ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘΜ. 3618 (ΦΕΚ Α΄ 271/03.12.2007)
Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης Συνεργασίας, μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδος, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σχετικά με τις προκαταρκτικές μελέτες για τον ορισμό και τη δημιουργία πολυεθνικού συστήματος διαστημικής απεικόνισης (MUSIS) για την παρακολούθηση, την αναγνώριση και την παρατήρηση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Τεχνική Διευθέτηση Συνεργασίας, μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδος, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σχετικά με τις προκαταρκτικές μελέτες για τον ορισμό και τη δημιουργία πολυεθνικού συστήματος διαστημικής απεικόνισης (MUSIS) για την παρακολούθηση, την αναγνώριση και την παρατήρηση, η οποία υπογράφηκε στο Εβερέ στις 14 Νοεμβρίου 2006, στο Παρίσι στις 5 Δεκεμβρίου 2006, στο Κομπλέτζ στις 8 Δεκεμβρίου 2006, στη Μαδρίτη στις 13 Δεκεμβρίου 2006, στη Ρώμη στις 24 Νοεμβρίου 2006 και στην Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου 2006, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στη γαλλική και αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ
Στη Διευθέτηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας αρ. 1 του Μνημονίου Κατανόησης EUROPA
ανάμεσα
Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας του Βασιλείου του Βελγίου
Στον Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας
Στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας
Στον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιταλίας
Στον Υπουργό Άμυνας του Βασίλειου της Ισπανίας
Που σχετίζονται με τις προκαταρκτικές μελέτες για τον ορισμό και την δημιουργία πολυεθνικού συστήματος διαστημικής απεικόνισης (musis) για την παρακολούθηση, την αναγνώριση και την παρατήρηση.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΑΡΘΡΟ 1 – Ορισμοί και συντομογραφίες
ΑΡΘΡΟ 2 – Εμβέλεια και στόχοι
ΑΡΘΡΟ 3 – Οργάνωση
ΑΡΘΡΟ 4 – Κύριες σχετικές επίσημες οργανώσεις
ΑΡΘΡΟ 5 – Συμβατικές διατάξεις
ΑΡΘΡΟ 6 – Οικονομικές διατάξεις
ΑΡΘΡΟ 7 – Επικοινωνία και χρήση των πληροφοριών
ΑΡΘΡΟ 8 – Γενικές διατάξεις
ΑΡΘΡΟ 9 – Καταγγελία/κατάργηση και λήξη
ΑΡΘΡΟ 10 – Εναρξη ισχύος, διάρκεια, τροποποίηση και υπογραφή
Παράρτημα 1 – Οικονομικές απόψεις
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας του Βασιλείου του Βελγίου, ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Υπουργός Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιταλίας, ο Υπουργός Άμυνας του Βασίλειου της Ισπανίας, που εφεξής θα αποκαλούνται “Συνεισφέροντα Μέλη”.
Συμφωνώντας ότι ένα σύστημα διαστημικής απεικόνισης θα πρέπει να συμβάλλει, χάριν στην κάλυψη και στην εκμετάλλευση των δεδομένων, στην συλλογή πληροφοριών για στόχους επίβλεψης, αναγνώρισης και παρατήρησης, με όλους τους καιρούς, τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα.
Θεωρώντας ότι οι κοινές επιχειρησιακές ανάγκες που εκφράζονται στο έγγραφο που τιτλοφορεί “κοινές επιχειρησιακές ανάγκες για ένα συνολικό Ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα (με στόχους την άμυνα και την ασφάλεια)” (BOC) που υπογράφηκε το 2001 από τον Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Γαλλικού Στρατού, τον “Generalinspekteur der Bundeswehr” της Γερμανίας, τον “Capo di Stato Magglore della Difesa” της Ιταλίας, τον “Jefe de Estado Mayor de la Defensa” της Ισπανίας, τον Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Βελγίου το 2002 και τον Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδος το 2003.
Λαμβάνοντας υπόψη το Μνημόνιο Κατανόησης που σχετίζεται με τις Ευρωπαϊκές Συμφωνίες σε θέματα Οργάνωσης, Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων Ερευνας (EUROPA MoU) με έναρξη ισχύος στις 15 Μαΐου 2001.
Λαμβάνοντας υπόψη την Διευθέτηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ερευνας Αρ. 1 (ERG1) που αφορά τα Σχέδια Συνεργασίας στην Ερευνα και στην Τεχνολογία σχετικά με την άμυνα, με έναρξη ισχύος στις 19 Ιανουαρίου 2002.
Λαμβάνοντας υπόψη το έγγραφο που τιτλοφορείται “PESD et Espace” (PESD και διάστημα), το οποίο εγκρίθηκε τον Νοέμβριο 2004 από τους Υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CAG RETHEX),
Συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1 –
Ορισμοί και συντομογραφίες
AT (ΤΔ) – η παρούσα Τεχνική Διευθέτηση
AAC (ΣΔΠ) – κάθε Συμβαλλόμενος Διοικητικός Οργανισμός επιφορτισμένος να κοινοποιεί, να διαχειρίζεται και να καταγγέλλει συμβόλαια σύμφωνα με την παρούσα ΤΔ.
Συνιστώσα διπλής χρήσης: μία συνιστώσα υπό τον έλεγχο κυβερνητικών οργανισμών της οποίας ο προγραμματισμός περιλαμβάνει πολιτικά αιτήματα και στρατιωτικά αιτήματα.
Συνιστώσα: δορυφορικό σύστημα που αποτελεί μέρος του συστήματος MUSIS, αποτελούμενο από δορυφόρους (αστερισμός) και υποσυστήματα εδάφους αφιερωμένα στον αστερισμό αυτό.
Σύστημα MUSIS: πολυεθνικό σύστημα διαστημικής απεικόνισης για την επίβλεψη, την αναγνώριση και την παρατήρηση, το οποίο προορίζεται για την ανταπόκριση στις κοινές επιχειρησιακές ανάγκες.
Τεχνικές πληροφορίες: ορίζει πληροφορίες επιστημονικής ή τεχνικής φύσης που έχουν καταγραφεί ή εκτυπωθεί, οποιασδήποτε μορφής, χαρακτηριστικών ή υποστήριξης παρουσίασης. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν, μη περιοριστικά: πειραματικά δεδομένα, δεδομένα δοκιμασιών, προδιαγραφές, σχέδια και διαδικασίες σχεδίων, εφευρέσεις και ανακαλύψεις, δυνάμενα να τυγχάνουν ή όχι διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τεχνικές περιγραφές ή οποιεσδήποτε εργασίες τεχνικής φύσης, τοπογραφίες κυκλωμάτων ημιαγωγών και διευθετήσεων μασκών, ακολουθίες δεδομένων παραγωγής ή τεχνικών δεδομένων, τεχνογνωσία και εμπορικά μυστικά, και πληροφορίες που αφορούν βιομηχανικές τεχνικές. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να εμφανίζονται υπό την μορφή εγγράφων, απεικονίσεων, σχεδίων και άλλων γραφικών παραστάσεων, καταγραφών σε δίσκους ή ταινίες (μαγνητικές, οπτικές ή λέιζερ), λογισμικών πληροφορικής προγραμματισμού ή βάσεων δεδομένων, δεδομένων μνήμης υπολογιστή εκτυπωμένων σε χαρτί ή φυλαγμένα στην μνήμη υπολογιστή ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.
Τρίτος: κάθε νομική οντότητα, κυβέρνηση ή διεθνής οργανισμός που δεν υπογράφει την παρούσα ΤΔ.
Πληροφορίες προερχόμενες από το πρόγραμμα: τεχνικές πληροφορίες διαχειριζόμενες στο πλαίσιο της παρούσας Τεχνικής Διευθέτησης.
Άρθρο 2 –
Εμβέλεια και στόχοι
2.1. Η παρούσα ΤΔ αναφέρεται στην εκτέλεση, σε συνεργασία, των προκαταρκτικών μελετών για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ενός πολύ εθνικού συστήματος διαστημικής απεικόνισης για την επίβλεψη, την αναγνώριση και την παρατήρηση (το σύστημα MUSIS) που προορίζεται να αντικαταστήσει τα συστήματα HELIOS II, Pleiades, SAR-Lupe & COSMO-SkyMed. To σύστημα MUSIS θα έπρεπε να αποτελείται από διάφορα διαστημικά τμήματα εξοπλισμένα με διάφορους τύπους λήπτες. Ο στόχος των μελετών αυτών είναι να ανταποκριθεί στην συνολική επιχειρησιακή ανάγκη που αφορά στο σύστημα δεύτερης γενιάς όπως περιγράφεται στο BOC και διευκρινίζεται σε κοινό έγγραφο των Λειτουργικών Απαιτήσεων (FRD) επιτρέποντας ταυτόχρονα να υπάρχουν οφέλη από τις συνιστώσες με καθαρά στρατιωτική φύση και των συνιστωσών διπλής χρήσης. Οι μελέτες αυτές ορίζουν και αναλύουν τις δυνατές αρχιτεκτονικές που περιλαμβάνουν συνιστώσες συστήματος καθαρά στρατιωτικής φύσης και συνιστώσες διπλής χρήσης λαμβάνοντας υπόψη τα εμπορικά προϊόντα που θα είναι τότε διαθέσιμα.
2.2. Τα έργα τα οποία πρέπει να εκτελεστούν, αφορούν:
– τον εντοπισμό βελτιστοποιημένων αρχιτεκτονικών για το Σύστημα MUSIS
– τον ορισμό αρχικής αρχιτεκτονικής, ανοιχτή για ένα τμήμα εδάφους χρήσης συμβατή με τα διάφορα διαστημικά τμήματα.
2.3. Τα έργα αυτά παρέχουν:
– τον ορισμό και την εξέταση ενός συνόλου δυνατών αρχιτεκτονικών λύσεων (μεταξύ άλλων, τους τύπους των διαστημικών συνιστωσών, τις κύριες επιδόσεις, την τροχιά, τον αριθμό δορυφόρων ανά συνιστώσα)
– οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τις αρχές κατανομής των συνδυασμένων πηγών
– οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το επίπεδο συναρμογής των λειτουργιών του τμήματος εδάφους χρήσης
– τα σκληρά τεχνικά σημεία, μία εκτίμηση των κοστών και των προθεσμιών των σταδίων σχεδιασμού και πραγματοποίησης
– έναν ορισμό των διεπαφών, συμπεριλαμβανομένων των κοινών σχημάτων και νορμών
– ένα πλαίσιο για την βιομηχανική συνεργασία των συμβαλλόμενων μελών.
2.4. Τα αποτελέσματα αυτά επιτρέπουν:
– να αποφασιστούν τα κύρια χαρακτηριστικά εκάστου τμήματος προς ανάπτυξης και ως εκ τούτου, να ορισθούν οι διευθύντριες γραμμές για τα έργα προετοιμασίας και σχεδιασμού που συνδυάζονται σε κάθε εξ` αυτών.
– να διαθέτουν των αναγκαίων εισόδων για την βιομηχανία ώστε να επιτραπεί η μελλοντική πραγματοποίηση ενός τμήματος εδάφους που ανταποκρίνεται στο επίπεδο απαιτούμενης συμμαχίας.
Άρθρο 3 –
Οργάνωση
3.1. Η οργάνωση περιλαμβάνει:
– Μία Ομάδα Διαχείρισης της Τεχνικής Διευθέτησης (GGAT)
– Μία Ομάδα τεχνικής Εργασίας (GTT)
– Μία Ομάδα Επιχειρησιακής Εργασίας (GTO)
– δυο Συμβαλλόμενα Διοικητικά Πρακτορεία (AAC)
3.2. Η συνεργασία διευθύνεται και διαχειρίζεται για λογαριασμό των Συμβαλλόμενων Μελών από την GGAT που ασκεί ολόκληρη την ευθύνη για την ενεργοποίηση της ΤΔ.
Κάθε Συνεισφέρων Μέλος ορίζει εκπρόσωπο που έχει δικαίωμα ψήφου στην GGAT, Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. Ανάλογα με την ημερησία διάταξη, οι πρόσθετοι συμμετέχοντες μπορούν να συνεργάζονται με τις δραστηριότητες αυτές υπό την ιδιότητα συμβούλων. Πραγματογνώμονες μπορεί να κληθούν ως σύμβουλοι.
Οι συνελεύσεις της GGAT πραγματοποιούνται τακτικά για να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις για τα διάφορα θέματα.
Η GGAT ασκεί ολόκληρη την ευθύνη της συνεργασίας, συμπεριλαμβανόμενων των ακόλουθων απόψεων:
– ενεργοποίηση των θεμάτων συνεργασίας που περιγράφονται στο άρθρο 2
– ανάλυση των δυνατών τεχνικών επιλογών για το σύστημα MUSIS, συμπεριλαμβανόμενου του τμήματος εδάφους χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και τα εκτιμώμενα έξοδα, για να διευκρινισθούν οι προ σανατολισμοί των φάσεων της μεταγενέστερη ς συνεργασίας.
– προετοιμασία κάθε τροποποίησης της παρούσας ΤΔ και των ρυθμίσεων που σχετίζονται με τις ακόλουθες φάσεις
– επίβλεψη των θεμάτων ασφάλειας της συνεργασίας
– έγκριση κάθε συμβολαίου, συμπεριλαμβανόμενης της κατανομής των εργασιών ανάμεσα στους βιομηχάνους, και επιχορήγηση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για να καλυφθεί το συμβόλαιο αυτό πριν από την υπογραφή του.
– δημιουργία της Ομάδας Επιχειρησιακής Εργασίας και της Ομάδας Τεχνικής Εργασίας.
– δημιουργία πρόσθετης ομάδας εργασίας για την ρύθμιση ειδικών προβλημάτων. Άπαξ και αποπερατωθεί η αποστολή της, κάθε ομάδα εργασίας διαλύεται.
– καθορισμός και έγκριση των θητειών για κάθε ομάδα.
3.3. Η GTT είναι επιφορτισμένη να επεξεργάζεται τις τεχνικές απόψεις των συμβολαίων. Εξετάζει κάθε τεχνικό ζήτημα που μπορεί να ανακύψει και αξιολογεί τα αποτελέσματα.
Η Ομάδα Τεχνικής Εργασίας υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στη ν GGAT.
3.4. Η GTO είναι επιφορτισμένη να χειρίζεται κάθε επιχειρησιακό ζήτημα που ανακύπτει κατά τη διάρκεια των μελετών και παρέχει κάθε επιχειρησιακό δεδομένο που απαιτείται για τις μελέτες, Η Ομάδα αξιολογεί επίσης, από την άποψη του χρήστη, τα αποτελέσματα των μελετών και εκσυγχρονίζει συνεπώς τις επιχειρησιακές ανάγκες. Η Ομάδα Επιχειρησιακής Εργασίας υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην GGAT.
3.5. Η δραστηριότητα των Συμβαλλόμενων Διοικητικών Οργανισμών ασκείται από τα Συνεισφέροντα Μέλη της Γαλλίας και της Ιταλίας, που διαχειρίζονται αντίστοιχα τις μελέτες αρχιτεκτονικής του συστήματος και τις μελέτες του τμήματος εδάφους χρήσης όπως περιγράφεται στην παρ. 2.2.
Οι συνεισφέροντες Διοικητικοί Οργανισμοί ενεργοποιούν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την GGAT.
Κάθε Συμβαλλόμενο Μέλος ορίζει στην οργάνωση του, ένα σημείο εθνικής επαφής που είναι επιφορτισμένο με την διαχείριση των αντίστοιχων εθνικών ευθυνών και αποτελεί το εθνικό σημείο αναφοράς για τους Συνεισφέροντες Διοικητικούς Οργανισμούς.
Άρθρο 4
Κύριες σχετικές Επίσημες Οργανώσεις
Για το Μέλος Βέλγιο ACOS STRAT, AC OS IS & DGMR Για το Μέλος Γαλλία DGA/D4S & DGA/DSA/SPOTI EMA Για το Μέλος Γερμανία BWB L44 BMVg Fu S II 2 Για το Μέλος Ελλάδα GDNDPR, HNGDS Για το Μέλος Ιταλία STAMADIFESA, SEGREDIFESA, TELEDIFE Για το Μέλος Ισπανία DGAM/SGPLAPRO, EMAP/CIFAS
Άρθρο 5 –
Συμβατικές Διατάξεις
5.1. Μετά από απόφαση της GGAT, οι Συνεισφέροντες Διοικητικοί Οργανισμοί καταρτίζουν και διαχειρίζονται τα συμβόλαια όπως διευκρινίζεται – στην παρ. 3.5 στο όνομα και για λογαριασμό των Συμβαλλόμενων μελών σύμφωνα με το άρθρο 5.4 της Ρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ερευνας αρ. 1. Εξασφαλίζουν μεταξύ άλλων την αποτελεσματική και διάφανη διαχείριση των ακόλουθων συμβατικών διαδικασιών:
– πρόσκληση υποψηφιότητας
– αιτήσεις προτάσεων
– καλύτερη τελική προσφορά
– υπογραφή και επίδοση του συμβολαίου
– διοίκηση του συμβολαίου
σύμφωνα με τα κριτήρια διαχείρισης και η οργάνωση – του σχεδίου MYSIS όπως ορίζεται στην παρούσα ΤΔ.
Άρθρο 6 –
Οικονομικές Διατάξεις
6.1. Έξοδα που χρηματοδοτούνται από κοινού
Οι συνεισφορές των Μελών, πλην φόρων, τελωνειακών δασμών και παρόμοιων επιβαρύνσεων, δεν υπερβαίνουν τα ακόλουθα ποσά (ποσά τα οποία δεν επιδέχονται αναθεώρηση για συμψηφισμό του πληθωρισμού):
Σύνολο (σε Εκ. €)
Μέλος του Βέλγιο 0,4 58 Μέλος Γαλλία 2,5 Μέλος Γερμανία 2,5 Μέλος Ελλάδα 0,5 Μέλος Ιταλία 1/9 Μέλος Ισπανία 1,5
6.2. Έξοδα τα οποία δεν χρηματοδοτούνται από κοινού
Οι κανονικές δραστηριότητες των Συνεισφερόντων Διοικητικών Οργανισμών ασκούνται από τα Μέλη Γαλλία και Ιταλία, χωρίς έξοδα για τα άλλα Μέλη.
6.3. Διαδικασίες χρηματοδότησης
6.3.1. Κάθε Μέλος είναι υπεύθυνο για την χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεριδίου.
Εάν ένα Μέλος δεν διαθέτει τα αναγκαία ποσά σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, τα πρόσθετα συμβατικά έξοδα που απορρέουν άμεσα, όπως κοινοποιήθηκαν από το αρμόδιο Συνεισφέροντα Διοικητικό Οργανισμό, βαρύνουν αυτό το Μέλος.
6.3.2. Κάθε Συνεισφέρων Διοικητικός Οργανισμός κατέχει και διαχειρίζεται για κάθε Μέλος, ατομικό τοκοφόρο τραπεζικό λογαριασμό. Κάθε Συνεισφέρων Διοικητικός Οργανισμός λαμβάνει υπόψη του την αναγκαιότητα να περιορίσει τα υπόλοιπα στους τοκοφόρους τραπεζικούς λογαριασμούς κατά το ελάχιστο, επιτρέποντας την ανταπόκριση στις κανονικές ανάγκες χρηματοδότησης.
6.3.3. Κάθε Μέλος μεταβιβάζει τα κατάλληλα ποσά στον αντίστοιχο λογαριασμό του για τις απαραίτητες πληρωμές, σύμφωνα με το Άρθρο 6.3.1.
6.3.4. Οι αναλυτικές διατάξεις σχετικές με την μεταβίβαση κεφαλαίων και με τους τρόπους λειτουργίας των τραπεζικών λογαριασμών ορίζονται στο παράρτημα 1 στα τραπεζικά Πρωτόκολλα που υπογράφονται από κάθε AAC, από το σχετικό Συμβαλλόμενο Μέλος και από την τράπεζα στην οποία έχει ανοιχθεί ο λογαριασμός.
Άρθρο 7 –
Κοινοποίηση και χρήση των πληροφοριών
Το άρθρο 8 του ERG 1 εφαρμόζεται στο σχέδιο αυτό και χρηματοδοτείται εξ` ολοκλήρου από τα Μέλη”
Κατά περιορισμό των διατάξεων του άρθρου 8.14 του ERG-1, το Μέλος που λαμβάνει πληροφορίες προερχόμενες από το Σχέδιο μπορεί να τις χρησιμοποιεί ή να παραχωρεί την χρήση τους μόνο στο πλαίσιο των εθνικών εργασιών ή σε συνεργασία ανάμεσα στα Μέλη με στόχο την δημιουργία του Συστήματος MUSIS ή μία από τις συνιστώσες της. Καμία πληροφορία προγενέστερη στο Σχέδιο δεν θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς την προηγούμενη έγγραφη έγκριση των Μελών.
Άρθρο 8 –
Γενικές Διατάξεις
8.1. Η παρούσα ΤΔ λαμβάνεται σε εφαρμογή της Διευθέτησης της ΕΟΕ-1. Οι Γενικές Διατάξεις της Διευθέτησης της ΕΟΕ-1 και ειδικά το άρθρο 6 “ασφάλεια και επισκέψεις” είναι εφαρμόσιμες στην παρούσα ΤΔ. Σε περίπτωση αντίφασης ανάμεσα στην παρούσα ΤΔ και την Διευθέτηση ΕΟΕ-1, οι διατάξεις της τελευταίας υπερισχύουν.
8.2. Η εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας ΤΔ υπόκειται στους εθνικούς νόμους και κανονισμούς.
8.3. Εάν ένα Συνεισφέρων Μέλος αδυνατεί να εφαρμόσει τις διατάξεις της παρούσας ΤΔ, πρέπει να το γνωστοποιήσει εντός των συντομότερων προθεσμιών στα άλλα Μέλη. Τα Συνεισφέροντα Μέλη διαβουλεύονται αμέσως για να αντιμετωπίσουν την δυνατότητα συνέχισης σε διαφορετική ή περιορισμένη βάση. Εάν τα άλλα Μέλη δεν μπορούν να το δεχτούν, τότε το Μέλος καταγγέλλει την παρούσα ΤΔ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14.6 της Διευθέτησης ΕΟΕ-1.
8.4. Η συμμετοχή στην παρούσα ΤΔ εξαρτάται από την διαθεσιμότητα των εθνικών πιστώσεων του προϋπολογισμού που διατίθεται. Εάν η συμμετοχή δεν είναι πλέων δυνατή, το ενδιαφερόμενο Μέλος καταγγέλλει την παρούσα ΤΔ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14.6 της Διευθέτησης ΕΟΕ-1 και του άρθρου 9 της παρούσας ΤΔ.
Άρθρο 9 –
Καταγγελία, κατάργηση και λήξη
Σε περίπτωση καταγγελίας, κατάργησης και λήξης της παρούσας ΤΔ, οι κατωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται υπέρ του άρθρου 14.6 της Διευθέτησης ΕΟΕ-1. Το κόστος που βαρύνει το Μέλος που καταγγέλλει δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των δεσμεύσεων του στην παρούσα ΤΔ όπως αναγράφεται στο Άρθρο 6 (οικονομικές διατάξεις) λαμβάνοντας υπόψη τά ποσά τα οποία ήδη κατέβαλε.
Άρθρο 10 –
Έναρξη ισχύος, διάρκεια, τροποποίηση και υπογραφή
10.1. Η παρούσα ΤΔ που αποτελείται από 10 άρθρα και ένα παράρτημα, άρχισε να ισχύει κατά την ημερομηνία της τελευταίας εκ των έξι υπογραφών για τα Μέλη Βέλγιο-, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία και για το Μέλος Ελλάδα κατά την ημερομηνία επίδοσης της περάτωσης της διαδικασίας εθνικής έγκρισης. Η παρούσα ΤΔ παραμένει σε ισχύ για μία διάρκεια τριών ετών από την ημερομηνία της τελευταίας εκ των έξι υπογραφών.
10.2. Η ΤΔ μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή, εγγράφως από τα Συμβαλλόμενα Μέλη.
10.3. Η παρούσα ΤΔ υπογράφεται σε έξι πρωτότυπα αντίτυπα, έκαστο στην γαλλική και αγγλική, κάθε κείμενο είναι εξίσου αυθεντικό.
Για τον Υπουργό Άμυνας του Βασίλειου του Βελγίου
Ημερομηνία
Τόπος
Για τον Υπουργό Άμυνας του Βασίλειου της Γαλλικής Δημοκρατίας
Ημερομηνία
Τόπος
Για το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Ημερομηνία
Τόπος
Για τον Υπουργό Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας
Ημερομηνία
Τόπος
Για τον Υπουργό Άμυνας της Ιταλικής Δημοκρατίας
Ηρερομηνία
Τόπος
Για τον Υπουργό Άμυνας του Βασίλειου της Ισπανίας
Ημερομηνία:
Τόπος
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 –
Οικονομικές απόψεις
Η οικονομική διαχείριση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζονται στο αρμόδιο Συμβαλλόμενο Διοικητικό Πρακτορείο.
1. Οικονομικό πρόγραμμα
Το προσωρινό σχέδιο πληρωμής που εκφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ (εκ. € πλην φόρων), και του οποίου οι αριθμοί δεν αναθεωρούνται κατά την αύξηση, είναι το εξής:
Έτος 2006 2007 Σύνολο %
Γαλλία 1,3 1,2 2,5 26,72% Γερμανία 0,2 2,3 2,5 26,72% Βέλγιο 0,458 0 0,458 4,89% Ιταλία 0 1,9 1,9 20,30% Ελλάδα 0,5 0 0,5 5,34% Ισπανία 1,5 0 1,5 16,03%
Μέσα στο όριο των προαναφερομένων πλαφόν η GGAT αποφασίζει το επίδομα ανάμεσα στα δύο ACA των προσκλήσεων κεφαλαίων.
Τα κεφάλαια που ζητούνται για το 2006 μεταβιβάζονται πριν το τέλος του 2006.
Τα κεφάλαια τα οποία ζητούνται για το 2007 μεταβιβάζονται το συντομότερο δυνατό και το αργότερο 6 μήνες μετά την παραλαβή της αντίστοιχης πρόσκλησης κεφαλαίων.
Κάθε Συμβαλλόμενο Διοικητικό Πρακτορείο απευθύνει τα τιμολόγια σχετικά με τα συμβόλαια, για πληρωμή, μόνο μετά την έγγραφη έγκριση του ενδιαφερόμενου Συμβαλλόμενου Μέλους. Τα Συμβαλλόμενα Μέλη εγκρίνουν την πληρωμή των τιμολογίων σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στον εφαρμοστέο τραπεζικό Πρωτόκολλο.
2. Υπολογισμός των δαπανών
Στο τέλος, η ολική οικονομική συνεισφορά εκάστου Συμβαλλόμενου Μέλους είναι το συνολικό ποσό των πληρωμών της εισφοράς του των συμβολαίων που κοινοποιείται από τα Συμβαλλόμενα Διοικητικά Πρακτορεία σύμφωνα με την παρούσα Τεχνική Διευθέτηση. Τα ποσά τα οποία απομένουν στους λογαριασμούς ε κάστ ου Συμβαλλόμενου Μέλους στο τέλος των συμβατικών δραστηριοτήτων που καθοδηγούνται υπό την Τεχνική Διευθέτηση αυτή, επιστρέφονται στα Συμβαλλόμενα Διοικητικά Πρακτορεία σύμφωνα με τις οδηγίες που καθορίζονται από κάθε Συμβαλλόμενο Μέλος.
3. Τραπεζικά Πρωτόκολλα
Οι όροι των λογαριασμών αυτών περιγράφονται λεπτομερώς στα τραπεζικά πρωτόκολλα που υπογράφονται από κάθε Συμβαλλόμενο Μέλος με κάθε Συμβαλλόμενο Διοικητικό πρακτορείο καθώς και από την ενδιαφερόμενη τράπεζα. Τα Συμβαλλόμενα Διοικητικά Πρακτορεία ενημερώνουν τα Συμβαλλόμενα Μέλη με την μεσολάβηση της GGAT.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της διευθέτησης αυτής που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 10 παράγραφος 1.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2007
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ