ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3589 (ΦΕΚ Α΄ 158/19.7.2007)
Κύρωση της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας, σε σχέση με τη δημιουργία ενός Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα ως Έθνος – Πλαίσιο και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Τεχνική Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας, σε σχέση με τη δημιουργία ενός Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα ως Έθνος – Πλαίσιο και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας, που υπεγράφη στις Βρυξέλλες τη 13η Νοεμβρίου 2006, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΧΗΣ (BATTLEGROUP) ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Ε.Ε.) ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΕΘΝΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (ΤΑ) ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥ BATTLEGROUP ΤΗΣ Ε.Ε, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΕΘΝΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (MOD-BU), το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Κύπρου (MOD-CY), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας (MOD-GR) και το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας (MOD-RO)

Θεωρώντας ότι το θεμελιώδες πλαίσιο για τις διεθνείς σχέσεις είναι τα Ηνωμένα Έθνη και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών έχει την αρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Επισημαίνοντας την Επιστολή Πρόθεσης (εφεξής αποκαλούμενη “LOI”) σχετικά με την ίδρυση, ενός Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης (BattleGroup) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Ελλάδα ως Εθνος-Πλαίσιο (εφεξής αποκαλούμενη “FN”) και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας (εφεξής αποκαλούμενων ως “οι Συμμετέχοντες”), που υπογράφηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (MOD-BU), το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Κύπρου (MOD-CY), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας (MOD- GR) και το Υπουργείο Αμυνας της Ρουμανίας (MOD-RO) στις Βρυξέλλες στις 21 Νοεμβρίου 2005.

Αναγνωρίζοντας ότι, στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, κοινός στόχος των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να αναπτύξουν τις στρατιωτικές ικανότητες τους, προκειμένου να ενισχυθούν οι στρατιωτικές ικανότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της Έννοιας του BattleGroup (BG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία στη διαδικασία της ενίσχυσης των ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και ειδικά των δυνατοτήτων ταχείας απάντησης.

Λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς των Κρατών-Μελών/Εθνών που συμμετέχουν σε αυτό το Battlegroup, όσον αφορά τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνοντας ότι, μέχρι την ημερομηνία προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεσπίζει ένα πλαίσιο για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στις επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιανουαρίου 2005 και η Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρουμανίας, η οποία θεσπίζει ένα πλαίσιο για τη συμμετοχή της Ρουμανίας στις επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 22 Νοεμβρίου 2004, θα ισχύουν, αντίστοιχα.

Έχοντας, ως θέμα προτεραιότητας, την ανάπτυξη της στρατιωτικής ικανότητας ταχείας απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, με το έγγραφο Γενικού Στρατιωτικού Στόχου (Head Goal) του 2010, τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει τη δέσμευση τους να ικανοποιήσουν την απαίτηση, ανταποκρινόμενα σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων που καλύπτεται από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιβεβαιώνοντας την προθυμία, που εκφράστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας (MOD-GR) να οργανώσει ένα Πολυεθνικό BattleGroup, και από τα Υπουργεία Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (MOD-BU), Άμυνας της Δημοκρατίας της Κύπρου (MOD-CY) Άμυνας της Ρουμανίας (MOD-RO), να προσχωρήσουν σε αυτό το, με Ελληνική βάση, Πολυεθνικό BattleGroup της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αναφερόμενο εφεξής ως “HELBROC BG”).

Συμφώνησαν, με το παρόν έγγραφο, ως εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΟΡΙΣΜΟΙ

1.1 Για τους σκοπούς της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας (ΤΑ) και των επόμενων εγγράφων, θα ισχύουν συγκεκριμένοι ορισμοί, όπως αυτό φαίνεται στο συνημμένο Παράρτημα “Α” της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

2.1 Σκοπός της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας είναι να παράσχει ένα έγγραφο- Πλαίσιο που καθορίζει τους γενικούς όρους σχηματισμού του “HELBROC BG”, με την Ελλάδα ως Έθνος-Πλαίσιο (FN) και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας.

2.2 Οι διατάξεις της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας θα εφαρμόζονται σε όλο το προσωπικό/μονάδες που οι Συμμετέχοντες θα αποφασίσουν να ορίσουν για το “HELBROC BG”.

2.3 Η παρούσα Τεχνική Συμφωνία ισχύει, εάν δεν ορισθεί διαφορετικά, για όλες τις δραστηριότητες του “HELBROC BG”. Εάν ένας ή περισσότεροι Συμμετέχοντες δεν συμμετέχουν σε δεδομένες δραστηριότητες του “HELBROC BG”, η παρούσα Τεχνική Συμφωνία θα ισχύει μεταξύ των υπόλοιπων Συμμετεχόντων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΣΚΟΠΟΣ TOY HELBROC BG

3.1 Σκοπός του “HELBROC BG” είναι να συμβάλει στην ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, καθιστώντας το διαθέσιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάληψη Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων, καθοδηγούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

4.1 Το “πακέτο” “HELBROC BG” θα αποτελείται από το Στρατηγείο της Δύναμης (FHQ), με βάση την καθορισμένη Ταξιαρχία, από ένα ενισχυμένο Τάγμα που θα συνδέεται με τα απαραίτητα στοιχεία Υποστήριξης Μάχης και Υποστήριξης Υπηρεσιών Μάχης, καθώς επίσης και τους κατάλληλους εναέριους και θαλάσσιους φορείς ενεργοποίησης.

4.2 Όταν το “HELBROC BG” ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με μια απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια συγκεκριμένη Επιχείρηση Διαχείρισης Κρίσεων, θα αναπτυχθεί υπό την Επιχειρησιακή Διοίκηση του Ελληνικού Επιτελείου Επιχειρήσεων (OHQ).

4.3 Η Εκχώρηση της Εξουσίας (ΤΟΑ) στο Διοικητή Επιχειρήσεων θα πραγματοποιείται κατά την άφιξη των δυνάμεων στην περιοχή συγκέντρωσης.

4.4 Η Ελλάδα θα προσφέρει θέσεις στους άλλους Συμμετέχοντες στα Ελληνικό Επιτελείο Επιχειρήσεων/ Στρατηγείο της Δύναμης και στο Επιτελείο του Τάγματος, σύμφωνα με την υπόσταση των ικανοτήτων/προσωπικού με τα οποία συμβάλλουν αποτελεσματικά στο “HELBROC BG”, διατηρώντας παράλληλα τη συνεκτικότητα του στρατιωτικού “πακέτου”.

4.5 Οι αντίστοιχες μονάδες που θα ενσωματωθούν στη σύνθεση του “HELBROC BG” θα παραμείνουν στους μόνιμους σταθμούς της έδρας τους και υπό τη δομή της εθνικής διοίκησης, έχοντας την κατάλληλη ετοιμότητα ανάπτυξης.

4.6 Η γενική δομή του “HELBROC BG”, η αντίστοιχη σύνθεση του BattleGroup και οι πολυεθνικά διατιθέμενες θέσεις του Στρατηγείου της Δύναμης, διευκρινίζονται στο Παράρτημα “Β” της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας.

Οποιεσδήποτε αλλαγές σχετικά με τις ανωτέρω συνεισφορές/δεσμεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο μετά από κατάλληλες διαβουλεύσεις με το Εθνος-Πλαίσιο, χωρίς να είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί ή αναθεωρηθεί η παρούσα Τεχνική Συμφωνία, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Κεφάλαιο 14, παράγραφος 14.2 αυτής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

5.1 Οι περιγραφές εργασίας των θέσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 4.4 της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας, οι οποίες θα πληρωθούν από στρατιωτικό προσωπικό των Συμμετεχόντων, θα διέπονται από μεταγενέστερες ρυθμίσεις, βασισμένες σε λεπτομερή “κατάλογο”, που θα εκδοθεί από το Έθνος-Πλαίσιο.

5.2 Κάθε Συμμετέχων μπορεί να αποσπάσει προσωπικό στην οργανική δομή του Ελληνικού Επιτελείου Επιχειρήσεων. Οι διοικητικές λεπτομέρειες σχετικά με την απόσπαση αυτού του προσωπικού θα διέπονται από συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

5.3 Το νομικό καθεστώς που θα εφαρμόζεται στο προσωπικό των Συμμετεχόντων, ενόσω θα είναι στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας, θα διέπεται από τη Συμφωνία Καθεστώτος Δυνάμεων (SOFA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από οποιοδήποτε άλλο σχετικό κανονισμό/συμφωνία που ισχύει μεταξύ τους. Όταν το “HELBROC BG” αναπτύσσεται στον Κοινό Τομέα Επιχειρήσεων, το νομικό καθεστώς του προσωπικού των Συμμετεχόντων θα καθορίζεται με ιδιαίτερες συμφωνίες, που θα συνάπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Έθνος όπου αναπτύσσεται το “HELBROC BG”.

5.4 Εκτελώντας τα επίσημα καθήκοντα του, το στρατιωτικό προσωπικό του “HELBROC BG” θα φορά τις εθνικές στρατιωτικές στολές του” μαζί με εκείνα τα διακριτικά στοιχεία των στολών (π.χ. σημαίες – όνομα του έθνους), όπως αυτά γίνονται επίσημα αποδεκτά από τα Ηνωμένα Έθνη ή/και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

6.1 To “HELBROC BG” θα απασχολείται σε δραστηριότητες εκπαίδευσης, όπου είναι αναγκαίο, μετά από κοινές αποφάσεις, προκειμένου να επιτύχει την απαραίτητη επιχειρησιακή ικανότητα.

6.2 Οι Συμμετέχοντες θα είναι αρμόδιοι για την εκπαίδευση των μονάδων τους στις μόνιμες θέσεις τους και στις εθνικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα.

6.3 Η κοινή εκπαίδευση θα διεξάγεται σύμφωνα με από κοινού συμφωνηθέντα σχέδια και προγράμματα. Το βασικό προσωπικό που θα συμμετάσχει στο “HELBROC BG” θα μπορούσε να επιτύχει το απαιτούμενο επίπεδο εμπειρίας μέσω συγκεκριμένων σειρών μαθημάτων που θα διεξάγονται στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (MPSOTC), με έδρα στο Κιλκίς- Ελλάδα.

6.4 Οι απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικά με το επίπεδο και τον αριθμό συμμετοχών σε όλες τις δραστηριότητες επαίδευσης, μαζί με τα οικονομικά ζητήματα, θα γίνονται τουλάχιστον έναν μήνα πριν την έναρξη της εκπαίδευσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΔΟΓΜΑ, ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

7.1 Ως γενικός κανόνας, το δόγμα και οι εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσουν τα έγγραφα αναφοράς του “HELBROC BG” για τις επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Σε εκείνους τους τομείς που δεν καλύπτονται από το εννοιολογικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Έθνος-Πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με τους άλλους Συμμετέχοντες, θα εκδίδουν όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά έγγραφα.

7.2 Οι απόρρητες πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις δραστηριότητες του “HELBROC BG” θα προστατεύονται και θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών θα ενσωματώνονται στις Πάγιες Επιχειρησιακές Διαδικασίες (SOPs) του “HELBROC BG” που θα εκδοθούν σε εύθετο χρόνο.

7.3 Σε περίπτωση λήξης ή αποχώρησης από την παρούσα Τεχνική Συμφωνία, οι διατάξεις που σχετίζονται με τις απόρρητες πληροφορίες θα παραμείνουν σε ισχύ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ TOY HELBROC BG

8.1 Οι Συμμετέχοντες θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του “HELBROC BG”.

8.2 Σε περίπτωση απασχόλησης του “HELBROC BG” στις καθοδηγούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, οι Συμμετέχοντες διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν τη συμβολή τους, εγκαίρως, εάν προκύπτουν λόγοι εθνικού συμφέροντος.

8.3 Η διαθεσιμότητα των Επιτελείων και των δυνάμεων του “HELBROC BG” θα πρέπει να διασφαλίζεται για οποιαδήποτε πιθανή επιχείρηση, εντός των δυνατοτήτων του αντίστοιχου BattleGroup. Οποιοιδήποτε εθνικοί περιοριστικοί όροι θα πρέπει να καθορίζονται εκ των προτέρων.

8.4 Οι Συνεισφέροντες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εθνικές τους διαδικασίες Διαχείρισης Κρίσεων για την ανάπτυξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων στο εξωτερικό θα είναι σύμφωνες με το χρονικό πλαίσιο της Έννοιας του BattleGroup της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8.5 Η μεταφορά και η μετακίνηση των μονάδων, του προσωπικού και του εξοπλισμού, από τις θέσεις τους εν καιρώ ειρήνης στην περιοχή συγκέντρωσης, θα είναι ευθύνη των Συνεισφερόντων. Η μεταφορά από την περιοχή συγκέντρωσης στην Περιοχή Κοινών Επιχειρήσεων (JOA) είναι ευθύνη του FN.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ

9.1 Μέσα στο “HELBROC BG”, οι δαπάνες σχετικά με την προετοιμασία, την εκπαίδευση και την απασχόληση της δύναμης του HELBROC BG θα εναποκεινται στους Συμμετέχοντες, εκτός αν εφαρμόζονται οι σχετικοί οικονομικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9.2 Η υποστήριξη διοικητικής μέριμνας των μονάδων που αναπτύσσονται στο HELBROC BG παραμένει εθνική ευθύνη, εκτός αν συμφωνήθηκε διαφορετικό.

9.3 Κάθε Συμμετέχων διατηρεί την ιδιοκτησία των ίδιων πόρων του.

9.4 Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την υποστήριξη διοικητικής μέριμνας και τις δαπάνες που συνδέονται με τις δραστηριότητες του HELBROC BG περιγράφονται στο Παράρτημα “Γ”.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10

ΙΑΤΡΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

10.1 Το προσωπικό που προσδιορίζεται εκ των προτέρων για ανάπτυξη μέσα στο “πακέτο” του HELBROC BG πρέπει να έχει ένα κατάλληλο επίπεδο ψυχολογικής, ιατρικής και σωματικής ικανότητας προκειμένου να επιχειρεί υπό λιτές συνθήκες. Ένα ιατρικό πρόγραμμα (συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού, σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής) θα πρέπει να προσαρμόζεται – κατά τη διάρκεια της φάσης προετοιμασίας – στις πιθανές περιοχές ανάπτυξης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

11.1 Οι αντιπρόσωποι των Συμμετεχόντων θα παρακολουθούν τις συναντήσεις του HELBROC BG, αν είναι αναγκαίο, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Το καθήκον σύγκλησης αυτών των συναντήσεων είναι ευθύνη του Έθνους-Πλαισίου.

11.2 Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των περιόδων επιφυλακής, οι Συμμετέχοντες θα διαβουλεύονται σε τακτική βάση. Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στις αναδυόμενες κρίσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ένα αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάπτυξη του HELBROC BG, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παράλληλη λήψη αποφάσεων και η έγκαιρη ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές των Συμμετεχόντων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

12.1 Οποιαδήποτε περαιτέρω αίτηση για συμμετοχή στο HELBROC BG θα εξετάζεται από το Έθνος-Πλαίσιο από κοινού με τους άλλους Συμμετέχοντες.

12.2 Εάν μια τέτοια συμμετοχή εγκριθεί, το αιτούν Έθνος θα προσχωρεί στην παρούσα Τεχνική Συμφωνία, καταθέτοντας μια Ρηματική Διακοίνωση Προσχώρησης (ΝΟΑ) στο θεματοφύλακα. Ένα δείγμα αυτής της Ρηματικής Διακοίνωσης Προσχώρησης παρέχεται στο Παράρτημα Δ`.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13

ΓΛΩΣΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

13.1 Η γλώσσα εργασίας του HELBROC BG θα είναι τα αγγλικά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

14.1 Η παρούσα Τεχνική Συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση από όλους τους Συμμετέχοντες, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους. Μόλις εγκριθεί, θα ενημερώσουν το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα ενεργεί ως θεματοφύλακας. Η παρούσα Τεχνική Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατά την οποία ο θεματοφύλακας θα ειδοποιήσει όλους τους Συμμετέχοντες ότι η προαναφερθείσα προϋπόθεση έχει ικανοποιηθεί, θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου αποφασίσουν διαφορετικά οι Συμμετέχοντες.

14.2 Οποιοσδήποτε Συμμετέχων μπορεί να προτείνει τροποποιήσεις ή αναθεώρηση της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας, εγγράφως, οποιαδήποτε στιγμή. Οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση θα τίθεται σε ισχύ μετά από γραπτή έγκριση από όλους τους Συμμετέχοντες, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 14.1.

14.3 Χωρίς επιφύλαξη ως προς τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Καθεστώτος Δυνάμεων (SOFA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιονδήποτε άλλο σχετικό κανονισμό/συμφωνία που ισχύει μεταξύ των Συμμετεχόντων, οποιαδήποτε διαφωνία σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας θα επιλύεται με διαβουλεύσεις μεταξύ τους και δεν θα παραπέμπεται σε ένα διεθνές ή εθνικό δικαστήριο ή σε τρίτους για διευθέτηση.

14.4 Κάθε Συμμετέχων έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από την παρούσα Τεχνική Συμφωνία οποιαδήποτε στιγμή, αποστέλλοντας στους άλλους Συμμετέχοντες μια ειδοποίηση αποχώρησης, τουλάχιστον έξι μήνες πριν την επιθυμητή ημερομηνία αποχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση, η παρούσα Τεχνική Συμφωνία θα παραμένει σε ισχύ για τους υπόλοιπους Συμμετέχοντες, έως ότου αποφασίσουν διαφορετικά αυτοί οι Συμμετέχοντες. Ειδοποίηση αποχώρησης από το Έθνος-Πλαίσιο σημαίνει λήξη της παρούσας Τεχνικής Συμφωνίας.

14.5 Η παρούσα Τεχνική Συμφωνία συντάχθηκε σε ένα πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα, και θα κατατεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο θεματοφύλακας θα παραδώσει επικυρωμένα αντίγραφα σε κάθε Συμμετέχοντα.

Συντάχθηκε στις Βρυξέλλες, τη 13η Νοεμβρίου 2006

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΩΣ ΕΘΝΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ:

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ:

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Κατάλογος Παραρτημάτων

Παράρτημα “Α”: Ορισμοί

Παράρτημα “Β”: Δομή του HELBROC BG

Παράρτημα “Γ”: Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας και Δαπάνες

Παράρτημα “Δ”: Δείγμα Ρηματικής Διακοίνωσης Προσχώρησης (ΝΟΑ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Α” της Τεχνικής Συμφωνίας

ΟΡΙΣΜΟΙ

Περιοχή Συγκέντρωσης. Η περιοχή στην οποία θα συγκεντρώνεται το HELBROC BG, κατά την προετοιμασία της ανάπτυξης για μια επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καθορισμός της περιοχής συγκέντρωσης αποτελεί ευθύνη του Διοικητή Επιχειρήσεων.

Συνεισφέροντες: Συμμετέχοντες που παρέχουν τη δέσμευση τους για μια συγκεκριμένη άσκηση ή επιχείρηση.

Έθνος-Πλαίσιο (FN): Η Ελληνική Δημοκρατία.

Επιτελείο Δύναμης (FHQ): Το επιτελείο μιας δύναμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναπτύσσεται στην περιοχή επιχειρήσεων.

Δραστηριότητες του HELBROC BG: Οι δραστηριότητες, σύμφωνα με την παρούσα Τεχνική Συμφωνία, που εκτελούνται από το προσωπικό ή/και τις μονάδες του HELBROC BG πριν την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των ασκήσεων, κατά τη διάρκεια και μετά την ανάπτυξη για επιχειρήσεις.

Προσωπικό του HELBROC BG: Κατάλληλο προσωπικό, το οποίο ένας Συμμετέχων αποφασίζει να ορίσει για το HELBROC BG.

Μονάδα/Απόσπασμα του HELBROC BG: μια μονάδα/απόσπασμα, την οποία ένας Συμμετέχων αποφασίζει να ορίσει για το HELBROCBG.

Περιοχή Κοινών Επιχειρήσεων: Μια προσωρινή περιοχή, στην οποία αναπτύσσεται το HELBROC BG προκειμένου να εκτελέσει μια συγκεκριμένη αποστολή. Ο καθορισμός της περιοχής κοινών επιχειρήσεων και των σχετικών “παραμέτρων της, όπως ο χρόνος, το περιεχόμενο της αποστολής και η γεωγραφική περιοχή, αποτελούν ευθύνη του Διοικητή Επιχειρήσεων.

Διοικητής Επιχειρήσεων (OpCdr): Ένας Διοικητής εκτός της περιοχής επιχειρήσεων, ο οποίος υποδεικνύεται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διεξάγει μια καθορισμένη επιχείρηση και είναι εξουσιοδοτημένος να ασκήσει επιχειρησιακή διοίκηση ή επιχειρησιακό έλεγχο των κατανεμημένων δυνάμεων. Επιτελείο Επιχειρήσεων (OHQ): Το στατικό, εκτός περιοχής, επιτελείο του Διοικητή Επιχειρήσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για τη βαθμιαία ανάπτυξη, προώθηση, συντήρηση και ανάκτηση μιας καθοδηγούμενης από την Ευρωπαϊκή Ένωση δύναμης.

Επιχειρησιακή Διοίκηση: Η εξουσία που παρέχεται σε ένα Διοικητή να αναθέτει αποστολές ή στόχους σε κατώτερους Διοικητές, να αναπτύσσει μονάδες, να αναθέτει νέα καθήκοντα σε δυνάμεις και να διατηρεί ή να αναθέτει επιχειρησιακό ή/και τακτικό έλεγχο, όπως ο Διοικητής κρίνει απαραίτητο. Δεν περιλαμβάνει από μόνη της ευθύνη για διαχείριση ή διοικητική μέριμνα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να υποδηλώσει τις δυνάμεις που ανατίθενται σε έναν Διοικητή.

Επιχειρησιακός Έλεγχος: Η εξουσία που παρέχεται σε ένα Διοικητή να διευθύνει τις δυνάμεις που του ανατέθηκαν, έτσι ώστε να μπορεί ο Διοικητής να φέρει εις πέρας συγκεκριμένες αποστολές ή στόχους που συνήθως περιορίζονται από πλευράς λειτουργίας, χρόνου ή τοποθεσίας. Να αναπτύσσει τις σχετικές μονάδες και να διατηρεί ή να αναθέτει τον τακτικό έλεγχο των μονάδων αυτών. Δεν περιλαμβάνει εξουσία ανάθεσης χωριστής απασχόλησης ή τμημάτων αυτών των σχετικών μονάδων.

Ούτε, από μόνη της, περιλαμβάνει διοικητικό έλεγχο ή έλεγχο διοικητικής μέριμνας.

Συμμετέχοντες. Τα Υπουργεία Άμυνας της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ρουμανίας και οποιουδήποτε άλλου μπορεί να προσχωρήσει στην παρούσα Τεχνική Συμφωνία στο μέλλον.

Τακτική Διοίκηση: Η εξουσία που παρέχεται σε ένα Διοικητή να αναθέτει καθήκοντα στις δυνάμεις υπό τη διοίκηση του, για την επίτευξη των αποστολών που ανατέθηκαν από μια ανώτερη αρχή,

Τακτικός Έλεγχος: Η λεπτομερής, και συνήθως, τοπική διεύθυνση και έλεγχος των μετακινήσεων ή ελιγμών που είναι απαραίτητοι προκειμένου να επιτευχθούν οι αποστολές ή οι στόχοι που ανατίθενται.

Εκχώρηση Εξουσίας: Μια ενέργεια με την οποία οι εθνικές αρχές ενός Συνεισφέροντος δίνουν επίσημα τον επιχειρησιακό έλεγχο των καθορισμένων εθνικών δυνάμεων στο Διοικητή Επιχειρήσεων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Β” της Τεχνικής Συμφωνίας

ΓΕΝΙΚΗ ΔΟΜΗ TOY HELBROC BG

Προσάρτημα “Ι” στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Β” της Τεχνικής Συμφωνίας

ΣΥΝΘΕΣΗ TOY HELBROC BG

Προσάρτημα “2” στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Β” της Τεχνικής Συμφωνίας

Πολυεθνικά Κατανεμημένες Θέσεις του Στρατηγείου της Δύναμης

Αριθ. Έθνος Αριθ. Περιγραφή Βαθμός Υπηρεσία επάνδρωσης 1. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ CG003 Αναπληρωτής Συνταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ Διοικητής (OF5) Δύναμης 2. CJ102 Αναπληρωτής Ταγματάρχης Βοηθός (OF3) ΣΤΡΑΤΟΣ Επιτελάρχη (DACOS) CJ1 3. CJ103 Επιχειρησιακά Ταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ Σχέδια (OF3) 4. CJ402 Αναπληρωτής Ταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ Βοηθός (OF3) Επιτελάρχη (DACOS) CJ4 5. CJ502 Αναπληρωτής Ταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ Βοηθός (OF3) Επιτελάρχη (DACOS) CJ5/7 6. CJ314 Υπάλληλος 1 Έφεδρος Λοχίας ΣΤΡΑΤΟΣ (OR6) 7. CJ411 Υπάλληλος 1 Έφεδρος Λοχίας ΣΤΡΑΤΟΣ (OR6) 8. CJ506 Υπάλληλος Έφεδρος Λοχίας ΣΤΡΑΤΟΣ (OR6) Σύνολο 8 9. ΚΥΠΡΟΣ CJ104 Αξιωματικός Λοχαγός (OF2) ΣΤΡΑΤΟΣ Προνοιακής Υποστήριξης 10. CJ202 Αναπληρωτής Ταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ Βοηθός (OF3) Επιτελάρχη (DACOS) CJ2 11. CJ204 Αξιωματικός Λοχαγός (OF2) ΣΤΡΑΤΟΣ Σχεδιασμού 2 12. CJ306 Επικεφαλής Βάρδιας 3 Ταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ (OF3) 13. CJ505 Αξιωματικός Ταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ εκπαίδευσης (OF3) LI 14. CJ106 Υπαξιωματικός Μόνιμος ΣΤΡΑΤΟΣ Διαχειριστής Λοχίας (OR7) Ανθρώπινου Δυναμικού 15. CJ213 Υπάλληλος Εφεδρος Λοχίας ΣΤΡΑΤΟΣ (OR6) 16. CJ407 Ιατρός Αντισυνταγμ. ΣΤΡΑΤΟΣ (OF4) 17. CJ412 Υπάλληλος 2 Εφεδρος Λοχίας ΣΤΡΑΤΟΣ (OR6) Σύνολο 9 18. ΡΟΥΜΑΝΙΑ CJ305 Επικεφαλής Ταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ (OF3) 1 Βάρδιας 2 19. CJ307 Αξιωματικός Λοχαγός ΣΤΡΑΤΟΣ Ψυχολογικών (OF2) Επιχειρήσεων (PSYOPS) 20. CJ902 Αναπληρωτής Ταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ Βοηθός (OF3) Επιτελάρχη (DACOS) CJ9 Σύνολο 3 21. ΡΙΟ 003 Προϊστάμενος Λοχαγός (OF2) ΣΤΡΑΤΟΣ Επισκεπτών και Πρωτοκόλλου 22. ΡΙΟ 004 Υπαξιωματικός Μόνιμος ΣΤΡΑΤΟΣ Πρωτοκόλλου Επιλοχίας (OR8) 23. ΚΕΝΗ ΘΕΣΗ ΡΙΟ 005 Υπαξιωματικός Μόνιμος ΣΤΡΑΤΟΣ Πρωτοκόλλου Επιλοχίας (ΟR8) 24. ΚΕΝΕΣ CJ203 Αξιωματικός Ταγματάρχης ΣΤΡΑΤΟΣ (OF3) ΘΕΣΕΙΣ 2 Σχεδιασμού 1 25. CJ208 Αξιωματικός Λοχαγός ΣΤΡΑΤΟΣ Γεωγραφικού (OF2) 26. CJ316 Υπάλληλος 3 Έφεδρος ΣΤΡΑΤΟΣ Λοχίας (OR6) 27. CJ409 Υπάλληλος Έφεδρος ΣΤΡΑΤΟΣ Λοχίας (OR6) 28. CJ906 Επιχ/σεις 2 Ταγματάρχης ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ (Αεροπορικές (OF3) Μετακινήσεις) Σύνολο κενών θέσεων ” Σύνολο ΜΝ3 28

1 Η Ρουμανία θα προσφέρει επιπλέον 2 αξιωματικούς για το Τάγμα Επιτελ (Ψυχολογικών Επιχειρήσεων – Πολιτικής Στρατιωτικής Συνεργασίας (PSYOP CIMIC)).

2 Το Έθνος-Πλαίσιο θα αποφασίσει για την κάλυψη των κενών θέσεων του Στρατηγείου της Δύναμης σε εύθετο χρόνο.

3 Ενας Αξιωματικός Σύνδεσμος από τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Ρουμανία θα αποσπαστεί στο Ελληνικό Επιτελείο Επιχειρήσεων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Γ”

της Τεχνικής Συμφωνίας

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

Γενικές Αρχές της Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας

1.1 Κάθε Συνεισφέρων παραμένει υπεύθυνος για την υποστήριξη διοικητικής μέριμνας των Δυνάμεων του.

1.2 Η μεταφορά των δυνάμεων στην περιοχή συγκέντρωσης θα υλοποιείται με μέριμνα και ευθύνη των Συνεισφερόντων.

1.3 Αρχίζοντας από την επόμενη ημέρα της άφιξης τους στην περιοχή συγκέντρωσης και μέχρι την ημέρα της αναχώρησης για την Περιοχή Κοινών Επιχειρήσεων, θα παρέχεται υποστήριξη διοικητικής μέριμνας για το προσωπικό με μέριμνα και ευθύνη του Έθνους-Πλαισίου. Το κόστος αυτής της υποστήριξης θα καθορίζεται από το Εθνος-Πλαίσιο και θα χρεώνεται στους Συνεισφέροντες, σύμφωνα με το συνολικό αριθμό του προσωπικού τους στο “HELBROC BG”. Για την ίδια περίοδο, η υποστήριξη διοικητικής μέριμνας για τον εξοπλισμό και το υλικό θα παρέχεται από το Συνεισφέροντα.

1.4 Σύμφωνα με την “Έννοια του BattleGroup της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν στο BattleGroup θα πρέπει να είναι αρχικά αυτόνομες για 30 ημέρες σε πυρομαχικά, υλικό και ανταλλακτικά και επιπλέον αποθέματα θα πρέπει να υπάρχουν στις χώρες προέλευσης τους για 90 επιπλέον ημέρες, με μέριμνα των Συνεισφερόντων.

1.5 Περαιτέρω υποστήριξη και ανεφοδιασμός του “HELBROC BG” θα διασφαλίζεται, εάν απαιτείται, μέσω της γραμμής ανεφοδιασμού που θα οργανώνεται από το Έθνος-Πλαίσιο.

1.6 Η υποστήριξη διοικητικής μέριμνας του “HELBROC BG”, μπορεί να διευκολυνθεί με τη χρήση τοπικών οργανώσεων/επιχειρήσεων ή την πιθανή υποστήριξη του Φιλοξενούντος Έθνους. Αυτή η υποστήριξη θα παρέχεται μέσω συμφωνιών που συνάπτονται με μέριμνα του Έθνους-Πλαισίου.

1.7 Τα υφιστάμενα Εθνικά Στοιχεία Υποστήριξης θα είναι υπό τη διοίκηση του Στρατηγείου της Δύναμης.

1.8 Η συντήρηση των υλικών και των μέσων παραμένει Εθνική ευθύνη. Σχετική αμοιβαία βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των επιτόπιων μέσων και δυνατοτήτων, υπό το συντονισμό του Διοικητή της Δύναμης (FCdr). Η αμοιβαία βοήθεια θα αποζημιώνεται στον πάροχο, σύμφωνα με το κόστος της υπηρεσίας.

1.9 Η ιατρική υποστήριξη Ρόλου 1 θα παρέχεται με εθνική μέριμνα και ευθύνη των Συνεισφερόντων. Η ιατρική υποστήριξη Ρόλου 2 θα παρέχεται από το Εθνος- Πλαίσιο, με το κόστος να αποζημιώνεται από τους Συνεισφέροντες, ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο προσωπικό τους.

1.10 Η στρατηγική αεροϊατρική εκκένωση είναι εθνική ευθύνη. Η εκκένωση από το χώρο επιχειρήσεων θα παρέχεται με τα μέσα του Έθνους-Πλαισίου, ενώ το κόστος θα αποζημιώνεται από τον Συνεισφέρονται που αφορά.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

Μεταφορά του HELBROC BG στην Περιοχή Κοινών

Επιχειρήσεων

2.1 Η μεταφορά των δυνάμεων από την περιοχή Συγκέντρωσης στην Περιοχή Κοινών Επιχειρήσεων θα αποτελεί ευθύνη του Έθνους-Πλαισίου.

2.2 Το κόστος για τη μεταφορά θα χρεώνεται στους Συνεισφέροντες, σύμφωνα με τον όγκο και το βάρος των μεταφερομένων υλικών, εξοπλισμού, προμηθειών, προσωπικού κλπ.

2.3 Τα σχέδια της μεταφοράς είναι ευθύνη των Ελληνικού Επιτελείου Επιχειρήσεων/Στρατηγείου της Δύναμης οι οποίοι θα επικουρουνται από τους Αξιωματικούς Συνδέσμους των Συνεισφερόντων.

ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας μετά την Ανάπτυξη του HELBROC BG

3.1 Μετά την ανάπτυξη του HELBROC BG, θα δημιουργείται και θα διατηρείται μια γραμμή ανεφοδιασμού από το Έθνος-Πλαίσιο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Συνεισφέροντες. Το Σημείο Επιβίβασης της Γραμμής Ανεφοδιασμού θα προκαθορίζεται εγκαίρως από το Έθνος-Πλαίσιο και θα δηλώνεται στους Συνεισφέροντες.

3.2 Οι Συνεισφέροντες θα είναι υπεύθυνοι για την έγκαιρη άφιξη των υλικών που θα μεταφερθούν στο προκαθορισμένο Σημείο Επιβίβασης της Γραμμής Ανεφοδιασμού. Σε περίπτωση που το Σημείο Άφιξης είναι διαφορετικό από το Σημείο Επιβίβασης, οι ενδιάμεσες υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας θα εκτελούνται με μέριμνα του Έθνους-Πλαισίου και το κόστος αυτών των υπηρεσιών θα αποζημιώνεται από τους Συνεισφέροντες.

3.3 Το κόστος για τη χρήση της Γραμμής Ανεφοδιασμού και η κατανομή του κόστους θα καθορίζεται από το Εθνος-Πλαίσιο. Οι Συνεισφέροντες που χρήσιμο ποιούν τη Γραμμή Ανεφοδιασμού θα καταβάλλουν στο Έθνος-Πλαίσιο το κόστος που σχετίζεται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας.

3.4 Η σύναψη συμβάσεων που απαιτούνται τελικά για τη υποστήριξη διοικητικής μέριμνας του “HELBROC BG”, με τοπικούς αναδόχους ή με ένα κοντινό φιλικό Εθνος, θα είναι ευθύνη του Έθνους-Πλαισίου, το οποίο θα ενεργεί εξ ονόματος ολόκληρης της δύναμης.

3.5 Το κόστος των κοινών υπηρεσιών και η πληρωμή του θα υπολογίζονται από το Έθνος-Πλαίσιο. Θα βασίζεται σε ποσοστιαία συμμετοχή και αντικειμενικά κριτήρια, που θα γίνονται αποδεκτά από τους Συνεισφέροντες.

3.6 Η υποστήριξη διοικητικής μέριμνας σχετικά με τις υπηρεσίες τροφοδοσίας – σιτηρέσια και ανεφοδιασμό με ακάθαρτο πετρέλαιο, πετρέλαιο και λιπαντικά (POL), θα παρέχεται στους Συνεισφέροντες από το Έθνος-Πλαίσιο κατόπιν αιτήσεως, με τον ίδιο τρόπο/επίπεδο όπως και για τις δυνάμεις του. Οι Συνεισφέροντες θα αποζημιώνουν το κόστος αυτής της υπηρεσίας.

3.7 Οι Συνεισφέροντες θα είναι υπεύθυνοι για την οικονομική ενίσχυση των δυνάμεων τους.

3.8 Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες θα παρέχονται στους Συνεισφέροντες από το Εθνος-Πλαίσιο, μέσω της Γραμμής Ανεφοδιασμού. Η περαιτέρω διανομή, από την Ελλάδα στις χώρες προορισμού θα είναι ευθύνη του Έθνους-Πλαισίου, με έξοδα των Συνεισφερόντων στους οποίους παρέχεται η υπηρεσία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Δ” της Τεχνικής Συμφωνίας

ΔΕΙΓΜΑ

ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥ BATTLEGROUP ΤΗΣ Ε.Ε, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΕΘΝΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ (HELBROC BG)

Το Υπουργείο Άμυνας ……………

ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ότι θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη της στρατιωτικής δυνατότητας ταχείας ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να συμμετάσχει στο HELBROC BG, ως Συμμετέχων, παρέχοντας τις ακόλουθες δυνάμεις/προσωπικό: ……………

ΕΠΙΛΕΓΕΙ να προσχωρήσει στην Τεχνική Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, του Υπουργείου Αμυνας της Δημοκρατίας της Κύπρου, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας, σχετικά με την ίδρυση Πολυεθνικού Battlegroup της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα ως Έθνος-Πλαίσιο και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις …………….

Για το Υπουργείο Άμυνας της …………….

Βαθμός:

Τόπος:

Ημερομηνία:

Οι Συμμετέχοντες στην Τεχνική Συμφωνία για το HELBROC BG

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ την εκφρασθείσα δέσμευση του Υπουργείου Άμυνας της …………. ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ να συνδεθεί η………….ως Συμμετέχων στην Τεχνική Συμφωνία

για το HELBROC BG, υπό τους όρους που περιγράφονται στην παρούσα Ρηματική Διακοίνωση Προσχώρησης

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ να τροποποιήσουν το Παράρτημα Β της Τεχνικής Συμφωνίας για το HELBROC BG, προκειμένου να απεικονίζει την παρούσα συμφωνία για τη δομή του HELBROC BG.

Η πλήρης ιδιότητα μέλους του Υπουργείου Άμυνας της ……… θα ισχύει από ……………..(ημερομηνία)

Για το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Βαθμός:

Τόπος: Ημερομηνία:

Για το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Κύπρου

Βαθμός:

Τόπος: Ημερομηνία:

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας

Βαθμός:

Τόπος: Ημερομηνία:

Για το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας

Βαθμός.”

Τόπος: . Ημερομηνία.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των όρων του άρθρου 14 παράγραφος 1.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2007

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2007

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ