές περιγραφές, ηχητικές καταγραφές, παρουσιάσεις εικόνων, και άλλες γραφικές απεικονίσεις, είτε σε μαγνητική ταινία, είτε σε ηλεκτρονική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή, είτε εμπίπτουν, είτε όχι, σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ευρεσιτεχνίας ή άλλης νομικής προστασίας.

9. Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής – Επιχειρήσεις που διεξάγονται για τον αποκλεισμό των θαλάσσιων μετακινήσεων συγκεκριμένων ατόμων, μονάδων ή υλικών, εντός μιας καθορισμένης γεωγραφικής περιοχής.

10. Δομή Διοίκησης ΝΑΤΟ – Η κοινή στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, όπως καθορίζεται στο έγγραφο ΜC 324/1.

11. ΚΕΝΑΠ – Σύμφωνα με το έγγραφο ΜC-260-03, το Συμμαχικό Κέντρο Εκπαίδευσης, το οποίο βρίσκεται στη Βάση της Σούδας, στη Κρήτη, Ελλάδα.

12. Συντονιστικό Συμβούλιο ΚΕΝΑΠ – Το Συμβούλιο που θα παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές στο Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του ΚΕΝΑΠ και για μακροπρόθεσμα θέματα σε σχέση με την αποστολή του.

13. Πρόγραμμα Εργασιών του ΚΕΝΑΠ (ΝΡOW) – Το Πρόγραμμα περιγραφής των Εργασιών του Κέντρου εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους.

14. Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ – Η Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η οποία παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στο Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο.

15. Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού – Το Συμβούλιο το οποίο ιδρύθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 9 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.

16. Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR) – Όπως ορίζεται από το ΜC 324/1, ο Στρατηγικός Διοικητής, ο οποίος διευθύνει τις Επιχειρήσεις της Συμμαχικής Διοίκησης.

17. Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού – Όπως ορίζεται από το ΜC 324/1, ο Στρατηγικός Διοικητής, ο οποίος διευθύνει την Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού.

18. Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SΗΑΡΕ) – Όπως ορίζεται από το ΜC 324/1, το Αρχηγείο της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΜΕΡΟΣ II
ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης είναι η περιγραφή των ρυθμίσεων για την λειτουργική σχέση μεταξύ των Συμμετεχόντων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΝΑΠ.
ΜΕΡΟΣ III
ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Η Χώρα Πλαίσιο θα συγκροτήσει, θα χρηματοδοτήσει και θα λειτουργήσει το ΚΕΝΑΠ ως ένα διοικούμενο από Έλληνα Αξιωματικό, πολυεθνικά επανδρωμένο, Κέντρο Εκπαίδευσης, για την επαύξηση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε θέματα
Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής.

2. Με στόχο την εξασφάλιση της συμβατότητας των υπηρεσιών του ΚΕΝΑΠ με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT) θα εποπτεύσει την ίδρυση του ΚΕΝΑΠ και, εν συνεχεία, θα καθορίζει τις οδηγίες εκπαίδευσης. Επτπλέον, το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού θα εποπτεύει και θα συντονίζει όλες τις δραστηριότητες του ΚΕΝΑΠ για το ΝΑΤΟ.

3. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ΚΕΝΑΠ θα πληροί τις επιχειρησιακές ανάγκες και τα χρονοδιαγράμματα του ΝΑΤΟ, η Διοίκηση Συμμαχικών Επιχειρήσεων (ΑCΟ) και το ΚΕΝΑΠ θα προβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αμοιβαία ανταλλαγή συνδέσμων και πληροφοριών, καθώς και σε υποστήριξη στον τομέα των Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής.

4. Οι δραστηριότητες του ΚΕΝΑΠ θα καθορίζονται στο ετήσιο Πρόγραμμα Εργασιών (NPOW). Προκειμένου να γίνονται διαβουλεύσεις για το ετήσιο Πρόγραμμα Εργασιών, καθώς και για λόγους συντονισμού σε μακροπρόθεσμα θέματα που σχετίζονται με την αποστολή του ΚΕΝΑΠ, οι Συμμετέχοντες θα συστήσουν το Συντονιστικό Συμβούλιο ΚΕΝΑΠ.

5. Προτεραιότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες και προϊόντα του ΚΕΝΑΠ θα παρέχονται στο ΝΑΤΟ, καθώς και στα κράτη-μέλη του, μετά από αίτηση και συντονισμό με το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT). Επίσης μπορεί, εάν απαιτηθεί, να παρασχεθούν οι υπηρεσίες και τα προϊόντα αυτά και σε άλλους Πελάτες.

6. Η Χώρα Πλαίσιο θα εξασφαλίσει την σύναψη των αναγκαίων συμφωνιών και διευθετήσεων για την πολυεθνική συμμετοχή στο ΚΕΝΑΠ και στις δραστηριότητες του.

7. Τεχνικές Διευθετήσεις, ως συνέχεια διευθετήσεων επί του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης, είναι δυνατόν να συναφθούν μεταξύ δύο ή περισσότερων Συμμετεχόντων, με σκοπό τον περαιτέρω καθορισμό και αποσαφήνιση των λεπτομερειών που αφορούν το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης.
ΜΕΡΟΣ IV
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΑΠ

1. Το ΚΕΝΑΠ θα αναλάβει την διεξαγωγή της συνδυασμένης εκπαίδευσης, που είναι αναγκαία για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με σκοπό τη βελτίωση της διεξαγωγής των επιχειρήσεων επιφανείας, υπό την επιφάνεια, αεροπορικής επιτήρησης και ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη των Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής.

2. Για αυτό το σκοπό, το ΚΕΝΑΠ θα:

– Βελτιώσει την ικανότητα των ναυτικών μονάδων της Συμμαχίας σε Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής, μέσα από ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης.

– Προαγάγει τη γνώση, τη διαλειτουργικότητα και την συνεργασία μεταξύ των ναυτικών μονάδων, μέσα από θαλάσσια εκπαίδευση και προσομοίωση.

– Υποστηρίζει τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ΑCΤ) στην ανάπτυξη τακτικών θαλάσσιων δογμάτων για Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής, κατευθυντήριων οδηγιών εκπαίδευσης και εγχειριδίων.

– Υποστηρίζει τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ΑCΤ) σε τομείς, όπως είναι η έρευνα, ο πειραματισμός, η μορφοποίηση και η προσομοίωση.

– Συμβάλλει στη διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων από τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ΑCΤ).
ΜΕΡΟΣ V
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Για την εκτέλεση αυτής της αποστολής για το ΝΑΤΟ

α. Το ΚΕΝΑΠ θα:

– Συνεργάζεται στενά και θα ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες εκπαίδευσης που θα παρέχονται από το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT).

– Αναπτύξει διασυνδέσεις με φορείς του ΝΑΤΟ, όπως απαιτείται, σε συντονισμό με το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT), δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη σχέσεων με τις Εκπαιδευτικές και Επιμορφωτικές Υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και με τις Ναυτικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ (ΜCCs).

– Ακολουθεί τις ισχύουσες αποφάσεις, κανονισμούς, κατευθυντήριες οδηγίες και άλλες διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

β. Το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT) θα:

– Συνεργάζεται στενά με το ΚΕΝΑΠ, προκειμένου να καθορισθούν οι αναγκαίες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, σχετικά με την εκπαίδευση η οποία θα διεξάγεται από το Κέντρο.

– Παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση, ώστε να δώσει στο ΚΕΝΑΠ την δυνατότητα να διεξάγει αποτελεσματικά την αποστολή του.

– Συντονίζει όλες τις δραστηριότητες του ΚΕΝΑΠ με το ΝΑΤΟ.

– Συμπεριλάβει το ΚΕΝΑΠ στα δίκτυα του, που αφορούν το μετασχηματισμό.

γ. Το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SΗΑΡΕ) θα:

– Εξασφαλίσει στενή συνεργασία μεταξύ των ειδικών σε θέματα Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής της Διοίκησης Συμμαχικών Επιχειρήσεων (ΑCΟ) και του ΚΕΝΑΠ, με σκοπό την καλύτερη ανάπτυξη και διεξαγωγή της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης.

– Εξασφαλίσει συχνή ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ του ΚΕΝΑΠ και της Διοίκησης Συμμαχικών Επιχειρήσεων (ΑGΟ), ιδιαίτερα με τις Ναυτικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ (ΜCCs), για συντονισμό των δραστηριοτήτων του Κέντρου με την ναυτική
εκπαίδευση και διεξαγωγή ασκήσεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
ΜΕΡΟΣ VI
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

1. Η Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ΑCΤ) και η Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΑCΟ) θα έχουν στενή συνεργασία με το ΚΕΝΑΠ, με σκοπό την βελτίωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σύμφωνα με το συντονισμό του Στρατηγείου της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT).

2. Για την προετοιμασία του Προγράμματος Εργασιών (ΝΡΟW) του Κέντρου, το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT) θα παρέχει της απαραίτητες πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ,
σε σχέση με το ΚΕΝΑΠ.

3. Για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της αξιολόγησης των μαθημάτων, το ΚΕΝΑΠ θα ακολουθεί τις διαδικασίες που καθορίζονται στις Οδηγίες ΑCΤ 75-3 και 75-6, καθώς και τις λοιπές σχετικές οδηγίες.

4. Για την διεξαγωγή θαλάσσιας εκπαίδευσης, το ΚΕΝΑΠ δύναται να ενεργοποιήσει προσωρινές εκπαιδευτικές περιοχές, για τις δραστηριότητες του Προγράμματος Εργασιών του, με προειδοποίηση ενός μηνός προς το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT), το οποίο θα παρακολουθεί τη σχετική διαδικασία.
ΜΕΡΟΣ VII
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΝΡOW1 ΤΟΥ ΚΕΝΑΠ

1. Το ΚΕΝΑΠ θα καταρτίζει σχέδιο του ετήσιου Προγράμματος Εργασιών (ΝΡOW), σε στενή συνεργασία με το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT). Το Πρόγραμμα Εργασιών θα περιλαμβάνει όλες τις
δραστηριότητες του ΚΕΝΑΠ, που θα προγραμματίζονται για ένα ημερολογιακό έτος και θα προσδιορίζει το επίπεδο χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επιμέρους δραστηριοτήτων.

2. Μετά την σύνταξη του σχεδίου, το ΚΕΝΑΠ θα υποβάλλει το σχέδιο του Προγράμματος Εργασιών στον προεδρεύοντα του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΚΕΝΑΠ (ΝCΒ), για μελέτη.

3. Το Συντονιστικό Συμβούλιο (ΝCΒ) θα υποβάλει τις προτάσεις του επί του Προγράμματος Εργασιών στην Χώρα Πλαίσιο.

4. Η Χώρα Πλαίσιο θα εξασφαλίζει την τελική έγκριση του Προγράμματος Εργασιών, έξι μήνες πριν από την έναρξη του αντιστοίχου κύκλου εκπαίδευσης, αφού θα έχει λάβει υπ` όψη τις προτάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου (ΝcΒ). Αφού λάβει χώρα η τελική έγκριση, η Χώρα Πλαίσιο θα διανέμει το Πρόγραμμα Εργασιών στα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη και στο ΚΕΝΑΠ.

5. Το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT) θα διαβιβάζει έγκαιρα στο ΚΕΝΑΠ όλες τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, σχετικά με το Πρόγραμμα Εργασιών, ώστε να περιληφθούν στο σχέδιο του Προγράμματος
Εργασιών.

6. Το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT) θα συντονίζει τις ενδεχόμενες, εκτός κύκλου, επιπλέον απαιτήσεις, με το ΚΕΝΑΠ. Στη περίπτωση αυτή, το ΚΕΝΑΠ θα υποβάλλει σχετική πρόταση στην
Χώρα Πλαίσιο. Η Χώρα Πλαίσιο θα λαμβάνει την τελική απόφαση, τόσο επί της πρότασης αυτής, όσο και επί των πιθανών τροποποιήσεων του τρέχοντος Προγράμματος Εργασιών. Η Χώρα Πλαίσιο, κατόπιν αιτήματος κάποιου από τα συμβαλλόμενα μέρη, θα συγκαλεί το Συντονιστικό Συμβούλιο (ΝCΒ), προκειμένου να της παρέχει τις εισηγήσεις του.
ΜΕΡΟΣ VIII
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΑΠ (ΝΒC1

Το Συντονιστικό Συμβούλιο (ΝCΒ) λειτουργεί συμβουλευτικά προς το Ελληνικό Υουργείο Εθνικής Άμυνας, τόσο επί των δραστηριοτήτων του ΚΕΝΑΠ, όσο και επί μακροπρόθεσμων θεμάτων, που αφορούν την αποστολή του, σύμφωνα με τους:

Όρους Λειτουργίας του, που αναφέρονται στο Παράρτημα Ά του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης.
ΜΕΡΟΣ IX
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα χρηματοδοτήσει το ΚΕΝΑΠ. Στη χρηματοδότηση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του.

2. Γενικά, όλες οι υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία παρέχονται στην Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ΑCΤ) και στην Διοίκηση Συμμαχικών Επιχειρήσεων (ΑCΟ), στα πλαίσια του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης, θα παρέχονται δωρεάν. Εξαιρέσεις, περαιτέρω λεπτομέρειες και ειδικές απαιτήσεις ή περιορισμοί, είναι δυνατόν να αναφέρονται σε μελλοντικές διευθετήσεις, που μπορεί να προσδιοριστούν σε συνοδευτική συμφωνία στο παρόν Μνημόνιο Κατανόησης.

3. Το ΚΕΝΑΠ θα ζητήσει αποζημίωση από τους Πελάτες του, μόνο για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του Κέντρου και στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του Μέρους αυτού, η αποζημίωση αυτή δεν θα αναφέρεται σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του Κέντρου και θα καθορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη ΣΤΥΠ 6002.

4. Ως προς τα προϊόντα που θα παράγονται από το ΚΕΝΑΠ για φορείς του ΝΑΤΟ, η Χώρα Πλαίσιο θα μεριμνά, ώστε, εκτός από τις περιπτώσεις, όπου ο κάτοχος των πληροφοριών θέτει περιορισμούς, το ΝΑΤΟ να διαθέτει:

– Δικαίωμα χρήσης και διανομής όλων των τρεχουσών πληροφοριών.

– Δικαίωμα χρήσης και διανομής όλων των προηγουμένων πληροφοριών, που απαιτούνται για την κατάλληλη αξιοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, οι φορείς του ΝΑΤΟ, κατ` αρχήν, δεν θα επιβαρυνθούν για τη χρήση ή τη διανομή οποιασδήποτε πληροφορίας, ενώ, ταυτόχρονα, και οι ίδιοι δεν θα αποκομίσουν οποιοδήποτε κέρδος από τη διανομή αυτή. Περαιτέρω λεπτομέρειες και ειδικές απαιτήσεις ή περιορισμοί είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με μελλοντική συμφωνία, η οποία θα συναφθεί επί του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης.
ΜΕΡΟΣ X
ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Η Χώρα Πλαίσιο, σε συντονισμό με το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT), θα επιδιώξει την ενεργοποίηση του ΚΕΝΑΠ, ως Διεθνούς Στρατιωτικού Οργανισμού, από το Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο των Παρισίων.

2. Στη περίπτωση μίας τέτοιας ενεργοποίησης από το Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού, ως Διεθνούς Στρατιωτικού Οργανισμού, η λειτουργία και η συμμετοχή στο ΚΕΝΑΠ θα διέπεται από τις διατάξεις της Συμφωνίας μεταξύ των Μερών στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού επί του νομικού καθεστώτος των δυνάμεων τους (ΝΑΤΟ SOFA), της 19.6.1951, του Πρωτοκόλλου επί του νομικού καθεστώτος των Διεθνών Στρατιωτικών Αρχηγείων, των εγκαθιδρυομένων σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (Πρωτόκολλο των Παρισίων), της 28.8.1952, καθώς και της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SΗΑΡΕ) για τους ειδικούς όρους που θα διέπουν την εγκατάσταση και λειτουργία Διεθνών Στρατηγείων στην Ελληνική Επικράτεια (Συμφωνία SΗΑΡΕ-Ελλάδας), της 15.9.1999, και

Αν απαιτηθεί, από τη Συμφωνία μεταξύ των Μερών στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού και άλλων κρατών, που συμμετέχουν στη Σύμπραξη για την Ειρήνη, σχετικά με το νομικό καθεστώς των δυνάμεων τους (ΡfΡ SOFA), της 19.6.1995, περιλαμβανομένου και του Πρόσθετου Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία μεταξύ των Μερών στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού και άλλων κρατών, που συμμετέχουν στη Σύμπραξη για την Ειρήνη, σχετικά με το νομικό καθεστώς των
δυνάμεων τους (Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην ΡfΡ SOFA), της 19.12.1997.
ΜΕΡΟΣ XI
ΑΣΦΑΛΕΙΑ

1. Η Χώρα Πλαίσιο θα μεριμνά ώστε το ΚΕΝΑΠ να δύναται, σύμφωνα με το έγγραφο του ΝΑΤΟ C-Μ (2002) 49, της 17.6.2002, συμπεριλαμβανομένων και των παραρτημάτων και τροποποιήσεων του, καθώς και των υφισταμένων συμφωνιών
ασφαλείας και συναφών ρυθμίσεων, να τηρεί την προβλεπόμενη αποθήκευση, διαχείριση, διαβίβαση και διασφάλιση όλων των διαβαθμισμένων εγγράφων και στοιχείων που κατέχει ή χρησιμοποιεί, καθώς και των πληροφοριών που συλλέγονται, διαβιβάζονται ή ανταλλάσσονται.

2. Η συμμετοχή στο ΚΕΝΑΠ ή στις δραστηριότητες του, θα υπόκειται στις υφισταμένες συμφωνίες και διευθετήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ.
ΜΕΡΟΣ XII
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Τυχόν διαφορές, οι οποίες αφορούν την ερμηνεία ή την εφαρμογή του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης, θα ρυθμίζονται μόνο κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, χωρίς προσφυγή σε εθνική ή διεθνή δικαιοδοσία, διαιτησία ή διαμεσολάβηση.
ΜΕΡΟΣ XIII
ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Μετά την τελευταία υπογραφή, το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία κατά την οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη ότι έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες για τη θέση του σε ισχύ. Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα παραμένει σε ισχύ, μέχρις ότου τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίσουν διαφορετικά.

2. Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης μπορεί να τροποποιηθεί μόνον κατόπιν αμοιβαίας γραπτής συγκατάθεσης όλων των συμβαλλομένων μερών. Οι τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ μόνο όταν το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας ενημερώσει τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη ότι έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες για τη θέση τους σε ισχύ.

3. Οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη μπορεί να καταγγείλει, μονομερώς, το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης, μετά από γραπτή εξάμηνη προειδοποίηση, την οποία θα πρέπει να απευθύνει στα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη.

4. Οι διατάξεις του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης ισχύουν και για τις Τεχνικές Διευθετήσεις που θα ακολουθήσουν επ` αυτού, εκτός εάν, σε αυτές, υπάρξουν διαφορετικές ρυθμίσεις.

5. Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης υπογράφεται σε τρία πρωτότυπα, στην Αγγλική γλώσσα. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα τηρεί ένα πρωτότυπο.

ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ
ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ.

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας

(υπογραφή)

Ναύαρχος Παναγιώτης ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ, Π.Ν.

Αρχηγός του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

Βρυξέλλες, Βέλγιο, 15 Νοεμβρίου 2005

Για το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT)

(υπογραφή)

Πτέραρχος Lance L. SMITH, Υ/Λ. Η.Π.Α.

Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού

Βρυξέλλες, Βέλγιο, 15 Νοεμβρίου 2005

Για το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SΗΑΡΕ)

(υπογραφή)

Στρατηγός James L. JONES, Η.Π.Α., Σώμα Πεζοναυτών

Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης

Βρυξέλλες, Βέλγιο, 15 Νοεμβρίου 2005

Παράρτημα “Α” – Μνημόνιο Κατανόησης για την Λειτουργική Σχέση του ΚΕΝΑΠ

ΟΡΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΝCΒ)
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. Με τους Όρους Λειτουργίας του παρόντος, προσδιορίζονται ο σκοπός, α λειτουργίες, η σύνθεση, οι αποφάσεις, η προεδρία και οι περαιτέρω λεπτομέρειες του Συντονιστικού Συμβουλίου (ΝCΒ).

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

2. Για να ανταποκριθεί στον ρόλο του, όπως ορίζεται στο Μέρος VIII του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης, το Συντονιστικό Συμβούλιο θα:

α. Συντονίζει και θα παρέχει συμβουλές επί του Προγράμματος Εργασιών, για τον επόμενο κύκλο του:

i. Συντονίζοντας τις δραστηριότητες του ΚΕΝΑΠ με την λειτουργία άλλων Συμμαχικών Οργανισμών.

ii. Συντονίζοντας τις δραστηριότητες του ΚΕΝΑΠ με τις δραστηριότητες της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΑCΤ) και της Διοίκησης Συμμαχικών Επιχειρήσεων (ΑCΟ), για τον επόμενο κύκλο του Προγράμματος Εργασιών (ΝΡOW).

iii. Εκτιμώντας πιθανές ελλείψεις στον κύκλο του προηγούμενου Προγράμματος Εργασιών (ΝΡOW), που έχει ολοκληρωθεί.

β. Συντονίζει και παρέχει συμβουλές για μακροπρόθεσμα ζητήματα, που άπτονται της αποστολής του ΚΕΝΑΠ.

γ. Αναθεωρεί το πρόγραμμα σπουδών του ΚΕΝΑΠ, ώστε να προσαρμόζεται στις εμπειρίες, στο νέο δόγμα και στον τρόπο λειτουργίας, καθώς και στις σχετικές οδηγίες που θα παρέχονται από τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ΑCΤ)
και, ευρύτερα, από το ΝΑΤΟ.

δ. Παρέχει συμβουλές σε περαιτέρω θέματα, σε σχέση με την αποστολή του ΚΕΝΑΠ, όπως απαιτείται.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

3. Όλες οι αποφάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου (ΝCΒ) απαιτούν την ομόφωνη συναίνεση όλων των μονίμων μελών του.

4. Το Συντονιστικό Συμβούλιο (ΝCΒ) θα αποτελείται, κατ` αρχήν, από εκπροσώπους των μονίμων μελών, βαθμού Συνταγματάρχη / Αντισυνταγματάρχη ή αντιστοίχων, από:

– Το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ως πρόεδρο.

– Το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT), ως συμπρόεδρο.

– Τη Διοίκηση Συμμαχικών Επιχειρήσεων (ΑCΟ), μετά από καθορισμό από το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SΗΑΡΕ).

– Τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ΑCΤ), μετά από καθορισμό από το Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΗQ SACT).

– Τον Υποδιοικητή ή Επιτελάρχη του ΚΕΝΑΠ.

5. Εκπρόσωποι άλλων κρατών ή οργανισμών, ιδιαίτερα από άλλες υπηρεσίες της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ΑCΤ) ή Διοίκησης Συμμαχικών Επιχειρήσεων (ΑCΟ), εάν κληθούν ή θεωρηθούν απαραίτητοι, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος στις συσκέψεις του Συντονιστικού Συμβουλίου (ΝCΒ), με ρόλο συμβουλευτικό.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

6. Ο Πρόεδρος θα προετοιμάζει και συγκαλεί τις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου (ΝCΒ).

7. Ο Πρόεδρος, σε συνεργασία με τον συμπροεδρεύοντα, θα προετοιμάζει την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Η ημερήσια διάταξη και οι προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου (ΝCΒ) θα αποστέλλονται από τον Πρόεδρο στα μόνιμα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου (ΝCΒ), καθώς και σε άλλους συμμετέχοντες, των οποίων η συμμετοχή απαιτείται, 45 ημέρες πριν από κάθε σύσκεψη.

8. Ο Πρόεδρος σε συνεργασία με τον συμπροεδρεύοντα, θα επικυρώνει και θα διανέμει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συντονιστικού Συμβουλίου (ΝCΒ) σε όλα τα μέλη της αντίστοιχης σύσκεψης.

9. Ο Πρόεδρος θα συντάσσει και θα υποβάλλει τις εγκεκριμένες προτάσεις επί του Προγράμματος Εργασιών (ΝΡΟW), καθώς εφ` όλων των άλλων θεμάτων στο Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να λαμβάνονται, έγκαιρα, αποφάσεις επί του Προγράμματος Εργασιών (ΝΡΟW).

ΧΡΟΝΟΣ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΝCΒ)

10. Το Συντονιστικό Συμβούλιο (ΝCΒ) θα συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο, στο ΚΕΝΑΠ, τουλάχιστον εννέα μήνες πριν από την έναρξη του επόμενου κύκλου του Προγράμματος Εργασιών. Ο Πρόεδρος μπορεί να αποφασίζει ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο (ΝCΒ) θα συνεδριάζει σε διαφορετικό τόπο.

11. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν αιτήσεως κάποιου από τα συμβαλλόμενα μέρη, ο Πρόεδρος θα συγκαλεί το Συντονιστικό Συμβούλιο (ΝCΒ) εκτός του προβλεπόμενου κύκλου συνεδριάσεων.

ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

12. Για των συντονισμό συγκεκριμένων θεμάτων, το Συντονιστικό Συμβούλιο (ΝCΒ) δύναται να συγκροτήσει προσωρινές υποεπιτροπές.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

13. Το ΚΕΝΑΠ θα παρέχει την απαιτούμενη κτιριακή και γραμματειακή υποστήριξη και θα είναι υπεύθυνο για την καταγραφή και αρχειοθέτηση των πρακτικών των συσκέψεων του Συντονιστικού Συμβουλίου (ΝCΒ).

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου Κατανόησης, που κυρώνεται, από την πλήρωση των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του Μέρους XIII αυτού.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2008

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2008

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ