ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3205 (ΦΕΚ Α΄297 23.12.2003)

Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΜΕΡΟΣ Α
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΙ Ο.Τ.Α.
Άρθρο 1
Εκταση εφαρμογής

1. Στις διατάξεις του Μέρους Α` υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί υπάλληλοι:

α. του Δημοσίου,

β. της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Εμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας,

γ. των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), καθώς και

δ. οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμοι αγροτικοί ιατροί

2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του Μέρους Α` του παρόντος νόμου:

α. κατηγορίες πολιτικών υπαλλήλων που δεν εμπίπτουν ευθέως στις διατάξεις του Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ 40 Α),

β. λοιπές κατηγορίες υπαλλήλων και λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Σχετικό:το άρθρο 6 παρ.1 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008, ορίζεται ότι:

“1. Από 1.1.2008, στους βασικούς μισθούς, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί στις 31.12.2007, των μισθολογικών κλιμακίων όλων των κατηγοριών του προσωπικού της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3205/2003, ενσωματώνεται ποσό ίσο με το ένα τρίτο του κινήτρου απόδοσης της αντίστοιχης κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3205/2003. Οι νέοι βασικοί μισθοί, που προκύπτουν από την ανωτέρω ενσωμάτωση, αυξάνονται κατά 2,5% από 1.1.2008 και κατά 2% από 1.10.2008. Τα ποσά που προκύπτουν στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ”.
Άρθρο 2
Μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων

1.Το προσωπικό της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου εξελίσσεται, ανεξάρτητα από το βαθμό που κάθε φορά έχει, σε μισθολογικά κλιμάκια, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 του νόμου αυτού.

2.Οι υπάλληλοι που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και έχουν το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο δικαιούνται το βασικό μισθό που αντιστοιχεί σε αυτό, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκει η θέση τους.
Άρθρο 3
Μισθολογικά κλιμάκια

1.Τα μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.) των υπαλλήλων των κατηγοριών:

Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π Ε) με πτυxίο ή δίπλωμα Πανεπιστημίου ημεδαπής ή ισότιμο Σχολών αλλοδαπής, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) με πτυxίο ή δίπλωμα Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμο Σχολών ημεδαπής ή αλλοδαπής, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) ορίζονται σε δεκαοκτώ (18) για κάθε κατηγορία και οι υπάλληλοι εκάστης κατηγορίας εξελίσσονται σε αυτά με εισαγωγικό το 180 Μ.Κ. και καταληκτικό το 1ο Μ.Κ.

2.Ειδικά, οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν κατά την 1.1.1997 και ανήκουν στις κατηγορίες:

α. ΔΕ και έχουν πτυxίο μέσων τεχνικών σχολών που καταργήθηκαν με το Ν. 576/1977 (ΦΕΚ 102 Α) και το πτυxίο αυτό αποτέλεσε τυπικό προσόν για το διορισμό τους, εξελίσσονται στα Μ.Κ. της ΔΕ κατηγορίας με εισαγωγικό το 17ο και καταληκτικό το 1ο.

β. ΤΕ ή ΠΕ, xωρίς πτυxίο ή δίπλωμα Τ.Ε.I. ή Πανεπιστημίου, αντίστοιχα, ή ισότιμο με αυτά, εξελίσσονται στα Μ.Κ. της ΔΕ κατηγορίας με εισαγωγικό το 17ο και καταληκτικό το 1ο.

γ. ΤΕ και είναι απόφοιτοι της Κρατικής Σχολής διετούς φοίτησης του Ν. 2065/1952 (ΦΕΚ 107 Α), όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, εξελίσσονται στα Μ.Κ. της ΤΕ κατηγορίας.

3.Ειδικά, οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ με πτυxίο ή δίπλωμα διάρκειας πλήρους πενταετούς φοίτησης εξελίσσονται στα Μ.Κ. της ΠΕ κατηγορίας με εισαγωγικό το 17ο και καταληκτικό το 1ο, και με πτυxίο ή δίπλωμα διάρκειας πλήρους εξαετούς φοίτησης με εισαγωγικό το 16ο και καταληκτικό το 1ο

4.Τα εισαγωγικά και καταληκτικά Μ.Κ. του εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται ως εξής:

α. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (προσχολικής αγωγής και δημοτικής εκπαίδευσης):

Εισαγωγικό το 18ο Μ.Κ. και καταληκτικό το 1ο Μ.Κ. της ΠΕ κατηγορίας.

β. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

ί. Κλάδων ΠΕ1 ΠΕ20, εισαγωγικό το 18ο Μ.Κ. και καταληκτικό το 1ο Μ.Κ. της ΠΕ κατηγορίας και προκειμένου για πτυxιούxους ή διπλωματούχους τμημάτων Πανεπιστημίων πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης εισαγωγικό το 17ο ή 16ο, αντίστοιχα, και καταληκτικό το 1ο της ΠΕ κατηγορίας.

ίί. Κλάδου ΤΕ 1 εισαγωγικό το 18ο και καταληκτικό το 1ο της ΤΕ κατηγορίας σε ποσοστό ενενήντα επτά τοις εκατό (97%) του βασικού μισθού κάθε κλιμακίου.

ίίί. Κλάδου ΔΕ1 εισαγωγικό το 17ο και καταληκτικό το 1ο της ΔΕ κατηγορίας.
Άρθρο 4
Μισθολογικά κλιμάκια εισόδου στην Υπηρεσία

1.Ο διοριζόμενος εισέρχεται στην Υπηρεσία με το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας στην οποία ανήκει η θέση που διορίζεται

2.Oπου από τις ισχύουσες ειδικές οργανικές διατάξεις προβλέπεται η πλήρωση της θέσης προϊσταμένου οργανικής μονάδας με απευθείας διορισμό, ο διοριζόμενος στη θέση αυτή εισέρχεται στην Υπηρεσία με το μισθολογικό κλιμάκιο της οικείας κατηγορίας και κλάδου, το οποίο αντιστοιχεί στα έτη υπηρεσίας του βαθμού της θέσης που διορίζεται
Άρθρο 5
Χρόνος μισθολογικής εξέλιξης

1.Για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών, από κατώτερο σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο, απαιτείται υπηρεσία ως εξής:

α. Για την απονομή του αμέσως επόμενου μετά το εισαγωγικό Μ.Κ., υπηρεσία ενός (1) έτους στο εισαγωγικό Μ.Κ.

β. Για την απονομή όλων των επόμενων μισθολογικών κλιμακίων, υπηρεσία δύο (2) ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο.

2.Για την, κατά την προηγούμενη παράγραφο, μισθολογική εξέλιξη λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας που ορίζεται στο άρθρο 15 του νόμου αυτού.
Άρθρο 6
Τρόπος μισθολογικής εξέλιξης

1.Για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων από κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο, απαιτείται να έχει συμπληρωθεί ο καθορισμένος χρόνος υπηρεσίας στο κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο.

Κατ` εξαίρεση, απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί στον υπάλληλο πειθαρχική ποινή ή υπάρχει ποινική καταδίκη σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του ή όταν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και επιθεώρησης ή και λοιπά στοιχεία του προσωπικού μητρώου του προκύπτει η μη ικανοποιητική ανταπόκριση στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του στην υπηρεσία ή η συμπεριφορά του προς τους πολίτες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας δεν είναι η πρέπουσα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Στην περίπτωση που το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν συμφωνεί για τη χορήγηση του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου, ο υπάλληλος επανακρίνεται μετά δύο έτη από τότε που συμπλήρωσε τον απαιτούμενο χρόνο στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει Αν και πάλι δεν χορηγηθεί το επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, η κρίση επαναλαμβάνεται κάθε φορά μετά δύο έτη από την προηγούμενη κρίση.

2.Η κατά την πρoηγoύμενη παράγραφο εξέλιξη του υπαλλήλου γίνεται με πράξη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου, που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την επιφύλαξη της ισχύος των διατάξεων του άρθρου 3του Ν. 2303/1995 (ΦΕΚ 80 Α).

3.Η εξέλιξη θεωρείται ότι συντελείται από την ημέρα συμπλήρωσης του χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5του νόμου αυτού, πλην των περιπτώσεων του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, για τις οποίες η εξέλιξη θεωρείται ότι συντελείται από την ημέρα συμπλήρωσης της διετίας για τη θετική κρίση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τη χορήγηση του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου.
Άρθρο 7
Αποδοχές μισθολογικών κλιμακίων

1.Οι μηνιαίες αποδοχές του κάθε υπαλλήλου αποτελούνται από το βασικό μισθό του Μ. Κ. της κατηγορίας του και τα επιδόματα και τις παροχές των άρθρων 8, 11, 12, 13 και 24 του παρόντος νόμου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις καταβολής τους.

2.Ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μ.Κ. 18 της ΥΕ κατηγορίας ορίζεται σε πεντακόσια ενενήντα ευρώ (590 ε). Ο μηνιαίος βασικός μισθός των λοιπών Μ.Κ. της κατηγορίας αυτής διαμορφώνεται με πρόσθεση στο αμέσως προηγούμενο Μ.Κ. του ποσού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ανωτέρω εισαγωγικού βασικού μισθού με το συντελεστή 0,0424.Το προστιθέμενο ποσό στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ).

Σημ.: όπως η παρ.2 και 3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από 1.1.2008 με το άρθρο 6 παρ.2 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008.

Σχετικό: το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96/20.4.2005

Σχετικό:το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006

Σχετικό: το άρθρο 1 παρ.1ιη του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007)

3.Οι βασικοί μισθοί όλων των άλλων Μ.Κ. των κατηγοριών ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ προσδιορίζονται με βάση το βασικό μισθό του αντίστοιχου Μ.Κ. της ΥΕ κατηγορίας πολλαπλασιαζόμενο με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενοι στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΥΕ 1,00 ΔΕ 1,17 ΤΕ 1,31 ΠΕ 1,37)

Σημ.: όπως η παρ.2 και 3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από 1.1.2008 με το άρθρο 6 παρ.2 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008.
Άρθρο 8
Επιδόματα

1.Εκτός από το βασικό μισθό του κάθε μισθολογικού κλιμακίου, όπως αυτός ορίζεται στο προηγούμενο άρθρο, χορηγούνται και τα εξής επιδόματα κατά μήνα:

Α.1. Μεταπτυxιακών σπουδών, οριζόμενο ως εξής:

α. Για κατόχους διδακτορικού διπλώματος σε εβδομήντα πέντε ευρώ (75 ε).

β. Για κατόχους μεταπτυxιακού διπλώματος ετήσιας, τουλάχιστον, φοίτησης σε σαράντα πέντε ευρώ (45 ε).

Το επίδομα αυτό παρέχεται για τίτλους που έχουν χορηγηθεί με ξεχωριστές σπουδές, μετά τη λήψη του πτυxίου ανώτατης εκπαίδευσης.

Προκειμένου για κατόχους τίτλων αλλοδαπών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το επίδομα παρέχεται μετά την αναγνώριση της ισοτιμίας τους προς τους μεταπτυxιακούς τίτλους που απονέμονται από τα Πανεπιστήμια της ημεδαπής, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Το επίδομα μεταπτυxιακών σπουδών χορηγείται μόνο στην περίπτωση που το περιεχόμενο των μεταπτυxιακών σπουδών είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου, όπως προκύπτει από την προκήρυξη της θέσεως κατά την πλήρωση και την περιγραφή της εργασίας, από τον οργανισμό της Υπηρεσίας. Για τη συνδρομή ή όχι της προϋπόθεσης αυτής αποφαίνεται το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Η καταβολή του επιδόματος ανατρέχει στο χρόνο κατάθεσης των σχετικών τίτλων στο αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση ή συνάφειά τους.

Σε περίπτωση κατοχής πλέον του ενός των ανωτέρω τίτλων, καταβάλλεται το επίδομα που προβλέπεται για τον ανώτερο τίτλο σπουδών

2.Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης οριζόμενο σε σαράντα ευρώ (40 Ε).

Σχετικό:το άρθρο 8 παρ.2 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008,ορίζεται ότι:

“2. Το επίδομα της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3205/2003 χορηγείται, από 1.9.2007 και στους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

3.Εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών λειτουργών, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οριζόμενο σε τριακόσια δύο ευρώ (302 Ε). Το επίδομα αυτό αναπροσαρμόζεται κατ` έτος αυτόματα, με αφετηρία την 1.1.2005, σύμφωνα με το ποσοστό του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

4.Προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών, όπως οι περιοχές αυτές καθορίζονται με τις ΔΙΔΑΔ/ Φ.50/ 265/ 29847/30.10.1992 (ΦΕΚ 667 Β) και ΔΙΔΑΔ/Φ.42/2175/ 11943, 11639 και 11981/20.12.1995 (ΦΕΚ 1054 Β) κοινές υπουργικές αποφάσεις και το άρθρο 1 του Ν. 287/1976 (ΦΕΚ 78 Α) αντίστοιχα και μόνο για όσο χρόνο οι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού υπηρετούν σε αυτές, οριζόμενο ως εξής:

α. Για προβληματικές περιοχές κατηγορίας Β`, σε σαράντα ευρώ (40 Ε).

β. Για προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α`, με εξαίρεση τις εξ αυτών παραμεθόριες του Ν. 287/1976, σε πενήντα ευρώ (50 Ε).

γ. Για όσες περιοχές χαρακτηρίζονται ταυτόχρονα προβληματικές και παραμεθόριες, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, σε εκατόν είκοσι ευρώ (120 Ε).

Σχετικό: ΥΑ 2/20009/0022/27.4-4.5.2004 (ΦΕΚ Β΄652).

Σχετικό: το άρθρο 88 παρ.1 Ν.3606/2007,ΦΕΚ Α 195/17.8.2007

Σχετικό:το άρθρο 9 Ν.3714/2008,ΦΕΚ Α 231/7.11.2008

5.Νοσοκομειακό και τροφής, για το προσωπικό των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, οριζόμενο ως εξής:

α. Για το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων, των κλάδων ΤΕ Φυσικοθεραπευτών, ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου και Καθαριότητας, σε διακόσια σαράντα ευρώ (240 Ε).

β. Για το τεχνικό προσωπικό και προσωπικό εργαζόμενο στην εστίαση, καθώς και το λοιπό προσωπικό σε διακόσια δέκα ευρώ (210 Ε).

Σχετικό: παρ.7 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007) ορίζεται ότι:

“7. Τα ποσά των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 3205/2003, για τις αναφερόμενες σε αυτές κατηγορίες δικαιούχων, αναπροσαρμόζονται, κατά μήνα, ως εξής:

α.i. Από 1.1.2007, σε διακόσια πενήντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτά (257,50 ?).

ii. Από 1.7.2007, σε διακόσια εβδομήντα πέντε ευρώ (275 ?).

iii. Από 1.1.2008, σε τριακόσια δέκα ευρώ (310 ?).

iv. Από 1.1.2009 και εφεξής, σε τριακόσια σαράντα πέντε ευρώ (345 ?).

Τα ανωτέρω ποσά δικαιούνται, από 1.1.2007 και οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί.

β. i. Από 1.1.2007, σε διακόσια είκοσι επτά ευρώ και πενήντα λεπτά (227,50 ?).

ii. Από 1.7.2007, σε διακόσια σαράντα πέντε ευρώ (245 ?).

iii. Από 1.1.2008, σε διακόσια ογδόντα ευρώ (280 ?).

iv. Από 1.1.2009 και εφεξής, σε τριακόσια δεκαπέντε ευρώ (315 ?).

γ. Για το προσωπικό που υπηρετεί στα αντικαρκινικά νοσοκομεία, τα ποσά των περιπτώσεων α` και β` προσαυξάνονται κατά δέκα ευρώ (10 Ε), αντίστοιχα.

δ. Για το προσωπικό που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 105 του Ν. 2071/1992 {ΦΕΚ 123 Α),

“τα πληρώματα των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), τους νοσηλευτές του Ε.Κ.Α.Β. και τους αποσπασμένους υπαλλήλους, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως πληρώματα ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β.,”τα ποσά των περιπτώσεων α` και β` προσαυξάνονται κατά δεκαπέντε ευρώ (15Ε), αντίστοιχα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 Ν.3254/2004, ΦΕΚ Α 137/22.7.2004.`Εναρξη ισχύος από 1.1.2004.

Σχετικό:το άρθρο 25 Ν.3599/2007,ΦΕΚ Α 176/1.8.2007

6. Ειδικής απασχόλησης, για το προσωπικό των Ο.Τ.Α. α` βαθμού οριζόμενο ως εξής:

α. Για το προσωπικό καθαριότητας εξωτερικών χώρων και αφοδευτηρίων, τους οδηγούς απορριμματοφόρων αυτοκινήτων και ανοιχτών φορτηγών, τους χειριστές μηχανικών σαρώθρων, τους εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, νεκροταφείων και ρίψης ασφάλτου, τους απασχολούμενους στην υγειονομική ταφή απορριμμάτων και στους σταθμούς μεταφόρτωσης, καθώς και για τους μηχανοτεχνίτες συνεργείων αυτοκινήτων, σε εκατόν εβδομήντα ευρώ (170 ?).

β. Για το εποπτικό προσωπικό καθαριότητας, το τεχνικό προσωπικό, τους τεχνίτες εν γένει, το υγειονομικό προσωπικό, το γεωπονικό προσωπικό, τους περιβαλλοντολόγους, τους συντηρητές έργων τέχνης, τους μουσικούς πνευστών οργάνων, το ένστολο προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας, τους οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων έργου και για όλους τους κλάδους της κατηγορίας ΥΕ, σε εκατόν πενήντα ευρώ (150 ?).

γ. Για το λοιπό προσωπικό, σε εκατόν δέκα ευρώ (110 ?).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ.1 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008.Εναρξη ισχύος από 1.1.2007.

Σχετικό: Με την παρ.γ άρθρ.246 Ν.1188/1981,όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ.3 άρθρ.21 Ν.3274/2004,ορίζεται ότι τα ποσά που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 2685/ 1999 (ΦΕΚ 35 Α΄) και το επίδομα της περιπτώσεως γ΄ της παρ. 6 του άρθρου 8 του Ν. 3205/ 2003 (ΦΕΚ 297 Α΄),χορηγούνται και στου Δικηγόρους των ΟΤΑ.

7.Μεταφραστών Διερμηνέων, οριζόμενο σε τριάντα ευρώ (30 Ε).

8.Πληροφορικής, για τους ειδικευμένους υπαλλήλους που ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής, υπηρετούν σε νομοθετημένες υπηρεσίες, κέντρα, διευθύνσεις ή τμήματα πληροφορικής και κατέχουν τα προσόντα που ορίζονται στο Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α), καθώς και τους Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς Ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οριζόμενο κατά ειδικότητα ως εξής:

α. Αναλυτές Προγραμματιστές, Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί σε “εκατόν είκοσι (120) ευρώ”

β. Χειριστές Χειρίστριες ΗΝ, διατρητικών μηχανών και εισαγωγής στοιχείων σε “εκατόν τέσσερα (104) ευρώ”.

γ. Ειδικά στους κωδικογράφους και στους χειριστές κοπτικών μηχανημάτων, που απασχολούνται κατά πλήρες ωράριο εργασίας σε οργανωμένα κέντρα πληροφορικής, χορηγείται επίδομα οριζόμενο σε “εβδομήντα τέσσερα (74) ευρώ”.

*** Τα ποσά των περ.α΄β΄και γ΄αναπροσαρμόστηκαν από 1.8.2007,ως άνω με το άρθρο 88 παρ.1 Ν.3606/2007,ΦΕΚ Α 195/17.8.2007.

Σε περίπτωση που ανατίθεται, με απόφαση του οικείου προϊσταμένου διεύθυνσης, η αναπλήρωση των καθηκόντων των προαναφερόμενων θέσεων και ειδικοτήτων σε υπαλλήλους αντίστοιχης εξειδίκευσης άλλων κατηγοριών, το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στους υπαλλήλους αυτούς με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται μόνον εφόσον και για όσο διάστημα οι δικαιούχοι εργάζονται στις προαναφερόμενες ειδικότητες, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις υπηρεσίες που έχει προβλεφθεί η ειδική θέση.

Για τη σωρευτική συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται, κάθε μήνα, βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση.

Πλην των ανωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων περιπτώσεων, το επίδομα πληροφορικής δεν καταβάλλεται σε άλλες ειδικότητες, όπως σε δακτυλογράφους, χρήστες Η/Υ ή προσωπικών υπολογιστών, ούτε και σε εκπαιδευτικούς κλάδων πληροφορικής.

Στους δικαιούχους του ανωτέρω επιδόματος δεν καταβάλλονται παράλληλα και τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 11 του παρόντος άρθρου επιδόματα ειδικών συνθηκών εργασίας.

Σχετικό: το άρθρο 25 Ν.3599/2007,ΦΕΚ Α 176/1.8.2007

9.Αρχαιολογικών ερευνών, στους αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, οριζόμενο σε διακόσια τριάντα ευρώ (230 Ε).

10.Ειδικής απασχόλησης, για τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οριζόμενο ως εξής:

α. Σχολικοί Σύμβουλοι, Προσχολικής Αγωγής, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών και νομαρχιών, Προϊστάμενοι Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Διευθυντές Ενιαίων Λυκείων και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, διακόσια τριάντα πέντε ευρώ (235 Ε).

β. Διευθυντές Γυμνασίων, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, Τετραθέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, εκατόν εβδομήντα έξι ευρώ (176Ε).

γ. Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων, Υπεύθυνοι Τομέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Προϊστάμενοι Μονοθέσιων, Διθέσιων και Τριθέσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, ογδόντα οκτώ ευρώ (88 Ε).

Τα επιδόματα της παραγράφου αυτής χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 13 του παρόντος νόμου.

11.Ειδικών συνθηκών εργασίας, στο οποίο ενοποιούνται τα επιδόματα ανθυγιεινής, επικίνδυνης και ειδικών συνθηκών εργασίας, τα οποία διατηρήθηκαν με την περίπτωση α` της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ 40 Α) και αναπροσαρμόστηκαν με την παράγραφο 3 του άρθρου 49 του Ν. 2873/2000(ΦΕΚ 285 Α), της περίπτωσης ε` της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου και νόμου, καθώς και της παραγράφου 10του άρθρου 80 του Ν. 3057/2002 (ΦΕΚ 239 Α) οριζόμενα ως εξής:

α. Της κατηγορίας α`, σε είκοσι δύο ευρώ (22 Ε).

β. Της κατηγορίας β`, σε τριάντα πέντε ευρώ (35 Ε).

γ. Της κατηγορίας γ`, σε πενήντα τρία ευρώ (53 Ε).

δ. Ποσά άνω των πενήντα τριών ευρώ (53 Ε) παραμένουν αμετάβλητα, στο ύψος που αυτά καταβάλλονται την 31.12.2003.

Σχετικό: το άρθρο 78 Ν.3421/2005,ΦΕΚ Α 302/13.12.2005

12.Ειδικά επιδόματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, τα οποία διατηρήθηκαν με την περίπτωση β` της παραγράφου 1 του άρθρου 10του Ν. 2470/1997, οριζόμενα ως εξής:

α. Μειονοτικών σχολείων:

ί. πεδινών περιοχών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σαράντα ευρώ (40 Ε),

ίί. ορεινών και ημιορεινών περιοχών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ορεινών Γυμνασίων Ξάνθης και Ροδόπης, σαράντα πέντε ευρώ (45 Ε),

ίίί. απομακρυσμένων απομονωμένων περιοχών, πενήντα ευρώ (50 Ε),

ίν. δυσπρόσιτων μειονοτικών περιοχών, όπως έχουν οριστεί με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τετρακόσια είκοσι πέντε ευρώ (425 Ε).

β. Ειδικής αγωγής:

Στο προσωπικό που υπηρετεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε σχολικούς συμβούλους που επισκέπτονται σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, εκατόν ενενήντα πέντε ευρώ (195Ε).

Σχετικό:παρ.3 άρθρ.18 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005,σχετ. με καταβολή του επίδοματος που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 12β του άρθρου 8 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297

Α`) σε προσωπικό του Αιγινητείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που απασχολείται αποκλειστικά στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και στη Μονάδα Ψυχιατρικής Αποκατάστασης (Κέντρο Επαγγελματικής Προεργασίας) του Νοσοκομείου

Σχετικό: το άρθρ.27 παρ.1γ Ν.3699/2008, ΦΕΚ Α 199/2.10.2008,ορίζεται ότι:

“γ) Στην πρόβλεψη της περίπτωσης β` της παραγράφου 12 του άρθρου 8 του ν. 3205/2003 προστίθενται οι Προϊστάμενοι των ΚΕΔΔΥ, το ΕΠ, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα ΚΕΔΔΥ, στις ΣΜΕΑΕ, στα ΤΕ, στα προγράμματα παράλληλης στήριξης και διδασκαλίας κατ` οίκον και στα

Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ) των ΣΜΕΑΕ”.

Σχετικό: το άρθρ.27 παρ.1δ Ν.3699/2008, ΦΕΚ Α 199/2.10.2008,ορίζεται ότι:

“δ) Τα επιδόματα της περίπτωσης β(ϋ) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 και της περίπτωσης β` της παραγράφου 12 του άρθρου 8 του ν. 3205/2003 που έχουν ήδη καταβληθεί στους προϊσταμένους, στο ΕΠ, στο ΕΕΠ και στο ΕΒΠ που υπηρετούσαν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στα ΚΔΑΥ της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2817/2000 δεν αναζητούνται”.

13.Υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας του προσωπικού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), καθοριζόμενο με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικού χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Μέχρι την έκδοση της ως άνω απόφασης, εξακολουθούν να χορηγούνται τα ποσά που καταβάλλονταν την 31.12.2003.

14.Αντισταθμίσματος διαχειριστικών λαθών οριζόμενο σε εξήντα ευρώ (60 Ε).

Τ ο επίδομα αυτό χορηγείται σε ταμίες, διαχειριστές και εκδότες, οι οποίοι σωρευτικά πρέπει:

α. να κατέχουν οργανική θέση,

β. να διαχειρίζονται αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο ημερήσιας απασχόλησης χρήματα και

γ. εφόσον το μηνιαίο ποσό της χρηματικής διαχείρισης είναι ανώτερο των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000 Ε), σε μετρητά (πλην επιταγών).

Στον περιορισμό του ανωτέρω ποσού μετρητών δεν εμπίπτουν ταμίες, διαχειριστές και εκδότες που αποδίδουν ετήσιο λογαριασμό διαχείρισης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Στους δικαιούχους της παροχής αυτής δεν περιλαμβάνονται οι διαχειριστές πάγιων προκαταβολών και υλικών ή άλλων αξιών (επιταγών, τίτλων και αξιών εν γένει μη ρευστών διαθεσίμων).

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α` βαθμού που υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Ν. 3146/2003 (ΦΕΚ 125 Α).

Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω και μέχρι της συστάσεως οργανικών θέσεων ταμία στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα του Ι.Κ.Α., ο Διοικητής του Ιδρύματος δύναται με απόφαση του να χορηγεί αντιστάθμισμα διαχειριστικών λαθών με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 του Ν. 2470/1997(ΦΕΚ 40 Α΄).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ.11 Ν.3302/2004, ΦΕΚ Α 267/28.12.2004.

15.Ειδικό επίδομα προσωπικού σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οριζόμενο σε διακόσια πενήντα ευρώ (250 Ε) το μήνα.

16.Ειδικό επίδομα ραδιενέργειας του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου `Ερευνας

Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) “Δημόκριτος” και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) οριζόμενα κατά ζώνη, ως εξής:

Ζώνη Α`: διακόσια εξήντα τέσσερα ευρώ (264 Ε).

Ζώνη Β`: εκατόν σαράντα επτά ευρώ (147 Ε).

Ζώνη Γ΄: ογδόντα οκτώ ευρώ (88 Ε).

17.Ειδικής απασχόλησης υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οριζόμενο σε πενήντα ευρώ (50 Ε). Το επίδομα αυτό καταβάλλεται, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που καταβαλλόταν μέχρι την 31.12.2003, σε υπαλλήλους που κατέχουν οργανικές θέσεις και υπηρετούν σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας τους και των εξόδων κίνησης στα οποία υποβάλλονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η προκαλούμενη, από τη χορήγηση του επιδόματος αυτού, δαπάνη βαρύνει τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

18.Στους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς ιατρούς, καθώς και στο προσωπικό που υπηρετεί στα αγροτικά ιατρεία, λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας, καταβάλλονται:

α. Εξοδα κίνησης, τριάντα πέντε ευρώ (35 Ε). Το ποσό αυτό καταβάλλεται στο διπλάσιο σε περίπτωση μετακινήσεών τους για την εξυπηρέτηση κατοίκων όμορων περιοχών.

β. Ετοιμότητας:

ί. σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές, τριάντα πέντε ευρώ (35 Ε),

ίί. σε ορεινές περιοχές, πενήντα ευρώ (50 Ε).

Ειδικά, στους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς γιατρούς για όσο χρόνο υπηρετούν στα αγροτικό ιατρεία άγονων περιοχών καταβάλλεται ποσό πεντακόσια πενήντα ευρώ (550 ε).

19.Η αποζημίωση, που χορηγείται στο φυλακτικό προσωπικό των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και στο προσωπικό φρούρησης σωφρονιστικών καταστημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για κάθε ημέρα απασχόλησης, πέραν του πενθημέρου, ορίζεται σε σαράντα ένα ευρώ (41 ε).

Σχετικό:ε το άρθρο 9 παρ.45 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008

20.Τα χορηγούμενα για αντιμετώπιση πραγματικών δαπανών έξοδα κίνησης και ιατρείων των μόνιμων και συμβασιούχων γιατρών και οδοντιάτρων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαμορφώνονται ως εξής:

α. Εξοδα κίνησης, σε τριάντα τέσσερα ευρώ (34 ε`).

β. `Εξοδα ιατρείων, σε ενενήντα δύο ευρώ (92 ε`).

21.Η αποζημίωση για πρόσθετη απασχόληση του προσωπικού του άρθρου 8 του Ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α), ορίζεται σε εκατόν δέκα ευρώ (110 ε).

22.Ειδικό επίδομα στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στη νήσο Δήλο, εκατό ευρώ (100 ε) κατά μήνα.

23.Στους μόνιμους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού χορηγείται Πρόσθετη Ειδική Αποζημίωση για την πολιτιστική τους επιμόρφωση, οριζόμενη σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2008 και εφεξής. Η Πρόσθετη Ειδική Αποζημίωση χορηγείται κατά παρέκκλιση των περιορισμών του άρθρου 24 του νόμου αυτού και δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά που προβλέπουν οι διατάξεις αυτές. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού η Πρόσθετη Ειδική Αποζημίωση μπορεί να αναπροσαρμόζεται.”

24.Στους μόνιμους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, ειδικότητας Εργατοτεχνιτών, Μαρμαροτεχνιτών, Ηλεκτρολόγων, Ηλεκτροτεχνιτών, Υδραυλικών, Ξυλουργών, Σιδηροκατασκευαστών – Ηλεκτροσυγκολλητών, Εργατών, Τεχνικών Δ.Ε., Βοηθών Χειριστών Γερανοφόρων Οχημάτων, Χειριστών Εκσκαπτικών Μηχανημάτων, Χειριστών Χωματουργικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων, Τεχνιτών Εκμαγείων, Κατασκευαστών Καλουπιών Εκμαγείων, Μηχανικών Σκηνής, Εμπειρικών Ζωγράφων και Προσωπικού Καθαριότητας χορηγείται επίδομα ρουχισμού, οριζόμενο σε σαράντα (40) ευρώ μηνιαίως για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εφεξής. Το επίδομα ρουχισμού χορηγείται κατά παρέκκλιση των περιορισμών του άρθρου 24 του νόμου αυτού και δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά που προβλέπουν οι διατάξεις αυτές. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού το επίδομα ρουχισμού μπορεί να αναπροσαρμόζεται.”

Σημ.: όπως οι παρ.23 και 24 προστέθηκαν με την παρ.1 άρθρο 69 Ν.3746/2009, ΦΕΚ Α 27/16.2.2009.

Σχετικό:διατάξεις του ίδιου αρθρου και νόμουΒ.1. Τα επιδόματα των παραγράφων 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19 και 21 καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτών προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή τους. Επίσης καταβάλλονται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ` έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικό παραστατικό στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση.

Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (όπως ενδεικτικό, μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη, διάθεση) από τα καθήκοντα, τις θέ σεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγησή τους, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή τους με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του όρθρου 22 του Ν. 156/2003 (ΦΕΚ 157 Α).

2. Το εκπαιδευτικό νοσηλευτικό προσωπικό των Μέσων Τεχνικών Επαγγελματικών Νοσηλευτικών Σχολών λαμβάνει το επίδομα της παραγράφου Α.3 του παρόντος άρθρου, όχι όμως και το επίδομα της παραγράφου Α.5 του παρόντος όρθρου.

3. Πέραν των επιδομάτων και παροχών του παρόντος άρθρου, όλα τα λοιπό επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους υπαλλήλους που εμπίπτoυν στις διατάξεις του Μέρους Α` του νόμου αυτού, κατά την έναρξη της ισχύος του, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, καταργούνται εφόσον δεν προβλέπεται ρητό η χορήγησή τους από τις διατάξεις του νόμου αυτού. Στα ως άνω καταργούμενα επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις δεν περιλαμβάνονται τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του Ν. 2860/2000 (ΦΕΚ 251 Α) της παραγράφου 11 του άρθρου 4 του Ν. 2819/2000 (ΦΕΚ 84 Α), της παραγράφου 1 του όρθρου 21 του Ν. 2965/2001 (ΦΕΚ 270 Α) και της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του Ν. 2606/1998 (ΦΕΚ 89 Α).

Στα καταργούμενα επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις δεν περιλαμβάνεται επίσης η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες παραμεθόριων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 22 του ν. 2266/1994 (ΦΕΚ 218 Α`).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.

“Επίσης στα ως άνω καταργούμενα επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις δεν περιλαμβάνεται η ειδική αποζημίωση που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.δ. 2900/1954 (ΦΕΚ 153/Α`), όπως τροποποιήθηκε με το ν.δ. 512/1970 (ΦΕΚ 91/Α`).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 33 Ν.3710/2008, ΦΕΚ Α 216/23.10.2008.
Άρθρο 9
Επιδόματα εορτών και αδείας

1.Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ορίζεται ίσο με το μηνιαίο βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου που έχει κάθε φορά ο υπάλληλος. Το επίδομα αυτό χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Απριλίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους και καταβάλλεται στις 16 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

2.Το επίδομα εορτών Πάσχα ορίζεται ίσο προς το ήμισυ του μηνιαίου βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου που έχει κάθε φορά ο υπάλληλος. Το επίδομα αυτό χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου μέχρι και 15 Απριλίου του επόμενου έτους και καταβάλλεται δέκα ημέρες πριν από το Πάσχα.

3.Το επίδομα αδείας ορίζεται ίσο προς το ήμισυ του μηνιαίου βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου που έχει κάθε φορά ο υπάλληλος. Το επίδομα αυτό χορηγεί ται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου μέχρι και 30 Ιουνίου του επόμενου έτους και καταβάλλεται την 1η Ιουλίου κάθε έτους.

4.Τα παραπάνω επιδόματα υπολογίζονται στο βασικό μισθό που έχει ο υπάλληλος, κατά τις οριζόμενες στις προηγούμενες παραγράφους ημερομηνίες.

5.Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα οριζόμενα στις παραγράφους 1, 2 και 3 του όρθρου αυτού, καταβάλλεται τμήμα επιδόματος ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του.

6.Υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. στους οποίους ανατίθεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης διδακτικό έργο με ωριαία αντιμισθία, δεν δικαιούνται για το ως άνω έργο τα αναλογούντα επιδόματα των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος όρθρου, καθώς και την αποζημίωση για τη μη θεμελίωση δικαιώματος λήψης αδείας της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Ν.1288/1982 (ΦΕΚ 120 Α).

Τυχόν καταβληθέντα ποσό για την αιτία αυτή, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, δεν αναζητούνται

Σχετικό: το άρθρ.35 Ν.3370/2005,ΦΕΚ Α 176/11.7.2005,ορίζεται ότι:

“Στην παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3204/2003 (ΦΕΚ 296 Α`) προστίθεται εδάφιο ε` ως εξής:

“ε. Ένας από τους δύο Αντιπροέδρους του Ε.Κ.Α.Β. διορίζεται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το ύψος των αποδοχών αυτού του Αντιπροέδρου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στον ανωτέρω Αντιπρόεδρο καταβάλλεται οικογενειακή παροχή σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α`), καθώς και επίδομα εορτών και αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3205/2003. Οι διατάξεις αυτού του εδαφίου εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2005.
Άρθρο 10
Αμοιβή για εργασία πέρα από τα συνήθη καθήκοντα

Σημ.: Το άρθρο 10 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 άρθρ.9 Ν.3408/2005, ΦΕΚ Α 272/4.11.2005

1.Σε υπαλλήλους στους οποίους ανατίθενται, με απόφαση του οικείου Υπουργού, καθήκοντα αυξημένης ευθύνης λόγω φύσεως της εργασίας και για απολύτως συγκεκριμένες περιπτώσεις ή λόγω ειδικής εργασίας πέρα από τα συνήθη καθήκοντά τους, καταβάλλεται αμοιβή για το χρόνο άσκησης των παραπάνω καθηκόντων, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τρεις (3) μήνες για κάθε έτος.

2.Η αναγκαιότητα και η διάρκεια της σχετικής απασχόλησης, καθώς και το ύψος της αμοιβής καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Η αμοιβή αυτή καταβάλλεται με ξεχωριστό τίτλο πληρωμής και δεν περιλαμβάνεται στην έννοια των αποδοχών.
Άρθρο 11
Οικογενειακή παροχή

1.Για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων, που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου, χορηγείται μηνιαία οικογενειακή παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων, ως εξής:

α. Για έγγαμο υπάλληλο, χωρίς ή με ενήλικα τέκνα, τριάντα πέντε ευρώ (35 Ε).

«β. Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, η ανωτέρω παροχή προσαυξάνεται κατά δεκαοκτώ ευρώ (18 ευρώ) για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα, κατά σαράντα επτά ευρώ (47 ευρώ) για καθένα από το τρίτο και τέταρτο και κατά εβδομήντα τρία ευρώ (73 ευρώ) για καθένα από το πέμπτο τέκνο και άνω.»

Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση χορηγείται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ.2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α΄96/20.4.2005

2.Ειδικά, για τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), η προσαύξηση της προηγούμενης παραγράφου παρέχεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους, όπως αυτός προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε Σχολής, σε καμιά όμως περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους

3.Για τη διακοπή της προσαύξησης της παροχής αυτής, λόγω συμπλήρωσης των ανωτέρω, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των παιδιών θεωρείται η 31 η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους και προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

4.Σε περίπτωση θανάτου του ενός των συζύγων ο επιζών σύζυγος, εφόσον είναι υπάλληλος και έχει τέκνα για το οποία δικαιολογείται η καταβολή της προσαύξησης της οικογενειακής παροχής, εξακολουθεί να λαμβάνει στο ακέραιο την παροχή της παραγράφου 1.α του άρθρου αυτού, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη διακοπή της προσαύξησης λόγω τέκνων. Το ίδιο ισχύει και προκειμένου περί συζύγων που τελούν σε διάζευξη ή διάσταση, καθώς και για άγαμους γονείς.

Σχετικό:Με την παρ.12 άρθρ.1 Ν.3234/2004,ΦΕΚ Α 52/18.2.2004

Σχετικό: το άρθρ.35 Ν.3370/2005,ΦΕΚ Α 176/11.7.2005
Άρθρο 12
Κίνητρο απόδοσης

1.Για την αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων, την προσαρμογή των υπηρεσιών και του προσωπικού στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, χορηγείται μηνιαίως χρηματικό ποσό, ως κίνητρο απόδοσης, οριζόμενο κατά κατηγορία υπαλλήλων ως εξής:

α. Κατηγορία ΥΕ ογδόντα έξι ευρώ (86 Ε).

β. Κατηγορία ΔΕ ενενήντα έξι ευρώ (96 Ε)

γ. Κατηγορία ΤΕ ή ΠΕ, χωρίς πτυxίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής, εκατόν είκοσι ευρώ (120 Ε).

δ. Κατηγορία ΤΕ με πτυxίο Τ.Ε.Ι. ή ισότιμο, εκατόν τριάντα πέντε ευρώ (135 Ε).

ε. Κατηγορία ΠΕ με πτυxίο Πανεπιστημίου ή ισότιμο, καθώς και εκπαιδευτικοί λειτουργοί, εκατόν πενήντα ευρώ (150 Ε).

Τα ποσά των ανωτέρω περιπτώσεων α` και β` της παρούσας παραγράφου προσαυξάνονται κατά δέκα ευρώ (10 Ε) με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών υπηρεσίας.

Σχετικό: το άρθρο 6 παρ.1 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008, ορίζεται ότι:

“1. Από 1.1.2008, στους βασικούς μισθούς, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί στις 31.12.2007, των μισθολογικών κλιμακίων όλων των κατηγοριών του προσωπικού της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3205/2003, ενσωματώνεται ποσό ίσο με το ένα τρίτο του κινήτρου απόδοσης της αντίστοιχης κατηγορίας της παρ. 1

του άρθρου 12 του ν. 3205/2003. Οι νέοι βασικοί μισθοί, που προκύπτουν από την ανωτέρω ενσωμάτωση, αυξάνονται κατά 2,5% από 1.1.2008 και κατά 2% από 1.10.2008. Τα ποσά που προκύπτουν στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ”.

Σχετικό: το άρθρο 6 παρ.3 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008:”Τα ποσά των περιπτώσεων α` έως ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 3205/2003 διαμορφώνονται, από 1.1.2008, ως εξής:

α. Κατηγορία ΥΕ πενήντα επτά ευρώ (57 ?).

β. Κατηγορία ΔΕ εξήντα τέσσερα ευρώ (64 ?).

γ. Κατηγορία ΤΕ ή ΠΕ, χωρίς πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής, ογδόντα ευρώ (80 ?).

δ. Κατηγορία ΤΕ με πτυχίο Τ.Ε.Ι. ή ισότιμο, ενενήντα ευρώ (90 ?).

ε. Κατηγορία ΠΕ με πτυχίο Πανεπιστημίου ή ισότιμο,καθώς και εκπαιδευτικοί λειτουργοί, εκατό ευρώ (100 ).

Τα ποσά των ανωτέρω περιπτώσεων α` και β` της παρούσας παραγράφου προσαυξάνονται κατά δέκα ευρώ (10 ?) με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών υπηρεσίας”.

2.Κριτήρια για τη χορήγηση του ανωτέρω κινήτρου είναι η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου, η μη αξιολόγησή του με δυσμενή βαθμό, καθώς και ο βαθμός του ενδιαφέροντός του, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι τεθείσες προϋποθέσεις, γίνεται κατ` αρχήν περιορισμός του κινήτρου στο ήμισυ επί δίμηνο και εφόσον οι λόγοι περικοπής του κινήτρου εξακολουθούν να υφίστανται και μετά την παρέλευση διμήνου, διακόπτεται η καταβολή του επί ένα ακόμη δίμηνο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αποφαίνεται το όικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφαση.

3.Το κίνητρο απόδοσης περικόπτεται σε κάθε περίπτωση αποχής του υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, καθώς και σε περίπτωση θέσεως του υπαλλήλου σε αργία ή διαθεσιμότητα για οποιονδήποτε λόγο. Το κίνητρο απόδοσης εξακολουθεί να χορηγείται και κατά το διάστημα που οι υπάλληλοι τελούν στις ακόλουθες άδειες: κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές των άρθρων 58, 59 και 60 του ν. 2683/1999, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού, σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ` έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.9 Ν.3408/2005, ΦΕΚ Α 272/4.11.2005. Ισχύς από 1.1.2004.

4.Προκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι προϋπολογισμοί των οποίων βαρύνονται εξ ολοκλήρου με τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, το ανωτέρω κίνητρο καταβάλλεται από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών αυτών και δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό

5.Προκειμένου περί νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού τους, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης για την αιτία αυτή δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση το Κίνητρο Απόδοσης του παρόντος άρθρου.

6.Το ποσό του Κινήτρου Απόδοσης του άρθρου αυτού συνεντέλλεται με τις μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων, υπόκειται στις συνήθεις κρατήσεις των επιδομάτων, πλην ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών εισφορών και βαρύνει τους οικείους λογαριασμούς από τους οποίους καταβάλλονται τα ποσά της παραγράφου 9 του παρόντος άρθρου.

7.Στον Κρατικό Προϋπολογισμό ή στους οικείους προϋπολογισμούς των Ν.Π.Δ.Δ., που επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου με τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, αποδίδονται από τους οικείους λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού τα ποσά του Κινήτρου Απόδοσης που καταβάλλονταν μέχρι 31.12.2003, και όχι τα ποσά που προβλέπονται από την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού.

Τυχόν θέματα που ανακύπτουν για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Προκειμένου περί:

Τελωνειακών υπαλλήλων και υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, το Κίνητρο Απόδοσης βαρύνει τους Λογαριασμούς Δικαιωμάτων Εκτελέσεως Τελωνειακών και Χημικών Εργασιών (Δ.Ε.Τ.Ε., Δ.Ε.Χ.Ε.).

Οπου στις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 1798/1988 (ΦΕΚ 166Α) αναφέρεται “επίδομα εξομάλυνσης”, νοείται από 1.1.1997 το Κίνητρο Απόδοσης του παρόντος άρθρου.

Δασικών υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας και οδηγών οχημάτων δασικών υπηρεσιών του ίδιου Υπουργείου, το Κίνητρο Απόδοσης του άρθρου αυτού, βαρύνει τις πιστώσεις του επιδόματος που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν. 2342/1995 (ΦΕΚ 208 Α).

Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το αναφερόμενο στο άρθρο αυτό Κίνητρο Απόδοσης, βαρύνει τις πιστώσεις των επιδομάτων του άρθρου 4 του Ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256 Α).

8.Τα καταβαλλόμενα ποσά ή παροχές υπέρ των δικαιούχων από λογαριασμούς ή διατάξεις της παραγράφου 9, μετά την αφαίρεση των ποσών της παραγράφου 7 του άρθρου αυτού, ρυθμίζονται από 1.1.2004 με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Μέχρι την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων, οι προβλεπόμενες εκ των λογαριασμών αυτών αμοιβές και λοιπές παροχές ή αποζημιώσεις εξακολουθούν να καταβάλλονται στο ίδιο ύψος που έχουν διαμορφωθεί μέχρι την 31.12.2003, σύμφωνα με τις ισχύουσες περί αυτών διατάξεις.

`Οπου από τις ισχύουσες διατάξεις έχουν συσταθεί ειδικοί λογαριασμοί περισσότεροι του ενός, μπορεί να ενοποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από έκφραση γνώμης των ενδιαφερομένων.

Με τις ίδιες αποφάσεις ρυθμίζονται και περιπτώσεις συρροής αξιώσεων υπαλλήλων για λήψη παροχών, κατ` εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής και από λογαριασμούς εκτός του Υπουργείου ή της Υπηρεσίας που ανήκουν οργανικά.

9.Στη ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου εμπίπτoυv τα ποσά που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 24 του Ν. 1884/1990 (ΦΕΚ 81 Α` ΔΙ.Β.Ε.Ε.Τ.), της παραγράφου 10 του άρθρου 6 του Ν.1965/1991 (ΦΕΚ 146 A), των παραγράφων l4 και 5 του άρθρου 24 του Ν. 2145/1993 (ΦΕΚ 88 Α), των παραγράφων 7, 34 και 38 του άρθρου 27 του Ν. 2166/1993 (ΦΕΚ 137 Α), της παραγράφου 1 του άρθρου 16του Ν. 2227/1994 (ΦΕΚ 129Α), του άρθρου 3 του Ν. 2242/1994 (ΦΕΚ 162 Α), της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 233 Α), της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του Ν. 2289/1995 (ΦΕΚ 27Α), του άρθρου 24 του Ν. 2300/1995 (ΦΕΚ 69 Α),του άρθρου 57 του Ν. 2324/1995 (ΦΕΚ 146 Α`),της παραγράφου 1 του άρθρου 12του Ν. 2331/1995 (ΦΕΚ 173 Α), του άρθρου 11 του Ν. 2332/ 1995 (ΦΕΚ 181 Α), του άρθρου 29 του Ν. 2339/1995 (ΦΕΚ 204 Α), των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του Ν. 2342/1995 (ΦΕΚ 208 Α), της παραγράφου 15 του άρθρου 2του Ν. 2349/1995 (ΦΕΚ224 Α), των άρθρων: 2, 4 και 8 παράγραφος 20 του Ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256 Α),του άρθρου 5 του Ν. 2390/1996 (ΦΕΚ 54 Α), της παραγράφου 18 του άρθρου 5 του Ν. 2408/1996 (ΦΕΚ 104 Α), του άρθρου 8 του Ν. 2430/1996 (ΦΕΚ 156 Α), του άρθρου 7 του Ν. 2435/1996 (ΦΕΚ 189 Α), των παραγράφων 3 και 6 του άρθρου 3 του Ν. 928/1917 (ΦΕΚ 218 Α), του άρθρου 1 του διατάγματος της 22.12.1917 (ΦΕΚ 297 Α), του άρθρου 10 του Ν. 5415/1932 (ΦΕΚ 129 Α), του άρθρου 7 του προεδρικού διατάγματος της 27.8.1932 (ΦΕΚ 254 Α), της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του α.ν. 434/ 1945 (ΦΕΚ 169 Α), του άρθρου 94 του Ν.1041/1980 (ΦΕΚ75 Α) και των πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμ.29/1985, 35/1985, 144/1991,237/1996 και 238/1996, του άρθρου 5 του Ν. 2229/1994 (ΦΕΚ 138 Α), του άρθρου τέταρτου του Ν. 2371/1996 (ΦΕΚ2Α) και της παραγράφου 22του άρθρου 14 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ 159 Α), όπως οι διατάξεις αυτές ισχύουν στις 31.12.2003, καθώς και κάθε άλλη παροχή από οποιονδήποτε ειδικό λογαριασμό ή διάταξη νόμου ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των εσόδων τους.

10.Σε περίπτωση συρροής αξιώσεων αποσπασμένων υπαλλήλων για καταβολή των οικονομικών παροχών, που προβλέπονται στις παραγράφους 8 και 9 του παρόντος άρθρου, όπως εκάστοτε ισχύουν και των παροχών, που εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις, καταβάλλονται τα ποσά που προβλέπονται για τη μία μόνο θέση, κατ` επιλογήν των υπαλλήλων. Η ρύθμιση αυτή έχει εφαρμογή και στους μετακλητούς υπαλλήλους.

Σημ.: όπως η παρ.10 προστέθηκε με την παρ.3 άρθρ.9 Ν.3408/2005, ΦΕΚ Α 272/4.11.2005. Ισχύς από 1.1.2004.
Άρθρο 13
Επίδομα θέσης ευθύνης

1.Στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων οποιουδήποτε επιπέδου καταβάλλεται, για όσο χρόνο ασκούν τα καθήκοντά τους, μηνιαίο επίδομα θέσης ευθύνης οριζόμενο, κατά βαθμίδα θέσης, ως εξής:

α. Προϊστάμενοι Διοίκησης:

ί. Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης, εκατόν τριάντα ευρώ (130 ε).

ίί. Προϊστάμενοι Υποδιευθύνσεων Διοίκησης (υποδιευθυντές) και επιθεωρητές που δεν Προίστανται Διευθύνσεων, εβδομήντα ευρώ (70 ε).

ίίί. Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης, εξήντα πέντε ευρώ (65 ε).

ίν. Προϊστάμενοι Αυτοτελών Γραφείων Διοίκησης και Παιδικών Σταθμών, είκοσι πέντε ευρώ (25 ε).

β. Προϊστάμενοι εκπαίδευσης:

ί. Σχολικοί Σύμβουλοι ΠρΟ9:χολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκατόν εβδομήντα πέντε ευρώ (175 ε).

ίί. Προϊστάμενοι Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εκατόν τριάντα πέντε ευρώ (135 ε).

Σχετικό: το άρθρ.27 παρ.1δ Ν.3699/2008, ΦΕΚ Α 199/2.10.2008,ορίζεται ότι:

“δ) Τα επιδόματα της περίπτωσης β(ιι) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 και της περίπτωσης β` της παραγράφου 12 του άρθρου 8 του ν. 3205/2003 που έχουν ήδη καταβληθεί στους προϊσταμένους, στο ΕΠ, στο ΕΕΠ και στο ΕΒΠ που υπηρετούσαν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στα ΚΔΑΥ της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2817/2000 δεν αναζητούνται”.

ίίί. Διευθυντές Ενιαίων Λυκείων και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εκατόν τριάντα ευρώ (130 ε).

Σχετικό: το άρθρ.27 παρ.1α και 1β Ν.3699/2008, ΦΕΚ Α 199/2.10.2008,ορίζεται ότι:

α) Στην πρόβλεψη της περίπτωσης β(iii) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 προστίθενται και οι προϊστάμενοι των ΚΕΔΔΥ.β) Στην πρόβλεψη της περίπτωσης β(iii) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 προστίθενται και οι διευθυντές των ΕΕΕΕΚ.

ίν. Διευθυντές Γυμνασίων, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, Τετραθέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, εκατόν δεκαπέντε ευρώ (115ε).

ν. Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων, Υπεύθυνοι Τομέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων και Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εβδομήντα ευρώ (70 ε).

νί. Προϊστάμενοι Μονοθέσιων, Διθέσιων και Τριθέσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, τριάντα πέντε ευρώ (35 ε).

2.Το επίδομα της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται και στην περίπτωση προσωρινής απουσίας του δικαιούχου από τα καθήκοντά του, για οποιαδήποτε αιτία, αλλά όχι πέρα των δύο (2) μηνών συνολικά κατ` έτος.

3.Σε περίπτωση νόμιμης αναπλήρωσης των προϊσταμένων της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, το επίδομα της αντίστοιχης βαθμίδας καταβάλλεται μετά την παρέλευση διμήνου στους αναπληρωτές των θέσεων αυτών.

Ειδικότερα, στην περίπτωση κένωσης ή σύστασης θέσης προϊσταμένου οργανικής μονάδας καταβάλλεται το ως άνω επίδομα στο νόμιμο αναπληρωτή, από την έναρξη της αναπλήρωσης.

4.Επί συρροής αξιώσεων για λήψη του επιδόματος από δύο βαθμίδες καταβάλλεται μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην ανώτερη βαθμίδα.

5.Οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 9 και της περίπτωσης ά της παραγράφου.4 του άρθρου 3 του Ν.2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α), καθώς και των παραγράφων 8, 34,35 και 36 του άρθρου 13του Ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141 Α) εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη θέση σε ισχύ του παρόvτος νόμου.

Σχετικό: Με την παρ.2 άρθρου 6 ΠΔ 129/2006, ΦΕΚ Α 141/12.7.2006″ Στους υπαλλήλους που τοποθετούνται προϊστάμενοι σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο (*** οργανικών μονάδων του Ινστιτούτου Νεολαίας) καταβάλλεται το επίδομα ευθύνης προϊσταμένου κατά τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 3205/2003 (Α΄ 297)”.
Άρθρο 14
Αποδοχές Γενικών και Ειδικών Γραμματέων,

Αποδοχές Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, Υπουργείων και Περιφερειών, Γενικών Διευθυντών Κεντρικών Υπηρεσιών Υπουργείων και Περιφερειών, Δικαστηρίων, Ασφαλιστικών Οργανισμών και του Ο.Α.Ε.Δ.,Γενικών Διευθυντών Ν.Π.Δ.Δ. καιΟ.Τ.Α, Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων, Οικονομικών Επιθεωρητών και Επιθεωρητών Δημόσιων `Εργων Οι κάθε είδους αποδοχές και επιδόματα ή προσαυξήσεις των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων και Περιφερειών, Γενικών Διευθυντών Κεντρικών Υπηρεσιών Υπουργείων και Περιφερειών, Δικαστηρίων, Ασφαλιστικών Οργανισμών και του Ο.Α.Ε.Δ., Γενικών Διευθυντών Ν. Π .Δ.Δ. και Ο. Τ .Α., Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων, Οικονομικών Επιθεωρητών και Επιθεωρητών Δημόσιων `Εργων, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών ,Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος νόμου.

Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης εξακολουθούν να καταβάλλονται οι αποδοχές στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 31.12.2003.
Άρθρο 15
Υπηρεσία για μισθολογική εξέλιξη

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ως υπηρεσία για την εξέλιξη των υπαλλήλων στα Μισθολογικά κλιμάκια του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, λαμβάνεται υπόψη:
α. Η υπηρεσία που προσφέρεται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ.και Ο.Τ.Α. με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
β. Η προϋπηρεσία σε υπηρεσίες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, αντίστοιχες με αυτές του προηγούμενου εδαφίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 21 παρ.3 Ν.3867/2010,ΦΕΚ Α 128/3.8.2010.
γ. Κάθε πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία που υπολογίζεται για τη συμπλήρωση της 35ετίας, ανεξάρτητα από το φορέα που έχει προσφερθεί..
δ. Ο χρόνος αποδεδειγμένης υπηρεσίας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες των πολιτικών προσφύγων, των συζύγων και των τέκνων αυτών, που έχουν επαναπατρισθεί μέχρι την 31.12.1996.
ε. Κάθε προϋπηρεσία, που από ισχύουσες διατάξεις αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία στις θέσεις που υπηρετούν.
στ. Η προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί με την ιδιότητα του μόνιμου, εθελοντή ή ανακαταταγμένου στρατιωτικού στις `Ενοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, μετά την αφαίρεση του χρόνου που θα υπηρετούσε ο υπάλληλος ως κληρωτός ή έφεδρος, εάν δεν είχε καταταγεί ως στρατιωτικός (μόνιμος, εθελοντής ή ανακαταταγμένος).
ζ. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών σε σχολεία της Κύπρου και ισότιμα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απονομή σύνταξης, καθώς και η προϋπηρεσία τους σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
η. Χρόνος μέχρι οκτώ (8) έτη που έχει ληφθεί υπόψη ως προσόν διορισμού υπαλλήλων που υπηρετούσαν κατά την 31.12.1996.
θ. Ο χρόνος απεργίας, κανονικής άδειας και διαθεσιμότητας λόγω νόσου.
ι Ο χρόνος παροχής υπηρεσίας με σύμβαση μίσθωσης έργου ή με ανάθεση κατ` αποκοπήν εργασίας, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές έχουν χαρακτηριστεί με διάταξη νόμου ή με δικαστική απόφαση ότι διανύθηκαν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (εξαρτημένης) ή εφόσον σύμφωνα με τα υπηρεσιακά έγγραφα συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
ί. απασχόληση κατά το σύνηθες δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο,
ίί. παροχή εργασίας στο χώρο της δημόσιας υπηρεσίας και με την άμεση εποπτεία της υπηρεσίας και
ίίί. αμοιβή ανάλογη με των προσλαμβανομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
ια. Η ιεροψαλτική προϋπηρεσία με τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 3 του Ν. 2320/1995 (ΦΕΚ 133Α).

2. Δεν υπολογίζεται για μισθολογική εξέλιξη:
α. Η στρατιωτική υπηρεσία κληρωτού και εφέδρου. Κατ` εξαίρεση, αναγνωρίζεται
η στρατιωτική υπηρεσία κληρωτού και εφέδρου που συμπίπτει με πολιτική υπηρεσία, εφόσον παρασχέθηκε μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.
β. Ο χρόνος φοίτησης σε σχολές, με εξαίρεση τις περιπτώσεις ειδικών διατάξεων.
γ. Ο χρόνος αδείας άνευ αποδοχών, πέραν του μηνός κατ` ημερολογιακό έτος.
δ. Ο χρόνος που nροβλέπεται από τα ακόλουθα άρθρα του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν.2683/1999, ΦΕΚ 19 Α):
ί. άρθρο 99, με εξαίρεση το χρόνο διαθεσιμότητας λόγω ασθένειας,
ίί. άρθρο 104 παράγραφος 1α, 1β και 1γ, με την προϋπόθεση να έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή,
ίίί. άρθρο 107 παράγραφος 1 δ, αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων και
ίν. άρθρο 109 παράγραφος 1 ε, προσωρινής παύσης.
ε. Η προϋπηρεσία σε Ν.Π.Ι.Δ., με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του Ν. 3156/2003 (ΦΕΚ 157 Α), και στον ιδιωτικό τομέα εν γένει
στ. Ο χρόνος πρακτικής άσκησης, όπου απαιτείται, για τη λήψη πτυxίου ή για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, εκτός εάν εμπίπτει στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

3. Για υπηρεσίες που παρέχονται με μειωμένο ωράριο εργασίας, αναγνωρίζεται YIQ μισθολογική εξέλιξη τόσος χρόνος, όσος προκύπτει από το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου “(ων ωρών εργασίας δια του αριθμού των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο τακτικών δημοσίων.υπαλλήλων.
Σχετικό:Με την παρ.2 άρθρου 41 Ν.3844/2010,ΦΕΚ Α 63

4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των ανωτέρω προϋπηρεσιών, είναι να μην έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση καμίας άλλης οικονομικής παροχής ή αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς και να έχουν παρασχεθεί μετά τη συμπλήρωση του δέκατου έβδομου (17oυ) έτους της ηλικίας τους ή, για όσους στη συνέχεια μονιμοποιήθηκαν σε υπηρεσία του ίδιου Υπουργείου μετά τη συμπλήρωση του δέκατου πέμπτου (15ου) έτους. Σε κάθε περίπτωση αναγνώρισης προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη, τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής δεν μπορεί να ανατρέχουν σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής όλων των κατά νόμο απαιτούμενων δικαιολογητικών.

5. Ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας των υπαλλήλων και του ερευνητικού προσωπικού, που υπηρέτησαν με σχέση ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ.) λογίζεται ως δημόσια υπηρεσία και λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό και τη λήψη του χρονοεπιδόματος, καθώς και για την κατάταξη και εξέλιξη των ανωτέρω υπαλλήλων και του ερευνητικού προσωπικού στα Μισθολογικά κλιμάκια του άρθρου 3. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 34 του π.δ. 164/2003 (ΦΕΚ 131 Α`). Η δαπάνη που απαιτείται για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου καλύπτεται από τον εγκεκριμένο τακτικό προϋπολογισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).
Σημ.: όπως η παρ.5 προστέθηκε με το άρθρο 26 Ν.3377/2005, ΦΕΚ Α 202/19.8.2005.
Σχετικό:ν.4024/2011

Σχετικό: παράγραφος 5 εδάφια α,β΄γ΄ άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011
Άρθρο 16
Υπερωριακή εργασία

1. Η καθιέρωση με αμοιβή εργασίας πέρα από τις ώρες της υποχρεωτικής απασχόλησης των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και ο. Τ .Α. επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών.
Η υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού εγκρίνεται με απόφαση του καθ` ύλην αρμόδιου Υπουργού στην οποία αναφέρονται σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία που δικαιολογούν την ανωτέρω εργασία πέρα από το Κανονικό ωράριο. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων, το χρονικό διάστημα και οι ώρες υπερωριακής απασχόλησής τους μέσα στα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού τους, μη επιτρεπομένης της επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. «Οι κατά τα ως άνω ώρες απογευματινής υπερωριακής εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις είκοσι (20) ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.6 Ν.3833/2010,ΦΕΚ Α 40/15.3.2010,αντικαταστάθηκε ως άνω με την παράγραφο 1 άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011.
Με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις επιτρέπεται η καθιέρωση υπερωριακής εργασίας με αμοιβή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή κατά τις νυχτερινές ώρες, προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας είτε καθ` υπέρβαση αυτής, σε υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν, βάσει νόμου, όλες τις ημέρες του μήνα ή σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση. Ειδικό, στην καθ` υπέρβαση εργασία οι ώρες νυκτερινής, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών δεν μπορεί να υπερβούν τις δεκαέξι (16) ώρες κατά περίπτωση το μήνα.
Σχετικό: παρ.5 άρθρ.12 Ν.3207/2003,ΦΕΚ Α 302 σχ.με το φυλακτικό προσωπικό και το προσωπικό καθαριότητας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού”.
“Τα ανωτέρω ισχύουν με την επιφύλαξη της παραγράφου 10 του άρθρου 12 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α) και της παραγράφου 7 του άρθρου 25 του ν. 2738/1999 (ΦΕΚ 180 Α), προκειμένου περί υπαλλήλων των ΟΤΑ α` και β` βαθμού, αντιστοίχως, με εξαίρεση το προσωπικό των ΟΤΑ α` βαθμού που ανήκει σε υπηρεσίες καθαριότητας, οι οποίες λειτουργούν, σύμφωνα με το νόμο, σε εικοσιτετράωρη βάση και το οποίο δεν εμπίπτει στον περιορισμό των δεκαέξι (16) ωρών, κατά μήνα, που προβλέπεται από το έκτο εδάφιο της παρούσας. Για το ανωτέρω προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας το σχετικό όριο για Υπερωριακή εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, καθώς και κατά τις νυχτερινές ώρες δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ώρες κατά μήνα.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκεμε το άρθρο 18 παρ.12 Ν.3731/2008,ΦΕΚ Α 263/23.12.2008.
Από τον ανωτέρω περιορισμό των δεκαέξι (16) ωρών κατά μήνα εξαιρούνται τα καταστήματα κράτησης της χώρας αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 άρθρ.17 Ν.3226/2004,ΦΕΛ Α 24/4.2.2004.

Δαπάνες υπερωριακής, νυκτερινής και Κυριακών ή εξαιρέσιμων ημερών εργασίας, που πραγματοποιούνται το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους, δύνανται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, με την προϋπόθεση ότι είχαν προβλεφθεί οι σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν και δεν κατέστη δυνατή η πληρωμή τους.
Αύξηση των συνολικών αρχικών πιστώσεων του προϋπολογισμού για υπερωριακή εργασία και εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες και νυκτερινές ώρες είναι δυνατή μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από αιτιολογημένη πρόταση του διατάκτη, με εξαίρεση τους Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ.3 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008

2. Η διαπίστωση και ο καθορισμός των ωρών υπερωριακής, νυκτερινής ή Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών απασχόλησης των υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι ή διατίθενται ή διορίζονται για την εξυπηρέτηση των κατωτέρω Γραφείων και καλύπτουν οργανικές θέσεις των Γραφείων αυτών, θα γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στην αρχή κάθε έτους και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις:
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.9 Ν.3408/2005,ΦΕΚ Α 272/4.11.2005. Ισχύς από 1.1.2004.
α. Εξήντα (60) ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο των Γραφείων της Προεδρίας της Δημοκρατίας” του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών, των Υφυπουργών, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, καθώς και των Γραφείων των Βουλευτών, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Πολιτικών Κομμάτων και του Γραφείου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απογευματινή απασχόληση. Στην περίπτωση απασχόλησης κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυκτερινές ώρες, μπορεί να χορηγηθούν μέχρι τριάντα (30) ώρες για εξαιρέσιμες ημέρες και είκοσι (20) ώρες για νυκτερινή εργασία μέσα στο όριο των εξήντα (60) ωρών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του Ν. 4151/2013 (ΦΕΚ Α 103 29.4.2013)
β. Πενήντα (50) ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο των Γραφείων των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, των Ειδικών Γραμματέων και των Διοικητών και των Υποδιοικητών των Ασφαλιστικών Οργανισμών, για απογευματινή απασχόληση. Στην περίπτωση απασχόλησης κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυκτερινές ώρες, μπορεί να χορηγηθούν μέχρι είκοσι (20) ώρες για εξαιρέσιμες ημέρες και δεκαπέντε (15) ώρες για νυκτερινή εργασία μέσα στο όριο των πενήντα (50) ωρών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τις παρ.1 και 2 αντίστοιχα του άρθρου 6 Ν.3833/2010, ΦΕΚ Α 40/15.3.2010 Ισχύς από 1.3.2010. Με την παρ.3 του αυτού άρθρου και νόμου ορίζεται ότι: ” Ορια που έχουν καθορισθεί σε διαφορετικό ύψος από αυτά που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους αναπροσαρμόζονται στα όρια αυτά.
Οι πιστώσεις για την υπερωριακή, νυκτερινή ή Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών απασχόληση των υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι ή διατίθενται για την εξυπηρέτηση των Γραφείων των Βουλευτών, των μελών του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου, των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και του Γραφείου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικού Προϋπολογισμό, εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και μεταφέρονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Oικονομικών στους αρμόδιους, για την πληρωμή των αποζημιώσεων,φορείς.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 62 παρ.3 Ν.3518/2006,ΦΕΚ Α 272/21.12.2006.
Η αποζημίωση για υπερωριακή, νυκτερινή ή Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών απασχόληση των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων και των Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού που είναι αποσπασμένοι ή διατίθενται για την εξυπηρέτηση των Γραφείων των Βουλευτών, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και του Γραφείου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και των οποίων η μισθοδοσία δεν βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν οργανικά, για όσο χρονικό διάστημα είναι αποσπασμένοι ή διατίθενται στα άνω Γραφεία. Η παρούσα διάταξη ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπ’ αριθμ. 2/99421/ ΔΕΠ/ 23.1.2015 (Β` 203).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.1α άρθρου 27 Ν.4325/2015, ΦΕΚ Α 47/11.5.2015.

3. Οι κατά τα ανωτέρω εκδιδόμενες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να έχουν αναδρομική ισχύ πέραν του μηνός από την ημερομηνία δημοσίευσής τους. Η δημοσίευση των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού γίνεται με ανάρτηση στο κατάστημα του οικείου Ο.Τ.Α..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 Ν.3254/2004, ΦΕΚ Α 137/22.7.2004,αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.11 άρθρ.22 Ν.3274/2004,ΦΕΚ Α 195/19.10.2004.

#####
4. Η ωριαία αμοιβή των υπαλλήλων που απασχολούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραπάνω παραγράφων ορίζεται ως εξής:
α. Για Υπερωριακή εργασία απογευματινών ωρών και μέχρι την 22η ώρα, ίση με το ωρομίσθιο.
β. Για νυκτερινή εργασία εργάσιμων ημερών που παρέχεται από την 22η ώρα μέχρι την 6η πρωινή, πέρα από την υποχρεωτική, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
γ. Για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή, που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες πέραν της υποχρεωτικής:
ί. Από την 6η πρωινή μέχρι την 22η ώρα, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).
ίί. Από την 22η ώρα μέχρι την 6η πρωινή, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά τριάντα τοις εκατό (30%).
δ. Για εργασία νυκτερινή εργάσιμων ημερών που παρέχεται για τη συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας, ίση με το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του ωρομισθίου.
ε. Για εργασία νυκτερινή ή ημερήσια Κυριακών και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών, που παρέχεται για τη συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας, ίση με το εξήντα τοις εκατό (60%) του ωρομισθίου.
στ. Για το προσωπικό των Υπηρεσιών που λειτουργούν, βάσει νόμου, σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση ή όλες τις ημέρες του μήνα, η ωριαία αμοιβή των προηγούμενων περιπτώσεων β`, γ`, δ` και ε` προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

5. Το ωρομίσθιο ορίζεται στο ένα διακοσιοστό (1/200) του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου της κατηγορίας του κάθε υπαλλήλου. Το ίδιο ωρομίσθιο ισχύει και για υπαλλήλους αποσπασμένους σε υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., με βάση το μισθολογικό κλιμάκιο που αντιστοιχεί στα έτη υπηρεσίας τους, σε συνάρτηση και με τα τυπικά τους προσόντα.

6. Στις ρυθμίσεις των διατάξεων του άρθρου αυτού δεν εμπίπτει το εκπαιδευτικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ανάθεση διδασκαλίας του μαθήματος της ειδικότητάς του, προαιρετικής ή υποχρεωτικής (επιμίσθιο), της οποίας η ωριαία αμοιβή εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ύψος που έχει διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Η αποζημίωση αυτή μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

7. Οι υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται για την καθιέρωση υπερωριακής απασχόλησης σύμφωνα με το άρθρο αυτό, δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παραγράφου 3του άρθρου 22 του Ν. 2362/1995 (ΦΕΚ247 Α`).

8. Με κοινη απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιτρέπεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων των εδαφίων β` και γ` της παραγράφου 1 για τους ιατρούς με οποιαδηποτε σχέση εργασίας των Νοσοκομείων, Σταθμών Αμεσης Βοήθειας (Σ.Α.Β) και λοιπών υγειονομικών σχηματισμών του Ι. Κ.Α. που λειτουργούν όλες τις ημέρες του μήνα σε εικοσιτετράωρη βάση.
Σημ.: όπως η παρ.8 προστέθηκε με την παρ.17 άρθρ.32 Ν.3232/2004,ΦΕΚ Α 48/12.2.2004.
Σχετικό:παράγραφο 7 άρθρου 20 Ν.4024/2011,ΦΕΚ Α 226/27.11.2011
Σχετικό: παράγραφο 5 άρθρου 55 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011

Σχετικό: παράγραφο 5 εδάφια α,β΄γ΄ άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011
Άρθρο 17
Αμοιβές συλλογικών οργάνων

Σημ.: όπως το άρθρο 17 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 7 Ν.3833/2010, ΦΕΚ Α 40/15.3.2010 Ισχύς από 1.3.2010.

1. Τα κάθε είδους μόνιμα ή προσωρινού χαρακτήρα συλλογικά όργανα (συμβούλια, επιτροπές, ομάδες εργασίας κ.λπ.) του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., τα οποία προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ή συνιστώνται και συγκροτούνται με διοικητικές πράξεις λειτουργούν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των οικείων Υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και δεν καταβάλλεται καμία πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση στα μέλη τους. Κατ` εξαίρεση στους ιδιώτες – μέλη των ανωτέρω συλλογικών οργάνων καθορίζεται αποζημίωση με απόφαση του καθ` ύλην αρμόδιου Υπουργού, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πενήντα (50) ευρώ ανά συνεδρίαση και μέχρι πενήντα (50) συνεδριάσεις ετησίως. Οι ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις δεν υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 22 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α).

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του συλλογικού οργάνου για την οικονομία της χώρας ή την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και προκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., με βάση το μέγεθος, τη σπουδαιότητα και τα στοιχεία του προϋπολογισμού τους, επιτρέπεται η λειτουργία τους εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας και εκτός του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και μπορεί να καθορίζεται αποζημίωση κατά μήνα ή κατά συνεδρίαση με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ` ύλην αρμόδιου Υπουργού. Η αποζημίωση αυτή δεν μπορεί να είναι κατά μήνα, μεγαλύτερη από τετρακόσια (400) ευρώ για τον πρόεδρο και τριακόσια (300) ευρώ για τα μέλη και τους γραμματείς.
Η ανωτέρω μηνιαία αποζημίωση καταβάλλεται με την προϋπόθεση συμμετοχής σε τέσσερις (4) τουλάχιστον συνεδριάσεις το μήνα. Σε περίπτωση συμμετοχής σε λιγότερες συνεδριάσεις η αποζημίωση περικόπτεται ανάλογα.

3. Σε ειδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί αποζημίωση κατά μήνα, μπορεί, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ` ύλην αρμόδιου Υπουργού, να καθορισθεί αποζημίωση ανά ώρα, έλεγχο ή αξιολογούμενο πρόγραμμα κ.λπ., ανάλογα με τις κατά περίπτωση προκύπτουσες ανάγκες. Το συνολικό μηνιαίο ποσό της ανωτέρω αποζημίωσης απαγορεύεται να υπερβαίνει το όριο της κατά μήνα αποζημίωσης που προβλέπεται στην παράγραφο 2 για τα μέλη συλλογικών οργάνων.

4. Το σύνολο των πρόσθετων μηνιαίων αμοιβών ή απολαβών των λειτουργών, υπαλλήλων και μισθωτών του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από συμμετοχή σε μόνιμα ή προσωρινά συλλογικά όργανα των υπηρεσιών αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των συνολικών μηνιαίων αποδοχών της οργανικής τους θέσης, συμπεριλαμβανομένης και της αναλογίας των επιδομάτων του άρθρου 9 του ν. 3205/2003. Οι πάσης φύσεως αμοιβές υπολογίζονται κατά το μήνα πραγματοποίησης της αντίστοιχης εργασίας.

5. Από τις παραπάνω παραγράφους εξαιρούνται τα συλλογικά όργανα της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, των οποίων η αμοιβή καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης.
Σχετικό:το άρθρο 8 της από 12.12.2012 ΠΝΠ,ΦΕΚ Α 240/12.12.2012

6. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό που αποδεδειγμένα συμμετέχουν καθ` οιονδήποτε τρόπο στην οργάνωση, διεξαγωγή και υποστήριξη των γενικών και ειδικών εξετάσεων ή άλλης διαδικασίας εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την έκδοση των αποτελεσμάτων επιλογής, καθώς και στις εξετάσεις ιδιωτικών, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (Ε.ΠΑ.Λ.) και Επαγγελματικών Σχολών (Ε.ΠΑΚ.) και στις αναβαθμολογήσεις γραπτών δοκιμίων μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται αποζημίωση με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων. Με όμοια απόφαση καθορίζεται εφάπαξ αμοιβή για το διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων που αποδεδειγμένα συμμετέχει στις ανωτέρω διαδικασίες “,καθώς και πρόσθετη αμοιβή κατ` αποκοπή ή κατά συνεδρίαση ή κατά εξεταζόμενο υποψήφιο ή κατά γραπτό δοκίμιο για τους προέδρους, τα μέλη, τους γραμματείς των επιτροπών, εξεταστές, βαθμολογητές, αναβαθμολογητές, επιτηρητές και λοιπό προσωπικό που απασχολείται με τις εξετάσεις και γενικά τις διαδικασίες για απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρου 47 Ν.3848/2010,ΦΕΚ Α 71/19.5.2010.

7. Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 17 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α) εξακολουθούν να ισχύουν.

8. Ειδικά για όσους αποδεδειγμένα συμμετέχουν καθ` οιονδήποτε τρόπο στην οργάνωση, διεξαγωγή και υποστήριξη των πανελλήνιων εξετάσεων πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης και την έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων, οι οποίες διενεργούνται από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.), καθορίζεται αποζημίωση με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως η παρ.8 προστέθηκε με την παρ.4 άρθρου 47 Ν.3848/2010,ΦΕΚ Α 71/19.5.2010.
Σχετικό:το άρθρο 31 παρ.6γ Ν.3232/2004,ΦΕΚ Α 48/12.2.2004
Σχετικό: παράγραφο 5 άρθρου 55 Ν.3966/2011, ΦΕΚ Α 118/24.5.2011
Σχετικό: το άρθρο 66 Ν.4042/2012, ΦΕΚ Α 24/13.2.2012
Άρθρο 18
Κοινοβουλευτικός έλεγχος πρόσθετων αμοιβών

1. Με τη λήξη κάθε οικονομικού έτους ο αρμόδιος Υπουργός υποβάλλει στη Βουλή συγκεντρωτική κατάσταση, στην οποία περιέχονται τα εξής στοιχεία:
α. Ο αριθμός των υπαλλήλων που έλαβαν αμοιβή για Υπερωριακή εργασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του παρόντος νόμου, καθώς και το συνολικό ποσό της δαπάνης που καταβλήθηκε για την αιτία αυτή.
β. Ο αριθμός των συλλογικών οργάνων του άρθρου 17 του παρόντος νόμου που λειτούργησαν με αμοιβή στον τομέα της αρμοδιότητάς του (Υπουργείο και Ν. Π.Δ.Δ. της εποπτείας του), ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που συμμετείχαν με αμοιβή στα συλλογικά αυτά όργανα, καθώς και το συνολικό ποσό της δαπάνης που καταβλήθηκε.
γ. Οι πάσης φύσεως πρόσθετες αποδοχές που καταβλήθηκαν από οποιαδήποτε πηγή (εντός ή εκτός προϋπολογισμού).

2. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου αυτού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Άρθρο 19
Υπάλληλοι ειδικής ή περιορισμένης διαβάθμισης

1. Οι μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν. Π .Δ.Δ. και των Ο. Τ .Α., καθώς και οι αγροφύλακες και οι αρχιφύλακες Αγροφυλακής που η μισθολογική τους εξέλιξη, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είναι περιορισμένη, εξελίσσονται στα Μισθολογικά κλιμάκια της κατηγορίας στην οποία ανήκουν.

2. Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του Ν. 2470/1997 εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του συγκεκριμένου προσωπικού.
Άρθρο 20
Κατάταξη υπαλλήλων στα Μισθολογικά κλιμάκια

Η κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στα Μ.Κ. του άρθρου 3 του νόμου αυτού, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, γίνεται με βάση το συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 15 του παρόντος νόμου, σύμφωνα με τα τυπικά τους προσόντα.

Ο χρόνος υπηρεσίας που πλεονάζει μετά την κατάταξή τους αυτή θεωρείται ότι διανύθηκε στο Μ.Κ. της κατάταξής τους για την απονομή του επόμενου Μ.Κ.
Άρθρο 21
Επέκταση διατάξεων

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, οι διατάξεις του Μέρους Α` του παρόντος νόμου μπορεί να επεκτείνονται, εν όλω ή εν μέρει, και σε προσωπικό του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. που δεν υπάγεται στις διατάξεις του Μέρους αυτού, πλην όμως έχει βαθμολογική ή μισθολογική αντιστοιχία με μόνιμους υπαλλήλους Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο. Τ .Α., καθώς και σε διαβαθμισμένους κληρικούς και δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής.

Ειδικά, για τους διαβαθμισμένους κληρικούς με την ίδια απόφαση χορηγείται μηνιαίο, κατά κατηγορία, επίδομα ειδικού λειτουργήματος, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και ισχύουν από 1.1.2004.
Άρθρο 22
Αντιστοιχία όρων Προσαρμογή διατάξεων

1. `Οπου στην ισχύουσα νομοθεσία αναφέρονται Μ.Κ. του Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ 40 Α), για κατάταξη υπαλλήλων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Μέρους αυτού, νοούνται τα Μισθολογικά κλιμάκια της οικείας κατηγορίας του Μέρους Α` του παρόντος νόμου που αντιστοιχούν στα ίδια έτη υπηρεσίας. Σε περιπτώσεις υπολογισμού επιδομάτων, παροχών ή αποζημιώσεων εν γένει, σε αντιστοιχία με τα Μ.Κ. του Ν. 2470/1997, νοούνται τα ποσά που είχαν διαμορφωθεί την 31.12.2003.

2. Λεπτομέρειες εφαρμογής του Μέρους Α` του νόμου αυτού ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία δύναται να ανατρέχει στην έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Άρθρο 23
Eποπτεία ειδικών λογαριασμών

1. Ειδικοί λογαριασμοί που έχουν συσταθεί εκτός προϋπολογισμού, για τη χορήγηση σε προσωπικό του Δημοσίου ή των Ν.Π.Δ.Δ. παροχών με οποιαδήποτε ονομασία ή μορφή (πριμ παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας ή αυξημένης ευθύνης), στους οποίους απομένουν αδιάθετα υπόλοιπα που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παραγράφου 8 του άρθρου 12 του Μέρους Α` του παρόντος νόμου, εποπτεύονται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των εσόδων τους.

2. Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου δεν επιτρέπεται πλέον η σύσταση ειδικών λογαριασμών εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού ή προϋπολογισμών Ν.Π.Δ.Δ. για χορήγηση σε υπαλλήλους παροχών με οποιαδήποτε ονομασία ή μορφή, ούτε η καθιέρωση νέων πηγών εσόδων των λογαριασμών της προηγούμενης παραγράφου.
Άρθρο 24
Διασφάλιση αποδοχών Τροποποίηση μισθολογίου

1. Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του Μέρους Α` του νόμου αυτού προκύπτουν συνολικές μηνιαίες αποδοχές μικρότερες από αυτές που έπαιρναν οι δικαιούχοι τους κατά την 31. 12.2003, η τυχόν διαφορά διατηρείται ως προσωπική μέχρι την κάλυψή της από οποιαδήποτε αύξηση των νέων αποδοχών. Για τον υπολογισμό της τυχόν προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά της επόμενης παραγράφου και της οικογενειακής παροχής.

2. Ειδικότερα, ποσά που καταβάλλονται μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σύμφωνα με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, που εκδόθηκαν κατ` εξουσιοδότηση του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002 (ΦΕΚ 110 Α) ως ειδική παροχή και του άρθρου 49 του Ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258 Α), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002 και της παραγράφου 4 του άρθρου 12 του Ν. 3050/2002 (ΦΕΚ 214 Α), διατηρούνται ως προσωπική διαφορά μειούμενη από οποιαδήποτε μελλοντική χορήγηση νέου επιδόματος, παροχής ή αποζημίωσης ή από αύξηση του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 12 του παρόντος νόμου. Οι ανωτέρω κοινές υπουργικές αποφάσεις καταργούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Μετά την 31. 12.2003, δεν καταβάλλεται σωρευτικά η ως άνω προσωπική διαφορά μαζί με οποιαδήποτε πρόσθετη μισθολογική παροχή που συμψηφιζόταν με αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002 και τις κατ` εξουσιοδότησης αυτού εκδοθείσες κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Στο προσωπικό που υπηρετεί την 31. 12.2003 στα νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και που μετακινείται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου σε άλλες υπηρεσίες του ίδιου Υπουργείου, στο οποίο δεν καταβάλλεται το επίδομα της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του παρόντος, χορηγείται εξισωτική διαφορά εκατόν εβδομήντα έξι ευρώ (176 ε). Το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις των ποσών που χορηγούνται μέσω του ειδικού λογαριασμού εσόδων από θαλάσσια μεταφορικά μέσα σύμφωνα με την περίπτωση Α` του άρθρου 5 του Ν. 2390/1996 (ΦΕΚ54 Α). Η προαναφερόμενη διάταξη και ο προβλεπόμενος από αυτή ειδικός λογαριασμός καταργούνται Οι πόροι και τα τυχόν υπόλοιπα ποσά αυτού του ειδικού λογαριασμού περιέρχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
Σχετικό: το άρθρο 35 του Ν.3329/2005 (ΦΕΚ Α 81/2005)

3. Τα θέματα του νόμου αυτού δεν αποτελούν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η χορήγηση οποιωνδήποτε άλλων παροχών ή αποζημιώσεων εν γένει, πέραν των προβλεπομένων στο νόμο αυτόν επιτρέπεται μόνο με τροποποίηση των διατάξεων του παρόντος.
Η καταβολή αποδοχών σε υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και ο. Τ .Α., που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου με βάση διατάξεις άλλων κατηγοριών υπαλλήλων του Δημοσίου, στις οποίες δεν ανήκουν οργανικά, δεν επιτρέπεται
Άρθρο 25
Περικοπή αποδοχών

Σε όλες τις περιπτώσεις αποχής των υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους, πλην της απεργίας, ο μήνας λογίζεται για τριάντα (30) ημέρες.

Σε περίπτωση απεργίας ο μήνας λογίζεται για είκοσι πέντε (25) ημέρες.

Τα ποσά από Περικοπή αποδοχών αποδίδονται στους οικείους προϋπολογισμούς από τους οποίους εκταμιεύτηκαν.
Άρθρο 26
Καταβολή αναδρομικών οικογενειακής παροχής

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος και ο ακριβής χρόνος εξόφλησης των απαιτήσεων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, των εν ενεργεία υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες απορρέουν από τη μη σύγχρονη καταβολή και στους δύο συζύγους της οικογενειακής παροχής λόγω γάμου και τέκνων του άρθρου 12 του Ν. 2470/1997, κατά το χρονικό διάστημα από 1.3.2001 μέχρι 30.6.2002, είτε έχουν ασκήσει αγωγές είτε όχι Στην ανωτέρω ρύθμιση υπάγονται και οι περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες ή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και οι απαιτήσεις που απορρέουν από αυτές για το ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Για το ίδιο χρονικό διάστημα οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται

Με όμοια απόφαση θα τακτοποιηθούν και οι αντίστοιχες απαιτήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Άρθρο 27
Τρίμηνες αποδοχές Αποδοχές εκπαιδευτικής άδειας

1. Για τον υπολογισμό των τριμήνων αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ο.Τ .Α.και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. λαμβάνονται υπόψη ο βασικός μισθός και η Οικογενειακή παροχή.

2. Για τον υπολογισμό της προσαύξησης των αποδοχών λόγω χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας λαμβάνεται υπόψη ο βασικός μισθός. Τα Επιδόματα εορτών και αδείας υπολογίζονται μόνο επί των αποδοχών της οργανικής θέσης όχι δε επί των τυχόν προσαυξημένων αποδοχών.
Άρθρο 28
Κατάργηση διατάξεων

Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
1. Τα άρθρα 1 έως και 27 και 29 έως και 33 του Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ 40 Α), με εξαίρεση την παράγραφο 2 του άρθρου 16του ίδιου νόμου.
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 49 του Ν. 2873/2000 (ΦΕΚ 285 Α).
3. Το άρθρο 105 του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 123 Α),ως προς το ειδικό επίδομα.
4. Το άρθρο 49 του Ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258 Α), η παράγραφος 4 του άρθρου 12 του Ν. 3050/2002 (ΦΕΚ 214 Α), το άρθρο 14 του Ν. 3016/2002 (ΦΕΚ 11Ο Α) και όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ` εξουσιοδότησή του.
5. Οι παράγραφοι 2 και5του άρθρου 9 του Ν. 2085/1992 (ΦΕΚ 170 Α) από την ημερομηνία ισχύος αυτών.
6. Οι παράγραφοι 1 έως και 4 του άρθρου 25 του Ν. 2716/1999 (ΦΕΚ 96 Α).
7. Οι παράγραφοι 2,3 και 4 του άρθρου 3 του Ν. 828/ 1978 (ΦΕΚ 202 Α) και οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 20 του Ν. 1963/1991 (ΦΕΚ 138 Α).
8. Η παράγραφος 4 του άρθρου 14 του Ν. 2521/1997 (ΦΕΚ 174 Α).
9. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη κατά το μέρος που αντίκειται στις διατάξεις του Μέρους Α` του νόμου αυτού ή κατά το μέρος που ρυθμίζει θέματα που διέπονται από αυτό.

Σχετικό:ν.4024/2011

Σχετικό: Με την παράγραφο 5 εδάφια α,β΄γ΄ άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011

Σχετικό: το άρθρο 57 του Ν. 3691/4-8-2008 ΦΕΚ Α 166/5-8-2008.
ΜΕΡΟΣ Β΄
ΛΟΙΠΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Α.
Α. ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
Άρθρο 29
Βασικός μισθός

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας των δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.), των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.), των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (Τ.Δ.Δ.) και της Γενικής Επιτροπείας αυτών, καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του βαθμού του Πρωτοδίκη και των αντίστοιχων με αυτόν βαθμών, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Πρόεδρος Σ.τ.Ε., Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (ΑΠ.), Πρόεδρος του Ε.Σ., Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας του Ε.Σ., Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τ.Δ.Δ. 2,00
β. Αντιπρόεδρος του Σ.τ.Ε, του Α.Π. και του Ε.Σ., Επίτροπος της Επικρατείας του Ε.Σ. και Επίτροπος της Επικρατείας των Τ.Δ.Δ. 1,80
γ. Σύμβουλος της Επικρατείας, Αρεοπαγίτης, Αντεισαγγελέας του Α.Π., Σύμβουλος και Αντεπίτροπος του Ε.Σ. , Αντεπίτροπος Επικρατείας των Τ.Δ.Δ., Πρόεδρος και Εισαγγελέας Εφετών και Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων 1,60
δ. Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Εφέτης, Αντεισαγγελέας Εφετών, Πάρεδρος του Ε.Σ. και Εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων 1,40
ε. Πρόεδρος και Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστη- ρίων και Ειρηνοδίκης Α` Τάξης 1,20
στ. Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και του Ε.Σ., Πρωτοδίκης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων και Ειρηνοδίκης Β` Τάξης 1, 00
ζ. Δόκιμος Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και του Ε.Σ., Πάρεδρος Πρωτοδικείου, Πάρεδρος Εισαγ- γελίας, Πάρεδρος Πρωτοδικείου των Διοικη- τικών Δικαστηρίων και Ειρηνοδίκης Γ` Τάξης 0, 80
η. Ειρηνοδίκης Δ` Τάξης 0, 72

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη περ. β΄της παρ.1 του άρθρου 181 Ν.4270/2014,όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 86 παρ.6 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.

2. Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της προηγούμενης παραγράφου ο μηνιαίος βασικός μισθός του Πρωτοδίκη ορίζεται σε δύο χιλιάδες εξήντα επτά ευρώ (2.067 ευρώ).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη περ. β΄της παρ.1 του άρθρου 181 Ν.4270/2014,όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 86 παρ.6 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.
Σχετικό: το άρθρο 2 παρ.1 περ.α) Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96
Άρθρο 30
Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις

Α. Πέρα από το βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις, κατά μήνα:
1. Χρόνου υπηρεσίας, οριζόμενο σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο στη συνέχεια ανά διετία από τη χορήγηση του ποσοστού αυτού και μέχρι δεκατέσσερις (14) διετίες κατά τέσσερις (4) ποσοστιαίες μονάδες και μέχρι συνολικού ποσοστού εξήντα τοις εκατό (60%). Το επίδομα αυτό υπολογίζεται στο βασικό μισθό που δικαιούται κάθε φορά ο δικαστικός `λειτουργός.
Σχετικό: παράγραφο 5 άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011

2. Mεταπτυxιακών σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Α.1 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.
3. Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπε-ραίωση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους (δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οργάνωση γραφείου), οριζόμενο κατά βαθμό ως εξής:
α. Ειρηνοδίκες Γ` και Δ` Τάξης, Δόκιμος Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι τριακόσια σαράντα τέσσερα ευρώ και οκτώ λεπτά (344,08 ευρώ),
β. Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι τετρακόσια ογδόντα επτά ευρώ και ενενήντα επτά λεπτά (487,97 ευρώ).
γ. Πρόεδρος Πρωτοδικών και αντίστοιχοι πεντακόσια εξήντα τρία ευρώ και τέσσερα λεπτά (563,04 ευρώ).
δ. Πάρεδρος του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι πεντακόσια ενενήντα τέσσερα ευρώ και τριάντα δύο λεπτά (594,32 ευρώ).
ε. Πρόεδρος Εφετών, Σύμβουλος της Επικρατείας και αντίστοιχοι εξακόσια είκοσι πέντε ευρώ και εξήντα λεπτά (625,60 ευρώ).
στ. Αντιπρόεδρος και αντίστοιχοι εξακόσια πενήντα έξι ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (656,88 ευρώ).
ζ. Πρόεδρος και αντίστοιχοι εξακόσια ογδόντα οκτώ ευρώ και δεκαέξι λεπτά (688,16 ευρώ).»
4. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου αυτού.
5. Πάγια αποζημίωση, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών (πολύωρη παραμονή στην έδρα, απασχόληση χωρίς ωράριο εργασίας, κατ’ οίκον εργασία, προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές), οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:
Για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και το βαθμό του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου επτακόσια εξήντα εννέα ευρώ και δώδεκα λεπτά (769,12 ευρώ).
Για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Ειρηνοδίκη Δ` Τάξης μέχρι και το βαθμό του Εισηγητή του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχων εξακόσια σαράντα τέσσερα ευρώ και σαράντα τέσσερα λεπτά (644,44 ευρώ).
6. Αποζημίωση εξόδων παράστασης στους δικαστές που φέρουν βαθμό Προέδρου, Αντιπροέδρου και Συμβούλου Επικρατείας ή αντίστοιχους, οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:
Πρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι διακόσια σαράντα δύο ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (242,88 ευρώ).
Αντιπρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι εκατόν εξήντα έ-να ευρώ και ενενήντα δύο λεπτά (161,92 ευρώ).
Σύμβουλος Επικρατείας και αντίστοιχοι εκατόν είκοσι ένα ευρώ και σαράντα τέσσερα λεπτά (121,44 ευρώ).
Η αποζημίωση αυτή δεν παρέχεται σε δικαστικούς λειτουργούς που δεν φέρουν τους ανωτέρω βαθμούς, ανεξαρτήτως της τυχόν μισθολογικής εξομοίωσης προς αυτούς.»»
Σημ.: όπως οι παράγραφοι 3,5 και 6 αντικαταστάθηκαν,από 1.8.2012, ως άνω,με τη περ. γ΄της παρ.1 του άρθρου 181 Ν.4270/2014,η οποία προστέθηκε με το άρθρο 86 παρ.6 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.
Σχετικό: άρθρο 1 παρ.6 Ν.3408/2005,ΦΕΚ Α 272, παρ.6 άρθρου 1 Ν.3513/2006,ΦΕΚ Α 265,άρθρο 8 Ν.3833/2010, ΦΕΚ Α 40, παρ.23 περ.ε΄άρθρου 55 Ν.4002/2011,ΦΕΚ Α 180,
Β. Οι διατάξεις των άρθρων 3 έως 7 του Ν. 2521/1997 εξακολουθούν να ισχύουν.
Άρθρο 31
Επιδόματα εορτών και αδείας

α. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ορίζεται ίσο με το μηνιαίο βασικό μισθό που έχει κάθε φορά ο δικαστικός λειτουργός μαζί με το επίδομα χρόνου υπηρεσίας. Το επίδομα αυτό χορηγείται στο ακέραιο εφόσον ο δικαστικός λειτουργός μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Απριλίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους και καταβάλλεται στις 16 Δεκεμβρίου.

β. Το επίδομα εορτών Πάσχα ορίζεται ίσο με το ήμισυ του βασικού μισθού και το ήμισυ του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας που έχει κάθε φορά ο δικαστικός λειτουργός και χορηγείται στο ακέραιο εφόσον μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 15 Απριλίου του επόμενου έτους. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται δέκα (1 Ο) ημέρες πριν από το Πάσχα.

γ. Το επίδομα αδείας ορίζεται ίσο με το ήμισυ του βασικού μισθού και το ήμισυ του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας που έχει κάθε φορά ο δικαστικός λειτουργός και χορηγείται στο ακέραιο εφόσον μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1 ης Ιουλίου μέχρι 30 lουνίου του επόμενου έτους. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται την 1η lουλίου.

Τα Επιδόματα της παραγράφου αυτής υπολογίζονται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας που έχει ο δικαστικός λειτουργός κατά τις οριζόμενες στα προηγούμενα εδάφια ημερομηνίες καταβολής τους.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δικαστικός λειτουργός μισθοδοτήθηκε για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα οριζόμενα στα ανωτέρω εδάφια α`, β` και γ` καταβάλλεται τμήμα επιδόματος ανάλογο με αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του.
Β
Β. ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Άρθρο 32
Βασικός μισθός

1.0 μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του βαθμού του Δικαστικού Αντιπροσώπου, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Πρόεδρος 2, 00 β. Αντιπρόεδρος 1, 80 γ. Σύμβουλος 1, 60 δ. Πάρεδρος 1, 40 ε. Δικαστικός Αντιπρόσωπος Α` Τάξεως 1, 20 στ. Δικαστικός Αντιπρόσωπος 1, 00 ζ. Δόκιμος Δικαστικός Αντιπρόσωπος 0, 80

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη περ. δ΄της παρ.1 του άρθρου 181 Ν.4270/2014,η οποία προστέθηκε με το άρθρο 86 παρ.6 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.

2. Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών της προηγούμενης παραγράφου ο μηνιαίος βασικός μισθός του Δικαστικού Αντιπροσώπου ορίζεται σε δύο χιλιάδες εξήντα επτά ευρώ (2.067 ευρώ).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη περ. δ΄της παρ.1 του άρθρου 181 Ν.4270/2014,η οποία προστέθηκε με το άρθρο 86 παρ.6 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.
Άρθρο 33
Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις

Α. Πέρα από το βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:
1. Χρόνου υπηρεσίας με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α. 1 του άρθρου 30 του παρόντος νόμου.

2. Mεταπτυxιακών σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Α. 1 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε,με τη περ.ε΄της παρ.1 του άρθρου 181 Ν.4270/2014

3. Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποστηριζόμενων ενώπιον των δικαστηρίων υποθέσεων του Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οριζόμενο κατά βαθμό ως εξής:
α. Δόκιμος Δικαστικός Αντιπρόσωπος τριακόσια σαρά-ντα τέσσερα ευρώ και οκτώ λεπτά (344,08 ευρώ)
β. Δικαστικός Αντιπρόσωπος και αντίστοιχοι τετρακόσια ογδόντα επτά ευρώ και ενενήντα επτά λεπτά (487,97 ευρώ).
γ. Δικαστικός Αντιπρόσωπος Α` Τάξης πεντακόσια εξήντα τρία ευρώ και τέσσερα λεπτά (563,04 ευρώ).
δ. Πάρεδρος πεντακόσια ενενήντα τέσσερα ευρώ και τριάντα δύο λεπτά (594,32 ευρώ).
ε. Σύμβουλος εξακόσια είκοσι πέντε ευρώ και εξήντα λεπτά (625,60 ευρώ).
στ. Αντιπρόεδρος εξακόσια πενήντα έξι ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (656,88 ευρώ).
ζ. Πρόεδρος εξακόσια ογδόντα οκτώ ευρώ και δεκαέξι λεπτά (688,16 ευρώ).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε,με τη περ.ε΄της παρ.1 του άρθρου 181 Ν.4270/2014,η οποία προστέθηκε με το άρθρο 86 παρ.6 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.
4. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με το άρθρο 11, του νόμου αυτού.
5. Πάγια αποζημίωση, λόγω της πολύωρης παραμονής στα δικαστήρια, της απασχόλησης τους χωρίς ωράριο εργασίας, καθώς και των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών σε παραμεθόριες περιοχές, οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:
Δικαστικός Αντιπρόσωπος Α` Τάξης μέχρι Πρόεδρο επτακόσια εξήντα εννέα ευρώ και δώδεκα λεπτά (769,12 ευρώ).
Δόκιμος και Δικαστικός Αντιπρόσωπος εξακόσια σαράντα τέσσερα ευρώ και σαράντα τέσσερα λεπτά (644,44 ευρώ).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε,με τη περ.ε΄της παρ.1 του άρθρου 181 Ν.4270/2014,η οποία προστέθηκε με το άρθρο 86 παρ.6 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.
6. Αποζημίωση εξόδων παράστασης οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:
Πρόεδρος διακόσια σαράντα δύο ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (242,88 ευρώ).
Αντιπρόεδρος εκατόν εξήντα ένα ευρώ και ενενήντα δύο λεπτά (161,92 ευρώ)
Σύμβουλος εκατόν είκοσι ένα ευρώ και σαράντα τέσσερα λεπτά (121,44 ευρώ).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε,με τη περ.ε΄της παρ.1 του άρθρου 181 Ν.4270/2014,η οποία προστέθηκε με το άρθρο 86 παρ.6 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.
Σχετικό: περίπτωση στ` της παρ.1 άρθρου 181 του νόμου 4270/2014
Σημ.: όπως η παρ.7 προστέθηκε με το άρθρο 57 παρ.7 Ν.3691/2008,ΦΕΚ Α 166/5.8.2008.
*** ΠΡΟΣΟΧΗ:Με το άρθρο 8 παρ.1 Ν.3833/2010,ΦΕΚ Α 40/15.3.2010 ορίζεται ότι: “1. Οι προβλεπόμενες από τα άρθρα 8 παράγραφος 3 εδάφιο δεύτερο, 30 και 33 παρ.Α7 του ν. 3205/2003 αναπροσαρμογές των εν λόγω επιδομάτων καταργούνται και το ύψος αυτών καθορίζεται εφεξής στο διαμορφωμένο κατά την 31.12.2009”.

Β. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 `του παρόντος νόμου.

Γ. Οι διατάξεις των παραγράφων 8 έως 13 του άρθρου 10 του Ν. 2521/1997 εξακολουθούν να ισχύουν:
Γ
Γ. ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ
Άρθρο 34
Βασικός μισθός

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας των Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του βαθμού Ιατροδικαστή Δ` Τάξεως, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
Ιατροδικαστής Α` Τάξεως 1,45 Ιατροδικαστής Β` Τάξεως 1,31 Ιατροδικαστής Γ Τάξεως 1,16 Ιατροδικαστής Δ` Τάξεως 1,00

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.16.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.

2. Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών της προηγούμενης παραγράφου, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ιατροδικαστή Δ Τάξεως ορίζεται σε χίλια είκοσι τρία ευρώ (1.023 €).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.16.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
Σχετικό:το άρθρο 2 παρ.1 περ.ε) Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96
Άρθρο 35
Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

Α. Πέρα από το βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:
1. Χρόνου υπηρεσίας με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α. 1 του άρθρου 30 του παρόντος νόμου.

2. Mεταπτυxιακών σπουδών, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α. 1 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.
3. Ειδικό επίδομα ιατροδικαστικής υπηρεσίας για την ανθυγιεινή και επικίνδυνη εργασία τους, καθώς και για την απασχόληση τους πέρα από το υποχρεωτικό ωράριο, κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, οριζόμενο για όλους τους Ιατροδικαστές σε οκτακόσια είκοσι έξι ευρώ (826 €).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.16.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
4. Στους Ιατροδικαστές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χορηγείται, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών, της απασχόλησης τους χωρίς ωράριο εργασίας, καθώς και για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, πάγια αποζημίωση οριζόμενη κατά μήνα, για όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας, σε διακόσια ενενήντα δύο ευρώ (292 €).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.16.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
5.Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.
6.Ιατροδικαστές Β` Τάξεως, που συμπληρώνουν δέκα (1Ο) έτη υπηρεσίας στο βαθμό αυτόν και δεν προάγονται στον επόμενο ελλείψει κενών θέσεων, λαμβάνουν προσαύξηση στο βασικό τους μισθό ίση με το ήμισυ της διαφοράς του βασικού μισθού μεταξύ του αμέσως επόμενου και του κατεχόμενου βαθμού.

Β. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.
1. Οι διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 10 του Ν. 2521/1997 έχουν ανάλογη εφαρμογή και στην περιπτωση αυτή.
2. Πέρα από τα Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού, όλα τα άλλα που έχουν χορηγηθεί στους Ιατροδικαστές με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις ή με δικαστικές ή υπουργικές αποφάσεις καταργούνται
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Α. ΜΕΛΗ Δ.Ε.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Α
Άρθρο 36
Βασικός μισθός Επιδόματα

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός όλων των βαθμίδων των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων με πλήρη απασχόληση, καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του Λέκτορα, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Καθηγητής 1,37 β. Αναπληρωτής Καθηγητής 1,25 γ. Επίκουρος Καθηγητής 1,08 δ. Λέκτορας 1,00
Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της παραγράφου αυτής ο μηνιαίος βασικός μισθός του Λέκτορα ορίζεται σε χίλια εξήντα πέντε ευρώ (1.065 €).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.17.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
Σχετικό: το άρθρο 2 παρ.1 περ.στ) Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96
Σχετικό: το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006
Σχετικό: το άρθρο 1 παρ.1στ του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007)
Σχετικό: το άρθρο 5 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:
α. Χρόνου υπηρεσίας, οριζόμενο σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο στη συνέχεια ανά διετία από τη χορήγηση του ποσοστού αυτού και μέχρι δεκατέσσερις (14) διετίες κατά τέσσερις (4) ποσοστιαίες μονάδες και μέχρι συνολικού ποσοστού εξήντα τοις εκατό (60%). Το επίδομα αυτό υπολογίζεται στο βασικό μισθό που έχει κάθε φορά το μέλος Δ.Ε.Π. Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού υπολογίζεται η αναφερόμενη στις διατάξεις του άρθρου 15του νόμου αυτού, καθώς και η αναφερόμενη στις διατάξεις των εδαφίων β`, γ` και δ` της παραγράφου 6 του άρθρου 17 του Ν. 1268/1982 (ΦΕΚ 87 Α), με τις σχετικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές, κατά περίπτωση.
Σχετικό: παράγραφο 5 άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011

2.β. Διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης εντός των Πανεπιστημίων, οριζόμενο, ως εξής:
ί. Καθηγητής 390 € ii. Αναπληρωτής Καθηγητής 368 € iii. Επίκουρος Καθηγητής 335 € iv. Λέκτορας 300 €
Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους άδειας.
γ. Πάγια αποζημίωση, για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως εξής:
i. Καθηγητής 273 € ii. Αναπληρωτής Καθηγητής 184 € iii. Επίκουρος Καθηγητής 128 € iv. Λέκτορας 128 €
δ. Ειδικό ερευνητικό, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, οριζόμενο, ως εξής:
i. Καθηγητής 226 € ii. Αναπληρωτής Καθηγητής 215 € iii. Επίκουρος Καθηγητής 200 € iv. Λέκτορας 184 €

Σχετικό: παρ.23 περ.δ΄άρθρου 55 Ν.4002/2011, ΦΕΚ Α 180/22.8.2011

3. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.

4. Τα ποσά των περιπτώσεων ί των εδαφίων β`, γ` και δ` της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου προσαυξάνονται κατά εβδομήντα ευρώ (70 €) με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών υπηρεσίας.
Σχετικό: με την περ.17.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.

5. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δεν δικαιολογείται, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροxών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, καθώς και για τους Επιμελητές, Βοηθούς και Επιστημονικούς Συνεργάτες.

6. Οι αποδοχές και τα Επιδόματα περικόπτονται κατά τις ημέρες της συλλογικής ή ατομικής αποχής από τα καθήκοντά τους (διδακτικά και εξεταστικά).

7. Η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των επιδομάτων των περιπτώσεων β,` γ` και δ` της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού εξετάζεται σε συνδυασμό με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Ν. 2530/1997.

Σχετικό: παρ.3 άρθρου 1 Ν.3833/2010,ΦΕΚ Α 40/15.3.2010
Β
Β. ΜΕΛΗ Ε.Π. Τ.Ε.Ι.
Άρθρο 37

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Ε.Π. Τ.Ε.Ι.), καθώς και των μελών Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), καθορίζεται με βάση το βασικό μηνιαίο μισθό του Καθηγητή Εφαρμογών, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Καθηγητής 1,37 β. Αναπληρωτής Καθηγητής 1,25 γ. Επίκουρος Καθηγητής 1,13 δ. Καθηγητής Εφαρμογών 1,00 ε. Μέλος Ε.ΔΙ.Π. 1,00 Ο βασικός μηνιαίος μισθός του Καθηγητή Εφαρμογών ορίζεται σε εννιακόσια εξήντα ευρώ (960 €).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.21.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
Σχετικό: το άρθρο 2 παρ.1 περ.ζ) Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96
Σχετικό: το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006
Σχετικό: το άρθρο 1 παρ.1ζ του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007)
Σχετικό: το άρθρο 5 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008

2.Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα παροχές αποζημιώσεις κατά μήνα.
α. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 2.α του άρθρου 36 του παρόντος νόμου.
Σχετικό: Με την παράγραφο 5 άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011
2.β. Διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης εντός των Τ.Ε.Ι., οριζόμενο, ως ακολούθως:
i. Καθηγητής: 383 € ii. Αναπληρωτής Καθηγητής: 350 € iii. Επίκουρος Καθηγητής: 285 € iv. Καθηγητής Εφαρμογών: 200 € ν. Μέλος Ε.ΔΙ.Π.: 86 €
Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους άδειας.
γ. Πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως ακολούθως:
i. Καθηγητής 218 € ii. Αναπληρωτής Καθηγητής 180 € iii. Επίκουρος Καθηγητής 125 € iν. Καθηγητής Εφαρμογών 110 € ν. Μέλος Ε.ΔΙ.Π. 66 €
δ. Ερευνητικό επίδομα τεχνολογικής έρευνας, οριζόμενο, ως ακολούθως:
αα. Για τους κατέχοντες μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών:
i. Καθηγητής: 205 € ii. Αναπληρωτής Καθηγητής: 185 € iii. Επίκουρος Καθηγητής: 165 € ν. Καθηγητής Εφαρμογών: 115 €
ββ. Για τους μη κατέχοντες μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών:
i. Καθηγητής: 135 € ii. Αναπληρωτής Καθηγητής: 120 € iii. Επίκουρος Καθηγητής: 105 € ν. Καθηγητής Εφαρμογών: 70 €
ε. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.
στ. Έξοδα παράστασης στους Προέδρους, Αντιπροέδρους, Διευθυντές Σχολών και Προϊσταμένους Τμήματος οριζόμενα, κατά μήνα, ως ακολούθως:
i. Πρόεδρος 250 € ii. Αντιπρόεδρος 210 € iii. Διευθυντής Σχολής 210 € ν. Προϊστάμενος Τμήματος και Διευθυντής Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής 100 €

3. Τα ποσά των περιπτώσεων ί των στοιχείων β`, γ` και δ` της παραγράφου αυτής προσαυξάνονται κατά πενήντα ευρώ (50 €) με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε ετών υπηρεσίας.
Τα ποσά των περιπτώσεων ϋ των στοιχείων β`, γ` και δ` ββ. της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού προσαυξάνονται κατά τριάντα πέντε ευρώ (35 €) με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, για όσους κατέχουν προσωποπαγή θέση Αναπληρωτή Καθηγητή.
Την ανωτέρω προσαύξηση δικαιούνται, μετά τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, και όσοι κατέχουν προσωποπαγή θέση Αναπληρωτή Καθηγητή και δεν διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα σπουδών, αλλά μόνο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.21.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
Σχετικό: παρ.23 άρθρου 55 Ν.4002/2011, ΦΕΚ Α 180/22.8.2011 σχ. με προηγούμενη μείωση των ποσών του παρόντος άρθρου.

4. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του νόμου αυτού.

5. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δεν δικαιολογείται από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, για μέλη Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Τ.Ε.Ι.

6. Οι μηνιαίες αποδοχές των μελών Ε.Π. τωνΤ.Ε.I. μερικής απασχόλησης ορίζονται στο ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών και των επιδομάτων αντίστοιχης βαθμίδας πλήρους απασχόλησης με τα ίδια έτη υπηρεσίας.
Η Οικογενειακή παροχή καταβάλλεται στο ακέραιο.

7. Οι αποδοχές και τα Επιδόματα των ανωτέρω περικόπτονται κατά τις ημέρες της συλλογικής η ατομικής αποχής από τα καθήκοντά τους (διδακτικά ή εξεταστικά).

8. Η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των επιδομάτων των στοιχείων β`, γ` και δ` της παραγράφου 2 εξετάζεται σε συνδυασμό με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 9του Ν. 2530/1997.

9. Διατάξεις τυπικών νόμων που παραπέμπουν, ως προς τον καθορισμό αποδοχών και παροχών εν γένει, σε αποδοχές βαθμίδων μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων και μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. παύουν να ισχύουν.

10. Στα μέλη Ε.ΔΙ.Π. χορηγείται επίσης επίδομα μεταπτυxιακών σπουδών με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α.1 του άρθρου 8 του νόμου αυτού.
Γ
Γ. ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Άρθρο 38
Βασικός μισθός Επιδόματα

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των Ερευνητών που υπηρετούν σε Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα και ανεξάρτητα Ερευνητικά Ινστιτούτα, τα οποία διέπονται από τις διατάξεις του ν. 1514/1985 (Α` 13), καθώς και σε κέντρα έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό της βαθμίδας του Ερευνητή Δ`, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Ερευνητής Α` 1,37 β. Ερευνητής Β` 1,25 γ. Ερευνητής Γ 1,08 δ. Ερευνητής Δ` 1,00
Για τη διαμόρφωση των ανωτέρω νέων βασικών μισθών, ο βασικός μηνιαίος μισθός του Ερευνητή Δ` ορίζεται σε χίλια είκοσι ευρώ (1.020 €).

2. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (Ε.Λ.Ε.) των ανωτέρω Ερευνητικών Κέντρων και ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων καθορίζεται, με βάση το βασικό μισθό του Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα Δ`, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Ε.Λ.Ε. Α` 1,28 β. Ε.Λ.Ε. Β` 1,16 γ. Ε.Λ.Ε. Γ 1,06 δ. Ε.Λ.Ε. Δ` 1,00
Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της παραγράφου αυτής, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ε.Λ.Ε. Δ` ορίζεται σε εννιακόσια σαράντα πέντε ευρώ (945 €).
Σχετικό: με την περ.22.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012
Σχετικό: το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96/20.4.2005, από 1.1.2005 σε χίλια δεκαέξι ευρώ (1.016 ευρώ)
– Με το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006 σε χίλια σαράντα έξι ευρώ (1.046 Ε), – Με το άρθρο 1 παρ.1η του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007) από 1.1.2007 σε χίλια ογδόντα τρία ευρώ (1.083)?
-Με το άρθρο 5 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008 σε χίλια εκατόν δέκα ευρώ (1.110 ?) από 1.1.2008 και σε χίλια εκατόν τριάντα δύο ευρώ (1.132 ?) από 1.10.2008.
Σχετικό: το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96/20.4.2005

3. Πέρα από το βασικό μισθό των προηγούμενων παραγράφων παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:
α. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 2α του άρθρου 36,του παρόντος νόμου.
Σχετικό:Με την παράγραφο 5 άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011
«3.β. Πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως εξής:
ί. Ερευνητές Α` 273 € Ερευνητές Β` 184 € Ερευνητές Γ` 128 € Ερευνητές Δ` 128 € ii.Ε.Λ.Ε. Α` 263 € Ε.Λ.Ε. Β` 143 € Ε.Λ.Ε. Γ 75 € Ε.Λ.Ε.Δ` 75 € γ. Ειδικό ερευνητικό, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας, καθώς και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, οριζόμενο, ως εξής:
i. Ερευνητές Α` 226 € Ερευνητές Β` 215 € Ερευνητές Γ 200 € Ερευνητές Δ` 184 € ii. Ε.Λ.Ε. Α` 190 € Ε.Λ.Ε. Β` 152 € Ε.Λ.Ε. Γ 117 € Ε.Λ.Ε. Δ` 90 €

δ. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.
ε. Ραδιενέργειας, στους Ερευνητές και στους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», οριζόμενο, κατά ζώνη, ως εξής: Ζώνη Α` 238 € Ζώνη Β` 132 € Ζώνη Γ` 79 €
Το επίδομα αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους που δικαιολογείται η καταβολή του, η οποία θα βεβαιώνεται, κάθε μήνα, από τον οικείο προϊστάμενο.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων για οποιονδήποτε λόγο από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση του επιδόματος αυτού, διακόπτεται ισοχρόνως και η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου. Η κατανομή του προσωπικού σε ζώνες (Α`, Β`, Γ) θα γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.22.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012
Σχετικό: παρ.23 περ.γ΄άρθρου 55 Ν.4002/2011, ΦΕΚ Α 180
Σχετικό: το άρθρο 44Α παρ.9 Ν.4115/2013,ΦΕΚ Α 24/30.1.2013

4. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.

5. Οι αποδοχές των Διευθυντών των ερευνητικών κέντρων, των ινστιτούτων τους και των αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων, καθώς και του Προέδρου της Ε.Ε.Α.Ε. είναι ο βασικός μισθός του ερευνητή Δ` με συντελεστή 1,7 στρογγυλοποιούμενος στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ, μαζί με όλα τα Επιδόματα, τις παροχές και τις αποζημιώσεις, όπως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4 του παρόντος άρθρου με τις προϋποθέσεις καταβολής τους. Πέραν των αποδοχών αυτών, στους Διευθυντές αυτούς καταβάλλεται και Επίδομα θέσης ευθύνης, ύψους τετρακοσίων ευρώ (400 €) το μήνα για τους Διευθυντές των Ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων και των αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων και πεντακοσίων ευρώ (500 €) για τους Διευθυντές των ερευνητικών κέντρων. Διευθυντές που είναι μέλη Δ.Ε.Π. εισπράττουν ολόκληρο το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που αναγνωρίζονται από το οικείο Α.Ε.Ι..

6. Προκειμένου περί Ερευνητών Α` τα ποσά των περιπτώσεων i των εδαφίων β` και γ` της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού προσαυξάνονται κατά εβδομήντα ευρώ (70 €), με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών υπηρεσίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.22.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.

7. Αμοιβή αποδοτικότητας, που καθορίζεται ετησίως με κυμαινόμενο συντελεστή ως 120% επί του συνόλου των αποδοχών και υπολογίζεται για τους Ερευνητές, τους Ειδικούς Λειτουργικούς Eπιστήμoνες και τις άλλες κατηγορίες προσωπικού από τη Διοίκηση του Ερευνητικού Κέντρου ή αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, του Κ.Ε.Τ.Εθ.Α. ή της Ε.Ε.Α.Ε., με βάση τα ποσά των κονδυλίων που εισέρευσαν κατά τα παρελθόντα τρία έτη στον ερευνητικό φορέα από προγράμματα ή έργα χρηματοδοτούμενα, εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού, και στα οποία συμμετείχαν ενεργά οι ερευνητές και οι Ε.Λ.Ε. ή από εκμετάλλευση τεχνογνωσίας και ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι κατηγορίες των εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού χρηματοδοτήσεων, που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αμοιβής αποδοτικότητας, αποφασίζονται από τη διοίκηση του αρμόδιου φορέα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος Yπουργούμπορεί να ρυθμίζεται η χορήγηση της πιο πάνω αμοιβής αποδοτικότητας σε Διευθυντές ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων αυτών και αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων, καθώς και στη Διοίκηση της Ε.Ε.Α.Ε.

8. Τα Επιδόματα των περιπτώσεων β` και γ` της παρα γράφου 3 του παρόντος άρθρου καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προβαίνουν στις ενέργειες και ασκούν τις δραστηριότητες που προβλέπονται για τη χορήγησή τους.

9. Πέραν των ανωτέρω επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων δεν δικαιολογείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και εφεξής η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή για ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό που εμπίmει στις διατάξεις του άρθρου αυτού, πλην συγγραφικών δικαιωμάτων και επιμισθίων για εκτέλεση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, οι λεπτομέρειες των οποίων ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Aνάπτυξης.
Δ
Δ. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ..ΠΑ.Τ.Ε.) ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Άρθρο 39
Βασικός μισθός Επιδόματα

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1.0ι αποδοχές των καθηγητών της Α.Σ.ΠΑΙ. Τ.Ε. και των Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών διαμορφώνονται ως εξής:
α.Για το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 37 του παρόντος νόμου.
β. Στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών βαθμίδων Α`, Β` και Γ καταβάλλεται ο βασικός μισθός των περιmώσεων α`, β` και γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του παρόντος νόμου αντίστοιχα`, καθώς και οι παροχές και αποζημιώσεις των περιπτώσεων α`, β`, γ` (κατά την ίδια ως άνω αντιστοιχία), ε` και στ”της παραγράφου 2 και της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου. Στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό των Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών χορηγείται επίδομα μεταπτυxιακών σπουδών με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α.1 του άρθρου 8 του παρόντος νομου.

2. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δεν δικαιολογείται, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, σε Καθηγητές της Α.Σ..ΠΑΙ. Τ.Ε. και των Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών.
Ε
Ε. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Κ.Ε.Π.Ε.
Άρθρο 40

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ερευνητικού προσωπικού του Κ.Ε.Π.Ε. καθορίζεται με βάση το βασικό μηνιαίο μισθό του Συνεργάτη Β`, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Ερευνητής Α` 1,37 β. Ερευνητής Β` 1,28 γ. Ερευνητής Γ 1,18 δ. Ερευνητής Δ` 1,10 ε. Ερευνητής Ε` 1,08 στ.Ερευνητής ΣΤ` 1,06 ζ. Συνεργάτης Α` 1,04 η. Συνεργάτης Β` 1,00 θ. Συνεργάτης Γ` 0,90 ι. Συνεργάτης Δ` 0,88 ια. Συνεργάτης Ε` 0,84
Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της παραγράφου αυτής, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Συνεργάτη Β` ορίζεται σε “εννιακόσια δέκα ευρώ (910 €)”
Σχετικό: με την περ.23.α της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012, ο δε μηνιαίος βασικός μισθός του Συνεργάτη Β` ορίστηκε (από οκτακόσια πενήντα ευρώ) σε εννιακόσια δέκα ευρώ (910 €) με την παρ.8 του άρθρου 9 του Ν. 4111/2013 ΦΕΚ Α 18/25-01-2013 με έναρξη ισχύος από 05/12/2012 όπως ορίζεται στη παρ.12 του ιδίου άρθρου.
Σχετικό: το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006 σε εννιακόσια τριάντα εννέα ευρώ -Με το άρθρο 1 παρ.1ια Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80) από 1.1.2007 σε εννιακόσια εβδομήντα δύο ευρώ

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:
α. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή του εδαφίου α` της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του νόμου αυτού.
Σχετικό: παράγραφο 5 άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011 ορίζετο ότι: “5. Αναστέλλονται από 1.7.2011 και μέχρι τη θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου: α) Οι διατάξεις ……. της περίπτωσης α` της παραγράφου 2 του άρθρου 40, …..”.
«β. Πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως εξής:
i. Για ερευνητές, σε διακόσια ευρώ (200 €).
ii. Για συνεργάτες, σε εκατόν ογδόντα ευρώ (180 €). γ. Επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, οριζόμενο ως εξής:
i. Ερευνητές τριακόσια ευρώ (300 €).
ii. Συνεργάτες διακόσια ευρώ (200 €).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.23.β της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
δ. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου αυτού.

3. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.

4. Τα Επιδόματα των περιmώσεων β` και γ` της παραγράφου 2 καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προβαίνουν στις ενέργειες και ασκούν τις δραστηριότητες που προβλέπονται για τη χορήγησή τους.

5. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού, δεν δικαιολογείται από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου και εφεξής η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, σε ερευνητές και συνεργάτες του Κ.Ε.Π.Ε.
ΣΤ
ΣΤ. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 41
Βασικός μισθός Επιδόματα

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των τακτικών καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ..Δ.Υ.) ορίζεται σε [χίλια τετρακόσια εξήντα έξι ευρώ (1.466 €)].
Σχετικό: περ.23.β της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012,
Σχετικό: το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96,από 1.1.2005

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου, παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:
α. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 2.α. του άρθρου 36 του νόμου αυτού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε παράγραφο 5 άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011
β. Διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης, εντός των χώρων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οριζόμενο σε διακόσια ενενήντα τρία ευρώ (293 ε).
γ. Πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη σε τετρακόσια έντεκα ευρώ (411 ε).
δ. Οικογενειακή παροχή,, σύμφωνα με τις διατάξεις το άρθρου 11 του παρόντος νόμου.
ε. Ειδικό ερευνητικό, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, οριζόμενο σε διακόσια πενήντα δύο ευρώ (252 ε).
Το επίδομα αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι επιτελούν με επάρκεια τις ερευνητικές δραστηριότητες.
Σχετικό: παρ.23 περ.δ΄άρθρου 55 Ν.4002/2011, ΦΕΚ Α 180/22.8.2011

………………..

4. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του νόμου αυτού.

5. Τα Επιδόματα των περιmώσεων β` και γ` της παραγράφου 2 καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεσή ότι οι δικαιούχοι προβαίνουν στις ενέργειες και ασκούν τις δραστηριότητες που προβλέπονται για τη χορήγησή τους.

6. Πέραν των επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού, δεν δικαιολογείται από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, σε καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Ι
Ι. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Άρθρο 42
Αποδοχές Συμβούλων και Προέδρων Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των συμβούλων και των παρέδρων του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) καθορίζεται με βάση το βασικό μηνιαίο μισθό του Παρέδρου με θητεία, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Σύμβουλος 1,23 β. Μόνιμος Πάρεδρος 1,11 γ. Πάρεδρος με θητεία και Ειδικός Πάρεδρος 1,00
Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της παραγράφου αυτής, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Παρέδρου με θητεία ορίζεται σε χίλια εξήντα πέντε ευρώ (1.065 €).»
*** Η παράγραφος 1 αντικαταστάθηκε, από 1.8.2012, ως άνω, με την περ.25.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
Σχετικό: το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96/20.4.2005
Σχετικό: το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006
Σχετικό: το άρθρο 1 παρ.1ι του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007)

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:
α. Χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2.α. του άρθρου 36 του παρόντος νόμου.
«β. Πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως εξής:
i. Σύμβουλος 270 € ii. Μόνιμος Πάρεδρος 180 € iii. Πάρεδρος με θητεία 123 € iv. Ειδικός Πάρεδρος 85 € γ. Ειδικό ερευνητικό, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, οριζόμενο σε:
i. Σύμβουλος 217 € ii. Μόνιμος Πάρεδρος 199 € iii. Πάρεδρος με θητεία 178 € ν. Ειδικός Πάρεδρος 100 €
Σχετικό: με την περ.25.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
δ. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου αυτού.

3. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.

4. Οι κατέχοντες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης λαμβάνουν τις αποδοχές του Μόνιμου Παρέδρου Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του Ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α) καταβάλλονται οι αποδοχές του Eιδικού Παρέδρου Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

5. Τα Επιδόματα των περιmώσεων β` και γ` της παραγράφου 2 καταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προβαίνουν στις ενέργειες και ασκούν τις δραστηριότητες που προβλέπονται για τη χορήγησή τους.

6. Στους Συμβούλους και στους Εισηγητές του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.) καταβάλλεται ο βασικός μισθός των περιmώσεων α` και γ` της παραγράφου 1, αντίστοιχα, καθώς και τα Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου αυτού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΙΑΤΡΟΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 43
Βασικός μισθός

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί όλων των βαθμών της ιεραρχίας του κλάδου των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ορίζονται στα παρακάτω ποσά:
α. Συντονιστής Διευθυντής 1.665 € β. Διευθυντής 1.580 € γ. Επιμελητής Α` 1.513 € δ. Επιμελητής Β` 1.321 € ε. Ειδικευόμενος 1.007 €.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.27.α της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.

2. Στο ιατρικό προσωπικό του κλάδου ΕΣΥ περιλαμβάνονται και οι οδοντίατροι, καθώς και οι ιατροί που ανήκουν στο Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης και στις κλινικές, τμήματα, εργαστήρια και μονάδες αυτού.

Σχετικό: παράγραφο 5 εδάφια α,β΄γ΄ άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011
Άρθρο 44
Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

Α. Πέρα από το βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:
1. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 30 του νόμου αυτού.
Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού λαμβάνεται υπόψη εκείνη που προβλέπεται από τις δια τάξεις του άρθρου 15 του παρόντος νόμου, υπολογιζομένου και του χρόνου απόκτησης ειδικότητας.

*** ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την παράγραφο 5 άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011 ορίζεται ότι: “5. Αναστέλλονται από 1.7.2011 και μέχρι τη θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου: α) Οι διατάξεις …..της παραγράφου Α.1. του άρθρου 44, της παραγράφου Α.1. του άρθρου 47, της περίπτωσης α` της παραγράφου 2 του άρθρου 48, της περίπτωσης α` της παραγράφου 3 του άρθρου 49, της παραγράφου Α.1. του άρθρου 51 του ν. 3205/2003 (Α 297)…κλπ”
2. Mεταπτυxιακών σπουδών, για τη χορήγηση του οποίου εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 8 του νόμου αυτού.
Σχετικό:Με την παρ.23 περ.δ΄άρθρου 55 Ν.4002/2011, ΦΕΚ Α 180/22.8.2011
3. Νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου οριζόμενο κατά βαθμό, ως εξής:
α. Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής 238 € β. Επιμελητής Α` 205 € γ. Επιμελητής Β` 174 € δ. Ειδικευόμενος 190 €
4. Πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οριζόμενη κατά βαθμό, ως εξής:
α. Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής 225 € β. Επιμελητής Α` 195 € γ. Επιμελητής Β` 164 € δ. Ειδικευόμενος 123 €.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.27.β της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
5. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.
6. θέσης – Ευθύνης στους Συντονιστές Διευθυντές και σε όσους Διευθυντές ασκούν χρέη Συντονιστή, για όσο χρόνο ασκούν τα καθήκοντα των βαθμών τους, οριζόμενο σε εκατόν πενήντα έξι (156) ευρώ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από 1.8.2012, ως άνω, με την περ.27.γ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
Στους Επιμελητές Α`, που απονέμεται ο τίτλος του Αναπληρωτή Διευθυντή, καταβάλλεται επίδομα ~έσεως ευθύνης ίσο με τα σαράντα εκατοστά (40/100) του αντίστοιχου επιδόματος του Διευθυντή, για όσο χρονικό διάστημα φέρουν τον τίτλο αυτόν. Το ίδιο επίδομα και στο αυτό ύψος με τους Αναπληρωτές Διευθυντές καταβάλλεται και σε ιατρούς που υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις Διευθυντών.
Το επίδομα θέσεως ευθύνης καταβάλλεται και στην περίπτωση απουσίας του δικαιούχου από τα καθήκοντά του, για οποιαδήποτε αιτία, αλλά όχι πέραν των δύο (2) μηνών συνολικά κατ` έτος.

Β. 1. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του νόμου αυτού.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, καθορίζονται τα κίνητρα προσέλκυσης,
εγκατάστασης και παραμονής του ιατρικού προσωπικού του Συστήματος σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και κρατικά θεραπευτήρια, που έχουν την έδρα τους σε προβληματικές περιοχές, καθώς και οι άγονες ειδικότητες,όπως οι περιοχές αυτές και αγονες ειδικότητες χαρακτηριζονται με τις εκάστοτε ισχύουσες κανονιστικές αποφάσεις.
Μέχρι την έκδοση του προεδρικού αυτού διατάγματος τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί για την προσέλκυση και παραμονή ιατρικού προσωπικού σε προβληματικές περιοχές ή για την προσέλκυση στο σύστημα συγκεκριμένης ειδικότητας, εξακολουθούν να καταβάλλονται στο ύψος που αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά την 31.12.1997 και με τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασία.
4. Οι διατάξεις του άρθρου 17 του παρόντος νόμου έχουν ανάλογη εφαρμογή και στο προσωπικό του Ε.Σ. Υ.
Άρθρο 45
Εφημερίες

1. Η συμμετοχή των ιατρών του Ε.Σ.Υ., των μελών Δ.Ε.Π. τμημάτων ιατρικής και όλων των ιατρών που με οποιαδήποτε σχέση προσφέρουν υπηρεσία στα νοσοκομεία στο πρόγραμμα εφημεριών, είναι υποχρεωτική για όλους τους βαθμούς και βαθμίδες, σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

2. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας, για την πραγματοποίηση εφημέριων, κατατάσσονται σε τρεις (3) ζώνες ανάλογα με την έδρα τους, ως εξής:
“α. Ζώνη Α`
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, καθώς και κατόπιν έκδοσης απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Λάρισας. “Στους ειδικευμένους ιατρούς κλάδου Ε.Σ.Υ., οι οποίοι υπηρετούν σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας, καταβάλλεται η μηνιαία αποζημίωση της Γ` Ζώνης.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 29 του Ν.4025/2011 ΦΕΚ Α 228/2-11-2011
β. Ζώνη Β`
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία των υπολοίπων νομών ή πόλεων, της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας, έως την έκδοση της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης, καθώς και τα Κέντρα Υγείας που ως οργανικές μονάδες υπάγονται στα νοσοκομεία της Α` και της Β` Ζώνης, με την εξαίρεση αυτών που ανήκουν στη Γ` Ζώνη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρου 55 Ν.3918/2011,ΦΕΚ Α 31/2.3.2011.
γ. Ζώνη Γ`
Στη ζώνη αυτή ανήκουν το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και τα Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Λήμνου, Γουμένισσας, Ικαρίας, Καλαβρύτων, Καλύμνου, Καρύστου, Κυθήρων, Κύμης, Κω, Λέρου, Μολάων, Σητείας, Φιλιατών, Ιθάκης, Νάξου, τα Κέντρα Υγείας που υπάγονται σε αυτά, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) με τα παραρτήματα του.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 Ν.3896/2010,ΦΕΚ Α 207/8.12.2010.

3. Το ανώτατο όριο συμμετοχής του προσωπικού που εμπίπτει στις διατάξεις του
άρθρου 43 του παρόντος νόμου, σε εφημεριακή απασχόληση κατά νοσοκομείο, από το σύνολο των υπηρετούντων σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση, ορίζεται κατά ζώνη ως εξής:
Α` Ζώνη: Μέχρι το ένα τρίτο (1/3) των υπηρετούντων ιατρών σε περίmωση γενικής εφημερίας και μέχρι το ένα πέμmο (1/5) σε περίmωση εσωτερικής εφημερίας, του τελευταίου ΠΟ(Jοστού δυναμένου να αυξάνεται Σε όλως εξαιρετικές περιmώσεις, μέχρι το ένα τρίτο (1/3), με αιτιολογημένη απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.
Β` Ζώνη: Μέχρι το ένα δεύτερο (1/2) των υπηρετούντων ιατρών, του ποσοστού αυτού δυναμένου να αυξάνεται, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας μέχρι
τα τρία πέμπτα (3/5).
Γ΄ Ζώνη: Μέχρι το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών.

4. Η συνολική αμοιβή για κάθε ενεργό εφημερία, ανάλογα με τη διάρκειά της, προσδιορίζεται με ωρομίσθιο ως εξής:
α. Για εφημερία ημέρας καθημερινής μέχρι την 22η ώρα το ωρομίσθιο επί τις αντίστoιxες ώρες απασχόλησης.
β. Για νυκτερινή εφημερία καθημερινής, από 22η ώρα μέχρι 6η πρωινή, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί τις αντίστοιχες ώρες νυκτερινής απασχόλησης.
γ. Για εφημερία ημέρας Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από 6η πρωινή μέχρι 22η, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.
δ. Για νυκτερινή εφημερία Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από 22η μέχρι 6η πρωινή, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά τριάντα τοις εκατό (30%) επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

Τα ανωτέρω προκύπτοντα συνολικά ποσά αμοιβής δεκαεπτάωρης ή εικοσιτετράωρης ενεργού εφημερίας, κατά περίπτωση, προσαυξάνονται κατά τριάντα ένα ευρώ και ογδόντα λεπτά (31,80).

Το ωρομίσθιο των εφημεριών ορίζεται, ανά βαθμό ή βαθμίδα, ως εξής:

-Συντονιστής Διευθυντής και Καθηγητής Πανεπιστημίου, επτά ευρώ και σαράντα δύο λεπτά (7,42)

-Διευθυντής και Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου, επτά ευρώ και πέντε λεπτά (7,05 )

-Επιμελητής Α΄ και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου, έξι ευρώ και εβδομήντα τρία λεπτά (6,73)

-Επιμελητής Β΄, Λέκτορας και ειδικευμένοι ιατροί που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο, πέντε ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (5,88 )

-Έμμισθος ειδικευόμενος, τέσσερα ευρώ και σαράντα οκτώ λεπτά (4,48).

Το ωρομίσθιο και οι προσαυξήσεις των εφημεριών δύνανται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

ε) Στους ιατρούς που υπηρετούν με βαθμό Συντονιστή Διευθυντή σε Νοσοκομεία της Α΄ Ζώνης και στους Διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών εργαστηρίων και μονάδων, καθώς και σε όσους ιατρούς υπηρετούν με το βαθμό του Διευθυντή και απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στο πρόγραμμα εφημεριών, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης Η΄ του άρθρου 4 του ν. 3754/2009 (Α΄ 43), αντί αποζημίωσης εφημεριών καταβάλλεται μηνιαίο ποσό πεντακοσίων τριάντα (530) ευρώ.

Η απουσία των Διευθυντών για υπηρεσιακούς λόγους, εφόσον δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες μηνιαίως, δεν επηρεάζει την καταβολή της αποζημίωσης των εφημεριών. Σε περίπτωση απουσίας για οποιονδήποτε άλλο λόγο η αποζημίωση αυτή μειώνεται αναλόγως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.27.δ,ε της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222/12.11.2012 με το άρθρο 140 παρ.1,2 του ν.4472/2017.

5. Η συνολική αμοιβή για κάθε εφημερία ετοιμότητας ορίζεται σε σαράντα εκατοστό (40/100) της αντίστοιχης συνολικής αμοιβής ενεργού εφημερίας, συμπεριλαμβανομένης και της προσαύξησής της.

6. Οι ιατροί που συμμετέχουν σε ενεργό εφημερία υποχρεούνται να βρίσκονται εντός του νοσοκομείου και των λοιπών μονάδων σε όλη τη διάρκειά της. Σε περίπτωση απουσίας τους, πέραν των πειθαρχικών κυρώσεων, περικόπτεται ολόκληρη η αμοιβή της εφημερίας.
Οι ιατροί που συμμετέχουν σε εφημερία ετοιμότητας υποχρεούνται να προσέρχονται στα νοσοκομεία και στις λοιπές μονάδες όταν και όσες φορές καλούνται για παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Σε περίπτωση κλήσης και μη προσέλευσής τους, πέρα από τη στέρηση της αμοιβής της εφημερίας, κινείται αρμοδίως και πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους.
Ο χαρακτήρας και ο τρόπος αποζημίωσης των ιατρών που μετέχουν σε πρόγραμμα εφημερίας ετοιμότητας δεν μεταβάλλονται από τις τυχόν σωρευτικές κλήσεις και τη διάρκεια παραμονής τους στους νοσοκομειακούς και λοιπούς χώρους. Η κλήση και η προσέλευση ή μη ιατρών στην περίmωση αυτή διαπιστώνεται από τα στοιχεία της κάθε νοσηλευτικής μονάδας και με ευθύνη του γιατρού της ενεργού εφημερίας.

7. «Οι ιατροί και οδοντίατροι των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του Ε.Σ.Υ., όπως αναφέρονται στο άρθρο 43 του παρόντος, συμμετέχουν σε μικτή εφημερία, αποτελούμενη από ενεργό 6ωρη εφημερία, μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου, που συνεχίζεται με εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση του 17ώρου.
Η αμοιβή της εφημερίας αυτής καθορίζεται συνολικά σε εβδομήντα εκατοστά (70/100) της αντίστοιχης συνολικής αμοιβής της 17ωρης ενεργού εφημερίας.» Η κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών γίνεται εντός των ορίων των εγκεκριμένωνπιστώσεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.27.στ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.

8. Εντός του τελευταίου τριμήνου κάθε έτους εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία καθορίζονται τα όρια των πιστώσεων του προύπολογισμού για τις Εφημερίες του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας, καθώς και κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο της εφημερίας και τον έλεγχο τους. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου από αρμόδια προς τούτο όργανα και διαπίστωσης υπέρβασης της κοινής απόφασης ή απουσίας των εφημερευόντων από τα καθήκοντα τους, κινείται πειθαρχική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρου 4 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010.Έναρξη ισχύος από 1.9.2010.

9. Το σύνολο των πρόσθετων αμοιβών ή άλλων απολαβών των ιατρών, περιλαμβανομένων και των αποζημιώσεων από Εφημερίες, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβεί κατά μήνα τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης, χωρίς συνυπολογισμό σε αυτές της οικογενειακής παροχής και των επιδομάτων εορτών και αδείας.
Το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης και των πρόσθετων αμοιβών τους κατά μήνα δεν μπορεί να υπερβεί τις μηνιαίες αποδοχές που αντιστοιχούν σε Εφέτη με 19 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς την Οικογενειακή παροχή, όπως οι αποδοχές αυτές καθορίστηκαν από το άρθρο 57 του ν. 3691/2008 (ΦΕΚ 166 Α`).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.4 Ν.3808/2009,ΦΕΚ Α 227/10.12.2009

10.Οι διατάξεις του όρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στις αντίστοιχες κατηγορίες ιατρικού προσωπικού των πανεπιστημιακών νοσοκομείων (Αιγινήτειο και Αρεταίειο).
Η απόφαση για την έγκριση εφημεριών στα δύο αυτό πανεπιστημιακό νοσοκομεία εκδίδεται από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας, ύστερα από πρόταση της Εφορείας του οικείου νοσοκομείου.

11. Α.
ί. Οι ειδικευόμενοι ιατροί σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί σε επτά (7) ενεργές εφημερίες κάθε μήνα (5 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή – Εξαιρέσιμη ημέρα).
ιι. Στη Γ` ζώνη οι Συντονιστές Διευθυντές και οι Διευθυντές λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί σε επτά (7) εφημερίες, εκ των οποίων πέντε (5) ενεργές εφημερίες (3 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή – Εξαιρέσιμη ημέρα) και δύο (2) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.
Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι ιατροί λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί σε έντεκα (11) εφημερίες, εκ των οποίων επτά (7) ενεργές εφημερίες (5 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή – Εξαιρέσιμη ημέρα) και τέσσερις (4) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.
ιιι. Στην Β`ζώνη οι Συντονιστές Διευθυντές και οι Διευθυντές λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί σε επτά (7) εφημερίες, εκ των οποίων τέσσερις (4) ενεργές εφημερίες (2 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή – Εξαιρέσιμη ημέρα) και τρεις (3) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές. Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι ιατροί λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί σε επτά (7) εφημερίες, εκ των οποίων πέντε (5) ενεργές εφημερίες (3 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή – Εξαιρέσιμη ημέρα) και δύο (2) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.
iv. Στην Α` ζώνη οι Διευθυντές λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί σε έξι (6) εφημερίες, εκ των οποίων τρεις (3) ενεργές εφημερίες (1 Καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή
– Εξαιρέσιμη ημέρα) και τρεις (3) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές. Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι ιατροί λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί σε έξι (6) εφημερίες, εκ των οποίων τέσσερις (4) ενεργές εφημερίες (2 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή – Εξαιρέσιμη ημέρα) και δύο (2) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές. Για τους Συντονιστές Διευθυντές της Α` ζώνης ισχύει η περίτωση Η` του άρθρου 4 του ν. 3754/2009 (Α` 43). Οι ειδικευμένοι ιατροί όλων των βαθμίδων ανεξαρτήτως ζώνης, πραγματοποιούν τόσες εφημερίες, ενεργές ή μεικτές ή ετοιμότητας, όσες απαιτούν οι ανάγκες του τμήματος τους και έως το ποσό της ανώτατης αποζημίωσης, όπως αυτό ορίστηκε στα εδάφια ϋ έως iv.
ν. Οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί σε επτά (7) ενεργές εφημερίες κάθε μήνα (5 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή – Εξαιρέσιμη ημέρα).
νί. Τα μέλη Δ.Ε.Π. λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις προβλεπόμενες στην Α` Ζώνη εφημερίες και ως εξής: οι Λέκτορες σε αντιστοιχία με τους Επιμελητές Β`, οι Επίκουροι Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Επιμελητές Α`, οι Αναπληρωτές Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Διευθυντές και οι Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Συντονιστές Διευθυντές.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παράγραφο 1 άρθρου 43 Ν.4264/2014,ΦΕΚ Α 118/15.5.2014,η οποία ισχύει αναδρομικά από 10.9.2013, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4182/2013.
ν. Οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαίωςΑποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις επτά (7) ενεργές Εφημερίες, νί. Τα μέλη Δ.Ε.Π. λαμβάνουν μηνιαίωςΑποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις προβλεπόμενες στην Α` Ζώνη Εφημερίες και ως εξής: οι Λέκτορες σε αντιστοιχία με τους Επιμελητές Β`, οι Επίκουροι Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Επιμελητές Α`, οι Αναπληρωτές Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Διευθυντές και οι Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Συντονιστές Διευθυντές. Με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου ορίζεται μηνιαίως ο αριθμός των εφημέριων εκάστου ιατρού έκτων ανωτέρω.
Για τους Συντονιστές Διευθυντές της Α` ζώνης ισχύει το άρθρο 6 του ν. 3754/2009. Οι ειδικευμένοι ιατροί όλων των βαθμίδων ανεξαρτήτως ζώνης, πραγματοποιούν τόσες εφημερίες, ενεργές ή μεικτές ή ετοιμότητας τις καθημερινές ή μη, όσες απαιτούν οι ανάγκες του τμήματος τους και έως το ποσό της ανώτατης αποζημίωσης, όπως αυτό ορίστηκε στα εδάφια ιι έως ίν.
ν. Οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαίωςΑποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις επτά (7) ενεργές Εφημερίες,
νί. Τα μέλη Δ.Ε.Π. λαμβάνουν μηνιαίωςΑποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις προβλεπόμενες στην Α` Ζώνη Εφημερίες και ως εξής: οι Λέκτορες σε αντιστοιχία με τους Επιμελητές Β`, οι Επίκουροι Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Επιμελητές Α`, οι Αναπληρωτές Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Διευθυντές και οι Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Συντονιστές Διευθυντές. Με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου ορίζεται μηνιαίως ο αριθμός των εφημέριων εκάστου ιατρού έκτων ανωτέρω..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.27 άρθρου 66 Ν.3984/2011, ΦΕΚ Α 150/27.6.2011)

Β. Η καταβολή της αποζημίωσης για τις Εφημερίες, που πραγματοποιήθηκαν μηνιαίως, γίνεται με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση στο τελευταίο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, μετά από σχετική βεβαίωση για την πραγματοποίηση τους από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, η οποία εκδίδεται υποχρεωτικά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Αν δεν πραγματοποιηθεί το σύνολο των παραπάνω εφημέριων λόγω αδείας, απουσίας ή άλλου λόγου του ιατρού το ποσό μειώνεται αναλόγως.
Σημ.: όπως ηπερ.Β καταργήθηκε με τη παρ.2δ του άρθρου 45 του Ν. 4071/2012 (ΦΕΚ Α 85/11-04/2012). Με τη παρ.2ε του άρθρου 45 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι: ” ε. Η ισχύς των διατάξεων της παρούσας παραγράφου αρχίζει από 1.1.2012, όσον αφορά στις αποζημιώσεις εφημέριων ιατρικού προσωπικού και τις αποζημιώσεις που απορρέουν από την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες καταβάλλονται μετά την ημερομηνία αυτή. Για τις λοιπές περιπτώσεις, οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται για αποζημιώσεις πρόσθετης απασχόλησης που παρέχεται από την 1.3.2012 και εφεξής.”
Γ. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, που εκδίδεται με εισήγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων, ύστερα από γνώμη των Επιστημονικών Συμβουλίων τους, μπορεί να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες πέραν των ορίων των εδαφίων i έως v της περίπτωσης Α` με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 9 του παρόντος, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Δ.Υ.Πε., μπορεί να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες πέραν των ορίων των εδαφίων i έως iv της περίπτωσης Α` στους ιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δομών αυτού, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 9 του παρόντος, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Οι πρόσθετες εφημερίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσοστό εννέα τοις εκατό (9%) της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών του συνόλου των Νοσοκομείων και των Π.Ε.Δ.Υ. κάθε Δ.Υ.Πε.. Το ύψος του ποσοστού αυτού δύναται να μεταβάλλεται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών. Η αποζημίωση των ιατρών για τις επιπλέον εφημερίες καταβάλλεται από τα λειτουργικά έσοδα των Νοσοκομείων και των Δ.Υ.Πε., με έγκριση του Υπουργού Υγείας. Η διάταξη αυτή ισχύει από 24.12.2014.
Οι πρόσθετες εφημερίες της που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Απριλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 και εγκρίθηκαν μεταγενέστερα από τις οικείες Δ.Υ.Πε., κατά παρέκκλιση των περί δεσμεύσεων διατάξεων, είναι νόμιμες και εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από ποσά που προέρχονται από λειτουργικά έσοδα των νοσοκομείων και των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 παρ.6 Ν.4351/2015 ΦΕΚ Α 164/4.12.2015 και με το άρθρο 51 παρ.2 του ν.4384/2016
Δ. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα που αφορά την έγκριση και τη χορήγηση των επιπλέον εφημέριων από τα νοσοκομεία.
Σημ.: όπως η παρ.11 προστέθηκε με την παρ.1 άρθρου 4 Ν.3868/2010,ΦΕΚ Α 129/3.8.2010. Έναρξη ισχύος από 1.9.2010.
Σχετικό: το άρθρο 182 παρ.5.2. Ν.4261/2014, ΦΕΚ Α 107/5.5.2014
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Άρθρο 46
Βασικός μισθός

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών, του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, των υπαλλήλων του κλάδου Εμπειρογνωμόνων, καθώς και του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ίδιου Υπουργείου, καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του Ακολούθου Πρεσβείας, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Πρέσβης 1,79
β. Πληρεξούσιος Υπουργός Α` Τάξεως, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος και Νομικός Σύμβουλος Α`, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Α` Τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` 1,67
γ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β` Τάξεως, Νομικός Σύμβουλος Β`, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Β` Τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` 1,56
δ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α` Τάξεως, Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος, Εμπειρογνώμονας Α` Τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` 1,44
ε. Σύμβουλος Πρεσβείας Β` Τάξεως, Εμπειρογνώμονας Β` Τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` 1,33
στ. Γραμματέας Πρεσβείας Α` τάξεως, Εισηγητής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` 1,25
ζ. Γραμματέας Πρεσβείας Β` Τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` 1,17
η. Γραμματέας Πρεσβείας Γ` Τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ` 1,09
θ. Ακόλουθος Πρεσβείας και Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 1,00.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 9 του Ν.4111/2013 ΦΕΚ Α 18/25-01-2013 με έναρξη ισχύος από 19/11/2012 όπως ορίζεται στη παρ.3 του ιδίου άρθρου.

2. Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της προηγούμενης παραγράφου ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ακολούθου Πρεσβείας ορίζεται σε χίλια εξήντα ένα (1.061) ευρώ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 9 του Ν.4111/2013 ΦΕΚ Α 18/25-01-2013 με έναρξη ισχύος από 19/11/2012 όπως ορίζεται στη παρ.3 του ιδίου άρθρου.
Σχετικό: το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96/20.4.2005
Σχετικό: το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006
Σχετικό:το άρθρο 1 παρ.1ιγ του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007)
Σχετικό: το άρθρο 8 παρ.1 Ν.3714/2008,ΦΕΚ Α 231/7.11.2008
Άρθρο 47
Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

Α Πέρα από το βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις, κατά μήνα:
1. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α.1. του άρθρου 30 του παρόντος νόμου.
Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού λαμβάνεται υπόψη εκείνη που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 15του παρόντος νόμου.

2. Mεταπτυxιακών σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξει της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.
Σχετικό: με την παρ.23 άρθρου 55 Ν.4002/2011, ΦΕΚ Α 180/22.8.2011.
3. Κίνητρο απόδοσης οριζόμενο σε [διακόσια οκτώ ευρώ (208 ε)].
Σχετικό: περ.28.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012,το κίνητρο απόδοσης της παρ. 3 καθορίζεται από 1.8.2012, σε εκατόν τριάντα ευρώ (130 €).
Κριτήρια για τη χορήγηση του ανωτέρω κινήτρου είναι η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου.. η μη αξιολόγησή του με δυσμενή βαθμό, καθώς και ο βαθμός του ενδιαφέροντός του για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σε περίmωση που δεν πληρούνται οι τεθείσες προϋποθέσεις, γίνεται κατ` αρχήν περιορισμός του κινήτρου στο ήμισυ επί δίμηνο και, εφόσον οι λόγοι περικοπής του κινήτρου εξακολουθούν να υφίστανται και μετά την παρέλευση διμήνου, διακόπτεται η καταβολή του επί ένα δίμηνο. Σε όλες αυτές τις περιmώσεις αποφαίνεται το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφαση.
Το Κίνητρο απόδοσης περικόπτεται σε κάθε περίπτωση θέσεως του υπαλλήλου σε αργία ή διαθεσιμότητα, καθώς και σε περίπτωση απουσίας του λόγω αναρρωτικής άδειας, με εξαίρεση τη χορηγούμενη από νοσοκομεία, καθώς και την άδεια κύησης και λοχείας και παύει καταβαλλόμενο με τη λύση της υπαλληλικής σχέσης: Για την περικοπή του επιδόματος ο μήνας λογίζεται ότι έχει είκοσι δύο (22} ημέρες.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται και ειδικότερα κριτήρια αξιολόγησης και απόδοσης για την καταβολή του ανωτέρω κινήτρου, ανάλογα με τη φύση των αντιμετωπιζόμενων από την υπηρεσία αντικειμένων.
4. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου αυτού.
5. Ξενίας – παράστασης και ξένων γλωσσών, οριζόμενο ως εξής:
α. Για το βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας και Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων διακόσια τριάντα ένα (231) ευρώ.
β. Για το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ μέχρι και για το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α`, για το βαθμό του Εισηγητή της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, καθώς και για το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ μέχρι και το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, διακόσια τριάντα ένα (231) ευρώ.
γ. Για το βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Β`, Εμπειρογνώμονα Β` τάξεως και Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` διακόσια σαράντα επτά (247) ευρώ.
δ. Για το βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Α`, του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου, του Εμπειρογνώμονα Α` τάξεως και Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, τριακόσια πέντε (305) ευρώ.
ε. Για το βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β`, του Νομικού Συμβούλου Β`, του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή Συμβούλου Β`, Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`και για όλους τους ανώτερους βαθμούς τριακόσια δεκαοκτώ ευρώ (318) ευρώ.
6. Πάγια αποζημίωση, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς διπλωματικών ή επιστημονικών υπηρεσιών και της απασχόλησης τους πέραν του κανονικού ωραρίου εργασίας, οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:
α. Ακόλουθος Πρεσβείας και Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων εκατόν δώδεκα (112) ευρώ.
β. Γραμματέας Πρεσβείας Γ τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ`, εκατόν δώδεκα (112) ευρώ.
γ. Γραμματέας Πρεσβείας Β` τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, εκατόν πενήντα τέσσερα (154) ευρώ.
δ. Γραμματέας Πρεσβείας Α` τάξεως, Εισηγητής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, εκατόν ενενήντα τέσσερα (194) ευρώ.
ε. Σύμβουλος Πρεσβείας Β` τάξεως, Εμπειρογνώμονας Β` τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, διακόσια πενήντα έξι (256) ευρώ.
στ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α` τάξεως, Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος, Εμπειρογνώμονας Α` τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, τριακόσια δεκατρία (313) ευρώ.
ζ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β` τάξεως, Νομικός Σύμβουλος Β`, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Β` τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, τριακόσια ενενήντα τρία (393) ευρώ.
η. Πληρεξούσιος Υπουργός Α` τάξεως, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος και Νομικός Σύμβουλος Α`, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Α` τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, τετρακόσια εβδομήντα (470) ευρώ.
θ. Πρέσβης πεντακόσια πέντε (505) ευρώ.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 9 του Ν.4111/2013 ΦΕΚ Α 18/25-01-2013 με έναρξη ισχύος από 19/11/2012 όπως ορίζεται στη παρ.3 του ιδίου άρθρου.

Β. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.

Γ. Πέρα από τα Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού, όλες οι άλλες παροχές, Επιδόματα και αποζημιώσεις που έχουν χορηγηθεί στους υπαλλήλους των κλάδων αυτών του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις ή με δικαστικές ή υπουργικές αποφάσεις, καταργούνται.
Άρθρο 48

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ
Άρθρο 48
Βασικός μισθός Επιδόματα

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του Τιτουλάριου Επισκόπου και Βοηθού Επισκόπου, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.
α. Αρχιεπίσκοπος 1,32
β. Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης 1,17
γ. Τιτουλάριος Επίσκοπος και Βοηθός Επίσκοπος 1,00
Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Τιτουλάριου Επισκόπου και Βοηθού Επισκόπου ορίζεται σε χίλια ογδόντα εννέα ευρώ (1.089 €).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.29.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
Σχετικό: το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96/20.4.2005,ο μηνιαίος βασικός μισθός του Τιτουλάριου Επισκόπου και Βoηθού Eπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος ορίστηκε από 1.1.2005 σε χίλια εβδομήντα τέσσερα ευρώ (1.074 ευρώ)
Σχετικό: το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006 ο μηνιαίος βασικός μισθός του Τιτουλάριου Επισκόπου και Βοηθού Επισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος ορίζεται σε χίλια εκατόν έξι ευρώ (1.106 Ε).
Σχετικό: το άρθρο 1 παρ.1γ του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007) ο μηνιαίος βασικός μισθός του Τιτουλάριου Επισκόπου και Βοηθού Επισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος ορίζεται από 1.1.2007 σε χίλια εκατόν σαράντα πέντε ευρώ (1.145)?
Σχετικό: το άρθρο 5 Ν.3670/2008,ΦΕΚ Α 117/20.6.2008 ο μηνιαίος βασικός μισθός του Τιτουλάριου Επισκόπου και Βοηθού Επισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος ορίζεται σε χίλια εκατόν εβδομήντα τέσσερα ευρώ (1.174 ?) από 1.1.2008 και σε χίλια εκατόν ενενήντα επτά ευρώ (1.197 ?) από 1.10.2008 (άρθρο 48 παρ. 1 του ν. 3205/2003).

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα και παροχές κατά μήνα:.
α. Χρόνου υπηρεσίας με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α. 1.του άρθρου 30 του παρόντος νόμου.
Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού λαμβάνεται υπόψη εκείνη που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος νόμου.
β. Mεταπτυxιακών σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.
γ. Αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος οριζόμενο σε εκατόν εξήντα πέντε ευρώ (165 €).
δ. Αποζημίωση εξόδων παράστασης οριζόμενη ως εξής: Αρχιεπίσκοπος, εκατό ευρώ (100 €). Εν ενεργεία Μητροπολίτης, πενήντα ευρώ (50 €).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.29.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.

3. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.

4. Το Δημόσιο υποχρεούται στην καταβολή των εξόδων κηδείας των αποθνησκόντων Αρχιερέων στις οικείες ιερές Μητροπόλεις, οι οποίες αναλαμβάνουν και τα έξοδα αυτά. Τα έξοδα κηδείας των Αρχιερέων ορίζονται στο ίδιο ποσό που καταβάλλεται για τους αποθνήσκοντες εφημέριους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Άρθρο 49

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός των μελών του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.), της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.) και της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής (Ο.Λ.Σ.) καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό της κατηγορίας του Μουσικού, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
Αρχιμουσικός Εξάρχων 1,47 Κορυφαίος Α` 1,41 Κορυφαίος Β` 1,30 Μουσικός 1,00

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.30.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.

2. Για τη διαμόρφωση των ανωτέρω βασικών μισθών της προηγούμενης παραγράφου ο μηνιαίος βασικός μισθός του μουσικού ορίζεται σε οκτακόσια ογδόντα έξι ευρώ (886 €).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.30.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
Σχετικό: παρ.9 του άρθρου 9 του Ν. 4111/2013 ΦΕΚ Α 18/25-01-2013
***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96/20.4.2005, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μουσικού ορίστηκε από 1.1.2005 σε οκτακόσια εξήντα πέντε ευρώ (865 ευρώ)
Σχετικό: το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74
Σχετικό: το άρθρο 1 παρ.1ιε του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007)

3. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα κατά μήνα:
α. Χρόνου υπηρεσίας με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 30 του παρόντος νόμου. Για τov υπολογισμό του επιδόματος αυτού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της υπηρεσίας του μουσικού με την επαγγελματική του ιδιότητα στις κρατικές ορχήστρες, στις ορχήστρες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη προϋπηρεσία αναγνωρίζεται από το Δημόσιο. Αποκλείεται η προσμέτρηση υπηρεσίας η οποία έχει προσφερθεί με παράλληλη απασχόληση στους ανωτέρω φορείς.
Σχετικό: παράγραφο 5 άρθρου 38 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011
β. Mεταπτυxιακών σπουδών,. σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.
γ. Ειδικό μουσικό επίδομα, οριζόμενο σε τριακόσια ενενήντα έξι ευρώ (396 €).
δ. Ειδικό επίδομα για τη διευκόλυνση αγοράς, συντήρησης και επισκευής οργάνων, οριζόμενο σε τριακόσια είκοσι τρία ευρώ (323 €).»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.30.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
ε. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με το άρθρο 11 του παρόντος νόμου.

4. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.
Σχετικό: άρθρο 8 παρ.4 Ν.3833/2010,ΦΕΚ Α 40/15.3.2010
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ Δ ΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΗΣ ΕΜΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Άρθρο 50
Βασικός μισθός

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της κλίμακας της ιεραρχίας των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του βαθμού του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.

2. Οι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών της παραγράφου 1 είναι οι εξής:
Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.) 2, 373
Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας (Α/Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν., Γ.Ε.Α.), Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής 2, 123
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αρχηγός Στόλου και Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας 1, 957
Αντιστράτηγος και αντίστοιχοι 1, 822
Υποστράτηγος και αντίστοιχοι 1, 717
Ταξίαρχος και αντίστοιχοι 1, 592
Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι 1, 377
Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι 1, 231
Ταγματάρχης και αντίστοιχοι 1, 151
Λοχαγός και αντίστοιχοι 1, 096
Υπολοχαγός και αντίστοιχοι 1, 061
Ανθυπολοχαγός και αντίστοιχοι 1, 000
Ανθυπασπιστής και αντίστοιχοι 0, 950
Αρχιλοχίας και αντίστοιχοι 0, 920
Επιλοχίας και αντίστοιχοι 0, 885
Λοχίας και αντίστοιχοι 0, 809
Δεκανέας και αντίστοιχοι 0, 570
Μόνιμος Στρατιώτης και Αστυφύλακας που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις 0, 320

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 86 παρ.2 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014

3. Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων ορίζεται σε οκτακόσια ογδόντα επτά (887) ευρώ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 86 παρ.2 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014
Άρθρο 51

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

Α. Πέρα από το μηνιαίο βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής Επιδόματα κατά μήνα:
1. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 30 του παρόντος νόμου.
Ως υπηρεσία για τη xορήγηση του επιδόματος αυτού υπολογίζεται η αναφερόμενη στις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος νόμου, καθώς και η πρoβλεπόμενη από ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα αντίστοιχα της Ελληνικής Αστυνομίας του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος με τις σχετικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές.
2. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου αυτού.
3. Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, ποσού εκατόν πέντε ευρώ και ογδόντα έξι λεπτών (105,86), για όλους εν γένει τους στρατιωτικούς.
Για τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το ποσό του επιδόματος εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών ορίζεται σε εκατόν πενήντα εννέα ευρώ και εξήντα ένα λεπτά (159,61€).
Για τους έγγαμους ή τους διατελούντες σε χηρεία, οι οποίοι έχουν τέκνα, που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος, το ποσό του επιδόματος εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών ορίζεται σε διακόσια δώδεκα ευρώ και ενενήντα τέσσερα λεπτά (212,94).
Προκειμένου περί συζύγων, που τελούν σε διάσταση ή διαζευγμένων ή αγάμων, που έχουν τέκνα που αναγνωρίζονται ως προστατευόμενα μέλη της οικογένειας για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος ή αποδεδειγμένα καταβάλλουν διατροφή, το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών ορίζεται σε διακόσια δώδεκα ευρώ και ενενήντα τέσσερα λεπτά (212,94€).
Στη βάση υπολογισμού των μηνιαίων αποδοχών των μαθητών των παραγωγικών σχολών των ΕΔ, καθώς και των Εφέδρων και των Δόκιμων Εφέδρων Αξιωματικών των ΕΔ, το επίδομα εξομάλυνσης ορίζεται σε εκατόν πέντε ευρώ και ογδόντα έξι λεπτά (105,86).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 Ν.4361/2016,ΦΕΚ Α 10/1.2.2016.
4. Ειδικής απασχόλησης για την Εθνική Άμυνα, Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια:
α. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ορίζεται, κατά περίπτωση, ως εξής:
i. Για ανώτατους αξιωματικούς σε διακόσια ενενήντα τέσσερα ευρώ και πέντε λεπτά (294,05 ευρώ) και για λοιπούς αξιωματικούς και ανθυπασπιστές σε εκατόν ογδόντα ευρώ και ογδόντα δύο λεπτά (180,82 ευρώ).
ii. Για υπαξιωματικούς και μόνιμους στρατιώτες σε εκατόν τριάντα οκτώ ευρώ και είκοσι τρία λεπτά (138, 23 ευρώ).
β. Για το αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και για το προσωπικό του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που ορίζεται κατά περίπτωση ως εξής:
i. Για ανώτατους αξιωματικούς σε διακόσια εξήντα οκτώ ευρώ και επτά λεπτά (268,07 ευρώ) και για λοιπούς αξιωματικούς και ανθυπαστυνόμους ή αντίστοιχους σε εκατόν εξήντα πέντε ευρώ και τριάντα λεπτά (165,30 ευρώ),
ii. Για υπαξιωματικούς και αστυφύλακες ή αντίστοιχους σε εκατόν είκοσι δύο ευρώ και εβδομήντα δύο λεπτά (122,72 ευρώ).
Από τη χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος εξαιρούνται οι τελούντες σε κατάσταση πολεμικής ή μόνιμης διαθεσιμότητας και οι έφεδροι και δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες θητείας και βραχείας ανακατάταξης (μέχρι τριών ετών).
5. θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης, οριζόμενο κατά βαθμό ως εξής:
α. Για τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. σε εξακόσια είκοσι τέσσερα ευρώ και δεκατρία λεπτά (624,13 ευρώ).
β. Για τους Αρχηγούς Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν., Γ.Ε.Α., τον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, τον Διοικητή της 1 ης Στρατιάς, τον Αρχηγό Στόλου και τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, καθώς και για τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος σε τετρακόσια δώδεκα ευρώ και εξήντα δύο λεπτά (412,62 ευρώ).
γ. Για τον Αντιστράτηγο ή αντίστοιχο σε τριακόσια είκοσι ένα ευρώ και δύο λεπτά (321,02 ευρώ).
δ. Για τον Υποστράτηγο ή αντίστοιχο σε διακόσια τριάντα πέντε ευρώ και εβδομήντα πέντε λεπτά (235,75 ευρώ).
ε. Για τον Ταξίαρχο ή αντίστοιχο, σε εκατόν σαράντα εννέα ευρώ και σαράντα εννέα λεπτά (149,49 ευρώ).
στ. Για τον Συνταγματάρχη ή αντίστοιχο, με εξαίρεση τους προαγόμενους μισθολογικά στο βαθμό, σε εκατόν επτά ευρώ και ένα λεπτό (107,01 ευρώ),
ζ. Για τον Αντισυνταγματάρχη και Ταγματάρχη ή αντίστοιχους, με εξαίρεση τους μισθολογικά προαγόμενους στους βαθμούς αυτούς, σε σαράντα πέντε ευρώ και τριάντα εννέα λεπτά (45,39 ευρώ).
η. Για τους κατώτερους Αξιωματικούς (Λοχαγούς, Υπολοχαγούς και Ανθυπολοχαγούς ή αντίστοιχους) με εξαίρεση τους μισθολογικά προαγόμενους στους βαθμούς αυτούς, σε τριάντα τρία ευρώ και ογδόντα ένα λεπτά (33,81 ευρώ).
θ. Για Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς και Μόνιμους Στρατιώτες, σε είκοσι επτά ευρώ και πενήντα οκτώ λεπτά (27,58 ευρώ).
6. Εξοδα παράστασης τα οποία ορίζονται ως εξής:
α. Για τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. σε τριακόσια ενενήντα ένα ευρώ και πενήντα επτά λεπτά (391,57 ευρώ).
β. Για τους Αρχηγούς Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν., Γ.Ε.Α. και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. , του Λ.Σ. και Π.Σ. σε διακόσια τριάντα εννέα ευρώ και σαράντα επτά λεπτά (239,47 ευρώ).
γ. Για τον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, τον Διοικητή της Πρώτης Στρατιάς, τον Αρχηγό του Στόλου και τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας σε εκατόν εξήντα δύο ευρώ και ογδόντα τέσσερα λεπτά (162,84 ευρώ).
7. Ευθύνης Διοίκησης Διεύθυνσης ορίζεται ως εξής:
α. Για τους Ανώτατους Αξιωματικούς, με εξαίρεση τους προαγόμενους μισθολογικά, σε εκατόν επτά ευρώ και ένα λεπτό (107,01 ευρώ),
β. Για τον Συνταγματάρχη ή αντίστοιχο, με εξαίρεση τους προαγόμενους μισθολογικά στο βαθμό, σε ογδόντα πέντε ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτά (85,77 ευρώ).
γ. Για τον Αντισυνταγματάρχη και Ταγματάρχη ή αντίστοιχους, με εξαίρεση τους προαγόμενους μισθολογικά στους βαθμούς αυτούς, σε εξήντα τέσσερα ευρώ και δώδεκα λεπτά (64,12 ευρώ).
δ. Για Κατώτερους Αξιωματικούς (Λοχαγούς, Υπολοχαγούς και Ανθυπολοχαγούς ή αντίστοιχους) με εξαίρεση τους μισθολογικά προαγόμενους στους βαθμούς αυτούς, σε σαράντα δύο ευρώ και ογδόντα εννέα λεπτά (42,89 ευρώ).
ε. Για Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς και Μόνιμους Στρατιώτες σε είκοσι οκτώ ευρώ (28,00 ευρώ).
8. Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Μονάδων:
α. Για τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων ορίζεται σε σαράντα πέντε ευρώ και τριάντα εννέα λεπτά (45,39 ευρώ).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 86 παρ.3 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.
β. Για το στρατιωτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. του Π.Σ. και του Λ.Σ. το επίδομα αυτό προσδιορίζεται σε ώρες νυκτερινής απασχόλησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των επιδομάτων των ανωτέρω παραγράφων Α. 7. και 8, καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων αυτών καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του καθ` ύλην αρμόδιου Υπουργού.
Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης εξακολουθούν να χορηγούνται τα ποσά που καταβάλλoνταν την 31.12.2003. ,
9. Πληροφορικής για το στρατιωτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Α.8. του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.
10. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στο αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και στο ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, χορηγείται μηνιαίως επίδομα ειδικών συνθηκών, ποσό ίσο με εξήντα οκτώ ευρώ και σαράντα έξι λεπτά (68, 46 ευρώ). Από τη χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος εξαιρούνται οι έφεδροι και δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες θητείας.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 86 παρ.3 Ν.4307/2014,ΦΕΚ Α 246/15.11.2014.

Β. 1. Από τη χορήγηση των ανωτέρω επιδομάτων των παραγράφων Α. 7. και Α.8. του παρόντος άρθρου εξαιρούνται οι τελούντες σε κατάσταση πολεμικής ή μόνιμης διαθεσιμότητας και οι έφεδροι και δόκιμοι έφεδροι Αξιωματικοί και Οπλίτες θητείας και βραχείας ανακατάταξης (μέχρι τριών ετών).
2. Τα Επιδόματα των παραγράφων Α.4., Α.5. και Α.6. του άρθρου αυτού καταβάλλονται μqνο για το χρονικό διάστημα που οι δικαιούχοι αυτών βρίσκονται σε ενέργεια.
3. Οι δόκιμοι αστυφύλακες και οι αντίστοιχοι του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος λαμβάνουν το βασικό μισθό του μόνιμου στρατιώτη και το επίδομα χρόνο υπηρεσίας, χωρίς τα λοιπά Επιδόματα του παρόντος άρθρου.
4. Για τον υπολογισμό των τρίμηνων αποδοχών του προσωπικού του παρόντος Κεφαλαίου λαμβάνεται υπόψη ο βασικός μισθός, το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, η Οικογενειακή παροχή και το επίδομα εξομάλυνσης.
5. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου, συμπεριλαμβανομένου στον υπολογισμό τους και του επιδόματος εξομάλυνσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Α.Ε.Ν.)
Άρθρο 52
Βασικός μισθός Επιδόματα

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των μελών Ε.Π. των Α.Ε.Ν. καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του Επιμελητή, με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενος στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Καθηγητής 1,17 β. Επίκουρος Καθηγητής 1,06 γ. Επιμελητής 1,00 δ. Καθηγητής ειδικών μαθημάτων 0,98
Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών της παραγράφου αυτής ο βασικός μισθός του Επιμελητή ορίζεται σε εννιακόσια τριάντα τρία ευρώ (933 €).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.36.Ι της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
Σχετικό: το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96/20.4.2005
Σχετικό: το άρθρο 1 παρ.1ιστ του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007)

2. Στα μέλη Ε.Π. των Α.Ε.Ν. καταβάλλονται, κατά μήνα, τα εξής Επιδόματα και έξοδα παράστασης:
α. Το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 30 του νόμου αυτού.
Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού υπολογίζεται:
ί. Η επαγγελματική προϋπηρεσία που απαιτείται ως προσόν διορισμού για κάθε θέση.
ίί. Η πραγματική θαλάσσια υπηρεσία ή η υπηρεσία που έχει διανυθεί στο Δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου και δεν συμπίπτει με την προϋπηρεσία του προηγούμενου εδαφίου.
β. Διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης εντός των Α.Ε.Ν. οριζόμενο ως εξής:
ί. Καθηγητής 221 € ii. Επίκουρος Καθηγητής 177 € iii Επιμελητής 134 € iv.Καθηγητής ειδικών μαθημάτων 112 € γ. Πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οριζόμενη ως εξής:
i. Καθηγητής 208 € ii. Επίκουρος Καθηγητής 158 € ίii. Επιμελητής 113 € iv. Καθηγητής ειδικών μαθημάτων 110 € δ. Ειδικό επίδομα ναυτικής εκπαίδευσης, οριζόμενο για όλες τις βαθμίδες σε εκατόν πέντε ευρώ (105 €).
ε. Έξοδα παράστασης σε Διευθυντές και Αναπληρωτές Διευθυντές Σχολών, οριζόμενα ως εξής:
ί. Διευθυντές Σχολών ογδόντα πέντε ευρώ (85 €)
ii. Αναπληρωτές Διευθυντές Σχολών, εφόσον στη Σχολή λειτουργούν τουλάχιστον πέντε τμήματα σαράντα τρία ευρώ (43 €).»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.36.ΙΙ της υποπαραγράφου Γ1 άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012.
στ. Mεταπτυxιακών σπουδών με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 8 του νόμου αυτού.
ζ. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου αυτού.

3. Επιδόματα εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.

4. Στα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) των Α.Ε.Ν. καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ογδόντα οκτώ ευρώ (88 Ε) για την ενημέρωσή του σε θέματα ναυτικών τεχνολογικών εφαρμογών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Άρθρο 53

Οι υπάλληλοι του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών υπάγονται από 1. 1.2004 στο μισθολόγιο των υπαλλήλων των αντίστοιχων βαθμών του διπλωματικού κλάδου του Κεφαλαίου Δ` του παρόντος νόμου. Οι μηνιαίες αποδοχές τους κατά βαθμό, όπως διαμορφώνονται την ανωτέρω ημερομηνία και κάθε φορά, από οποιεσδήποτε αυξήσεις εισοδηματικής πολιτικής, μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης κ.λπ. δεν καταβάλλονται στο ακέραιο, αλλά σε ποσοστό, ως εξής:
1. Για τους βαθμούς του Ακολούθου και Γραμματέα Γ΄,
α. από 1.1.2004 έως 31.12.2004 ποσοστό 78%
β.από1.1.2005 έως 31.12.2005 ποσοστό 84%
γ. από 1.1.2006 έως 31.12.2006 ποσοστό 90%
δ. από 1.1.2007 έως 31.12.2007 ποσοστό 95%
ε. από 1.1.2008 και εφεξής ποσοστό 100%
2. Για τους βαθμούς του Γραμματέα Β` και Γραμματέα Α`
α. από 1.1.2004 έως 31.12.2004 ποσοστό 66%
“β. από 1.1.2005 έως 31.12.2005 ποσοστό 77%”
γ. από 1.1.2006 έως 31.12.2006 ποσοστό 83%
δ. από 1.1.2007 έως 31.12.2007 ποσοστό 92%
ε. από 1.1.2008 και εφεξής ποσοστό 100%
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 άρθρ.9 Ν.3408/2005,ΦΕΚ Α 272/4.11.2005. Ισχύς από 1.1.2005.
3. Για τους βαθμούς του Συμβούλου Β` και Συμβούλου.:
α. από 1.1.2004 έως 31. 12.2004 ποσοστό58%
“β. από 1.1.2005 έως 31.12.2005 ποσοστό 72%”
γ. από 1.1.2006 έως 31.12.2006 ποσοστό78%
δ. από 1.1.2007 έως 31.12.2007 ποσοστό89%
ε. από 1.1.2008 και εφεξής ποσοστό100%
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 άρθρ.9 Ν.3408/2005,ΦΕΚ Α 272/4.11.2005. Ισχύς από 1.1.2005.
4. Για τους βαθμούς του Γενικού Συμβούλου Β` και Γενικού Συμβούλου με την επιφύλαξη των διατάξεων του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Ν. 2297/1995 (ΦΕΚ 50 Α`)
α. από 1.1.2004 έως 31. 12.2004 ποσοστό 50%
“β. από 1.1.2005 έως 31.12.2005 ποσοστό 66%”
γ. από 1.1.2006 έως 31.12.2006 ποσοστό 75%
δ. από 1.1.2007 έως 31.12.2007 ποσοστό 87%
ε. από 1.1.2008 και εφεξής ποσοστό 100%
Το επίδομα μεταπτυxιακών σπουδών, καθώς και η Οικογενειακή παροχή δεν συμπεριλαμβάνονται στα ανωτέρω ποσοστά και καταβάλλονται στο ακέραιο.
Σχετικό: με την παρ.6 άρθρ.9 Ν.3408/2005,ΦΕΚ Α 272/4.11.2005. Ισχύς από 1.1.2005.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 54
Τρίμηνες αποδοχές Αποδοχές εκπαιδευτικής άδειας

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 160 του ν.4472/2017

1. Για τον υπολογισμό των τρίμηνων αποδοχών των υπαγομένων στο Μέρος Β` του παρόντος νόμου, με εξαίρεση τους υπαγόμενους στο Κεφάλαιο Ζ, λαμβάνονται υπόψη ο βασικός μισθός, το επίδομα χρόνου υπηρεσίας και η οικογενειακή παροχή.

2. Για τον υπολογισμό της προσαύξησης των αποδοχών λόγω χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στο προσωπικό της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνεται υπόψη ο βασικός μισθός και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας. Τα Επιδόματα εορτών και αδείας υπολογίζονται μόνο επί των αποδοχών της οργανικής τους θέσης, όχι δε επί των τυχόν προσαυξημένων αποδοχών.
Άρθρο 55
Κατάργηση διατάξεων

Από την έναρξη ισχύος του Μέρους Β` του παρόντος νόμου καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις:
1. Τα άρθρα 1, 2, 8, 9, οι παράγραφοι 1 έως 8 του άρθρου 1 Ο, το άρθρο 11, οι παράγραφοι 1 έως 5 του άρθρου 12, καθώς και οι παράγραφοι 2, 3 και4του άρθρου 14του Ν. 2521/1997 (ΦΕΚ 174 Α).
2. Τα άρθρα 1, 2, 4, 5, 7, 9,11,16 και η παράγραφος 1 του άρθρου 20του Ν. 2606/1998 (ΦΕΚ 89 Α).
3. Τα άρθρα 13,15,17,18,19,20 και21 του Ν. 2530/1997 (ΦΕΚ 218Α).
4. Η περίπτωση Η` του άρθρου 4 και το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης “(της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν.2916/2001 (ΦΕΚ 114 Α).
5. Οι παράγραφοι 1 Kαι2τουάRθρου3του Ν.2919/2001 (ΦΕΚ128Α).
6. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 7 του Ν. 3075/2002 (ΦΕΚ 297 Α).
7. Τα εδάφια α` και β` της παραγράφου 5 του άρθρου 49 του Ν. 2873/2000 (ΦΕΚ 285 Α).
8. Το εδάφιο α` της παραγράφου 2 του άρθρου 60 του Ν. 3160/2003 (ΦΕΚ 165Α).
9. Οι περιπτώσεις α` και γ` πλην του τελευταίου εδαφίου αυτής του άρθρου 13 του Ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72 Α`).
10. Τα άρθρα 1 και 2 του Ν. 2448/1996 (ΦΕΚ 279 Α).
11. Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 και οι παράγραφοι 1,2,3 και 4 του άρθρου 18 του Ν. 2592/1998 (ΦΕΚ 57 Α).
12. Το άρθρο 31 του Ν. 2768/1999 (ΦΕΚ 273 Α).
13. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του Ν. 2512/1997 (ΦΕΚ 138Α).
14. Το άρθρο 17 του Ν. 2638/1998 (ΦΕΚ 204 Α).
15. Η παράγραφος 6 του άρθρου 37 του Ν. 3016/2002 (ΦΕΚ 110 Α).
16. Η περίπτωση β` της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν. 3027/2002 (ΦΕΚ 152 Α)..
Άρθρο 56
`Εναρξη ισχύος

Η ισχύς των διατάξεων του νόμου αυτού αρχίζει από 1.1.2004, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στις επί μέρους διατάξεις του.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΑΠ.ΑΘ.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2003

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ