ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3211 (ΦΕΚ Α΄ 306/24.12.2003)

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τυνησίας για συνεργασία στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τυνησίας για συνεργασία στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 2002, το κείμενο της οποίας σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΥΝΗΣΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ελλάδας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τυνησίας, εφεξής αποκαλούμενες ως “Τα Συμβαλλόμενα Μέρη”,
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών
ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ τη σύσφιγξη και την ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους.
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

ΑΡΘΡΟ 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν και θα υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα Συμφωνία και την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελληνική Δημοκρατία και στην Δημοκρατία της Τυνησίας και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες συνθήκες για την υλοποίησή της.

ΑΡΘΡΟ 2
Ειδικότερα, η Συνεργασία θα πραγματοποιηθέί με τις εξής μορφές:
α) υλοποίηση κοινών έργων έρευνας, ανάπτυξης και σχεδιασμού, καθώς και ανταλλαγή των αποτελεσμάτων τους,
β) ανταλλαγές επιστημόνων, ερευνητών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων,
γ) οργάνωση και συμμετοχή σε κοινές επιστημονικές συναντήσεις, διαλέξεις, συμπόσια, μαθήματα, ημερίδες, εκθέσεις, κ.τ.λ.
δ) ανταλλαγή επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας και τεκμηρίωσης,
ε) κοινή χρήση εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και επιστημονικού εξοπλισμού,
στ) άλλες, από κοινού συμφωνηθείσες, μορφές συνεργασίας.

ΑΡΘΡΟ 3
1. Για την εφαρμογή της πορούσας Συμφωνίας θα συσταθεί Μικτή Επιτροπή απαρτιζόμενη από εκπροσώπους των δύο Συμβαλλόμενων Μερών.
2. Οι αρμοδιότητες της Μικτής Επιτροπής είναι οι εξής:
α) καθορισμός των τομέων συνεργασίας με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν οι επιστημονικοί οργανισμοί και οι οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης κάθε χώρας και σύμφωνα με με τις εθνικές πολιτικές επιστήμης και τεχνολογίας,
β) δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας,
γ) διευκόλυνση και υποστήριξη της υλοποίησης κοινών επιστημονικών έργων,
δ) ανταλλαγή εμπειριών προερχομένων από τη διμερή επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία και εξέταση των προτάσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή της,
ε) διαπραγμάτευση περιοδικών Εκτελεστικών Προγραμμάτων.
3. Η Μικτή Επιτροπή θα συνέρχεται τουλάχιστον κάθε δυο (2) χρόνια, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά, διαδοχικά στην Ελλάδα και στην Τυνησία, σε κοινά αποδεκτές ημερομηνίες.
4. Η Μικτή Επιτροπή θα επεξεργαστεί τα συμπεράσματα της αξιολόγησης των δραστηριοτήτων της παρελθούσης και παρούσης συνεργασίας, καθώς και τον σχεδιασμό των μελλοντικών στόχων.
5. Η Μικτή Επιτροπή μπορεί να επεξεργαστεί έναν ιδιαίτερο κανονισμό λειτουργίας.

ΑΡΘΡΟ 4
Η επεξεργασία των Εκτελεστικών Προγραμμάτων τα οποία αναφέρονται στο Αρθρο 3 παρ. 2, εδ. ε` θα γίνεται βάσει των προτάσεων που υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους Ελληνικούς και Τυνησιακούς επιστημονικούς φορείς και φορείς έρευνας και ανάπτυξης.
Τα Εκτελεστικά Προγράμματα θα περιλαμβάνουν:
α) τα επιστημονικά έργα των Ελληνικών και Τυνησιακών επιστημονικών φορέων και φορέων έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία εγκρίθηκαν ύστερα από αξιολόγηση των κοινών προτάσεων που υποβλήθηκαν,
β) τους υπευθύνους για την εκτέλεση και υλοποίηση των εξειδικευμένων κοινών έργων φορείς και συγκεκριμένα επιστημονικούς φορείς και φορείς έρευνας και ανάπτυξης, κυβερνητικούς οργανισμούς, επιστημονικές ενώσεις και άλλους αμοιβαία συμφωνηθέντες φορείς, εφεξής αποκαλούμενους ως “συνεργαζόμενοι φορείς”,
γ) μεθόδους αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των κοινών επιστημονικών έργων.
δ) τα Εκτελεστικά Προγράμματα θα εμπεριέχονται σε Πρωτόκολλα, που θα υιοθετηθούν και θα υπογραφούν κατά την διάρκεια των εργασιών της Μικτής Επιτροπής.

ΑΡΘΡΟ 5
Το κόστος των ανταλλαγών επιστημόνων, ερευνητών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων, που θα προκύπτει από την υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας, εκτός εάν τα Συμβαλλόμενα Μέρη αποφασίσουν διαφορετικά γραπτώς, θα καλυφθεί στην ακόλουθη βάση:
1. Το Αποστέλλον Μέρος θα καλύπτει τα έξοδα των διεθνών μετακινήσεων.
2. Το Υποδεχόμενο Μέρος θα καλύπτει το κόστος των μετακινήσεων και ημερήσια αποζημίωση, σύμφωνα με τις τρέχουσες νομοθεσίες.
ΑΡΘΡΟ 6
Τα επιστημονικά και τεχνολογικά αποτελέσματα, καθώς και όποια άλλη πληροφορία προκύψει από τις δραστηριότητες συνεργασίας που καλύπτει η παρούσα Συμφωνία θα ανακοινώνονται, θα δημοσιεύονται ή θα αξιοποιούνται εμπορικά με τη σύμφωνη γνώμη των δύο συνεργαζόμενων εταίρων και σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τους σχετικούς κανονισμούς. ΑΡΘΡΟ 7
Επιστήμονες, ερευνητές, τεχνικοί εμπειρογνώμονες και φορείς τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών μπορούν να κληθούν, με συναίνεση αμφοτέρων των συνεργαζόμενων εταίρων, να συμμετάσχουν στα επιστημονικά έργα που εκτελούνται στα πλαίσια της παρούσας Συμφωνίας. Το κόστος αυτής της συμμετοχής επιβαρύνει συνήθως το Τρίτο Μέρος, εκτός εάν τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνήσουν γραπτώς διαφορετικά.

ΑΡΘΡΟ 8
Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ελλάδας ορίζει την Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τυνησίας ορίζει το Υφυπουργείο Επιστημονικής Ερευνας και Τεχνολογίας ως υπεύθυνους φορείς για την υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας.
ΑΡΘΡΟ 9
Κάθε είδους διαφωνίες που αφορούν την ερμηνεία ή την υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας θα ρυθμίζονται με συνομιλίες μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών. ΑΡΘΡΟ 10
Η παρούσα Συμφωνία δεν επηρεάζει την εγκυρότητα ή εκτέλεση οποιουδήποτε δικαιώματος ή υποχρέωσης που προκύπτει από άλλες διεθνείς συνθήκες ή συμφωνίες τις οποίες έχουν σύναψει τα Συμβαλλόμενα Μέρη.

ΑΡΘΡΟ 11
1. Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ όταν τα Συμβαλλόμενα Μέρη αλληλογνωστοποιήσουν την κύρωση της Συμφωνίας με βάση τις ισχύουσες νομικές διαδικασίες σε κάθε χώρα. Ως ημερομηνία έναρξης της ισχύος της παρούσας Συμφωνίας θα θεωρηθεί η ημερομηνία της τελευταίας διακοίνωσης.
2. Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για αόριστη περίοδο, εκτός εάν κάποιο από τα Συμβαλλόμενα Μέρη διακοίνωσε, γραπτώς την πρόθεσή του να καταγγείλει την παρούσα Συμφωνία.
Η λήξη της Συμφωνίας θα ισχύσει ένα (1) χρόνο μετά την ημερομηνία της εν λόγω διακοίνωσης.
3. Η λήξη της παρούσας Συμφωνίας δεν θα επηρεάσει τα έργα ή προγράμματα που ανελήφθησαν στα πλαίσια της παρούσας Συμφωνίας και δεν ολοκληρώθηκαν κατά τη λήξη της.
Εγινε στην Αθήνα, την 16η Δεκεμβρίου 2002, σε τρία πρωτότυπα κείμενα στην, Ελληνική, Αραβική, και Αγγλική γλώσσα, εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφορετικής ερμηνείας, το αγγλικό κείμενο υπερισχύει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΝΙΟΖΟΣ ΜΟΗΑΜΕΤ ΜΠΑΣΡΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα Πρωτόκολλα Πρακτικά που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του άρθρου 3 της Συμφωνίας εγκρίνονται με κοινή Πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 11 παρ. 1 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2003

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟI ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟIΚΟΝΟΜIΑΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠ.-ΑΘ.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2003

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ