ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ.3495 (ΦΕΚ Α΄ 215/12.10.2006),
Κύρωση του νέου αναθεωρημένου κειμένου της Διεθνούς Σύμβασης Προστασίας Φυτών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το νέο αναθεωρημένο κείμενο της Διεθνούς Σύμβασης Προστασίας Φυτών που υιοθετήθηκε από την εικοστή ένατη Σύνοδο της Διάσκεψης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) το Νοέμβριο του 1997, το κείμενο της οποίας σε πρωτότυπο στην αγγλική και σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕ ΦΑΞ.
Νο. Φ09318/498
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ Νέο αναθεωρημένο κείμενο
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
ΑΡΘΡΟ Ι Σκοπός και ευθύνη
ΑΡΘΡΟ II Χρήση όρων
ΑΡΘΡΟ III Σχέση με άλλες διεθνείς συμφωνίες
ΑΡΘΡΟ IV Γενικές διατάξεις σχετικά με τις οργανωτικές ρυθμίσεις για την εθνική προστασία των φυτών
ΑΡΘΡΟ V Φυτοϋγειονομική πιστοποίηση
ΑΡΘΡΟ VI Ρυθμιζόμενοι επιβλαβείς οργανισμοί
ΑΡΘΡΟ VII Απαιτήσεις σχετικά με τις εισαγωγές
ΑΡΘΡΟ VIII Διεθνής συνεργασία
ΑΡΘΡΟ IX Περιφερειακοί οργανισμοί προστασίας φυτών
ΑΡΘΡΟ Χ Προδιαγραφές
ΑΡΘΡΟ ΧΙ Επιτροπή Φυτοϋγειονομικών Μέτρων
ΑΡΘΡΟ XII Γραμματεία
ΑΡΘΡΟ XIII Επίλυση διαφορών
ΑΡΘΡΟ XIV Αντικατάσταση προηγούμενων συμφωνιών
ΑΡΘΡΟ XV Εδαφική εφαρμογή
ΑΡΘΡΟ XVI Συμπληρωματικές συμφωνίες
ΑΡΘΡΟ XVII Επικύρωση και προσχώρηση
ΑΡΘΡΟ XVIII Μη συμβαλλόμενα μέρη
ΑΡΘΡΟ XIX Γλώσσες
ΑΡΘΡΟ XX Τεχνική αρωγή
ΑΡΘΡΟ XXI Τροποποίηση
ΑΡΘΡΟ XXII Θέση σε ισχύ
ΑΡΘΡΟ XXIII Καταγγελία Παραρτήματα Υποδείγματα Φυτοϋγειονομικών Πιστοποιητικών
ΝΕΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Τα συμβαλλόμενα μέρη,
– αναγνωρίζοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για τον έλεγχο των οργανισμών που είναι επιβλαβείς για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και για την πρόληψη της διεθνούς διάδοσής τους, ιδίως την εισαγωγή τους σε υπό κίνδυνο περιοχές,
– αναγνωρίζοντας ότι τα φυτοϋγειονομικά μέτρα πρέπει να είναι τεχνικώς δικαιολογημένα, διαφανή και δεν πρέπει γα εφαρμόζονται με τρόπο που να αποτελεί είτε μέσο αυθαίρετης ή αδικαιολόγητης διάκρισης είτε συγκαλυμμένου περιορισμού, ιδίως στο διεθνές εμπόριο,
– επιθυμώντας να εξασφαλίσουν το στενό συντονισμό των σχετικών μέτρων,
– επιθυμώντας να παρέχουν ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή εναρμονισμένων φυτοϋγειονομικών μέτρων και την εκπόνηση σχετικών διεθνών προδιαγραφών,
– λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνώς εγκεκριμένες αρχές που διέπουν την προστασία της υγείας των φυτών, των ανθρώπων και των ζώων και του περιβάλλοντος,
και
– σημειώνοντας τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ως αποτέλεσμα των Πολυμερών Εμπορικών Διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ουρουγουάης, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για την Εφαρμογή Υγειονομικών και Φυτοϋγειονομικών Μέτρων,
συμφώνησαν ως εξής:
ΑΡΘΡΟ Ι
Σκοπός και ευθύνη
1. Με σκοπό την εξασφάλιση κοινής και αποτελεσματικής δράσης για την πρόληψη της διάδοσης και εισαγωγής οργανισμών που είναι επιβλαβείς για τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα, και την προώθηση των κατάλληλων μέτρων για τον έλεγχο αυτών, τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υιοθετήσουν τα νομοθετικά, τεχνικά και διοικητικά μέτρα που προσδιορίζονται στην παρούσα Σύμβαση και σε συμπληρωματικές συμφωνίες βάσει του Άρθρου XVI.
2. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα αναλαμβάνει την ευθύνη, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει βάσει άλλων διεθνών συμφωνιών, της εκπλήρωσης εντός των εδαφών του όλων των απαιτήσεων της παρούσας Σύμβασης.
3. Η κατανομή ευθυνών για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της παρούσας Σύμβασης μεταξύ των οργανισμών-μελών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και των κρατών-μελών τους που είναι συμβαλλόμενα μέρη θα γίνει σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.
4. Όπου αρμόζει, α διατάξεις της παρούσας Σύμβασης μπορεί να θεωρηθούν από τα συμβαλλόμενα μέρη ότι εκτείνονται, εκτός από τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα, σε αποθηκευτικούς χώρους, συσκευασία, μεταφορά, εμπορευματοκιβώτια, χώμα ή άλλο οργανισμό, αντικείμενο ή υλικό που μπορεί να περιέχει ή να μεταδώσει επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς, ιδίως όταν εμπλέκεται διεθνής μεταφορά.
ΑΡΘΡΟ II
Χρήση όρων
1. Για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης, οι ακόλουθοι όροι θα έχουν τις αντίστοιχες έννοιες:
“Περιοχή χαμηλής επικράτησης επιβλαβών οργανισμών” – περιοχή, ανεξάρτητα αν αφορά ολόκληρη τη χώρα, τμήμα χώρας, ή το σύνολο ή τμήματα περισσότερων της μίας χωρών, όπως προσδιορίζεται από τις αρμόδιες αρχές, στην οποία εμφανίζεται ένας συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός σε χαμηλά επίπεδα και η οποία επιδέχεται αποτελεσματικά μέτρα επίβλεψης, ελέγχου ή εκρίζωσης.
“Επιτροπή” – η Επιτροπή Φυτοϋγειονομικών Μέτρων που ιδρύεται βάσει του Άρθρου XI.
“Υπό κίνδυνο περιοχή” – περιοχή όπου οι ακόλουθοι παράγοντες ευνοούν την εγκατάσταση επιβλαβούς οργανισμού η παρουσία του οποίου στην περιοχή θα επιφέρει οικονομικώς σημαντική ζημία.
“Εγκατάσταση” – διαιώνιση, στο προβλεπόμενο μέλλον, επιβλαβούς οργανισμού σε μία περιοχή μετά την είσοδό του.
“Εναρμονισμένα φυτοϋγειονομικά μέτρα” – φυτοϋγειονομικά μέτρα που θεσπίζουν τα συμβαλλόμενα μέρη βάσει διεθνών προδιαγραφών.
“Διεθνείς προδιαγραφές” – διεθνείς προδιαγραφές που θεσπίζονται σύμφωνα με το Άρθρο Χ, παράγραφοι 1 και 2.
“Εισαγωγή” – είσοδος επιβλαβούς οργανισμού η οποία καταλήγει στην εγκατάστασή του.
“Επιβλαβής οργανισμός” – κάθε είδος, στέλεχος ή βιότυπος φυτικού, ζωικού ή παθογόνου παράγοντα που είναι επιβλαβής για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα.
“Ανάλυση κινδύνου επιβλαβούς οργανισμού” – η διαδικασία αξιολόγησης των βιολογικών ή άλλων επιστημονικών και οικονομικών ενδείξεων για να προσδιοριστεί αν ένας επιβλαβής οργανισμός πρέπει να ρυθμιστεί και την ένταση των φυτοϋγειονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν κατά αυτού.
“Φυτοϋγειονομικό μέτρο” – κάθε νομοθεσία, κανονισμός ή επίσημη διαδικασία που αποσκοπεί στην πρόληψη της εισαγωγής και/ή διάδοσης των επιβλαβών οργανισμών.
“Φυτικά προϊόντα” – μη κατασκευασμένο υλικό φυτικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένων των κόκκων) και κατασκευασμένα προϊόντα τα οποία, εκ φύσεως ή εξ επεξεργασίας, μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο εισαγωγής και διάδοσης επιβλαβών οργανισμών.
“Φυτά” – ζωντανά φυτά και τμήματα αυτών, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και των σπερμοπλασμάτων.
“Απομονωμένος επιβλαβής οργανισμός” – επιβλαβής οργανισμός με ενδεχόμενη οικονομική σημασία για την περιοχή η οποία κινδυνεύει από αυτόν και στην οποία δεν είναι ακόμη παρών, ή είναι παρών αλλά δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως και βρίσκεται υπό αποτελεσματικό επίσημο έλεγχο.
“Περιφερειακές προδιαγραφές” – προδιαγραφές που θεσπίζει ένας περιφερειακός οργανισμός προστασίας φυτών για την καθοδήγηση των μελών του εν λόγω οργανισμού.
“Ρυθμιζόμενο είδος” – οποιοδήποτε φυτό, φυτικό προϊόν, αποθηκευτικός χώρος, συσκευασία, μεταφορά, εμπορευματοκιβώτιο, χώμα και άλλος οργανισμός, αντικείμενο ή υλικό που μπορεί να περιέχει ή να μεταδώσει επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς, το οποίο θεωρείται ότι απαιτεί φυτοϋγειονομικά μέτρα, ιδίως όταν εμπλέκεται διεθνής μεταφορά.
“Ρυθμιζόμενος μη απομονωμένος επιβλαβής οργανισμός” – μη απομονωμένος επιβλαβής οργανισμός η παρουσία του οποίου σε φυτά προς φύτευση επηρεάζει την προτεινόμενη χρήση των φυτών αυτών με οικονομικώς μη αποδεκτή επίπτωση, ο οποίος ως εκ τούτου ρυθμίζεται εντός του εδάφους του συμβαλλόμενου μέρους που κάνει την εισαγωγή.
“Ρυθμιζόμενος επιβλαβής οργανισμός” – απομονωμένος επιβλαβής οργανισμός ή ρυθμιζόμενος μη απομονωμένος επιβλαβής οργανισμός.
“Γραμματέας” – ο Γραμματέας της Επιτροπής που διορίζεται σύμφωνα με το Άρθρο XII.
“Τεχνικώς δικαιολογημένα – δικαιολογημένο βάσει συμπερασμάτων τα οποία εξήχθησαν χρησιμοποιώντας την κατάλληλη ανάλυση κινδύνων επιβλαβών οργανισμών ή, όπου ισχύει, άλλη συγκρίσιμη εξέταση και αξιολόγηση των διαθέσιμων επιστημονικών πληροφοριών.
2. Οι ορισμοί που παρατίθενται στο παρόν Άρθρο, οι οποίοι περιορίζονται στην εφαρμογή της παρούσας Σύμβασης, δεν θεωρείται ότι επηρεάζουν τους ορισμούς που θεσπίστηκαν βάσει εγχώριων νόμων ή κανονισμών των συμβαλλόμενων μερών.
ΑΡΘΡΟ III
Σχέση με άλλες διεθνείς συμφωνίες
Κανένα σημείο της παρούσας Σύμβασης δεν επηρεάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών βάσει σχετικών συμφωνιών.
ΑΡΘΡΟ IV Γενικές διατάξεις σχετικά με τις οργανωτικές ρυθμίσεις για την εθνική προστασία των φυτών
1. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα φροντίσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για την ίδρυση επίσημου εθνικού οργανισμού προστασίας φυτών, ο οποίος θα έχει τις βασικές ευθύνες που ορίζονται στο παρόν Άρθρο.
2. Οι υποχρεώσεις του επίσημου εθνικού οργανισμού προστασίας φυτών περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:
(α) έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν τους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς του συμβαλλόμενου μέρους που κάνει την εισαγωγή για αποστολές φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων ρυθμιζόμενων ειδών,
(β) επίβλεψη των αναπτυσσόμενων φυτών, τόσο στις περιοχές υπό καλλιέργεια (μεταξύ άλλων σε αγρούς, φυτείες, φυτώρια, κήπους, θερμοκήπια και εργαστήρια), όσο και την άγρια χλωρίδα, και των φυτών και φυτικών προϊόντων που είναι σε αποθήκευση ή υπό μεταφορά, ιδίως με σκοπό την καταγραφή της εμφάνισης, του ξεσπάσματος και της διάδοσης επιβλαβών οργανισμών, και τον έλεγχο των εν λόγω επιβλαβών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής που αναφέρεται στο Άρθρο VΙΙΙ παράγραφος 1 (α),
(γ) επιθεώρηση αποστολών φυτών και φυτικών προϊόντων σε διεθνή κυκλοφορία και, όπου αρμόζει, επιθεώρηση άλλων ρυθμιζόμενων ειδών, ιδίως με σκοπό την πρόληψη της εισαγωγής και/ή διάδοσης επιβλαβών οργανισμών,
(δ) αποπαρασίτωση ή απολύμανση αποστολών φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων ρυθμιζόμενων ειδών σε διεθνή κυκλοφορία, ώστε να πληρούνται οι φυτοϋγειονομικές προδιαγραφές,
(ε) προστασία υπό κίνδυνο περιοχών και τον προσδιορισμό, τη διατήρηση και εποπτεία περιοχών άνευ επιβλαβών οργανισμών και περιοχών χαμηλής επικράτησης επιβλαβών οργανισμών,
(στ) διενέργεια αναλύσεων κινδύνου επιβλαβών οργανισμών,
(ζ) εξασφάλιση, μέσω κατάλληλων διαδικασιών, ότι η φυτοϋγειονομική ασφάλεια αποστολών μετά την πιστοποίηση σε σχέση με τη σύνθεση, την υποκατάσταση και την επαναπαρασίτωση διατηρείται πριν την εξαγωγή, και
(η) εκπαίδευση και εξέλιξη προσωπικού.
3. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα φροντίσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για τα εξής:
(α) διανομή πληροφοριών εντός του εδάφους του συμβαλλόμενου μέρους σχετικά με τους ρυθμιζόμενους επιβλαβείς οργανισμούς και τα μέσα πρόληψης και ελέγχου αυτών,
(β) μελέτη και έρευνα στον τομέα της προστασίας των φυτών,
(γ) έκδοση φυτοϋγειονομικών κανονισμών, και
(δ) εκτέλεση άλλων λειτουργιών που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας Σύμβασης.
4. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα υποβάλει περιγραφή του επίσημου εθνικού οργανισμού προστασίας φυτών του και των μεταβολών, του οργανισμού αυτού στο Γραμματέα. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα παρέχει περιγραφή των οργανωτικών ρυθμίσεών του για την προστασία των φυτών σε άλλο συμβαλλόμενο μέρος, αν του ζητηθεί.
ΑΡΘΡΟ V
Φυτοϋγειονομική πιστοποίηση
1. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα φροντίσει για την φυτοϋγειονομική πιστοποίηση, με σκοπό να διασφαλίσει ότι τα εξαγόμενα φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα ρυθμιζόμενα είδη και οι αποστολές αυτών συμμορφώνονται με τη δήλωση πιστοποίησης που γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 (β) του παρόντος Άρθρου.
2. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα φροντίσει για την έκδοση φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις:
(α) Η επιθεώρηση και άλλες σχετικές δραστηριότητες που οδηγούν στην έκδοση φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών θα εκτελούνται μόνο με την εξουσιοδότηση του επίσημου εθνικού οργανισμού προστασίας φυτών. Η έκδοση φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών θα γίνεται από δημόσιους υπαλλήλους που διαθέτουν τεχνικά προσόντα και έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον επίσημο εθνικό οργανισμό προστασίας φυτών για να ενεργούν εκ μέρους του και υπό τον έλεγχό του και θα διατίθενται στους εν λόγω υπαλλήλους οι γνώσεις και πληροφορίες ώστε οι αρχές των συμβαλλόμενων μερών εισαγωγής να αποδέχονται τα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά με εμπιστοσύνη ως αξιόπιστα έγγραφα.
(β) Τα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά, ή τα ηλεκτρονικά ισοδύναμά τους όταν είναι αποδεκτά από το συμβαλλόμενο μέρος εισαγωγής, θα διατυπώνονται βάσει των υποδειγμάτων που περιέχει το Παράρτημα της παρούσας Σύμβασης. Τα πιστοποιητικά αυτά θα πρέπει να συμπληρώνονται και να εκδίδονται λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές.
(γ) Οι μη πιστοποιημένες μεταβολές ή διαγραφές θα ακυρώνουν τα πιστοποιητικά.
3. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην απαιτεί όπως οι αποστολές φυτών ή φυτικών προϊόντων ή άλλων ρυθμιζόμενων ειδών που εισάγονται στα εδάφη του συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά που δεν είναι συμβατά με τα υποδείγματα που παρατίθενται στο Παράρτημα της παρούσας Σύμβασης.
Οι τυχόν απαιτήσεις για πρόσθετες δηλώσεις θα περιορίζονται σε αυτές που είναι τεχνικώς δικαιολογημένες.
ΑΡΘΡΟ VI
Ρυθμιζόμενοι επιβλαβείς οργανισμοί
1. Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορεί να απαιτήσουν φυτοϋγειονομικά μέτρα για απομονωμένους επιβλαβείς οργανισμούς και ρυθμιζόμενους μη απομονωμένους επιβλαβείς οργανισμούς, με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά:
(α) δεν θα είναι αυστηρότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους ίδιους επιβλαβείς οργανισμούς, αν υπήρχαν στο έδαφος του συμβαλλόμενου μέρους εισαγωγής, και
(β) θα περιορίζονται στα απαραίτητα για την προστασία της υγείας φυτών και/ή τη διαφύλαξη της προτεινόμενης χρήσης και μπορούν να δικαιολογηθούν τεχνικώς από το εν λόγω συμβαλλόμενο μέρος.
2. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεν θα απαιτούν φυτοϋγειονομικά μέτρα για μη ρυθμιζόμενους επιβλαβείς οργανισμούς.
ΑΡΘΡΟ VII
Απαιτήσεις σχετικά με τις εισαγωγές
1. Με σκοπό να προληφθεί η εισαγωγή και/ή διάδοση ρυθμιζόμενων επιβλαβών οργανισμών στα εδάφη τους, τα συμβαλλόμενα μέρη θα έχουν κυρίαρχη εξουσία να ρυθμίζουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες, την είσοδο φυτών και φυτικών προϊόντων και άλλων ρυθμιζόμενων ειδών και, για το σκοπό αυτό, μπορούν:
α) να θεσπίσουν και να υιοθετήσουν φυτοϋγειονομικά μέτρα σχετικά με την εισαγωγή φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων ρυθμιζόμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της επιθεώρησης, της απαγόρευσης εισαγωγής, και της επεξεργασίας,
β) να αρνηθούν την είσοδο ή να παρακρατήσουν, ή να απαιτήσουν επεξεργασία, καταστροφή ή απομάκρυνση από το έδαφος του συμβαλλόμενου μέρους, φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων ρυθμιζόμενων ειδών ή αποστολών αυτών οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τα φυτοϋγειονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν ή υιοθετήθηκαν βάσει της υποπαραγράφου (α),
γ) να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν την κίνηση ρυθμιζόμενων επιβλαβών οργανισμών στα εδάφη τους,
δ) να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν την κίνηση φορέων βιολογικού ελέγχου και άλλων οργανισμών φυτοϋγειονομικού ενδιαφέροντος που υποτίθεται ότι είναι επωφελείς στα εδάφη τους.
2. Για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο διεθνές εμπόριο, κάθε συμβαλλόμενο μέρος, κατά την άσκηση της εξουσίας του βάσει της παραγράφου 1 του παρόντος Άρθρου, αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενεργεί σύμφωνα με τα εξής:
(α) Τα συμβαλλόμενα μέρη δεν θα λάβουν, βάσει της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας τους, κανένα από τα μέτρα που ορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος Άρθρου, εκτός αν τα μέτρα αυτά καθίστανται απαραίτητα για φυτοϋγειονομικούς λόγους και είναι τεχνικώς δικαιολογημένα.
(β) Τα συμβαλλόμενα μέρη, αμέσως μετά την υιοθέτηση, θα δημοσιοποιήσουν και θα γνωστοποιήσουν τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, περιορισμούς και απαγορεύσεις σε κάθε συμβαλλόμενο μέρος ή μέρη τα οποία πιστεύουν ότι ενδέχεται να επηρεαστούν άμεσα από τα μέτρα αυτά.
(γ) Τα συμβαλλόμενα μέρη θα διαθέσουν, μετά από αίτημα, σε οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος το σκεπτικό για την υιοθέτηση φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων, περιορισμών και απαγορεύσεων.
(δ) Αν ένα συμβαλλόμενο μέρος απαιτήσει όπως οι αποστολές συγκεκριμένων φυτών ή φυτικών προϊόντων εισάγονται μόνο μέσω συγκεκριμένων σημείων εισόδου, τα εν λόγω σημεία θα επιλεγούν με τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται το διεθνές εμπόριο άνευ λόγου. Το συμβαλλόμενο μέρος θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των εν λόγω σημείων εισόδου και θα τον αποστείλει στο Γραμματέα, σε περιφερειακό οργανισμό προστασίας φυτών του οποίου το συμβαλλόμενο μέρος είναι μέλος, σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη τα οποία το συμβαλλόμενο μέρος πιστεύει ότι επηρεάζονται άμεσα, και σε άλλα συμβαλλόμενα μέρη μετά από αίτηση. Οι εν λόγω περιορισμοί στα σημεία εισόδου δεν θα γίνονται παρά μόνο αν τα φυτά, τα φυτικά προϊόντα ή άλλα ρυθμιζόμενα είδη πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά ή να υποβάλλονται σε επιθεώρηση ή επεξεργασία.
(ε) Η τυχόν επιθεώρηση ή άλλη φυτοϋγειονομική διαδικασία που απαιτείται από τον οργανισμό προστασίας φυτών ενός συμβαλλόμενου μέρους για μία αποστολή φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων ρυθμιζόμενων ειδών που προσφέρονται για εισαγωγή θα γίνεται το ταχύτερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τη φθαρτότητά τους.
(στ) Τα συμβαλλόμενα μέρη εισαγωγής θα ενημερώνουν το ταχύτερο δυνατόν το συμβαλλόμενο μέρος εξαγωγής ή, όπου αρμόζει, το συμβαλλόμενο μέρος επανεξαγωγής, για σημαντικές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την φυτοϋγειονομική πιστοποίηση. Το συμβαλλόμενο μέρος εξαγωγής ή, όπου αρμόζει, το συμβαλλόμενο μέρος επανεξαγωγής, θα πρέπει να ερευνήσει και, μετά από αίτηση, να αναφέρει το αποτέλεσμα της έρευνάς τους στο συμβαλλόμενο μέρος εισαγωγής.
(ζ) Τα συμβαλλόμενα μέρη θα λαμβάνουν μόνο τα φυτοϋγειονομικά μέτρα που είναι τεχνικώς δικαιολογημένα, συμβατά με τον εμπλεκόμενο κίνδυνο επιβλαβών οργανισμών και αντιπροσωπεύουν τα λιγότερο περιοριστικά διαθέσιμα μέτρα, τα οποία θα οδηγούν στα ελάχιστα δυνατά εμπόδια για τη διεθνή κίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων και μεταφορών.
(η) Τα συμβαλλόμενα μέρη, καθώς αλλάζουν οι συνθήκες και καθώς διατίθενται νέα γεγονότα, θα διασφαλίζουν ότι τα φυτοϋγειονομικά μέτρα θα μεταβάλλονται ή θα ακυρώνονται έγκαιρα αν θεωρηθούν άσκοπα.
(θ) Τα συμβαλλόμενα μέρη, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, θα θεσπίσουν και θα ενημερώνουν καταλόγους ρυθμιζόμενων επιβλαβών οργανισμών, χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές ονομασίες, και θα διαθέτουν τους καταλόγους αυτούς στο Γραμματέα, στους περιφερειακούς οργανισμούς προστασίας φυτών των οποίων είναι μέλη, και στα άλλα συμβαλλόμενα μέρη μετά από αίτηση.
(ι) Τα συμβαλλόμενα μέρη, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, θα πραγματοποιούν εποπτεία για επιβλαβείς οργανισμούς και θα αναπτύσσουν και θα διατηρούν επαρκείς πληροφορίες για την κατάσταση των επιβλαβών οργανισμών ώστε να στηρίξουν την κατηγοριοποίηση των επιβλαβών οργανισμών, καθώς και για την ανάπτυξη των κατάλληλων φυτοϋγειονομικών μέτρων. Οι πληροφορίες αυτές θα διατίθενται στα συμβαλλόμενα μέρη μετά από αίτηση.
3. Ένα συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που ορίζονται στο παρόν Άρθρο σε επιβλαβείς οργανισμούς που δεν μπορούν να εγκατασταθούν στα εδάφη τους αλλά, αν εισέρχονταν, θα προκαλούσαν οικονομική ζημία. Τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των εν λόγω επιβλαβών οργανισμών πρέπει να είναι τεχνικώς δικαιολογημένα.
4. Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να εφαρμόζουν τα μέτρα που ορίζονται στο παρόν Άρθρο σε αποστολές σε διαμετακόμιση μέσω των εδαφών τους μόνο όταν τα μέτρα αυτά είναι τεχνικώς δικαιολογημένα και απαραίτητα για να προληφθεί η είσοδος και/ή διάδοση επιβλαβών οργανισμών.
5. Κανένα σημείο του παρόντος Άρθρου δεν εμποδίζει τα συμβαλλόμενα μέρη εισαγωγής να κάνουν ειδική πρόβλεψη, υπό τον όρο επαρκών εγγυήσεων, για την εισαγωγή φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων ρυθμιζόμενων ειδών και επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης ή άλλη συγκεκριμένη χρήση.
6. Κανένα σημείο του παρόντος Άρθρου δεν εμποδίζει ένα συμβαλλόμενο μέρος να κάνει τις κατάλληλες επείγουσες ενέργειες αν επισημανθεί επιβλαβής οργανισμός που αποτελεί ενδεχόμενη απειλή για τα εδάφη του ή να αναφέρει την επισήμανση αυτή. Οι εν λόγω ενέργειες θα αξιολογούνται το ταχύτερο δυνατόν για να εξασφαλιστεί ότι δικαιολογείται η συνέχισή τους.
Οι ενέργειες που έγιναν θα αναφέρονται αμέσως στα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα μέρη, στο Γραμματέα και στον περιφερειακό οργανισμό προστασίας φυτών του οποίου το συμβαλλόμενο μέρος είναι μέλος.
ΑΡΘΡΟ VIII
Διεθνής συνεργασία
1. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργάζονται μεταξύ τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό για να επιτύχουν τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης, και συγκεκριμένα:
(α) θα συνεργάζονται στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς, ιδίως στην αναφορά της εμφάνισης, του ξεσπάσματος ή της διάδοσης επιβλαβών οργανισμών που μπορεί να αποτελούν άμεσο ή ενδεχόμενο κίνδυνο, σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα θεσπίσει η Επιτροπή,
(β) θα συμμετέχουν, στο μέτρο του δυνατού, σε ειδικές εκστρατείες για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών οι οποίοι μπορεί να απειλήσουν σοβαρά την παραγωγή σοδειάς και απαιτούν διεθνή δράση για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες, και
(γ) θα συνεργάζονται, στο μέτρο του δυνατού, για την παροχή τεχνικών και βιολογικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την ανάλυση κινδύνων επιβλαβών οργανισμών.
2. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα ορίσει ένα σημείο επαφής για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας Σύμβασης.
ΑΡΘΡΟ IX
Περιφερειακοί οργανισμοί προστασίας φυτών
1. Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνεργάζονται μεταξύ τους για τη δημιουργία περιφερειακών οργανισμών προστασίας φυτών στις κατάλληλες περιοχές.
2. Οι περιφερειακοί οργανισμοί προστασίας φυτών θα λειτουργούν ως συντονιστικοί φορείς στις περιοχές που καλύπτουν, θα συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες για την επίτευξη των σκοπών της παρούσας Σύμβασης και, όπου αρμόζει, θα συλλέγουν και θα μεταδίδουν πληροφορίες.
3. Οι περιφερειακοί οργανισμοί προστασίας φυτών θα συνεργάζονται με το Γραμματέα για την επίτευξη των σκοπών της παρούσας Σύμβασης και, όπου αρμόζει, θα συνεργάζονται με το Γραμματέα και την Επιτροπή για την ανάπτυξη διεθνών προδιαγραφών.
4. Ο Γραμματέας θα συγκαλεί τακτικές Τεχνικές Διαβουλεύσεις εκπροσώπων των περιφερειακών οργανισμών προστασίας φυτών:
(α) για την προώθηση της ανάπτυξης και χρήσης σχετικών διεθνών προδιαγραφών για φυτοϋγειονομικά μέτρα, και
(β) για την ενθάρρυνση της ενδοπεριφερειακής συνεργασίας με σκοπό την προώθηση εναρμονισμένων φυτοϋγειονομικών μέτρων για τον έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών και την πρόληψη της διάδοσης και/ή εισαγωγής τους.
ΑΡΘΡΟ Χ
Προδιαγραφές
1. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη διεθνών προδιαγραφών σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα υιοθετήσει η Επιτροπή.
2. Οι διεθνείς προδιαγραφές θα υιοθετούνται από την Επιτροπή.
3. Οι περιφερειακές προδιαγραφές πρέπει να είναι σύμφωνες με τις αρχές της παρούσας Σύμβασης. Οι προδιαγραφές αυτές μπορούν να κατατίθενται στην Επιτροπή για μελέτη ως υποψήφιες για διεθνείς προδιαγραφές φυτοϋγειονομικών μέτρων, αν είναι ευρύτερα εφαρμοστέες.
4. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, όπως αρμόζει, τις διεθνείς προδιαγραφές όταν εκτελούν δραστηριότητες σχετικές με την παρούσα Σύμβαση.
ΑΡΘΡΟ XI
Επιτροπή Φυτοϋγειονομικών Μέτρων
1. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να δημιουργήσουν την Επιτροπή Φυτοϋγειονομικών Μέτρων εντός του πλαισίου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
2. Καθήκον της Επιτροπής θα είναι να προωθεί την πλήρη εφαρμογή των στόχων της Σύμβασης και συγκεκριμένα:
(α) να εξετάζει την κατάσταση της προστασίας των φυτών παγκοσμίως και την ανάγκη δράσεων για τον έλεγχο της διεθνούς διάδοσης επιβλαβών οργανισμών και της εισαγωγής τους σε υπό κίνδυνο περιοχές,
(β) να θεσπίζει και τηρεί υπό εξέταση τις απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις και διαδικασίες για την ανάπτυξη και υιοθέτηση διεθνών προδιαγραφών και να υιοθετεί διεθνείς προδιαγραφές,
(γ) να θεσπίζει κανόνες και διαδικασίες για την επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Άρθρο ΧΙΙΙ,
(δ) να ιδρύει επικουρικούς φορείς της Επιτροπής αν είναι απαραίτητα γα την κατάλληλη εκτέλεση των καθηκόντων της,
(ε) να υιοθετεί κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αναγνώριση περιφερειακών οργανισμών προστασίας φυτών,
(στ) να θεσπίζει συνεργασία με άλλους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που καλύπτει η παρούσα Σύμβαση,
(ζ) να υιοθετεί τις απαραίτητες προτάσεις για την εφαρμογή της Σύμβασης, και
(η) να εκτελεί άλλα καθήκοντα που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των στόχων της παρούσας Σύμβασης.
3. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να γίνουν μέλη της Επιτροπής.
4. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να εκπροσωπείται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής με έναν μόνο αντιπρόσωπο ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από αντικαταστάτη, και από ειδικούς και συμβούλους. Οι αντικαταστάτες, οι ειδικοί και οι σύμβουλοι μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής αλλά δεν μπορούν να ψηφίζουν, παρά μόνο στην περίπτωση αντικαταστάτη ο οποίος έχει νόμιμα εξουσιοδοτηθεί να αντικαταστήσει τον αντιπρόσωπο.
5. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να καταλήγουν σε συμφωνία για όλα τα ζητήματα με κοινή συναίνεση. Αν εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες επίτευξης κοινής συναίνεσης και δεν υπάρξει συμφωνία, η απόφαση θα λαμβάνεται, ως έσχατη λύση, με πλειοψηφία δύο τρίτων των συμβαλλόμενων μερών που παρίστανται και ψηφίζουν.
6. Οργανισμός-μέλος του FAO που είναι συμβαλλόμενο μέρος και τα κράτη-μέλη του εν λόγω οργανισμού-μέλους που είναι συμβαλλόμενα μέρη θα ασκούν την ιδιότητα μέλους τους και θα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ως μέλη σύμφωνα, mutatis mutandis, με το Καταστατικό και τους Γενικούς Κανόνες του FAO.
7. Η Επιτροπή μπορεί να υιοθετεί και να τροποποιεί, ανάλογα με τις ανάγκες, τους Διαδικαστικούς Κανόνες της οι οποίοι θα είναι συμβατοί με την παρούσα Σύμβαση ή με το Καταστατικό του FAO.
8. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα συγκαλεί ετήσια τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής.
9. Έκτακτες συνεδριάσεις της Επιτροπής θα συγκαλούνται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής με αίτημα τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών.
10. Η Επιτροπή θα εκλέγει τον Πρόεδρό της και έως δύο Αντιπροέδρους, έκαστος των οποίων θα υπηρετεί για δύο χρόνια.
ΑΡΘΡΟ XII
Γραμματεία
1. Ο Γραμματέας της Επιτροπής θα διορίζεται από το Γενικό Διευθυντή του FAO
2. Ο Γραμματέας θα συνεπικουρείται από το απαιτούμενο γραμματειακό προσωπικό.
3. Ο Γραμματέας θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των πολιτικών και δραστηριοτήτων της Επιτροπής και την εκτέλεση άλλων καθηκόντων που ανατίθενται στο Γραμματέα από την παρούσα Σύμβαση και θα αναφέρεται στην Επιτροπή.
4. Ο Γραμματέας θα χορηγεί:
(α) τις διεθνείς προδιαγραφές σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη εντός εξήντα ημερών από την υιοθέτησή τους,
(β) σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, καταλόγους σημείων εισόδου βάσει του Άρθρου VII παράγραφος 2 (δ) που του απέστειλαν τα συμβαλλόμενα μέρη,
(γ) καταλόγους ρυθμιζόμενων επιβλαβών οργανισμών η είσοδος των οποίων απαγορεύεται ή αναφέρεται στο Άρθρο VII παράγραφος 2 (θ) σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και στους περιφερειακούς οργανισμούς προστασίας φυτών,
(δ) πληροφορίες που λαμβάνει από τα συμβαλλόμενα μέρη σχετικά με τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, περιορισμούς και απαγορεύσεις που αναφέρονται στο Άρθρο VII παράγραφος 2 (β), και περιγραφές των επίσημων εθνικών οργανισμών προστασίας φυτών που αναφέρονται στο Άρθρο IV παράγραφος 4.
5. Ο Γραμματέας θα παρέχει μεταφράσεις στις επίσημες γλώσσες του FAO των εγγράφων για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής και των διεθνών προδιαγραφών.
6. Ο Γραμματέας θα συνεργάζεται με περιφερειακούς οργανισμούς προστασίας φυτών για την επίτευξη των σκοπών της Σύμβασης.
ΑΡΘΡΟ XIII
Επίλυση διαφορών
1. Αν ανακύψει διαφορά σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή τής παρούσας Σύμβασης, ή αν ένα συμβαλλόμενο μέρος θεωρεί ότι κάποια ενέργεια άλλου συμβαλλόμενου μέρους συγκρούεται με τις υποχρεώσεις του τελευταίου βάσει των Άρθρων V και VII της παρούσας Σύμβασης, ιδίως σχετικά με τη βάση της απαγόρευσης ή του περιορισμού των εισαγωγών φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων ρυθμιζόμενων ειδών που προέρχονται από τα εδάφη του, τα εμπλεκόμενα συμβαλλόμενα μέρη θα κάνουν διαβουλεύσεις μεταξύ τους το ταχύτερο δυνατόν με σκοπό να επιλυθεί η διαφορά.
2. Αν η διαφορά δεν μπορεί να επιλυθεί με τα μέσα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, το ενδιαφερόμενο συμβαλλόμενο μέρος ή μέρη μπορούν να ζητήσουν από το Γενικό Διευθυντή του FAO να διορίσει επιτροπή ειδικών για να εξετάσει το ζήτημα, σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που μπορεί να θεσπίσει η Επιτροπή.
3. Η επιτροπή θα περιλαμβάνει αντιπροσώπους που θα ορίσει κάθε εμπλεκόμενο συμβαλλόμενο μέρος. Η επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα της διαφοράς, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έγγραφα και άλλες μορφές αποδεικτικών στοιχείων που θα υποβάλλουν τα εμπλεκόμενα συμβαλλόμενα μέρη. Η επιτροπή θα συντάξει έκθεση για τις τεχνικές πτυχές της διαφοράς για να επιδιώξει την επίλυσή της. Η σύνταξη της έκθεσης και η έγκρισή της θα γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που θα θεσπίσει η Επιτροπή, και θα αποσταλεί από το Γενικό Διευθυντή στα εμπλεκόμενα συμβαλλόμενα μέρη. Η έκθεση μπορεί επίσης να υποβληθεί, μετά από αίτηση του, στο αρμόδιο σώμα του διεθνούς οργανισμού που είναι υπεύθυνο για την επίλυση εμπορικών διαφορών.
4. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής, αν και δεν είναι δεσμευτικές, θα αποτελέσουν τη βάση νέας εξέτασης του ζητήματος από το οποίο ανέκυψε η διαφορά μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.
5. Τα εμπλεκόμενα συμβαλλόμενα μέρη θα μοιραστούν τις δαπάνες των ειδικών.
6. Οι διατάξεις του παρόντος Άρθρου είναι συμπληρωματικές και δεν αποκλίνουν από τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών που προβλέπουν άλλες διεθνείς συμφωνίες που ασχολούνται με εμπορικά ζητήματα.
ΑΡΘΡΟ XIV
Αντικατάσταση προηγούμενων συμφωνιών
Η παρούσα Σύμβαση περατώνει και αντικαθιστά, μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, τη Διεθνή Σύμβαση σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της Phylloxera vastatrix από 3 Νοεμβρίου 1881, την πρόσθετη Σύμβαση που υπεγράφη στη Βέρνη στις 15 Απριλίου 1889 και τη Διεθνή Σύμβαση Προστασίας Φυτών που υπεγράφη στη Ρώμη στις 16 Απριλίου 1929.
ΑΡΘΡΟ XV
Εδαφική εφαρμογή
1. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος μπορεί, κατά το χρόνο επικύρωσης ή προσχώρησης και ανά πάσα στιγμή εφεξής, να αποστείλει στο Γενικό Διευθυντή του FAO μία δήλωση ότι η παρούσα Σύμβαση θα εκτείνεται στο σύνολο ή σε οποιοδήποτε από τα εδάφη του για τις διεθνείς σχέσεις των οποίων είναι υπεύθυνο, και η παρούσα Σύμβαση θα εφαρμόζεται σε όλα τα εδάφη που προσδιορίζονται στη δήλωση τριάντα ημέρες μετά την παραλαβή της δήλωσης από το Γενικό Διευθυντή.
2. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος που απέστειλε στο Γενικό Διευθυντή του FAΟ δήλωση σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος Άρθρου μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποστείλει περαιτέρω δήλωση που να μεταβάλει το πεδίο εφαρμογής της προηγούμενης δήλωσης ή να παύει την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας Σύμβασης σε σχέση με οποιοδήποτε έδαφος. Η εν λόγω μεταβολή ή παύση θα ισχύει τριάντα ημέρες μετά την παραλαβή της δήλωσης από το Γενικό Διευθυντή.
3. Ο Γενικός Διευθυντής του FAO θα ενημερώνει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη για τυχόν δηλώσεις που έλαβε βάσει του παρόντος Άρθρου.
ΑΡΘΡΟ XVI
Συμπληρωματικές συμφωνίες
1. Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν, για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων προστασίας φυτών που μπορεί να χρειάζονται ειδική προσοχή ή δράση, να συνάπτουν συμπληρωματικές συμφωνίες. Οι συμφωνίες αυτές μπορούν να ισχύουν για συγκεκριμένες περιοχές, συγκεκριμένους επιβλαβείς οργανισμούς, συγκεκριμένα φυτά και φυτικά προϊόντα, συγκεκριμένες μεθόδους διεθνούς μεταφοράς φυτών και φυτικών προϊόντων, ή άλλως να συμπληρώνουν τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης.
2. Οι τυχόν συμπληρωματικές συμφωνίες θα τίθενται σε ισχύ για κάθε ενδιαφερόμενο συμβαλλόμενο μέρος μετά την αποδοχή σύμφωνα με τις διατάξεις των εν λόγω συμπληρωματικών συμφωνιών.
3. Οι συμπληρωματικές συμφωνίες θα προάγουν το σκοπό της παρούσας Σύμβασης και θα συμμορφώνονται με τις αρχές και τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης, καθώς και με τις αρχές διαφάνειας, μη διάκρισης και αποφυγής συγκαλυμμένων περιορισμών, ιδίως για το διεθνές εμπόριο.
ΑΡΘΡΟ XVII
Επικύρωση και προσχώρηση
1. Η παρούσα Σύμβαση θα είναι ανοικτή για υπογραφή από όλα τα κράτη έως την 1η Μαΐου 1952 και θα επικυρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Τα κείμενα επικύρωσης θα κατατίθενται στο Γενικό Διευθυντή του FAO ο οποίος θα γνωστοποιεί την ημερομηνία κατάθεσης σε κάθε υπογράφον κράτος.
2. Μόλις τεθεί σε ισχύ η παρούσα Σύμβαση σύμφωνα με το Άρθρο XXII, θα ανοίξει για προσχώρηση από μη υπογράφοντα κράτη και οργανισμούς-μέλη του FAO.
Η προσχώρηση θα γίνεται με την κατάθεση κειμένου προσχώρησης στο Γενικό Διευθυντή του FAO ο οποίος θα ενημερώνει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
3. Όταν ένας οργανισμός-μέλος του FAO γίνει συμβαλλόμενο μέρος της παρούσας Σύμβασης, ο οργανισμός-μέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου II παράγραφος 7 του Καταστατικού του FAO, θα γνωστοποιεί κατά το χρόνο προσχώρησής του τις τυχόν μεταβολές ή διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση αρμοδιότητάς του που υπεβλήθη σύμφωνα με το Άρθρο II παράγραφος 5 του Καταστατικού του FAO, ανάλογα με τις ανάγκες, εν όψει της αποδοχής της παρούσας Σύμβασης. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος της παρούσας Σύμβασης μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσει από οργανισμό-μέλος του FAO που είναι συμβαλλόμενο μέρος της παρούσας Σύμβασης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποιος, μεταξύ του οργανισμού-μέλους και των κρατών-μελών του, είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση συγκεκριμένου ζητήματος που καλύπτεται από την παρούσα Σύμβαση. Ο οργανισμός-μέλος θα παρέχει τις πληροφορίες αυτές εντός εύλογου χρόνου.
ΑΡΘΡΟ XVIII
Μη συμβαλλόμενα μέρη
Τα συμβαλλόμενα μέρη θα ενθαρρύνουν οποιοδήποτε κράτος ή οργανισμό-μέλος του FAO που δεν είναι μέρος της παρούσας Σύμβασης να αποδεχθεί την παρούσα Σύμβαση, και θα ενθαρρύνουν μη συμβαλλόμενα μέρη να εφαρμόσουν φυτοϋγειονομικά μέτρα που είναι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης και με τις τυχόν διεθνείς προδιαγραφές που υιοθετήθηκαν βάσει αυτής.
ΑΡΘΡΟ XIX
Γλώσσες
1. Οι αυθεντικές γλώσσες της παρούσας Σύμβασης είναι όλες οι επίσημες γλώσσες του FAO.
2. Κανένα σημείο της παρούσας Σύμβασης δεν ερμηνεύεται ότι απαιτεί από τα συμβαλλόμενα μέρη να παρέχουν και να δημοσιεύουν έγγραφα ή να παρέχουν αντίγραφα αυτών σε γλώσσα διαφορετική από τη γλώσσα (γλώσσες) του συμβαλλόμενου μέρους, με εξαίρεση την παράγραφο 3 κατωτέρω.
3. Τα ακόλουθα έγγραφα πρέπει να συντάσσονται σε τουλάχιστον μία από τις επίσημες γλώσσες του FAO
(α) πληροφορίες που παρέχονται σύμφωνα με το Άρθρο IV παράγραφος 4,
(β) εισαγωγικά σημειώματα που παρέχουν βιβλιογραφικά στοιχεία για έγγραφα που αποστέλλονται σύμφωνα με το Άρθρο VII παράγραφος 2 (β),
(γ) πληροφορίες που παρέχονται σύμφωνα με το Άρθρο VII παράγραφος 2 (β), (δ), (θ) και (ι),
(δ) σημειώματα που παρέχουν βιβλιογραφικά στοιχεία και σύντομη περίληψη των σχετικών εγγράφων για πληροφορίες που παρέχονται σύμφωνα με το Άρθρο VIII παράγραφος 1 (α),
(ε) αιτήσεις για πληροφορίες από σημεία επαφής καθώς και απαντήσεις στις αιτήσεις αυτές, αλλά μη συμπεριλαμβανομένων των τυχόν συνημμένων εγγράφων,
(στ) κάθε έγγραφο που διατίθεται από συμβαλλόμενα μέρη για συνεδριάσεις της Επιτροπής.
ΑΡΘΡΟ XX
Τεχνική αρωγή
Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να προάγουν την παροχή τεχνικής αρωγής σε συμβαλλόμενα μέρη, ιδίως αυτά που είναι αναπτυσσόμενα συμβαλλόμενα μέρη, είτε διμερώς είτε μέσω των κατάλληλων διεθνών οργανισμών, με σκοπό να διευκολύνουν την εφαρμογή της παρούσας Σύμβασης.
ΑΡΘΡΟ XXI
Τροποποίηση
1. Κάθε πρόταση από συμβαλλόμενο μέρος για την τροποποίηση της παρούσας Σύμβασης θα αποστέλλεται στο Γενικό Διευθυντή του FAO.
2. Κάθε προτεινόμενη τροποποίηση της παρούσας Σύμβασης που λαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του FAO από συμβαλλόμενο μέρος θα παρουσιάζεται σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για έγκριση και, αν η τροποποίηση αφορά σημαντικές τεχνικές αλλαγές ή επιβάλλει πρόσθετες υποχρεώσεις στα συμβαλλόμενα μέρη, θα μελετάται από συμβουλευτική επιτροπή ειδικών η οποία θα συγκαλείται από τον FAO πριν από την Επιτροπή.
3. Γνωστοποίηση για κάθε προτεινόμενη τροποποίηση της παρούσας Σύμβασης, εκτός των τροποποιήσεων του Παραρτήματος, θα αποστέλλεται στα συμβαλλόμενα μέρη από το Γενικό Διευθυντή του FAO το αργότερο μαζί με την αποστολή της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Επιτροπής στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα.
4. Κάθε προτεινόμενη τροποποίηση της παρούσας Σύμβασης απαιτεί την έγκριση της Επιτροπής και θα τίθεται σε ισχύ τριάντα ημέρες μετά την αποδοχή από τα δύο τρίτα των συμβαλλόμενων μερών. Για το σκοπό του παρόντος Άρθρου, κείμενο που κατέθεσε οργανισμός-μέλος του FAO δεν θα υπολογίζεται ως πρόσθετο αυτών που κατέθεσαν τα κράτη-μέλη του εν λόγω οργανισμού.
5. Οι τροποποιήσεις που αφορούν νέες υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, ωστόσο, θα τίθενται σε ισχύ για κάθε συμβαλλόμενο μέρος μόνο αν τις αποδεχθούν, τριάντα ημέρες μετά την αποδοχή αυτή. Τα κείμενα αποδοχής των τροποποιήσεων που αφορούν νέες υποχρεώσεις θα κατατίθενται στο Γενικό Διευθυντή του FAO, ο οποίος θα ενημερώνει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη για την παραλαβή της αποδοχής και τη θέση σε ισχύ των τροποποιήσεων.
6. Οι προτάσεις για τροποποιήσεις των υποδειγμάτων φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών που παρατίθενται στο Παράρτημα της παρούσας Σύμβασης θα αποστέλλονται στο Γραμματέα και θα μελετώνται για έγκριση από την Επιτροπή. Οι εγκεκριμένες τροποποιήσεις των υποδειγμάτων φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών που παρατίθενται στο Παράρτημα της παρούσας Σύμβασης θα τίθενται σε ισχύ ενενήντα ημέρες μετά τη γνωστοποίησή τους στα συμβαλλόμενα μέρη από το Γραμματέα.
7. Για περίοδο έως δώδεκα μηνών από τη θέση σε ισχύ τροποποίησης των υποδειγμάτων φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών που παρατίθενται στο Παράρτημα της παρούσας Σύμβασης, η προηγούμενη έκδοση των φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών θα είναι νομικά έγκυρη για το σκοπό της παρούσας Σύμβασης.
ΑΡΘΡΟ XXII
Θέση σε ισχύ
Μόλις επικυρωθεί η παρούσα Σύμβαση από τρία υπογράφοντα κράτη, θα τεθεί σε ισχύ μεταξύ τους. Θα τεθεί σε ισχύ για κάθε κράτος ή οργανισμό-μέλος του FAO που θα την επικυρώσει ή θα προσχωρήσει εφεξής από την ημερομηνία κατάθεσης του κειμένου επικύρωσης ή προσχώρησης.
ΑΡΘΡΟ XXIII
Καταγγελία
1. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωστοποιήσει καταγγελία της παρούσας Σύμβασης με γνωστοποίηση που απευθύνεται στο Γενικό Διευθυντή του FAO. Ο Γενικός Διευθυντής θα ενημερώσει αμέσως όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
2. Η καταγγελία θα τεθεί σε ισχύ ένα έτος μετά την ημερομηνία παραλαβής της γνωστοποίησης από το Γενικό Διευθυντή του FAO.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Υπόδειγμα Φυτοϋγειονομικού Πιστοποιητικού
Αριθμός………. Οργανισμός Προστασίας Φυτών……………………….. ΠΡΟΣ: Οργανισμό Προστασίας Φυτών……………………
Ι. Περιγραφή Αποστολής
Όνομα και διεύθυνση εξαγωγέα:………………………. Δηλωμένο όνομα και διεύθυνση παραλήπτη:……………… Αριθμός και περιγραφή δεμάτων:……………………… Διακριτικά σημάδια:……………………………….. Τόπος προέλευσης:…………………………………. Δηλωμένο μέσο μεταφοράς:…………………………… Δηλωμένο σημείο εισόδου:…………………………… Ονομασία προϊόντος και δηλωμένη ποσότητα:……………. Βοτανική ονομασία φυτών:……………………………
Δια του παρόντος πιστοποιείται ότι τα φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα ρυθμιζόμενα είδη που περιγράφονται στο παρόν επιθεωρήθηκαν και/ή υποβλήθηκαν σε δοκιμές σύμφωνα με τις κατάλληλες επίσημες διαδικασίες και θεωρούνται απαλλαγμένα από τους απομονωμένους επιβλαβείς οργανισμούς που προσδιορίζει το συμβαλλόμενο μέρος εισαγωγής και συμμορφούμενα προς τις τρέχουσες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις του συμβαλλόμενου μέρους εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για ρυθμιζόμενους μη απομονωμένους επιβλαβείς οργανισμούς.
Θεωρούνται πρακτικώς απαλλαγμένα από άλλους επιβλαβείς οργανισμούς.*
* Προαιρετική ρήτρα.
II. Πρόσθετη Δήλωση
III. Επεξεργασία Αποπαρασίτωσης και/ή Απολύμανσης
Ημερομηνία………………Επεξεργασία…………….. Χημική ουσία (δραστικό συστατικό)………………….. Διάρκεια και θερμοκρασία………………………….. Συγκέντρωση……………………………………… Πρόσθετες πληροφορίες……………………………..
Τόπος έκδοσης……………. (Σφραγίδα Οργανισμού)
Όνομα εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου……………………
Ημερομηνία……………………………………….
(Υπογραφή) ………………………………………………..
Καμία οικονομική ευθύνη σε σχέση με το παρόν πιστοποιητικό δεν φέρει ο (όνομα Οργανισμού Προστασίας Φυτών) ή οποιοσδήποτε υπάλληλος ή εκπρόσωπος αυτού.*
* Προαιρετική ρήτρα.
Υπόδειγμα Φυτοϋγειονομικού Πιστοποιητικού Επανεξαγωγής
Αριθμός………………
Οργανισμός Προστασίας Φυτών……………………….. (συμβαλλόμενο μέρος επανεξαγωγής) ΠΡΟΣ: Οργανισμό Προστασίας Φυτών…………………… (συμβαλλόμενο μέρος εισαγωγής)
Ι. Περιγραφή Αποστολής
Όνομα και διεύθυνση εξαγωγέα:………………………. Δηλωμένο όνομα και διεύθυνση παραλήπτη:……………… Αριθμός και περιγραφή δεμάτων:……………………… Διακριτικά σημάδια:……………………………….. Τόπος προέλευσης:…………………………………. Δηλωμένο μέσο μεταφοράς:…………………………… Δηλωμένο σημείο εισόδου:…………………………… Ονομασία προϊόντος και δηλωμένη ποσότητα:……………. Βοτανική ονομασία φυτών:……………………………
Δια του παρόντος πιστοποιείται ότι τα φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα ρυθμιζόμενα είδη που περιγράφονται ανωτέρω………….εισήχθησαν στο (συμβαλλόμενο μέρος επανεξαγωγής)………..από ……….(συμβαλλόμενο μέρος προέλευσης), και καλύπτονται από το Φυτοϋγειονομικό Πιστοποιητικό με αριθμό ……………το πρωτότυπο………επικυρωμένο αντίγραφο…….. του οποίου επισυνάπτεται στο παρόν πιστοποιητικό. Ότι συσκευάστηκαν………….. ανασυσκευάστηκαν στα αρχικά νέα κιβώτια. Ότι βάσει του πρωτότυπου φυτοΰγειονομικού πιστοποιητικού και πρόσθετης επιθεώρησης ………….. θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τις τρέχουσες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις του συμβαλλόμενου μέρους εισαγωγής, και ότι στη διάρκεια της αποθήκευσης σε ………..(συμβαλλόμενο μέρος επανεξαγωγής), η αποστολή δεν υπέστη κίνδυνο παρασίτωσης ή μόλυνσης.
II. Πρόσθετη Δήλωση
III. Επεξεργασία Αποπαρασίτωσης και/ή Απολύμανσης
Ημερομηνία……………….Επεξεργασία…………….. Χημική ουσία (δραστικό συστατικό)…………………… Διάρκεια και θερμοκρασία…………………………… Συγκέντρωση………………………………………. Πρόσθετες πληροφορίες……………………………… Τόπος έκδοσης……………. (Σφραγίδα Οργανισμού)
Όνομα εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου……………………. Ημερομηνία………………………………………..
(Υπογραφή) ………………………………………………….
Καμία οικονομική ευθύνη σε σχέση με το παρόν πιστοποιητικό δεν φέρει ο (όνομα Οργανικού Προστασίας Φυτών) ή οποιοσδήποτε υπάλληλος ή εκπρόσωπος αυτού.**
**Προαιρετική ρήτρα.
Οι τροποποιήσεις που αναφέρονται στο άρθρο XXI παράγραφος 5 της Σύμβασης γίνονται σύμφωνα με τις συνταγματικές διαδικασίες.
Επίσημος Εθνικός Οργανισμός Προστασίας Φυτών
Επίσημος εθνικός οργανισμός προστασίας φυτών για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Προστασίας Φυτών του παρόντος νόμου ορίζεται η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 24 Ν.4039/2012,ΦΕΚ Α 15/2.2.2012
1. Για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Προστασίας Φυτών, η οποία κυρώθηκε με τον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2147/1952 (Α 155), όπως ισχύει, και τα εκτελεστικά αυτού διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.
2. Με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 24 Ν.4039/2012,ΦΕΚ Α 15/2.2.2012 τροποποιήθηκε με το άρθρο 42 Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 24 Ν.4039/2012,ΦΕΚ Α 15/2.2.2012
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Σύμβασης που κυρώνεται με την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου XXII αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2006
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2006
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ