NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3342 (ΦΕΚ Α΄/131/06.06.2005)
Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες τους – Διάρθρωση, οργάνωση και λειτουργία Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Άρθρο 1
1. Η άδεια δόμησης για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών μέσα στα Ολυμπιακά συγκροτήματα που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 9 εκδίδεται από το Τμήμα Οικοδομικού Κανονισμού της Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.), μέσα σε εξήντα ημέρες από την ημέρα υποβολής σε αυτό αίτησης του χρήστη της εγκατάστασης.
“Η ίδια Διεύθυνση (Δ.Ο.Κ.Κ.) εξακολουθεί να έχει την αρμοδιότητα για την έκδοση νέων και την αναθεώρηση, επέκταση ισχύος κ.λπ. των ήδη εκδοθεισών οικοδομικών αδειών των Ολυμπιακών συγκροτημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 9.
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται οι απαραίτητες μελέτες, σχέδια και λοιπά δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν για την έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών, η σχετική διαδικασία θεώρησης ή ελέγχου, ο χρόνος ισχύος και η διαδικασία αναθεώρησης των αδειών, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 33 Ν.3492/2006,ΦΕΚ Α 210/5.10.2006.
2. Η άδεια που προβλέπεται στην παράγραφο 1 απαιτείται και για εργασίες σχετικές με τη μετασκευή, επισκευή, εκσυγχρονισμό, προσθήκη και επέκταση των μόνιμων Ολυμπιακών, αθλητικών και συνοδευτικών αυτών εγκαταστάσεων.
3. Η προβλεπόμενη από το άρθρο 1 του ν. 960/1979, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του ν. 1221/1981 συμβολαιογραφική δήλωση των θέσεων στάθμευσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που αναφέρονται στις περιπτώσεις δ` έως ιη` του άρθρου 9 του παρόντος νόμου μπορεί να γίνεται από τον εκάστοτε φορέα, στον οποίο έχει ανατεθεί η διοίκηση και διαχείριση των ως άνω εγκαταστάσεων, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ή του νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που έχει αντίστοιχα την κυριότητα των ως άνω εγκαταστάσεων.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παράγραφο 9 άρθρου 17 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α΄ 152/01.07.2011.
4.α. Στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων των ολυμπιακών συγκροτημάτων του άρθρου 9 επιτρέπεται η κατασκευή ή η τοποθέτηση προσωρινών και λυόμενων κατασκευών και εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση εκτάκτων, πρόσκαιρων και βραχυχρόνιων εκδηλώσεων, όπως υπαίθριων αγορών, εορταστικών εκδηλώσεων, διοργάνωση εκθέσεων και συναυλιών, διάρκειας μέχρι τεσσάρων μηνών. Για την κατασκευή ή τοποθέτηση των κατασκευών και εγκαταστάσεων του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που επέχει θέση οικοδομικής άδειας ύστερα από αίτηση του φορέα διαχείρισης κάθε εγκατάστασης, με την οποία εγκρίνεται η καλυπτόμενη επιφάνεια και η οριοθέτηση των προσωρινών και λυόμενων κατασκευών και εγκαταστάσεων, καθώς και οι απαιτούμενες εργασίες, κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη. Με την ίδια ως άνω απόφαση καθορίζονται επίσης οι απαιτήσεις ασφάλειας και αισθητικής που πρέπει να πληρούν οι κατασκευές και εγκαταστάσεις, καθώς και ο χρόνος διατήρησης τους. Για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης ο φορέας διαχείρισης της εγκατάστασης υποβάλλει στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικων Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τεχνική έκθεση στην οποία περιγράφονται οι αιτούμενες εργασίες, τοπογραφικό διάγραμμα ή σχέδιο γενικής διάταξης, δηλώσεις ανάθεσης και ανάληψης της μελέτης και δήλωση ανάληψης της ευθύνης για το σύνολο των εργασιών και των εγκαταστάσεων από υπεύθυνο μηχανικό. Οι προσωρινές ή κινητές λυόμενες κατασκευές και εγκαταστάσεις αποξηλώνονται εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της εκδήλωσης, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια ή έγκριση δημόσιας αρχής.
β. Η κατασκευή ή η τοποθέτηση στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών συγκροτημάτων του άρθρου 9 προσωρινών και λυόμενων κατασκευών και εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση εκδηλώσεων χρονικής διάρκειας μεγαλύτερης των τεσσάρων μηνών, εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού, σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παράγραφο 9 άρθρου 14 Ν.4002/2011, ΦΕΚ Α 180/22.8.2011, αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 33 του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
Άρθρο 2
Άδεια λειτουργίας Ολυμπιακών εγκαταστάσεων
1. Για τη λειτουργία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του άρθρου 9 ή τμημάτων αυτών, για τις επιτρεπόμενες χρήσεις του ν. 3342/2005 απαιτείται άδεια λειτουργίας, η οποία χορηγείται από την αρμόδια κατά τις κείμενες σχετικές διατάξεις υπηρεσία.
2. Η διαδικασία, τα δικαιολογητικά, οι προϋποθέσεις, που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας, καθώς και η διάρκεια των αδειών αυτών, καθορίζονται από τις κατά περίπτωση κείμενες διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος υποβάλει πιστοποιητικό πυροπροστασίας της εγκατάστασης ή του τμήματος της, για το οποίο ζητείται η άδεια, εφόσον αυτό αποτελεί ανεξάρτητη από άποψη πυροπροστασίας ενότητα, καθώς και Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (Α.Ε.ΠΟ.), όπου απαιτείται.
3. Η εποπτεία και ο έλεγχος τήρησης των όρων της κατά το άρθρο 2 άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των λοιπών εμπορικών χρήσεων που λειτουργούν μέσα στα συγκροτήματα του άρθρου 9. ασκείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση των αδειών αυτών κατά τις κείμενες σχετικές διατάξεις.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 165 παρ.5 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
Άρθρο 3
Γνωμοδοτική Επιτροπή
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 167 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
1. Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας Ολυμπιακής εγκατάστασης υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο χρήστη στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης. Η αίτηση αυτή κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας, στην οποία εντάσσεται διοικητικά η εγκατάσταση. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολιτισμού και αποτελείται από:
“α. Τον Γενικό Γραμματέα Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής ως Πρόεδρο με αναπληρωτή του έναν Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που ορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.”
*** Η περίπτωση α΄ αντικαταστάθηκε ως άνω με την παράγραφο 8 άρθρου 14 Ν.4002/2011,ΦΕΚ Α 180/22.8.2011.
β. Τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος ή Πολεοδομίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., που ορίζεται από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με τον αναπληρωτή του.
γ. Έναν υπάλληλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
δ. Έναν υπάλληλο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα (Ο.Ρ.Σ.Α.), που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
ε. Έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
στ. Έναν υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας, εντός των διοικητικών ορίων της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.
ζ. Έναν διπλωματούχο μηχανικό της Γ.Γ.Ο.Α., που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Πολιτισμού.
η. Έναν διπλωματούχο μηχανικό του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
θ. Έναν αξιωματικό της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.
ι. Έναν αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.
ια. Τον Διευθυντή Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.
ιβ. Τον εκπρόσωπο του Ο.Τ.Α. στα όρια του οποίου βρίσκεται η εγκατάσταση, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το οικείο δημοτικό συμβούλιο.
2. Αν πρόκειται για αδειοδότηση τουριστικής ή ναυταθλητικής μαρίνας, στην Επιτροπή συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ένας από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και ένας από τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.
3. Αν πρόκειται για άδεια που προβλέπεται στο άρθρο 4, στην Επιτροπή συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Αν η αδειοδοτούμενη εγκατάσταση βρίσκεται σε ακίνητο που ανήκει στα Ολυμπιακά συγκροτήματα με τις ονομασίες «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.)», «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.)» και «Καυτανζόγλειο Στάδιο”, ο ανωτέρω εκπρόσωπος με την αναπληρωτή του ορίζονται με απόφαση της διοίκησης του αντίστοιχου νομικού προσώπου. Γραμματείς της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ορίζονται υπάλληλοι της Γ.Γ.Ο.Α. με απόφαση του Γενικού Γραμματέα αυτής.
4. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή ορίζει με απόφασή της όλα τα, κατά περίπτωση, απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πληρότητα του φακέλου που θα συνοδεύει την αίτηση για την άδεια λειτουργίας Ολυμπιακής εγκατάστασης.
5. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή ελέγχει, αν οι προτεινόμενες χρήσεις των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία τις εγκεκριμένες μελέτες σχεδιασμού της εγκατάστασης. Η Επιτροπή ελέγχει, επίσης, τη δυνατότητα απρόσκοπτης προσέλευσης και εκκένωσης της εγκατάστασης και προσπέλασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης, την ύπαρξη και λειτουργία του απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, την καταλληλότητα των περιφράξεων και των χώρων υγιεινής, εστίασης και φιλοξενίας, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που είναι αναγκαίο για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης.
6. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή μπορεί να ζητά στοιχεία, διευκρινίσεις και πληροφορίες από τον αιτούντα, άλλους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Στη Γνωμοδοτική Επιτροπή μπορεί να καλούνται για παροχή διευκρινίσεων και πληροφοριών, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της, και εκπρόσωποι άλλων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών ή φορέων.
7. Η γνωμοδότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία εξήντα ημερών από την υποβολή σε αυτή αίτησης του ενδιαφερόμενου χρήστη με πλήρη φάκελο σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου αυτού. Η άπρακτη παρέλευση αυτής της προθεσμίας σε συνδυασμό με την άπρακτη παρέλευση και των προθεσμιών που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 2 θεμελιώνει δικαίωμα αποζημιώσεως για την αποκατάσταση της θετικής ζημίας του αιτούντος.
8. Τα πρακτικά της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, τα αντίγραφα των γνωμοδοτήσεών της και των σχετικών κοινών αποφάσεων των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολιτισμού τηρούνται σε ειδικό αρχείο της Γ.Γ.Ο.Α..
9. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Πολιτισμού, καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης του Προέδρου, των μελών και των αναπληρωτών τους, καθώς και των γραμματέων της Επιτροπής. Η αποζημίωση βαρύνει τις πιστώσεις της Γ.Γ.Ο.Α. από τον Ειδικό Λογαριασμό Νo 234372/1 (ΦΕΚ 219 Α΄, 709 Β΄) του Υπουργείου Πολιτισμού.
Άρθρο 4
Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 167 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
1. Για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις απαιτείται η χορήγηση και διατήρηση σε ισχύ ενιαίας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, που εκδίδεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο αυτό.
2. Τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις, που απαιτούνται για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων, καθορίζονται από τις, κατά περίπτωση, κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας.
3. Για την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των παραπάνω καταστημάτων εφαρμόζονται και οι διατάξεις του άρθρου 3.
4. Επιτρέπεται η αδειοδότηση για μέρος μόνο των αιτούμενων χρήσεων που προβλέπονται στο άρθρο αυτό.
5. Με απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, του άρθρου 3, μπορεί να καθορίζονται επιπλέον δικαιολογητικά, ανά κατηγορία αδειοδοτούμενης εκμετάλλευσης, τα οποία συνυποβάλλονται με την αίτηση για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων, η διαδικασία της αδειοδότησης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
6. Οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων εκδίδονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, μέσα στα όρια της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση, μέσα σε σαράντα ημέρες, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του άρθρου 3.
7. Η διάρκεια των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων ρυθμίζεται από τις κείμενες για τις άδειες αυτές διατάξεις.
8. Ο καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών, καθώς και της διαδικασίας τοποθέτησης ειδικών διαμορφωμένων πλαισίων για την προβολή υπαίθριας εμπορικής διαφήμισης γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2946/2001 (ΦΕΚ 224 Α΄).
Άρθρο 5
Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων
1. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των εμπορικών καταστημάτων καθορίζεται σύμφωνα με τις ανά κατηγορία ισχύουσες γενικές διατάξεις από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, στην οποία υπάγεται διοικητικά η εγκατάσταση.
2. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση, προκειμένου να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του κοινού κατά τη διεξαγωγή αθλητικών, πολιτιστικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μπορεί να προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου και εκτός του συνήθους ωραρίου, όπως και κατά τις μη εργάσιμες και λοιπές εξαιρέσιμες ημέρες.
Άρθρο 6
Εποπτεία λειτουργίας καταστημάτων
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 167 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
1. Η εποπτεία της τήρησης των όρων της κατά το άρθρο 4 άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των λοιπών εμπορικών χρήσεων, που λειτουργούν μέσα στα Ολυμπιακά συγκροτήματα της παρ. 1 του άρθρου 9, ανατίθεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας.
2. Αν παραβιαστούν οι όροι της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των λοιπών εμπορικών χρήσεων ή του ωραρίου λειτουργίας αυτών, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας επιβάλλονται: α) πρόστιμο μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ που περιέρχεται στον οικείο Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, β) σε περίπτωση νέας παραβίασης, προσωρινή ανάκληση άδειας μέχρι τρεις μήνες και γ) σε περίπτωση και νέας παραβίασης, οριστική ανάκληση άδειας.
Άρθρο 7
Ρύθμιση θεμάτων δημοτικών φόρων και τελών
1.Στα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων του άρθρου 1 του ν. 339/1976 (Α`136), όπως ισχύει, που λειτουργούν στα Ολυμπιακά Συγκροτήματα επιβάλλεται κατά τα οριζόμενα στο ν. 339/1976 τέλος 0,5% υπέρ των οικείων ΟΤΑ Α` βαθμού, στα διοικητικά όρια των οποίων ευρίσκεται κάθε εγκατάσταση. Τα Ολυμπιακά συγκροτήματα, όπως περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 9 απαλλάσσονται από την καταβολή κάθε άλλου δημοτικού φόρου ή τέλους, εκτός όσων προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2946/2001 (ΦΕΚ 224 Α΄).
«Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού της παρ. 12 του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 που επιβάλλονται σε ακίνητα που ανήκουν στη διοίκηση και διαχείριση της «Ε.Τ.Α. Α.Ε.» καθορίζονται σε ποσοστό 2% επί των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεων των ακινήτων αυτών και δεν μπορούν να είναι μικρότερα των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ και να υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ετησίως.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκεε με το άρθρο 17 παρ.8 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)
2. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού δύναται να ρυθμίζεται ειδικά ο τρόπος και ο χρόνος απόδοσης του φόρου της παρ. 1 στους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού.
Άρθρο 8
Γενικές και Μεταβατικές Διατάξεις
1. Διατάξεις που προβλέπουν την έκδοση αδειών λειτουργίας Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων δεν εφαρμόζονται επί των Ολυμπιακών συγκροτημάτων της παρ. 1 του άρθρου 9.
Για την έκδοση των πάσης φύσεως αδειών που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, ως Ολυμπιακό Συγκρότημα θεωρείται και ο νέος Ιππόδρομος Αθηνών στο Μαρκόπουλο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 παρ.3 Ν.3708/2008,ΦΕΚ Α 210/8.10.2008.
2. Τυχόν διοικητικά πρόστιμα, που αφορούν τη, μέχρι την ισχύ του νόμου αυτού, λειτουργία των Ολυμπιακών συγκροτημάτων, διαγράφονται και οι σχετικές αξιώσεις παραγράφονται.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΧΡΗΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Άρθρο 9
Ορισμοί
1. Κατά την έννοια του άρθρου αυτού, «Ολυμπιακά συγκροτήματα» είναι οι ακόλουθες εγκαταστάσεις ή ενότητες εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως αυτές χωροθετούνται στα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα, που έχουν συνταχθεί και θεωρήθηκαν από τον προϊστάμενο της Ε.Υ.Δ.Ε. / Α.Ο.Ε.Ε. και δημοσιεύονται σε φωτοσμίκρυνση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
α. Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 1).
β. Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 2).
γ. Καυτανζόγλειο Στάδιο (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 3).
δ. Παγκρήτιο Στάδιο (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 4).
ε. Παμπελοποννησιακό Στάδιο (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 5).
στ. Πανθεσσαλικό Στάδιο (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 6).
ζ. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 7).
η. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 8).
θ. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 9).
ι. Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 10).
ια. Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 11).
ιβ. Κέντρο Γραπτού Τύπου (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 12).
ιγ. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου κλειστό γυμναστήριο, πλατεία νερού, ναυταθλητική μαρίνα, γυάλινο κτίριο, εγκατάσταση Μπιτς Βόλεϊ και ζώνη Α1 (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 13).
ιδ. Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού περιοχή υποδοχής Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 14).
ιε. Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 15).
ιστ. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 16).
ιζ. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 17).
ιη. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά (συνημμένο το από 7 Μαρτίου 2005, τοπογραφικό διάγραμμα 18).
2. Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, οι παραπάνω ονομασίες των Συγκροτημάτων μπορεί να αντικατασταθούν ή να συμπληρωθούν.
3. Για τους σκοπούς του νόμου αυτού νοούνται ως:
α. «Θεματικό πάρκο»: υπαίθριος χώρος αναψυχής, ο οποίος προορίζεται για την παρουσίαση ενός ή περισσότερων θεμάτων, σε μία ή περισσότερες περιοχές του όπως ενυδρείο, ζωολογικός κήπος, λούνα πάρκ, υδροπάρκο, μίνι γκολφ.
β. «Θεματικός χώρος ψυχαγωγίας»: στεγασμένος χώρος αναψυχής, ο οποίος προορίζεται για την ανάπτυξη χώρων συνάθροισης και εστίασης κοινού, όπως κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια.
Άρθρο 10
Αθλητικές χρήσεις
1. Σε όλα τα Ολυμπιακά συγκροτήματα επιτρέπονται οι Αθλητικές χρήσεις.
2. Στους αμιγώς αθλητικούς χώρους των Ολυμπιακών συγκροτημάτων επιτρέπονται περιστασιακά βραχυχρόνιες εμπορικές χρήσεις.
Άρθρο 11
Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας
1. Στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α.), ο οποίος εμφαίνεται με κόκκινη διαγράμμιση στο τοπογραφικό διάγραμμα 1 της παρ. 1 του άρθρου 9, υπό τα στοιχεία Λ1 Λ2 Λ3 Ι1 Ι9 Ι10 Ι22 Λ4 Λ5 Λ6 Α1 Α6 Α5 Α4 Λ7 Λ8 Λ9 Λ10 Λ11 Λ12 Λ13 Λ1, χωροθετείται Ολυμπιακός περίπατος ελεύθερης πρόσβασης στο κοινό.
2. Στο Ο.Α.Κ.Α. και στον περιβάλλοντα χώρο του, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα, επιτρέπονται σε υπαίθριους και στεγασμένους χώρους, εκτός των χρήσεων που δόθηκαν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, εμπορικές χρήσεις στις μόνιμες υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα 1 της παρ. 1 του άρθρου 9, υπό τα στοιχεία Α1 Α2 Α3 Α4 Α5 Α6 Α1 και, καθώς και σε αυτές που θα ανεγερθούν στους χώρους που αποτυπώνονται στο ως άνω τοπογραφικό διάγραμμα 1 υπό τα στοιχεία Ι10 Ι11 Ι12 Ι13 Ι14 Ι15 Ι10 και Ι16 Ι17 Ι18 Ι19 Ι20 Ι21 Ι22 Ι16 με τους ισχύοντες όρους δόμησης, σε επαφή με τον Ολυμπιακό περίπατο. Στα καταστήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα πολυκαταστήματα και οι υπεραγορές τροφίμων.
β. Προπονητικό κέντρο και αθλητικοί κοιτώνες.
γ. Διοργάνωση εκθέσεων μέσα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή σε προσωρινές, λυόμενες κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο.
Οι ανωτέρω λειτουργίες και χρήσεις σε υφιστάμενες ή νέες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 10% του συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί.
Δεν συμπεριλαμβάνεται στον περιορισμό αυτό το κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, για το οποίο ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 21 ούτε και οι προσωρινές, λυόμενες κατασκευές, η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση των οποίων εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.
3. Στην απαλλοτριωθείσα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων όμορη με το ΟΑΚΑ έκταση στην περιοχή Ψαλίδι, που ορίζεται στο συνημμένο τοπογραφικό σχέδιο με τα στοιχεία Α, Κ1, Κ2, Κ3, Κ4, 13, Κ5, Κ6, Κ7, Κ8, Κ9, Κ10, Κ11, Κ12, Κ13, Α, το οποίο έχει συνταχθεί και θεωρηθεί από τη Διεύθυνση Μελετών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με ημερομηνία 20.3.2007 επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με τους ισχύοντες για το ΟΑΚΑ όρους δόμησης που έχουν καθοριστεί με το άρθρο 9 του ν.2833/2000 (ΦΕΚ 150 Α`). Η ακριβής οριοθέτηση, η κάλυψη και το ύψος του κτιρίου, εντός των ισχυόντων για το ΟΑΚΑ όρων δομήσεως, εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.
Μέχρι την ολοκλήρωση της ανέγερσης του κτιρίου της παραπάνω παραγράφου, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δύναται να παρατείνει την παραμονή της στο κτίριο όπου στεγάζεται με υπογραφή σχετικής σύμβασης, η διάρκεια της οποίας δεν θα υπερβαίνει την πενταετία.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 13 παρ.1 Ν.3708/2008, ΦΕΚ Α 210/8.10.2008.
Άρθρο 12
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) και τον περιβάλλοντα χώρο του, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 2 τηςς παρ. 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται σε υπαίθριους και στεγασμένους χώρους, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και του υφιστάμενου υπαίθριου θεάτρου (Δελφινάριο) και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού.
β. Γραφεία διοίκησης αθλητικών και ναυταθλητικών συλλόγων.
γ. Προπονητικό κέντρο.
δ. Διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές, λυόμενες κατασκευές.
Οι ανωτέρω λειτουργίες και χρήσεις, εφόσον πραγματοποιούνται εντός του περιγράμματος του κτιρίου, δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 10% του συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί. Εφόσον πραγματοποιούνται εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, σε υφιστάμενες ή νέες εγκαταστάσεις, δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 10% του τυχόν υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί, όπως αυτός προκύπτει μετά την αφαίρεση του κατά τα ανωτέρω αναλωθέντος συντελεστή εντός του περιγράμματος του κτιρίου. Εξαιρούνται από τον παραπάνω περιορισμό οι προσωρινές, λυόμενες κατασκευές, η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση των οποίων εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.
Άρθρο 13
Καυτανζόγλειο Στάδιο
Στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και τον περιβάλλοντα χώρο του, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 3 της παρ. 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού.
β. Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
γ. Προπονητικό κέντρο.
δ. Γραφεία, ιατρεία.
Οι ανωτέρω λειτουργίες και χρήσεις, εφόσον πραγματοποιούνται εντός του περιγράμματος του κτιρίου, δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 10% του συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί. Εφόσον πραγματοποιούνται εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, σε υφιστάμενες ή νέες εγκαταστάσεις, δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 10% του τυχόν υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί, όπως αυτός προκύπτει μετά την αφαίρεση του κατά τα ανωτέρω αναλωθέντος συντελεστή εντός του περιγράμματος του κτιρίου.
Άρθρο 14
Παγκρήτιο Στάδιο
Στο Παγκρήτιο Στάδιο και στον περιβάλλοντα χώρο του, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 4 της παρ. 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού.
β. Γραφεία, ιατρεία, ραδιοτηλεοπτικά στούντιο.
γ. Χώροι συνάθροισης κοινού.
δ. Χώροι αναψυχής και διασκέδασης.
ε. Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
στ. Προπονητικό κέντρο.
ζ. Τουριστικά καταλύματα.
η. Διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές, λυόμενες κατασκευές.
Οι ανωτέρω λειτουργίες και χρήσεις, εφόσον πραγματοποιούνται εντός του περιγράμματος του κτιρίου, δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 10% του συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί. Εφόσον πραγματοποιούνται εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, σε υφιστάμενες ή νέες εγκαταστάσεις, δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 20% του συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί. Εξαιρούνται από τον παραπάνω περιορισμό οι προσωρινές, λυόμενες κατασκευές, η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση των οποίων εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.
Άρθρο 15
Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και στον περιβάλλοντα χώρο του, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 5 της παρ. 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού.
β. Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
γ. Προπονητικό κέντρο.
δ. Διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές, λυόμενες κατασκευές.
Οι εμπορικές λειτουργίες και χρήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 10% του συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί. Εξαιρούνται από τον παραπάνω περιορισμό οι προσωρινές, λυόμενες κατασκευές, η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση των οποίων εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.
Άρθρο 16
Πανθεσσαλικό Στάδιο
Στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και στον περιβάλλοντα χώρο του, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 6 της παρ. 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού.
β. Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
γ. Προπονητικό κέντρο.
δ. Διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές, λυόμενες κατασκευές.
Οι εμπορικές λειτουργίες και χρήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 10% του συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί. Εξαιρούνται από τον παραπάνω περιορισμό οι προσωρινές, λυόμενες κατασκευές, η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση των οποίων εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.
Άρθρο 17
Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας
Στο Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας, όπως αυτό απεικονίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 7 της παραγράφου 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
– Εγκαταστάσεις ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Πειραιά)
– Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Για το έργο απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 Ν.3708/2008, ΦΕΚ Α 210/8.10.2008.
Άρθρο 18
Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων
1. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 8 της παρ. 1 του άρθρου 9, χωροθετούνται:
α. Οι Σχολές και Ακαδημίες Πολιτισμού.
β. Η εθνική αρχειοθήκη οπτικοακουστικού και ψηφιακού περιεχομένου.
2. Επίσης, στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων επιτρέπονται οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Εμπορικές χρήσεις, υποστηρικτικές των χωροθετούμενων στην παρ. 1 του άρθρου αυτού δράσεων, χώροι εστίασης και αναψυχής.
β. Καταλύματα και ξενώνες υποστηρικτικοί των χωροθετούμενων στην παρ. 1 του άρθρου αυτού δράσεων.
Οι εμπορικές λειτουργίες και χρήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το 10% του συντελεστή δόμησης που έχει χορηγηθεί. Εξαιρούνται από τον παραπάνω περιορισμό οι προσωρινές, λυόμενες κατασκευές, η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση των οποίων εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.
3. Η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των Σχολών και Ακαδημιών Πολιτισμού θα καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα.
Άρθρο 19
Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου
Στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 9 της παρ. 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται μέσα στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού.
β. Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
γ. Θεματικός χώρος ψυχαγωγίας.
Άρθρο 20
Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή
1. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 10 της παρ. 1 του άρθρου 9, είναι μόνιμες.
2. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή επιτρέπονται, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
β. Χώροι εστίασης κοινού.
γ. Υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού.
Η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση προσωρινών, λυόμενων κατασκευών στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.
Άρθρο 21
Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης
1. Στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 11 της παραγράφου 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται, επίσης, οι χρήσεις μουσείου, γραφείων, υπηρεσιών διοίκησης και πολυλειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
2. Στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης επιτρέπονται, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού.
β. Γραφεία, ιατρεία.
Σχετικό:ΥΑ 691/24.4-4.5.2009 (ΦΕΚ Β΄ 823/4.5.2009) καθώς και υπ`αριθμόν 415/2011, 416/2011, 417/2011, 418/2011 αποφάσεις ΣΤΕ.
3. Επιτρέπεται η, σύμφωνα με τους υφιστάμενους όρους δόμησης, κατασκευή οποιωνδήποτε πρόσθετων διαμερισματώσεων, καθ` ύψος ή κατά πλάτος, εντός του όγκου του κτιρίου για την εξυπηρέτηση των χρήσεων των παραγράφων 1 και 2.
Σχετικό: υπ`αριθμόν 415/2011, 416/2011, 417/2011, 418/2011 αποφάσεις ΣΤΕ
4. Η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των Μουσείων των εδαφίων α΄ και β΄ του άρθρου 1 θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα.
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 24 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
Άρθρο 21Α
Κέντρο Γραπτού Τύπου (MPC)
Στο Κέντρο Γραπτού Τύπου, όπως αυτό εμφανίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα υπ` αριθμ. 12 της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3342/2005, επιτρέπεται η χρήση γραφείων και υπηρεσιών Διοίκησης και εξαιρείται από την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης (ν. 960/1979, ως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα προεδρικά διατάγματα 230/1993 και 111/2004).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε προστέθηκε με το άρθρο 24 παρ.2 Ν.3730/2008, ΦΕΚ Α 262/23.12.2008.
Άρθρο 21Β
Κέντρο Γραπτού Τύπου (Master Press Center – M.P.C.)
Στο Κέντρο Γραπτού Τύπου, όπως αυτό εμφανίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα υπ` αριθμ. 12 στοιχείου ιβ` της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του παρόντος νόμου, επιτρέπονται μέσα στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, εκτός των χρήσεων που καθορίστηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, και η χρήση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή άλλων Υπουργείων ή εποπτευόμενων Φορέων και Υπηρεσιών τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 3773/2009 (ΦΕΚ Α 120/21.7.2009)
Άρθρο 22
Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου
Στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου και την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου Αθηνών, όπως οι περιοχές αυτές εμφαίνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα 13 της παρ. 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται, πέραν των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Ζώνη Α1: Οικολογικό πάρκο και ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων στίβου κλασικού αθλητισμού και γηπέδων ομαδικών αθλημάτων, όπως αυτά χωροθετούνται στα υπό στοιχεία Α1 1, Α1 2, Α1 3, Α1 4, Α1 5, Α1 6, Α1 7, Α1 8, Α1 9, Α1 10, Α1 1 του ανωτέρω διαγράμματος, υποστηριζομένων από τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: αποδυτήρια, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους, φυλάκιο, υπαίθριους χώρους συνάθροισης κοινού κ.ά..
β. Ζώνες Α2, Β1 και Β2: Πολιτιστικές και Αθλητικές χρήσεις, Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο και εγκαταστάσεις των ναυταθλητικών ομίλων, των ναυτοπροσκόπων και των αλιέων, που ήταν ήδη εγκατεστημένοι στην περιοχή, εγκαταστάσεις υποστήριξης των αθλητικών και ναυταθλητικών χρήσεων (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία αθλητικών οργανώσεων), σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών, εγκαταστάσεις τεχνικής εξυπηρέτησης σκαφών, γραφεία διοίκησης, αποθήκες, ιατρείο, χώροι υγιεινής, χώροι εστίασης κοινού, εμπορικά καταστήματα, υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού, θεματικό πάρκο, κλειστό αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων, πλατεία και ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, φυλάκιο με WC και υπαίθριος χώρος στάθμευσης, καθώς και χώροι πληροφόρησης κοινού και πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης εντός των τεσσάρων υφιστάμενων περιπτέρων.
γ. Ζώνη Γ1: Συνεδριακό κέντρο εντός του κλειστού γυμναστηρίου, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ελεύθεροι χώροι πρασίνου και περιπάτου, υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
δ. Ζώνη Γ2: Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο διατηρητέο κτίριο της Βίλλας Συγγρού και στον περιβάλλοντα χώρο του.
ε. Στην περιοχή του παλαιού Ιπποδρόμου Αθηνών, όπως αυτή εμφαίνεται υπό τα στοιχεία Δ1, Δ2, Δ3, Δ4, Δ5, Β2 4, Δ6, Δ1 του τοπογραφικού διαγράμματος 13 της παρ. 1 του άρθρου 9, χωροθετούνται ελεύθεροι χώροι ? αστικό πράσινο. Στην περιοχή αυτή ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,30 και κάλυψη 25%.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 89 Ν.3421/2005, ΦΕΚ Α 302/13.12.2005.
Άρθρο 23
Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού
1. Στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού και εντός του περιγράμματος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επιτρέπονται, πλην των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Ολυμπιακή Εγκατάσταση Κανό ? Καγιάκ Σλάλομ: στις μεν υφιστάμενες εγκαταστάσεις επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα ενοικίασης ή αγοράς αθλητικών ειδών, χώροι εστίασης κοινού, στον δε περιβάλλοντα χώρο: θεματικό πάρκο (αθλητικό), υδροπάρκο. “καθώς και οι χρήσεις που επιτρέπονται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ.2α Ν.3878/2010,ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
“Επιτρέπεται επίσης η κατεδάφιση τμημάτων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων μέχρι ποσοστού 30% αυτών και η ανέγερση στον περιβάλλοντα χώρο νέων κτιρίων μέχρι αντιστοίχου ποσοστού 30% του ισχύοντος συντελεστή δόμησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται υπέρβαση του συντελεστή αυτού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του θεματικού πάρκου και υδροπάρκου, καθώς και η τοποθέτηση παιχνιδιών, οι εγκαταστάσεις των οποίων δεν προσμετρώνται στους όρους δόμησης του ακινήτου. Πα την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών επιτρέπεται η χρήση του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε όμορη της εγκατάστασης έκταση και εντός του ολυμπιακού πόλου του Ελληνικού, τα όρια, οι προϋποθέσεις και η διάρκεια χρήσης της οποίας καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ.2β Ν.3878/2010,ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
β. Ολυμπιακή Εγκατάσταση Καλαθοσφαίρισης και Ξιφασκίας: πολιτιστικές εκδηλώσεις, εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, εκθέσεις.
γ. Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Μπέιζμπολ, Σόφτμπολ και Χόκεϊ: βοηθητικοί χώροι των αθλητικών χρήσεων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, χώροι εστίασης κοινού.
Άρθρο 24
Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά
1. Στην Ολυμπιακή Εγκατάσταση του Κέντρου Ιστιοπλοΐας στον Άγιο Κοσμά, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 15, επιτρέπονται, ανά ζώνη, πλην των αθλητικών χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
Α. Ζώνη Ι
Στις Περιοχές ΙΑ και ΙΒ (Περιοχή Εγκαταστάσεων Τουρισμού και Αναψυχής):
α) Οι χρήσεις που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και β) όλες οι χρήσεις που προβλέπονται από το άρθρο 8 του π.δ. 6/1987 (ΦΕΚ 166 Δ΄), «Χρήσεις γης. Κατηγορίες περιεχόμενο”, πλην: α) ξενοδοχείου, β) του νυκτερινού κέντρου (“μπουζούκια”), γ) των χρήσεων που αναφέρονται υπό τους αριθμούς 2, 10, 15, 17 και 18 και δ) των χρήσεων που αναφέρονται υπό τον αριθμό 20, εξαιρουμένων των εκθέσεων σε προσωρινές λυόμενες κατασκευές, η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση των οποίων εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού. Επιτρέπεται μόνον η κατασκευή τριάντα υπνοδωματίων κατηγορίας πέντε (5) αστέρων, συνολικής επιφάνειας χιλίων τετρακοσίων (1.400) τ.μ. για την υποστήριξη της μαρίνας.
Στην Περιοχή ΙΓ (Περιοχή Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων):
Σταθμός καυσίμων, αναψυκτήριο (καντίνα), εγκαταστάσεις υποστήριξης και εξυπηρέτησης σκαφών, εγκαταστάσεις αποθηκών, φυλάκια με wc.
Στην περιοχή ΙΔ:
Κινητές λυόμενες κατασκευές για τη στέγαση εκθέσεων και την υποστήριξη και εξυπηρέτηση σκαφών, υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού, η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση των οποίων εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού.
Β. Ζώνη ΙΙ
Στις Περιοχές ΙΙΒ και ΙΙΔ (Περιοχή Παράκτιου Πάρκου):
Υπαίθριες πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αποδυτήρια και χώροι υγιεινής, κινητές λυόμενες κατασκευές για τη στέγαση εκθέσεων και την υποστήριξη και εξυπηρέτηση σκαφών, αναψυκτήρια, υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού.
2. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά η ανέγερση μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται στις περιοχές ΙΙΑ και ΙΙΓ της ζώνης ΙΙ.
3. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,15 και η κάλυψη σε 15%. Το μέγιστο ύψος κατασκευών για τμήματα του λιμενοβραχίονα υπό στοιχεία ΙΑ ορίζεται σε 10,0 μ. πλέον 1,5 μ. για την τοποθέτηση στέγης και υπό στοιχεία ΙΒ σε 4,0 μ. πλέον 1,5 μ. για την τοποθέτηση στέγης. Για το υπόλοιπο δομήσιμο τμήμα της Ολυμπιακής Εγκατάστασης, το μέγιστο ύψος ορίζεται σε τέσσερα μέτρα πλέον ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών για τοποθέτηση στέγης. Στη ζώνη Ι το μέγιστο ύψος για κτίρια αποθήκευσης σκαφών, πύργους ελέγχου λιμένα και αγώνων ορίζεται σε 15,0 μ.. Στις περιοχές του παράκτιου πάρκου με στοιχεία ΙΙΒ και ΙΙΔ η δόμηση ορίζεται σε 200,0 τετρ. μέτρα και 1.800,0 τετρ. μέτρα αντίστοιχα.
4. Οι ρυθμίσεις του π.δ. 1/5.3.2004 (ΦΕΚ 254 Δ΄) «Καθορισμός ζωνών προστασίας χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φάληρο μέχρι την Αγία Μαρίνα» δεν έχουν εφαρμογή στην περιοχή του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά, η οποία υπάγεται στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου, πλην των παραγράφων 8, 9 και 10 του ως άνω προεδρικού διατάγματος.
Κάθε άλλη διάταξη αντίθετη με τα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος καταργείται.
Άρθρο 25
Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου
Στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 16 της παρ. 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται, πλην των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις εντός της υφιστάμενης εγκατάστασης:
α) Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
β) Εμπορικά καταστήματα πωλήσεως ειδών που σχετίζονται με τη λειτουργία του κέντρου σκοποβολής και ειδών πρώτης ανάγκης.
γ) Χώροι εστίασης κοινού, τουριστικό κατάλυμα.
Άρθρο 26
Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου
Στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 17 της παρ. 1 του άρθρου 9, επιτρέπονται, πλην των χρήσεων που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:
α. Ζώνη 1: Φυλάκιο ελέγχου με wc, εκδοτήρια εισιτηρίων, γήπεδο γκολφ.
β. Ζώνη 2: Ιππικό κέντρο με υπαίθριες αρένες, γήπεδα, στάβλοι, αποθήκες, κτηνιατρική κλινική, κλειστή αρένα, γραφεία διοίκησης, ιππικό μουσείο, σχολές ιππασίας και αναβατών, καταστήματα πωλήσεως ειδών που σχετίζονται με τη λειτουργία του ιππικού κέντρου, εκθέσεις, χώροι εστιάσεως, δημοπρασίες, ξενοδοχείο, ελικοδρόμιο, γήπεδο γκολφ, χώροι στάθμευσης.
γ. Ζώνη 3: Πάρκο με δυνατότητα διεξαγωγής σε αυτό του αγωνίσματος του τριάθλου, ψυχαγωγική ιππασία, γήπεδο γκολφ.
Η ανέγερση μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων επιτρέπεται μόνον εντός του χώρου που σημειώνεται με κόκκινο περίγραμμα στο ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα 17.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Άρθρο 27
Γενική Γραμματεία Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής
1. Η «Ειδική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων 2004″, η οποία ιδρύθηκε με το άρθρο 2 παρ. 21 στ. β΄ του ν. 2598/1998 και μετονομάσθηκε με το άρθρο 41 του ν.2912/2001 (ΦΕΚ 94 Α΄) σε «Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων 2004» μετονομάζεται σε «Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης» Γ.Γ.Ο.Α.. Η Γ.Γ.Ο.Α. υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η Γ.Γ.Ο.Α. τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού. Η εποπτεία αφορά το σύνολο της λειτουργίας και της δράσης αυτής.
2. Της Γ.Γ.Ο.Α. προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης.
3. Η Γ.Γ.Ο.Α. έχει ως έργο την αξιοποίηση της ολυμπιακής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, το συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην ανάδειξη και προώθηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό του κλασικού Ολυμπιακού Ιδεώδους και των αξιών που το συνοδεύουν, καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την προστασία και αξιοποίηση της υλικής και άυλης κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
4. Έργο της Γ.Γ.Ο.Α. αποτελεί και η εποπτεία της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων υπό τις οποίες εκδίδονται, κάθε φορά, οι άδειες λειτουργίας, κατά την παρ. 2 του άρθρου 2. Αν παραβιασθούν οι όροι της άδειας αυτής, με αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γ.Γ.Ο.Α. επιβάλλεται: α) πρόστιμο μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ που περιέρχεται στον οικείο Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, β) σε περίπτωση νέας παραβίασης, προσωρινή ανάκληση αδείας μέχρι τρεις μήνες και γ) σε περίπτωση και νέας παραβίασης, οριστική ανάκληση αδείας.
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 167 Ν.4070/2012,ΦΕΚ Α 82/10.4.2012.
Άρθρο 28
Οργανωτική διάρθρωση της Γ.Γ.Ο.Α.
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 24 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
Η Γ.Γ.Ο.Α. αποτελείται από μία Γενική Διεύθυνση, της οποίας προΐσταται Γενικός Διευθυντής. Στη Γενική Διεύθυνση υπάγονται η Διεύθυνση Ολυμπισμού, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικής Μέριμνας.
Άρθρο 29
Διεύθυνση Ολυμπισμού
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 24 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
1. Η Διεύθυνση Ολυμπισμού είναι αρμόδια για την εποπτεία των νομικών προσώπων, που σκοπό έχουν οποιαδήποτε δραστηριότητα εντάσσεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ολυμπιακή Εκεχειρία, τα ζητήματα Ολυμπιακής Παιδείας και τις πολιτιστικές δράσεις τις σχετιζόμενες με τον Ολυμπιακό Πολιτισμό, όπως κάθε φορά αυτές αναπτύσσονται. Επίσης, είναι αρμόδια για την προσέλκυση, διοργάνωση και προβολή γεγονότων ιδιαίτερης συμβολικής αξίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα οποία συνδέονται με την προβολή του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Παραμένει ως έχει το καθεστώς της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως ισχύει με τους νόμους και το σύνολο των διατάξεων που την αφορούν.
2. Η Διεύθυνση Ολυμπισμού αποτελείται από το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων και το Τμήμα Ολυμπισμού.
Άρθρο 30
Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 24 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
1. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών είναι αρμόδια για την τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες εκδόθηκαν οι άδειες λειτουργίας με την κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού της παρ. 2 του άρθρου 2, τη δημιουργία εντός του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (I.B.C.) του Μουσείου των Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και του Παγκόσμιου Μουσείου Κλασικού Αθλητισμού κατά τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Β΄ και την ολοκλήρωση του προγράμματος που καθορίστηκε στην από 2 Μαρτίου 2001, Δέκατη Έκτη Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (άρθρο 2 του ν. 2598/1998 ΦΕΚ 66 Α΄, όπως ισχύει).
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης δύναται να προβαίνει και η ίδια σε αναθέσεις εκτέλεσης έργων, προμήθειας εξοπλισμού ή παροχής υπηρεσιών. Αν η προβλεπόμενη στην παράγραφο 6 του άρθρου 4 του ν. 423/1976 (ΦΕΚ 204 Α`) παραχώρηση αφορά τις ανάγκες του προγράμματος που καθορίσθηκε στην από 2 Μαρτίου 2001 Δέκατη Έκτη Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, αυτή γίνεται προς τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 παρ.2 Ν.3708/2008, ΦΕΚ Α 210/8.10.2008.
2. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών αποτελείται από το Τμήμα Αδειών και το Τμήμα Κατασκευών.
Άρθρο 31
Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικής Μέριμνας
Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 24 Ν.3878/2010, ΦΕΚ Α 161/20.9.2010.
Η Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικής Μέριμνας είναι αρμόδια για τα θέματα προσωπικού, τα οικονομικά ζητήματα της λειτουργίας της Γ.Γ.Ο.Α. και τη νομική υποστήριξη των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών της, καθώς και τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιεί η Γ.Γ.Ο.Α..
Άρθρο 32
Προσωπικό
1. Από το σύνολο των οργανικών θέσεων του προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού εκατόν εξήντα διατίθενται στη Γ.Γ.Ο.Α. και κατανέμονται ως εξής: μία θέση ειδικών θέσεων που καταλαμβάνεται από τον Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης, εκατόν είκοσι θέσεις ΠΕ και ΤΕ, τριάντα θέσεις ΔΕ και εννέα θέσεις ΥΕ. Η ανωτέρω κατανομή θα πραγματοποιηθεί χωρίς αύξηση των ήδη υφιστάμενων οργανικών θέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.
2. Οι θέσεις της παραγράφου 1, πλην της θέσεως του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης, καλύπτονται με ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται τα ειδικά προσόντα, η διαδικασία συγκρότησης των επιτροπών αξιολόγησης, η στάθμιση των κριτηρίων και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Το πρακτικό των επιτροπών αξιολόγησης αποστέλλεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
3. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης μπορεί να συγκροτούνται επιτροπές ή ομάδες εργασίας από το Προσωπικό αυτής ή και από τρίτους για την υποστήριξη του έργου της Γ.Γ.Ο.Α.. Η αποζημίωση των ανωτέρω επιτροπών και ομάδων εργασίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού και προέρχεται από την επιχορήγηση της Γ.Γ.Ο.Α., η οποία προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 33.
Άρθρο 33
Προϋπολογισμός
1. Η Γ.Γ.Ο.Α. καταρτίζει ετήσιο προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.).
2. Η Γ.Γ.Ο.Α. μπορεί να συμμετέχει σε όλα τα χρηματοδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνών Οργανισμών.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζεται το ετήσιο ύψος της επιχορήγησης της Γ.Γ.Ο.Α. από τον Ειδικό Λογαριασμό Νo 234372/1 (ΦΕΚ 219 Α΄ και 709 Β΄).
Άρθρο 34
Μεταβατικές Διατάξεις
1. Στο Ελληνικό Δημόσιο περιέρχεται το σύνολο των στοιχείων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 Α.Ε.», εκτός εκείνων που σύμφωνα με την από Σεπτεμβρίου 1997 Σύμβαση Φιλοξενούσας Πόλης μεταβιβάζονται στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η διαχείριση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων ανατίθεται στην αρμόδια Διεύθυνση Ολυμπισμού της Γ.Γ.Ο.Α..
2. Το αρχείο της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 Α.Ε.», με τη θέση της σε εκκαθάριση, ως προς τα έγγραφα και στοιχεία που δεν αφορούν την εκκαθαριστική διαδικασία και μετά τη λήξη της εκκαθαριστικής διαδικασίας, ως προς τα έγγραφα που την αφορούν, περιέρχεται κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και η διαχείρισή του ανατίθεται στη Γ.Γ.Ο.Α.. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης το αρχείο αυτό παραχωρείται, συνολικώς ή τμηματικώς, στο υπό ίδρυση Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων που αναφέρεται στο άρθρο 21.
3. Οι διατάξεις που αναφέρονται στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων 2004 εξακολουθούν να ισχύουν για τη Γ.Γ.Ο.Α., κατά το μέρος που δεν είναι αντίθετες με τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου. Οι διατάξεις του εδαφίου γ΄ της παρ. 15 του άρθρου 82 του ν. 3057/2002 (ΦΕΚ 239 Α΄) και η υπ` αριθμόν 2/74769/0022 (ΦΕΚ 1610 Β΄/2002) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καταργούνται.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 35
Αξιοποίηση Ολυμπιακών Συγκροτημάτων
1. Η αποκλειστική αξιοποίηση, χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση των, υπό στοιχεία δ΄ έως ιη΄ της παρ. 1 του άρθρου 9 του παρόντος, Ολυμπιακών συγκροτημάτων, ανατίθεται στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», υπό τον όρο της χρήσεως των Ολυμπιακών αυτών συγκροτημάτων, όπως ορίζεται στα άρθρα 14 26. Δεν υπάγεται στη ρύθμιση αυτή ο χώρος του παλαιού Ιπποδρόμου Αθηνών, που εμφαίνεται στο συνημμένο διάγραμμα 13 της παρ. 1 του άρθρου 9 υπό τα στοιχεία Δ1, Δ2, Δ3, Δ4, Δ5, Β2 4, Δ6, Δ1.
“Ομοίως δεν υπάγεται στη ρύθμιση αυτή ο τομέας της Βίλλας Συγγρού που αποτελεί τη Ζώνη Γ2 του άρθρου 22 και που εμφαίνεται στο συνημμένο διάγραμμα 13 της παρ. 1 του άρθρου 9 υπό τα στοιχεία Γ2-1, Γ2-2, Γ2-3, Γ2-4, Γ2-1 και του οποίου η αποκλειστική αξιοποίηση, χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση ανατίθεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.”
Για την παράδοση των παραπάνω Ολυμπιακών συγκροτημάτων εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού διαπιστωτικού χαρακτήρα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 89 Ν.3421/2005, ΦΕΚ Α 302/13.12.2005.
2. Οι διατάξεις του π.δ. 34/1995 (ΦΕΚ 30 Α΄) «Κωδικοποίηση Νόμων Περί Εμπορικών Μισθώσεων”, όπως επίσης και το άρθρο 610 του Αστικού Κώδικα δεν εφαρμόζονται για τις μισθώσεις, υπομισθώσεις, συμβάσεις παραχώρησης χρήσης ή λοιπών δικαιωμάτων επί Ολυμπιακών συγκροτημάτων, υποδομών ή τμημάτων αυτών. Οι συμβάσεις αυτές διέπονται αποκλειστικά από τις λοιπές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
Άρθρο 36
Μεταγραφή
Η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού της παρ. 1 του άρθρου 35 δημοσιεύεται, με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 37
Τέλη Δικαιώματα Συμβολαιογράφων, Υποθηκοφυλάκων κ.λπ.
Επί κάθε συμβάσεως, οποιουδήποτε είδους ή φύσεως, που προβλέπεται, αναφέρεται ή συνδέεται με τον παρόντα νόμο, το ν. 3016/2002 (ΦΕΚ 110 Α΄), όπως έχει, καθώς και με κάθε διάταξη που εκδίδεται σύμφωνα με αυτούς (συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικώς, των συμβάσεων που σχετίζονται με τη μίσθωση ή την παραχώρηση δικαιωμάτων επί των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ή τμημάτων αυτών) θα ισχύουν τα παρακάτω:
1) Τα δικαιώματα συμβολαιογράφου σχετικά με την κατάρτιση και την υπογραφή οποιασδήποτε τέτοιας σύμβασης δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
2) Τα δικαιώματα των έμμισθων ή άμισθων υποθηκοφυλάκων και τα αναλογούντα ποσοστά υπέρ του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστηρίων Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) για την καταχώριση οποιασδήποτε τέτοιας σύμβασης δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ.
3) Οι εισφορές που οφείλονται στο Ταμείο Νομικών σε σχέση με οποιαδήποτε τέτοια σύμβαση δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.
Άρθρο 38
Δαπάνες συντήρησης, φύλαξης και καθαρισμού
Η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων/Αθλητικά Ολυμπιακά Έργα και Εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μπορεί να πραγματοποιεί δαπάνες για τη λειτουργία, συντήρηση, φύλαξη και καθαρισμό των Ολυμπιακών Έργων τα οποία της έχουν ανατεθεί με το π.δ. 220/2000 και τις μέχρι σήμερα τροποποιήσεις του είτε με ένταξή τους στις υφιστάμενες εργολαβικές συμβάσεις των αντίστοιχων Ολυμπιακών Έργων, εφόσον αυτές δεν περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις των αναδόχων είτε με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ομοίως, μπορεί να πραγματοποιεί δαπάνες για την πληρωμή των λογαριασμών των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, στις παραπάνω Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε αυτές που της έχουν ανατεθεί με την κοινή απόφαση 2850/27.10.2004 (ΦΕΚ 1636 Β΄) των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού, η οποία εξακολουθεί να ισχύει. Οι πιο πάνω δαπάνες βαρύνουν τις πιστώσεις των αντίστοιχων Ολυμπιακών έργων ή τις πιστώσεις, που εγκρίνονται ειδικά προς τούτο. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν αναδρομικά από την ημερομηνία παράδοσης των εγκαταστάσεων από την εταιρεία «Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 Α.Ε.», με πρωτόκολλο, στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων / Αθλητικά Ολυμπιακά Έργα και Εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Άρθρο 39
Τα Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία Ο.Α.Κ.Α., Σ.Ε.Φ. δύνανται να παραχωρούν τους χώρους που εμφαίνονται στα υπ` αριθμούς 1 και 2 τοπογραφικά διαγράμματα, υπό στοιχεία Λ1 Λ2 Λ3 Ι1 Ι9 Ι10 Ι22 Λ4 Λ5 Λ6 Α1 Α6 Α5 Α4 Λ7 Λ8 Λ9 Λ10 Λ11 Λ12 Λ13 Λ1, Α1 Α2 Α3 Α4 Α5 Α6 Α1, Ι10 Ι11 Ι12 Ι13 Ι14 Ι15 Ι10 και Ι16 Ι17 Ι18 Ι19 Ι20 Ι21 Ι22 Ι16 σε εταιρείες, των οποίων την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, επί σκοπώ επιχειρηματικής εκμεταλλεύσεως. Τουλάχιστον 50% των διενεργηθησόμενων εσόδων αποδίδεται στα Ν.Π.Ι.Δ. για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.
Άρθρο 40
Ρύθμιση θεμάτων ακίνητης περιουσίας Ο.Ε.Κ.
1. Επιτρέπεται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) η απευθείας εκποίηση στην εταιρία «Δημοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Αμαρουσίου Α.Ε.», όπως αυτή έχει μετονομασθεί έπειτα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, των ακινήτων κυριότητάς του τα οποία αποτελούν το κατ` άρθρο 6 παρ. 1 εδ. β1 του ν. 3207/2003 (ΦΕΚ 302 Α΄) Οικοδομικό Τετράγωνο ένα (Ο.Τ. 1) και έχουν ανεγερθεί επί οικοπέδου ιδιοκτησίας του, αρχικής εκτάσεως μέτρων τετραγωνικών σαράντα τριών χιλιάδων (43.000) περίπου, κατ` εφαρμογή του άρθρου 2 του ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α΄) για την κατασκευή ΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες φιλοξενίας των δημοσιογράφων που θα κάλυπταν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.
2. Για την κατά την προηγούμενη παράγραφο εκποίηση, ο καθορισμός του τμήματος θα γίνει με βάση αναλυτική και αιτιολογημένη έκθεση της αξίας των ακινήτων από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.). Από το καθοριζόμενο τίμημα εκπίπτεται: α) Η συνολική αξία κατασκευής των επί του οικοπέδου ανεγερθέντων πάσης φύσεως οικοδομημάτων, όπως αυτή προσδιορίζεται αιτιολογημένα στην ως άνω έκθεση του Σ.Ο.Ε., προσαυξημένη κατά το ποσοστό Μικτού Επιχειρηματικού Κέρδους (Μ.Ε.Κ.), β) κάθε τυχόν χρηματικό ποσό που έλαβε ο Ο.Ε.Κ. στο πλαίσιο της από 20.11.2001 προγραμματικής συμφωνίας και γ) το ήμισυ (1/2) της καθαρής ωφέλειας, η οποία προέκυψε από τη μεταβολή των όρων δόμησης κατ` εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3207/2003. Σε κάθε περίπτωση, το τελικώς καταβλητέο χρηματικό ποσό στον Ο.Ε.Κ. από την κατά την προηγούμενη παράγραφο εταιρία δεν δύναται να είναι μικρότερο του ποσού που καθορίζεται στην από 1.8.2003 σχετική έκθεση του Σ.Ο.Ε..
3. Το Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ. θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων, λαμβάνοντας όλες τις σχετικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής εξουσιοδότησης προς τον Πρόεδρο αυτού ή προς οποιοδήποτε άλλο μέλος του Δ.Σ. για την υπογραφή των απαραίτητων συμβολαιογραφικών ή άλλων πράξεων.
4. Αν η κατά την παράγραφο 1 εταιρία δεν ζητήσει από τον Ο.Ε.Κ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού την υλοποίηση των ρυθμίσεων του παρόντος άρθρου, η εκποίηση των ως άνω ακινήτων του Ο.Ε.Κ. θα γίνει με δημόσιο διαγωνισμό, κατά τις κείμενες διατάξεις.
5. Η παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3207/2003 καταργείται.
Άρθρο 41
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.
Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ Ε. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΠΑΛΛΗ- ΠΕΤΡΑΛΙΑ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 6 Ιουνίου 2005
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ