ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3111 (ΦΕΚ Α΄ 40/19.02.2003)
Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, που υπογράφηκε στο Βελιγράδι, στις 9 Μαϊου 2002, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Συνεργασίας μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας τα οποία κατωτέρω χάριν συντομίας θα αναφέρονται ως “οι Συμβαλλόμενοι”,
Επιθυμούντα να καθιερώσουν και να αναπτύξουν την συνεργασία μεταξύ των αντιστοίχων Διπλωματικών Ακαδημιών τους αναφορικά με την επιμόρφωση των διπλωματικών στελεχών τους,
Συνεφώνησαν τα ακόλουθα:
1. Το παρόν Μνημόνιο έχει ως σκοπό την δημιουργία συνθηκών για την διατήρηση τακτικών επαφών και για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Διπλωματικών Ακαδημιών. Η συνεργασία αυτή δεν θα κατευθύνεται από την προοπτική οποιασδήποτε αντιπαροχής εμπορικής φύσεως.
2. Οι Συμβαλλόμενοι συνεφώνησαν ότι έργο προτεραιότητας αυτής της συνεργασίας είνάι η εκπόνηση και η εισαγωγή συγχρόνων μεθόδων στην επιμόρφωση ειδικών εμπειρογνωμόνων στους τομείς εξωτερικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων διεθνούς δικαίου, εξωτερικών οικονομικών σχέσεων, πολιτικών επιστημών και άλλων τομέων της ομάδας γνωστικών αντικειμένων καθώς επίσης και η αλληλοενημέρωση επί θεμάτων τα οποία σχετίζονται με τις τεχνικές μεθόδους διδασκαλίας και την επιστημονική έρευνα σε συνάρτιση με την ανταλλαγή σχετικού συγγραφικού έργου και δήμοσιεύσεων.
3. Οι Συμβαλλόμενοι θα συνεργασθούν μέσω προγραμμάτων βασικών και εξειδικευμένων κύκλων διδασκαλίας.
Οι Συμβαλλόμενοι δύναται να ανταλλάσσουν εκπαιδευτικό υλικό.
Βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, οι Συμβαλλόμενοι δύναται να ανταλλάσσουν διδάσκοντες και σπουδαστές με την προοπτική της αναβάθμισης των επιστημονικών τίτλων και προσόντων.
Οι Συμβαλλόμενοι θα ανταλλάσσουν την εμπειρία τους που σχετίζεται με την οργάνωση της εργασίας σε βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά και επιστημονικά ιδρύματα.
Οι Συμβαλλόμενοι θα προβαίνουν σε συνεννοήσεις επί θεμάτων που αφορούν τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών.
4. Οι Συμβαλλόμενοι δύνανται να οργανώνουν την συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων τους σε συνέδρια, συμπόσια και συζητήσεις ομάδων (panel) γνωστοποιώντας εγκαίρως ο ένας προς τον άλλον αυτές τις δραστηριότητες.
5. Οι Συμβαλλόμενοι θα υποστηρίξουν την προώθηση συμπεφωνημένης και από κοινού επιστημονικής έρευνας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και την εκτέλεση συγκεκριμένων προγραμμάτων.
6. Οι Συμβαλλόμενοι θα συμβάλλουν στην διοργάνωση συναντήσεων αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών και εκπροσώπων των διπλωματικών αποστολών αμφοτέρων των χωρών με τους σπουδαστές και τα σώματα διδασκόντων των Ακαδημιών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Η δαπάνη που αφορά την ανωτέρω συνεργασία καλύπτεται από έκαστο Συμβαλλόμενο.
8. Το Μνημόνιο θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατά την οποία οι Συμβαλλόμενοι θα έχουν γνωστοποιήσει ο ένας προς τον άλλο μέσω της διπλωματικής οδού ότι όλες οι διατυπώσεις οι οποίες απαιτούνται από την εθνική τους νομοθεσία για την θέση του σε ισχύ έχουν ολοκληρωθεί.
Το παρόν Μνημόνιο συνάπτεται για περίοδο τριών ετών και παρατείνεται αυτομάτως για μεταγενέστερες ετήσιες περιόδους, εκτός εάν ένας εκ των Συμβαλλομένων γνωστοποιήσει προς τον έτερο εγγράφως την πρόθεσή του περί καταγγελίας του Μνημονίου εντός προθεσμίας όχι μικρότερης των τριών μηνών.
Το παρόν συνήφθη στο Βελιγράδι την 9.5.2002, σε δύο πρωτότυπα συντεταγμένα στην Αγγλική γλώσσα.
Για του Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας
(Υπογραφή)
Γεώργιος Α. Παπανδρέου
Για του Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας
(Υπογραφή)
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου Συνεργασίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων της παραγράφου 8 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ