ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3534 (ΦΕΚ Α΄ 40/23.2.2007)
Σύσταση Αρχής για την κατανομή του διαθέσιμου χρόνου χρήσης στους ελληνικούς αερολιμένες και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΧΡΗΣΗΣ (SLOTS) ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΕΣ
Άρθρο 1
Αρχή Συντονισμού Πτήσεων
Συνιστάται αυτοτελής δημόσια υπηρεσία με την επωνυμία “ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΤΗΣΕΩΝ” (Α.Σ.Π.) και έδρα την Αθήνα.
Η Αρχή έχει διοικητική και δημοσιονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο οποίος ασκεί έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της και πειθαρχικό έλεγχο των μελών της.
Σχετικό:με το άρθρο 6 παρ.7 Ν.4233/2014,ΦΕΚ Α 22/29.1.2014.
Σχετικό:Ν.4233/2014 “Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 22/29.1.2014) με το άρθρο 11 παρ.1 και 2 του οποίου ορίζεται ότι: ” Εως τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 2 του άρθρου 3, όλες οι προβλεπόμενες στον παρόντα νόμο αρμοδιότητες του Προέδρου και των λοιπών μελών της Αρχής ασκούνται, αντίστοιχα, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.) του ν. 3534/2007. Για τη διαπίστωση της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των ανωτέρω προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α του ν. 3534/2007, όπως ισχύει. Όπου στις ισχύουσες διατάξεις αναφέρεται η Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.), νοείται στο εξής η Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Ε.Α.Σ.Π.). Το προσωπικό που υπηρετεί στην Α.Σ.Π. με απόσπαση ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην Αρχή έως τη λήξη της απόσπασης του ή τη με οποιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης του.
Άρθρο 2
Συγκρότηση – Μέλη – θητεία
1. Η Αρχή διοικείται από Συμβούλιο, που αποτελείται από τον Πρόεδρο και έξι μέλη. Ο Πρόεδρος πρέπει να διακρίνεται για την επιστημονική του κατάρτιση, την πανεπιστημιακή του μόρφωση και την επαγγελματική του ικανότητα και να διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα αερομεταφορών.
Τα μέλη της Αρχής πρέπει να διακρίνονται για την επαγγελματική τους ικανότητα και εμπειρία στον τομέα των αερομεταφορών. Ο Πρόεδρος και τα μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οποία αποτελεί και την πράξη συγκρότησης του Συμβουλίου της Αρχής.
2. Ο Πρόεδρος επιλέγεται από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα μέλη επιλέγονται ως εξής:
Ένα μέλος προτείνεται από την Εταιρεία “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.”, δύο μέλη που υπηρετούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προτείνονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ένα μέλος από τον πρώτο σε μέγεθος ελληνικό αερομεταφορέα, ένα μέλος από τον δεύτερο σε μέγεθος ελληνικό αερομεταφορέα και ένα μέλος από την Ένωση Ελληνικών Αεροπορικών Εταιρειών, το οποίο όμως δεν πρέπει να συνδέεται με υπαλληλική σχέση με τους προαναφερόμενους δύο αερομεταφορείς.
3. Η θητεία του Συμβουλίου είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μία μόνο φορά. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δύναται να ανακαλεί την πράξη διορισμού του Προέδρου και οποιουδήποτε μέλους για λόγους που αφορούν σε πλημμελή εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων και συμπεριφορά απάδουσα προς τα καθήκοντα τους. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309/Α`). Εάν κατά τη διάρκεια της θητείας κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο η θέση του Προέδρου ή μέλους, διορίζεται νέος Πρόεδρος ή νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας αυτού που αποχώρησε.
4. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, ο δε Πρόεδρος είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων του Προέδρου και των μελών της Αρχής καθορίζεται από τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας και διαχείρισης του άρθρου 7 του παρόντος.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι αποδοχές του Προέδρου.
Με απόφαση του Συμβουλίου της Αρχής καθορίζεται η ανά συνεδρίαση αποζημίωση των λοιπών μελών της για χρονικό διάστημα ίσο με τη θητεία τους και σε ποσό που δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά συνεδρίαση τα διακόσια πενήντα (250) ευρώ. Η δαπάνη που προκαλείται από την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων βαρύνει τον προϋπολογισμό της Αρχής.
6. Η Αρχή εκπροσωπείται ενώπιον κάθε διοικητικής και δικαστικής Αρχής από τον Πρόεδρο της, ο οποίος με απόφαση του μπορεί να εξουσιοδοτεί μέλη αυτής ή τον Διευθυντή να ενεργούν για λογαριασμό του και να τον εκπροσωπούν για συγκεκριμένη πράξη ή ενέργεια ή κατηγορία πράξεων ή ενεργειών. Η Αρχή συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση, μέσα σε έναν μήνα από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης διορισμού των μελών της. Τα μέλη της Αρχής, σε περίπτωση που διώκονται ποινικώς ή ενάγονται από τρίτους για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μπορούν να παρίστανται ενώπιον των δικαστηρίων με μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό αίτημα εγκρίνεται από τον Πρόεδρο του.
Σχετικό: Βλ Ν.4233/2014 “Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 22/29.1.2014) με το άρθρο 11 παρ.1 και 2 του οποίου ορίζεται ότι: ” Εως τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 2 του άρθρου 3, όλες οι προβλεπόμενες στον παρόντα νόμο αρμοδιότητες του Προέδρου και των λοιπών μελών της Αρχής ασκούνται, αντίστοιχα, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.) του ν. 3534/2007. Για τη διαπίστωση της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των ανωτέρω προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α του ν. 3534/2007, όπως ισχύει. Όπου στις ισχύουσες διατάξεις αναφέρεται η Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.), νοείται στο εξής η Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Ε.Α.Σ.Π.). Το προσωπικό που υπηρετεί στην Α.Σ.Π. με απόσπαση ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην Αρχή έως τη λήξη της απόσπασης του ή τη με οποιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης του.
Άρθρο 3
Κωλύματα – Ασυμβίβαστα
1. Δεν δύναται να διοριστεί Πρόεδρος ή μέλος της Αρχής όποιος έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για αδίκημα που συνιστά κώλυμα διορισμού ή συνεπάγεται έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999, ΦΕΚ 19/Α`), όπως ισχύει. Δεν δύναται να διοριστεί Πρόεδρος της Αρχής εταίρος, μέτοχος, μέλος διοικητικού συμβουλίου, διαχειριστής, υπάλληλος, σύμβουλος, μελετητής, ατομικής ή άλλης επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των αερομεταφορών.
2. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής εκπίπτουν αυτοδικαίως από τη θέση τους, αν εκδοθεί σε βάρος τους αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για αδίκημα που συνιστά κώλυμα διορισμού ή συνεπάγεται έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
3. Η άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου ή μέλους αναστέλλεται, αν παραπεμφθεί αμετακλήτως για αδίκημα που συνιστά κώλυμα διορισμού ή συνεπάγεται έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου και μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση. Σε περίπτωση αναστολής άσκησης καθηκόντων, διορίζεται αναπληρωματικό μέλος, με τη διαδικασία του άρθρου 2. Η θητεία του αναπληρωματικού μέλους διαρκεί όσο διαρκεί η αναστολή.
4. Στη διαπίστωση των κωλυμάτων και ασυμβιβάστων προβαίνει, κατόπιν ακροάσεως του ενδιαφερομένου, η Αρχή χωρίς τη συμμετοχή εκείνου, στο πρόσωπο του οποίου ενδέχεται να συντρέχει το κώλυμα ή ασυμβίβαστο. Τη διαδικασία κινεί ο Πρόεδρος της Αρχής ή ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τη σχετική απόφαση της Αρχής μπορεί να προσβάλει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Σχετικό: Ν.4233/2014 “Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 22/29.1.2014) με το άρθρο 11 παρ.1 και 2 του οποίου ορίζεται ότι: ” Εως τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 2 του άρθρου 3, όλες οι προβλεπόμενες στον παρόντα νόμο αρμοδιότητες του Προέδρου και των λοιπών μελών της Αρχής ασκούνται, αντίστοιχα, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.) του ν. 3534/2007. Για τη διαπίστωση της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των ανωτέρω προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α του ν. 3534/2007, όπως ισχύει. Όπου στις ισχύουσες διατάξεις αναφέρεται η Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.), νοείται στο εξής η Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Ε.Α.Σ.Π.). Το προσωπικό που υπηρετεί στην Α.Σ.Π. με απόσπαση ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην Αρχή έως τη λήξη της απόσπασης του ή τη με οποιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης του.
Άρθρο 4
Αρμοδιότητες
1. Η Αρχή έχει τις εξής ιδίως Αρμοδιότητες:
α) Ασκεί καθήκοντα προγραμματιστή και συντονιστή όλων των αερολιμένων της χώρας, σύμφωνα με τον Κανονισμό 95/1993 του Συμβουλίου (L 14/1993).
β) Γνωμοδοτεί επί θεμάτων αρμοδιότητας της.
γ) Συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιολογεί πληροφορίες που αφορούν την αποστολή της.
δ) Συνεργάζεται για θέματα αρμοδιότητας της με τις αντίστοιχες αρχές, πρόσωπα, διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ε) Παρακολουθεί τη συμμόρφωση των πραγματοποιούμενων πτήσεων των αερομεταφορέων με τους χρόνους χρήσης που τους διατίθενται και κοινοποιεί εγγράφως τις διαπιστώσεις της στα αρμόδια όργανα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
στ) Δύναται να παρέχει και να λαμβάνει προς και από τρίτους σχετικά δεδομένα ή πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία, αναφορικά με τη χωρητικότητα των αεροδρομίων, καθώς και να εκπροσωπείται και να συμμετέχει σε σχετικές διαβουλεύσεις ή συνέδρια.
ζ) Συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιολογεί υπό τον όρο της εχεμύθειας και της προστασίας του επιχειρηματικού και άλλων απορρήτων, καθώς και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα αναγκαία για την εκπλήρωση της αποστολής της τεχνικά, οικονομικά, λογιστικά, εμπορικά και άλλα συναφή στοιχεία, που αφορούν τα πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα στον τομέα των αερομεταφορών.
2. Με Προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, μπορεί να ανατίθενται στην Αρχή και άλλες γνωμοδοτικές Αρμοδιότητες που αφορούν τους τομείς δράσης της και να ορίζονται ο τρόπος και οι λεπτομέρειες άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών. Για τα ανωτέρω θέματα μπορεί να περιλαμβάνεται στο διάταγμα εξουσιοδότηση για την έκδοση κανονιστικής απόφασης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Αρχής.
3. Κάθε φορέας, του οποίου οι δραστηριότητες υπάγονται στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, υποχρεούται να παρέχει αμέσως τα τεχνικά, οικονομικά, λογιστικά, εμπορικά και άλλα συναφή στοιχεία ή πληροφορίες που ζητούνται από την Αρχή.
4. Οι Αρμοδιότητες της Α.Σ.Π. εξειδικεύονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης του άρθρου 7 του παρόντος.
Σχετικό: Ν.4233/2014 “Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 22/29.1.2014) με το άρθρο 11 παρ.1-3 του οποίου ορίζεται ότι: ” Εως τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 2 του άρθρου 3, όλες οι προβλεπόμενες στον παρόντα νόμο αρμοδιότητες του Προέδρου και των λοιπών μελών της Αρχής ασκούνται, αντίστοιχα, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.) του ν. 3534/2007. Για τη διαπίστωση της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των ανωτέρω προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α του ν. 3534/2007, όπως ισχύει. Όπου στις ισχύουσες διατάξεις αναφέρεται η Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.), νοείται στο εξής η Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Ε.Α.Σ.Π.). Το προσωπικό που υπηρετεί στην Α.Σ.Π. με απόσπαση ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην Αρχή έως τη λήξη της απόσπασης του ή τη με οποιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης του. 3 Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ο Λογαριασμός στον οποίο κατατίθεντο τα ανταποδοτικά τέλη της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.) του ν. 3534/ 2007 μεταφέρεται αυτοδικαίως στο όνομα και στη διαχείριση της Αρχής. Τυχόν ανταποδοτικά τέλη που δεν είχαν καταβληθεί στην Α.Σ.Π. έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναζητούνται από την Αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού”.
Άρθρο 5
Πόροι – Οικονομική διαχείριση της Α.Σ.Π.
1. Πόροι της Αρχής είναι οι εξής:
α) Τα εφάπαξ ή ετησίως καταβαλλόμενα ανταποδοτικά τέλη τα οποία επιβάλλονται στις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της.
β) Πόροι προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, όπως επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων.
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καταβάλλεται για το έτος 2007 από τον τακτικό προϋπολογισμό εφάπαξ ποσό τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, το οποίο κατατίθεται ως έσοδο της Αρχής στο λογαριασμό της περίπτωσης α` της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
2. α) Τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς και κάθε φύσεως πόροι της Αρχής εισπράττονται για λογαριασμό της και κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, τη διαχείριση του οποίου έχει η Αρχή, σύμφωνα με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης. Αν από την οικονομική διαχείριση της Αρχής στο τέλος κάθε διετίας προκύπτει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα (έσοδα – έξοδα), ποσοστό έως ογδόντα τοις εκατό (80%) του αποτελέσματος αυτού, καθοριζόμενο με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, αποδίδεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ως έσοδο.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Αρχής, καθορίζονται τα κριτήρια και το ύψος των βάσει αυτών επιβαλλόμενων τελών της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα όργανα, ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
3. Για την εν γένει οικονομική διαχείριση της Αρχής εφαρμόζονται οι διατάξεις περί λογιστικού των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), όπως εκάστοτε ισχύουν, και για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικονομικού αποτελέσματος εφαρμόζεται το κλαδικό λογιστικό σχέδιο των Ν.Π.Δ.Δ. (π.δ. 205/1998, ΦΕΚ 163/Α`). Ο προϋπολογισμός και απολογισμός της Αρχής εγκρίνονται και από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων και των ετήσιων λογαριασμών και οικονομικών καταστάσεων γίνεται από ορκωτό ελεγκτή. Η Αρχή υπόκειται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
4. Η Αρχή δύναται να προβαίνει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στην ανάθεση μελετών, έργων παροχής υπηρεσιών και προμηθειών.
5. Με απόφαση της Αρχής καθορίζονται οι αμοιβές προς τρίτους για την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται το ανώτατο ύψος αυτών.
Σχετικό: Ν.4233/2014 “Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 22/29.1.2014) με το άρθρο 11 παρ.1 και 2 του οποίου ορίζεται ότι: ” Εως τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 2 του άρθρου 3, όλες οι προβλεπόμενες στον παρόντα νόμο αρμοδιότητες του Προέδρου και των λοιπών μελών της Αρχής ασκούνται, αντίστοιχα, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.) του ν. 3534/2007. Για τη διαπίστωση της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των ανωτέρω προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α του ν. 3534/2007, όπως ισχύει. Όπου στις ισχύουσες διατάξεις αναφέρεται η Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.), νοείται στο εξής η Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Ε.Α.Σ.Π.). Το προσωπικό που υπηρετεί στην Α.Σ.Π. με απόσπαση ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην Αρχή έως τη λήξη της απόσπασης του ή τη με οποιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης του.
Άρθρο 6
Σύσταση Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών
1. Συνιστάται Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών με σκοπό την επιστημονική, τεχνική και διοικητική επικουρία της Αρχής. Η Διεύθυνση διαρθρώνεται σε δύο τμήματα:
α. Τμήμα Συντονισμού και Πληροφορικής,
β. Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας.
2. Συνιστάται θέση προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, η οποία πληρούται από πρόσωπο που διαθέτει πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ειδική εμπειρία στον τομέα των αερομεταφορών. Η θητεία του Διευθυντή είναι διετής και μπορεί να ανανεώνεται. Ο Διευθυντής επιλέγεται από το Συμβούλιο της Αρχής και ασκεί τις εξής Αρμοδιότητες:
α. κατανέμει τις Αρμοδιότητες μεταξύ των τμημάτων της Διεύθυνσης,
β. εποπτεύει και ελέγχει τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών,
γ. υποβάλλει εισηγήσεις προς το Συμβούλιο της Αρχής επί θεμάτων που άπτονται
των αρμοδιοτήτων του, και
δ. υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Αρχής.
3. Μέχρι ενάρξεως της ισχύος του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Αρχής, η πλήρωση των θέσεων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών γίνεται είτε με απόσπαση προσωπικού που υπηρετεί σε νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28/Α`) για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών είτε με πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου από τον ιδιωτικό τομέα. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου της Αρχής, ο αναγκαίος αριθμός των προς πλήρωση θέσεων, τα προσόντα των υποψηφίων και η διαδικασία πρόσληψης τους. Η μισθοδοσία του αποσπώμενου προσωπικού βαρύνει την Αρχή.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών και κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου της Αρχής καθορίζονται ο μισθός και τα επιδόματα του προσωπικού της Αρχής, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τις τυχόν πρόσθετες αποζημιώσεις του αποσπώμενου στην Αρχή προσωπικού.
5. Το προσωπικό της Διεύθυνσης οφείλει να τηρεί εχεμύθεια για θέματα που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα από τις κείμενες διατάξεις. Οφείλει επίσης να τηρεί εχεμύθεια για γεγονότα ή πληροφορίες, των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ` ευκαιρία αυτών.
Σχετικό: Ν.4233/2014 “Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 22/29.1.2014) με το άρθρο 11 παρ.1 και 2 του οποίου ορίζεται ότι: ” Εως τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 2 του άρθρου 3, όλες οι προβλεπόμενες στον παρόντα νόμο αρμοδιότητες του Προέδρου και των λοιπών μελών της Αρχής ασκούνται, αντίστοιχα, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.) του ν. 3534/2007. Για τη διαπίστωση της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των ανωτέρω προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α του ν. 3534/2007, όπως ισχύει. Όπου στις ισχύουσες διατάξεις αναφέρεται η Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.), νοείται στο εξής η Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Ε.Α.Σ.Π.). Το προσωπικό που υπηρετεί στην Α.Σ.Π. με απόσπαση ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην Αρχή έως τη λήξη της απόσπασης του ή τη με οποιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης του.
Άρθρο 7
Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης
1. Με Προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, θεσπίζεται ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Αρχής.
Με τον Κανονισμό καθορίζονται:
α) η διάρθρωση και οι Αρμοδιότητες των υπηρεσιακών μονάδων της Αρχής,
β) οι οργανικές θέσεις, οι ειδικότητες, οι όροι εργασίας, τα προσόντα, η υπηρεσιακή κατάσταση, τα πειθαρχικά αδικήματα και η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού,
γ) η εσωτερική λειτουργία και τα ειδικότερα θέματα διαχείρισης των πόρων της
Αρχής και
δ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία της Αρχής και το προσωπικό της.
2. Μέχρι ενάρξεως της ισχύος του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης, ο Πρόεδρος της Αρχής διαχειρίζεται το λογαριασμό της Αρχής, συνάπτει συμβάσεις και αποφασίζει για την ανάθεση προμηθειών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σχετικό: Ν.4233/2014 “Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 22/29.1.2014) με το άρθρο 11 παρ.1 και 2 του οποίου ορίζεται ότι: ” Εως τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 2 του άρθρου 3, όλες οι προβλεπόμενες στον παρόντα νόμο αρμοδιότητες του Προέδρου και των λοιπών μελών της Αρχής ασκούνται, αντίστοιχα, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.) του ν. 3534/2007. Για τη διαπίστωση της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των ανωτέρω προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α του ν. 3534/2007, όπως ισχύει. Όπου στις ισχύουσες διατάξεις αναφέρεται η Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Α.Σ.Π.), νοείται στο εξής η Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Ε.Α.Σ.Π.). Το προσωπικό που υπηρετεί στην Α.Σ.Π. με απόσπαση ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην Αρχή έως τη λήξη της απόσπασης του ή τη με οποιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης του.
Άρθρο 8
Επιθεωρητές ασφάλειας πτήσεων
Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του ν. 2912/2001 (ΦΕΚ 94/Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“Οι Επιθεωρητές που προσλαμβάνονται με τη διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από είκοσι πέντε.”
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΛΕΓΧΟΥ (ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΣ)
Άρθρο 9
Εφαρμογή
Οχήματα οδικής μεταφοράς επιβατών ή εμπορευμάτων, τα οποία έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με συσκευή ελέγχου (ταχογράφο) σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού 3821/1985 του Συμβουλίου.
Άρθρο 10
Ορισμοί
1. Συσκευή ελέγχου: η συσκευή που τοποθετείται στα οχήματα για να δεικνύει και να καταγράφει αυτόματα ή ημιαυτόματα τις ενδείξεις για την κυκλοφορία των οχημάτων αυτών και τις περιόδους εργασίας των οδηγών τους. Η συσκευή ελέγχου στοχεύει στην καταγραφή, αποθήκευση, απεικόνιση, εκτύπωση και έξοδο δεδομένων που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα του οδηγού και την κυκλοφορία του οχήματος. Ως “συσκευή ελέγχου” νοείται η “συσκευή ελέγχου και τα συστατικά της”.
2. Κάρτα Ταχογράφου: η κάρτα που προορίζεται για χρήση μαζί με τον ψηφιακό ταχογράφο. Η κάρτα ταχογράφου επιτρέπει την αναγνώριση της ταυτότητας του κατόχου της κάρτας από τη συσκευή ελέγχου, την τηλεφόρτωση και την αποθήκευση δεδομένων. Η κάρτα ταχογράφου μπορεί να είναι κάρτα οδηγού ή κάρτα ελέγχου ή κάρτα συνεργείου ή κάρτα επιχείρησης.
3. Μεταφορική επιχείρηση: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση τέτοιων προσώπων ή ομάδα ατόμων χωρίς νομική προσωπικότητα, κερδοσκοπική ή μη, ή κάθε επίσημος φορέας, ο οποίος είτε έχει δική του νομική προσωπικότητα είτε εξαρτάται από μία αρχή η οποία έχει νομική προσωπικότητα, εφόσον εκτελεί οδικές μεταφορές τρίτων με οποιονδήποτε τρόπο ή για ίδιο λογαριασμό.
4. Εξουσιοδοτημένο συνεργείο ταχογράφου: το συνεργείο που εγκρίνεται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για να τοποθετεί, επιδιορθώνει, βαθμονομεί, αντικαθιστά και βεβαιώνει την καλή λειτουργία του ταχογράφου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού 3821/1985 του Συμβουλίου όπως ισχύει.
Άρθρο 11
Αρμόδιες Αρχές
Α. Αρχή εφαρμογής ψηφιακού ταχογράφου: Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του ψηφιακού ταχογράφου (Member State Authority) ορίζεται το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών που ανακοινώνει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό ταχογράφο (National CA Policy).
Β. Αρχή έκδοσης καρτών: Αρχή για την Έκδοση Καρτών (Card Issuing Authority) ορίζεται η Διεύθυνση Οργάνωσης και Πληροφορικής του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Γ. Αρχές ελέγχου αυτοκινήτων οχημάτων: Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας ορίζονται τα όργανα για τον έλεγχο τηρήσεως των διατάξεων του Κανονισμού 3821/1985 του Συμβουλίου.
Άρθρο 12
Κυρώσεις
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 παρ.1 Ν.3897/2010, ΦΕΚ Α 208/10.12.2010,αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 117 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
1. Στους οδηγούς, τις μεταφορικές επιχειρήσεις και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία που παραβιάζουν τις διατάξεις του Κανονισμού 3821/1985 του Συμβουλίου και του Κανονισμού 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ή κατά περίπτωση της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας της Γενεύης του 1970 για την Εργασία των Πληρωμάτων των Οχημάτων που εκτελούν Διεθνείς Οδικές Μεταφορές (AETR), όπως έχει κυρωθεί και ισχύει κάθε φορά στην Ελλάδα, επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
α. Στον οδηγό, διοικητικό πρόστιμο από πενήντα (50) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής σε πολύ σοβαρή παράβαση εντός έτους αφαιρείται η άδεια οδήγησης για χρονικό διάστημα από δέκα (10) ημέρες μέχρι ένα (1) μήνα.
β. Στη μεταφορική επιχείρηση, διοικητικό πρόστιμο από διακόσια (200) ευρώ μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ. Με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 2 του παρόντος μπορεί να ορίζεται για ορισμένες ή όλες τις πολύ σοβαρές παραβάσεις ως πρόσθετη διοικητική κύρωση η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του οχήματος για χρονικό διάστημα πινακίδων από δέκα (10) ημέρες έως δύο (2) μήνες.
γ. Στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, διοικητικό πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για χρονικό διάστημα από έναν (1) μέχρι τρεις (3) μήνες.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατατάσσονται οι παραβάσεις του Κανονισμού 3821/1985 του Συμβουλίου, του Κανονισμού 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας της Γενεύης του 1970 για την Εργασία των Πληρωμάτων των Οχημάτων που εκτελούν Διεθνείς Οδικές Μεταφορές (AETR) από τους οδηγούς και τις μεταφορικές επιχειρήσεις σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητα τους και καθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις εντός των ορίων της παραγράφου 1 και ανάλογα με τη σοβαρότητα κάθε παράβασης.
3. Για την επιβολή και είσπραξη των παραπάνω διοικητικών κυρώσεων από τα όργανα ελέγχου του ν. 3446/2006 (Α` 49) εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3446/2006 όπως ισχύει κάθε φορά και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται με εξουσιοδότηση του».
Άρθρο 13
Δαπάνες και έσοδα
Οι δαπάνες για την παραγωγή, εκτύπωση και διακίνηση των καρτών ταχογράφου βαρύνουν τον ειδικό λογαριασμό του ν.δ. 638/1970 (ΦΕΚ 173/Α`), στον οποίο και κατατίθενται τα έσοδα από το αντίτιμο που καταβάλλεται για την απόκτηση τους (έκδοση, ανανέωση, αντικατάσταση).
Άρθρο 14
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται:
α. για τις συσκευές ελέγχου και τα συστατικά τους μέρη: οι απαιτήσεις των εγκρίσεων τύπου, η ασφάλεια της συσκευής ελέγχου και των συστατικών της μερών, η έκδοση, ανανέωση και αντικατάσταση των καρτών, οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή του Κανονισμού 3821/1985 του Συμβουλίου και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
β. Για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία: οι προϋποθέσεις για την παροχή έγκρισης του “τεχνίτη ψηφιακού ταχογράφου” και οι διαδικασίες έκδοσης της, τα προσόντα των τεχνιτών, θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τις εξετάσεις για τη χορήγηση αυτής της έγκρισης, ο υπεύθυνος του συνεργείου, η διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών, ο έλεγχος, οι διαδικασίες άσκησης ελέγχου, οι υποχρεώσεις των συνεργείων, τα αρμόδια όργανα ελέγχου, οι Κυρώσεις για τους παραβάτες και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
γ. Για τους οδηγούς και τις μεταφορικές επιχειρήσεις: η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των οδηγών και του προσωπικού των μεταφορικών
επιχειρήσεων, ο απαραίτητος εξοπλισμός των μεταφορικών επιχειρήσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του Κανονισμού 3821/1985 του Συμβουλίου από τους οδηγούς και τις μεταφορικές επιχειρήσεις.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των συνεργείων, τα οποία εκτελούν τις εργασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό 3821/1985 του Συμβουλίου, όπως η χωροθέτηση, ο απαιτούμενος χώρος, η εσωτερική διάταξη, οι χώροι υγιεινής, ο αριθμός και το είδος των εγκατεστημένων σε αυτά μηχανημάτων και οργάνων, καθώς και η σύνθεση του προσωπικού τους.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης καθορίζονται: τα όργανα ελέγχου, οι ειδικότερες απαιτήσεις σε εξοπλισμό των οργάνων ελέγχου, οι διαδικασίες εκπαίδευσης των οργάνων ελέγχου, η διαδικασία ελέγχου και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται τα παραπτώματα, οι επιβαλλόμενες Κυρώσεις, η διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής των κυρώσεων στους παραβάτες, τα σημεία ελέγχου, τα παραστατικά ελέγχου, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που αφορά στην παράβαση των διατάξεων των περιπτώσεων α` και γ` της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται το αντίτιμο που καταβάλλεται από τους χρήστες για την απόκτηση (έκδοση, ανανέωση και αντικατάσταση) των καρτών ταχογράφου, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
5.A Με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορούν να εξαιρούνται από την εφαρμογή των άρθρων 5 έως και 9 του Κανονισμού 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2006 ορισμένες ή όλες οι μεταφορές της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κανονισμού και να χορηγούνται εξαιρέσεις από την εφαρμογή των άρθρων 6 έως 9 του Κανονισμού 561/2006 για μεταφορές που εκτελούνται σε έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ίδιου Κανονισμού. Με τις ανωτέρω αποφάσεις ρυθμίζονται και τα θέματα σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της εξαίρεσης σε οχήματα που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις μεταφορές που εξαιρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 3, 13 παράγραφος 1 και 14 του Κανονισμού, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των όρων της εξαίρεσης εντός των ορίων του άρθρου 12 αυτού του νόμου, τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου και κάθε άλλη διοικητική λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή τω άρθρων 3, 13 παράγραφος 1 και 14 του Κανονισμού 561/2006.»
Σημ.: όπως η παρ.5α προστέθηκε με το άρθρο 37 Ν.4313/2014,ΦΕΚ Α 261/17.12.2014.
6. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τους αναλογικούς ταχογράφους αντίστοιχα και στις λοιπές συσκευές ελέγχου του κανονισμού 3821/ 1985 του Συμβουλίου όπως ισχύει.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών ενσωματώνονται οι κοινωνικές διατάξεις των οδηγιών της ΕΕ στον τομέα των οδικών μεταφορών, καθώς και τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής.”
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 3 Ν.3710/2008,ΦΕΚ Α 216/23.10.2008.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 15
Χορήγηση αδειών οδήγησης και άλλες διατάξεις
1. Το άρθρο 13 του ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57/Α`), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 43 του ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268/Α`), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Οι αιτούντες αναπηρική σύνταξη και κάτοχοι άδειας οδήγησης υποχρεούνται, εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτηση τους, να προσέλθουν στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να εξεταστούν από την αρμόδια Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (ΔΙΕ) αναφορικά με την πλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων σωματικής και ψυχοδιανοητικής ικανότητας οδηγών. Οι ασφαλιστικοί φορείς υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του τόπου κατοικίας των αιτούντων, με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Οι αιτούντες αναπηρική σύνταξη που δεν κατέχουν άδεια οδήγησης υποχρεούνται να καταθέσουν, μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών, και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75/Α`), όπως ισχύει, περί μη κατοχής άδειας οδήγησης, στον ασφαλιστικό φορέα. Οι ασφαλιστικοί φορείς υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του τόπου κατοικίας των αιτούντων, με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Όλοι οι μέχρι σήμερα δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης, καθώς και εκείνοι των οποίων η σχετική αίτηση εκκρεμεί και είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης, υποχρεούνται εντός δύο (2) ετών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος, να προσέλθουν στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να εξεταστούν από την αρμόδια Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (ΔΙΕ) αναφορικά με την πλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων σωματικής και ψυχοδιανοητικής ικανότητας οδηγών. Οι ασφαλιστικοί φορείς υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά όλους τους ασφαλισμένους τους, καθώς και τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του τόπου κατοικίας των δικαιούχων, με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Όλοι οι μέχρι σήμερα δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης, καθώς και εκείνοι των οποίων η σχετική αίτηση εκκρεμεί και δεν κατέχουν άδεια οδήγησης, υποχρεούνται να καταθέσουν σχετική υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 παρ. 1 του ν.
1599/1986, όπως ισχύει, στον ασφαλιστικό τους φορέα, εντός μηνός από την ημερομηνία της σχετικής ειδοποίησης από τον φορέα. Οι ασφαλιστικοί φορείς υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του τόπου κατοικίας των δικαιούχων με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Οι παραπάνω διατάξεις δεν επηρεάζουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των ενδιαφερομένων. Οι ΔΙΕ συνέρχονται και αποφασίζουν άμεσα και κατά προτεραιότητα για τις παραπάνω περιπτώσεις, οι δε κατεχόμενες άδειες οδήγησης
συνεχίζουν να ισχύουν, περιορίζονται, αφαιρούνται ή ανακαλούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί ελαχίστων προϋποθέσεων σωματικής και ψυχοδιανοητικής ικανότητας οδηγών. Οι συνεδριάσεις των ΔΙΕ για την εξέταση των παραπάνω οδηγών δεν υπολογίζονται στον ανώτατο προβλεπόμενο αριθμό συνεδριάσεων ανά μήνα. Οι συνεδριάσεις για την ιατρική εξέταση αιτούντων ή δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τρεις (3) ανά μήνα.
Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω υποχρεώσεων ή ψευδούς δήλωσης από τους ενδιαφερομένους, οι άδειες οδήγησης αφαιρούνται για τρεις (3) μήνες και για την επαναχορήγησή τους μετά την παρέλευση του τριμήνου, απαιτείται η ιατρική εξέταση τους από ΔΙΕ.
Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι παρουσιάζουν προβλήματα κινητικότητας ή ακρωτηριασμού άκρου – άκρων ή μικτού τύπου (ορθοπεδικά – νευρολογικά) προβλήματα, η παραπάνω ιατρική εξέταση δύναται να γίνεται, αντί της ΔΙΕ, από εξειδικευμένο Κρατικό Ιδρυμα, όπως είναι το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλο ισότιμο προς τη ΔΙΕ όργανο.”
2. Η παράγραφος 11 του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57/Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“11. Ως παραβάτης των διατάξεων που ρυθμίζουν τη στάθμευση θεωρείται ο οδηγός του οχήματος που καταλαμβάνεται επ` αυτοφώρω και, σε περίπτωση απουσίας του οδηγού, ο κάτοχος αυτού. Εάν το όχημα ανήκει σε επιχείρηση ενοικιάσεως και είναι μισθωμένο, ως παραβάτης λογίζεται ο μισθωτής που προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο.”
3. Στο τέλος του πέμπτου εδαφίου του ορισμού “Κανονική διαμονή” της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του π.δ. 19/1995 (ΦΕΚ 15/Α`), όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268/Α`), προστίθεται το εδάφιο:
“Η ρύθμιση αυτή δεν έχει εφαρμογή για αλλοδαπούς πολίτες κρατών εκτός αυτών της Ε.Ε., της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, οι οποίοι διαμένουν αποδεδειγμένα μόνιμα στη χώρα τουλάχιστον τρία (3) έτη πριν αποκτήσουν τη σπουδαστική τους ιδιότητα.”
4. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του π.δ. 19/1995, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Σε περιπτώσεις που από την ιατρική γνωμάτευση προκύπτει ότι ο κάτοχος της άδειας οδήγησης δεν διαθέτει προσωρινά τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις σωματικής και ψυχοδιανοητικής ικανότητας (ιάσιμες παθήσεις), τότε η άδεια οδήγησης αφαιρείται επ` αόριστον και επαναχορηγείται μόνο εφόσον, μετά από νέα πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια ιατρική εξέταση, ο ενδιαφερόμενος κριθεί ικανός, χωρίς να απαιτείται η υποβολή του σε νέα θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και εξέταση.”
5. Η παράγραφος 4 του άρθρου 9 του π.δ. 19/1995 αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Όταν μετά από ιατρική γνωμάτευση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εξέτασης προκύπτει ότι ο οδηγός δεν διαθέτει τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις σωματικής ή διανοητικής ικανότητας, ανακαλείται το δικαίωμα οδήγησης και αφαιρείται η σχετική άδεια, η οποία και ακυρώνεται.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 παρ.1 εδ.β του ΠΔ 51/2012 (ΦΕΚ Α΄101/27.04.2012)
6. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών επιτρέπεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια κατασκευής του Μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας, η κυκλοφορία επιβατηγών δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων σε λεωφορειολωρίδες. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος προσωρινού μέτρου.
Σχετικό: ΥΑ Α-Οικ.17859/1341 (ΦΕΚ Β΄ 489/5.4.2007)
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης δύναται να ανατίθεται στη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου Ελληνικής
Αστυνομίας η εκτύπωση των αδειών οδήγησης, που εκδίδονται από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι προδιαγραφές ασφάλειας των αδειών οδήγησης και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την προμήθεια των εντύπων των αδειών οδήγησης, τη διαδικασία εκτύπωσης τους, τη διαβίβαση τους από και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την εκτύπωση τους ζήτημα.
Σχετικό: Κατά το άρθρο 2 περ.5β ΠΔ 64/2014,ΦΕΚ Α 106/5.5.2014: ” β) Η υπουργική απόφαση, η έκδοση της οποίας προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 15 του ν. 3534/2007 (Α΄ 40), σε συνδυασμό με το προτελευταίο εδάφιο του Παραρτήματος Ι του άρθρου 21 του π.δ. 51/2012 (101 Α΄), με αντικείμενο την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών, όπως αυτές καθορίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μικροεπεξεργαστή (υπόστρωμα αποθήκευσης) που επιτρέπεται να εισάγεται στο έντυπο της άδειας οδήγησης και το οποίο περιλαμβάνει τα δεδομένα της άδειας αυτής όπως αυτά ορίζονται στο ανωτέρω Παράρτημα, εκδίδεται εφεξής μόνο με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη”.
8. Οι πρακτικές εξετάσεις οδηγών και υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που λαμβάνουν χώρα εντός του Νομού Αττικής, διενεργούνται από τους υπαλλήλους – εξεταστές των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και από τους υπαλλήλους – εξεταστές του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δύναται, κατόπιν αιτήματος του οικείου Νομάρχη και εφόσον υπάρχει σχετική ανάγκη, να διαθέτει με απόφαση του υπαλλήλους – εξεταστές του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των υπόλοιπων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας για τη διεξαγωγή της πρακτικής εξέτασης οδηγών και υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
9. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται τα μέτρα που είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή, κατά τρόπο αντικειμενικό, διαφανή και αδιάβλητο, των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων οδηγών και υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Τέτοια είναι και τα εξής μέτρα: το ηλεκτρονικό σύστημα συγκρότησης των επιτροπών πρακτικής εξέτασης, το μηχανογραφικό σύστημα θεωρητικής εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι διεξαγωγής των εξετάσεων (πίστες).
10. Η παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης από εκπαιδευτές οδήγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις δεκατέσσερις (14) εκπαιδευτικές ώρες ημερησίως. Για τον υπολογισμό του παραπάνω ανώτατου ημερήσιου αριθμού ωρών εκπαίδευσης, υπολογίζονται και οι ώρες απασχόλησης του εκπαιδευτή σε τυχόν δεύτερη εργασία, καθώς και οι ώρες πρακτικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Η παράβαση της παρούσας διάταξης επισύρει διοικητικές κυρώσεις, που καθορίζονται με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 7 του άρθρου 94 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που κυρώθηκε με το ν. 2696/1999 (Α` 57) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 άρθρου 113 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
Άρθρο 16
Ρυθμίσεις θεμάτων δημόσιων και ιδιωτικών Κ.Τ.Ε.Ο.
Ι.1. Τροποποιούνται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 6 του άρθρου 34 του ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268/Α`) ως ακολούθως:
α. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 34 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Η απαγόρευση αυτή επεκτείνεται και στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται στον τομέα επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών. Η διάταξη αυτή τίθεται σε ισχύ εντός τριών (3) μηνών μετά τη δημοσίευση του παρόντος. Στο διάστημα αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση άδειας ίδρυσης Κ.Τ.Ε.Ο., ενώ σε διάστημα τριών (3) μηνών μετά τη λήξη του προηγούμενου διαστήματος θα πρέπει να έχουν κατατεθεί όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την άδεια ίδρυσης.”
Σχετικό:Το εδάφιο α` ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.4 άρθρου 18 Ν.3897/2010,ΦΕΚ Α 208/10.12.2012.
β. Η παράγραφος 6 του άρθρου 34 αντικαθίσταται ως εξής:
“6. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 ισχύουν και για την ίδρυση και λειτουργία δημόσιων Κ.Τ.Ε.Ο.”.
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 35 του ν. 2963/2001 τροποποιείται ως εξής:
“1. Τα ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο. διενεργούν τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.”
3. α. Η περίπτωση α` του άρθρου 36 του ν. 2963/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
“α. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 παρ. 1 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75/Α`), με την οποία να βεβαιώνεται, σε περίπτωση ίδρυσης Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. αυτοκινήτων ή μικτού τοιούτου (αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), η κατοχή ή κυριότητα: – οικοπέδου ή όμορων οικοπέδων, συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον χιλίων πεντακοσίων (1.500) τ.μ. σε περιοχές, εκτός αυτών της αμιγούς κατοικίας, των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 ή οριοθετημένων σύμφωνα με τους όρους του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ`) ή γηπέδου επιφάνειας τουλάχιστον τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τ.μ. σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές (όπως αυτές περιγράφονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 34 του παρόντος) για όλη την Επικράτεια.
Ειδικά για την ίδρυση ιδιωτικών Κ.Τ.Ε.Ο. που έχουν ως αποκλειστικό έργο τον τεχνικό έλεγχο των μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων (ήτοι των αμιγών Κ.Τ.Ε.Ο. ΜΟΤΟ) απαιτείται η κυριότητα ή κατοχή: οικοπέδου επιφάνειας τουλάχιστον πεντακοσίων (500) τ.μ. σε περιοχές, εκτός αυτών της αμιγούς κατοικίας, των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 ή οριοθετημένων σύμφωνα με τους όρους του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 181/Δ`) ή γηπέδου επιφάνειας τουλάχιστον επτακοσίων πενήντα (750) τ.μ. σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, όπως αυτές περιγράφονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 34 του παρόντος για όλη την Επικράτεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται οι εκάστοτε ισχύοντες όροι αρτιότητας.”
β. Η περίπτωση β` του άρθρου 36 του ν. 2963/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
“β. Τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής, με κατάλληλη κλίμακα, στο οποίο αποτυπώνεται το οικόπεδο και η συνολική έκταση του που απαιτείται για την εν γένει διαμόρφωση του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., καθώς και περιμετρική ζώνη 150 μέτρων από τα
όρια του οικοπέδου ή γηπέδου κατά περίπτωση και όλα τα λοιπά στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των παραγράφων 3, 4 και 5 του άρθρου 34. Το τοπογραφικό διάγραμμα υπογράφεται από τον κατά νόμο υπεύθυνο μηχανικό.
Το ανωτέρω διάγραμμα θεωρείται από την αρμόδια πολεοδομική αρχή, μόνο όσον αφορά το επιτρεπτό ή μη της χρήσεως του Ι.ΚΤ.Ε.Ο. στην περιοχή.”
γ. Η περίπτωση ε` του άρθρου 36 του ν. 2963/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
“ε. Έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης από την αρμόδια για την οδό υπηρεσία για τα εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών ιδρυόμενα Κ.Τ.Ε.Ο. σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 465/1970 (ΦΕΚ 150/Α`), όπως αυτό ισχύει.”
δ. Η περίπτωση ζ` του άρθρου 36 του ν. 2963/2001 καταργείται και η περίπτωση η` αριθμείται ως ζ`.
4. Στο άρθρο 37 του ν. 2963/2001:
α. Η περίπτωση η` της παραγράφου 1 καταργείται και οι περιπτώσεις στ` και ζ` αντικαθίστανται ως εξής:
“στ. Στελέχωση με το αναγκαίο ελεγκτικό και άλλο προσωπικό, πιστοποιημένο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται το αναγκαίο για τη λειτουργία του Κ.Τ.Ε.Ο. προσωπικό και τα προσόντα του.
ζ. Διαπίστευση του Κ.Τ.Ε.Ο., ως προς τον περιοδικό και εκούσιο τεχνικό έλεγχο, από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης του ν. 2231/1994 (ΦΕΚ 139/Α`) ή άλλο φορέα διαπίστευσης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Φορέα Ελέγχου Τύπου Α` σύμφωνα με το αντίστοιχο Τυποποιητικό Παράρτημα του Προτύπου
ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/EC 17020.”
β. Η παράγραφος 4, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του ν. 3245/2004 (ΦΕΚ 110/Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Τα δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο. διαπιστεύονται ως προς τον περιοδικό και εκούσιο τεχνικό έλεγχο από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης ή άλλο φορέα διαπίστευσης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Φορέα Ελέγχου Τύπου Α`, σύμφωνα με το αντίστοιχο Τυποποιητικό Παράρτημα του Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17020 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008.”
5. Το άρθρο 39 του ν. 2963/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 3446/2006 (ΦΕΚ 49/Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 39
Αντίτιμο για τη διενέργεια του τεχνικού ελέγχου
1. Τα ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο. υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Χερσαίων Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών τους, που κάθε φορά ισχύει. Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από το καταβαλλόμενο, από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, καθαρό ποσό (μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο, αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση σε αυτά του δικαιώματος διενέργειας του ελέγχου αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος απόδοσης
του ως άνω ποσοστού από τα ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο., η δυνατότητα σύνταξης τιμοκαταλόγου με διαφοροποίηση ανά ημέρα και ώρα προσέλευσης ή ανά κατηγορία ελεγχόμενων χρηστών ή κατά κατηγορία οχήματος, ο τρόπος υποβολής του τιμοκαταλόγου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης ισχύουν οι διατάξεις της υπ. αριθμ. Φ2/57216/7383/4.10.2002 (ΦΕΚ 1323/Β`) κοινής απόφασης των ανωτέρω Υπουργών.
2. Στους υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθώς και στους Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι οποίοι, εκτός της έδρας της υπηρεσίας τους, είτε διενεργούν αυτοψίες σε ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο. πριν τη χορήγηση άδειας λειτουργίας είτε επιθεωρούν τα ήδη λειτουργούντα, προκειμένου να διαπιστώσουν τη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εύρυθμη λειτουργία τους, καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται κατ` αποκοπή για κάθε αυτοψία που διενεργείται και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εκατό (100) ευρώ. Κανείς υπάλληλος δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερες από τρεις αυτοψίες μηνιαίως. Οι δαπάνες που προκαλούνται από την ανωτέρω αποζημίωση βαρύνουν τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών που προβλέπεται στο ν.δ. 638/1970 (ΦΕΚ 173/Α`). Η παραπάνω αποζημίωση δύναται να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.”
II. Στο άρθρο 3 του π.δ. 355/1994 (ΦΕΚ 189/Α`) αντικαθίσταται η παράγραφος 6 και προστίθεται παράγραφος 7, ως ακολούθως:
6. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθορίζονται τα συνοδευτικά των αιτήσεων αποδεικτικά στοιχεία και δικαιολογητικά, όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την υλοποίηση του υπόψη συστήματος εξετάσεων και τα της έκδοσης και ανανέωσης των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Κατάρτισης.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται και αναπροσαρμόζονται:
α. Η αμοιβή των εξεταστικών επιτροπών και επιτηρητών των εξετάσεων που διενεργούνται από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
β. Η αμοιβή των υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που ασκούν την εποπτεία, τον έλεγχο και την επιθεώρηση των σχολών που παρέχουν την ανωτέρω κατάρτιση.
γ. Το ύψος των εξέταστρων που καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις προς απόκτηση πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, που διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τα οποία
κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών που προβλέπεται στο ν.δ. 638/1970 (ΦΕΚ 173/Α`), τον οποίο βαρύνουν και οι αμοιβές των περιπτώσεων α` και β` της παρούσας διάταξης.
δ. Η τιμή διάθεσης, από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των εκδιδόμενων από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών βιβλίων και κατά περίπτωση ερωτηματολογίων, σχετικά με την επιμόρφωση και εξέταση των υποψήφιων για την απόκτηση της άδειας οδήγησης οδηγών και την απόκτηση πιστοποιητικών κατάρτισης οδηγών για οδικές μεταφορές, καθώς και των εντύπων των αδειών οδήγησης, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Τα έσοδα από τη διάθεση των ανωτέρω αποτελούν έσοδο του αναφερόμενου στην προηγούμενη παράγραφο λογαριασμού και διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών της συγγραφής και έκδοσης τους, καθώς επίσης και της συγγραφής και έκδοσης των απαραίτητων εντύπων.
ε. Κάθε άλλη δαπάνη σχετική με την υλοποίηση του παρόντος διατάγματος.”
III.Στο άρθρο 5 του ν. 1350/1983 (ΦΕΚ 55/Α`):
1. Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Ανεξάρτητα από την επιβολή του προστίμου, κατά τις παραγρ. 4 και 5 του άρθρου 86 του Κ.Ο.Κ. (ν. 2696/1999, ΦΕΚ 57/Α`), όποιος προσκομίζει εκπρόθεσμα σε Κ.Τ.Ε.Ο. το όχημα του για αρχικό ή επαναληπτικό έλεγχο, πλέον του προβλεπόμενου από τις ισχύουσες διατάξεις τέλους διενέργειας του ελέγχου, υπόκειται και στην καταβολή πρόσθετου ειδικού τέλους. Το πρόσθετο αυτό τέλος δεν υπόκειται σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), αποτελεί έσοδο του Δημοσίου και ισούται:
α. με το πενήντα τοις εκατό (50%)του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας αρχικού ελέγχου, όταν το όχημα προσκομίζεται εκπρόθεσμα για αρχικό έλεγχο, μέχρι και δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.
β. με εκατό τοις εκατό (100%) του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας αρχικού ελέγχου, όταν το όχημα προσκομίζεται εκπρόθεσμα για αρχικό έλεγχο, πέραν των δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών.
γ. με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας επαναληπτικού ελέγχου, όταν το όχημα προσκομίζεται εκπρόθεσμα για επαναληπτικό έλεγχο, πέραν των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών.”
2. Η παράγραφος 5 καταργείται.
3. Η παράγραφος 7 αντικαθίσταται ως εξής:
“7. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας δύναται να παραταθεί η ημερομηνία υποχρέωσης για τεχνικό έλεγχο των οχημάτων με έδρα νομό της Περιφέρειας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του οικείου Νομάρχη, σε περίπτωση που τα λειτουργούντα δημόσια και ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο. του νομού αδυνατούν να προβούν στον έλεγχο τους ή όταν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι τοπικού χαρακτήρα.”
Άρθρο 17
Ρυθμίσεις θεμάτων για τις επιβατικές μεταφορές
1.α. Απαγορεύεται στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών η
μεταφορά έναντι καταβολής άμεσου ή έμμεσου κομίστρου μαθητών – σπουδαστών με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ιδιοκτησίας τους ή επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης που έχουν παραχωρηθεί στα παραπάνω πρόσωπα, δυνάμει οποιασδήποτε σύμβασης.
β. Στους παραβάτες της προηγούμενης διάταξης, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες, με απόφαση του οικείου νομάρχη. Σε περίπτωση υποτροπής, η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες αφαιρούνται οριστικά με απόφαση του οικείου νομάρχη.
γ. Ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου αυτής ανατίθεται στα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας και στα μικτά κλιμάκια ελέγχου του ν. 3446/2006 (ΦΕΚ 49/Α`).
Σχετικό: Η διάταξη της παρ.1 του άρθρου 17 του παρόντος νόμου κρίθηκε ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ με τις υπ` αριθμ. 380/2007, 3540/2009 αποφάσεις ΣτΕ.
2. Τα σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που μεταφέρουν μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όταν τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία πρέπει να είναι ηλικίας μέχρι οκτώ (8) ετών από το έτος κατασκευής του πλαισίου, του έτους αυτού μη συμπεριλαμβανομένου, ή από το έτος της πρώτης αδείας κυκλοφορίας είτε στο εσωτερικό είτε σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά τη συμπλήρωση είκοσι επτά (27) ετών από το έτος κατασκευής του πλαισίου, του έτους αυτού μη συμπεριλαμβανομένου, αποσύρονται υποχρεωτικά από την εκτέλεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών.
Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται ανάλογα στα σχολικά λεωφορεία, που ταξινομήθηκαν με βάση την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην αλλοδαπή ή ημεδαπή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 185 παρ.14 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
3. Σε οδηγό επιβατηγού δημόσιας χρήσης αυτοκινήτου, που είναι ενταγμένο σε ειδικό ραδιοδίκτυο ταξί, εφόσον εισπράξει κόμιστρο πέραν του νομίμου, επιβάλλονται Κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 3109/2003 (ΦΕΚ 38/Α`), όπως ισχύει. Εάν στην είσπραξη του κομίστρου, πέραν του νομίμου, έχει συμπράξει αποδεδειγμένα το κέντρο του ραδιοταξί, από όπου λαμβάνονται από τους οδηγούς οι κλήσεις μίσθωσης, παράλληλα και ανεξάρτητα από τις επιβαλλόμενες στον οδηγό του Ε.Δ.Χ. Κυρώσεις, επιβάλλονται με απόφαση του οικείου νομάρχη και στο ειδικό ραδιοδίκτυο ταξί οι παρακάτω Κυρώσεις: α. Σύσταση. β. Σε περίπτωση υποτροπής, ανάκληση άδειας λειτουργίας του ειδικού ραδιοδικτύου ταξί από έναν (1) μέχρι τρεις (3) μήνες. γ. Για κάθε φορά, πέραν της τρίτης, ανάκληση άδειας λειτουργίας του ειδικού ραδιοδικτύου ταξί από έξι (6) μέχρι δώδεκα (12) μήνες.]
Σχετικό:Η παράγραφος 3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.11 β` άρθρου 106 Ν.4199/2013,ΦΕΚ Α 216/11.10.2013.
4.α. Στις αρχές του άρθρου 2 του ν. 3446/2006 (ΦΕΚ 49/Α`) ανατίθεται ο έλεγχος των παραβάσεων των ελληνικών και αλλοδαπών λεωφορείων αυτοκινήτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, των αλλοδαπών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και των παραβάσεων του Κανονισμού (ΕΚ) 12/1998 της 11ης Δεκεμβρίου 1997.
β. Τα επιβαλλόμενα διοικητικά πρόστιμα για τις παραπάνω παραβάσεις κυμαίνονται από πεντακόσια (500) έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.
γ. Για την εξασφάλιση καταβολής του διοικητικού προστίμου ακολουθούνται οι διαδικασίες που ορίζονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 1 του ν. 3446/2006 (ΦΕΚ 49/Α`).
δ. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται για κάθε κατηγορία αυτοκινήτου οχήματος τα είδη των παραβάσεων, οι επιβαλλόμενες διοικητικές Κυρώσεις, το ύψος του διοικητικού προστίμου για κάθε παράβαση και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
5. Η περίπτωση II της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3109/2003 (ΦΕΚ 38/Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“II. Η ύπαρξη ταξιμέτρου εγκεκριμένου τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης επιβάλλεται υποχρεωτικά και στα αγοραία Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται ο χρόνος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.”
6. Η περίπτωση γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 3109/2003 (ΦΕΚ 38/Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“γ. έχουν κυβισμό μηχανής τα βενζινοκίνητα και τα υγραεριοκίνητα τουλάχιστον
1.750 κυβικά εκατοστά και άνω, τα πετρελαιοκίνητα κυβισμό μηχανής τουλάχιστον
1.850 κυβικά εκατοστά και άνω και τα υβριδικά 1.200 κυβικά εκατοστά και άνω”.
7. Οι παράγραφοι 6α, 6β και 8 του άρθρου 8 του ν. 3109/2003 (ΦΕΚ 38/Α`) αντικαθίστανται ως εξής:
“6.α. Όσα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα έχουν έδρα τις περιοχές Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων και της Θεσσαλονίκης, όπως προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2, αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση δώδεκα (12) ετών, αν έχουν κυβισμό μηχανής μέχρι 1.950 κυβικά εκατοστά και με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων (14) ετών, αν έχουν κυβισμό μηχανής 1.950 κυβικά εκατοστά και άνω. Όσα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα έχουν έδρα τις πόλεις Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών.
β. Για τις υπόλοιπες περιοχές και πόλεις, τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση δεκαεπτά (17) ετών. Για Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα με έδρα, προ της συνένωσης δήμων και κοινοτήτων του ν. 2539/1997, με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους, τα αυτοκίνητα αποσύρονται της κυκλοφορίας, με τη συμπλήρωση είκοσι ενός (21) ετών. Για Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα με έδρα, προ της συνένωσης, με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους, δεν τίθεται όριο απόσυρσης.
8. Για την αγορά Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου με συμβολαιογραφική πράξη ή με καταχώριση της συμφωνίας μεταβίβασης στο βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητος, απαιτείται ο αγοραστής να κατέχει επαγγελματική άδεια οδήγησης και ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου και να προσκομίσει βεβαίωση ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. -Τ.Σ.Α. κατά την ταξινόμηση και τη χορήγηση της νέας άδειας κυκλοφορίας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου.”
8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 18 του ν. 1903/1990 (ΦΕΚ 142/Α`), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 44 του ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268/Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
“Ο οδηγός παντός οχήματος, ο οποίος διενεργεί επιβατικές μεταφορές με κόμιστρο, οι οποίες έχουν ανατεθεί σε άλλο φορέα ή πρόσωπο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ο ιδιοκτήτης αυτού, εφόσον είναι πρόσωπο διαφορετικό του οδηγού, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.”
Σχετικό:Με την παρ.12 άρθρου 24 Ν.3710/2008,ΦΕΚ Α 216/23.10.2008 ορίζεται ότι: “12. Η δεύτερη παράγραφος 8 του άρθρου 17 του ν. 3534/ 2007 (ΦΕΚ 40/Α`) αναριθμείται σε 9 και οι παράγραφοι 9 και 10 λαμβάνουν αντίστοιχα αριθμό σειράς 10 και 11”. Η πρώτη παρ.8 ωστόσο αποτελεί παρ.8 του άρθρου 8 του ν. 3109/2003,η οποία και τροποποείται με τη παρ.7 του παρόντος άρθρου.
9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268/Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Η εκτέλεση και εκμετάλλευση του συγκοινωνιακού έργου των τακτικών αστικών και υπεραστικών επιβατικών γραμμών, υφιστάμενων και νέων, ανατίθεται αποκλειστικά στους φορείς συγκοινωνιακού έργου που προβλέπει ο νόμος αυτός, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτού, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019.”
10. Στο τέλος του άρθρου 10 του ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268/Α`), προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:
“7. Στον προϋπολογισμό κάθε αρμόδιου Υπουργείου, εγγράφονται πιστώσεις για την καταβολή της δαπάνης που προκαλείται στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, από τη δωρεάν μεταφορά ή με μειωμένο εισιτήριο, των αναπήρων πολέμου και των συνοδών τους, των πολυτέκνων, των μαθητών, των φοιτητών και σπουδαστών.
Το ύψος των παραπάνω πιστώσεων, η κατανομή αυτών σε κάθε συγκοινωνιακό φορέα, αστικό ή υπεραστικό, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και του καθ` ύλην αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, που εκδίδεται κάθε έτος, μετά από πρόταση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.), αντίστοιχα.”
Άρθρο 18
Εμπορευματικό Κέντρο στο Νομό Θεσσαλονίκης
1. Το συνολικής έκτασης 672.269,63 τ.μ. ακίνητο ιδιοκτησίας Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διαβατών του Δήμου Εχεδώρου του Νομού Θεσσαλονίκης με Α.Κ. 11892, συνορεύει προς βορρά με ασφαλτοστρωμένη οδό που ξεκινά από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και καταλήγει στην εσωτερική περιφερειακή οδό, νότια, ανατολικά και δυτικά συνορεύει με διάφορες ιδιοκτησίες μικρών γεωτεμαχίων και χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως χώρος στρατιωτικών εγκαταστάσεων υπό την επωνυμία “Στρατόπεδο Γκόνου”, παραχωρείται κατά χρήση στη θυγατρική εταιρεία “Εμπορευματικά Κέντρα Α.Ε.” του Ο.Σ.Ε. με σκοπό την ίδρυση Εμπορευματικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3333/2005 (ΦΕΚ 91 Α`/12.4.2005). Αλλότριες χρήσεις, που ήδη υφίστανται νόμιμα σε τμήματα της ως άνω έκτασης, δεν θίγονται από την παρούσα παραχώρηση.
2. Το συνολικής έκτασης 132.858 τ.μ. ακίνητο ιδιοκτησίας Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Δενδροποταμου Καλοχωρίου του Νομού Θεσσαλονίκης με Α.Κ. 18/Α, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κατερίνης – επέκταση της οδού 26ης Οκτωβρίου – συνορεύει προς βορρά με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, προς νότο με τη θάλασσα, ανατολικά με οικόπεδο Ο.Σ.Ε., διάφορες μικρές ιδιοκτησίες και τα Σφαγεία – Βυρσοδεψεία Θεσσαλονίκης και δυτικά με το ρέμα Δενδροποταμου, και χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως χώρος στρατιωτικών εγκαταστάσεων υπό την επωνυμία “Στρατόπεδο Κακιούση”, παραχωρείται κατά χρήση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών σκοπών.
Άρθρο 19
Ρυθμίσεις θεμάτων φορτηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης
1. Το άρθρο 2 του ν.1073/1980 (ΦΕΚ 214/Α`), όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 12 του ν.1959/1991 (ΦΕΚ 123/Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 2
Έδρα
1. Ως έδρα των βάσει του παρόντος τιθέμενων σε κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης ορίζεται εκείνη των αντικαθιστώμενων τρίτροχων φορτηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης.
2. Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η μεταφορά έδρας των αυτοκινήτων της κατηγορίας
αυτής, με απόφαση του οικείου ή των οικείων νομαρχών στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) με αμοιβαία αλλαγή των εδρών,
β) εντός άλλου νομού με μικρότερο πληθυσμό κατά την τελευταία εκάστοτε γενική απογραφή,
γ) σε άλλο νομό, εφόσον στη νέα έδρα δεν εδρεύει φορτηγό αυτοκίνητο δημόσιας
χρήσης, και
δ) σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.”
2. Το άρθρο 3 του ν.1073/1980, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 8 του ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256/Α`), την παράγραφο 11 του άρθρου 16 του ν.2465/ 1997 (ΦΕΚ 28/Α`), την παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46/Α`) και την παράγραφο 1α του άρθρου 20 του ν. 3185/2003 (ΦΕΚ 229/Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 3
Μεταφορικό Έργο
Τα κατ` εφαρμογή του παρόντος νόμου τιθέμενα σε κυκλοφορία φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης ως και τα σε αντικατάσταση αυτών τιθέμενα σε κυκλοφορία της ίδιας κατηγορίας αυτοκίνητα επιτρέπεται να διενεργούν μεταφορές με κόμιστρο:
α. Από οποιοδήποτε προς οποιοδήποτε σημείο εντός των ορίων του νομού, στον οποίο βρίσκεται η διοικητική μονάδα της έδρας τους.
β. Με τόπο φόρτωσης οποιοδήποτε σημείο ευρισκόμενο εντός των ορίων του νομού
της διοικητικής μονάδας της έδρας τους, προς οποιοδήποτε σημείο όμορου νομού και αντίστροφα.
Ως όμοροι νομοί, για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, νοούνται:
1. Οι νομοί που έχουν κοινά χερσαία σύνορα ή οι νομοί που έχουν απευθείας οδική σύνδεση με τεχνητά μέσα (όπως γέφυρες, σήραγγες).
2. Για την περίπτωση των νησιών, οι νομοί με τους οποίους αυτά συνδέονται απευθείας ακτοπλοϊκώς, καθώς και τα νησιά με τα οποία συνδέονται ακτοπλοϊκώς.
3. Οι νομοί Πιερίας και Θεσσαλονίκης μεταξύ τους.
4. Ο νομός Θεσσαλονίκης και Καβάλας μεταξύ τους.
5. Οι νομοί Αττικής και Ευβοίας μεταξύ τους.
γ. Οικοσκευών από οποιοδήποτε σημείο, ευρισκόμενο εντός των ορίων του νομού της διοικητικής μονάδας της έδρας τους, προς οποιοδήποτε σημείο της χώρας, χωρίς φορτίο επιστροφής.”
3. Το άρθρο 4 του ν. 1073/1980 (ΦΕΚ 214/Α`), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παράγραφο 12 του άρθρου 8 του ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256/Α`), καταργείται.
4. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 5 του ν.1073/1980, όπως η παράγραφος 2 τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.1959/1991 (ΦΕΚ 123/Α`), την παράγραφο 14 του άρθρου 16 του ν. 2465/1997 (ΦΕΚ 28/Α`) και την παράγραφο
3 του άρθρου 44 του ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268/Α`), αντικαθίστανται ως εξής:
“1. Η μεταβίβαση των αδειών κυκλοφορίας των κατ` εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του παρόντος τιθέμενων σε κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης επιτρέπεται ως εξής:
Α. Δια πράξεως εν ζωή σε οδικούς μεταφορείς εμπορευμάτων, επαγγελματίες αυτοκινητιστές ή επαγγελματίες οδηγούς.
Β. Λόγω κληρονομίας ή δωρεάς αιτία θανάτου, στα πρόσωπα που δικαιούνται σύμφωνα με τις περί κληρονομικής διαδοχής διατάξεις του Αστικού Κώδικα ή στους αιτία θανάτου δωρεοδόχους.
2. Νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που ρυθμίζουν θέματα μεταβιβάσεων (εν ζωή ή αιτία θανάτου) και άλλα ζητήματα φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης ισχύουν και για τα νομαρχιακά Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα του παρόντος εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις του.”
5. Η παράγραφος 4 του άρθρου 5 του ν.1073/1980 καταργείται.
6. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 2 του ν. 1959/1991 (ΦΕΚ 123/Α`) προστίθενται εδάφια α` έως γ` ως εξής:
“α. Επιτρέπεται η χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής
χρήσης μικτού βάρους μέχρι 4.000 χιλιόγραμμα σε μεταφορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια οδικού μεταφορέα σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 346/2001 (ΦΕΚ 233/Α`), καθώς και σε επιχειρήσεις μη μεταφορικές που έχουν ως αντικείμενο εργασιών τη μεταφορά αίματος – πλάσματος ή και βιολογικού υλικού, εφόσον οι ανωτέρω επιχειρήσεις (μεταφορικές ή μη) έχουν συνάψει συμβάσεις με δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα για μεταφορά αίματος, πλάσματος ή βιολογικού υλικού.
β. Για τη χορήγηση των αδειών κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων απαιτείται η υποβολή εκτός της σύμβασης με το νοσηλευτικό ίδρυμα και βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί της καταλληλότητας του οχήματος για τη διενέργεια της υπόψη μεταφοράς.
γ. Στην άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών αναγράφεται ως έργο η μεταφορά αποκλειστικά αίματος, πλάσματος ή/και βιολογικού υλικού, καθώς και η διάρκεια ισχύος της άδειας ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης. Η άδεια κυκλοφορίας δύναται να ανανεωθεί σε περίπτωση παράτασης της σύμβασης ή σύναψης νέας. Η διενέργεια μεταφορών με τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης των επιχειρήσεων αυτών γίνεται με τους όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται στις σχετικές συμβάσεις.”
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 55 παρ.4 του ν.4368/2016
7. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται η μορφή, ο τρόπος και ο χρόνος λειτουργίας των ειδικών σχολών επαγγελματικής κατάρτισης μεταφορέων (Σ.Ε.ΚΑΜ), τα προσόντα διδασκόντων και διδασκομένων σε αυτές, ο τρόπος και ο χρόνος των εξετάσεων για την απόκτηση του πιστοποιητικού επαγγελματικής επάρκειας οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων ή επιβατών, καθώς και κάθε άλλη σχετική με τη διαδικασία των εξετάσεων λεπτομέρεια.
8. Θεσπίζεται Βιβλίο Ενδομεταφορών ως μέτρο για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 3118/1993 “για τον καθορισμό των όρων υπό τους οποίους γίνονται δεκτοί στις εθνικές οδικές εμπορευματικές μεταφορές σε ένα κράτος-μέλος μεταφορείς μη εγκατεστημένοι σε αυτό”. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται το περιεχόμενο, η μορφή και οι όροι χρήσης του βιβλίου αυτού.
9. Η παράγραφος 6 του άρθρου 7 του ν. 3446/2006 (ΦΕΚ 49/Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“6. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις παραχώρησης της εκμετάλλευσης φορτηγού οχήματος δημόσιας χρήσης σε οδηγό με αντάλλαγμα την καταβολή αποζημίωσης από τον ιδιοκτήτη στον οδηγό ή από τον οδηγό στον ιδιοκτήτη.”
Άρθρο 20
Ρυθμίσεις για συνεργεία εξυπηρέτησης οχημάτων
1. Η προσωρινή άδεια λειτουργίας για τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, που λειτουργούσαν ή λειτούργησαν διακεκομμένα ή μόνο επί ορισμένο χρονικό διάστημα πριν την 25.2.1988, έλαβαν άδεια ορισμένου χρόνου με βάση τις διατάξεις του π.δ. 224/1997 (ΦΕΚ 169/Α`) και κατέθεσαν δικαιολογητικά σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 160/2005 (ΦΕΚ 215/Α`), δεν δύναται να παραταθεί πέραν της 31.12.2009. Στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η επέκταση των εγκαταστάσεων του συνεργείου ή η μετεγκατάσταση του σε άλλη θέση ή η οποιαδήποτε μεταβίβαση της αδείας του και πρέπει να πληρούνται οι όροι πυρασφάλειας.
2. Εντός του περιγράμματος λειτουργούντος πρατηρίου υγραερίου ή μεικτού πρατηρίου (υγραερίου, βενζίνης, πετρελαίου) επιτρέπεται η εγκατάσταση διανομέων πεπιεσμένου φυσικού αερίου CNG για την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων χρήσης του CNG για την κίνηση των αυτοκινήτων οχημάτων, καθώς και του λοιπού απαιτούμενου σχετικού εξοπλισμού, εφόσον πληρούνται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται από το π.δ. 595/1984 (ΦΕΚ 218/Α`), όπως έχει τροποποιηθεί με το π.δ. 269/1998 (ΦΕΚ 196/Α`), καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται με την υπ. αριθ. Οικ. 5063/184/ 2000 (ΦΕΚ 155/Β`) απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.
3. Τα εδάφια α` και β` της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 1575/1985 (ΦΕΚ 207/Α`) αντικαθίστανται ως εξής:
“α) Στον κάτοχο άδειας άσκησης επαγγέλματος μηχανοτεχνίτη παρέχεται το δικαίωμα να αναλαμβάνει και να εκτελεί τη συντήρηση και επισκευή του κινητήρα, του κιβωτίου ταχυτήτων, του διαφορικού, των συστημάτων τροφοδοσίας, ανάφλεξης, εξαγωγής καυσαερίων, διεύθυνσης (συμπεριλαμβανομένων των τροχών και ελαστικών και της ζυγοστάθμισης και ευθυγράμμισης αυτών και της εξαγωγής και επανατοποθέτησης αερόσακων αεροθαλάμων), πέδησης, μετάδοσης κίνησης στους κινητήριους τροχούς, ανάρτησης, ψύξης, καθώς και πάσης φύσεως συστημάτων κλιματισμού (air condition, climatair κλπ.) και λίπανσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, όπως και τη συντήρηση και την αντικατάσταση των συσσωρευτών αυτών.
β) Στον κάτοχο άδειας άσκησης επαγγέλματος ηλεκτροτεχνίτη παρέχεται το δικαίωμα να αναλαμβάνει και να εκτελεί τη συντήρηση και επισκευή των ηλεκτρικών συστημάτων, οργάνων και συσκευών, των πάσης φύσεως συστημάτων κλιματισμού (air condition, climatair κλπ.) και γενικά των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, καθώς και τη συντήρηση και την αντικατάσταση των συσσωρευτών αυτών.”
4. Οι άδειες λειτουργίας συνεργείου επιθεώρησης, συντήρησης, συναρμολόγησης νέων οχημάτων, ελαφριάς και βαριάς επισκευής, ηλεκτροκίνητων (συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα) και μηχανοκίνητων οχημάτων σταθερής τροχιάς (οχημάτων τραμ), τα οποία κινούνται πάνω σε τροχιόδρομο με σιδηροτροχιές, χορηγούνται από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οι άδειες αυτές ισχύουν για όλα τα μηχανικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα από τα οποία αποτελούνται τα οχήματα σταθερής τροχιάς, όλα τα συστήματα του τροχιοδρόμου για την κίνηση και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων σταθερής τροχιάς, καθώς και το βοηθητικό μηχανολογικό, ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την κίνηση των οχημάτων στις θέσεις εργασίας του συνεργείου.
Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
Άρθρο 21
Εκτύπωση και διάθεση εντύπων
1. Στο άρθρο 2 του ν.δ. 638/1970 (ΦΕΚ 173/Α`), όπως ισχύει, προστίθενται παράγραφοι ιστ` έως ιθ` ως εξής:
“ιστ. Την κάλυψη των δαπανών φύλαξης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
ιζ. Τη μεταφορά πίστωσης στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος για τη μισθοδοσία υπαλλήλων που διατίθενται στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις ανάγκες λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου που προγραμματίζει τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων στα Δημόσια Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.) του Νομού Αττικής.
ιη. Τη μεταφορά πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Ειδικός φορέας Ελληνική Αστυνομία) για την κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης για την προμήθεια των αναγκαίων για την εκτύπωση των αδειών οδήγησης εντύπων και τη διακίνηση αυτών από και προς τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ιθ. Την αποζημίωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη συμμετοχή τους:
α) σε εξετάσεις που διενεργούνται στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την έκδοση πιστοποιητικών επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων,
β) σε επιθεωρήσεις που διενεργούνται στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικινδύνων Εμπορευμάτων (Σ.Ε.Κ.Ο.Ο.Μ.Ε.Ε.) και στους φορείς Ελέγχου A.D.R.”.
2. Επιβάλλεται ανταποδοτικό τέλος για παροχή από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Πληροφορικής (Δ.Ο.Π.) του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στοιχείων οχημάτων, αδειών οδήγησης και κάθε άλλου στοιχείου από αυτά που τηρούνται στα αρχεία της Διεύθυνσης, αλλά και την επεξεργασμένη στατιστική πληροφόρηση προς τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται το ύψος του ως άνω επιβαλλόμενου ανταποδοτικού τέλους, το οποίο αποτελεί έσοδο του Δημοσίου.
Άρθρο 22
Ρυθμίσεις σχετικές με τις σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες
1. Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 41/2005 (ΦΕΚ 60/Α`), εκτός των άλλων δικαιολογητικών, συνυποβάλλουν παράβολο ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, το οποίο αποτελεί δημόσιο έσοδο.
Σχετικό:Κατά το άρθρο 32 παρ.8 Ν.3891/2010,ΦΕΚ Α 188/4.11.2010: “Το ποσό του παραβόλου για τη χορήγηση άδειας σιδηροδρομικής επιχείρησης που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 3534/2007 (ΦΕΚ 40 Α`) δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων”.
“2. Από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 1 του παρόντος, καταργούνται:
2. Στο τέλος της περίπτωσης στ` της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν.δ. 674/1970 (ΦΕΚ 192/Α`), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Αποσπάσεις του προσωπικού των συνδεδεμένων με τον ΟΣΕ επιχειρήσεων προς τον ΟΣΕ, καθώς και αποσπάσεις προσωπικού από μία συνδεδεμένη επιχείρηση σε άλλη, πραγματοποιούνται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων.”
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών τροποποιούνται και αναπροσαρμόζονται τα καταστατικά των ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314/Α`).
4. Στην περίπτωση ε` της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2669/1998 (ΦΕΚ 283/Α`) προστίθενται εδάφια ως εξής:
“Σε περίπτωση που άλλοι φορείς ή οργανισμοί στις καθοριζόμενες από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) στάσεις και αφετηρίες εγκαθιστούν στέγαστρα, εκτός της αναφερόμενης ως άνω έγκρισης του τύπου, της μορφής και της διάταξης αυτών απαιτείται επιπλέον προηγούμενη άδεια εγκατάστασης, η οποία χορηγείται από τον ΟΑΣΑ. Σε περίπτωση τροποποίησης των εν λόγω στοιχείων από τον φορέα που εγκαθιστά το στέγαστρο απαιτείται νέα έγκριση από τον ΟΑΣΑ.”
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Άρθρο 23
Ευρυζωνικά Δίκτυα και άλλες διατάξεις
Προστίθεται νέο άρθρο 69 Α στο ν. 3431/2006 (ΦΕΚ 13/Α`), το οποίο έχει ως εξής:
“Άρθρο 69Α
1. Πάροχοι δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι οποίοι αναπτύσσουν
υποδομή ευρυζωνικων δικτύων στο πλαίσιο του έργου “Χρηματοδότηση επιχειρήσεων
για την ανάπτυξη της ευρυζωνικής πρόσβασης στις περιφέρειες της Ελλάδας – Ανάπτυξη υποδομών”, που χρηματοδοτείται από το μέτρο 4.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” ή το ν. 3299/2004 (ΦΕΚ 261/Α`), έχουν
δικαιώματα εγκατάστασης ευκολιών, επί, υπέρ ή κάτω από χώρους, που ανήκουν στο Δημόσιο, σε Ο.Τ.Α. ή είναι κοινόχρηστοι.
2. Οι Δημόσιες Αρχές που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης σε παρόχους δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών ακολουθούν διαδικασίες, οι οποίες διέπονται από τις αρχές της αμεροληψίας, της διαφάνειας, της ταχείας και άμεσης εξυπηρέτησης των διοικούμενων, με σκοπό τη διευκόλυνση της διενέργειας επενδύσεων για τη δημιουργία δικτυακής υποδομής.
3. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, όλες οι αρμόδιες για τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης δημόσιες αρχές υποχρεούνται: α) να ενημερώσουν την Ε.Ε.Τ.Τ. σχετικά με τις διαδικασίες που εφαρμόζουν, τα κατά νόμο απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα συνυποβαλλόμενα στοιχεία και μελέτες, β) να καθορίσουν την αρμόδια υπηρεσία για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και την αρμόδια υπηρεσία για την εποπτεία της καλής εκτέλεσης των εργασιών και γ) να μεριμνούν για την εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων σχετικά με το αντικείμενο, που τους ανατίθεται. Ανάλογη υποχρέωση έχουν οι ανωτέρω δημόσιες αρχές κάθε φορά που τα στοιχεία αυτά μεταβάλλονται για οποιονδήποτε λόγο. Μετά τη λήψη των άνω στοιχείων, η Ε.Ε.Τ.Τ. υποχρεούται να τα δημοσιεύει σε ειδική ιστοσελίδα.
4. Σε περίπτωση που οι υπόχρεες κατά την προηγούμενη παράγραφο δημόσιες αρχές δεν έχουν προβεί στις ανωτέρω ενέργειες εντός της προβλεπόμενης αποκλειστικής προθεσμίας, δεν δύνανται να αντιτάξουν, στους δικαιούμενους κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ελλείψεις ως προς την υποβαλλόμενη αίτηση για παροχή δικαιωμάτων διέλευσης.
5. Η αρμόδια Αρχή, ενώπιον της οποίας έχει υποβληθεί αίτημα σχετικό με τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης από πάροχο δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υποχρεούται να χορηγεί τα δικαιώματα διέλευσης ή άλλως να απαντά αιτιολογημένα επί της υποβληθείσας αίτησης στον ενδιαφερόμενο, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την προσήκουσα υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση κατά την οποία η ανωτέρω Αρχή δεν ενημερώσει τον αιτούντα εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κατάθεση της αίτησης ότι τα κατά νόμο απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι ελλιπή, τεκμαίρεται ότι η αίτηση έχει υποβληθεί προσηκόντως. Για τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης και εγκατάστασης σε προστατευόμενες περιοχές απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού / Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων. Για τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης από παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας / Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων. Για τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης και εγκατάστασης επί, υπέρ ή κάτω από χώρους που ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του Γ.Ε.ΕΟ.Α. Για τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης επί, υπέρ ή κάτω από αρχαιολογικούς χώρους απαιτείται η έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού (άρθρο 10 παράγραφος 4 του ν. 3028/2002, ΦΕΚ 153/Α`).
6. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών από την προσήκουσα υποβολή της αίτησης, η άδεια πρόσβασης ή διέλευσης τεκμαίρεται ότι χορηγήθηκε αυτοδικαίως. Στην περίπτωση αυτή, το επίσημο αντίγραφο της αίτησης, συνοδευόμενο από εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιεί ο πάροχος δημόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην αρμόδια δημόσια αρχή, σχετικά με την άπρακτη πάροδο της παραπάνω προθεσμίας, καθώς και η υπεύθυνη δήλωση του περί του γεγονότος αυτού, επέχουν θέση άδειας πρόσβασης διέλευσης, η οποία θεωρείται ακολούθως από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Αντίγραφα των εγγράφων αυτών τηρούνται στο αρχείο της αρμόδιας αστυνομικής αρχής. Άρνηση χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης επιτρέπεται μόνο κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης απόφασης και μόνο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της εθνικής άμυνας και των αρχαιολογικών τόπων. Κατά των αποφάσεων των δημόσιων αρχών σχετικών με τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης και τη θέσπιση περιορισμών και όρων, χωρεί προσφυγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου, που δικάζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
7. Οι Αρμόδιες Αρχές οφείλουν, μετά από τη λήψη της αίτησης για τη διεξαγωγή εργασιών εκσκαφής, να ενημερώνουν, εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερών, την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προσδιορίζοντας τα συγκεκριμένα σημεία εντός του χώρου αρμοδιότητας τους, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες εκσκαφής. Η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση οφείλει να προβαίνει αμέσως σε δημοσίευση του εγγράφου της αρμόδιας αρχής τοπικής αυτοδιοίκησης, εντός του καταστήματος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ιδιωτικοί ή δημόσιοι φορείς, οι οποίοι, εντός του άμεσου προσεχούς εξαμήνου, προτίθενται να προβούν σε εκσκαφή, οφείλουν να γνωστοποιούν αυτό στις Αρμόδιες Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανωτέρω δημοσίευση. Κανένας φορέας από τους ανωτέρω δεν μπορεί να προβεί σε εργασίες εκσκαφής στις ίδιες περιοχές του συγκεκριμένου δήμου ή κοινότητας εντός του συγκεκριμένου εξαμήνου εφόσον δεν προβαίνει στην ανωτέρω δήλωση εγκαίρως. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, η οικεία αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης προβαίνει σε ρύθμιση της διαδικασίας κατά τρόπο διαφανή. Οι προθεσμίες του παρόντος ισχύουν από τη δημοσίευση σε κάθε αρμόδια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
8. Η αρχική έγκριση η οποία χορηγείται στον εκάστοτε δικαιούμενο φορέα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα εργασιών για την αποκατάσταση βλαβών με υποχρέωση προηγούμενης ειδοποίησης της αρμόδιας αρχής.
9. Ο πάροχος δημόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, πέραν της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών διέλευσης και τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης (παράγραφος 12 του άρθρου 69 του ν. 3431/2006 (ΦΕΚ 13/Α`), απαλλάσσεται και από την καταβολή οποιουδήποτε άλλου τέλους.
10. Ο πάροχος δημόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών υποχρεούται, κατά τη διάρκεια των εργασιών προς εγκατάσταση ή συντήρηση αυτού, να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην προκαλούνται βλάβες και ζημίες σε πρόσωπα, εγκαταστάσεις ή περιουσίες τρίτων, άλλως υποχρεούται σε αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας.
11. Η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στο άρθρο 71 του ν. 3431/2006 δεν αποτελεί προϋπόθεση της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
12. Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δεν περιορίζει τη δυνατότητα των, κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, δικαιούχων να ασκούν τα δικαιώματα τους σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν. 3431/2006.”
Άρθρο 24
Διεύρυνση αρμοδιοτήτων
1. Η παρ. 2 (ιβ) του άρθρου 4 του ν. 3431/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
“ιβ. Την έκδοση αποφάσεων για τον καθορισμό κάθε τεχνικού θέματος σχετικού με τη χρήση των ζωνών ή των μεμονωμένων συχνοτήτων για τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση.”
2. Το εδάφιο λβ` του άρθρου 12 του ν. 3431/2006 αντικαθίσταται εξής:
“λβ. Χορηγεί τις άδειες κατασκευής κεραιών σταθμών στην ξηρά, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοτηλεοπτικών, και ασκεί όλες τις Αρμοδιότητες που αναφέρονται στο άρθρο 1 του ν. 2801/2000 όπως ισχύει, πλην της παραγράφου 4 του ιδίου άρθρου και του εδαφίου ιε` της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 3431/2006. Εκδίδει κάθε αναγκαία κανονιστική πράξη για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, η οποία περιλαμβάνει ιδίως τη διαδικασία χορήγησης της άδειας κατασκευής, τους όρους συνεγκατάστασης ή από κοινού χρήσης ευκολιών, τις προϋποθέσεις ταυτοποίησης της κάθε κατασκευής κεραίας, τις διαδικασίες τροποποίησης ή ανάκλησης των αδειών.”
3. Το εδάφιο λζ` του άρθρου 12 του ν. 3431/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
“λζ. Η Ε.Ε.Τ.Τ. μπορεί με απόφαση της να συγκροτεί μόνιμες και έκτακτες επιτροπές και ομάδες εργασίας για την εξέταση και έρευνα επί θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος που σχετίζεται με τα θέματα των αρμοδιοτήτων της. Στις επιτροπές και ομάδες εργασίας μπορούν να συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν είναι μέλη ή στελέχη της Ε.Ε.Τ.Τ.. Το έργο των έκτακτων επιτροπών ή ομάδων εργασίας κατευθύνεται από μέλη της Ε.Ε.Τ.Τ.. Οι εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των επιτροπών και ομάδων εργασίας υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.Τ.Τ. που αποφασίζουν για την τυχόν δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων.”
Άρθρο 25
Καταργούμενες διατάξεις
Από την Έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:
α) Η παρ. 11 του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57/Α`).
β) Το άρθρο 2 του ν. 1073/1980 (ΦΕΚ 214/Α`), όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 12 του ν. 1959/1991 (ΦΕΚ 123/Α`), το άρθρο 3 του ν. 1073/1980, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 14 του άρθρου 8 του ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256/Α`), την παρ. 11 του άρθρου 16 του ν. 2465/1997 (ΦΕΚ 28/Α`), την παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46/Α`) και την παρ. 1α του άρθρου 20 του ν. 3185/ 2003 (ΦΕΚ 2291 Κ) και το άρθρο 4 του ν. 1073/1980, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 8 του ν. 2366/1995.
γ) Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη προς το περιεχόμενο του παρόντος νόμου ή αφορά θέμα που ρυθμίζεται από αυτόν.
δ) Η παρ. 1Β του άρθρου 13 του ν. 2367/1953 (ΦΕΚ 82/Α`).
ε) Η περίπτωση α` της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 1437/ 1984 (ΦΕΚ 59/Α`).
Άρθρο 26
Οφειλές του Κοινού ταμείου Εισπράξεων Αστικών Λεωφορείων (Κ.Τ.Ε.Λ.) Πατρών που προέρχονται από δάνεια που του έχουν χορηγηθεί μέχρι 30.4.1992 με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως αν έχουν βεβαιωθεί ή όχι μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., διαγράφονται σε βάρος του Δημοσίου. Η διαγραφή θα γίνει με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή αυτή αποτελεί η προσκόμιση, από το ενδιαφερόμενο Κ.Τ.Ε.Λ., βεβαίωσης του αρμόδιου δικαστηρίου, από την οποία να προκύπτει ότι το Κ.Τ.Ε.Λ. παραιτείται δια παντός από τυχόν ασκηθείσες αγωγές κατά του Δημοσίου, καθώς επίσης και από το δικαίωμα διεκδίκησης κατά του Δημοσίου απαιτήσεων μέχρι την Έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.
Άρθρο 27
1. Οι δαπάνες για τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, η σύσταση της οποίας προβλέπεται στο άρθρο 21 της οδηγίας 2004/49/Ε.Κ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 “για την ασφάλεια των κοινοτικών σιδηροδρόμων” βαρύνουν παγίως τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
Οι δαπάνες καλύπτουν τις αμοιβές των μελών της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, της εκπαίδευσης και εξέτασης των Διερευνητών και της κατ` αποκοπή αμοιβής τους στη διερεύνηση ατυχημάτων, το κόστος κάλυψης εξόδων μετακίνησης των παραπάνω προσώπων και το κόστος αμοιβής τεχνικών συμβούλων.
Με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι αμοιβές και δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου κατά περίπτωση.
2. Οι Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις και ο Διαχειριστής Υποδομής που κάθε φορά υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση (ή ανανέωση κλπ.) Πιστοποιητικού Ασφάλειας και για Έγκριση Ασφάλειας αντίστοιχα, από την Αρχή Ασφάλειας Σιδηροδρόμων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, σύμφωνα με την οδηγία 2004/49/Ε.Κ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 “για την ασφάλεια των κοινοτικών σιδηροδρόμων”, συνυποβάλλουν παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.
Σχετικό:Η παράγραφος 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρου 3 της από 18.12.2012 Π.Ν.Π., ΦΕΚ Α 246/18.12.2012,η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν.4128/2013, ΦΕΚ Α 51/28.2.2013.
3. Η Αρχή Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Μεταφορών, στις περιπτώσεις παραβάσεων των εθνικών διατάξεων που θεσπίζονται με το Προεδρικό διάταγμα για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2004/49/Ε.Κ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου
2004 “για την ασφάλεια των κοινοτικών σιδηροδρόμων”, επιβάλλει διοικητικές Κυρώσεις στον Διαχειριστή της Υποδομής και τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις. Η
ανωτέρω Αρχή επιβάλλει επίσης διοικητικές Κυρώσεις στον Διαχειριστή της Υποδομής και τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις μετά από σχετική έκθεση της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων.
Οι διοικητικές Κυρώσεις είναι οι εξής:
α) προειδοποίηση για τη μη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος ή τη μη θέσπιση συστήματος διαχείρισης ασφάλειας για τη μη εκπλήρωση των απαιτήσεων του παραρτήματος III της οδηγίας 2004/49/Ε.Κ. από τον Διαχειριστή της Υποδομής και τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις,
β) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών προς τα αναφερόμενα στην περίπτωση α` επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, και
γ) σε περίπτωση υποτροπής το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται και ανακαλείται για έναν (1) έως τρεις (3) μήνες το Πιστοποιητικό Ασφάλειας ή η Έγκριση Ασφάλειας που έχει χορηγηθεί στις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις και στον Διαχειριστή της Υποδομής αντίστοιχα.
Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται με κάθε λεπτομέρεια οι παραβάσεις και οι Κυρώσεις, που αυτές επισύρουν τελούμενες μεμονωμένα ή κατά συρροή.
Τα πρόστιμα εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί Εισπράξεως
Δημοσίων Εσόδων και αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Άρθρο 28
Στα μέλη των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών (Δ.Ι.Ε.) του π.δ. 19/1995 “Προσαρμογή της νομοθεσίας προς την οδηγία 91/439/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29ης Ιουλίου 1991, για την άδεια οδήγησης” (ΦΕΚ 15/Α`), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το π.δ. 155/1996 (ΦΕΚ 115/Α`), παρέχεται για την ιατρική εξέταση αποζημίωση, κατά συνεδρίαση, ίση με το τριπλάσιο που ισχύει κάθε φορά, ως κατώτατο όριο αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης στο ιατρείο, των συμβεβλημένων με το Δημόσιο ιατρών.
Οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές (Δ.Ι.Ε.) συνεδριάζουν, ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας, με την παρουσία όλων των μελών και του Γραμματέα και μπορούν να πραγματοποιούν, οι μεν των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης μέχρι έξι (6) συνεδριάσεις μηνιαίως, οι δε των λοιπών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μέχρι τρεις (3). Οι αποφάσεις των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών (Δ.Ι.Ε.) διατυπώνονται σε χωριστό πρακτικό για κάθε εξεταζόμενο, το οποίο υπογράφεται από όλα τα μέλη και τον Γραμματέα.
Άρθρο 29
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Μ. – Γ. ΛΙΑΠΗΣ Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2007
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ