ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3538 ΦΕΚ Α44/23.02.2007
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Καζακστάν για συνεργασία στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Καζακστάν για συνεργασία στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού, που υπογράφηκε στην Αλμάτυ, στις 26 Ιουνίου 2002, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Καζακστάν, καλούμενες εφεξής “τα Μέρη”, επιθυμώντας να αναπτύξουν συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού σε βάση αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας, πεπεισμένες ότι αυτή η συνεργασία θα συντελέσει στην καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και στην τόνωση των σχέσεων σε διάφορα επίπεδα, συμφώνησαν στα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Τα Μέρη θα συνεργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης εντός των ακόλουθων δραστηριοτήτων:
• ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα εκπαίδευσης,
• ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων, ενίσχυση της ανάπτυξης και βελτίωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
• ενθάρρυνση της διδασκαλίας και εκμάθησης των γλωσσών και της λογοτεχνίας των κρατών των Μερών,
• ανταλλαγή υποτροφιών, βάσει των οικονομικών τους μέσων.
Άρθρο 2
Τα Μέρη θα προάγουν την καθιέρωση και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών των κρατών των Μερών.
Άρθρο 3
Τα Μέρη θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεκμηρίωση προκειμένου να διευκολύνουν τις αρμόδιες αρχές τους στην αναγνώριση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, διπλωμάτων, ακαδημαϊκών πτυχίων και τίτλων σπουδών σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε χώρα.
Άρθρο 4
Θα λαμβάνει χώρα αμοιβαία ανταλλαγή φοιτητών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητών και επιστημόνων σύμφωνα με άμεσες συμφωνίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων οργανισμών των κρατών των Μερών. Οι συμφωνίες αυτές θα προσδιορίζουν τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των υποδεχόμενων και αποστελλοντων εκπαιδευτικών οργανισμών των κρατών των Μερών.
Άρθρο 5
Τα Μέρη θα αναπτύξουν συνεργασία στους πολιτιστικούς τομείς ενδιαφέροντος, ενθαρρύνοντας ιδιαίτερα:
• την ανταλλαγή θεατρικών και μουσικών θιάσων όπως και μεμονωμένων καλλιτεχνών,
• την ανταλλαγή ειδικών στους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών,
• την συνεργασία στον τομέα της κινηματογραφίας, ιδιαίτερα την ανταλλαγή ταινιών και τις συμπαραγωγές,
• την συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ, που οργανώνονται από ένα από τα Μέρη,
• την ανταλλαγή εκθέσεων λαϊκής τέχνης,
• την συνεργασία στον τομέα της λογοτεχνίας.
Άρθρο 6
Τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατικών μουσείων, βιβλιοθηκών και αρχείων των Μερών.
Άρθρο 7
Τα Μέρη θα διοργανώνουν συνέδρια και συμπόσια στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και την συμμετοχή ειδικών του αντίστοιχου κράτους και δημόσιων οργανισμών των κρατών των Μερών.
Άρθρο 8
Τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την συμμετοχή εκπροσώπων τους σε διεθνή συνέδρια, συναντήσεις και διαγωνισμούς στον τομέα του πολιτισμού, που διοργανώνονται από ένα από τα Μέρη.
Άρθρο 9
Τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την διεξαγωγή συναντήσεων και την ανταλλαγή προσωπικοτήτων του πολιτισμού, την ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όπως και κοινών πολιτιστικών προγραμμάτων.
Άρθρο 10
Για τον σκοπό της υλοποίησης της παρούσας Συμφωνίας, τα Μέρη θα συστήσουν μία κοινή Επιτροπή, η οποία
Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας
θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο Μερών. Η Επιτροπή θα εξετάζει θέματα που αφορούν την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, και θα επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες Προγραμμάτων συνεργασίας και των οικονομικών τους όρων. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε τρία χρόνια εναλλάξ στην Αθήνα και την Αστάνα.
Άρθρο 11
Η παρούσα Συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία τα Μέρη θα έχουν ειδοποιήσει το ένα το άλλο ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες νομικές διατυπώσεις για την έναρξη ισχύος της.
Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών. Κατόπιν, θα ανανεωθεί αυτόματα για μία διαδοχική περίοδο πέντε ετών, εκτός εάν καταγγελθεί εγγράφως, μέσω της διπλωματικής οδού, από οποιοδήποτε Μέρος, έξι μήνες πριν την λήξη οποιασδήποτε περιόδου.
Έγινε στην Αλμάτυ στις 26 Ιουνίου 2002, σε δύο πρωτότυπα αντίτυπα στην Ελληνική, την Καζαχική, την Ρωσική και την Αγγλική γλώσσα, και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς στην ερμηνεία, θα υπερισχύει το Αγγλικό κείμενο.
Για την Κυβέρνηση ης Δημοκρατίας του Καζακστάν
Τα Προγράμματα συνεργασίας που καταρτίζονται από την κοινή Επιτροπή του άρθρου 10 της Συμφωνίας εγκρίνονται με κοινή απόφαση των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προυποθέσεων του άρθρου 11 αυτής.
Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2007-03-05
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Θ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2007
Ο ΕΠΙ Της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ