ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3309 (ΦΕΚ Α΄ 26/08.02.2005)

Κύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας, που υπογράφηκε στο Κισσινέου στις 29 Μαρτίου 2004, του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στο εξής αναφερόμενα ως “τα Μέρη”:
επιθυμώντας να ισχυροποιήσουν και να διευρύνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών,
εκφράζοντας την ανάγκη για συνεργασία και προσέγγιση στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας,
αποφασίζοντας να προωθήσουν την διμερή συνεργασία, συμφώνησαν τα εξής:
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Αρθρο 1
Κατά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου αυτού, η Ελληνική Δημοκρατία θα σέβεται τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από την ιδιότητά της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρθρο 2
1. Το παρόν Πρωτόκολλο Συνεργασίας προβλέπει το πλαίσιο εντός του οποίου τα Μέρη θα αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας.
2. Οι κοινές δραστηριότητες σύμφωνα με το παρόν Πρωτόκολλο θα υπόκεινται στους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς των δύο χωρών.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αρθρο 3
Τα Μέρη θα αναπτύξουν τις σχέσεις και τη συνεργασία τους στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και της αγοράς εργασίας και οι οποίες συνίστανται σε:
α) ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και την ανάληψη δράσεων πληροφόρησης σχετικά με την ανάπτυξη του εθνικού νομοθετικού πλαισίου στους ανωτέρω τομείς,
β) ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα ανάπτυξης πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης γενικά, σχεδιασμού για την βραχυχρόνια και ιδιαίτερα για την μακροχρόνια εξέλιξη των συστημάτων της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και πρόβλεψης βιωσιμότητας των κοινωνικοασφαλιστικών τους συστημάτων,
γ) ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης και μηχανογράφησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, διαχείρισης αποθεματικών, συλλογής στατιστικών δεδομένων καθώς και τρόπων βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών στους δικαιούχους,
δ) οργάνωση και διαχείριση της αγοράς εργασίας, ε) παρακολούθηση των εξελίξεων στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας,
στ) προώθηση της κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του εργατικού δυναμικού,
ζ) υιοθέτηση πρακτικών καταπολέμησης της ανεργίας γενικά, και συντονισμού της χρηματοδότησής της,
η) δημιουργία ενός πλαισίου επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και συμβουλευτικού και επαγγελματικού προσανατολισμού,
θ) δημιουργία ενός πλαισίου επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες,
ι) δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος στην αγορά εργασίας.
ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αρθρο 4
Οι μορφές συνεργασίας είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν:
α) αποστολές και επισκέψεις, περιλαμβανομένων των επιστημονικών ταξιδιών, ανωτέρων αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων,
β) συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του ενός Μέρους σε συναντήσεις, συνέδρια, συμπόσια και σεμινάρια στους τομείς κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας, που διοργανώνονται στο άλλο Μέρος,
γ) ανταλλαγή πληροφοριών και υλικού στους σχετικούς τομείς ήτοι ετησίων εκθέσεων, εκδόσεων και άλλων βασικών εγγράφων. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Άρθρο 5
Οι οικονομικοί όροι, οι προϋποθέσεις και άλλα στοιχεία τα οποία συνδέονται με την εφαρμογή των δράσεων συνεργασίας θα καθορίζονται μετά από προηγούμενη κοινή συμφωνία για κάθε δράση.
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Άρθρο 6
Το παρόν Πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα κατά τον οποίο αντηλλάγησαν, μέσω της διπλωματικής οδού, γραπτές γνωστοποιήσεις μεταξύ των Μερών σχετικά με την ολοκλήρωση των αναγκαίων εσωτερικών διαδικασιών για την θέση σε ισχύ του παρόντος Πρωτοκόλλου.

Το παρόν Πρωτόκολλο συνάπτεται για μία περίοδο τριών ετών. Η ισχύς του ανανεώνεται αυτομάτως για περαιτέρω περιόδους ενός έτους, εάν κανένα από τα δύο Μέρη δεν έχει ενημερώσει το άλλο, γραπτώς, μέσω της διπλωματικής οδού, έξι τουλάχιστον μήνες πριν από την λήξη της τρέχουσας περιόδου ισχύος, σχετικά με την πρόθεσή του να το καταγγείλει.
Υπεγράφη στο Κισσινέου στις 29 Μαρτίου 2004, σε δυο πρωτότυπα, καθένα στην Ελληνική, Μολδαβική και Αγγλική γλώσσα και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.
Σε περίπτωση ύπαρξης διαφορών στην ερμηνεία, το Αγγλικό κείμενο θα υπερισχύει.
Για την Κυβέρνηση της Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας Δημοκρατίας της Μολδαβίας

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 6 παράγραφος πρώτη αυτού.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2005

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ A. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ