ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3222 (ΦΕΚ Α 19/30.01.2004)
Κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για συνεργασία στον αγροτικό τομέα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για συνεργασία στον αγροτικό τομέα, που υπογράφηκε στο Πεκίνο στις 3 Ιουνίου 2002, του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Το Υπουργείο Γεωργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (αποκαλούμενες εφεξής συμβαλλόμενα μέρη).
Με σκοπό την υλοποίηση της Συμφωνίας Οικονομικής Βιομηχανικής και Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που υπεγράφη την 25η Ιουνίου 1992.
Αναλογιζόμενοι την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της επί αμοιβαίου οφέλους συνεργασίας και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών,
Προωθώντας και αναπτύσσοντας την οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, και
Εχοντας κατά νου ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επομένως είναι υποχρεωμένη να τηρεί και να συμβαδίζει με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης,
Συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών στον τομέα της γεωργίας θα υλοποιηθεί στα ακόλουθα πεδία:
.καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής οπωροκηπευτικών
.ζωϊκή παραγωγή,
.παραγωγή ζωοτροφών,
.μετασυλλεκτική επεξεργασία και μεταποιητική βιομηχανία,
.εμπορία,
.αγροτική έρευνα,
.γεωργικές εφαρμογές και εκπαίδευση,
.αποθήκευση γεωργικών προϊόντων,
.βιοτεχνολογία,
.φυτοϋγειονομικά μέτρα και καραντίνα,
.κτηνιατρικά μέτρα και καραντίνα,
.εκμηχάνιση της γεωργίας,
.έγγειες βελτιώσεις,
.διατήρηση των φυσικών πόρων και περιβαλλοντολογική προστασία και
.αλιεία και υδατοκαλλιέργειες.
Άρθρο 2
Η συνεργασία στον τομέα της Γεωργίας θα υλοποιηθεί με τους ακολούθους τρόπους:
1. Ανταλλαγή επιστημονικής και τεχνικής πληροφόρησης και τεκμηρίωσης,
2. Ανταλλαγή γενετικού και βιολογικού υλικού,
3. Ανταλλαγή πληροφόρησης για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας,
4. Ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και συμβούλων,
5. Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων και συναντήσεων και στις δύο χώρες,
6. Τριμερή συνεργασία (με άλλες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ενωση ή/και διεθνείς οργανισμούς), με σκοπό την διευκόλυνση της οικονομικής αναμόρφωσης και την ανάπτυξη και υλοποίηση περιφερειακών προγραμμάτων που στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγής και των συστημάτων εμπορίας,
7. Ενθάρρυνση ίδρυσης μικτών επιχειρήσεων από τους συνεταιριστικούς και ιδιωτικούς φορείς των δύο χωρών, περιλαμβανομένων μεικτών επιχειρήσεων στους τομείς των μέσων παραγωγής και εμπορίας. Αρθρo 3
Η συνεργασία που αναφέρεται στο Άρθρο 1 του παρόντος Μνημονίου θα περιλαμβάνει, επίσης, και τα ακόλουθα πεδία:
1. Ανταλλαγή επιστημονικής και τεχνικής πληροφόρησης και έρευνας, καθώς και μεικτά ερευνητικά προγράμματα για την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου.
2. Ανταλλαγή επιστημονικής πληροφόρησης για το φυσικό περιβάλλoν και την βιο ποικιλότητα. Άρθρο 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνήσαν να συστήσουν μια Μικτή Ελληνο Κινεζική Eπιτροπή για την Αγροτική Συνεργασία. Η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από ίσο αριθμό εκπροσώπων των δύο Υπουργείων Γεωργίας.
Η Μικτή Επιτροπή θα είναι αρμόδια για:
1. Nα διευκoλύνει την υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου Συμφωνίας,
2. Να αναζητά λύσεις σε προβλήματα που πιθανόν να ανακύψουν κατά την διαδικασία υλοποίησης,
3. Να εποπτεύει τις εξελίξεις στη συνεργασία κατά το μεσοδιάστημα των δύο συνόδων.
4. Να εξετάζει και να εγκρίνει προτάσεις για εξειδικευμένους τομείς συνεργασίας,
5. Να θεσπίζει κατευθυντήριες γραμμές και προτεραιότητες για την ανάπτυξη της συνεργασίας που πρέπει να επιτευχθεί. πριν από την επομένη σύνοδο.
Η Μικτή Επιτροπή θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, εναλλακτικά στην Αθήνα και στο Πεκίνο, σε ημερομηνίες που θα καθορίζονται, κάθε φορά δια της διπλωματικής οδού. Άρθρο 5
Για τις δαπάνες που θα προκύπτουν από την ανταλλαγή αντιπροσωπειών, εμπειρογνωμόνων και συμβούλων το αποστέλλον μέρος θα καλύπτει όλες τις δαπάνες αποστολής και διαμονής και θα ειδοποιεί τo φιλoξενών μέρος για την επίσκεψη τουλάχιστον ένα μήνα προ της αφίξεως της αντιπροσωπείας.
Τα δύο Μέρη θα διερευνήσουν όλες τις πιθανότητες για να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή/και από άλλους διεθνείς Οργανισμούς και χρηματοδοτικούς φορείς.
Εάν η χρηματοδότηση πρόκειται να γίνει από τα δύο μέρη, αυτή θα υπόκειται στη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτικών τους πόρων.
Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της Κρατικής Διμερούς Aναπτυξιακής Συνεργασίας, θα χρηματοδοτούνται από τηνΕλληνική πλευρά. Άρθρο 6
Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενημερώσουν το ένα το άλλο γραπτώς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εσωτερικών νομικών διαδικασιών. Αυτό το Μνημόνιο θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία της τελευταίας ειδοποίησης.
Αυτό το Μνημόνιο Συμφωνίας θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε έτη και θα επεκταθεί αυτομάτως για μια περίοδο πέντε ετών, εκτός εάν ένα από τα δύο Μέρη ειδοποιήσει γραπτώς το άλλο έξι μήνες πριν.
Εγινε εις διπλούν στο Πεκίνο, στις 3 Ιουνίου 2002, στην Ελληνική, Κινεζική και Αγγλική, όπου και τα τρία κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση οποιασδήποτε απόκλισης ως προς την ερμηνεία του Μνημονίου αυτού, θα υπερισχύει το Αγγλικό κείμενο.
ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Τα πρωτόκολλα πρακτικά που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του άρθρου 4 του Μνημονίου Συμφωνίας εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 6 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑΣ Γ.ΔΡΥΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2004
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ