ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3268 (ΦΕΚ Α΄184 30.9.2004)
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δη μοκρατίας για τη συνεργασία των Πυροσβεστικών Σω μάτων των δύο χωρών σε θέματα αρμοδιότητάς τους
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνεργασία των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών σε θέματα αρμοδιότητας τους, που υπογράφηκε στην Αθήνα την 4η Ιουνίου 2003, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ
Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως της Ελληνικής Δημο κρατίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τά ξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, (που στο εξής θα απο καλούνται “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”), επιθυμώντας στα πλαίσια της περαιτέρω ενδυνάμωσης των φιλικών σχέσε ων μεταξύ των Χωρών τους, την επέκταση της συνεργα σίας, με βάση τη μεταξύ τους αμοιβαιότητα, σε θέματα:
(α) Αντιμετώπισης μεγάλων πυρκαγιών και σοβαρών θε ομηνιών όπως πλημμυρών και σεισμών καθώς και κατα στροφών που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστη ριότητα.
(β) Ανταλλαγής πληροφοριών και γνώσεων στον τομέα της πυροπροστασίας και της εκπαίδευσης γενικότερα. Συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Τα Πυροσβεστικά Σώματα των Συμβαλλομένων Μερών θα συνεργάζονται και αλληλοβοηθούνται στους ακόλου θους τομείς:
(α) Κατάσβεση μεγάλης έκτασης πυρκαγιών
(β) Αντιμετώπιση σεισμών
(γ) Αντιμετώπιση πλημμύρων
(δ) Αντιμετώπιση άλλων μεγάλων θεομηνιών ή κατα στροφών που προκαλούνται από τον άνθρωπο.
Η συνεργασία και βοήθεια περιλαμβάνει επίσης:
(α) Ανταλλαγή επιστημονικών, τεχνολογικών και νομι κών πληροφοριών και στοιχείων.
(β) Ανταλλαγή πείρας και γνώσεων στον τομέα της επι μόρφωσης και εκπαίδευσης ειδικών και άλλων μελών των Πυροσβεστικών Σωμάτων των Συμβαλομένων Μερών.
(γ) Ανταλλαγή εκπαιδευτών των Συμβαλλομένων Με ρών για σκοπούς εκπαίδευσης.
(δ) Ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων μελών των Πυροσβεστικών Σωμάτων των Συμβαλλομένων Μερών.
(ε) Συνεργασία στον αθλητικό, κοινωνικό τομέα και στον τομέα ψυχαγωγίας των μελών των Πυροσβεστικών Σωμά των και ανταλλαγή επισκέψεων για ψυχαγωγία με βάση ει δική συμφωνία που θα γίνει μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών.
(στ) Διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων.
(ζ) Συνεργασίά σε διεθνές ή περιφερειακό επίπεδο.
Οι λεπτομέρειες της Συνεργασίας θα καθορίζονται με ε πιμέρους Πρωτόκολλα μεταξύ των Πυροσβεστικών Σω μάτων των δύο χωρών.
Άρθρο 2
(α) Η υποβολή αίτησης για παροχή βοηθείας πραγμα τοποιείται μετά από απόφαση του Αρχηγού / Διευθυντή του Πυροσβεστικού Σώματος / Υπηρεσίας των Συμβαλ λομένων Μερών.
(β) Το Συμβαλλόμενο Μέρος που αναλαμβάνει να βοη θήσει το Συμβαλλόμενο Μέρος που ζητά βοήθεια, αντα ποκρίνεται σε προσωπικό και μέσα, ανάλογα με τις δυνατότητές του και τις επικρατούσες συνθήκες στη χώρα του.
(γ) Το προσωπικό του Συμβαλλόμενου Μέρους που α νταποκρίνεται στο αίτημα για βοήθεια, επιχειρησιακά υ πάγεται στο Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων του Συμβαλ λόμενου Μέρους που ζητά βοήθεια.
(δ) Οι δαπάνες για καύσιμα, λιπαντικά και τυχόν συντή ρηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού, καθώς και οι δα πάνες σίτισης, διακίνησης και διαμονής του προσωπικού του Συμβαλλόμενου Μέρους που ανταποκρίνεται για βοή θεια, θα επιβαρύνουν το Συμβαλλόμενο Μέρος που Ζήτη σε τη βοήθεια.
Άρθρο 3
Σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού μέλους του πυροσβεστικού προσωπικού ή ζημίας σε πυροσβεστικό μέσο ή εξοπλισμό χωρίς υπαιτιότητα του Συμβαλλόμενου Μέρους που ανταποκρίνεται στο αίτημα για βοήθεια, την ευθύνη για αποζημίωση ή όποια άλλη προβλέπεται, θα φέρει το αιτούμενο τη βοήθεια Συμβαλλόμενο Μέρος, σύμφωνα με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία της χώρας αποστολής της βοήθειας.
Αν στις ανωτέρω περιπτώσεις υπάρχει υπαιτιότητα του Συμβαλλόμενου Μέρους που α νταποκρίνεται στη βοήθεια, ή ανωτέρω ευθύνη βαρύνει αυτό. Αρμόδιο για την εξέταση αναφυομένων ζητημάτων είναι το προβλεπόμενο από το άρθρο 6 του παρόντος κλι μάκιο.
Άρθρο 4
Η εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας υπόκειται στην εσωτερική νομοθεσία των Συμβαλλομένων Μερών και δεν θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από άλλες διεθνείς συμφωνίες από τις οποίες δεσμεύο νται τα Συμβαλλόμενα Μέρη.
Άρθρο 5
Η εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας υπόκειται στην εσωτερική νομοθεσία που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την κυριαρχία, την ασφάλεια η τα εθνικά του συμφέροντα ή όταν η συνεργασία αυτή αντίκειται στην ε σωτερική νομοθεσία. Η άρνηση συνεργασίας κοινοποιεί ται στο άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος χωρίς καθυστέρηση. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη δε θα γνωστοποιούν εμπιστευ τικές πληροφορίες, εκτός αν εξασφαλίσουν προηγουμέ νως την άδεια της πλευράς που τις έχει προμηθεύσει. Αντικείμενα, πληροφορίες και τεχνικά μέσα που λαμβά νονται βάσει της Συμφωνίαςμπορούν να αποσταλούν σε τρίτα μέρη μόνο με τη συγκατάθεση της πλευράς που τα έχει χορηγήσει.
Άρθρο 6
Για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Συμφω νίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη οργανώνουν μια φορά το χρόνο διμερείς συναντήσεις σε επίπεδο Αρχηγών των Σω μάτων / Υπηρεσιών, εκ περιτροπής στην Κυπριακή Δημο κρατία και στην Ελληνική Δημοκρατία. Το κάθε μέρος συμμετέχει στη συνάντηση με κλιμάκιο 3 ατόμων που επι λαμβάνονται υπηρεσιακών ή άλλων θεμάτων που καθορί ζονται από κοινού, πριν τη συνάντηση.
Τα έξοδα που θα προκύπτουν για την πραγματοποίηση των πιο πάνω συναντήσεων επιβαρύνουν το Συμβαλλόμε νο Μέρος που φιλοξενεί τη συνάντηση.
Άρθρο 7
Η παρούσα Συμφωνία συνάπτεται για αόριστο χρονικό διάστημα. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος δύναται να την κα ταγγείλει ειδοποιώντας εγγράφως προς το σκοπό αυτό το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος. Στην περίπτωση αυτή η Συμφωνία θα πάψει να ισχύει 6 μήνες μετά την ημερομη νία λήψης της σχετικής ειδοποίησης.
Άρθρο 8
Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήψης της τελευταίας γραπτής ειδο ποίησης, με την οποία ένα Συμβαλλόμενο Μέρος ενημερώνει το άλλο για την ολοκλήρωση των σχετικών εσωτε ρικών του διαδικασιών.
Για το Υπουργείο Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Δημοσίας Τάξεως και Δημοσίας Τάξεως
της Ελληνικής Δημοκρατίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003 Αθήνα, 4 Ιουνίου 2003
Ο Υπουργός Ο Υπουργός
Δημοσίας Τάξεως Δικαιοσύνης
και Δημοσίας Τάξεως
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΟΣΟΧΟΪΔΗΣ ΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 8 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τ ης Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ