ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3186 (ΦΕΚ Α’ 230/1.10.2003)
Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
1. Ιδρύεται Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Σχολή αποτελεί υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.). Από πλευράς διοικητικής μέριμνας υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (Γ.Ε.Σ.).
2. Η Σχολή, για την επίτευξη των σκοπών της Εθνικής Άμυνας, παρέχει διακλαδική εκπαίδευση επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου, καθώς και επιμόρφωση σε βασικά θέματα γεωπολιτικής σε ανώτερους αξιωματικούς των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), με σκοπό την προαγωγή της ικανότητάς τους στη σχεδίαση, διεύθυνση, διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την κατάρτισή τους για τη στελέχωση εθνικών και συμμαχικών διακλαδικών στρατηγείων στο εσωτερικό και εξωτερικό και λοιπών εθνικών συμμαχικών θέσεων και για να τους καταστήσει ικανούς διοικητές και επιτελείς διακλαδικών στρατηγείων.
3. Η Σχολή λειτουργεί και ως επιστημονικός και επιτελικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα διακλαδικότητας, άμυνας, ασφάλειας και γεωπολιτικής στρατηγικής, εθνικού συμμαχικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
4. Στη Σχολή δύνανται να φοιτούν και αξιωματικοί Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος και ξένων κρατών.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.), καθορίζεται κατά κατηγορία ο αριθμός των σπουδαστών της παραγράφου 4 που θα φοιτούν σε κάθε εκπαιδευτική σειρά.
Άρθρο 2
1. Στη Σχολή φοιτούν ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις ανώτεροι αξιωματικοί των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τη φοίτηση στη Σχολή, οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχουν συνολική πραγματική υπηρεσία αξιωματικού από δεκαπέντε (15) έως είκοσι πέντε (25) έτη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 28 Ν.4361/2016, ΦΕΚ Α 10/1.2.2016.
2. Οι αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος πρέπει να έχουν βαθμό αντίστοιχο του Ταγματάρχη ή Αντισυνταγματάρχη.
Άρθρο 3
1. Οι δαπάνες λειτουργίας της Σχολής εγγράφονται κατ` έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι δαπάνες αυτές καλύπτονται από τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων, με ποσοστά Γ.Ε.Σ. 60%, Γ.Ε.Ν. 18%, Γ.Ε.Α. 22% και με μεταφορά των αντίστοιχων ποσών του εγκριθέντος προϋπολογισμού της Σχολής από τα παραπάνω Γενικά Επιτελεία στον προϋπολογισμό του Γ.Ε.Σ.
2. Το μόνιμο εκπαιδευτικό στρατιωτικό προσωπικό της Σχολής αποτελείται αποκλειστικά από αξιωματικούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Για ζητήματα στρατηγικής και ασφάλειας δύνανται να καλούνται ως εξωτερικοί ομιλητές μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Α.Ε.Ι., διπλωμάτες, ανώτατα στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και εν αποστρατεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, η οποία θα εκδοθεί μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, καθορίζεται η αποζημίωση του εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής, καθώς και των εξωτερικών ομιλητών.
Άρθρο 4
1. Για την κλίμακα βαθμολογίας των σπουδαστών της Σχολής εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 7 του Ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α).
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε. μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, κυρώνεται ο Οργανισμός της Σχολής. Με τον Οργανισμό καθορίζονται:
α. τα θέματα οργάνωσης, διοίκησης, εσωτερικής υπηρεσίας και λειτουργίας της Σχολής και του τρόπου τοποθέτησης του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού αυτής,
β. τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε κατηγορίας,
γ. τα προσόντα και η διαδικασία για την επιλογή των σπουδαστών που θα φοιτήσουν στη Σχολή, καθώς και η εξεταστέα ύλη,
δ. η διδακτέα ύλη, τα προγράμματα εκπαίδευσης η διάρκεια αυτής, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα μήνες, η διενέργεια περιοδικών και τελικών εξετάσεων και ο τρόπος εξαγωγής της τελικής βαθμολογίας των σπουδαστών, καθώς και η άδεια που μπορούν να λάβουν οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης,
ε. τα θέματα απονομής του πτυχίου και του διακριτικού σήματος, καθώς και ο τρόπος αξιοποίησης εκείνων που ευδοκίμως αποφοιτούν,
στ. κάθε άλλο σχετικό θέμα που αφορά στη λειτουργία της Σχολής.
Άρθρο 5
1. Η Σχολή είναι ισότιμη με διακλαδικό σχηματισμό.
Στη θέση του Διοικητή τοποθετείται εκ περιτροπής από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αξιωματικός με βαθμό Υποστρατήγου και αντίστοιχου των άλλων Κλάδων. Στις θέσεις του Υποδιοικητή και του Διευθυντή Σπουδών τοποθετούνται αξιωματικοί με βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχου των άλλων Κλάδων. Η σειρά στελέχωσης των παραπάνω θέσεων είναι η ακόλουθη: Στρατού Ξηράς Πολεμικού Ναυτικού Πολεμικής Αεροπορίας.
2. Η Διακλαδική Σχολή Επιτελών Άμυνας (Δ.Σ.Ε.Α.) καταργείται Με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων, εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, οργανώνονται Σχολές Διοίκησης και Επιτελώντων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
3. Τα πτυχία που έχουν λάβει οι απόφοιτοι των Σχολών Πολέμου των Κλάδων είναι ισότιμα με τα mυxία που χορηγεί η Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.
Άρθρο 6
Στο δεύτερο και στο τρίτο εδάφιο του στοιχείου β` της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του Ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α) μετά τις λέξεις: “Σχολή Πολέμου” προστίθενται οι λέξεις: “ή από την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου”.
Άρθρο 7
Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:
α. η προβλεπόμενη από το Ν. 1394/1983 (ΦΕΚ 125 Α) Ανωτάτη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς,
β. η προβλεπόμενη από το Ν.Δ. 621/1970 (ΦΕΚ 172 Α) Σχολή Πολέμου Ναυτικού του Πολεμικού Ναυτικού,
γ. η προβλεπόμενη από το Ν. 1354/1983 (ΦΕΚ 59 Α) Σχολή Πολέμου Αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.
Άρθρο 8
Στην παράγραφο 5 του άρθρου 13 του Ν. 3036/2002 (ΦΕΚ 171 Α) μετά τις λέξεις: “σε Γενικό Επιτελείο” προστίθενται οι λέξεις: “και Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”.
Άρθρο 9
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΩΝ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ