ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘΜ. 3478 ΦΕΚ Α 151/19.7.2006

Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στους τομείς Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, στους τομείς Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου, που υπεγράφη στο Κάιρο στις 7 Μαΐου 2006 και του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο είναι στην αγγλική γλώσσα και έχει ως εξής:
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στους τομείς Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου.
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου (στο εξής αναφερόμενα ως Μέρος ή Μέρη).
Μνημονεύοντας τη Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στις 24 Φεβρουαρίου 1986 σχετικά με την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών,
Αναγνωρίζοντας ότι η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου είναι μέλη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) της 10ης Δεκεμβρίου 1982,
Μνημονεύοντας τη συνεργασία τους μέσω της συμμετοχής τους στην Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία,
Υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό και την τήρηση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου,
Προτιθέμενα να διευρύνουν την συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας με στόχο την περαιτέρω συνεργασία τους στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου,
Αναγνωρίζοντας την υπ` αριθμ. 1229/2003/ΕΚ απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.
Συμφώνησαν ως εξής:
Άρθρο 1
Αντικείμενο του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου για τη βάση της κοινής συνεργασίας μεταξύ των Μερών στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως επίσης, στον τομέα της έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε αυτά τα πεδία.
Άρθρο 2
Τα Μέρη θα εκτιμήσουν και θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα πώλησης και μεταφοράς, μέσω αγωγών, Αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα μελετήσουν τους σχετικούς όρους.
Τα Μέρη θα διευρύνουν επίσης την συνεργασία που έχουν στον τομέα εξαγωγής αιγυπτιακού φυσικού αερίου και στη μορφή συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και θα εφαρμόσουν τα ειδικότερα αναπτυξιακά σχέδια.
Άρθρο 3
Τα Μέρη θα συζητήσουν και θα αξιολογήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αγορά αιγυπτιακού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε ανταγωνιστική βάση.
Άρθρο 4
Τα Μέρη θα ανταλλάξουν σχετικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες σε αυτά ή να τα βοηθήσουν να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τους ανωτέρω αναφερόμενους στόχους.
Άρθρο 5
Τα Μέρη θα συστήσουν μια Μικτή Επιτροπή με σκοπό να εξετάσει τους ανωτέρω, αναφερόμενους στα άρθρα 1,2 και 3, στόχους και θα επιλέξουν οποιαδήποτε δυνατότητα με την οποία επιτυγχάνονται τα ενδιαφέροντα αμφοτέρων των Μερών. Η Μικτή Επιτροπή θα συναντά ται στην Αθήνα ή στο Κάιρο, τόπος που θα αποφασίζεται δια της διπλωματικής οδού. Η πρώτη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής θα λάβει χώρα εντός δύο (2) μηνών από την ημέρα που το παρόν Μνημόνιο τεθεί σε ισχύ. Η Επιτροπή θα υποβάλει τα συμπεράσματα της μελέτης της στις αρμόδιες να αποφασίσουν αρχές.
Άρθρο 6
Το Μνημόνιο δεν συνιστά για κανένα από τα Μέρη οποιαδήποτε υποχρέωση πώλησης, αγοράς ή μεταφοράς.
Άρθρο 7
Το Μνημόνιο έχει ισχύ δύο (2) έτη, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ και μπορεί η ισχύς του να παύσει πριν τη διετία μετά από αίτηση οποιουδήποτε Μέρους υπό την προϋπόθεση της κοινής έγγραφης συμφωνίας και των δύο Μερών.
Υπεγράφη στο Κάιρο στις 7 Μαΐου 2006, σε δύο πρωτότυπα, το καθένα στην Αγγλική.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Ο Υπουργός
της Ελληνικής της Αραβικής
Δημοκρατίας Δημοκρατίας της Αιγύπτου
Δημήτρης Σιούφας ΣαχέμΦάχμυ

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 19 Ιουλίου 2006
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ