ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3162 (ΦΕΚ Α` 174/02.07.2003)
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Αμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τη συμμετοχή στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε.).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Αμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τη συμμετοχή αλβανικού στρατιωτικού ή πολιτικού προσωπικού στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε.), που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου 2002, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνικής και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΙ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ/Η(ΔΙΑΖ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε.)
Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας εφεξής αποκαλούμενο ως το “το Φιλοξενούν Μέρος” και το Υπουργείο Αμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, εφεξής αποκαλούμενο ως “το Μέρος” και τα δύο μαζί συλλογικά εφεξής αποκαλούμενα ως “τα Μέρη”.
Επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Θεωρώντας ότι η ανάπτυξη αμοιβαίας συνεργασίας θα συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης και θα βοηθήσει στη δημιουργία και βελτίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των Μερών,
Γνωρίζοντας ότι η πολιτικό στρατιωτική συνεργασία αποτελεί το βασικό στοιχείο ενίσχυσης των δυνατοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για την ασφάλεια και τη διατήρηση της ειρήνης,
Εχοντας την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των χωρών σε θέματα Επιχειρήσεως Υπουστήριξης της Ειρήνης (Ε.Υ.Ε.),
Επιθυμώντας να συμβάλλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων τους, σύμφωνα με τις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις των Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης.
Σεβόμενοι τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την PfP SOFA και το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 19 Ιουνίου 1995
Συμφώνησαν τα ακόλουθα: ΑΡΘΡΟ 1
ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός της παρούσας Συμφωνίας είναι να καθορίσει το νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι αναγκαίο για τη συμμετοχή του αλβανικού στρατιωτικού ή πολιτικού προσωπικού στο Πολυεθνικό Κέντρου Εκπαιδεύσεως Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), στο εξής αποκαλούμενο ως “το Κέντρο”.
ΑΡΘΡΟ 2
ΑΡΧΕΣ
1. Το Φιλοξενούν Μέρος αναλαμβάνει την υποχρέωση της εξασφάλισης των απαιτουμένων εγκαταστάσεων / μέσων και της κατάλληλης υποδομής για την Υποστήριξη των Συστημάτων Επικοινωνίας και Πληροφοριών, καθώς επίσης και την απαιτούμενη Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας και “την Υποστήριξη του Φιλοξενούντος Εθνους” για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου και την εκπλήρωση της αποστολής του.
2. Τα Μέρη διαβεβαιώνουν ότι οι δραστηριότητες του ΠΚΕΕΥΕ θα είναι σε συμφωνία με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.
3. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Κέντρου δεν κατευθύνονται εναντίον κανενός άλλου κράτους και δεν έχει ως σκοπό την εκπαίδευση προσωπικού ή στρατιωτικής δύναμης εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας ή ομάδας χωρών.
4. Η εκπαίδευση που θα παρέχεται από το ΠΚΕΕΥΕ θα είναι διαφανής. Το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο θα παρέχεται έγκαιρα από το Φιλοξενούν Μέρος, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παραγράφου 3 της παρούσης Συμφωνίας.
5. Οι δραστηριότητες του Κέντρου θα είναι σύμφωνα με τις θεμελιώδης αρχές του ΟΑΣΕ, οι οποίες επίσης συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο του PfP. Αυτές οι δραστηριότητες θα βοηθήσουν της εκπαίδευση των ατόμων και των μονάδων του Μέρους, στην επίτευξη των Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (Ε.Υ.Ε.), που πιθανόν να τους ανατεθούν από Διεθνείς Οργανισμούς.
6. Αυτή η Συμφωνία δεν θα επηρεάσει με κανένα τρόπο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Μερών, που προκύπτουν από τις Συνθήκες και τις Συνφωνίες που είχαν προηγουμένως υπογράψει.
7. Το Φιλοξενούν Μέρος διατηρεί πλήρως το διακαίωμα να ξεκινήσει συζητήσεις και να υπογράψει άλλες διμερείς Συμφωνίες παρόμοιας φύσεως, με άλλες χώρες ή Διεθνείς Οργανισμούς. Το Μέρος θα ενημερωθεί έγκαιρα για την υπογραφή μίας τέτοιας Συμφωνίας.
8. Η γλώσσα εργασίας του Κέντρου θα είναι η αγγλική γλώσσα.
ΑΡΘΡΟ 3
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
1. Η αποστολή του Κέντρου είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου θεωρητική και πρακτική μόρφωση και εκπαίδευση, με εκτεταμένη κάλυψη των Ε.Υ.Ε., για τα στελέχη καθώς επίσης για πολυεθνικές δυνάμεις, σύμφωνα με τα πρότυπα των αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών, όπως ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
2. Επιπροσθέτως, το Κέντρο έχει την αποστολή να παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση που απαιτείται πριν την ανάπτυξη δυνάμεων, πάνω σε όλους τους τομείς των ΕΥΕ, σε επιτελικούς αξκούς, στρατιωτικούς παρατηρητές και εθνικα ή πολυεθνικά τμήματα, πριν την ανάπτυξη τους για μια συγκεκριμένη αποστολή, καθώς επίσης και στους αντικαταστάτες τους.
ΑΡΘΡΟ 4
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
1. Το Κέντρο είναι ένας Οργανισμός στελεχωμένος με προσωπικό των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας του Φιλοξενούντος Μέρους.
2. Το Οργανόγραμμα του Κέντρου απεικονίζεται στο Παράρτημα “Α”, το οποίο μπορεί να τροποποιείται από το Φιλοξενούν Μέρος σύμφωνα με τις λειτουργικές απαιτήσεις του Κέντρου.
3. Το μόνιμο προσωπικό του Κέντρου (διοικητικό και εκπαιδευτικό) θα αποτελείται από στρατιωτικό (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία) καθώς επίσης και πολιτικό προσωπικό.
4. Το Φιλοξενούν Μέρος θα διαθέτει όλο το απαιτούμενο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, εκτός από τις παρακάτω θέσεις οι οποίες θα καλυφθούν από διεθνές προσωπικό:
α. Επιτελείς Αξκούς
β. Εκπαιδευτές
5. Το Μέρος μπορεί να διαθέσει εκπαιδευτή μετά την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης (ΜΟU).
6. Το Μέρος διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει τον προαναφερόμενο εκπαιδευτή από το Κέντρο, μετά από επίσημη έγγραφη ειδοποίηση, από την αρμόδιας Αρχής του Μέρους, η οποία θα πρέπει να σταλεί στο Φιλοξενούν Μέρος τουλάχιστον τριάντα ημέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία της αποχώρησης.
ΑΡΘΡΟ 5
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1. Το Κέντρο θα παρέχει τις ακόλουθες σειρές μαθημάτων:
α. Σειρά Μαθημάτων Αξιωματικών Πολυεθνικών ΕΥΕ (βασική και προσωρημένη)
(1) Διάρκεια: δύο (2) εβδομάδες.
(2) Αριθμός σειρών μαθημάτων ανά έτος: τέσσερις (4)
(3) Είναι σχεδιασμένη για κατώτερους και ανώτερους αξιωματικούς (εκπαίδευση εκπαιδευτών)
(4) Ο σκοπός της σειράς μαθημάτων είναι να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει αξιωματικούς για καθήκοντα τα οποία σχετίζονται με ΕΥΕ και για καθήκοντα όπως στρατιωτικών παρατηρητών, εποπτών εκλογών ή άλλων αποστολών ΕΥΕ σε υποστήριξη των σχετικών Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ και ΕΕ).
(5) Μέγιστη Εθνική συμμετοχή ανά σειρά μαθημάτων: πέντε (5) εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί.
β. Σειρά μαθημάτων πολυεθνικών λόχων ΕΥΕ (βασική και προχωρημένη)
(1) Διάρκεια: δύο (2) εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας η εκπαίδευση θα διεξάγεται ανά διμοιρία, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας ανά λόχο.
(2) Αριθμός σειρών μαθημάτων ανά έτος: δύο (2).
(3) Ο σκοπός της σειράς μαθημάτων είναι να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει διμοιρίες και λόχους γαι συμμετοχή σε ΕΥΕ, είτε σε πολυεθνικούς είτε σε εθνικούς σχηματισμούς, και επίσης να παρέχει την αναγκαία εξπαίδευση, πριν την ανάπτυξη, για εκτέλεση αποστολής. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης σειράς προβλέπει και θεωρητική και πρακτική (ασκήσεις) εκπαίδευση, που διεξάγεται “στην αίθουσα” και στο πεδίο εκπαίδευσης.
(4) Η ελάχιστη εθνική συμμετοχή είναι μία οργανική διμοιρία.
γ. Σειρά μαθημάτων Διοικητικής Μέριμνας Πολυεθνικών ΕΥΕ:
(1) Διάρκεια: μία (1) εβδομάδα.
(2) Αριθμός σειρών μαθημάτων ανά έτος: Μία (1).
(3) Ο σκοπός της σειράς μαθημάτων είναι να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει αξιωματικούς από διαφορετικές χώρες για ανάθεση καθηκόντων ως Επιτελών Αξιωματικών Διοικητικής Μέριμνας σε Επιτελεία Πολυεθνικών Ταξιαρχιών ή σε Πολυεθνικά Επιτελεία υπηρεσιών υποστήριξης ή στα Εθνικά Τμήματα για την διεξαγωγή των ΕΥΕ.
(4) Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής σειράς προβλέπει και θεωρητική και πρακτική (ασκήσεις) εκπαίδευση που διεξάγεται ¨στην αίθουσα¨ και στο πεδίο εκπαίδευσης.
(5) Μέγιστη Εθνική Συμμετοχή ανά σειρά μαθημάτων: πέντε (5) εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί.
δ. Σειρά Μαθημάτων Επιθεωρητών/Συνοδών της Συνθήκης Συμβατικών Δυνάμεων Ευρώπης (CFE):
(1) Διάρκεια: δύο (2) εβδομάδες
(2) Αριθμός σειρών μαθημάτων ανά έτος: Μία (1)
(3) Ο σκοπός της σειράς μαθημάτων είναι να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει καθορισμένα άτομα για να επιτελέσουν καθήκοντα ως Επιθεωρητές και Συνοδοί στο πλαίσιο της Συνθήκης Συμβατικών Δυνάμεων Ευρώπης (CFE).
(4) Το πρόγραμμα της σειράς μαθημάτων προβλέπει και θεωρητικά και πρακτικά (ασκήσεις) μαθήματα.
(5) Μέγιστη Εθνική Συμμετοχή ανά σειρά μαθημάτων πέντε (5) εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί.
ε. Σειρά Μαθημάτων Στρατιωτικών Παρατηρητών
(1) Διάρκεια μία εβδομάδα
(2) Αριθμός σειράς μαθημάτων ανά έτος, μία
(3) Ο σκοπός της σειράς μαθημάτων αυτής είναι να εκπαιδεύσει αξιωματικούς από διαφορετικές χώρες για την ανάθεση καθηκόντων Στρατιωτικών Παρατηρητών σε ΕΥΕ και να εξοικειώσει τους εκπαιδευόμενους με τις δοκιμές διαδικασίες C2 του NATO, τις SOPs και την ορολογία.
(4) Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής σειράς προβλέπει και θεωρητική και πρακτική (ασκήσεις) εκπαίδευση που διεξάγεται ¨στην αίθουσα¨ και στο πεδίο εκπαίδευσης.
(5) Μέγιστη εθνική συμμετοχή ανά σειρά μαθημάτων, πέντε εκαπιδευόμενοι αξιωματικοί.
Στ. Σειρά Μαθημάτων Ασφάλειας Συνόρων και του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.
(1) Διάρκεια μία εβδομάδα
(2) Αριθμός σειρών μαθημάτων ανά έτος, Ενά (1)
(3) Ο σοπός της σειράς μαθημάτων είναι να εκπαιδεύσει και να εξοικειώσει αξιωματικούς NSO από διαφορετικές χώρες με όλες τις πλευρές του καθεστώτος Ελέγχου Συνόρων, να είναι ικανοί και να ιδρύουν, οργανώνουν, επανδρώνουν, εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν μονάδες Ελέγχου Συνόρων.
(4) Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής σειράς προβλέπει και θεωρητική και πρακτική (ασκήσεις) εκπαίδευση που διεξάγεται ¨στην αίθουσα¨ και στο πεδίο εκπαίδευσης.
(5) Μέγιστη Εθνική συμμετοχή ανά σειρά μεθημάτων, πέντε (5) εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί.
2. Μετά την αποφοίτησή τους, οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν επίσημο πιστοποιητικό σπουδών, συντασσόμενο από το Κέντρο.
3. Κατά το μήνα Μάιο, κάθε έτους, το Φιλοξενούν Μέρος θα πρέπει να παρέχει το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο για το επόμενο έτος στο Μέρος και στους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς.
4. Οι διατάξεις αυτού του Αρθρου δύνανται να τροποποιούνται οποιαδήποτε στιγμή από το Φιλοξενούν Μέρος, το οποίο υποχρεούται να ενημερώνει το Μέρος, τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν οι νέες διατάξεις τεθούν σε ισχύ.
ΑΡΘΡΟ 6
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
1. Ολες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν το μέγεθος της συμμετοχής και οι διαδικασίες μεταφοράς, άδεια οπλισμού, κατά τη διάρκεια της εισόδου και εξόδου, καθώς επίσης και άλλες λεπτομέρειες θα παρέχονται από το αρμόδιο Οργανο του Μέρους προς το αρμόδιο Οργανο του Φιλιξενούντος Μέρους, ώστε να δύναται η τελευταία να σχεδιάζει την υποδοχή και την μετακίνηση από το σημείο εισόδου προς το Κέντρο.
2. Οι παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε ¨Αναφορά Συμμετοχής¨, Η οποία θα στέλνεται στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, τουλάχιστον ένα (1) μήνα προ της ημερομηνίας άφιξης, του αλβανικού προσωπικού.
3. Το Μέρος μπορεί να διαθέσει στο Κέντρο για εκπαίδευση δυνάμεων, πλήρως εξοπλισμένες, οργανικές διμοιρίες ή λόχους. Στην περίπτωση αυτή θα συζητά με το Ελληνικό Μέρος για τη δομή του τμήματος του, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την άφιξη, τη διαμονή και την αναχώρησή του.
4. Το Κέντρο διατηρεί το δικαίωμα να αναδιοργανώνει συγκεκριμένα τους εκπαιδευόμενους κατά την διάρκεια της σειράς μαθημάτων, με σκοπό να διαμορφώνει την κατάλληλη δύναμη για την διεξαγωγή της εκπαίδευσης .
5. Κανονικά, δε δίδονται άδειες ή ημερήσιες απουσίες κατά την διάρκεια της σειράς μαθημάτων. Παραταύτα, σε επείγουσες περιπτώσεις και μετά από γραπτή ειδοποίηση από την αρμόδια Αρχή του Μέρους, ο Διοικητής του Κέντρου μπορεί να χορηγεί άδειες μικράς διάρκειας είτε για την Ελλάδα είτε για την χώρα προέλευσης.
6. Οι εκπαιδευόμενοι, κατά τη διάρκεια των σειρών μαθημάτων, πρέπει να φορούν στολή υπηρεσίας ή στολή ασκήσεων, όπως θα καθορίζεται από το πρόγραμμα της σειράς μαθημάτων.
7. Αλλοδαποί εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφάλειας του Φιλοξενούντος Μέρους.
ΑΡΘΡΟ 7
ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Το νομικό καθεστώς του προσωπικού που θα αποστέλλεται από το Μέρος στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία, θα διέπεται από τις διατάξεις της Συμφωνίας μεταξύ των ΚρατώνΜελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και των Λοιπών Κρατών τα οποία συμμετέχουν στην Σύμπραξη για την Ειρήνη αναφορικά με το Καθεστώς των Δυνάμεων τους, η οποία έχει υπογραφεί στις Βρυξέλες την 19η Ιουνίου 1995.
2. Ο Διοικητής του Κέντρου έχει την εξουσία να εκδίδει διαταγές, αναφορικά με την λειτουργία του Κέντρου, προς όλους τους κατωτέρους του καθώς και προς όλους του εκπαιδευόμενους. Το αλβανικό προσωπικό πρέπει να υπακούει τις διαταγές αυτές, εφόσον αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με την εθνική τους νομοθεσία και κανονισμούς.
3. Η Ιεραρχία Διοικήσεως και η πειθαρχία εντός εκάστου εθνικού τμήματος από το Μέρος, διέπεται από τους δικούς τους εθνικούς κανονισμούς.
4. Η επίσημη αλληλογραφία του Κέντρου με το Μέρος θα διεξάγεται μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης.
ΑΡΘΡΟ 8
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΟΣ ΜΕΡΟΥΣ
1. Το Φιλοξενούν Μέρος είναι υπεύθυνο για την παροχή Διοικητικής Υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας, για την αρμονική λειτουργία του Κέντρου.
2. Οι αναγκαίες λεπτομέρειες αναφορικά με την “Υποστήριξης του Φιλοξενούν Μέρους”, θα καθορίζονται από ξεχωριστό Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης (ΜΟU), το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ των Μερών.
ΑΡΘΡΟ 9
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Ολες οι διαφορές οι οποίες θα προκύψουν από την ερμηνεία ή υλοποίηση της Συμφωνίας αυτής θα διευθετείται με απευθείας συζητήσεις μεταξύ των Μερών, χωρίς προσφυγή σε εξωτερική δικαιοδοσία.
ΑΡΘΡΟ 10
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
1. Τα Μέρη έχουν το δικαίωμα να προτείνουν εγγράφως τροποποιήσεις σε οποιοδήποτε άρθρο αυτής της Συμφωνίας.
2. Εάν συμφωνηθεί μεταξύ των Μερών οι τροποποιήσεις αυτές θα περιέλθουν σε ισχύ σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφεται στο άρθρο 11 της παρούσας Συμφωνίας.
3. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου τελούν υπό την επιφύλαξη των άρθρων 4 παρ. 2, και 5 παρ. 4, τα οποία αναφέρονται σε τροποποιήσεις τις οποίες δύναται να επιφέρει το Φιλοξενούν Μέρος. ΑΡΘΡΟ 11
ΘΕΣΗ ΣΕ ΙΣΧΥ
Η παρούσα Συμφωνία με το Παράρτημα “Α” αυτής, θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία λήψης της τελευταίας ειδοποίησης με την οποία τα Μέρη θα ενημερώνουν το ένα το άλλο, εγγράφως, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες από το εσωτερικό τους Δίκαιο διαδικασίες, για θέση σε ισχύ. Παρά ταύτα, όπου είναι εφικτό, τα Μέρη θα ενεργούν σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής Συμφωνίας από την ημερομηνία της υπογραφής της.
*** Η παρούσα Συμφωνία τέθηκε σε ισχή την 9ηη Σεπτεμβρίου 2003 (Ανακοίνωση Υπ.Εξωτ.Φ.0544/9/ΑΣ540/Μ.5479/2003,ΦΕΚ Α 241/17.10.2003. ΑΡΘΡΟ 12
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΛΗΞΗ
1. Αυτή η Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για αόριστη χρονική περίοδο. Αυτή μπορεί να καταγγελθεί από οποιοδήποτε Μέρος μέσω εγγράφου ειδοποίησης, η οποία θα αποστέλλεται στο άλλο Μέρος. Η Συμφωνία θα τερματισθεί έξι μήνες από την ημέρα που το άλλο Μέρος λάβει μια γραπτή ειδοποίηση αυτής της πρόθεσης.
2. Σε περίπτωση που υπάρχουν οικονομικά θέματα ή απαιτήσεις, οι οποίες παραμένουν ανεπίλυτες κατά την στριγμή του τερματισμού της, οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας, που αναφέρονται σε αυτά τα θέματα ή στις απαιτήσεις θα παραμένουν σε ισχύ, μέχρις ότου τα συγκεκριμένα θέματα επιλυθούν οριστικά.
Υπεγράφη στην Αθήνα την 25 Νοεμβρίου 2002 σε δύο πρωτότυπα αντίτυπα, στην Ελληνική αλβανική και Αγγλική γλώσσα, όλα εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφορών ως προς την ερμηνεία, το Αγγλικό κείμενο θα υπερισχύει.
ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Αρχιπλοίαρχος Konstantinos PACHIS Brig. Gen. Luan HOXHA Δντής Διευθύνσεως Εκπαιδεύσεως Δντής Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων Του Γενικού Επιτελείου Εθνικής του Υπουργείου Αμυνας Αμυνας
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προυποθέσεων του άρθρου 11 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ