ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 3496 ΦΕΚ Α 216/12.10.2006
Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και Ισπανίας επί των Ναυτικών Συστημάτων Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Η/Υ, Πληροφοριών,Επιτήρησης και Αναγνώρισης (NAVAL COMMAND, CONTROL, COMMUNICATIONS, COMPUTERS, INFORMATION, SURVEILLANCE, RECONNAISSANCEC4ISR)
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Κυρώνεται και έχει ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και Ισπανίας επί των Ναυτικών Συστημάτων Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Η/Υ, Πληροφοριών, Επιτήρη σης και Αναγνώρισης (NAVAL COMMAND, CONTROL, COMMUNICATIONS, COMPUTERS, INFORMATION, SURVEILLANCE, RECONNAISSANCE-C4ISR), που υπογράφηκε στη Ρότα της Ισπανίας στις 11 Σεπτεμβρίου 2002, του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ MEMORANDUM OF UNDERSTANDING Μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισπανίας ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ
Μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισπανίας επί των Συστημάτων Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Η/Υ, Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (C4ISR)
1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
α Πλαίσιο συμφωνίας:
Η παρούσα Συμφωνία καλύπτει την ανταλλαγή πληροφοριών έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα Ναυτικών Συστημάτων Διοίκησης Ελέγχου, Επικοινωνιών, Η/Υ, Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (C4ISR) για αεροπορικούς, χερσαίους, υποβρυχίους φορείς. Η ανταλλαγή πληροφοριών, σε εκτέλεση της παρούσης Συμφωνίας, θα περιλαμβάνει θέματα έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας, καθορισμός προδιαγραφών και ανάπτυξη συστημάτων, αρχιτεκτονική, πρόσκτηση και εφαρμογή συστημάτων, καθώς και με προδιαγραφές συσχετιζόμενες με Η/Υ, διαβίβαση δεδομένων και σημάτων για την ανταλλαγή τακτικών δεδομένων (χωρίς αυτό να περιλαμβάνει τα ίδια τα δεδομένα). Είναι δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών στους παρακάτω τομείς:
(1) Έννοιες, μελέτες, έρευνες σκοπιμότητας, εκτιμήσεις και εφαρμογές υποστήριξης τεχνολογίας, οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη συστημάτων και εξοπλισμού που πληρούν τις επιχειρησιακές απατήσεις αναφορικά με την αυτοματοποίηση, ενσωμάτωση κα διασύνδεση Ναυτικών συστημάτων C4ISR κα συσχετιζόμενων συστημάτων υποστήριξης, στη ξηρά και στην θάλασσα Αυτό περιλαμβάνει σχεδίαση υλικών, ανάπτυξη και έλεγχο και σχεδίαση συστημάτων C4ISR πλοίων, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, κέντρων Διοίκησης Ναυτικού και μεσολαβούντων μονάδων.
(2) Ειδικότερα αναφορικά με την αυτοματοποίηση:
(a) Πληροφορίες συστημάτων / συσκευών.
1. Αρχιτεκτονική Η/Υ και συστημάτων Η/Υ, καθώς και τεχνολογία τμημάτων αυτών.
2. Συσχετιζόμενες περιφερειακές συσκευές.
3. Φυσικοί και ηλεκτρικοί μετατροπείς διασύνδεσης εισόδου εξόδου εντός ενός και μεταξύ συστημάτων.
4. Τεχνικές και τεχνολογία διαβίβασης δεδομένων εντός ενός και μεταξύ συστημάτων.
5. Συσκευές απεικόνισης, ανάλυσης και ελέγχου.
6. Εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνίες.
7. Γενικά στοιχεία υλικού.
(β) Λογισμικά, συμπεριλαμβανομένων και:
1. Έννοιες και αρχές διαχείρισης, για τον προσδιορισμό προδιαγραφών σχεδίασης προγραμμάτων υπολογιστών.
2. Προδιαγραφές σχεδίασης δοκιμών αποδοχής ενός γενικευμένου προγράμματος.
3.Έννοιες και οργανωτικές διαδικασίες για την παράγωγη προγραμμάτων Η/Υ.
4.Έννοιες και οργανωτικές διαδικασίες για τον έλεγχο και αξιολόγηση προγραμμάτων Η/Υ.
5. Προηγμένες γλώσσες, μεταγλωττιστές και τεχνικές παραγωγής προγραμμάτων Η/Υ.
6. Ενσωμάτωση δυνατοτήτων εν λειτουργία (on-line) συντήρησης σε προγράμματα Η/Υ.
7. Αποκατάσταση φθορών και απωλειών
8. Επέκταση γλωσσών και μεταγλωττιστών με τη χρήση macrogenerator.
9. Ο ρόλος και εφαρμογή της προσομοίωσης στη σχεδίαση, έλεγχο και αξιολόγηση προγραμμάτων, συστημάτων και υλικού Η/Υ.
10. Χρήση συσκευών αποθήκευσης άμεσης -έμμεσης προσπέλασης, π.χ. σε μαγνητικές ταινίες, δισκέτες, μαζικές μνήμες κ.λπ.
(γ) Ασφάλεια Συστημάτων:
Προστασία πληροφοριών πολλαπλών διαβαθμίσεων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, εντός και εκτός του συστήματος.
(3) Χρήση ψηφιακών συστημάτων ελέγχου και ζεύξεων δεδομένων για τον έλεγχο οπλικών συστημάτων.
(4) Συντονισμός και έλεγχος Δυνάμεων ή Μονάδων (multi platform), με σκοπό την βελτιστοποίηση της επιθετικής/ αμυντικής αντίδρασης
(5) Συστήματα Διοικήσεως ξηράς ή μονάδων εν πλω: (α) Οργανωτικές διαδικασίες και διαχείριση.
(β) Γενικά στοιχεία υλικού και επάνδρωσης.
(γ) Εσωτερικοί και εξωτερικοί μετατροπείς διασύνδεσης και διαγράμματα ροής πληροφοριών.
(δ) Γενικές πληροφορίες περί συσχετισμού και παρουσίασης.
(ε) Βοηθήματα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
(στ) Εσωτερικές /εξωτερικές επικοινωνίες, διόδευση, μορφοποίηση σημάτων, αποθήκευση και ανάκτηση στοιχείων.
(ζ) Γενικές πληροφορίες σε θέματα αποθήκευσης και ανάκτησης και μορφοποίηση δεδομένων.
(η) Γενικές πληροφορίες για τα συστήματα υποστήριξης διοίκησης.
(θ) Γενικές πληροφορίες για τα συστήματα αναφοράς ετοιμότητας.
(ι) Τεχνικά θέματα διασυνδέσεων συστημάτων στόλου.
(ια) Τεχνικά θέματα συντονισμού διοικήσεως και ελέγχου (C2) με άλλες Ναυτικές αρχές, διοικήσεις και μονάδες, λοιπές υπηρεσίες, εθνικές διοικητικές αρχές και συμμαχικές δυνάμεις.
(ιβ) Γενικές πληροφορίες περί μελλοντικών βελτιώσεων.
(6) Ψηφιακές ζεύξεις τακτικών δεδομένων προς υποστήριξη ναυτικών συστημάτων διοικήσεως ελέγχου και υποστήριξης:
(α) Λειτουργικές / πολλαπλές ζεύξεις δεδομένων.
(β) Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.
(γ) Δομή μηνυμάτων.
(δ) Γενικές τακτικές εφαρμογές.
(ε) Τεχνικές διαβίβασης και αποθήκευσης.
(στ) Γενικά μέτρα και τεχνικές ασφάλειας ζεύξεων δεδομένων.
(ζ) Τεχνικά θέματα διασύνδεσης και συντονισμού πληροφοριών με διακλαδικά συστήματα
(η) Προγράμματα δοκιμές και εφαρμογές αποθήκευσης ναυτικών / διακλαδικών ζεύξεων δεδομένων.
(7) Συστήματα βοηθείας στη λήψη αποφάσεων διοικητού εν πλω.
(8) Περιορισμοί για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: Δεν υπάρχουν περιορισμοί για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με τους σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών.
(9) Περιορισμοί για το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με τους σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών.
β. Ανταλλαγή Προσωπικού / Συλλογική Ανάπτυξη:
(1) Η Σύνοδος Ανταλλαγής πληροφοριών θα πραγματοποιείται προγραμματισμένα μια φορά τον χρόνο, κάθε
Άνοιξη, εναλλασσόμενα στην έδρα του ΚΑΣΜΝ, στην Αθήνα, και στην Ρότα, Ισπανίας στην έδρα της CPT/CIA. Η διάρκεια αυτών των συσκέψεων δεν θα ξεπερνά τις δυο μέρες και η ακριβής ημερομηνίες θα συμφωνούνται από κοινού μεταξύ του ΚΑΣΜΝ και του CPT/CIA και θα προγραμματίζονται κατά την προηγούμενη σύσκεψη.
(2) Η τελική Ημερήσια Διάταξη των Συσκέψεων περί Ανταλλαγής Πληροφοριών θα συμφωνείται από κοινού, τουλάχιστον δυο μήνες πριν από κάθε σύσκεψη. Οι στόχοι ανταλλαγής πληροφοριών για κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.
(3) Προσωπικό από το Ελληνικό και το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει σε κάθε σύσκεψη, σύμφωνα με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης τα οποία αφορούν την εξειδίκευση του αντιστοίχου προσωπικού
(4) Εκτός από τις τακτικές συσκέψεις μπορεί να προγραμματίζονται και ειδικές έκτακτες συσκέψεις, σε χρόνο και τόπο που θα συμφωνούνται από κοινού. Αυτές οι έκτακτες συσκέψεις θα προγραμματίζονται μόνο σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης.
γ. Ανωτάτη Διαβάθμιση Ασφαλείας Δεδομένων προς Ανταλλαγή: ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ
δ. Πληροφορίες Παραγωγής: Πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή συστημάτων και υλικών δεν γνωστοποιούνται στα πλαίσια της παρούσας Συμφωνίας. Ως πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή συστημάτων και υλικών λογίζονται “σχέδια, σχεδιαγράμματα, χημικές και μαθηματικές εξισώσεις, προδιαγραφές, πρωτότυπα μοντέλα, τεχνικές κατασκευές, πηγαίος κώδικας λογισμικών και σχετικές πληροφορίες (εκτός από Πληροφορίες Εφαρμοσμένης Έρευνας και Ανάπτυξης), που είναι αναγκαία για την κατασκευή ή ουσιαστική αναβάθμιση στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών”. Επιπλέον, οι πληροφορίες παραγωγής περιλαμβάνουν όλα τα τεχνικά και κατασκευαστικά πακέτα δεδομένων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ ευθείας στην κατασκευή τελικού προϊόντος, στοιχείων του, ή τροποποιήσεών του, ή μπορούν να εφαρμοστούν απ ευθείας στην εκτέλεση μιας διαδικασίας.
2. ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΑΡΧΕΣ
Οι υπηρεσίες που αναφέρονται παρακάτω, συνιστούν τις πιθανές πηγές ή αποδέκτες των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συμφωνίας πληροφοριών. Οι Διοικητές των Υπηρεσιών αυτών είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση, συντονισμό και διοίκηση των δραστηριοτήτων που απορρέουν από την παρούσα Συμφωνία, ενημερώνοντας τις προϊστάμενες αρχές, όπως αυτές αναφέρονται παρακάτω. Για την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας, το προσωπικό που εκπροσωπεί την αρμόδια υπηρεσία και τις προϊστάμενες αρχές εξουσιοδοτείται να αλληλογραφεί να επισκέπτεται και να αιτεί πληροφορίες, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 της Συμφωνίας.
α. Για το Ελληνικό Ναυτικό:
(1) Αρμόδια Υπηρεσία:
(α) Υπεύθυνος προγράμματος: Διοικητής Κέντρου Αυτοματοποιημένων Συστημάτων Μάχης Π.Ν. (HNCACS) Σκαραμαγκάς 12402 Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ.
(2) Προϊστάμενες αρχές:
(α) Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ Χολαργός Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ (β) Αρχηγός Στόλου Ναύσταθμος Σαλαμίνας ΕΛΛΑΔΑ (γ) Διευθυντής Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΕΝ/Α4) Γενικό Επιτελείο Ναυτικού Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ Χολαργός Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ β. Για το Ισπανικό Ναυτικό:
(1) Αρμόδια Υπηρεσία: (α) Υπεύθυνος προγράμματος: Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης και Τακτικών Προγραμμάτων Η/Υ του Ισπανικού Ναυτικού, (CPT/CIA) 11530 Rota-Naval – SPAIN
(2) Προϊστάμενες Αρχές: (α) Αρχηγός Ισπανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού 28071 Madrid, SPAIN (β) Αρχηγός Στόλου Ισπανικού Ναυτικού (ALFLOT) 11530 RotaNaval, SPAIN (γ) Δντης Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Πληροφορικής του Ισπανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού 28071 Madrid, SPAIN
3. ΔΙΟΔΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ α. Η αλληλογραφία και οι αιτήσεις παροχής πληροφοριών θα διαχειρίζονται μέσα των προαναφερθέντων αρμοδίων υπηρεσιών.
β. Πέραν των αρμοδίων υπηρεσιών, μόνο οι Προϊστάμενες Αρχές, οι οποίες αναφέρονται στο παρόν μνημόνιο εξουσιοδοτούνται να προβαίνουν στην ανταλλαγή αλληλογραφίας.
γ. Όλες οι αιτήσεις για επισκέψεις σε Ελληνικές Εγκαταστάσεις και Αρχές θα υποβάλλονται μέσω της διπλωματικής οδού.
4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Η παρούσα Συμφωνία δεν θέτει οικονομικές υποχρεώσεις στα εμπλεκόμενα Μέρη, πέραν του ότι κάθε Μέρος θα είναι αρμοδίως υπεύθυνο για την χρηματοδότηση δαπανών που προκύπτουν από δικό του ενδιαφέρον σχετικά με την υποστήριξη του προγράμματος.
5. ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι οι ανταλλαγές πληροφοριών θα γίνονται βάση της αρχής της αμοιβαιότητας, και με απόλυτα ισορροπημένο τρόπο, ώστε οι ανταλλασσόμενες πληροφορίες να είναι περίπου ισάξιες ποιοτικά και ποσοτικά. Τα Μέρη, ακόμη, αναγνωρίζουν ότι οι ανταλλασσόμενες πληροφορίες μπορεί να είναι διαφόρων μορφών και οι ανταλλαγές μπορεί να μην συμπίπτουν χρονικά. Οι στόχοι της ανταλλαγής των πληροφοριών θα αναθεωρούνται ετησίως, ώστε να ανταποκρίνονται στις ισχύουσες τεχνολογικές προσεγγίσεις, μέσω ανταλλαγής αλληλογραφίας και με την αμοιβαία συγκατάθεση των αξιωματικών τεχνικής σχεδίασης. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα υπόκειται στην “Συμφωνία περί Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ του Βασιλείου της Ισπανίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας που υπογράφηκε την 25.1.1990.
6. ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
α. Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία της τελευταίας υπογραφής και αυτόματα θα τερματιστεί 5 χρόνια μετά την ημερομηνία της τελευταίας υπογραφής, εκτός εάν τροποποιηθεί ή διευρυνθεί, με την έγγραφη συμφωνία των Μερών.
β. Η παρούσα Συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί, ή από κοινού να τερματιστεί, κατόπιν εγγράφου Συμφωνίας των Μερών.
γ. Η παρούσα Συμφωνία θα τερματιστεί εφόσον ένα από τα δύο Μέρη ενημερώσει το άλλο περί της προθέσεως του τερματισμού και παράσχει στο άλλο Μέρος έγγραφη ειδοποίηση περί τούτου, εντός 30 ημερών.
δ. Με την εκπνοή ή τον τερματισμό της παρούσας Συμφωνίας οι πληροφορίες που έχουν ανταλλαγεί θα παραμένουν στην φύλαξη και ως πνευματική ιδιοκτησία εκάστου Μέρους.
ΠΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρχιπλοίαρχος Ε. Πρεβενάς, Π.Ν Διοικητής Κέντρου Αυτοματοποιημένων Συστημάτων Μάχης Π.Ν. (HNCACS) του Ελληνικού Γεν. Επιτ. Ναυτικού Αθήνα. Ελλάδα
(υπογραφή)
ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ Πλοίαρχος A Sierra Sp. Navy Δντης Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Πληροφορικής του Ισπανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Rota, Ισπανία
11 Σεπτεμβρίου 2002
(υπογραφή)
Άρθρο 2
Οι τροποποιήσεις και η επέκταση της ισχύος που προβλέπονται από την παράγραφο 6 του Μνημονίου γίνονται σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις.
Άρθρο 3
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου, που κυρώνεται, από την πλήρωση των προϋποθέσεων της παραγράφου 6 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2006
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2006
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ