ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3112 (ΦΕΚ Α΄ 41/19-2-2003)
Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 5 Ιουνίου 2002, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Συνεργασίας μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Διπλωματική Ακαδημία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εφεξής αναφερόμενες ως “τα Μέρη”,
Στο πνεύμα του Πρωτοκόλλου των διαβουλεύσεων το οποίο υπεγράφη το 1992 μεταξύ των οικείων Υπουργείων Εξωτερικών,
ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ την καθιέρωση και ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης του διπλωματικού προσωπικού,
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
1. Σκοπός του παρόντος Μνημονίου είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων διατήρησης τακτικών επαφών και προώθησης συνεργασίας μεταξύ των δυο Διπλωματικών Ακαδημιών. Η συνεργασία αυτή δεν αφορά εμπορικούς σκοπούς.
2. Τα Μέρη συμφωνούν ότι έργο προτεραιότητας στη συνεργασία αυτή είναι η επεξεργασία και εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης ειδικών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, του διεθνούς δίκαιου των εξωτερικών οικονομικών σχέσεων των πολιτικών επιστήμων και άλλων θεμάτων του προγράμματος μαθημάτων, καθώς και η αμοιβαία ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τις διδακτικές τεχνικές και την επιστημονική έρευνα, η ανταλλαγή σχετικής βιβλιογραφίας και εκδόσεων και η διεξαγωγή συνδιασκέψεων.
3. Τα Μέρη θα συνεργάζονται μέσω προγραμμάτων βασικών και ειδικών μαθημάτων. Τα Μέρη μπορούν να ανταλλάσσουν εκπαιδευτικό υλικό. Βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, τα Μέρη μπορούν να ανταλλάσσουν διδάσκοντες και φοιτητές με σκοπό την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων τους. Τα Μέρη θα ανταλλάσσουν εμπειρίες σχετικά με την οργάνωση της εργασίας σε βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά και επιστημονικά ιδρύματα. Τα Μέρη θα διεξάγουν διαβουλεύσεις σε θέματα που αφορούν προγράμματα ξένων γλωσσών.
4. Τα Μέρη μπορούν να οργανώνουν τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων τους σε συνέδρια, συμπόσια και συζητήσεις, παρέχοντας αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες αυτές σε εύθετο χρόνο.
5. Τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την προώθηση της συμφωνημένης κοινής επιστημονικής έρευνας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και τη διεξαγωγή συγκεκριμένων προγραμμάτων.
6. Τα Μέρη θα προωθούν τη διοργάνωση συναντήσεων στελεχών των Υπουργείων Εξωτερικών και αντιπροσώπων διπλωματικών αποστολών των δυο χωρών με τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό των Ακαδημιών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
7. Τα έξοδα της ανωτέρω συνεργασίας θα βαρύνουν κάθε Μέρος.
8. Το παρόν Μνημόνιο θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία αμοιβαίας ενημέρωσης των Μερών δια της διπλωματικής οδού σχετικά με την ολοκλήρωση όλων των διατυπώσεων που απαιτούνται από τις εθνικές διαδικασίες τους για την έναρξη της ισχύος του.
Το παρόν Μνημόνιο συνάπτεται για περίοδο τριών ετών και θα παρατείνεται αυτομάτως για συνεχείς περιόδους ενός έτους, εκτός αν ένα από τα Μέρη ενημερώσει το άλλο εγγράφως σχετικά με την πρόθεσή του να καταγγείλει το Μνημόνιο, το αργότερο τρεις μήνες πριν από την καταγγελία του.
Eγινε στην Αθήνα στις 5.6.2002, σε δύο πρωτότυπα στην Αγγλική.
(υπογραφή) (υπογραφή) Για το Υπουργείο Για το Υπουργείο Εξωτερικών Εξωτερικών της Ελληνικής της Ρωσικής Δημοκρατίας Ομοσπονδίας
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου Συνεργασίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων της παραγράφου 8 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ