ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3381 (ΦΕΚ Α΄206 19.8.2005)

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Λιβάνου για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Λιβάνου για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, που υπογράφηκε στη Βηρυτό στις 21 Ιανουαρίου 2004, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Λιβάνου, αποκαλούμενες εφεξής ως “τα Συμβαλλόμένα Μέρη”,
Επιθυμώντας να εδραιώσουν τις φιλικές τους σχέσεις και να προωθήσουν την καλύτερη γνωριμία με την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά καθώς και τους φυσικούς πόρους, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Λιβάνου,
Γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του τουρισμού για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, της καλής θέλησης και τών φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών.
Έχοντας υπόψη τις Διατάξεις και Συστάσεις της Διακήρυξης της Μανίλας για τον Παγκόσμιο Τουρισμό (1980) και τις Αρχές της Διακήρυξης της Χάγης για τον Τουρισμό (1989), συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Στο πλαίσιο της παρούσας Συμφωνίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα προσπαθήσουν να προωθήσουν και νά εντείνουν τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού επί τη βάσει του αμοιβαίου οφέλους και των ίσων δικαιωμάτων και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς τους, καθώς και τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες έχουν προσχωρήσει.
Άρθρο 2
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επιδιώξουν να ενθαρρύνουν και να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και Λιβανικών τουριστικών ενώσεων, ταξιδιωτικών γραφείων καθώς και άλλων οργανισμών, επιχειρήσεων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, με σκοπό την προώθηση των τουριστικών ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανταλλαγή εξειδικευμένων ομάδων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αθλητικές συναντήσεις και φεστιβάλ, καθώς και σε εκθέσεις, σεμινάρια και συνέδρια που έχουν, σχέση με τον τουρισμό.
Άρθρο 3
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν την τουριστική κίνηση μεταξύ των χωρών τους σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς τους και χωρίς να θίγονται οι διεθνείς τους υποχρεώσεις.
Άρθρο 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρηθα επιδιώξουν να ενθαρρύνουν, σύμφωνα με την εσωτερική νομοθεσία που ισχύει σε κάθε μια από τις δύο χώρες, τις επενδύσεις από Έλληνες και Λιβανέζους επιχειρηματίες, καθώς και τις μικτές επιχειρήσεις στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους.

Άρθρο 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων και πληροφοριών στον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των:
Εθνικών νόμων και κανονισμών που διέπουν την τουριστική δραστηριότητα και στις δύο χώρες,
Εθνικής νομοθεσίας για την προστασία και διαφύλαξη των πολιτιστικών και φυσικών πόρων που αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών,
Τουριστικών θέρετρων και στις δύο χώρες,
Εμπειρίας στον τομέα της διαχείρισης ξενοδοχείων και άλλων μορφών τουριστικών καταλυμάτων,
Πληροφοριακών, διαφημιστικών και άλλων υλικών προβολής, σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς.
Άρθρο 6
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα εξετάσουν όλες τις δυνατές μορφές συνεργασίας στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού πού απασχολείται στον τουριστικό τομέα και θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και άλλων οργανισμών των χωρών τους, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Άρθρο 7
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία των εθνικών τους υπηρεσιών τουρισμού μέσα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών, των οποίων και τα δύο είναι μέλη.
Άρθρο 8
Το κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα δύναται να εγκαθιδρύσει στο έδαφος του άλλου Μέρους, ένα εθνικό γραφείο τουριστικών πληροφοριών, το οποίο δεν θα διεξάγει εμπορικές δραστηριότητες και η λειτουργία του οποίου θα ρυθμίζεται από μια ειδική συμφωνία που θα συναφθεί γι αυτό το σκοπό και η οποία θα εκπονηθεί από τις αρμόδιες αρχές τών δύο χωρών.
Άρθρο 9
Συγκροτείται μια Μικτή Επιτροπή με σκοπό το συντονισμό των δύο Μερών, την παρακολούθηση της υλοποίησης της παρούσας συμφωνίας και την εξέταση των προτάσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.
Οι εισηγήσεις της Μικτής Επιτροπής θα μπορούν να λαμβάνουν τη μορφή Πρωτοκόλλων, τα οποία θα υποβάλλονται για εξέταση στις αρμόδιες αρχές των χωρών των Συμβάλλομενων Μερών. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα δύνανται να καλούν για να συμμετάσχουν σε αυτήν, τους εκπροσώπους και εμπειρογνώμονές τους τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τουριστικό τομέα.
Οι συναντήσεις της Μικτής Επιτροπής θα πραγματοποιούνται εναλλάξ σε κάθε μία από τις δύο χώρες σε χρόνο που θα συμφωνείται από τα Συμβαλλόμενα Μέρη.
Κάθε συνάντηση θα προεδρεύεταιαπο τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της χώρας στην οποία πραγματοποιείται.
Οι συστάσεις της Μικτής Επιτροπής θα εφαρμόζονται μετά την έγκριση των σχετικών Πρωτοκόλλων από τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών.
Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών θα ενημερώνουν ο ένας τον άλλον, κατά τις συναντήσεις της Μικτής Επιτροπής για την έκβαση αυτών των συστάσεων.
Άρθρο 10
Σχετικό: ΑΝΑΚ.του ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 0544/ΑΣ 735/Μ.5613 (ΦΕΚ Α 236/2005) η παρούσα Συμφωνία, σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος, τέθηκε σε ισχύ την 21 Σεπτεμβρίου 2005.
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία κατά την οποία και τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα έχουν γνωστοποιήσει το ένα στο άλλο, δια της διπλωματικής οδού, την ολοκλήρωση των νομικών διατυπώσεων που απαιτούνται σε κάθε χώρα για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.
Κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας Συμφωνίας, η Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας μεταξύ του Βασιλείου της Έλλάδος και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, που είχε υπογραφεί στην Αθήνα, την 9η Απριλίου 1970, θα τερματισθεί.
Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ επί (5) χρόνια και στο εξής θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε φορά για πρόσθετες πενταετείς περιόδους, εκτός αν καταγγελθεί με γνωστοποίηση από ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη τουλάχιστον έξη (6) μήνες πριν από την εκπνοή της κάθε περιόδου.
Ωστόσο, ο τερματισμός της παρούσας Συμφωνίας δεν θα επηρεάσει τα έργα, τα προγράμματα και οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες υπό εκτέλεση, που θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν πλήρως, εκτός αν αποφασισθεί διαφορετικά από τα Συμβαλλόμενα Μέρη.
Έγινε στη Βηρυττό, την 21η Ιανουαρίου σε δύο αντίτυπα το καθένα στην Ελληνική, Αραβική και Αγγλική γλώσσα και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση απόκλισης ως προς την ερμηνεία θα υπερισχύει το Αγγλικό κείμενο.
Για την Κυβέρνηση της Για την Κυβέρνηση της
Ελληνικής Δημοκρατίας Δημοκρατίας του Λιβάνου
(Υπογραφή) (Υπογραφή)

Τα Πρωτόκολλα, τα οποία καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του άρθρου 9 της Συμφωνίας, εγκρίνονται με κοινή απόφαση των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της δε Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋπολ θέσεων του άρθρου 10 εδάφιο πρώτο αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Ιωάννινα, 16 Αυγούστου 2005

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ Δ.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 18 Αυγούστου 2005

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ