ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3158 (ΦΕΚ Α΄ 163/26.6.2003)
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ουκρανίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών εγκληματικότητας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑΣ
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ουκρανίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών εγκληματικότητας, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 24 Απριλίου 2001, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Ουκρανίας, καλούμενες εφεξής “Συμβαλλόμενα Μέρη”, στο πνεύμα των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών,
εκφράζοντας την επιθυμία τους να συνεργασθούν σε θέματα που αναφέρονται στην παρούσα Συμφωνία,
σεβόμενες τις Διεθνείς συμφωνίες και τις εθνικές νομοθεσίες που ισχύουν και στις δύο χώρες,
ακολουθώντας τις ανειλλημένες υποχρεώσεις τους που απορρέουν από διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, συμφωνούντα ακόλουθα:
ΑΡΘΡΟ 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζονται και θα παρέχουν αμοιβαία βοήθεια στους παρακάτω τομείς:
1.1. καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας,
1.2. καταπολέμηση της παράνομης παραγωγής, κατανάλωσης και διακίνησηςναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών,
1.3. καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος,
1.4. καταπολέμηση της πλαστογράφησης εγγράφων και παραχάραξης νομισμάτων και άλλων αξιών,
1.5. καταπολέμηση παράνομης διακίνησης όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών, χημικών, πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών,
1.6. καταπολέμηση παράνομων διεθνών οικονομικών δραστηριοτήτων και ειδικά του ξεπλύματος χρημάτων,
1.7. καταπολέμηση λαθρεμπορίου αντικειμένων ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, πολυτίμων λίθων, μετάλλων και άλλων αντικειμένων αξίας,
1.8. βελτίωση των μεθόδων και των μέσων τήρησης και αποκατάστασης της δημόσιας τάξης,
1.9. καταπολέμηση της παράνομης διέλευσης των συνόρων,
1.10. εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού των υπηρεσιών εφαρμογής του νόμου,
1.11. καταπολέμηση κλοπής και πειρατείας οχημάτων,
1.12. ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αγνοούμενα και αναζητούμενα άτομα,
1.13. καταπολέμηση εγκλημάτων κατά της ζωής, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προσωπικής ελευθερίας. ΑΡΘΡΟ 2
Η συνεργασία μεταξύ των δύο Μερών θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω:
2.1. ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών στους προαναφερόμενους στο άρθρο 1 τομείς,
2.2. ανταλλαγής στοιχείων για την πρόληψη του οργανωμένου εγκλήματος, έντυπου υλικού, δημοσιευμάτων και αποτελεσμάτων επιστημονικών ερευνών, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,
2.3. λήψης μέτρων σε σχέση με τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος,
2.4 ανταλλαγής εμπειριών από ειδικούς στους τομείς ενδιαφέροντος των Μερών,
2.5. εκπλήρωσης των ανατεθεισών εργασιών και αιτημάτων. ΑΡΘΡΟ 3
3.1 Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη, θα συστήσουν μία Κοινή Συντονιστική Επιτροπή, αρμόδια για την εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα προεδρεύεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης της Ουκρανίας ή τους εκπροσώπους τους με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων. Εκπρόσωποι άλλων υπουργείων θα μπορούν να παρακολουθούν τις συναντήσεις αυτής της Επιτροπής, αν είναι αναγκαίο.
3.2. Η Κοινή Επιτροπή θα συνέρχεται σε διαστήματα που θα καθορίζονται μέσω διαβουλεύσεων, εκ περιτροπής, στη ν Ελλάδα και στην Ουκρανία.
3.3. Στο πλαίσιο της παρούσας Συμφωνίας τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα χρησιμοποιούν ως γλώσσα εργασίας την Αγγλική ή άλλη, μετά από αμοιβαία συμφωνία. ΑΡΘΡΟ 4
4.1. Η εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας υπόκειται στην εθνική νομοθεσία των Συμβαλλομένων Μερών και δεν θα επηρεάζει τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από δεσμεύσεις άλλων διμερών ή πολυμερών συνθηκών.
4.2. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος, μπορεί εξ` ολοκλήρου ή εν μέρει να αρνηθεί τη συνεργασία, στις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική του κυριαρχία, την ασφάλεια των εθνικών του συμφερόντων ή είναι αντίθετες με την εθνική του νομοθεσία. Η άρνηση συνεργασίας κοινοποιείταϊ εγγράφως στο άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος χωρίς καθυστέρηση.
4.3. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη δεν θα δημοσιεύουν ή γνωστοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες σε τρίτη χώρα, εάν δεν εξασφαλίσουν προηγουμένως τη συγκατάθεση του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους.
4.4. για την άμεση συνεργασία κατά την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανταλλάξουν κατάσταση των εξουσιοδοτημένων για επικοινωνία και συνεργασία υπηρεσιών.
Αρμόδιοι φορείς είναι οι εξής:
Για την Ελληνική Δημοκοατία:
Η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Για την Ουκρανία:
Το Υπουργείο Εσωτερικών
Η Υπηρεσία Ασφαλείας
Η Εθνική Επιτροπή Φύλαξης Συνόρων
Η Εθνική Υπηρεσίά Τελωνείων
Η Εθνική Διεύθυνση Φορολογίας
ΑΡΘΡΟ 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμμετέχουν σε επιστημονικές μελετες αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το λόγο αυτό θα εξετάζουν τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στην επεξεργασία δεδομένων σε θέματα εξοπλισμού, μηχανημάτων και ειδικών τεχνικών μέσων.
ΑΡΘΡΟ 6
Για την εφαρμογή της Συμφωνίας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα έρχονται σε απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω τηλεφώνων, τέλεξ, φαξ και άλλων μέσων επικοινωνίας.
ΑΡΘΡΟ 7
Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα πραγματοποιούν συναντήσεις εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας τους, οποτεδήποτε συμφωνούν και τα δύο ότι υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης επειγόντων και ειδικών ζητημάτων.
ΑΡΘΡΟ 8
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζονται στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Για το σκοπό αυτό, θα συνάψουν ξεχωριστή Συμφωνία Επανεισδοχής, η οποία θα τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με την παρούσα Συμφωνία.
ΑΡΘΡΟ 9
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της παράνομης διέλευσης των συνόρων και της παράνομης μετανάστευσης θα ανταλλάσσουν, μέσω της διπλωματικής οδού, δείγματα νέων ταξιδιωτικών εγγράφων, θεωρήσεων εισόδου και σφραγίδων.
ΑΡΘΡΟ 10
10.1. Εκαστο των Συμβαλλομένων Μερών μπορεί, για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας υγείας και δημόσιας τάξης, να αναστείλει εξ` ολοκλήρου ή εν μέρει την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, ενημερώνοντας το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος μέσω της διπλωματικής οδού.
10.2. Η Συμφωνία αυτή μπορεί να τροποποιηθεί μετά από έγγραφη συναίνεση των Συμβαλλομένων Μερών. Οι όποιες συμφωνηθείσες τροποποιήσεις θα τίθενται σε ισχύ σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 2 του Άρθρου 11.
10.3. Η εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας μπορεί να τερματιστεί από οποιοδήποτε εκ των Συμβαλλομένων Μερών, μετά από έγγραφη ειδοποίηση που κοινοποιείται στο άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος τουλάχιστον 30 ημέρες νωρίτερα, μέσω της διπλωματικής οδού.
ΑΡΘΡΟ 11
11.1. Η παρούσα Συμφωνία συντάσσεται για απεριόριστη χρονική περίοδο και κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να την καταγγείλει μετά από έγγραφη ειδοποίηση η οποία κοινοποιείται στο άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος τουλάχιστον 30 ημέρες νωρίτερα, μέσω της διπλωματικής οδού.
11.2. Η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ την ημέρα της τελευταίας ειδοποίησης με την οποία τα Συμβαλλόμενα Μέρη ενημερώνονται αμοιβαία για την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.
Εγινε σε δύο (2) πρωτότυπα αντίτυπα στην Ελληνική, Ουκρανική και Αγγλική γλώσσα, που το καθένα είναι εξίσου αυθεντικό.
Σε περίπτωση διαφωνίας ως προς την ερμηνεία του κειμένου της παρούσας Συμφωνίας, το κείμενο στην Αγγλική γλώσσα θα υπερισχύει.
Υπεγράφη στην Αθήνα την 24 Απριλίου, 2001.
Για την Κυβέρνηση Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας Ο 1ος Αναπληρωτής Υπουργός Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Εσωτερικών Υποθέσεων ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΜYKOLΑ DZYGA
Τα Πρωτόκολλα Πρακτικά που καταρτίζονται σε εκτέλεση της Συμφωνίας αυτής από την Κοινή Συντονιστική Επιτροπή του άρθρου 3 αυτής, εγκρίνονται με κοινή πράξη των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 11 παρ. 2 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 25 Ιουνίου 2003
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 25 Ιουνίου 2003
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ