ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ.3370 (ΦΕΚ Α΄ 176/11.7.2005)
Οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 1
Η δημόσια υγεία είναι επένδυση για τη διατήρηση και βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας. Ως δημόσια υγεία ορίζεται το σύνολο των οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποβλέπουν στην πρόληψη νοσημάτων, στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η δημόσια υγεία έχει χαρακτήρα πολυτομεακό, απευθύνεται κυρίως σε πληθυσμούς και κοινότητες και, ως έννοια, είναι ευρύτερη της υγιεινής και της πρόληψης ή της κοινωνικής ιατρικής ή της ιατρικής στη δημόσια υγεία. Η δημόσια υγεία περιλαμβάνει διατομεακές δραστηριότητες και ασκείται με διεπιστημονική μεθοδολογία και προσέγγιση. Η δημόσια υγεία είναι, πρωτίστως, άσκηση δημόσιας πολιτικής και γίνεται με την ευθύνη του κράτους.
Άρθρο 2
Στενά συνδεδεμένες με την έννοια της δημόσιας υγείας είναι οι έννοιες της ανάπτυξης και προαγωγής της υγείας, της εκτίμησης των επιπτώσεων στην υγεία διαφόρων πολιτικών και προγραμμάτων, της διαχείρισης του κινδύνου για την υγεία, της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών και των συνθηκών διαβίωσης, καθώς και των προτεραιοτήτων για την υγεία. Στην ευρύτερη έννοια της δημόσιας υγείας περιλαμβάνονται, επίσης, ο σχεδιασμός και η αποτίμηση των υπηρεσιών υγείας, καθώς και η κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση των υγειονομικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων. Δράσεις που σχετίζονται με την κοινωνική φροντίδα και τις ειδικές ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που ζουν σε μειονεκτικές, κοινωνικά, συνθήκες, όπως η φτώχεια, η ανεργία, το γήρας, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η απουσία εισοδήματος, και η προσπάθεια άμβλυνσης των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην υγεία, περιέχονται στην ευρύτερη έννοια της δημόσιας υγείας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 3
Η δημόσια υγεία περιλαμβάνει ευρύτατες λειτουργίες και δράσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι:
(α) Η παρακολούθηση και εκτίμηση της υγείας του πληθυσμού και των βιολογικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που την επηρεάζουν.
(β) Η προστασία και προαγωγή της υγείας και η πρόληψη των νοσημάτων.
(γ) Ο έλεγχος και η αποτελεσματική διαχείριση των λοιμωδών νοσημάτων και των άλλων νοσημάτων υψηλού κινδύνου και επιπολασμού.
(δ) Η προάσπιση των αναγκών υγείας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
(ε) Η αντιμετώπιση των έκτακτων και αναδυόμενων κινδύνων και των απρόβλεπτων συνθηκών και συμβάντων από φυσικά ή άλλα αίτια.
(στ) Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία.
(ζ) Η εκτίμηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και η ανάπτυξη μέτρων βελτίωσης τους.
(η) Η εκτίμηση των συνεπειών στη δημόσια υγεία από τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, της βιολογίας και της γενετικής.
(θ) Η ανάπτυξη πολιτικών που προάγουν την υγεία και τη βιωσιμότητα και η διατήρηση, βελτίωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας.
Άρθρο 4
Η δημόσια υγεία ασκείται από την κεντρική και την περιφερειακή διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τις μονάδες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, στην κοινότητα και στους χώρους ομαδικής διαβίωσης και εργασίας και, γενικά, σε κάθε χώρο κοινωνικής δραστηριότητας. Οι παρεμβάσεις της δημόσιας υγείας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και ασκούνται με βάση τους κανόνες της βιοηθικής και της ιατρικής δεοντολογίας.
Άρθρο 5
Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας παρέχονται από ειδικούς επιστήμονες που ανήκουν στο Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας και έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία. Στο Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας συμμετέχουν επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο των επιστημών της υγείας, του περιβάλλοντος, της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών και οικονομικών επιστημών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 6
Οι πολιτικές και οι στρατηγικές δημόσιας υγείας διαμορφώνονται σύμφωνα με τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ισότητας και βασίζονται στις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Στη διατομεακή συνεργασία σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στο σχεδιασμό και στις εφαρμογές σε πληθυσμιακή βάση, στη δημιουργία ενιαίων διατομεακών πολιτικών και προγραμμάτων.
2) Στη διεπιστημονική προσέγγιση και στις παρεμβάσεις στους καθημερινούς χώρους ζωής και εργασίας και στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη.
3) Στη χρησιμοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων παρεμβάσεων με καθορισμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
4) Στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού και στον αποτελεσματικό έλεγχο και στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου.
5) Στην προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας, στην άρση των ανισοτήτων, την ικανοποίηση των αναγκών των φτωχών και των ευπαθών ομάδων και στην προαγωγή υγιών τρόπων ζωής.
Άρθρο 7
Η Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία διαμορφώνεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6 και αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού.
Ειδικότερα, η Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία:
α) καθορίζει τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους της δημόσιας υγείας,
β) περιγράφει τις δράσεις και τις παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής,
γ) προσδιορίζει τους φορείς, τους τομείς και τα επίπεδα της διοίκησης που έχουν την ευθύνη για την πολυτομεακή και διατομεακή εφαρμογή αυτής και τη διεπιστημονική και τεκμηριωμένη προσέγγιση,
δ) δεσμεύει όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς της δημόσιας υγείας.
Άρθρο 8
Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία:
1) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, ιεραρχούνται οι προτεραιότητες για την πολιτική δημόσιας υγείας και διαμορφώνεται τετραετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη δημόσια υγεία, το οποίο υποβάλλεται στο Κοινοβούλιο. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη δημόσια υγεία καθορίζει τις δράσεις και τα προγράμματα, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική για την περιφερειακή διοίκηση και την αυτοδιοίκηση. Οι απαιτούμενες πιστώσεις για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης εγγράφονται κατ` έτος σε ειδικό φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
2) Καθιερώνεται η αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία για πολιτικές και προγράμματα μείζονος έκτασης, όταν ζητηθεί από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. προτείνει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ικανότητας και της τεχνογνωσίας για τη δημιουργία μηχανισμού στον τομέα της αξιολόγησης των επιπτώσεων στην υγεία.
3) Οι υπηρεσίες και οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που χαρακτηρίζονται ως Εθνικά Προγράμματα Δημόσιας Υγείας, μετά από εισήγηση του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. και απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρέχονται δωρεάν από τους αρμόδιους ιατροασφαλιστικούς φορείς ή άλλες εντεταλμένες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ενεργητικής ανοσοποίησης του πληθυσμού, του προσυμπτωματικού ελέγχου κατά φύλο και ηλικία, καθώς και των προγραμμάτων ελέγχου μειζόνων παραγόντων κινδύνου.
4) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από εισήγηση του Ε.ΣΥ.Δ.Υ, καθορίζονται, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, των οποίων η εφαρμογή είναι υποχρεωτική για τις περιφέρειες και τις αυτοδιοικήσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και οι Νομαρχιακές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας υποχρεούνται σε ετήσια αναφορά πεπραγμένων, η οποία υποβάλλεται στη Διεύθυνση Συντονισμού και Συνεργασίας με τις Περιφέρειες και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
5) Όλοι οι φορείς άσκησης περιφερειακής, νομαρχιακής και τοπικής δράσης στη δημόσια υγεία υποχρεούνται σε ετήσια αναφορά για την υγεία του πληθυσμού και τις υπηρεσίες υγείας της εμβέλειας τους, η οποία υποβάλλεται στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
6) Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υποχρεούνται να διενεργούν υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς ελέγχους και να αποστέλλουν τα αποτελέσματα τους, σε ηλεκτρονική μορφή, στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
7) Προωθούνται και υποστηρίζονται δράσεις, στο επίπεδο της κοινότητας, και παρέχονται κίνητρα σε δίκτυα δημόσιας υγείας και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την υλοποίηση τους
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 9
Οι Βασικές οργανωτικές δομές της δημόσιας υγείας είναι:
(α) Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
(β) Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
(γ) Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας.
(δ) Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
(ε) Οι Υπηρεσίες, οι Οργανισμοί και οι άλλοι φορείς, που προσφέρουν υπηρεσίες στον τομέα της δημόσιας υγείας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 10
Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνιστάται και λειτουργεί Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, η οποία υπάγεται στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει ως αποστολή την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Άρθρο 11
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει την ακόλουθη αποστολή:
1) Την καθοδήγηση και υποστήριξη του συστήματος δημόσιας υγείας.
2) Τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη δημιουργία ενός ισχυρού και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας υγείας.
3) Την επίβλεψη και την καθοδήγηση δημιουργίας νέων οργανισμών ή επέκτασης των υφιστάμενων οργανισμών και υπηρεσιών στη δημόσια υγεία.
4) Την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με τις υπηρεσίες περίθαλψης και φροντίδας για θέματα δημόσιας υγείας.
5) Τη συνεργασία με άλλα Υπουργεία για την ανάπτυξη διατομεακών πολιτικών και προγραμμάτων για τη δημόσια υγεία.
6) Τη συνεργασία με τους Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας για την προώθηση και βελτίωση των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία.
Άρθρο 12
1. Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνιστάται θέση Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας με βαθμό 1ο της κατηγορίας Ειδικών Θέσεων. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας εισηγείται για τη χάραξη και την εφαρμογή της κυβερνητικής επιλογής στον τομέα της δημόσιας υγείας.
2. Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας συνιστώνται οι ακόλουθες θέσεις μόνιμων υπαλλήλων:
Α. Κατηγορία ΠΕ:
α) Κλάδος ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., θέσεις τρεις.
β) Κλάδος Π Ε Διοικητικός Οικονομικός, θέσεις δύο.
Β. Κατηγορία ΤΕ:
α) Κλάδος ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγιεινής, θέση μία.
β) Κλάδος ΤΕ Επισκεπτών Επισκεπτριών Υγείας, θέση μία.
γ) Κλάδος ΤΕ Διοικητικός Λογιστικός, θέσεις πέντε.
3. Οι ανωτέρω θέσεις καλύπτονται με μετακίνηση προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με απόσπαση προσωπικού που υπηρετεί σε Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύονται από αυτό. Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από αίτηση του υπαλλήλου, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 13
1. Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι αρμόδια για την υλοποίηση μέτρων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, τον έλεγχο των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και την παρακολούθηση και εποπτεία της εφαρμογής των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας.
2. Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Καταρτίζει εισηγήσεις για τη δημιουργία πολιτικών και στρατηγικών δημόσιας υγείας.
β) Συνεργάζεται στενά με το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. για την ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.
γ) Συντονίζει τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή των πολιτικών δημόσιας υγείας.
δ) Συνεργάζεται με το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. και το Κέντρο Επιχειρήσεων Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (Κ.ΕΠΙΧ. Σ.Ο.Τ.Υ.) στη διαχείριση του κινδύνου και στη λήψη αποφάσεων ταχείας αντίδρασης και εφαρμογής κατάλληλων μέτρων, με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και τα αποτελέσματα αξιολόγησης του κινδύνου από τους αρμόδιους φορείς.
ε) Τηρεί Μητρώο Λειτουργών Δημόσιας Υγείας και Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.
στ) Εφοδιάζει τους υπαλλήλους που ασκούν υγειονομικούς ελέγχους με τα απαραίτητα έγγραφα για την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης, το περιεχόμενο και ο τύπος των ανωτέρω εγγράφων.
3. Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής συγκροτείται από τις παρακάτω Διευθύνσεις:
α. Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής.
β. Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος.
γ. Διεύθυνση Συντονισμού και Συνεργασίας με τους Ογανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού.
δ. Διεύθυνση Στοματικής Υγείας.
ε. Διεύθυνση Διατροφής.
στ. Διεύθυνση Εξαρτήσεων.
ζ. Διεύθυνση Ανάπτυξης Αθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία.
η. Διεύθυνση “Αθλησης για όλους”.
θ. Διεύθυνση Υποστήριξης Αθλησης και Διατροφής.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 παρ.2 Ν.3918/2011, ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
4. Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει τα Δίκτυα Δημόσιας Υγείας (Δ.Δ.Υ.). Ως Δ.Δ.Υ. ορίζονται τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι άλλες μονάδες υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν ως αντικείμενο την επιστημονική παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση ενός νοσήματος ή παράγοντα κινδύνου ή απειλής με υψηλή προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Οι ανωτέρω φορείς αναγνωρίζονται ως Δ.Δ.Υ. με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Δ.Σ. του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
5. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής συγκροτείται από τα εξής Τμήματα που έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Επιδημιολογίας Νοσημάτων, με τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο στοιχείο α` της παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`).
β. Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, με τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο στοιχείο β` της παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`), πλην των αρμοδιοτήτων με τους αριθμούς 16, 17, 18, 19, 20 και 31.
γ. Τμήμα Υγειονομικών Κανονισμών Δημόσιας Υγείας, με τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο στοιχείο γ` της παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`).
δ. Τμήμα Ιατρικής της Εργασίας, με τις αρμοδιότητες που ορίζονται στους αριθμούς 16, 17, 18, 19, 20 και 31 του στοιχείου β` της παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`) και στο στοιχείο β` της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α`).
ε. Τμήμα Σχολικής Υγείας, με τις αρμοδιότητες που ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α`).
Της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής και των Τμημάτων Επιδημιολογίας Νοσημάτων (α), Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας (β) και Υγειονομικών Κανονισμών Δημόσιας Υγείας (γ) προΐστανται υπάλληλοι συμφώνως προς το άρθρο 117 του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`). Του Τμήματος Ιατρικής της Εργασίας (δ) προΐσταται ιατρός του κλάδου ΠΕ ιατρών ειδικοτήτων με την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας και επί ελλείψει αυτού, ιατρός του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων. Του Τμήματος Σχολικής Υγείας (ε) προΐσταται ιατρός δημόσιας υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων, με βαθμό Διευθυντή ή Α`. Η στελέχωση των Τμημάτων Επιδημιολογίας Νοσημάτων (α), Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας (β) και Υγειονομικών Κανονισμών Δημόσιας Υγείας (γ) ορίζεται στο “Παράρτημα Σύνθεσης Υπηρεσιακών Μονάδων (Π.Σ.Υ.Μ.) σε θέσεις προσωπικού Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας” του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`). Το Τμήμα Ιατρικής της Εργασίας (δ) στελεχώνεται από υπαλλήλους: ιατρό του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων (1 υπάλληλος), ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (2 υπάλληλοι), ΤΕ Επισκεπτών Υγείας (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος) και ΤΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος). Το Τμήμα Σχολικής Υγείας (ε) στελεχώνεται από υπαλλήλους: ιατρό του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων (2 υπάλληλοι), ΠΕ Ψυχολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Παιδαγωγικής (2 υπάλληλοι), ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών (1 υπάλληλος), ΤΕ Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας (1 υπάλληλος) και ΔΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος).
Σημ.: όπως προστάθηκε με το άρθρο 50 παρ.3 Ν.3918/2011, ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
6. Η διάρθρωση της Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος σε Τμήματα και οι αρμοδιότητες αυτών ορίζονται στο άρθρο 11 του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`). Οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης και των Τμημάτων αυτής ορίζονται συμφώνως προς το άρθρο 117 του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`). Ο τρόπος στελέχωσης των Τμημάτων ορίζεται στο “Παράρτημα Σύνθεσης Υπηρεσιακών Μονάδων (Π.Σ.Υ.Μ.) σε θέσεις προσωπικού Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας” του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`).
Σημ.: όπως προστάθηκε με το άρθρο 50 παρ.3 Ν.3918/2011, ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
7. Η Διεύθυνση Συντονισμού και Συνεργασίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού συγκροτείται από τα εξής Τμήματα που έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Προγραμματισμού, Εποπτείας, Αξιολόγησης και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) το σχεδιασμό και την χάραξη προτεραιοτήτων, την εποπτεία, τον συντονισμό και την αξιολόγηση των δράσεων και των προγραμμάτων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για την συνεχή προαγωγή και βελτίωση της δημόσιας υγείας.
ββ) τη συνεργασία, τον συντονισμό και την υποστήριξη των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για θέματα δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής και την συνεργασία με τις λοιπές Διευθύνσεις του Υπουργείου.
γγ) τη σταθερή καταγραφή και τη συνεχή παρακολούθηση του παραγόμενου έργου των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
δδ) την αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βάσει συγκεκριμένων στόχων.
εε) την υποστήριξη προληπτικών προγραμμάτων των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
στστ) την εισήγηση προγραμμάτων για την εκπαίδευση, την μετεκπαίδευση και την συνεχιζόμενη κατάρτιση των λειτουργών δημόσιας υγείας.
ζζ) την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων για ζητήματα δημόσιας υγείας.
ηη) την επεξεργασία εισηγήσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε διεθνείς συναντήσεις και οργανισμούς σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.
β. Τμήμα Χάρτη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) τη σύνταξη του Χάρτη Υγείας της Χώρας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 του ν. 3172/2003 “Οργάνωση – Εκσυγχρονισμός Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και λοιπές διατάξεις” (ΦΕΚ 197 Α`),
ββ) την καταγραφή και μέτρηση του επιπέδου υγείας των πολιτών,
γγ) την εκτίμηση της επάρκειας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο εκείνες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όσο και εκείνες που παρέχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις,
δδ) την καταγραφή και παρακολούθηση των δημογραφικών και πρωτογενών επιδημιολογικών στοιχείων, των στοιχείων για τους ανθρώπινους και τους υλικούς πόρους υγείας, των στοιχείων για την χρήση των υπηρεσιών υγείας, των στοιχείων για το κόστος των υπηρεσιών υγείας, των στοιχείων για την λειτουργία του συστήματος υγείας σε περιφερειακή βάση, καθώς και γενικότερων στοιχείων που σχετίζονται με το επίπεδο υγείας των πολιτών (όπως είναι τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα των περιοχών αναφοράς).
γ. Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων Τομέα Δημόσιας Υγείας, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) την υποβολή εισηγήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δομών δημόσιας υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την στελέχωση αυτών με λειτουργούς δημόσιας υγείας, εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας και άλλο προσωπικό,
ββ) την τήρηση μητρώου λειτουργών δημόσιας υγείας και μητρώου εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας,
γγ) το συντονισμό των φορέων (περιφερειακές διευθύνσεις δημόσιας υγείας της αποκεντρωμένης διοίκησης, υπηρεσίες δημόσιας υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού κλπ.) που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή των πολιτικών της δημόσιας υγείας,
δδ) τη διαμόρφωση και τη συγκεντρωτική αξιολόγηση των δεικτών επίδοσης του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες και τους φορείς της δημόσιας υγείας,
εε) την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των αναγκών για εκπαίδευση και συνεχή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες και τους φορείς της δημόσιας υγείας.
Της Διεύθυνσης Συντονισμού και Συνεργασίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, καθώς και των Τμημάτων αυτής, προΐσταται υπάλληλος ιατρός του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων ή ΠΕ Διοικητικού με πτυχίο Νομικής ή ΠΕ Πληροφορικής ή ΠΕ Οικονομικού. Το Τμήμα Προγραμματισμού, Εποπτείας, Αξιολόγησης και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στελεχώνεται από υπαλλήλους: ιατρό του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων (1 υπάλληλος), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Στατιστικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (1 υπάλληλος), ΤΕ Επισκεπτών Υγείας (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), και ΥΕ Επιμελητών (1 υπάλληλος). Το Τμήμα Χάρτη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στελεχώνεται από υπαλλήλους: ιατρό του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων (1 υπάλληλος), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Στατιστικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (1 υπάλληλος), ΤΕ Επισκεπτών Υγείας (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος). Το τμήμα Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων Τομέα Δημόσιας Υγείας στελεχώνεται από υπαλλήλους: ιατρό του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων (1 υπάλληλος), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Στατιστικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (1 υπάλληλος), ΤΕ Επισκεπτών Υγείας (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος).
Σημ.: όπως προστάθηκε με το άρθρο 50 παρ.3 Ν.3918/2011, ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
8. Η Διεύθυνση Στοματικής Υγείας συγκροτείται από τα εξής Τμήματα που έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Προαγωγής της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικών Φορέων, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη στοματική υγεία, βάσει της συστηματικής καταγραφής και αξιολόγησης των στοιχείων για την κατάσταση στοματικής υγείας του πληθυσμού, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Στοματικής Υγείας και τους Οδοντιατρικούς Φορείς,
ββ) το σχεδιασμό πολιτικής στοματικής υγείας για την προαγωγή, την αγωγή και την πρόληψη της στοματικής υγείας, την χάραξη προτεραιοτήτων, την εποπτεία, τον συντονισμό και την αξιολόγηση των δράσεων και των προγραμμάτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τη στοματική υγεία,
γγ) την εισήγηση για τον καθορισμό των προϋποθέσεων αναγνώρισης οδοντιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων και της άσκησης αυτών στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε τρίτες χώρες και γενικότερα για ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και τη συνεχιζόμενη κατάρτιση του οδοντιατρικού δυναμικού.
β. Τμήμα Δημόσιας Οδοντιατρικής Φροντίδας, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) τον κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΥ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Στοματικής Υγείας,
ββ) τον καθορισμό των παρεχομένων οδοντιατρικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΥ,
γγ) το συντονισμό, τον εκσυγχρονισμό, την σταθερή καταγραφή και παρακολούθηση, καθώς και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του παραγόμενου έργου των οδοντιατρικών υπηρεσιών του ΕΣΥ, βάσει συγκεκριμένων στόχων,
δδ) την υποβολή εισηγήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των οδοντιατρικών δομών, για τη σύσταση και λειτουργία Ειδικών Οδοντιατρικών Κέντρων, καθώς και για τη στελέχωση αυτών με οδοντιατρικό και άλλο προσωπικό,
εε) την εισήγηση προγραμμάτων για την εκπαίδευση, την μετεκπαίδευση και την συνεχιζόμενη κατάρτιση των επαγγελματιών στοματικής υγείας του ΕΣΥ,
στστ) τον καθορισμό των κριτηρίων και την αναγνώριση της καταλληλότητας Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ή άλλων Φορέων του δημόσιου τομέα (π.χ. οδοντιατρικών υπηρεσιών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) για την ειδίκευση οδοντιάτρων,
ζζ) τη συνεργασία με τους οδοντιατρικούς φορείς άλλων Υπουργείων, όπως είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το συντονισμό και τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Της Διεύθυνσης Στοματικής Υγείας προΐσταται υπάλληλος οδοντίατρος του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ με βαθμό Διευθυντή. Των Τμημάτων προΐσταται υπάλληλος οδοντίατρος του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ. Το Τμήμα Προαγωγής της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικών Φορέων στελεχώνεται από υπαλλήλους: οδοντιάτρους του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ (2 υπάλληλοι), ΤΕ Επισκεπτών Υγείας (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Παιδαγωγικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων (1 υπάλληλος), ΤΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), και ΥΕ Επιμελητών (1 υπάλληλος). Το Τμήμα Δημόσιας Οδοντιατρικής Φροντίδας στελεχώνεται από υπαλλήλους οδοντιάτρους του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ (2 υπάλληλοι), ΤΕ Επισκεπτών Υγείας (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος).
9. Η Διεύθυνση Διατροφής συγκροτείται από τα εξής Τμήματα που έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Διατροφικής Πολιτικής, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) τη συλλογή, την επεξεργασία και την αξιοποίηση αποτελεσμάτων από ερευνητικές και επιδημιολογικές μελέτες αναφορικά με τη διατροφή, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΕΦΕΤ,
ββ) τη δημιουργία τακτικών στατιστικών εκθέσεων με δεδομένα που αφορούν στη διατροφή και τα σχετιζόμενα με αυτή νοσήματα (όπως δεδομένα επιπολασμού παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη) βασισμένων σε αποτελέσματα έγκυρων επιστημονικών μελετών,
γγ) την παροχή στατιστικών στοιχείων προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ενωση κλπ., σχετικά με την διατροφή και τα σχετιζόμενα με αυτή νοσήματα,
δδ) τη συνεργασία με την Διεύθυνση Συντονισμού και Συνεργασίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τον ΕΦΕΤ, καθώς και με άλλους συναρμόδιους φορείς,
εε) το σχεδιασμό και την διαμόρφωση εθνικής διατροφικής πολιτικής με κύριο άξονα την προστασία και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο,
στστ) τη διαμόρφωση αρχών, κανόνων και προτύπων σωστής διατροφής του πληθυσμού, με βάση τα δημοπαθολογικά χαρακτηριστικά αυτού, καθώς και τη σύνταξη διατροφικών οδηγιών και την επικαιροποίηση και εξειδίκευση των εθνικών πινάκων σύστασης τροφίμων (food data table),
ζζ) το συντονισμό και την εποπτεία του σχεδιασμού διατροφικής πολιτικής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία διαμορφώνεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα και ανάγκες, ηη) την εκπόνηση νέων εθνικών νομοθετικών ρυθμίσεων αναφορικά με θέματα διατροφής και την ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου στο εθνικό μας Δίκαιο, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ,
θθ) τη συνεργασία με τον ΕΦΕΤ και τη βιομηχανία τροφίμων για τον καθορισμό του πλαισίου των διατροφικών συστάσεων στα τρόφιμα, βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και της εθνικής διατροφικής πολιτικής.
β. Τμήμα Δράσεων σε Θέματα Διατροφής, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Τη διαμόρφωση διατροφικών σχημάτων, συστάσεων και οδηγιών για οργανισμούς και ιδρύματα που παρέχουν σίτιση.
ββ) Τη δημιουργία πλαισίου αρχών για την κλινική διατροφή (ορισμός εθνικού διαιτολογίου και ποσοτολογίου για τα νοσοκομεία).
γγ) Τον προσδιορισμό προδιαγραφών για τα τρόφιμα που παρέχονται στα σχολικά κυλικεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής, με βάση τα πρότυπα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων που ορίζονται από τον ΕΦΕΤ.
δδ) Το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την εποπτεία και την αξιολόγηση των προγραμμάτων προστασίας και πρόληψης του γενικού πληθυσμού και των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων σε θέματα διατροφής.
εε) Την υποβολή εισηγήσεων για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων διαιτολογικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
γ. Τμήμα Υποστήριξης Υπηρεσιών Διατροφής, Προβολής και Επικοινωνίας, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Τη συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας και με τα εξειδικευμένα Τμήματα Διατροφής των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
ββ) Τη μέριμνα για την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων διατροφής, καθώς και συμβουλευτικών προγραμμάτων διατροφής, στα νοσηλευτικά ιδρύματα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ανάπτυξης Μονάδων Υγείας.
γγ) Τη συνεργασία με τις συναρμόδιες διευθύνσεις και τον ΕΦΕΤ για την κατάρτιση και την επεξεργασία προγραμμάτων παροχής βοήθειας διατροφής σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
δδ) Το σχεδιασμό συστάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των ιατρείων αντιμετώπισης παχυσαρκίας ενηλίκων και παιδικής παχυσαρκίας στο ΕΣΥ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας.
εε) Τη συγκέντρωση στοιχείων εφαρμογής των επιστημονικών, οργανωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των υπηρεσιών διατροφής του ΕΣΥ, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας.
στστ) Την εισήγηση, οργάνωση και εφαρμογή Προγραμμάτων Αγωγής Διατροφής, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.
ζζ) Την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα διατροφής, με οργανωμένες καμπάνιες πληροφόρησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΕΦΕΤ.
Της Διεύθυνσης Διατροφής προΐσταται υπάλληλος ιατρός του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων, με εξειδίκευση σε θέματα διατροφής ή επιδημιολογίας ή ΠΕ Διαιτολόγων ή ΠΕ Επιστήμης Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων. Των Τμημάτων προΐσταται υπάλληλος ιατρός του κλάδου Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Διαιτολόγων ή ΠΕ Επιστήμης Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων. Το Τμήμα Διατροφικής Πολιτικής στελεχώνεται από υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ – Ιατρό (1 υπάλληλος), ΠΕ Στατιστικής ή ΠΕ Βιοστατιστικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Διαιτολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Επιστήμης Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (1 υπάλληλος), ΔΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος) και ΥΕ Επιμελητών (1 υπάλληλος). Το Τμήμα Δράσεων σε Θέματα Διατροφής στελεχώνεται από υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων – Παιδίατρο με εξειδίκευση στην παιδική παχυσαρκία (1 υπάλληλος), ΠΕ Διαιτολόγων (2 υπάλληλοι), ΠΕ Επιστήμης Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων (1 υπάλληλος), ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων (1 υπάλληλος), ΤΕ Διαιτολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Επισκεπτών Υγείας (1 υπάλληλος), ΠΕ Ψυχολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Στατιστικών ή ΠΕ Βιοστατιστικών (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (1 υπάλληλος). Το Τμήμα Υποστήριξης Υπηρεσιών Διατροφής, Προβολής και Επικοινωνίας στελεχώνεται από υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ – Ιατρό (1 υπάλληλος), ΠΕ Διαιτολόγων ή ΠΕ Επιστήμης Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΔΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Οικονομικού με εξειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας (1 υπάλληλος), ΠΕ Επικοινωνίας ή ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος) και ΠΕ Παιδαγωγικής (1 υπάλληλος).
Σημ.: όπως προστάθηκε με το άρθρο 50 παρ.3 Ν.3918/2011, ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
10. Η Διεύθυνση Εξαρτήσεων συγκροτείται από τα εξής Τμήματα που έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Εξαρτησιογόνων Ουσιών, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Την επιχορήγηση, τον έλεγχο και την εποπτεία του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και φορέων αντίστοιχου έργου.
ββ) Τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, την εποπτεία και τον έλεγχο των Μονάδων Αντιμετώπισης της Εξάρτησης, μετά από γνώμη του ΟΚΑΝΑ.
γγ) Την έκδοση αποφάσεων έγκρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν σε αντιμετώπιση εξάρτησης.
δδ) Την προώθηση της ανάπτυξης και της αξιολόγησης των προγραμμάτων, καθώς και την εκπαίδευση επαγγελματιών σχετικών με τα ναρκωτικά, σε συνεργασία με εξειδικευμένους προς τούτο φορείς.
εε) Την προώθηση και την χρηματοδότηση ερευνών σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, τη συμμετοχή στη διαμόρφωση σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη μεταφορά τους στο εθνικό δίκαιο και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
στστ) Τη συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς που έχουν όμοιες ή συναφείς αρμοδιότητες, και τη συμμετοχή σε προγράμματα και δραστηριότητες που αφορούν σε ναρκωτικά.
ζζ) Τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων για την συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικών με την καταγραφή του προβλήματος των εξαρτήσεων, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων διεθνών Οργανισμών.
ηη) Τον προγραμματισμό για τη δημιουργία και ανάπτυξη της αναγκαίας κτιριακής υποδομής και την έγκριση σκοπιμότητας των Δημοσίων Μονάδων Αντιμετώπισης της Εξάρτησης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
θθ) Το συντονισμό ενεργειών και την εισήγηση μέτρων, κινήτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων, σε συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια Υπουργεία ή άλλους φορείς, για την αντιμετώπιση γενικότερα του προβλήματος της εξάρτησης.
ιι) Την επιχορήγηση των Δημόσιων Μονάδων ή άλλων φορέων που λειτουργούν προγράμματα εγκεκριμένα από τη Διεύθυνση, από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εσόδων, για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.
β. Τμήμα Αντιμετώπισης Καπνίσματος και Αλκοολισμού, με τις εξής αρμοδιότητες: αα) Τη χορήγηση ή ανάκληση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και την εποπτεία και τον έλεγχο των Μονάδων Αντιμετώπισης της Εξάρτησης από το Αλκοόλ και των Κέντρων Διακοπής Καπνίσματος.
ββ) Την ανάπτυξη της εθνικής έρευνας και το συντονισμό των ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα του ελέγχου του καπνού και του αλκοόλ.
γγ) Την προώθηση, την ενθάρρυνση και την ανάπτυξη της έρευνας αναφορικά με τους καθοριστικούς παράγοντες και τις συνέπειες του καπνού και του αλκοόλ στην υγεία.
δδ) Την εκπαίδευση και την υποστήριξη όλων όσων εμπλέκονται σε δραστηριότητες ελέγχου του καπνού και του αλκοόλ, στις οποίες περιλαμβάνονται η έρευνα, η εφαρμογή και η αξιολόγηση.
εε) Την καθιέρωση, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), ενός εθνικού συστήματος επιδημιολογικής παρακολούθησης της κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ, καθώς και των σχετικών κοινωνικών και οικονομικών δεικτών και δεικτών υγείας.
στστ) Την ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤΕΠΝ) για την παρακολούθηση και τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικών με την έκταση του προβλήματος τιΊ9 χρήσης και κατάχρησης καπνού και αλκοόλ και τη διαμόρφωση σχετικών δεικτών εναρμονισμένων με εκείνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ζζ) Τη συγκρότηση και την ενημέρωση βάσης δεδομένων με αντικείμενο τη νομοθεσία, τους κανονισμούς ελέγχου, τη σχετική νομολογία και άλλες πληροφορίες σχετικές με την εξάρτηση από τον καπνό και το αλκοόλ.
ηη) Τη συνεργασία με τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα άλλων χωρών, καθώς και με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, για την υλοποίηση των σκοπών και των δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη προγραμμάτων περιφερειακού και παγκόσμιου ελέγχου καπνού και αλκοόλ.
θθ) Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου πρόληψης της εξάρτησης από καπνό και αλκοόλ, σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς.
ιι) Τον προγραμματισμό για τη δημιουργία και ανάπτυξη της αναγκαίας κτιριακής υποδομής και την έγκριση σκοπιμότητας των Δημοσίων Μονάδων Αντιμετώπισης της Εξάρτησης από αλκοόλ και καπνό, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
ιαα) Το συντονισμό ενεργειών και την εισήγηση μέτρων, κινήτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων, σε συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια Υπουργεία ή άλλους φορείς, για την αντιμετώπιση γενικότερα του προβλήματος της εξάρτησης από καπνό και αλκοόλ, καθώς και εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ιββ) Την έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το προσωπικό των Δημοσίων Μονάδων Απεξάρτησης και των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, σε συνεργασία με τους εγκεκριμένους συναφείς φορείς.
ιγγ) Τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης πολιτών και μαθητών για θέματα καπνίσματος και αλκοολισμού, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.
γ. Τμήμα Ψυχικών Εξαρτήσεων Εξειδικευμένης Αντιμετώπισης, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Τη χορήγηση ή ανάκληση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Αντιμετώπισης Ψυχικών Εξαρτήσεων, όπως ψυχογενών διατροφικών διαταραχών (βουλιμίας, ανορεξίας), τυχερών παιχνιδιών, ντόπινγκ (dopping), διαδικτύου.
ββ) Την ανάπτυξη της εθνικής έρευνας και τον συντονισμό των ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα ψυχικών συμπεριφορών εξάρτησης.
γγ) Την επιχορήγηση των φορέων που έχουν ιδρύσει και λειτουργούν προγράμματα εγκεκριμένα από την Διεύθυνση, από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ή οποιαδήποτε πηγή εσόδων.
δδ) Τον προγραμματισμό για τη δημιουργία και ανάπτυξη της αναγκαίας κτιριακής υποδομής και την έγκριση σκοπιμότητας των Δημοσίων Μονάδων Αντιμετώπισης Ψυχικών Εξαρτήσεων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
εε) Το συντονισμό ενεργειών και την εισήγηση μέτρων, κινήτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων, σε συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια Υπουργεία ή άλλους φορείς, για την αντιμετώπιση των ψυχικών εξαρτήσεων, καθώς και εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
στστ) Την υποστήριξη και ανάθεση πρωτοβουλιών για την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πρόληψη, την κατάρτιση, την αλληλοβοήθεια, τις συμβουλευτικές παρεμβάσεις, τη διαμεσολάβηση, την υπεράσπιση και την εξάλειψη του στίγματος που συνοδεύει όλες τις μορφές εξάρτησης.
Της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Ψυχολόγων ή ιατρός του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΠΕ Κοινωνικών Ανθρωπολόγων, με πρόσθετο προσόν την άριστη γνώση μίας ξένης γλώσσας. Των Τμημάτων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Ψυχολόγων ή ιατρός του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΠΕ Κοινωνικών Ανθρωπολόγων. Το Τμήμα Εξαρτησιογονων Ουσιών στελεχώνεται από υπαλλήλους των κλάδων: ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Ψυχολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων (1 υπάλληλος), ΠΕ Κοινωνιολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Κοινωνικών Ανθρωπολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Στατιστικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Μηχανικών (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού με πτυχίο Νομικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Νοσηλευτών (1 υπάλληλος), ΤΕ Νοσηλευτών (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού μονάδων υγείας και πρόνοιας (1 υπάλληλος), ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (1 υπάλληλος), ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού (1 υπάλληλος) και ΥΕ Επιμελητών (1 υπάλληλος). Το Τμήμα Αντιμετώπισης Καπνίσματος και Αλκοολισμού στελεχώνεται από υπαλλήλους των κλάδων: ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Ψυχολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων (1 υπάλληλος), ΠΕ Κοινωνιολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Κοινωνικών Ανθρωπολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Στατιστικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Μηχανικών (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού με πτυχίο Νομικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Νοσηλευτών (1 υπάλληλος), ΤΕ Νοσηλευτών (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού μονάδων υγείας και πρόνοιας (1 υπάλληλος), ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (1 υπάλληλος) και ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού (1 υπάλληλος). Το Τμήμα Ψυχικών Εξαρτήσεων Εξειδικευμένης Αντιμετώπισης στελεχώνεται από υπαλλήλους των κλάδων: ΠΕ Διοικητικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Ψυχολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ή ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων (1 υπάλληλος), ΠΕ Κοινωνιολόγων (1 υπάλληλος), ΠΕ Στατιστικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Διοικητικού με πτυχίο Νομικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Νοσηλευτών (1 υπάλληλος), ΤΕ Νοσηλευτών (1 υπάλληλος) και ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού (1 υπάλληλος).
Σημ.: όπως προστάθηκε με το άρθρο 50 παρ.3 Ν.3918/2011, ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
11. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Αθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) συγκροτείται από τα εξής Τμήματα που έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Αγωνιστικού Αθλητισμού ΑμεΑ, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Τον αθλητικό σχεδιασμό και την εφαρμογή της αθλητικής νομοθεσίας για τα ΑμεΑ.
ββ) Τον έλεγχο και την εποπτεία των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των Σωματείων για τα ΑμεΑ.
γγ) Τις εισηγήσεις των προϋπολογισμών που καταρτίζονται από τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των ΑμεΑ, κατόπιν σχετικού αιτήματος τους.
δδ) Την εγγραφή σε ειδικό πίνακα των διακρινομένων αθλητών ΑμεΑ και τις εισηγήσεις για τις οικονομικές επιβραβεύσεις τους.
εε) Τις εισηγήσεις για υποτροφίες και διορισμούς των ΑμεΑ στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
στστ) Τις εισηγήσεις για την έγκριση των δαπανών που αφορούν είτε στη μετάβαση των ημεδαπών αθλητικών αποστολών ΑμεΑ στο εξωτερικό, είτε στην μετάκληση των αλλοδαπών αθλητικών αποστολών ΑμεΑ στη χώρα μας.
ζζ) Τις εισηγήσεις για την ανάθεση σε καθηγητές φυσικής αγωγής καθηκόντων ομοσπονδιακών προπονητών και τεχνικών συμβούλων στις αθλητικές ομοσπονδίες ΑμεΑ, καθώς και την παρακολούθηση της σχετικής διαδικασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 31 του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 75 του ν. 3057/2002.
ηη. Τη μέριμνα για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης της παραγράφου 6 του άρθρου 31 του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 75 του ν. 3057/2002 και ανάλογη εφαρμογή για τις αθλητικές ομοσπονδίες των ΑμεΑ.
β. Τμήμα Αθλησης και Ανάπτυξης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Τον έλεγχο και την εποπτεία των αθλητικών φορέων για τα ΑμεΑ που δεν αποτελούν “ειδικώς αναγνωρισμένα σωματεία”.
ββ) Τις εισηγήσεις των προϋπολογισμών, για αθλητικές δράσεις που καταρτίζονται από τους αθλητικούς φορείς για τα ΑμεΑ που δεν αποτελούν “ειδικώς αναγνωρισμένα σωματεία”, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως των τελευταίων.
γγ) Την οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τα ΑμεΑ.
δδ) Τις εισηγήσεις επιστημονικού χαρακτήρα που στοχεύουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με θέματα που αφορούν στα ΑμεΑ.
εε) Την εκπόνηση οδηγού προδιαγραφών προσβασιμότητας των ΑμεΑ και την καταγραφή τους σε όλους τους χώρους άθλησης.
στστ) Την ίδρυση και λειτουργία σχολών προπονητών για ΑμεΑ, καθώς και τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα ΑμεΑ.
ζζ) Τη διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού για όλα τα ζητήματα που αφορούν στα ΑμεΑ, καθώς και την αξιοποίηση τους για την κάλυψη των αγωνιστικών διοργανώσεων ή λοιπών εκδηλώσεων των ΑμεΑ.
ηη) Τις εισηγήσεις για την ανάληψη διεθνών διοργανώσεων για τα ΑμεΑ.
γ. Τμήμα Αναγνωρίσεων Φορέων και Στατιστικής Ανάλυσης με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Την αναγνώριση των Αθλητικών Σωματείων και των Αθλητικών Ομοσπονδιών για τα ΑμεΑ.
ββ) Τον έλεγχο συμβατότητας των καταστατικών των Αθλητικών Σωματείων και των κανονισμών των Αθλητικών Ομοσπονδιών για τα ΑμεΑ με τις κείμενες διατάξεις.
γγ) Τη χορήγηση των αδειών άσκησης επαγγέλματος προπονητών για ΑμΕΑ.
δδ) Την τήρηση μητρώου των Αθλητικών Σωματείων για ΑμεΑ, των Αθλητικών Ομοσπονδιών για ΑμεΑ, των Αθλητών με Αναπηρία και των προπονητών για ΑμεΑ.
Της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Αθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας κλάδου ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ή ΠΕ Διοικητικού. Των Τμημάτων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ή ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οικονομικού. Τα Τμήματα στελεχώνονται από υπαλλήλους των κλάδων: ΠΕ Διοικητικού (5 υπάλληλοι), ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (14 υπάλληλοι), ΠΕ Οικονομικού (3 υπάλληλοι), ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΠΕ Στατιστικής (1 υπάλληλος), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού – Οικονομικού (2 υπάλληλοι), ΔΕ Διοικητικού (12 υπάλληλοι), ΔΕ Διοικητικών – Γραμματέων (5 υπάλληλοι), ΔΕ Προσωπικού Η/Υ (1 υπάλληλος) και ΥΕ Επιμελητών (1 υπάλληλος). Η κατανομή των υπαλλήλων στα επιμέρους Τμήματα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες ενός εκάστου Τμήματος.
Σημ.: όπως προστάθηκε με το άρθρο 50 παρ.3 Ν.3918/2011, ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
12. Η Διεύθυνση “Αθληση για Ολους” συγκροτείται από τα εξής Τμήματα που έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Την επεξεργασία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”, για κάθε φορέα άθλησης.
ββ) Την κατάρτιση του οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”, σε συνεργασία με τα άλλα δύο Τμήματα της Διεύθυνσης.
γγ) Τη μέριμνα για τον προσδιορισμό των οικονομικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων που προκύπτουν από τη διαχείριση των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”.
δδ) Την παραλαβή των παραστατικών στοιχείων σχετικά με τις εγκεκριμένες δαπάνες των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”.
εε) Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους” και των πάσης φύσεως εκδηλώσεων.
στστ) Τη μέριμνα για την συγκέντρωση των οικονομικών απολογισμών των φορέων υλοποίησης και την κατάρτιση των πινάκων του ετήσιου οικονομικού απολογισμού για όλα τα προγράμματα “Αθληση για Ολους”.
ζζ) Τη μελέτη και την εισήγηση των οικονομικών επιχορηγήσεων που αφορούν στην υλοποίηση των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον οργανωτικό πλαίσιο.
ηη) Τη διαδικασία πρόσληψης και απασχόλησης των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Φ.Α.), για την υλοποίηση των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”.
θθ) Τη μέριμνα, σε συνεργασία με τα άλλα Τμήματα της Διεύθυνσης, για την κατάρτιση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Διεύθυνσης “Αθληση για Ολους” και των φορέων υλοποίησης των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”.
ιι) Την εισήγηση και την υλοποίηση των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών και διεθνών συμφωνιών.
β. Τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό την αναμόρφωση του περιεχομένου των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”, την προσαρμογή τους στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης με βάση τα χαρακτηριστικά των αθλουμένων και την αξιολόγηση ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών λειτουργίας τους.
ββ) Την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κατάρτισης για πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής (Π.Φ.Α.) και στελέχη των Δημοτικών Αθλητικών Οργανισμών, σε συνεργασία με φορείς Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, με κύριο σκοπό την επιμόρφωση τους.
γγ) Το σχεδιασμό πιλοτικών προγραμμάτων “Αθληση για Ολους” και την αξιολόγηση τους, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
δδ) Τη μέριμνα για την επικοινωνία και τη συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα και φορείς σε θέματα που αφορούν στην επιστημονική υποστήριξη των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”.
εε) Την έρευνα και την τυποποίηση των χώρων άθλησης για τα προγράμματα “Αθληση για Ολους”.
γ. Τμήμα Παρακολούθησης και Ελέγχου Προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Την καταγραφή, την επεξεργασία, την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτημάτων που υποβάλλουν οι φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”.
ββ) Την παρακολούθηση και τον έλεγχο των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους” βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών και των στοιχείων παρακολούθησης που αποστέλλονται από τους αρμόδιους φορείς.
γγ) Την πραγματοποίηση επιτόπιων ελέγχων στους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”, με σκοπό τον έλεγχο της υλοποίησης τους, καθώς και την καταγραφή και αξιολόγηση της υπάρχουσας δομής και λειτουργίας τους.
δδ) Την καταγραφή όλων των διαθέσιμων ανοιχτών και κλειστών εγκαταστάσεων και ελεύθερων χώρων, με σκοπό τη δημιουργία ενός “Αθλητικού Χάρτη” για την υλοποίηση των προγραμμάτων “Αθληση για Ολους”.
εε) Την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις δυνατότητες πρόσβασης και συμμετοχής στα προγράμματα “Αθληση για Ολους”.
στστ) Την οργάνωση και την ανάπτυξη δράσεων με συναρμόδιους φορείς για τη δια βίου άθληση.
Της Διεύθυνσης “Αθληση για Ολους” προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας κλάδου ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ή ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οικονομικού. Του Τμήματος Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οικονομικού ή ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Του Τμήματος Επιστημονικής Υποστήριξης προΐσταται υπάλληλος ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Του Τμήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου Προγραμμάτων “Αθληση για Ολους” προΐσταται υπάλληλος ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Τα Τμήματα στελεχώνονται από υπαλλήλους των κλάδων: ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού ή ΠΕ Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (3 υπάλληλοι), ΠΕ Διοικητικού (5 υπάλληλοι), ΠΕ Καθηγητών Φυσικής Αγωγής (1 υπάλληλος), ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (19 υπάλληλοι), ΠΕ Στατιστικής (1 υπάλληλος), ΤΕ Λογιστικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού – Οικονομικού (1 υπάλληλος), ΔΕ Διοικητικού (10 υπάλληλοι), ΔΕ Διοικητικών – Γραμματέων (8 υπάλληλοι), ΔΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΔΕ Προσωπικού Η/Υ (1 υπάλληλος). Η κατανομή των υπαλλήλων στα επί μέρους Τμήματα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες ενός εκάστου Τμήματος.
Σημ.: όπως προστάθηκε με το άρθρο 50 παρ.3 Ν.3918/2011, ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
13. Η Διεύθυνση Υποστήριξης Αθλησης και Διατροφής συγκροτείται από τα εξής Τμήματα που έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Οικονομικής Διοίκησης και Ελέγχου, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Την έγκριση των προϋπολογισμών και των απολογισμών των επιχορηγούμενων Αθλητικών Ομοσπονδιών, Αθλητικών Σωματείων ή άλλων επιχορηγούμενων φορέων κατόπιν εισηγήσεως των τελευταίων.
ββ) Την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των επιχορηγούμενων φορέων.
γγ) Την έκδοση αποφάσεων έγκρισης επιχορηγούμενων φορέων.
β. Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Αθλησης και Διατροφής, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Την καλλιέργεια και την ανάπτυξη δημοσίων και διεθνών σχέσεων για την επίτευξη των σκοπών του τομέα άθλησης και διατροφής.
ββ) Την εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στους λοιπούς διεθνείς φορείς, καθώς και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στην άθληση και τη διατροφή.
γγ) Τη διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής των δραστηριοτήτων άθλησης και διατροφής.
δδ) Τη σχεδίαση και τη μεθόδευση των ενεργειών για την ανάπτυξη διακρατικών σχέσεων και την υπογραφή πρωτοκόλλων συμφωνιών στους τομείς άθλησης και διατροφής.
γ. Τμήμα Σχολικής, Πανεπιστημιακής, Στρατιωτικής και Εργασιακής Αθλησης, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Την εισήγηση πρόσφορων μέτρων και προγραμμάτων που αποβλέπουν στη σωστή άθληση, την καλλιέργεια και τη διάδοση αθλητικών προγραμμάτων και αθλητικών εκδηλώσεων στη σχολική και την πανεπιστημιακή κοινότητα, στους εργασιακούς και στρατιωτικούς χώρους κλπ., σε στενή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.
ββ) Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΑΔ – ΕΤΑΔ και της Κεντρικής Επιτροπής Αθλητικών Τάξεων (Κ.Ε.Α.Τ.).
γγ) Τη μέριμνα για τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου που υποβοηθά την καλλιέργεια, διάδοση και ανάπτυξη του αθλητισμού στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, σε συνεργασία με συναρμόδιους κρατικούς φορείς.
δδ) Τη συμμετοχή στην Εθνική Επιτροπή Σχολικού Αθλητισμού και Ολυμπιακής Παιδείας (ΕΘ.Ε.Σ.Α.Ο.Π.), με στόχο τη διαμόρφωση του εθνικού πλαισίου σχολικής πολιτικής.
δ. Τμήμα Ποιότητας και Αποδοτικότητας, με τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Την εφαρμογή συστημάτων και μεθόδων μέτρησης αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
ββ) Τη διεξαγωγή ερευνών αποδοτικότητας των πιο πάνω υπηρεσιακών μονάδων, άθλησης και διατροφής, καθώς και των εποπτευόμενων φορέων.
γγ) Τον προσδιορισμό, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεικτών μέτρησης αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας.
δδ) Την εφαρμογή πολιτικών για τη συγκριτική επίδοση των πιο πάνω υπηρεσιακών μονάδων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
εε) Τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των πιο πάνω υπηρεσιακών μονάδων ώστε να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις ανάγκες των πολιτών.
στστ) Την εισήγηση των αναγκαίων μέτρων για την καθιέρωση συστημάτων διοίκησης ολικής ποιότητας και διαδικασιών αξιολόγησης (κοινό πλαίσιο αξιολόγησης, διαδικασίες πιστοποίησης βάσει ISO).
ζζ) Τη σύνταξη εκθέσεων αποτελεσμάτων για τις επί μέρους αξιολογήσεις.
ηη) Τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης απολογισμού των αποτελεσμάτων λειτουργίας των πιο πάνω υπηρεσιακών μονάδων, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο Υφυπουργό και Υπουργό και συγχρόνως διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Της Διεύθυνσης Υποστήριξης Αθλησης και Διατροφής προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού ή ΠΕ Οικονομικού ή ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Του Τμήματος Οικονομικής Διοίκησης και Ελέγχου προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού ή ΠΕ Οικονομικού. Του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Αθλησης και Διατροφής προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού ή ΠΕ Οικονομικού ή ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Του Τμήματος Σχολικής, Πανεπιστημιακής, Στρατιωτικής και Εργασιακής Αθλησης προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας κλάδου ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ή ΠΕ Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού. Του Τμήματος Ποιότητας και Αποδοτικότητας προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού ή ΠΕ Οικονομικού. Τα Τμήματα στελεχώνονται από υπαλλήλους των κλάδων: ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (5 υπάλληλοι), ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (9 υπάλληλοι), ΠΕ Οικονομικού (5 υπάλληλοι), ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού (3 υπάλληλοι), ΠΕ Πληροφορικής (1 υπάλληλος), ΤΕ Λογιστικού (1 υπάλληλος), ΤΕ Διοικητικού – Οικονομικού (2 υπάλληλοι), ΔΕ Διοικητικού (19 υπάλληλοι), ΔΕ Διοικητικών – Γραμματέων (2 υπάλληλοι), ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού (1 υπάλληλος), ΔΕ Ηλεκτρολόγων (1 υπάλληλος), ΔΕ Τεχνικών (1 υπάλληλος), ΔΕ Προσωπικού Η/Υ (2 υπάλληλοι) και ΥΕ Επιμελητών (1 υπάλληλος). Η κατανομή των υπαλλήλων στα επί μέρους Τμήματα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες ενός εκάστου Τμήματος.”
Άρθρο 13α
Σημ.: όπως το άρθρο 13α προστέθηκε με το άρθρο 79 του ν.4368/2016
1. Με σκοπό την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με τα άρθρα 1, 2 και 3 του παρόντος νόμου και σύμφωνα με τα άρθρα 17,18,19 και 21 του π.δ. 106/2014, η καθ’ ύλην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας τηρεί κωδικοποιημένο ηλεκτρονικό αρχείο με επιδημιολογικά δεδομένα και δεδομένα για την κατανάλωση φαρμάκων και εμβολίων. Με σκοπό την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και της στελέχωσης και κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των υπόλοιπων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 του π.δ. 106/2014, η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοικητικής Υποστήριξης τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο με δεδομένα προσωπικού που υπηρετεί σε κάθε μονάδα, δεδομένα υλικού εξοπλισμού, καθώς και κωδικοποιημένο αρχείο κίνησης ασθενών. Με σκοπό την παρακολούθηση της οικονομικής λειτουργίας και τον έλεγχο των δαπανών υγείας, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του π.δ. 106/2014, τηρεί δεδομένα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης, που αφορούν τις Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, καθώς και της εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Τα κωδικοποιημένα αρχεία δεδομένων τηρούνται σύμφωνα με τον τρόπο που περιγράφεται στην παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου.
2. Συγκεκριμένα, τηρούνται: Α) Κωδικοποιημένα αναλυτικά στοιχεία για την επιδημιολογική επιτήρηση όλων των μεταδιδόμενων και μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, τις διαγνώσεις αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις γεννήσεις και τους θανάτους ανά αιτία, τον μητρικό θηλασμό, τους τοκετούς, τις εκτρώσεις, την υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των νεογέννητων, τις συγγενείς ανωμαλίες, τα σύνδρομα και τα σπάνια νοσήματα, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την άνοια, τον επιπολασμό του σακχαρώδη διαβήτη και τις διενεργούμενες θεραπευτικές ή μη πράξεις στα Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και τα Διαβητολογικά Κέντρα.
Β) Συγκεντρωτικά στοιχεία για τα εθνικά αποθέματα εμβολίων, τη διάθεση και την κατανάλωση εμβολίων ανά μονάδα υγείας. Συγκεντρωτικά στοιχεία για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία των κέντρων πρόληψης της εξάρτησης και των διαφόρων μονάδων αντιμετώπισης εξαρτήσεων, στοιχεία εργαζομένων, ωφελουμένων και διενεργούμενων θεραπευτικών ή μη πράξεων, καθώς καί οικονομικά στοιχεία των δομών αυτών.
Γ) Συγκεντρωτικά στοιχεία των πολιτών που εγγράφονται/αποχωρούν σε κάθε οικογενειακό ιατρό μέσα στο χρονικό διάστημα του έτους.
Δ) Συγκεντρωτικά στοιχεία για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ανά σκεύασμα, ανά μήνα, ανά έτος, ανά νομό, ανά νοσοκομείο, ανά δημόσια δομή παροχής υπηρεσιών υγείας και ανά ιατρό.
Ε) Αναλυτικά στοιχεία για τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και για το προσωπικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΠΕΔΥ, ανά βαθμίδα ιατρού και ανά εκπαιδευτικό επίπεδο και ειδικότητα, με στοιχεία ταυτοποίησης για κάθε εργαζόμενο.
ΣΤ) Αναλυτικά κωδικοποιημένα στοιχεία σχετικά με την κίνηση των ασθενών τις Μονάδες Υγείας ανά δημογραφικά χαρακτηριστικά, ασφαλιστικό φορέα, κλινική, τύπο διάγνωσης, κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ), φάρμακα, ιατρικές πράξεις και το συγκεντρωτικό κόστος νοσηλείας.
3. Όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας που υποχρεούνται, σύμφωνα με το νόμο, στη συλλογή των παραπάνω στοιχείων, θα πρέπει να τα αποστέλλουν στο Υπουργείο Υγείας, ηλεκτρονικά και κωδικοποιημένα σε ενιαία μορφή που καθιστά δυνατή την επεξεργασία της.
4. Υπεύθυνος επεξεργασίας των κατά το παρόν άρθρο τηρουμένων στοιχείων ορίζεται το Υπουργείο Υγείας δια των εκάστοτε αρμοδίων Γενικών Διευθύνσεων.
5. Κάθε Υγειονομική Περιφέρεια έχει πρόσβαση μόνο στα συγκεντρωτικά στοιχεία τα οποία αναφέρονται σε αυτήν ή τις εποπτευόμενες Μονάδες Υγείας της.
6. Κάθε Μονάδα Υγείας έχει πρόσβαση μόνο στα στοιχεία τα οποία αναφέρονται σε αυτήν.
7. Ως στοιχείο ταυτοποίησης του ατόμου τηρείται μοναδικός κωδικός, ο οποίος προκύπτει με κατάλληλη επεξεργασία (κωδικοποίηση) του ΑΜΚΑ και αποσκοπεί στην πλήρη παρεμπόδιση της εξακρίβωσης της ταυτότητας των υποκειμένων.
8. Ο χρόνος τήρησης των ως άνω δεδομένων από τον Υπεύθυνο Επεξεργασίας ορίζεται στα είκοσι (20) έτη. Μετά το πέρας της εικοσαετίας είναι δυνατή η διατήρηση όλων ή ορισμένων από τα ως άνω δεδομένα για ιστορικούς, επιστημονικούς ή στατιστικούς σκοπούς, έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Αρχείων.
9. Η Επιτροπή Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Αρχείων εδρεύει στο Υπουργείο Υγείας και είναι αρμόδια για τη διατήρηση των δεδομένων που αναφέρονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, πέρα από τον καθοριζόμενο χρόνο τήρησής τους, αναφέρεται στην παράγραφο 8 του παρόντος. Αποτελείται από πέντε μέλη, και συγκεκριμένα:
α) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας ως Πρόεδρο,
β) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας,
γ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων και Διοικητικής Υποστήριξης,
δ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και ε) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
10. Για την τήρηση και επεξεργασία των ως άνω στοιχείων, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει και λειτουργεί σχετικό Πληροφοριακό Σύστημα. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ρυθμίζονται, ειδικότερα, τεχνικά ή λεπτομερειακά θέματα τήρησης, επεξεργασίας στοιχείων και δεδομένων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή γενικότερα, κάθε οργανωτικό και τεχνικό μέτρο για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνικών ανωνυμοποίησης, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Επιτροπής Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Αρχείων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.
Άρθρο 14
1. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας της Περιφέρειας, η οποία προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3172/2003 μετονομάζεται σε Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, εντάσσεται στην οργανωτική δομή της οικείας Δ.Υ.ΠΕ. και διατηρεί τις αρμοδιότητες που περιγράφονται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2503/1997, καθώς και τη διάρθρωση της σε Τμήματα. Εξαιρείται το Τμήμα Πρόνοιας που προβλέπεται στην παράγραφο 4.6 του άρθρου 11 του ν. 3172/2003, το οποίο παραμένει στην οργανωτική δομή της αντίστοιχης Περιφέρειας. Στις Περιφέρειες όπου λειτουργούν περισσότερες από μία Δ.Υ.ΠΕ., η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας εντάσσεται στη μεγαλύτερη από αυτές.
“Οι οργανικές θέσεις, που συστήθηκαν με τις με αριθμό Δ3α/οικ.357/22.4.1998 (ΦΕΚ 435 Β) και Δ3α/οικ.509/ 30.7.1999 (ΦΕΚ 1593 Β) κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας στις Διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών της Χώρας, πλην των θέσεων των κλάδων Π Ε Ψυχολόγων, ΠΕ Κοινωνιολόγων, ΓΙΕ Στατιστικής και ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, μεταφέρονται, αυτοδικαίως, μαζί με το προσωπικό που τις κατέχει, στην αντίστοιχη ΔΥΠΕ. Για το σκοπό αυτόν εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι καθίστανται οργανικοί υπάλληλοι της ΔΥΠΕ, στην οποία μεταφέρονται, λογιζόμενοι, για κάθε συνέπεια, ως μεταταγέντες.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρου 25 Ν.3801/2009,ΦΕΚ Α 163/4.9.2009.
2. Ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας είναι ιατρός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., επιλέγεται από το Συμβούλιο Επιλογής Ιατρών Δημόσιας Υγείας και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Έχει την ευθύνη της οργάνωσης, συντονισμού και ελέγχου της Διεύθυνσης, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στην αποστολή της, να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική της λειτουργία και να αναπτύσσει τη συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες της Δ.Υ.ΠΕ, τις νομαρχιακές ή άλλες υπηρεσίες δημόσιας υγείας και τις υπηρεσίες υγείας.
β) Ασκεί ιεραρχικό και πειθαρχικό έλεγχο σε όλους τους υπαλλήλους της υπηρεσίας και μπορεί να αναθέτει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης σε οποιονδήποτε υπάλληλο της Διεύθυνσης. Επίσης, μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές ποινές της επίπληξης και του προστίμου μέχρι του ύψους των αποδοχών δέκα ημερών.
γ) Λαμβάνει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την εκπλήρωση των σκοπών και των στόχων της Διεύθυνσης, στα πλαίσια των γενικών κατευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
δ) Αποφασίζει, χωρίς την έγκριση σκοπιμότητας από άλλο όργανο, για την υλοποίηση με τη νόμιμη διαδικασία προγραμμάτων προστασίας της δημόσιας υγείας, ποσού μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
ε) Εισηγείται τη σύσταση πάσης φύσεως επιτροπών εργασίας ή ομάδων εκτέλεσης συγκεκριμένου έργου στη Διεύθυνση.
στ) Εισηγείται στο αρμόδιο όργανο την έκδοση περιφερειακών υγειονομικών διατάξεων.
ζ) Καταρτίζει την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του έργου και των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης και συντάσσει την “Τακτική έκθεση για τη Δημόσια Υγεία στην Περιφέρεια”, της παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 3172/2003.
η) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία της υπηρεσίας.
3. Στις οργανικές μονάδες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας τοποθετούνται ως προϊστάμενοι μέλη του Σώματος Λειτουργών Δημόσιας Υγείας. Το προσωπικό αυτών των Διευθύνσεων υπάγεται στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, στα οποία υπάγονται και οι υπόλοιποι υπάλληλοι των Δ.Υ.ΠΕ., με εξαίρεση τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και το λοιπό ιατρικό προσωπικό του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., το οποίο, για όλα τα θέματα της υπηρεσιακής του κατάστασης, υπάγεται στο Συμβούλιο Επιλογής Ιατρών Δημόσιας Υγείας και, για τα πειθαρχικά του παραπτώματα, υπάγεται στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του κλάδου Ιατρών Ε.Σ.Υ..
4. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας υλοποιεί, στη γεωγραφική περιοχή της περιφέρειας, τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ενώ οργανώνει, μόνη της ή σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ειδικά προγράμματα για την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας, είτε στο σύνολο της Περιφέρειας αρμοδιότητας της είτε σε συγκεκριμένα τμήματα, περιοχές ή ομάδες του πληθυσμού. Για καθένα από τα προγράμματα αυτά η Διεύθυνση συντάσσει το αναφερόμενο στην παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3172/2003 τεχνικό δελτίο, το οποίο υποβάλλεται προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.
5. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας συμμετέχει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Υγειονομικής Περιφέρειας των Δ.Υ.ΠΕ., το οποίο προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 3329/2005.
6. Σε κάθε Δ.Υ.ΠΕ. συγκροτείται Περιφερειακό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, που αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
α) Τον Διοικητή της Δ.Υ.ΠΕ., ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Υ.ΠΕ..
β) Τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας, ως Αντιπρόεδρο, με αναπληρωτή του το νόμιμο αναπληρωτή του.
γ) Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Δ.Υ.ΠΕ., με αναπληρωτή του τον προϊστάμενο του Τμήματος Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας της Δ.Υ.ΠΕ..
δ) Τους Διευθυντές των Νομαρχιακών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με αναπληρωτές τους τους νόμιμους αναπληρωτές τους.
ε) Στις Υγειονομικές Περιφέρειες στις οποίες υπάρχουν Πανεπιστημιακές Κλινικές, έναν εκπρόσωπο του Ιατρικού Τμήματος, ο οποίος δραστηριοποιείται σε αντικείμενο σχετικό με τη δημόσια υγεία και ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
(στ) Τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπαθολογίας του μεγαλύτερου Νοσοκομείου της Περιφέρειας, με αναπληρωτή του το νόμιμο αναπληρωτή του.
ζ) Τον Διευθυντή του Π.Ε.Δ.Υ., με αναπληρωτή του το νόμιμο αναπληρωτή του.
η) Τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Περιφέρειας με αναπληρωτή του το νόμιμο αναπληρωτή του.
θ) Τον Διευθυντή Κτηνιατρικής Υπηρεσίας μιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της οικείας Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται από την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.).
ι) Τον Διευθυντή Περιβάλλοντος μιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της οικείας Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται από την Ε.Ν.Α.Ε..
ια) Τον Διευθυντή Γεωργίας μιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της οικείας Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται από την Ε.Ν.Α.Ε..
ιβ) Τον προϊστάμενο της περιφερειακής υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, με αναπληρωτή του το νόμιμο αναπληρωτή του.
ιγ) Τον προϊστάμενο της περιφερειακής διεύθυνσης του Ε.Φ.Ε.Τ., με αναπληρωτή του το νόμιμο αναπληρωτή του.
ιδ) Εναν προϊστάμενο, αρμόδιο για τη δημόσια υγεία, ενός δήμου της Περιφέρειας, που προτείνεται μαζί με τον αναπληρωτή του από την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε..
7. Η θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι τριετής και η συγκρότηση του γίνεται με πράξη του Διοικητή της Δ.Υ.ΠΕ., με την οποία ορίζεται και ένας υπάλληλος του Τμήματος Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, ως Γραμματέας του Συμβουλίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Συντονίζει τις δράσεις δημόσιας υγείας όλων των συμμετεχόντων φορέων και υπηρεσιών της Περιφέρειας.
β) Γνωμοδοτεί, εισηγείται ή αποφασίζει για κάθε θέμα σχετικό με την ανάπτυξη υπηρεσιών, προγραμμάτων και δράσεων δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια.
γ) Γνωμοδοτεί για κάθε ερώτημα σχετικό με τη δημόσια υγεία, το οποίο τίθεται από τα όργανα διοίκησης της συγκεκριμένης Περιφέρειας.
δ) Γνωμοδοτεί για κάθε ερώτημα σχετικό με τη δημόσια υγεία, το οποίο τίθεται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή τις Δημοτικές Αρχές της συγκεκριμένης Περιφέρειας.
8. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Δ.Υ.ΠΕ. ασκούν την εποπτεία και τον έλεγχο των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των δημοτικών ή κοινοτικών υπηρεσιών που ασκούν δραστηριότητες δημόσιας υγείας. Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες και συνδρομή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας για την επιτέλεση του έργου της και τον αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων όλων των φορέων σε επίπεδο Περιφέρειας.
9. Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Ο.Τ.Α. υποχρεούνται:
α) να εφαρμόζουν τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
β) να διευκολύνουν τον έλεγχο που ασκείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. ή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
γ) να παρέχουν κάθε στοιχείο ή πληροφορία που ζητείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και του Ε.ΣΥ.Δ.Υ.·
δ) να υποβάλλουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους, έκθεση πεπραγμένων και αποτελεσμάτων για το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους κατά το προηγούμενο έτος, εκτίμηση της κατάστασης της δημόσιας υγείας και ετήσιο προγραμματισμό δράσης.
10. Σε περίπτωση εμφάνισης κινδύνου για τη δημόσια υγεία, ο Διοικητής της Δ.Υ.ΠΕ. μπορεί να εκδίδει περιφερειακές υγειονομικές διατάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, μετά από εισήγηση του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας. Οι περιφερειακές υγειονομικές διατάξεις μπορούν να έχουν ισχύ είτε στο σύνολο είτε σε μέρος της συγκεκριμένης Περιφέρειας ή να έχουν καθορισμένη διάρκεια ισχύος.
11. Η παρ. 8 του άρθρου 14 του ν. 2920/2001 (ΦΕΚ 131 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“8. Το Αεροϋγειονομείο που λειτουργεί εντός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” υπάγεται στη Β` Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, στην οποία και μεταφέρονται οι οργανικές του θέσεις. Με εισήγηση του Διοικητή της Δ.Υ.ΠΕ. και απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων, δύνανται να αποσπώνται, για χρονικό διάστημα μέχρι τριών μηνών, υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου της Περιφέρειας για κάλυψη αυξημένων αναγκών του Αεροϋγειονομείου, σε περιπτώσεις που αυτές δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν από το υπηρετούν προσωπικό. Οι αποσπώμενοι κατά το χρόνο της απόσπασης εξακολουθούν να λαμβάνουν πλήρεις τις τακτικές και πάσης φύσεως πρόσθετες απολαβές της οργανικής τους θέσης από την υπηρεσία στην οποία οργανικά ανήκουν.”
Άρθρο 15
Σύσταση και Λειτουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (Κ.ΕΠΙΧ. Σ.Ο.Τ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σημ.: όπως το άρθρο 15 τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 του ν.4486/2017
1. Συνιστάται στο Υπουργείο Υγείας Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), ως Αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία, 24ωρης καθημερινής λειτουργίας, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Υγείας.
Αποστολή του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. είναι ο συντονισμός των φορέων που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία και στο χώρο της υγείας γενικότερα, η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων, με σκοπό τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη και η εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.όγδοου Ν.3527/2007, ΦΕΚ Α 25/9.2.2007,όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 παρ.2 Ν.3627/2007,ΦΕΚ Α 292/24.12.2007 και με το άρθρο 50 του ν.4486/2017
2. Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. διοικείται από Διοικητή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και Υποδιοικητή πλήρους απασχόλησης, με τριετή θητεία, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. μπορεί να είναι είτε ιατρός, με ειδικότητα Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Χειρουργικής Πνευμονολογίας ή Αναισθησιολογίας ή Νεφρολογίας, είτε πτυχιούχος Α.Ε.Ι., σε κάθε περίπτωση δε, πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων και μαζικών καταστροφών και γενικά στη διαχείριση κρίσεων. Την επαγγελματική ιδιότητα του ιατρού οφείλει να διαθέτει οπωσδήποτε ο ένας από τους δύο. Το ύψος των αποδοχών του Διοικητή ισούται με τις αποδοχές του Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας και το ύψος των αποδοχών του Υποδιοικητή ισούται με τις αποδοχές του Υποδιοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας.
Στις θέσεις του Διοικητή και Υποδιοικητή της παρούσας παραγράφου δύναται να τοποθετούνται υπάλληλοι που υπηρετούν σε Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με αυτοδίκαιη απόσπαση από το φορέα στον οποίο υπηρετούν. Μετά τη λήξη ή διακοπή της θητείας τους επανέρχονται στο φορέα όπου υπηρετούσαν και στην οργανική θέση που κατείχαν. Η θητεία στη θέση του Διοικητή ή Υποδιοικητή θεωρείται ως θητεία σε θέση ευθύνης σε υπηρεσία του φορέα όπου ανήκει η οργανική τους θέση και συνεκτιμάται ως προσόν για την υπηρεσιακή εξέλιξή τους, εφόσον έχει διαρκέσει τουλάχιστον ένα (1) έτος. Αν μέχρι την έναρξη ισχύος της απόφασης διορισμού που εκδίδεται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας, κατείχαν θέση ευθύνης στο φορέα που υπηρετούσαν, η θέση αυτή μετά την απόσπαση και μέχρι τη λήξη της καλύπτεται με αναπλήρωση, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 87 του ν. 3528/2007 (Α΄26).
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο όγδοο ΝΟΜΟΣ 4517/2018 και ισχύει από 8/2/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου
3. Ο Διοικητής του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. εκπροσωπεί το Εθνικό Κέντρο κι έχει την ευθύνη της λειτουργίας του.
Ο Υποδιοικητής του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. αναπληρώνει τον Διοικητή του Εθνικού Κέντρου σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από πρόταση του Διοικητή του Ε.Κ.ΕΠ.Υ., μεταβιβάζονται αρμοδιότητες αυτού στον Υποδιοικητή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 του ν.4486/2017
4. Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. διαρθρώνεται σε Διεύθυνση και Τμήματα ως ακολούθως:
Α. Διεύθυνση Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και Β. Τμήματα: α. Τμήμα Συντονισμού Λειτουργίας Νοσοκομειακών Μονάδων
β. Τμήμα Επιχειρήσεων Τομέα Υγείας γ. Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.). Οι αρμοδιότητες και η στελέχωση των Υπηρεσιών του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. καθορίζονται στο προεδρικό διάταγμα του Οργανισμού του Υπουργείου Υγείας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 του ν.4486/2017
5. Ιατροί του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., πλην Συντονιστών Διευθυντών, επιτρέπεται να απασχολούνται στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ., για τη διασφάλιση της εικοσιτετράωρης λειτουργίας αυτού, με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Για την απασχόλησή τους αυτή αμείβονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 140 του ν. 4472/2017 από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, εκτός από τους ιατρούς του ΕΚΑΒ, οι οποίοι αμείβονται από τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας εγκρίνεται ο αριθμός των εφημεριών που πραγματοποιούν μηνιαίως οι ιατροί που απασχολούνται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.) για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών υπηρεσιακών και επιχειρησιακών αναγκών που προκύπτουν, λόγω της εικοσιτετράωρης συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας του Ε.Κ.ΕΠ.Υ.. Για την αποζημίωση των εν λόγω εφημεριών εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 140 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 του ν.4486/2017 και με το άρθρο 67 παρ.2 του ν.4509/2017
6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ρυθμίζονται επιμέρους θέματα λειτουργίας του Ε.Κ.ΕΠ.Υ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 του ν.4486/2017
Άρθρο 16
Πεδίο παρέμβασης και συντονισμού του Κ.ΕΠΙΧ. Σ.Ο.Τ.Υ.
Σημ.: όπως το άρθρο 16 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕμε το άρθρο 75 παρ.1 του ν.4486/2017
1. Το Κ.ΕΠΙΧ. Σ.Ο.Τ.Υ. συντονίζει, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, τους ακόλουθους φορείς:
α. Τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
β. Τις Υπηρεσίες των Δ.Υ.ΠΕ., των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Ο.Τ.Α. Α` βαθμού, που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
γ. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα Ν.Π.Ι.Δ. που ασκούν δραστηριότητες στους τομείς υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και εποπτεύονται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
δ. Τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης του ιδιωτικού τομέα, που εποπτεύονται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
2. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να συνιστώνται Περιφερειακά Κ.ΕΠΙΧ. Σ.Ο.Τ.Υ., χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η έδρα, η κατά τόπον αρμοδιότητα, η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες κάθε Περιφερειακού Κ.ΕΠΙΧ. Σ.Ο.Τ.Υ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.)
Άρθρο 17
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 32 περ.8 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.
1. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ., το οποίο συστάθηκε με το άρθρο 5 του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197 Α), μετατρέπεται σε ανεξάρτητη Αρχή, με αποστολή την εποπτεία της εφαρμογής του παρόντος νόμου και την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων που της ανατίθενται κάθε φορά.
2. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ., ως ανεξάρτητη Αρχή, έχει δικό του προϋπολογισμό και γραμματεία και δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε διοικητικό έλεγχο. Κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους τα μέλη του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. απολαύουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.
Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. υπάγεται στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει έδρα την Αθήνα.
3. Οι πιστώσεις για τη λειτουργία του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. εγγράφονται σε ειδικό φορέα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον προϋπολογισμό της Αρχής εισηγείται ο Πρόεδρος της, ο οποίος είναι και διατάκτης των δαπανών της, στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.
Άρθρο 18
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 32 περ.8 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.
1. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. είναι εποπτική, επιστημονική, συντονιστική, γνωμοδοτική και διαιτητική Αρχή, που στηρίζεται και λειτουργεί με βάση αποδεδειγμένες, τεκμηριωμένες και αναγνωρισμένες γνώσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας.
2. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Ασκεί την επιστημονική εποπτεία των φορέων δημόσιας υγείας που εποπτεύονται διοικητικά από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με βάση επιστημονικώς τεκμηριωμένα κριτήρια αξιολόγησης και εναρμονίζει, επιστημονικά, το προγραμματικό έργο όλων των φορέων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία μέσα στο πλαίσιο και τις προτεραιότητες που θέτει ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για τη δημόσια υγεία.
β) Συντάσσει Ετήσια Αναφορά για την Κατάσταση της Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού, η οποία υποβάλλεται στη Βουλή, και εκπονεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
γ) Σε περίπτωση έγερσης αμφισβητήσεων σχετικά με θέματα δημόσιας υγείας, διευθετεί προβλήματα που προκύπτουν από την επικάλυψη αρμοδιοτήτων φορέων δημόσιας υγείας.
δ) Αξιολογεί την ποιότητα των αντιδράσεων διαχείρισης κρίσεων από τους εκάστοτε εμπλεκόμενους φορείς και αποτιμά τη συμμόρφωση τους με συστάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες.
ε) Συνεργάζεται με αντίστοιχες Αρχές άλλων Κρατών, Οργανισμούς και Ιδρύματα, σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και εισηγείται, σχετικά, στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
στ) Καθορίζει, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τα στοιχεία και τους δείκτες που συλλέγονται από το Χάρτη Υγείας, ο οποίος προβλέπεται στο άρθρο 18 του ν. 3172/2003, σχετικά με την υγεία των πολιτών και τη χρήση και ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, ενώ, παράλληλα, ελέγχει και διασφαλίζει την ποιότητα τους.
ζ) Συντάσσει ετήσια έκθεση πεπραγμένων, η οποία υποβάλλεται στη Βουλή των Ελλήνων.
3. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. γνωμοδοτεί για θέματα δημόσιας υγείας είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν ερωτήματος του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Άρθρο 19
Συγκρότηση και λειτουργία του Ε.ΣΥ.Δ.Υ.
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 32 περ.8 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.
1. Η Αρχή συγκροτείται από τον Πρόεδρο και έξι μέλη.
Ως Πρόεδρος ορίζεται πρόσωπο που έχει ιδιαίτερο επιστημονικό και κοινωνικό κύρος, έχει διακριθεί στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό για τις γνώσεις του, την πείρα και την προσφορά του σε θέματα δημόσιας υγείας και δύναται να συμβάλλει στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής στο χώρο της δημόσιας υγείας.
2. Ο Πρόεδρος είναι πλήρους απασχόλησης και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια διαδικασία διορίζεται ο αναπληρωτής του Προέδρου, τα μέλη του Ε.ΣΥΔ.Υ και οι αναπληρωτές τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκεμε το άρθρο έκτο Ν.3527/2007, ΦΕΚ Α` 25/9.2.2007.
3. Η θητεία του Προέδρου, των μελών της Αρχής και των αναπληρωτών τους είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μία μόνο φορά. Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή έκπτωσης μέλους της Αρχής, διορίζεται νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας. Η θητεία των μελών της Αρχής παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό νέων.
4. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής διορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν τις ίδιες ιδιότητες και προσόντα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι μηνιαίες αποδοχές του Προέδρου του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. και η αποζημίωση των μελών του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. για κάθε συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν. Οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τις δαπάνες κινήσεως των μετακινούμενων προσώπων, με εντολή του Δημοσίου, για εκτέλεση υπηρεσίας, έχουν εφαρμογή και για τη μετακίνηση των μελών και των υπαλλήλων της Γραμματείας του Ε.ΣΥ.Δ.Υ.
Ο Πρόεδρος εκδίδει τις σχετικές εντολές μετακίνησης.
5. Ως μέλη της Αρχής ορίζονται:
α) ένας επιστήμονας με ειδίκευση στην επιδημιολογία,
β) ένας επιστήμονας με ειδίκευση στην προαγωγή της υγείας,
γ) ένας επιστήμονας με ειδίκευση στον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων,
δ) ένας επιστήμονας με ειδίκευση στη διαχείριση των χρονιών νοσημάτων,
ε) ένας επιστήμονας με ειδίκευση στα οικονομικά και στις πολιτικές δημόσιας υγείας,
στ) ένας επιστήμονας με ειδίκευση σε θέματα υγιεινής του περιβάλλοντος.
6. Στα μέλη της Αρχής και στους αναπληρωτές τους που ανήκουν στο Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό Α.Ε.Ι., επιτρέπεται η άσκηση των καθηκόντων τους στο οικείο Α.Ε.Ι., με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
7. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου. Ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλέσει το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. ύστερα από αίτηση τριών τουλάχιστον μελών του. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. συνεδριάζει νόμιμα όταν στη σύνθεση του μετέχουν τουλάχιστον τέσσερα μέλη (απαρτία) συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου ή του αναπληρωτή του. Οι αποφάσεις του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. λαμβάνονται με την πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 14 και 15 του ν. 2690/1999.
8. Ο Πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. είναι διοικητικός προϊστάμενος του προσωπικού της Γραμματείας, ασκεί την επ` αυτού πειθαρχική εξουσία και μπορεί να επιβάλει πειθαρχική ποινή επίπληξης ή και προστίμου ίσου προς το ήμισυ των μηνιαίων αποδοχών του εγκαλουμένου. Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. δικαστικώς και εξωδίκως. Ο Πρόεδρος μπορεί να αναθέτει την εκπροσώπηση του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. σε μέλος του ή σε υπάλληλο του. Ο Πρόεδρος μπορεί να εξουσιοδοτεί μέλος του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. ή ανώτερο υπάλληλο του να υπογράφει, με εντολή του Προέδρου, έγγραφα, εντάλματα ή άλλες πράξεις.
9. Ένδικα βοηθήματα κατά των αποφάσεων του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. μπορεί να ασκεί και το Δημόσιο δια του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
10. Κάθε δημόσια αρχή υποχρεούται να παρέχει τη συνδρομή της στο Ε.ΣΥ.Δ.Υ.
11. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. συνεπικουρείται στο έργο του από την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από δεκαπέντε επιστήμονες που ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καλύπτουν τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα: βιοηθική, γενετική, διατροφή, επιδημιολογία, ιατρική εργασίας, στοματική φροντίδα, έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων, χρόνια νοσήματα, ψυχική υγεία, παιδιατρική, βιοπαθολογία ή εργαστηριακή δημόσια υγεία, οικονομικά και πολιτικές της υγείας, προαγωγή υγείας, υγιεινή του φυσικού περιβάλλοντος και κλινική φαρμακολογία. Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν ο Γενικός Διευθυντής Υγείας και ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγιεινής και Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής του Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων και, κατά περίπτωση, ειδικοί σε διάφορους τομείς, ανάλογα με το θέμα συζήτησης. Η Επιστημονική Επιτροπή έχει ρόλο γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό και η συμμετοχή των μελών της είναι άμισθη. Συγκαλείται τακτικά τουλάχιστον μία φορά κάθε τρίμηνο και έκτακτα όταν κριθεί αναγκαίο από τον Πρόεδρο του Ε.ΣΥ.Δ.Υ.
12. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. υποστηρίζεται στο έργο του από τη Γραμματεία του. Η οργάνωση της Γραμματείας, η διαίρεση της σε τμήματα και οι επί μέρους αρμοδιότητες τους, ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού κατά κλάδους και ειδικότητες, ο ελάχιστος αριθμός υπαλλήλων κατά τμήμα, ο εσωτερικός κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Δ.Υ, η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών του, η διαδικασία ακρόασης των ενδιαφερομένων, θέματα πειθαρχικής διαδικασίας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από εισήγηση του Ε.ΣΥ.Δ.Υ., η οποία διατυπώνεται μέσα σε δύο μήνες από τη συγκρότηση του.
13. Η πλήρωση όλων των θέσεων της Γραμματείας, καθώς και η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού της, γίνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 1, 2, 3, 5 και 6 του ν. 3051/2002. Για το σκοπό αυτόν, συνιστώνται υπηρεσιακό συμβούλιο και δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παρ. 3 του ίδιου νόμου. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η πλήρωση των θέσεων προϊσταμένων υπηρεσιακών μονάδων της Γραμματείας μπορεί να γίνει και με απόσπαση ή με μετάταξη υπαλλήλων βαθμού Α` ή αντίστοιχου του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ., με τη συναίνεση των αποσπώμενων ή μετατασσόμενων υπαλλήλων. Διορισμός γίνεται μόνο στις θέσεις που δε θα πληρωθούν με απόσπαση ή με μετάταξη, μετά από δημόσια προκήρυξη.
Για την απόσπαση ή τη μετάταξη απαιτείται γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας από την οποία αποσπάται ή μετατάσσεται ο υπάλληλος. Τον προϊστάμενο της Γραμματείας επιλέγει η Αρχή, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη. Ο χρόνος της προηγούμενης υπηρεσίας των αποσπώμενων ή μετατασσομένων από Ν.Π.Δ.Δ. λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε συνέπεια.
14. Το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. συγκροτείται από τα εξής Γραφεία:
α) Γραφείο Προέδρου
β) Γραφείο Αναφοράς Υγείας του Πληθυσμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού
γ) Γραφείο Επιστημονικής Εποπτείας και Συντονισμού Φορέων Δημόσιας Υγείας και Δικτύων Δημόσιας Υγείας
δ) Γραφείο Εκπαίδευσης και Έρευνας
ε) Γραφείο Διεθνούς συνεργασίας στ) Γραφείο Δικαιωμάτων Πολίτη, το οποίο επιλαμβάνεται περιπτώσεων παραβίασης του δικαιώματος πρόσβασης σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Η δημιουργία επιπλέον Γραφείων καθορίζεται από τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Δ.Υ.
15. Μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, διορίζεται ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ε.ΣΥ.Δ.Υ, καθώς και οι αναπληρωτές τους, και εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία καθορίζεται ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. Από το διορισμό των μελών του και μέχρι την πλήρωση των θέσεων της Γραμματείας του, σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου αυτού, το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. εξυπηρετείται από προσωπικό το οποίο αποσπάται προσωρινά σε αυτό, με απόφαση του, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη. Εως ότου το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. λειτουργήσει, η εκκαθάριση των δαπανών του γίνεται από τη Διεύθυνση Οικονομικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε βάρος του προϋπολογισμού του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Ε.Ε.Λ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 20
1. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.), το οποίο ιδρύθηκε με το άρθρο 26 του ν. 2071/1992, μετονομάζεται σε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), διατηρεί τη μορφή του ως Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο απευθείας από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λειτουργεί σύμφωνα με τις ιδρυτικές του και λοιπές ισχύουσες διατάξεις, σε συνδυασμό με τους όρους του παρόντος νόμου.
2. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συγκροτείται από τις ακόλουθες Διευθύνσεις:
(α) Διεύθυνση Λοιμωδών Νοσημάτων και Επειγόντων Συμβάντων
(β) Διεύθυνση Πρόληψης Χρονιών μηΛοιμωδών Νοσημάτων
(γ) Διεύθυνση Πρόληψης και ελέγχου ατυχημάτων
(δ) Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής
(ε) Διεύθυνση Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (Κ.Ε.Δ.Υ.)
(στ) Διεύθυνση Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας
(ζ) Διοικητικού Συντονισμού και Στήριξης.
Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, το οποίο υπαγόταν στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εντάσσεται στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ..
Η καταγραφή των κρουσμάτων καρκίνου στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών από το κατά περίπτωση αρμόδιο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών είναι υποχρεωτική.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερες αρμοδιότητες του Ε.Α.Ν., η στελέχωσή του, ο τρόπος τήρησης και λειτουργίας του, το αρμόδιο προσωπικό των νοσοκομείων και κλινικών, η διασύνδεση του Αρχείου με τις Ογκολογικές Επιτροπές των Νοσοκομείων και Ιδιωτικών Κλινικών (ΟΕΝ), με τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, με την αξιολόγηση της ποιότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια της υλοποίησης με την επιφύλαξη των διατάξεων για το ιατρικό απόρρητο και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η μη τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο και την πιο πάνω απόφαση του Υπουργού Υγείας, ανεξαρτήτως των τυχόν ποινικών ευθυνών των φυσικών προσώπων, συνιστά:
α) για το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων και των Διοικητών αυτών, πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την πειθαρχική νομοθεσία που ισχύει για κάθε κατηγορία,
β) για τις ιδιωτικές κλινικές, λόγο ανάκλησης, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, της άδειας/βεβαίωσης λειτουργίας τους για διάστημα από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες,
γ) για τις συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τους εν γένει ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία κλινικές, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγο άμεσης οριστικής διακοπής όλων των συμβάσεών τους με τους ασφαλιστικούς φορείς,
δ) για τις μη συμβεβλημένες κλινικές, λόγο αποκλεισμού κάθε συνεργασίας τους με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Η απόφαση για διακοπή των συμβάσεων, καθώς και για αποκλεισμό κάθε μελλοντικής συνεργασίας εκδίδεται από το Γενικό Επιθεωρητή της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.) και είναι δεσμευτική για τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Φορέων. Στην περίπτωση που η διαπίστωση της μη τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το παρόν άρθρο έχει γίνει από τον ίδιο τον Ασφαλιστικό Φορέα, ο Ασφαλιστικός Φορέας οφείλει να ενημερώσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών τον Γενικό Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.
Σε κάθε περίπτωση, οι παραβάσεις των ιατρών γνωστοποιούνται από τον ελέγξαντα φορέα, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος, και στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση και να επιβάλει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 του ν.4461/2017
3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταρτίζεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., με τον οποίο κατανέμονται και εντάσσονται ανά Διεύθυνση υφιστάμενα και νέα Τμήματα και Γραφεία, καθορίζονται οι αρμοδιότητες κάθε Διεύθυνσης, συνιστώνται θέσεις προσωπικού και ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την οργάνωση και λειτουργία του.
4. α) Το προσωπικό που υπηρετεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του, κατατάσσεται σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις που συνιστώνται με αυτόν, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι οργανικές θέσεις που δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, σύμφωνα με τα παραπάνω, προκηρύσσονται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ..
β) Το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υπηρετεί στο Κ.Ε.Δ.Υ. κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού, με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, λογίζεται αυτοδικαίως αποσπασμένο στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.. Η άρση της απόσπασης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.. “Η απόσπαση αυτή δεν αναιρεί τα μισθολογικά και συναφή προς αποδοχές δικαιώματα, όπως και την αποζημίωση υπερωριακής εργασίας κλπ., που έχουν θεσπιστεί για τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και ο χρόνος υπηρεσίας τους στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. να λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική τους θέση.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ.10 Ν.3627/2007,ΦΕΚ Α 292/24.12.2007.
γ) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του συναρμόδιου Υπουργού, επιτρέπεται, ύστερα από αίτηση τους, η απόσπαση υπαλλήλων Υπουργείων, Ν.Π.Δ.Δ. και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., για την εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών, για χρονικό διάστημα ενός έτους με δυνατότητα παράτασης ενός, ακόμη, έτους. Οι αποδοχές του προσωπικού αυτού βαρύνουν το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.. Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπώμενων στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική τους θέση.
δ) Ιατρικό και λοιπό προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. μπορεί να διατίθεται σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατόπιν υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και του αντίστοιχου φορέα, στην οποία ρυθμίζονται οι όροι της συνεργασίας, ο σκοπός της, ο αριθμός των εργαζομένων που διατίθενται, τα καθήκοντα και οι όροι απασχόλησης τους και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
5. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3204/2003 (ΦΕΚ 296 Α`) τροποποιείται ως εξής:
“Σε περιπτώσεις επιδημιών, ηθελημένης ή τυχαίας απελευθέρωσης βιολογικών ή χημικών παραγόντων, εισόδου λαθρομεταναστών και κάθε έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επεμβαίνει άμεσα με κινητές μονάδες, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κάθε πρόσφορο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας.”
6. Εργαστήρια, Τμήματα των Α.Ε.Ι. και της Ε.Σ.Δ.Υ. και Μονάδες Νοσοκομείων ή άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορούν να αναγνωρίζονται ως Κέντρα Αναφοράς για συγκεκριμένα θέματα δημόσιας υγείας και να τους ανατίθενται αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα ή μελέτες ή και παροχή εξειδικευμένων σχετικών υπηρεσιών με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.. Για την αναγνώριση Τμημάτων των Α.Ε.Ι. απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με τα Κέντρα Αναφοράς καθορίζονται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και του φορέα στον οποίο υπάγονται τα Τμήματα ή οι Μονάδες.
7. Η αρμοδιότητα της επιδημιολογικής επιτήρησης των λοιμωδών νοσημάτων ασκείται και συντονίζεται από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ..
8. Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., καθορίζονται τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης, τα οποία πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρούνται στο αρχείο κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 3204/2003.
Με τις ίδιες αποφάσεις, καθορίζεται κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για τη δήλωση των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης.
9. Τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας μετατρέπονται σε αποκεντρωμένες μονάδες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και βρίσκονται σε λειτουργική διασύνδεση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. Οι πάσης φύσεως αμοιβές του προσωπικού τους βαρύνουν το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ..
10. Στους πόρους του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. περιλαμβάνονται έσοδα από τη διαχείριση κονδυλίων ερευνητικών, αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που προέρχονται από χρηματοδότηση αντίστοιχων προγραμμάτων και αποσκοπούν στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Άρθρο 21
1. Οι Τομείς Κοινωνικής Ιατρικής των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. μετονομάζονται σε Τομείς Δημόσιας Υγείας. Οι Τομείς Δημόσιας Υγείας παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης νοσημάτων, προαγωγής και προστασίας της υγείας, ελέγχου και αντιμετώπισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων, διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, ελέγχου της ποιότητας τροφίμων, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο, καθώς και σε παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις της περιοχής του. Επίσης, συμβάλλουν στον αποτελεσματικό σχεδιασμό και στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου, αναπτύσσουν την κλινική επιδημιολογία και τη βιοστατιστική και αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του και στον καλύτερο συντονισμό με τις υπηρεσίες υγείας και φροντίδας άλλων μονάδων και φορέων. Οι τομείς Δημόσιας Υγείας αναπτύσσονται στα Νοσοκομεία Ε.Σ.Υ. που διαθέτουν πάνω από 100 κλίνες.
2. Τα Τμήματα Επισκεπτών Υγείας των Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. εντάσσονται στους Τομείς Δημόσιας Υγείας των Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ..
3. Η ειδικότητα της Κοινωνικής Ιατρικής μετονομάζεται σε ειδικότητα Ιατρικής της Δημόσιας Υγείας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ, καθορίζεται το αντικείμενο εκπαίδευσης στην ειδικότητα, οι προϋποθέσεις απόκτησης της, καθώς και η κατανομή των θέσεων ειδικευομένων ανά Δ.Υ.ΠΕ..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Άρθρο 22
1. Συνιστάται Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας με χαρακτήρα διεπιστημονικό, του οποίου τα μέλη πρέπει να διαθέτουν ειδικές σπουδές ή και προϋπηρεσία στο χώρο της δημόσιας υγείας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία ένταξης στο Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας των διαφόρων επαγγελματιών υγείας (ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, υγιεινολόγοι μηχανικοί, νοσηλευτές, μαίες, τεχνολόγοι τροφίμων, διατροφολόγοι, επιδημιολόγοι, βιοστατιστικοί διοίκησης υπηρεσιών υγείας και άλλοι επιστήμονες που διαθέτουν τίτλους σπουδών στον τομέα της δημόσιας υγείας). Στο Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας μπορούν να ενταχθούν οι επόπτες δημόσιας υγείας και οι επισκέπτες υγείας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη δημόσια υγεία ή πενταετή προϋπηρεσία.
2. Στο προσωπικό που εντάσσεται στο Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας χορηγείται μηνιαίο επίδομα αυξημένης ευθύνης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται το ύψος του επιδόματος για κάθε κατηγορία προσωπικού του Σώματος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την καταβολή του.
3. Εντός διετίας από τη συγκρότηση του Σώματος Λειτουργών Δημόσιας Υγείας, οι θέσεις Προϊσταμένων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξαιρουμένης της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καταλαμβάνονται από Ιατρούς ή Οδοντιάτρους Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. που είναι μέλη του Σώματος. Στη Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέση Διευθυντή μπορούν να καταλάβουν Υγιειονολόγοι Μηχανικοί ή Ιατροί ή Οδοντίατροι Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. που είναι μέλη του Σώματος Λειτουργών Δημόσιας Υγείας.
Άρθρο 23
1. Ιατροί ή οδοντίατροι του κλάδου Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., καθώς και φαρμακοποιοί Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού, σε υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή άλλων Υπουργείων, καθώς και σε υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δύνανται να ενταχθούν, μετά από αίτηση τους, στο Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας.
2. Οι παρακάτω υπάλληλοι:
α. ιατροί και οδοντίατροι του κλάδου Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ, οι οποίοι προσλήφθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2519/1997,
β. ιατροί και οδοντίατροι του κλάδου Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., οι οποίοι εντάχθηκαν στον κλάδο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3β του άρθρου 16 του ν. 3172/2003,
γ. ιατροί και οδοντίατροι της παραγράφου 3β του άρθρου 16 του ν. 3172/2003 για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύστασης θέσεων, ένταξης και κατάταξης στον κλάδο Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., οι οποίοι υπηρετούν, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού, σε υπηρεσίες της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή σε υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κατατάσσονται σε βαθμό ανάλογο με τα χρόνια της συνολικής τους προϋπηρεσίας στη Δημόσια Υγεία ως εξής:
Με συνολική προϋπηρεσία άνω των δεκατριών ετών, σε βαθμό Διευθυντή
Με συνολική προϋπηρεσία άνω των επτά και μέχρι δεκατριών ετών, σε βαθμό Α`
Με συνολική προϋπηρεσία μέχρι επτά ετών, σε βαθμό Β`.
Η κατάταξη των Ιατρών και Οδοντιάτρων της περίπτωσης γ` πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της κατάταξης τους στον κλάδο Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ..
3. Επιτρέπεται η μετάταξη ιατρών που υπηρετούν σε εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης φορείς και οργανισμούς, καθώς και σε άλλα Υπουργεία, προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προς τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Η μετάταξη διενεργείται, μετά από αίτηση του ιατρού, με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διατάξεως.
4.α) Υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων, ΠΕ Οδοντιάτρων και ΠΕ Φαρμακοποιών, που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου κατέχουν οργανικές ή συσταθείσες προσωποπαγείς θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή στις ΔΥ.Πε. ή σε άλλα Υπουργεία,
β) μόνιμοι υπάλληλοι ή εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε άλλους φορείς εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας ή άλλα Υπουργεία, οι οποίοι έχουν πτυχίο ιατρικής ή οδοντιατρικής και απέκτησαν ειδικότητα μέχρι την έναρξη του παρόντος ή αποκτούν ειδικότητα με εκπαιδευτική άδεια κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 6 του ν. 3204/2003 (Α`296),.
Σημ.: όπως η περ.β΄,όπως είχε συμπληρωθεί με το άρθρο 33 Ν.4461/2017,ΦΕΚ Α 38/28.3.2017αντικαταστάθηκε πάλι, με το άρθρο 40 παρ.3 Ν.4486/2017,ΦΕΚ Α 115/7.8.2017.
γ) οι Ιατροί Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ καθώς και οι μόνιμοι υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Ιατρών που κατέχουν οργανικές θέσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις Αιρετές Περιφέρειες και τους Δήμους και απέκτησαν ειδικότητα με εκπαιδευτική άδεια, κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1579/1985 (Α`217) και τις διατάξεις του ν. 2071/1992 (Α`123), μπορούν να μετατάσσονται είτε σε διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών είτε σε Νοσοκομεία ή ΠΕΔΥ – Κέντρα Υγείας, που υπάγονται στην οικεία Δ.Υ.Πε. της υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν ή σε άλλη Δ.Υ.Πε., και να κατατάσσονται αντίστοιχα:
αα) στον κλάδο ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Ιατρών Ειδικοτήτων, ΠΕ Οδοντιάτρων και ΠΕ Φαρμακοποιών Ιατρών, βαθμού Β` και
ββ) στον κλάδο Ιατρών, Οδοντιάτρων και Φαρμακοποιών Ε.Σ.Υ., με εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β`, σε κενές οργανικές θέσεις.»
γγ) στον κλάδο Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, διατηρώντας το βαθμό που κατέχουν, σε προσωποπαγή θέση, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.
Σημ.: όπως ηυποπερίπτωση γγ` προστέθηκε με το άρθρο 36 Ν.4461/2017,ΦΕΚ Α 38/28.3.2017.
Οι μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Ιατρών και Οδοντιάτρων που υπηρετούσαν κατά το χρόνο έναρξης του ν. 3527/2007 τρίτο άρθρο παρ. 15 στις απορροφούμενες Δ.Υ.ΠΕ. μετατάσσονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, Υπηρεσίες του ΟΠΑΔ και Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ανεξάρτητα εάν ο κλάδος και η κατηγορία προβλέπονται στον Οργανισμό του φορέα υποδοχής.
Οι αιτήσεις μετατάξεων στον κλάδο ιατρών Ε.Σ.Υ., οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος ολοκληρώνονται με την ανωτέρω διαδικασία μετάταξης και οι ιατροί μετατάσσονται με εισαγωγικό βαθμό Β`, σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση του Νοσοκομείου ή ΠΕΔΥ – Κέντρου Υγείας που έχουν επιλέξει με την αίτησή τους.
Σημ.: όπως ηπαρ.4 προστέθηκε με το άρθρο 28 Ν.3599/2007,ΦΕΚ Α 176/1.8.2007 τροποποιήθηκε με την παρ.5 άρθρου 58 Ν.3918/2011,ΦΕΚ Α 31/2.3.2011( όπως συμπληρώθηκε με την παρ.5 του άρθρου 29 του Ν. 4025/2011 ΦΕΚ Α 228/2-11-2011) και με το άρθρο 40 Ν.4368/2016,ΦΕΚ Α 21/21.2.2016.
5. Ιατροί και οδοντίατροι, κάτοχοι των τυπικών προσόντων διορισμού στον κλάδο ιατρών ή οδοντιάτρων Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., όπως προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α) που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος και εντεύθεν στην Κεντρική Υπηρεσία, σε εποπτευόμενους φορείς και οργανισμούς του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και σε άλλα Υπουργεία και εποπτευόμενους από αυτά φορείς και οργανισμούς, επιτρέπεται να μεταταχθούν στον κλάδο ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη διαδικασία της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του ν. 3370/2005.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.7α άρθρου 25 Ν.3868/2010, ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.
6. Οι ιατροί και οδοντίατροι, κάτοχοι των τυπικών προσόντων διορισμού στον κλάδο ιατρών ή οδοντιάτρων Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, όπως προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α`), όπως και οι κάτοχοι τίτλου οποιασδήποτε ιατρικής ειδικότητας, οι οποίοι υπηρετούσαν την 31.12.2010 στις Διευθύνσεις Υγείας, Πρόνοιας και Υγειονομικών Ελέγχων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, εντάσσονται σε θέσεις που συνιστώνται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις αντίστοιχες υπηρεσίες, στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η μετάταξη προσωπικού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθώς και στις προσωποπαγείς θέσεις που θα δημιουργηθούν για τους ανωτέρω ιατρούς και οδοντιάτρους με την αυτοδίκαιη μεταφορά τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες των αιρετών περιφερειών σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 255 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α`). Η ένταξη τους στον κλάδο ιατρών ή οδοντιάτρων Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ όσων πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 2519/1997, κατόπιν αιτήσεως τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3α του άρθρου 16 του ν. 3172/2003 και ανάλογα με τη συνολική τους προϋπηρεσία στο Δημόσιο.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.2 άρθρου 59 Ν.3918/2011, ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
Άρθρο 24
1. Εντός τριετίας από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού γίνεται η προκήρυξη των κενών θέσεων ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. κατά βαθμό, για μεν τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για δε τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από το Νομάρχη.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Ε.ΣΥ.Δ.Υ., καθορίζεται ο αναγκαίος αριθμός Ιατρών Δημόσιας Υγείας ανά περιφέρεια.
3. Οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 11 του ν. 3172/ 2003 εφαρμόζονται και για τους ιατρούς Δημόσιας Υγείας που υπηρετούν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Άρθρο 25
1. Οι κενές θέσεις Ιατρών Δημόσιας Υγείας προκηρύσσονται και στους τρεις βαθμούς. Οι θέσεις με βαθμό Διευθυντή και με βαθμό Α` καταλαμβάνονται, κατά 60%, από υπηρετούντες σε θέση αμέσως κατώτερου βαθμού που προάγονται βαθμολογικά κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 3172/2003 και, κατά 40%, ύστερα από προκήρυξη.
2. Για την κατάληψη θέσης Διευθυντή απαιτείται δεκαετής κατοχή τίτλου ειδικότητας ή μεταπτυχιακού τίτλου και αντίστοιχη προϋπηρεσία, ενώ για την κατάληψη θέσης στο βαθμό Β` και στο βαθμό Α` απαιτούνται τα προβλεπόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2519/1997.
Άρθρο 26
Δραστηριότητες προαγωγής της υγείας και πρόληψης της νόσου, που αναπτύσσονται από Κέντρα Υγείας, σχεδιάζονται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε νομαρχιακό ή και περιφερειακό επίπεδο και εντάσσονται στο στρατηγικό σχεδιασμό και στις προτεραιότητες της περιφέρειας. Τα Νοσοκομεία Ε.Σ.Υ. συνεργάζονται με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Νομού ή της Περιφέρειας, συμμετέχοντας στη σύνταξη της αναφοράς υγείας και στο σχεδιασμό παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Άρθρο 27
1. Οι επαγγελματίες και επιστήμονες δημόσιας υγείας που εντάσσονται στο Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας υποχρεούνται σε δια βίου επαγγελματική εκπαίδευση, η ελάχιστη ετήσια διάρκεια της οποίας προσδιορίζεται από το Ε.ΣΥ.Δ.Υ, σε εγκεκριμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης των Α.Ε.Ι., των Τ.Ε.Ι., της Ε.Σ.Δ.Υ. ή άλλων αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων.
2. Τα προγράμματα και οι φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του Ε.ΣΥ.Δ.Υ.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι λεπτομέρειες προκήρυξης, αξιολόγησης και χρηματοδότησης ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία υπηρετούν τους στόχους της εθνικής στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, όπως προτείνονται από το Ε.ΣΥ.Δ.Υ.
Άρθρο 28
Οι Βασικοί κλάδοι εξειδίκευσης στη δημόσια υγεία περιλαμβάνουν την επιδημιολογία, την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή υγείας, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας και παρεμβάσεων, την πολιτική υγείας και την περιβαλλοντική υγιεινή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του Ε.ΣΥ.ΔΥ., είναι δυνατή η δημιουργία άλλων εξειδικεύσεων, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του συστήματος δημόσιας υγείας και τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις.
Άρθρο 29
Στους Καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας χορηγείται μηνιαίως επίδομα διδακτικής προετοιμασίας ύψους τριακοσίων ογδόντα (380) ευρώ, επίδομα βιβλιοθήκης ύψους διακοσίων εξήντα (260) ευρώ και ειδικό ερευνητικό επίδομα ύψους διακοσίων (200) ευρώ. Στους Επιμελητές και Επιστημονικούς Συνεργάτες της Ε.Σ.Δ.Υ. με διδακτορικό, καθώς και στο λοιπό διδακτικό προσωπικό με διδακτορικό χορηγείται μηνιαίως επίδομα διδακτικής προετοιμασίας ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, επίδομα βιβλιοθήκης ύψους εκατόν είκοσι (120) ευρώ και ειδικό ερευνητικό επίδομα ύψους εκατόν ογδόντα (180) ευρώ. Στους Επιμελητές και Επιστημονικούς Συνεργάτες της Ε.Σ.Δ.Υ. χωρίς διδακτορικό χορηγείται μηνιαίως επίδομα διδακτικής προετοιμασίας ύψους εκατόν είκοσι (120) ευρώ, επίδομα βιβλιοθήκης ύψους εκατόν (100) ευρώ και ειδικό ερευνητικό επίδομα ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την υποπαράγραφο Γ.1. περ.24.β. άρθρου πρώτου Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄
ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Άρθρο 30
Τα Διασυνοριακά Κέντρα Δημόσιας Υγείας (ΔΙ.ΚΕ.Δ.Υ.) εντάσσονται ως διακριτές υπηρεσίες υγείας στα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία της περιοχής δράσης τους. Οι οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί με την πράξη ίδρυσης τους μεταφέρονται στα αντίστοιχα Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία.
Επιτρέπεται η άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση της χρήσης ακινήτων ιδιοκτησίας του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης-ΕΦΚΑ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που εντάχθηκαν σε αυτόν από 1.1.2017, στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επίσης, επιτρέπεται η άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση της χρήσης ακινήτων ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης-ΕΦΚΑ. Η παραχώρηση της χρήσης των ακινήτων μεταξύ των ανωτέρω φορέων πραγματοποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του αιτούμενου την παραχώρηση της χρήσης φορέα και απόφαση αποδοχής της αίτησης από το Διοικητικό Συμβούλιο του έτερου φορέα, εφόσον δεν αντίκειται σε απαγορευτικούς όρους διαθήκης ή πράξης δωρεάς. Στην απόφαση του προηγούμενου εδαφίου, καθορίζεται ο σκοπός και η διάρκεια της παραχώρησης της χρήσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Επίσης, δύναται να πραγματοποιηθεί η άνευ οικονομικού ανταλλάγματος και για ορισμένο χρόνο παραχώρηση της χρήσης ακινήτων, προορισμένων για κατασκηνωτική χρήση, ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς Ιερές
Μητροπόλεις της χώρας, που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ., με τους εξής όρους:
α) με δαπάνες των αντισυμβαλλόμενων με τον Οργανισμό Ιερών Μητροπόλεων Ν.Π.Δ.Δ., αποκαθίσταται η κατασκηνωτική λειτουργία των ακινήτων και διασφαλίζεται η διαρκής λειτουργική αξιοποίησή τους ως κατασκηνώσεων και
β) στις κατασκηνώσεις, για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας τους από τις Ιερές Μητροπόλεις, φιλοξενούνται χωρίς αντάλλαγμα και τα παιδιά των εργαζομένων του Οργανισμού.
Κατά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης των ακινήτων προς τις Ιερές Μητροπόλεις, τα ακίνητα αποδίδονται άνευ άλλου τινός στον Οργανισμό με τα παραρτήματα ή παρακολουθήματά τους, σε πλήρη λειτουργία και έτοιμα για χρήση από αυτόν. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εγκρίνεται η κάθε παραχώρηση και οι ειδικότεροι όροι αυτής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 58 παρ.1 του ν.4486/2017
Άρθρο 31
Από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις του ν. 3172/2003: άρθρο 1, άρθρο 2, άρθρο 3 παράγραφοι 1 και 2, άρθρο 4, άρθρο 5, άρθρο 6, άρθρο 7, άρθρο 8, άρθρο 9 παράγραφοι 2, 8, 9 και 12.1, 12.2, 12.3, 12.4, άρθρο 10 παράγραφοι 1,2 και 3, άρθρο 11 παράγραφοι 1, 3ε, 4.5, 5, 8.2, 10, άρθρο 13 παράγραφοι 1, 2, 3 και 5 και άρθρο 14 παρ. 3.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ΄
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Ε.Σ.Υ. ΜΕ Ν.Π.Ι.Δ. ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Άρθρο 32
Επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Για την έναρξη της συνεργασίας απαιτείται απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ. και του Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τις οποίες καθορίζονται και οι τομείς στους οποίους εκτείνεται η συνεργασία.
Άρθρο 33
1. Η συνεργασία μπορεί να αφορά είτε στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα είτε στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας είτε και στους δύο τομείς.
2. Στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα, η συνεργασία μπορεί να αφορά στις ακόλουθες δραστηριότητες:
α) στην από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων, μαθημάτων, διαλέξεων και συνεδρίων,
β) στην από κοινού εκπόνηση και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων,
γ) στην εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού και των σπουδαστών των νοσηλευτικών σχολών,
δ) στην ανταλλαγή επιστημονικών υπηρεσιών,
ε) στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών.
3. Στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, η συνεργασία αφορά στη νοσηλεία ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι ασθενείς αυτοί παραπέμπονται στις ανωτέρω Μ.Ε.Θ. από τους ιατρούς του συνεργαζόμενου Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ. και νοσηλεύονται από το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. του Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για την εκπλήρωση του ως άνω σκοπού, το νοσοκομείο Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διαθέτει ποσοστό των κλινών της Μ.Ε.Θ. του για την περίθαλψη ασθενών που παραπέμπονται από το συνεργαζόμενο νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ.. Το ποσοστό αυτών των κλινών, καθώς και οι λοιπές δεσμεύσεις των συνεργαζόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι οποίες απορρέουν από τη μεταξύ τους συνεργασία, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η διακομιδή των ασθενών από το Νοσοκομείο Ε.Σ.Υ. στο Νοσοκομείο Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα γίνεται από το Ε.Κ.Α.Β.. Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, η διακομιδή μπορεί να γίνει απευθείας από το Ε.Κ.Α.Β. στο Νοσοκομείο Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον αυτό προβλέπεται στην υπουργική απόφαση του ανωτέρω εδαφίου.
4. Η νοσηλεία των ασθενών των ασφαλιστικών ταμείων που παραπέμπονται από Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ ή απευθείας από το Ε.Κ.Α.Β. στο Νοσοκομείο Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χρεώνεται για τις ιατρικές πράξεις (κλινικές και εργαστηριακές), τα φάρμακα και πάσης φύσεως αναλώσιμα υλικά σύμφωνα με την κοστολόγηση που προβλέπεται για τα νοσοκομεία Ε.Σ.Υ (κλειστό νοσήλειο). Η συνολική δαπάνη νοσηλείας και κάθε σχετική δαπάνη βαρύνει το παραπέμπον Νοσοκομείο Ε.Σ.Υ, το οποίο εν συνεχεία την αναζητά από τον ασφαλιστικό φορέα του νοσηλευόμενου ασθενή. Κάθε επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ και Νοσοκομείων Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η ευθύνη συντονισμού και ελέγχου της τήρησης των προβλεπομένων στην παρούσα παράγραφο ανατίθεται σε μέλος της Διοίκησης ή σε υπηρεσιακό παράγοντα του Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ., κατόπιν σχετικής αποφάσεως του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ.όγδοο παρ.1 Ν.3527/2007, ΦΕΚ Α 25/9.2.2007.
Άρθρο 34
Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μπορούν να αναγνωρίζονται ως κατάλληλα για την άσκηση ιατρών προς χορήγηση ειδικότητας. Η αναγνώριση αυτή γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από γνώμη του Κ.Ε.Σ.Υ.. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των ειδικευομένων στο Νοσοκομείο Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και η διάρκεια ειδίκευσης που δίδεται από το Νοσοκομείο αυτό. Οι πάσης φύσεως αμοιβές των ειδικευομένων καταβάλλονται από το Νοσοκομείο Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το ως άνω Νοσοκομείο, εφόσον αναγνωριστεί ως κατάλληλο για τη χορήγηση ειδικότητας, υποχρεούται να τηρεί λίστα αναμονής των υποψηφίων, η οποία τίθεται υπό την εποπτεία της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η εγγραφή στη λίστα αναμονής του Νοσοκομείου Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν αφαιρεί το δικαίωμα των υποψηφίων να υποβάλουν αίτηση για ειδίκευση και σε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ.. Η ειδίκευση που πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου είναι ισότιμη με την ειδίκευση που χορηγείται από τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Ε.Κ.Α.Β.
Άρθρο 35
Καθεστώς απασχόλησης Αντιπροέδρων Ε.Κ.Α.Β.
Στην παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3204/2003 (ΦΕΚ 296 Α`) προστίθεται εδάφιο ε` ως εξής:
“ε. Ένας από τους δύο Αντιπροέδρους του Ε.Κ.Α.Β. διορίζεται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το ύψος των αποδοχών αυτού του Αντιπροέδρου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στον ανωτέρω Αντιπρόεδρο καταβάλλεται οικογενειακή παροχή σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α`), καθώς και επίδομα εορτών και αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3205/2003. Οι διατάξεις αυτού του εδαφίου εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2005.”
Άρθρο 36
Ραδιοδίκτυα Ε.Κ.Α.Β.
1. Το εδάφιο β` της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.δ. 1244/1972 αντικαθίσταται ως εξής:
“Για τα σταθερά και κινητά ραδιοδίκτυα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Υπουργείων Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και των Εμπορικών πλοίων, των οποίων οι σταθμοί λειτουργούν στις ζώνες που προβλέπονται από τον Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών.”
2. Το εδάφιο α` της παρ. 2Α` του άρθρου 1 του ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“Οι κατασκευές κεραιών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος και του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).”
Άρθρο 37
1. Η παρ. 3 του άρθρου 1 του π.δ. 412/1998 (ΦΕΚ 288 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Εκκαθαριστές αποδοχών ορίζονται οι Διοικητικοί Διευθυντές για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του ν.δ. 2592/1953 και τα Παραρτήματα αυτών, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών για την Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Κ.Α.Β. και οι Διευθυντές των Παραρτημάτων και, ελλείψει αυτών, οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Προσωπικού και Οικονομικής Διαχείρισης, για τα Παραρτήματα του Ε.Κ.Α.Β..”
2. Το άρθρο 2 του π.δ. 412/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 2
Η αποζημίωση για τις πρόσθετες αμοιβές του αναφερόμενου στο προηγούμενο άρθρο προσωπικού για εφημερίες, εργασία εξαιρέσιμων ημερών, νυκτερινών ωρών, υπερωριακή απασχόληση προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, καθώς και για υπερωριακή απασχόληση προς κάλυψη έκτακτων ή εποχικών αναγκών, καταβάλλεται με χρηματικά εντάλματα κατά τις ισχύουσες διατάξεις μέσω των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) των Νομών και Νομαρχιών σε βάρος του Ειδικού Φορέα “Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας” και των οικείων κωδικών αριθμών εξόδων των Προϋπολογισμών των Νομών και Νομαρχιών που εδρεύουν τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Για το Ε.Κ.Α.Β., οι ως άνω αποζημιώσεις καταβάλλονται με χρηματικά εντάλματα μέσω της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου της Νομαρχίας Αθηνών σε βάρος του Ειδικού Φορέα “Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας”. Στις παραπάνω Υ.Δ.Ε. είναι δυνατόν να διατίθενται διοικητικοί υπάλληλοι από τα οικεία Νοσηλευτικά Ιδρύματα, για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας καταβολής των παραπάνω αποζημιώσεων.”
3. Στην παρ. Ε1 του άρθρου 20 του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197 Α`), μετά το πέμπτο εδάφιο, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Επίσης, επιτρέπεται η μετάταξη μόνιμων υπαλλήλων των κλάδων ΥΕ Οδηγών Αυτοκινήτων και ΥΕ Τραυματιοφορέων των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στο Ε.Κ.Α.Β., με τη σύμφωνη γνώμη του Ε.Κ.Α.Β., σε συνιστώμενες, με την απόφαση μετάταξης, προσωποπαγείς θέσεις του ίδιου κλάδου, οι οποίες καταργούνται αυτοδικαίως με την καθ` οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπαλλήλων από την υπηρεσία. Η μετάταξη επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι οι μετατασσόμενοι κατέχουν: α) επαγγελματική Αδεια Οδηγών αυτοκινήτων τουλάχιστον Γ` κατηγορίας και β) τριετή εμπειρία οδηγών αυτοκινήτων που διανύθηκε με άδεια οδήγησης τουλάχιστον Γ` κατηγορίας. Με την απόφαση μετάταξης καταργείται η οργανική θέση του Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας που κατείχε ο μεταττασσόμενος.”
4. Η προθεσμία που προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο της παρ. Ε1 του άρθρου 20 του ν. 3172/2003, η οποία λήγει την 6η Αυγούστου 2005, παρατείνεται για δύο έτη από τη λήξη της.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ΄
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 38
Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
1. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας” (Ε.ΣΥ.Κ.Φ.), το οποίο συστήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3106/2003 (ΦΕΚ 30 Α`), μετονομάζεται σε “Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης” (Ι.Κ.Π.Α.).
2. Το εδάφιο η` της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 3106/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
“Αναπτύσσει την επιστημονική έρευνα στο χώρο της πρόνοιας και εκτελεί ερευνητικά έργα, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της πολιτικής που καθορίζει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.”
3. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 3106/2003 προστίθενται εδάφια ια` έως ιζ`, ως εξής:
“ια) Αναλαμβάνει μελέτες αξιολόγησης, μετά από συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πολιτικών, εθνικών προγραμμάτων και καινοτόμων προγραμμάτων.
ιβ) Διαχειρίζεται το 5 % του συνολικού ετήσιου καθαρού προϊόντος του κρατικού λαχείου κοινωνικής αντίληψης για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 16 του ν. 2646/1998. ιγ) Τηρεί Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρίες που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και διαφυλάσσει τον απόρρητο χαρακτήρα του. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθορίζονται η διαδικασία και τα στοιχεία που εισάγονται στο Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και ο τρόπος διασφάλισης του απόρρητου χαρακτήρα του και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο.
ιδ) Λειτουργεί, συντηρεί και αναπτύσσει τον Εθνικό Χάρτη Πρόνοιας.
ιε) Υποστηρίζει την ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση καινοτόμων προγραμμάτων και καλών πρακτικών.
ιστ) Προτείνει μέτρα για την υποστήριξη, επιστημονική εποπτεία και συντονισμό των φορέων κοινωνικής φροντίδας και δημιουργεί εργαλεία ηλεκτρονικής διασύνδεσης τους.
ιζ) Δημιουργεί εργαλεία ηλεκτρονικής διασύνδεσης φορέων που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που εξυπηρετούνται από το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως άτομα με αναπηρία, παιδιά και ηλικιωμένοι.”
4. Η παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3106/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, το οποίο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αποτελείται από:
α) έναν Ψυχολόγο με εμπειρία στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
β) έναν Κοινωνιολόγο με εμπειρία στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
γ) έναν Ιατρό με εμπειρία στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ),
δ) έναν Ειδικό Πληροφορικής, εξειδικευμένο σε πληροφοριακά συστήματα κοινωνικής αλληλεγγύης,
ε) δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκ των οποίων ο ένας πρέπει να είναι ειδικός σε θέματα πιστοποιήσεων,
στ) έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων του Ινστιτούτου, ο οποίος εκλέγεται από το σύνολο των εργαζομένων στο Ινστιτούτο.
Τα μέλη των περιπτώσεων α` ως ε` ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.”
5. Το εδάφιο 1 της παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 3106/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
“Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ι.Κ.Π.Α., καθορίζεται η διάρθρωση των υπηρεσιών του, συνιστώνται μέχρι τριάντα θέσεις μόνιμου ή και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού, κατανέμονται οι οργανικές θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, και ορίζονται τα πρόσθετα προσόντα για την πλήρωση τους.”
6. Μετά το τέλος της παρ. 17 του άρθρου 7 του ν. 3106/ 2003, προστίθενται παράγραφοι 18 και 19, ως εξής:
“18. Το Δ.Σ. του Ι.Κ.Π.Α. μπορεί, με απόφαση του, να αναθέτει ένα εξειδικευμένο ερευνητικό ή μελετητικό έργο σε άλλους ερευνητικούς ή μελετητικούς φορείς. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι όροι, η διαδικασία και οι λοιπές λεπτομέρειες τέτοιων αναθέσεων.
19. Το Δ.Σ. του Ι.Κ.Π.Α. μπορεί να προσλαμβάνει, με σύμβαση έργου, εμπειρογνώμονες και ερευνητές για την υλοποίηση εξειδικευμένων ερευνητικών και μελετητικών έργων, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν από το προσωπικό του Ι.Κ.Π.Α.. Ο αριθμός των ερευνητών που μπορούν να απασχοληθούν, το ύψος της αμοιβής τους, καθώς και οι διαδικασίες και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με την ανάθεση των έργων αυτών, καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Κ.Π.Α.. Για τις αμοιβές αυτές το Ι.Κ.Π.Α. δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μπορεί όμως να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, εφόσον συντρέχουν οι προς τούτο προϋποθέσεις.”
7. Η περίπτωση θ` της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 3106/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
“θ) Τηρεί το Εθνικό Μητρώο Υιοθεσιών και το Εθνικό Μητρώο Αναδόχων Ανηλίκων και διαφυλάσσει τον απόρρητο χαρακτήρα τους. Με απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθορίζονται η διαδικασία και τα στοιχεία που εισάγονται στο Εθνικό Μητρώο Υιοθεσιών, ο τρόπος διασφάλισης του απόρρητου χαρακτήρα του και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο. Με όμοια απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζεται η διαδικασία και τα στοιχεία που εισάγονται στο Εθνικό Μητρώο Αναδόχων Ανηλίκων και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.”
Άρθρο 39
Ακίνητα ιδιοκτησίας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δ.Υ.ΠΕ.
Επιτρέπεται η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας και των Δ.Υ.Πε., σε δημόσιες υπηρεσίες και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας. Η παραχώρηση της χρήσης πραγματοποιείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του Υπουργού Οικονομικών, εφόσον δεν αντίκειται σε απαγορευτικούς όρους διαθήκης ή πράξης δωρεάς ή στις διατάξεις του ν. 4182/2013 (Α΄ 185). Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτων ιδιοκτησίας των Δ.Υ.Πε. απαιτείται και απόφαση του οργάνου διοίκησης αυτών. Με την απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται η διάρκεια της παραχώρησης της χρήσης και οι υποχρεώσεις του φορέα προς τον οποίο γίνεται η παραχώρηση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 44 του ν.4461/2017
Άρθρο 40
Μετάταξη προσωπικού στο Π.Γ.Ν. “Αττικόν”
Το προσωπικό, πλην του ιατρικού, των Κεντρικών Υπηρεσιών των πρώην Πε.Σ.Υ.Π., νυν Δ.Υ.ΠΕ., των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και του Ε.Κ.Α.Β., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, το οποίο, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού, είναι αποσπασμένο και υπηρετεί στο Π.Γ.Ν. “Αττικόν”, χωρίς να κατέχει οργανική θέση σε αυτό, μπορεί να μεταταχθεί σε κενές οργανικές θέσεις του Π.Γ.Ν. “Αττικόν”, της ίδιας κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας, με το βαθμό που κατέχει και με την ίδια σχέση εργασίας, εφόσον υποβάλλει αίτηση στο Π.Γ.Ν. “Αττικόν” εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού. Η μετάταξη διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται μετά από συνεκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων του Π.Γ.Ν. “Αττικόν” και του φορέα προέλευσης του ανωτέρω προσωπικού.
Άρθρο 41
1. Η προθεσμία που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 2646/1998 (ΦΕΚ 236 Α`) παρατείνεται για πέντε έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού.
2. α. Οικήματα ανεγερθέντα από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, με σκοπό τη στεγαστική αποκατάσταση δικαιούχων Λαϊκής Κατοικίας, βάσει των διατάξεων του β.δ. 775/1964 (ΦΕΚ 254 Α), στα οποία εγκαταστάθηκαν με πρωτόκολλο προσωρινής εγκατάστασης οι αναγνωρισθέντες αρχικοί δικαιούχοι, καθώς και μέλη της οικογένειας τους, και για τα οποία μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχουν εκδοθεί τα οριστικά παραχωρητήρια (τίτλοι κυριότητας), δύνανται να παραχωρούνται στους κληρονόμους των αρχικών δικαιούχων, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
1. Τα οικήματα αυτά κατέχονται μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος από τους κληρονόμους.
2. Οι κατέχοντες κληρονόμοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις διατάξεις του β.δ. 775/1964.
β. Οι παραχωρήσεις αυτές ενεργούνται με την καταβολή της τρέχουσας αξίας του οικοπέδου, η οποία μπορεί να μειωθεί έως και 75%, όπως προβλέπει το άρθρο 6 του ν. 543/1977, καθώς και του κόστους κατασκευής του οικήματος, κατά τις διατάξεις του β.δ. 775/1964, αφαιρουμένου του ποσού που τυχόν έχει διατεθεί από τους κατέχοντες για επέκταση και αναμόρφωση του οικήματος.
γ. Για την υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται προθεσμία πέντε ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού.
Άρθρο 42
Ρύθμιση θεμάτων Λαϊκής Κατοικίας
1. Διαγράφεται ολοσχερώς το σύνολο των οφειλών, ληξιπρόθεσμων και μη, από κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια Λαϊκής Στέγης και για εξόφληση οριστικών τίτλων κυριότητας (παραχωρητήρια) που χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα από οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή και διαχειρίζονται από την πρώην Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος, ως εντολοδόχο του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με την από 2.9.1953 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος, νυν Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, βάσει των διατάξεων του α.ν. 1667/1951 (ΦΕΚ 30 Α), όπως κυρώθηκε με το ν. 2063/1952 και κωδικοποιήθηκε με το β.δ. 775/1964 (ΦΕΚ 254 Α`).
2. Η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για δάνεια “ΛΑΪΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ” γίνεται οίκοθεν από τις Δ.Ο.Υ..
3. Η εξάλειψη των υφισταμένων, προς ασφάλεια των κατά τα ανωτέρω διαγραφομένων οφειλών, υποθηκών γίνεται από τον οικείο Υποθηκοφύλακα με αίτηση του οφειλέτη, κατόπιν βεβαιώσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία χορηγείται υποχρεωτικώς, μετά από αίτηση του οφειλέτη και βεβαιώνει ότι το ασφαλισμένο χρέος εμπίπτει στη ρύθμιση της παραγράφου 1.
Άρθρο 43
Τροποποιήσεις του άρθρου 2 του ν. 2072/1992
1. Η διάταξη του εδαφίου γ` της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2072/1992 (ΦΕΚ 125 Α) αντικαθίσταται ως εξής:
“γ) Εναν εξειδικευμένο επιστήμονα ή έναν ειδικό τεχνικό προθετικών και ορθωτικών κατασκευών, κάτοχο άδειας άσκησης επαγγέλματος, ο οποίος προτείνεται από το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Βιοτεχνικού Συλλόγου αδειούχων ορθοπεδικών.”
2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2072/1992 προστίθεται εδάφιο δ` ως εξής:
“δ) Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται υπάλληλος της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.”
3. Στο τέλος του άρθρου 2 του ν. 2072/1992 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
“5. Η ανωτέρω Επιτροπή ελέγχει τα δικαιολογητικά και αποφαίνεται σχετικά με τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος για τις περιπτώσεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 7 του νόμου αυτού.”
Άρθρο 44
Πειθαρχικό δίκαιο Οδοντιάτρων
1. Η παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 1026/1980 (ΦΕΚ 48 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια αποτελούνται από επτά μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος είναι Πρωτοδίκης Διοικητικού Πρωτοδικείου της έδρας του Συμβουλίου. Αν στην έδρα του Συμβουλίου δεν υπάρχει Διοικητικό Πρωτοδικείο, ως Πρόεδρος ορίζεται Πρωτοδίκης του πλησιέστερου Διοικητικού Πρωτοδικείου. Τον Πρωτοδίκη και τον αναπληρωτή του ορίζει ο Προϊστάμενος του οικείου Πρωτοδικείου, κατ` αίτηση του Συλλόγου. Τα υπόλοιπα έξι μέλη είναι μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων που εκλέγονται με ισάριθμους αναπληρωματικούς. Τον Πρόεδρο του Π.Σ. ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, αναπληρωτής του. Τα ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενα μέλη αναπληρώνουν ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, κατά τη σειρά της εκλογής τους.”
2. Τα πρώτα τέσσερα εδάφια της παρ. 3 του άρθρου 56 του ν. 1026/1980 καταργούνται.
3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 57 του ν.1026/1980 καταργείται.
4. Η παρ. 2 του άρθρου 57 του ν. 1026/1980 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η ανακήρυξη των υποψήφιων μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων ενεργείται κατόπιν αιτήσεων των υποψηφίων, οι οποίες υποβάλλονται στον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την εκλογή. Τα ονόματα των υποψηφίων μελών του Π.Σ. αναγράφονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο κατ` αλφαβητική σειρά. Ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των εκλεγομένων μέχρι το ήμισυ αυτού.”
5. Οι παράγραφοι 1 έως 4 του άρθρου 67 του ν. 1026/1980 αντικαθίστανται ως εξής:
“1. Συνιστάται Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβοϋλιο Οδοντιάτρων (Α.Π.Σ.Ο.) που αποτελείται από πέντε μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος είναι εφέτης Διοικητικού Εφετείου και ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Προϊστάμενο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, μετά από αίτηση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Τα υπόλοιπα μέλη είναι μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων που εκλέγονται με ισάριθμους αναπληρωτές.
2. Τον Πρόεδρο του Α.Π.Σ.Ο. απόντα, ελλείποντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο, κατά την παράγραφο 1 οριζόμενος, αναπληρωτής του, τα δε λοιπά μέλη απόντα, ελλείποντα ή κωλυόμενα αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά, κατά τη σειρά της εκλογής τους.
3. Η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών ενεργείται ταυτοχρόνως με την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας δια κοινού ψηφοδελτίου και δια θέσεως σταυρού προτιμήσεως παραπλεύρως του ονόματος του υποψηφίου.
4. Δικαίωμα εκλογής για το αξίωμα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών έχουν οι συμπληρώσαντες 10ετή άσκηση.”
Άρθρο 45
Τροποποιήσεις των νόμων 2071/1992 και 2519/1997 και του π.δ. 228/2004
1. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 71 του ν. 2071/1992 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Η θέση που πρόκειται να κενωθεί στο τέλος του έτους λόγω της αυτοδίκαιης λύσης της υπαλληλικής σχέσης του ιατρού που συμπλήρωσε το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας του επαναπροκηρύσσεται στην αρχή του ίδιου έτους.”
2. Το άρθρο 3 του π.δ. 228/2004 (ΦΕΚ 212 Α`) καταργείται.
3. Οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι υπηρετούν σε Περιφερειακά Ιατρεία, εντάσσονται στον κλάδο Ιατρών Ε.Σ.Υ. με το βαθμό του Επιμελητή Β`, σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται αυτοδικαίως με την ένταξη τους και καταργούνται με την καθ` οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των ανωτέρω ιατρών από την υπηρεσία.
Άρθρο 46
Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 3204/2003
Το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 3 του ν. 3204/2003 (ΦΕΚ 296 Α`) τροποποιείται ως εξής:
“Διορισμοί που έγιναν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, χωρίς έγκριση της Τριμελούς Επιτροπής, είναι νόμιμοι και καταβάλλονται όλες οι αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων αποδοχών που αφορούν σε εφημερίες πραγματοποιηθείσες κατά τα παρελθόντα έτη. Για την καταβολή των εφημερίων αυτών, εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.”
Άρθρο 47
Τροποποιήσεις του ν.δ. 96/1973
1. Η πρώτη περίοδος της παρ. 12 του άρθρου 19 του ν.δ. 96/1973 (ΦΕΚ 172 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“Τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε..”
2. Η δεύτερη περίοδος της περίπτωσης β` της παρ. 13 του άρθρου 19 του ν.δ. 96/1973 (ΦΕΚ 172 Α`) καταργείται.
Άρθρο 48
Τροποποιήσεις του ν. 1316/1983
1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 1316/1983 (ΦΕΚ 3 Α`) προστίθεται περίπτωση στ` ως εξής:
“στ. Την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από το νόμο αυτόν και τη λοιπή φαρμακευτική νομοθεσία.”
2. Η περίπτωση δ` της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 1316/1983 καταργείται.
3. Στην περίπτωση ζ` της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 1316/1983 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
“Τα τέλη του εδαφίου δ` για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αντικαθίστανται με τέλος ετοιμότητας των υπηρεσιών του Ε.Ο.Φ. για την εποπτεία της αγοράς και την κάλυψη των εξόδων εργαστηριακών εξετάσεων, που συνίσταται σε ποσοστό επί της καθοριζομένης ως χονδρικής τιμής ως εξής: Για ετήσιες πωλήσεις:
α) μέχρι 100.000 ευρώ, 1%,
β) από 100.001 ευρώ μέχρι 250.000 ευρώ, 0,50%,
γ) από 250.001 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ, 0,25%,
δ) για κάθε ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ, 0,20%.
Στην καταβολή της εισφοράς υποχρεούνται οι παραγωγοί, όπως προσδιορίζονται στις παραγράφους 2 έως 4 του άρθρου 6 του ν. 2251/1994 (ΦΕΚ 191 Α`) και οι εισαγωγείς των προϊόντων αυτών, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσης. Εκπτώσεις αναγνωρίζονται μόνον εφόσον αναγράφονται στο τιμολόγιο πώλησης ή σε πιστωτικό σημείωμα που έχει εκδοθεί εντός μηνός από την έκδοση του τιμολογίου.”
4. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου του στοιχείου β` της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 1316/1983 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Οι παραγωγοί λογίζονται με την έννοια των παραγράφων 2 έως 4 του άρθρου 6 του ν. 2251/1994.”
5. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 1316/1983, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ., μπορεί να ορίζονται νέες δραστηριότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, στις οποίες επιβάλλεται ειδικό τέλος, καθώς και το ύψος του τέλους αυτού.”
6. Στην περίπτωση γ` της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 1316/1983, προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής:
“Επιθεωρήσεις και δειγματοληψίες είναι δυνατόν να διενεργούνται και σε τρίτες, μη κοινοτικές χώρες, για φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία ζητείται η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.”
7. Στο στοιχείο 1 της περίπτωσης β` της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 1316/1983, προστίθεται εδάφιο ια` ως εξής:
“ια) Τη διενέργεια επιθεώρησης και σύνταξη σχετικής έκθεσης για εγκαταστάσεις και χώρους παραγωγής εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το ύψος των τελών αυτών διαμορφώνεται ανάλογα με τη γεωγραφική εγγύτητα του προς επιθεώρηση τόπου, σε συνδυασμό με την υποβολή ή μη αιτήματος χορήγησης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Πέραν του τέλους, τα έξοδα μετάβασης και παραμονής των αρμόδιων οργάνων του Ε.Ο.Φ. στον τόπο επιθεώρησης, καταβάλλονται από τον επιθεωρούμενο.”
Άρθρο 49
Σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
1. Συνιστάται, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας, με σκοπό την ανάπτυξη και εφαρμογή δραστηριοτήτων που υλοποιούν την Εθνική Πολιτική για την παροχή υπηρεσιών υγείας, τον έλεγχο και την αξιοποίηση των υπηρεσιών αυτών προς τους πολίτες.
2. Η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας συντονίζει τη δράση των επί μέρους Υπηρεσιακών Μονάδων από τις οποίες συγκροτείται, με σκοπό τη μεθοδικότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση του έργου τους και ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 8 του π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α`).
3. Οι Διευθύνσεις Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Αγωγής Υγείας και Πληροφόρησης και Υγειονομικής Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου διαρθρώνονται στα Τμήματα που ορίζουν, αντίστοιχα, οι διατάξεις των άρθρων 16, 17 και 18 του π.δ. 95/2000, έχουν τις αρμοδιότητες που αναφέρουν οι διατάξεις αυτές και εντάσσονται στη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας.
4. Στη θέση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας τοποθετείται μόνιμος υπάλληλος με βαθμό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού ή ΠΕ Οικονομικού ή ΠΕ Ιατρών ή ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. ή ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΠΕ Νοσηλευτικής. Η επιλογή διενεργείται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 9 του ν. 3260/2004 (ΦΕΚ 151 Α`), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3260/2004.
Άρθρο 50
Τροποποιήσεις των νόμων 3329/2005 και 2646/1998
1. Η παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81 Α`) αντικαθίσταται αναδρομικά, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της, ως εξής:
“5. Στην κάθε Δ.Υ.ΠΕ. περιέρχεται αυτοδικαίως, κατά κυριότητα, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου, και με την επιφύλαξη των διατάξεων περί κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών, το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του αντίστοιχου Πε.Σ.Υ.Π..”
*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με το άρθρ.4 ΠΔ 132/2006,ΦΕΚ Α 143/13.7.2006,ορίζεται ότι: “Η Δ.Υ.ΠΕ. Ηπείρου, στην οποία περιήλθε η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Παιδόπολης “Αγία Ελένη”, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 3106/2003 στην οποία προστέθηκε το εδάφιο Α.1 του άρθρου 21 του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197/Α`) και την παρ. 1 του άρθρου 50 του 3370/2005 (ΦΕΚ 176 τ.Α`) έχει στο εξής την αποκλειστική χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της καταργούμενης Παιδόπολης. Η διαφύλαξη και η διαχείριση του αρχείου του προσωπικού της Παιδόπολης και του λοιπού αρχείου της, πλην του προνοιακού ανατίθεται στη Δ.Υ.ΠΕ. Ηπείρου, του δε προνοιακού στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων”.
2. Στο τέλος του άρθρου 1 του ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81 Α`) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
“6. Τα Κέντρα Υγείας με τα Περιφερειακά τους Ιατρεία που βρίσκονται και λειτουργούν στη χωρική αρμοδιότητα κάθε Δ.Υ.ΠΕ., μπορούν να μετατρέπονται σε αποκεντρωμένες και ανεξάρτητες υπηρεσιακές μονάδες της αντίστοιχης Δ.Υ.ΠΕ., με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αποκεντρωμένες μονάδες εξακολουθούν να έχουν τη διοίκηση του προσωπικού τους και οι υπάλληλοι διατηρούν τους κλάδους και τις θέσεις τους. Η μετατροπή γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία ορίζεται και ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας ως αποκεντρωμένων μονάδων της αντίστοιχης Δ.Υ.ΠΕ.. Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ από την 3η Μαΐου 2005 και εφεξής.”
3. Το εδάφιο δ` του στοιχείου Α της παρ. 15 του άρθρου 4 του ν. 3329/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
“δ. Κλάδος ΠΕ Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ή ΠΕ Οικονομικού, θέσεις τρεις.”
4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 17 του άρθρου 4 του ν. 3339/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
“Με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συνιστάται ενιαία Τεχνική Υπηρεσία, που αποτελείται από υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ τεχνικών κλάδων και ειδικοτήτων όλων ή ορισμένων ΦΠΥΥΚΑ της Υγειονομικής Περιφέρειας, οι οργανικές θέσεις των οποίων μεταφέρονται στη Δ.Υ.ΠΕ..”
5. Στο τέλος του άρθρου 4 του ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81 Α`) προστίθεται παράγραφος 21 ως εξής:
“21. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταρτίζεται ο Οργανισμός των Δ.Υ.ΠΕ..”
6. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 3329/2005 προστίθενται εδάφια ως εξής:
“Η συγκρότηση του Δ.Σ. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι διετής. Επιτρέπεται η αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ. για σπουδαίο λόγο, για το υπόλοιπο της θητείας του. Η αντικατάσταση και ο ορισμός του αντικαταστάτη γίνεται με τη διαδικασία του αρχικού ορισμού. Στο Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης “Μαμάτσειο” και του Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας “Αγία Όλγα” συμμετέχει ο Δήμαρχος Κοζάνης και ένας εκπρόσωπος της δωρήτριας ή των κληρονόμων της, αντιστοίχως και ορίζεται ένα επιπλέον μέλος από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.”
7. Στην περίπτωση δ` της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 3329/2005 προστίθεται εδάφιο δδ` ως εξής:
“δδ. Το Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων “Ο Αριστεύς” Λάρισας, που συστήθηκε και λειτουργεί δυνάμει των διατάξεων των προεδρικών διαταγμάτων 548/1980 (ΦΕΚ 145 Α`), 336/1985 (ΦΕΚ 118 Α) και 129/2002 (ΦΕΚ 106 Α`).”
8. Το εδάφιο γγ` της περίπτωσης η` της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 3329/2005 διαγράφεται και αναριθμείται το επόμενο εδάφιο).
Σχετικό: το άρθρο 7 Ν.3730/2008,ΦΕΚ Α 262/23.12.2008
9. Στο τέλος του άρθρου 42 του ν. 3329/2005 προστίθενται παράγραφοι 9 έως 11 ως εξής:
“9. Κοινοί διαγωνισμοί των Πε.Σ.Υ.Π. εν εξελίξει κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού συνεχίζονται από τις αντίστοιχες Δ.Υ.ΠΕ..
10. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και οι λοιπές προϋποθέσεις για την ανάδειξη των αιρετών εκ προσώπων των ιατρών και των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Δ.Υ.ΠΕ., των Νοσοκομείων και των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, καθώς και στο Επιστημονικό Συμβούλιο του άρθρου 9 και στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 11. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, εφαρμόζονται αναλόγως οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχουν εκδοθεί βάσει της προϋφιστάμενης νομοθεσίας.
11. Τα υπηρεσιακά συμβούλια των Πε.Σ.Υ.Π. και των Νοσοκομείων εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί συγκρότησης των νέων υπηρεσιακών συμβουλίων των Δ.Υ.ΠΕ. και των Νοσοκομείων αντίστοιχα.”
10. Στο τέλος της παρ. 12 του άρθρου 28 του ν. 2646/ 1998 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ.. Στην περίπτωση αυτή, για κάθε Νοσοκομείο εκδίδεται, κάθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη συντήρησης, απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των απαιτούμενων τεχνιτών, οι ειδικότητες τους και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου.”
Άρθρο 51
1. Στο τέλος του άρθρου 31 του ν. 1514/1985 (ΦΕΚ 13 Α`) προστίθεται παράγραφος 16 ως εξής:
“16. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το οποίο ιδρύθηκε με το π.δ. 867/1979, μετατρέπεται σε ειδικό ερευνητικό ινστιτούτο του άρθρου 12 του ν. 1514/1985, με την ίδια επωνυμία, έδρα, οργάνωση και διοίκηση και υπάγεται στις διατάξεις του ν. 1514/1985, εποπτευόμενο από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με κοινή απόφαση των δύο Υπουργών, καθορίζεται ο τρόπος άσκησης του επιστημονικού ελέγχου. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μπορεί να τροποποιείται το ιδρυτικό διάταγμα και να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το εργασιακό καθεστώς του υπηρετούντος προσωπικού, το νέο Οργανισμό και Κανονισμό του Ινστιτούτου και να ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα που συνδέεται με την υπαγωγή του στις διατάξεις του ν. 1514/1985, κατ` εξαίρεση από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 9, 10, 11, 15, 17 και 20 του νόμου αυτού.”
2. Η διάταξη αυτή αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2007.
Άρθρο 52
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις διαγνωστικής δυσκολίας σπάνιων νοσολογικών οντοτήτων και ιδιαίτερα εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων, επιτρέπεται η πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά θεραπευτήρια που έχουν αναπτυγμένα όλα τα τμήματα και κλινικές, δεν διαθέτουν όμως την απαιτούμενη άδεια για μεταμοσχεύσεις. Η μεταμόσχευση στα ως άνω νοσοκομεία πραγματοποιείται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και έγκριση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2005.
Άρθρο 53
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επί μέρους διατάξεις του.
Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 7 Ιουλίου 2005
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 7 Ιουλίου 2005
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ