NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3324 (ΦΕΚ Α΄ 67/11.03.2005)
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία αναφορικά με τη χορήγηση κυπριακών θεωρήσεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία αναφορικά με τη χορήγηση κυπριακών θεωρήσεων, που υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 4 Αυγούστου 2004, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΘΕΩΡΗΣΕΩΝ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (που στη συνέχεια θα αναφέρονται ως «τα Συμβαλλόμένα Μέρη»),
Επιθυμώντας την περαιτέρω προώθηση και ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας και στη σύσφιξη των υφιστάμενων φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Έχοντας επίγνωση της ανάγκης για συνεργασία σε θέματα που αφορούν την υιοθέτηση και εφαρμογή του κεκτημένου του Σένγκεν, δυνάμει του άρθρου 3 της Συνθήκης Προσχώρησης της Τσέχικης Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Μάλτας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της Κοινής Προξενικής Εγκυκλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει διπλωματική ή προξενική αρχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει προξενική αρχή.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήκοοι τρίτων χωρών, που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία, είναι πιθανό να χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας,
ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
Άρθρο 1
Προξενική Εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελληνική Δημοκρατία
Οι προξενικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας που βρίσκονται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας θα εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία αποκλειστικά και μόνον για τη χορήγηση, εκ μέρους και για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρήσεων, νοουμένου ότι θα δώσει προς τούτο τη συναίνεσή της η Σαουδική Αραβία.
Άρθρο 2
Χορήγηση και Είδη Κυπριακής Θεώρησης
Οι προξενικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας που βρίσκονται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας θα εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία αποκλειστικά και μόνον για τη χορήγηση, εκ μέρους και για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρήσεων σε υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας και άλλους κατοίκους της Σαουδικής Αραβίας, υπηκόους τρίτων χωρών, που χρειάζονται θεώρηση για την είσοδο τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Κοινής Προξενικής Εγκυκλίου, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται.
2. Τα είδη θεωρήσεων που θα χορηγούνται δυνάμει του εδαφίου (1) είναι τα ακόλουθα:
(α) Θεώρηση διέλευσης από αεροδρόμιο (Κατηγορία Α)
(β) Θεώρηση διέλευσης (Κατηγορία Β)
(γ) Θεώρηση για παραμονή βραχείας διάρκειας (Κατηγορία Γ)
(δ) Θεώρηση για παραμονή μεγάλης διάρκειας (Κατηγορία Δ).
Άρθρο 3
Διαδικασία Χορήγησης Θεωρήσεων
1. Μετά τη χορήγηση θεώρησης των Κατηγοριών Α, Β και Γ δυνάμει του άρθρου 2, οι προξενικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας που την έχουν χορηγήσει, ενημερώνουν την αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Θεωρήσεις της Κατηγορίας Δ δυνάμει του άρθρου 2, χορηγούνται μετά από διαβούλευση μεταξύ της προξενικής αρχής της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και της αρμόδιας αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνον κατόπιν έγκρισης από την αρχή αυτή.
3. Αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σημαίνει την αρχή που θα ανακοινώνεται από καιρό σε καιρό στο άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος.
Άρθρο 4
Είσπραξη Τελών
Το τέλος έκδοσης κυπριακών θεωρήσεων καθορίζεται και εισπράττεται από τις προξενικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Σε καμμία περίπτωση το τέλος αυτό δεν θα υπερβαίνει το ποσό που χρεώνει η Ελληνική Δημοκρατία για την έκδοση θεωρήσεων στους υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας ή υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία και χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Άρθρο 5
Διάρκεια Ισχύος
1. Η παρούσα Συμφωνία θα ισχύει μέχρι την εγκαθίδρυση προξενικής αρχής από την Κυπριακή Δημοκρατία στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
2. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να τερματίσει την παρούσα Συμφωνία με την επίδοση γραπτής γνωστοποίησης προς το σκοπό αυτό, μέσω της διπλωματικής οδού.
Η Συμφωνία θα παύσει να ισχύει μετά την παρέλευση τριών μηνών από τη λήψη της γνωστοποίησης από το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, εκτός εάν τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά.
Άρθρο 6
Τροποποίηση
Η παρούσα Συμφωνία τροποποιείται κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών και οι σχετικές τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ μετά την παρέλευση 30 ημερών από την ημερομηνία ανταλλαγής των διακοινώσεων με τις οποίες τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανακοινώσουν το ένα στο άλλο ότι οι αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες έχουν συμπληρωθεί.
Άρθρο 7
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά την παρέλευση 30 ημερών από την ημερομηνία ανταλλαγής των διακοινώσεων με τις οποίες τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανακοινώσουν το ένα στο άλλο ότι οι αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες έχουν συμπληρωθεί.
Έγινε στη Λευκωσία στις 4.8.2004 σε δύο πρωτότυπα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΟΣ ΖΑΚΧΑΙΟΣ
ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 7 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2005
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2005
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ