ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2984 ΦΕΚ Α’15 31.1.2002

Οργανωτικά θέματα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ρυθμίσεις προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 1 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής η Κυβέρνηση διαθέτει κυρίως το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τις υπαγόμενες σε αυτό `Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) της Χώρας: Στρατό Ξηράς – Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία. Διαθέτει επίσης και όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία, δυνάμεις Παλλαϊκής Αμυνας, σώματα, οργανισμούς και υπηρεσίες, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην Εθνική Αμυνα”.

2. Το εδάφιο β` της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“β. Αποφασίζει τη δομή διοίκησης και τη μελλοντική δομή δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και κμυνας της Βουλής.”

3. Το εδάφιο ιστ` της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“ιστ. Τοποθετεί τους Αντιστράτηγους και Υποστρατήγους σε θέση Αντιστράτηγου, όταν παρίσταται ανάγκη, τον Αρχηγό του Στόλου, τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας και τους Υπαρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη και τις έγγραφες εισηγήσεις του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου.”

4. Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Προισταται του Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Αμυνας, του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και κάθε ΚλάδουτωνΕ.Δ. και έχει όλες τις αρμοδιότητες του παρόντος νόμου, καθώς και αυτές που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Ασκεί τη διοίκηση και τον έλεγχο των Ε.Δ., μέσω των Αρχηγών των Γ.Ε.ΕΘ.Α., Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.), Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) και Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.).”

5. Το εδάφιο β` της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“β. Εισηγείται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) τη δομή διοίκησης και τη μελλοντική δομή δυνάμεων.”

6. Το εδάφιο ζ` της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“ζ. Αποφασίζει για τη συγκρότηση και διάλυση Μονάδων των Κλάδων των Ε.Δ. και διακλαδικών Μονάδων, μετά από πρόταση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου Κλάδου και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.) αντίστοιχα.”

7. Το εδάφιο α` της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“α. Εκτιμήσεις επί καταστάσεων που παρουσιάζονται στο εγγύς ή ευρύτερο περιβάλλον και είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ασφάλεια ή τις σχέσεις της Χώρας με όμορα κράτη. Επίσης για θέματα που απαιτούν άμεση αντίδραση σε επεισόδια ή έκτακτες καταστάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση, καθώς και την ανάθεση της Επιχειρησιακής Διοίκησης δυνάμεων των τριών Κλάδων των Ε.Δ. στον Αρχηγό του Γ.Ε.ΕΘ.Α. (Ν Γ.Ε.ΕΘ.Α.) στις ειδικότερες περιπτώσεις της παραγράφου 5β` του άρθρου 11.”
Άρθρο 2

1. Το εδάφιο γ` της παραγράφου 6 του άρθρου 10 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“γ. Την υποβολή γνωματεύσεων στον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. για το Γενικό Σχέδιο Αμυνας της Χώρας (ΓΕ.Σ.Α.Χ.), των Γενικών Σχεδίων που απορρέουν από αυτό, καθώς και των Ειδικών και Ενδεχομένων Σχεδίων, που αφορούν κοινή δράση Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης υποβολή γνωματεύσεων για θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση διακλαδικών επιχειρησιακών δογμάτων, τις στρατιωτικές συμφωνίες και λοιπά θέματα αρμοδιότητάς του.”

2. Οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 11 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίστανται ως εξής:

“5. Ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. από την περίοδο ειρήνης ασκεί την επιχειρησιακή διοίκηση:

α. των Διακλαδικών Στρατηγείων και των υπ` αυτών υπαγόμενων μονάδων που συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος νόμου και προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για αντιμετώπιση στρατιωτικών ενεργειών που στρέφονται κατά της ασφάλειας της Χώρας και των νόμιμων συμφερόντων της και απαιτούν συντονισμένη δράση δυνάμεων των Κλάδων των Ε.Δ.

β. Επιπρόσθετα των υπολοίπων δυνάμεων των τριών Κλάδων των Ε.Δ., μέσω των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων για τις περιπτώσεις:

(1) Εφαρμογής σχεδίων επιχειρήσεων και δοκιμής τους

(2) Εφαρμογής του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων

(3) Διεξαγωγής επιχειρήσεων εκτός ελληνικής επικράτειας, μετά από αποφάσεις του ΚΥ.Σ.Ε.Α. και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας

(4) Συμμετοχής τους για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων λόγω συμφορών, καταστροφών ή μειζόνων ατυχημάτων, μετά από απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε.

(5) Οποτεδήποτε κρίνεται σκόπιμο από το Συμβούλιο Αμυνας.

6. Με βάση την επιχειρησιακή διοίκηση, ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. αναθέτει αποστολές ή έργο σε υφιστάμενους Διοικητές, αναπτύσσει Μονάδες, αναδιαθέτει Δυνάμεις και διατηρεί ή μεταβιβάζει τον επιχειρησιακό ή τακτικό έλεγχο. Τη διοίκηση αυτή την ασκεί υποβοηθούμενος από το Σ.Α.Γ.Ε.”

3. Η περίοδος δ` της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α) αντικαθίσταται ως εξής:

“δ. Εκδίδει τα Διακλαδικά Επιχειρησιακά Δόγματα για την εξασφάλιση της διακλαδικής συνεργασίας, εκπαίδευσης και υποστήριξης των επιχειρησιακών σχεδίων με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων.”

4. Η περίοδος Ι της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“ι. Καθορίζει τα της συγκρότησης και λειτουργίας Σχολών και Κέντρων κοινής εκπαίδευσης προσωπικού Κλάδων Ε.Δ., με ή χωρίς συμμετοχή στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και υπαλλήλων κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, ώστε να εξασφαλίζεται η δημιουργία στελεχών κατάλληλων για το χειρισμό θεμάτων Εθνικής κμυνας, διακλαδικής σχεδίασης, καθώς και ελέγχου και διεύθυνσης των διακλαδικών επιχειρήσεων.”

5. Η περίοδος ιγ` της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α) αντικαθίσταται ως εξής:

“ιγ. Εισηγείται την προτεραιότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά από απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε. κατά τη διαδικασία επεξεργασίας τους μεταξύ των Κλάδων και του Επιτελείου Υπουργού Εθνικής κμυνας, στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού (ΕΜΠΑΕ ).”

6. Μετά την περίοδο ιζ` της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35Α`) προστίθενται περίοδοι ιη` και ιθ` ως εξής:

“ιη. Κατευθύνει και συντονίζει τον καθορισμό επιχειρησιακών απαιτήσεων και οπλικών συστημάτων και προτείνει τις γενικές κατευθύνσεις πολιτικής και τις προτεραιότητες για κάθε επιχειρησιακό στόχο, στα πλαίσια της μακροπρόθεσμης σχεδίασης.

ιθ. Εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας μετά από γνωμάτευση του Σ.Α.Γ.Ε. θέματα Παλλαϊκής κμυνας, όπως ο σχετικός νόμος ορίζει”

7. Η παράγραφος 13 του άρθρου 11 του Ν. 2292/ 1995 (ΦΕΚ 35 Α) αντικαθίσταται ως εξής:

“13. Πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχηματισμούς και μονάδες των τριών Κλάδων των Ε.Δ., μετά από συνεργασία με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.”

8. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 12 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α) αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Το Γ.Ε.ΕΘ.Α. είναι το Επιτελικό `Οργανο, μέσω του οποίου ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. βοηθείται στην άσκηση των καθηκόντων του και το Στρατηγείο με το οποίο διεξάγει τις επιχειρήσεις.

2. Το Γ.Ε.ΕΘ.Α. περιλαμβάνει τους Υπαρχηγούς Γ.Ε.ΕΘ.Α., οι οποίοι προέρχονται από τους άλλους Κλάδους των Ε.Δ. από αυτόν που προέρχεται ο Αρχηγός. Οι Υπαρχηγοί Γ.Ε.ΕΘ.Α. διακρίνονται σε Α` και Β` Υπαρχηγό, οι δε επί μέρους αρμοδιότητες τους καθορίζονται με τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Γ.Ε.ΕΘ.Α..

3. Οι Υπαρχηγοί του Γ.Ε.ΕΘ.Α. φέρουν το βαθμό του Αντιστράτηγου, Αντιναυάρχου ή Αντιπτεράρχου. Για την τοποθέτηση τους το ΚΥ.Σ.Ε.Α. θεσμοθετεί δύο (2) οργανικές θέσεις ανώτατου βαθμού των Κλάδων από τους οποίους προέρχονται και διατηρούνται για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του Υπαρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α.”
Άρθρο 3

1. Στην περίοδο στ` της παραγράφου 4 του άρθρου 14 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:

“Για Μονάδες που ανήκουν στην Επιχειρησιακή Διοίκηση του Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του.”

2. Η παράγραφος 6 του άρθρου 14 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α) αντικαθίσταται ως εξής:

“6. Ο Αρχηγός του Γ.Ε.Α, είναι υπεύθυνος για την Αεράμυνα της Χώρας στα πλαίσια των καθοριζομένων στις παραγράφους 1 και 4α του παρόντος άρθρου και επιπλέον εισηγείται την πολιτική επί όλων των θεμάτων Αεράμυνας της Χώρας στον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. και στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας.”
Άρθρο 4

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας αυτοτελής Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα, ο οποίος προισταται αυτής. Η Γενική Γραμματεία αποτελεί κύριο όργανο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σχετικό: άρθρο 52 παρ.2 περ.δ` του ΠΔ 63/2005 (ΦΕΚ Α 98/2005) και στο παράρτημα κωδικοποιημένη την παρ.1.

Σχετικό:παρ.7-9 άρθρ.72 Ν.3433/2006,ΦΕΚ Α 20/7.2.2006

2. Στη Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων υπάγονται η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας – `Ερευνας και Τεχνολογίας και η Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων.

3. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής κμυνας, μπορεί να συνιστώνται στη Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων μέχρι τρεις Γενικές Διευθύνσεις, καθώς και αυτοτελείς υπηρεσιακές μονάδες, υπαγόμενες απευθείας στο Γενικό Γραμματέα, στις οποίες μεταφέρονται οι αρμοδιότητες που ανήκουν στις Γενικές Διευθύνσεις της προηγούμενης παραγράφου, με παράλληλη κατάργηση αυτών. Στις Γενικές Διευθύνσεις και αυτοτελείς υπηρεσιακές μονάδες που θα συσταθούν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, μπορούν να μεταφερθούν αρμοδιότητες που ανήκουν στο προβλεπόμενο στο άρθρο 9 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α`) Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Αμυνας, καθώς και να ορισθούν νέες αρμοδιότητες που θα ανήκουν σε αυτές. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα ρυθμίζεται η οργάνωση, διάρθρωση και λειτουργία και καθορίζονται οι αρμοδιότητες των γενικών διευθύνσεων και υπηρεσιακών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων και ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των επί μέρους μονάδων. Επίσης καθορίζονται οι θέσεις του προσωπικού τους, τα απαιτούμενα προσόντα, καθώς και οι θέσεις που μεταφέρονται από τα Γενικά Επιτελεία, και ρυθμίζονται τα σχετικά με τη μεταφορά και ανακατανομή του προσωπικού, που υπηρετεί στις μονάδες που θα καταργηθούν, καθώς και τις μονάδες, οι αρμοδιότητες των οποίων θα μεταφερθούν οτις μονάδες που θα συσταθούν σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Οι τοποθετούμενοι στη Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων καλύπτουν οργανικές θέσεις εντός του πλαισίου του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού του Υπουργείου Εθνικής κμυνας και των υπηρεσιών του. Μέχρι την έκδοση του παραπάνω προεδρικού διατάγματος μπορούν, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, να υπαχθούν στη Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων υπηρεσιακές μονάδες που υπάγονται στο Επιτελείο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, καθώς και να ανατεθούν σ` αυτήν αρμοδιότητες που υπάγονται στο παραπάνω Επιτελείο.

4. Για τις ανάγκες του Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, πέραν των προβλεπόμενων στην παράγραφο 9 του άρθρου 30 του Ν. 1558/1985 (ΦΕΚ 137 Α`) και το άρθρο 71 του Ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α) θέσεων προσωπικού, μπορεί να τοποθετούνται και στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας καθορίζονται ο αριθμός, οι βαθμοί και τα καθήκοντα του παραπάνω στρατιωτικού προσωπικού και ρυθμίζεται κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Άρθρο 5

1. Στην περίοδο β` της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Ν. 2745/1999 (ΦΕΚ 224 Α`) διαγράφονται οι λέξεις:

“με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση των νέων στρατοπέδων”

2. Η παράγραφος 6 του άρθρου 5 του Ν. 2745/1999 (ΦΕΚ 224 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“6. Οι πόροι που αποκτά το ΤΕΘΑ από τη μεταβίβαση της κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος ή από την αξιοποίηση με άλλο πρόσφορο τρόπο τμημάτων της ακίνητης περιουσίας του, καθώς και οι πόροι που προέρχονται από την περαιτέρω διαχείριση των παραπάνω πόρων διατίθενται για τη χρηματοδότηση των νέων στρατοπέδων, τη βελτίωση της υποδομής των υπαρχόντων αλλά και για τη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων”.
Άρθρο 6

1. Ο ανώτερος βαθμός μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Σωμάτων και Ειδικοτήτων Διαχειριστών Υγειονομικού, Ταχυδρομικού, Στρατιωτικών Γραμματέων και Διερμηνέων, Φροντιστών του Στρατού Ξηράς και αξιωματικοί των Κοινών Σωμάτων του Θρησκευτικού και του Σώματος Δικαστικών Γραμματέων, οι οποίοι υπηρετούσαν ως αξιωματικοί ή ανθυπασπιστές στα παραπάνω Σώματα ή ειδικότητες κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α`), είναι ο εξής:

α. Συνταγματάρχη για τους αξιωματικούς των Σωμάτων ή Ειδικοτήτων του Στρατού Ξηράς Διαχειριστών Υγειονομικού, Ταχυδρομικού, Στρατιωτικών Γραμματέων και Διερμηνέων και από τα Κοινά Σώματα για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού και του Σώματος Δικαστικών Γραμματέων,

β. Αντισυνταγματάρχη για τους αξιωματικούς του Σώματος των Φροντιστών του Στρατού Ξηράς.

2. Στην παράγραφο 17 του άρθρου 20 του Ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α`) μετά την περίοδο δ` προστίθεται περίοδος ε` ως εξής:

“ε. Οι κάτωθι, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος: Συνταγματάρχες Ταχυδρομικού, Στρατιωτικοί Γραμματείς – Διερμηνείς του Στρατού Ξηράς, Δικαστικοί Γραμματείς, Συνταγματάρχες και αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που προέρχονται από υπαξιωματικούς.”
Άρθρο 7

1. Οι οπλίτες κάθε κατηγορίας, οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και οι έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της θητείας τους ή κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης εφεδρικής υποχρέωσης αποβιώνουν ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής, προάγονται στον επόμενο βαθμό, ανεξάρτητα εάν αυτός προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

2. Η προαγωγή αυτή δεν έχει κανενός είδους οικονομικό περιεχόμενο ή συνέπεια, λογίζεται από την προηγουμένη της ημερομηνίας κατά την οποία απεβίωσαν και ενεργείται κατά Κλάδο των Ε.Δ., για μεν τους εφέδρους αξιωματικούς με την έκδοση προεδρικού διατάγματος μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής κμυνας, για δε τους λοιπούς με διαταγή του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου.

3. Για την προαγωγή όσων απεβίωσαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου απαιτείται αίτηση η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο Κλάδο των Ε.Δ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την ισχύ του. Δικαίωμα υποβολής της αίτησης έχουν οι γονείς, οι γονείς των γονέων, τα τέκνα, η σύζυγος και τα αδέλφια του αποβιώσαντος.
Άρθρο 8

1. Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 66 του Ν.Δ. 1400/1973 (ΦΕΚ 114 Α`), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 2109/1992 (ΦΕΚ 205 Α`), ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα για τους ευρισκόμενους σε αποστρατεία ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς των Ε.Δ..

2. Στο άρθρο 53 του Α.Ν. 833/1937 (ΦΕΚ 351 Α`) προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:

“10. ΟΙ διατάξεις των παραπάνω παραγράφων 7 και 9, που προστέθηκαν με τα άρθρα 23 του Ν. 2109/1992 (ΦΕΚ 205 Α`) και 10 του Ν. 2448/1996 (ΦΕΚ 279 Α`) αντίστοιχα, ισχύουν και εφαρμόζονται αναλόγως και στους αθλητές ή αθλήτριες ηλικίας μέχρι τριάντα πέντε (35) ετών που έχουν κατακτήσει ή θα κατακτήσουν δεύτερη ή τρίτη παγκόσμια νίκη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών ή γυναικών σε ατομικό κανονικό ολυμπιακό άθλημα. Η κατανομή των αθλητών ή αθλητριών στους Κλάδους των Ε.Δ. πραγματοποιείται κατ` αναλογία και σε σχέση με τη φύση του αθλήματος, ύστερα από απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε.”

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 19 του Ν. 1513/1985 (ΦΕΚ 12 Α`), η οποία προστέθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 9 του Ν. 2109/1992 (ΦΕΚ 205 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας έχουν δικαίωμα παραίτησης και πριν από την παρέλευση της πενταετούς υποχρέωσης, εφόσον επιτύχουν σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εισαγωγής σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Σχολές Υπαξιωματικών των Ε.Δ. ή σε Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας. Ειδικά για τους εισαγόμενους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απαιτείται να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.”

4. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του Ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α`) προστίθενται εδάφια ως εξής:

“Ο χρόνος υπηρεσίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.ΥΠ.), λογίζεται ως χρόνος διοίκησης αντίστοιχης στο βαθμό τους μόνο, για όσους απαιτείται άσκηση διοίκησης εφόσον εκτελούν καθήκοντα διοικητή μονάδας ή ως χρόνος ειδικής υπηρεσίας μόνο για όσους δεν προβλέπεται άσκηση διοίκησης, με την προϋπόθεση ότι εκτελούν καθήκοντα διευθυντή ή υποδιευθυντή διεύθυνσης στην Ε. ΥΠ.. Ειδικά για τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού ο χρόνος υπηρεσίας στην Ε.ΥΠ. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε ανώτερα κλιμάκια διοίκησης.”

5. `Οσοι οπλίτες μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης θητείας εξάμηνης διάρκειας, κατ` εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 του Ν.1763/1988 (ΦΕΚ 57 Α`), ως προερχόμενοι από χώρα του τέως Ανατολικού Συνασπισμού ή την Τουρκία, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον το επιθυμούν, μετά τη συμπλήρωση τριών μηνών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής κμυνας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα δικαιολογητικά και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις της παραγράφου αυτής.

Σημ.: όπως ηπαρ.5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από 13.12.2005 με το άρθρο 88 παρ.1 Ν.3421/2005,ΦΕΚ Α 302/13.12.2005.
Άρθρο 9

Στο Ν. 324/1976 (ΦΕΚ 127 Α`) προστίθεται άρθρο 14 ως εξής:

“Αρθρο 14

1. Αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας, οι οποίοι υπηρετούν στις `Ενοπλες Δυνάμεις ως χειριστές αεροσκαφών ή ελικοπτέρων και συμπληρώνουν δεκαεπτά (17) έτη πραγματικής υπηρεσίας, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Νόμου αυτού, δύνανται να υποβάλουν στις μονάδες που υπηρετούν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου αίτηση παραμονής στην ενέργεια μέχρι τη συμπλήρωση εικοσιεπταετούς (27ετούς) πραγματικής υπηρεσίας.

2. Η αίτηση αυτή εξετάζεται πριν τη συμπλήρωση της δεκαοκταετούς (18ετούς) υπηρεσίας τους από το Ανώτατο Συμβούλιο του οικείου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Υπουργός Εθνικής κμυνας με απόφασή του διατηρεί αυτούς στην ενέργεια, εφόσον το Ανώτατο Συμβούλιο γνωμοδοτήσει ότι οι αιτούντες είναι κατάλληλοι για παραμονή στην ενέργεια ως ιπτάμενοι και ότι υφίστανται τέτοιες υπηρεσιακές ανάγκες στον Κλάδο τους. Σε διαφορετική περίπτωση της μη σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου ο Υπουργός απορρίπτει την αίτηση.

3. Οι παραμένοντες στην ενέργεια αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις από το αρμόδιο κατά Κλάδο Συμβούλιο Κρίσεων ως διατηρητέοι ή μη διατηρητέοι

4. `Οσοι κρίνονται ως διατηρητέοι και συμπληρώνουν κατά το έτος κρίσης τους εννέα (9) έτη στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων προάγονται στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και αντίστοιχων από την ημερομηνία συμπλήρωσης του χρόνου αυτού και με άλλο προεδρικό διάταγμα αποστρατεύονται σε ένα (1) μήνα.

5. `Οσοι κρίνονται μη διατηρητέοι στις ετήσιες τακτικές κρίσεις, καθώς και όσοι κρίνονται, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, ως ακατάλληλοι για πτήσεις για λόγους υγείας ή πτητικής ανεπάρκειας αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν.

6. Οι διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2838/2000 (ΦΕΚ 179 Α`) ισχύουν και για τους αξιωματικούς του άρθρου αυτού.

7. Αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας που έχουν αποστρατευθεί, αφού έχουν συμπληρώσει τη δεκαοκταετή (18ετή) υποχρέωσή τους, κατά τις διατάξεις του Ν. 324/1976 (ΦΕΚ 127 Α`), δύνανται με αίτησή τους προς την αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Κλάδου να ζητήσουν την ανάκλησή τους στην ενεργό υπηρεσία. Η αίτηση εξετάζεται από το Ανώτατο Συμβούλιοτου Κλάδου τους, το οποίο γνωμοδοτεί για την ανάκληση, εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις: α. υφίστανται επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες για την κατηγορία αυτή προσωπικού και β. οι αιτούντες δεν έχουν υπερβεί το τεσσαρακοστό πέμπτο (45ο) έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με τη στρατολογική νομοθεσία, και κρίνονται κατάλληλοι για πτήσεις. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 έως και 6 εφαρμόζονται και για τους ανακαλούμενους αξιωματικούς ειδικής μονιμότητας της παραγράφου αυτής.

8. Αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας που έχουν ανακληθεί στην ενεργό υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις των Α.Ν. 833/1937 (ΦΕΚ 351 Α`) και Ν.Δ. 1400/1973 (ΦΕΚ 114 Α`), και συνεχίζουν να υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δύνανται να υποβάλουν στις μονάδες τους, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του, αίτηση ένταξής τους στις διατάξεις του άρθρου αυτού και παραμονής τους στην ενέργεια μέχρι τη συμπλήρωση εικοσιεπταετούς (27ετούς) πραγματικής υπηρεσίας, στην οποία συνυπολογίζεται και ο διανυθείς χρόνος πραγματικής υπηρεσίας μέχρι την ένταξή τους. Οι παραπάνω διατηρούν τη σειρά αρχαιότητας που κατέχουν. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 έως και 6.”
Άρθρο 10

1. Στο στοιχείο 1 της περιόδου β` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν.Δ. 89/1973 (ΦΕΚ 160 Α`) προστίθενται εδάφια ως εξής:

“Μπορούν να καταστούν μέλη της κατηγορίας αυτής του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (Α.Ο.Ο.Α.) οι σύζυγοι και τα τέκνα μονίμων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που απεβίωσαν ή αποβιώνουν κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας τους, εφόσον πριν αποβιώσουν είχαν δικαίωμα εγγραφής στον Α.Ο.Ο.Α.. Το δικαίωμα ισχύει για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία Αξιωματικοί νεότεροι του αποβιώσαντος συμμαθητές της ίδιας τάξης Παραγωγικής Σχολής ή καταταγέντες με την ίδια σειρά απευθείας κατάταξης. Τα μέλη της οικογενείας μονίμου Αξιωματικού που απεβίωσε λαμβάνουν μία μόνο μερίδα, που επιμερίζεται μεταξύ τους κατά το λόγο της εξ αδιαθέτου κληρονομικής διαδοχής.”

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του Ν.Δ. 2906/1954 (ΦΕΚ 155 Α`), όπως αυτή αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του Ν. 607/1977 (ΦΕΚ 163 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Επιτρέπεται η χορήγηση οικοδομικού δανείου από τον Α.Ο.Ο.Α. προς τα μέλη του με σκοπό την ανέγερση κατοικιών ή αποπεράτωση ημιτελών κατοικιών επί οικοπέδων που ανήκουν στην πλήρη κυριότητα αυτών ή των συζύγων τους ή των οποίων τυγχάνουν ισόβια επικαρπωτές, η δε ψιλή κυριότητα ανήκει στα τέκνα τους. Επιτρέπεται επίσης η χορήγηση των ανωτέρω δανείων για αγορά ε τοίμων κατοικιών σε ποσό, που καθορίζεται εκάστοτε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.”

3. Το τελευταίο εδάφιο των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 15 του Ν. 2936/2001 (ΦΕΚ 166 Α`) αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:

“Σε αυτούς εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 11.”
Άρθρο 11

Οι Γενικοί Διευθυντές, που προιστανται των Γενικών Διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και οι αναπληρωτές τους, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Εθνικής κμυνας, είναι μετακλητοί υπάλληλοι.

Ο διορισμός και η παύση των παραπάνω υπαλλήλων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας. Οι αποδοχές τους καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας.

Οι διατάξεις του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του Ν. 1558/1985 και της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου εφαρμόζονται και για τους παραπάνω Γενικούς Διευθυντές και τους Αναπληρωτές τους.
Άρθρο 12

1. Η προβλεπόμενη από τη Φ. 022/9/730 121/Σ. 40/10 Φεβρ. 1989 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Διεύθυνση Ενημέρωσης αποτελεί εφεξής αυτοτελή υπηρεσιακή μονάδα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που ασκεί τις προβλεπόμενες από την απόφαση αυτή αρμοδιότητες και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό.

2. Στη Διεύθυνση αυτή συστήνονται δέκα (10) θέσεις ειδικών σε θέματα εκδόσεων και παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων που πληρούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

3. Κάθε λεπτομέρεια που αφορά την εφαρμογή της διάταξης αυτής θα ρυθμιστεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας.

4. Οι ειδικοί συνεργάτες της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου υπόγονται στην περίπτωση ια` της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α). Οι αποδοχές των παραπόνω ειδικών συνεργατών ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Ο ειδικότερος καθορισμός των αποδοχών τους γίνεται με βάση τη συγκεκριμένη ειδικότητα και τα ειδικότερα καθήκοντα που ανατίθενται σε αυτούς με τη σύμβαση πρόσληψής τους.

Σημ.: όπως ηπαρ.4 προστέθηκε με την παρ.1 άρθρ.19 Ν.3036/2002, ΦΕΚ Α 171/23.7.2002 από ισχύει από 1.2.2002.

ορίζεται ότι:
Άρθρο 13

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του Ν. 1911/1990 (ΦΕΚ 166 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“3. Οι διατάξεις του Ν.Δ. 1033/1971 έχουν εφαρμογή στο προσωπικό των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Ο.Υ.Κ.) του Πολεμικού Ναυτικού το εντεταλμένο για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανημάτων, καθώς και στο στρατιωτικό προσωπικό των ναρκαλιευτικών – ναρκοθηρευτικών πλοίων, όταν εκτελείται εκκαθάριση ενεργών ναρκοπεδίων ή εξουδετέρωση οποιουδήποτε τύπου εκρηκτικού μηχανήματος ή υπόπτου αντικειμένου στη θάλασσα.”

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 23 του Ν. 1848/1989 (ΦΕΚ 112 Α`) εφαρμόζεται και για την Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (Ο.Ε.Ν.) του Πολεμικού Ναυτικού.
Άρθρο 14

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:

α. το δεύτερο εδάφιο της περιόδου η` της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35Α`),

β. η παράγραφος 7 του άρθρου 14 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α),

γ. η τελευταία παράγραφος του κεφαλαίου υπό τον τίτλο “ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ”, του αναφερόμενου στο άρθρο 2 παρ. 2 περ. ε` του Ν. 2475/1999 (ΦΕΚ 224 Α), Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των Υπουργείων Εθνικής κμυνας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Εργων,

δ. οι περιπτώσεις θ` και ι`, η τελευταία προστεθείσα με το άρθρο 20 παρ.1 του Ν. 2641/1998 (ΦΕΚ 211 Α), του άρθρου 4 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α),

ε. η υπ` αριθ. Φ. 002/2/186189/Σ.302/3.2.98 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών “Σύσταση οργανικής θέσεως Αντιναυάρχου ή Αντιπτεράρχου” (ΦΕΚ 173 Β).

2. Ειδικώς το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 18 του άρθρου 4 του Ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α), όπως η παράγραφος αναριθμήθηκε με το άρθρο 24 του Ν. 2641/1998 (ΦΕΚ 211 Α), καταργείται από το ακαδημαϊκό έτος 2003 – 2004 της Σχολής Ικάρων

Σημ.: όπως ηπαρ.2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 39 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.
Άρθρο 15

1. Η παράγραφος 1γ` του άρθρου 22 του Ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α), όπως αυτή αντικαταστάθηκε από το άρθρο 24 του Ν. 2913/2001 (ΦΕΚ 102 Α), αντικαθίσταται ως εξής:

“1γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι` αυτούς, όπως στο άρθρο 3 και στην παράγραφο 17 του άρθρου 20 ορίζεται Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους – Υποναυάρχους Οικονομικού, τους Υποναυάρχους – Υποπτεράρχους Μηχανικούς, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων κλάδων της ειδικότητας Ιατρού και τους Υποστρατήγους Στρατολογικού, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.”

2. Η ανωτέρω διάταξη έχει εφαρμογή από τις ετήσιες τακτικές κρίσεις έτους 2002 – 2003.
Άρθρο 16

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2002 Ο ΠΡΟΕΔPΟΣ ΤHΣ ΔHMΟKPAΤΙAΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002 Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ