ΝΟΜΟΣ ΥΠ`ΑΡΙΘ. 2851 ΦΕΚ Α`239 31.10.2000
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 14 Μαϊου 1999, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ μεταξύ
της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, αποκαλούμενες εφεξής “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”,
ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να ενισχύσουν τις τουριστικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους,
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ το κοινό ενδιαφέρον να διασφαλίσουν ένα επαρκές και μακροχρόνιο νομικό πλαίσιο για την τουριστική συνεργασία τους,
ΟΔΗΓΟΥΜΕΝΕΣ από τις αρχές και τις συστάσεις της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τον Τουρισμό και τα Διεθνή Ταξίδια, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το 1963, του Τελικού Κειμένου της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι το 1975, του Χάρτη των Παρισίων για μία νέα Ευρώπη του 1990 και σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού,
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ τα ακόλουθα:
Αρθρο 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς τους για να προωθήσουν και να αναπτύξουν τις τουριστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν ενεργά την καθιέρωση σχέσεων μεταξύ των γραφείων ταξιδίων, αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών, που λειτουργούν στο έδαφος τους στον τομέα του τουρισμού.
Αρθρο 2
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών, όσον αφορά την τουριστική νομοθεσία τους, καθώς επίσης και την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με στατιστικά στοιχεία, εκπαιδευτικά προγράμματα, επαγγελματική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και μελέτες και έρευνες για τον τουρισμό.
Στα πλαίσια της τεχνικής συνεργασίας τους, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανταλλάσσουν, όποτε είναι απαραίτητο και εφικτό, εμπειρογνώμονες στον τομέα του τουρισμού, με σκοπό κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος να γνωρίσει την τουριστική υποδομή και την τουριστική ανάπτυξn , στnν επικράτεια της άλλης χώρας.
Αρθρο 3
Τα Συμβαλλομενα Μέρη θα ενθαρρύνουν τη στενή συνεργασία μεταξύ των σχολών τους τουριστικής κατάρτίσης και θα μελετήσουν τις δυνατότητες χορήγησης υποτροφιών για εκπαίδευση ειδικών σε τομείς του τουρισμού, που ενδιαφέρουν καθένα από τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη.
Αρθρο 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα διευκολύνουν την ανταλλαγή τουριστικού διαφημιστικού υλικού, σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία τους και τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, και θα ενθαρούνουν τις τουριστικές εταιρείες και τα πρακτορεία τους να συμμετέχουν σε πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδnλώσεις, που προβάλλουν την καθεμία από τις δύο χώρες.
Αρθρο 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν τη διοργάνωση ενημερωτικών επισκέψεων εκπροσώπων του Τύπου, προσωπικού ραδιοφώνου και τηλεοράσεως, εκδοτών και συγγραφέων και δημοσιογράφων του τουρισμού, καθώς επίσης και τη διοργάνωση εκθέσεων, την παρουσίαση τουριστικών ταινιών, καθώς και άλλων τουριστικών εκδηλώσεων που απευθύνται στο κοινό, ούτως ώστε το καθένα από αυτά να είναι σε θέση να παρουσιάσει το τουριστικό δυναμικό της χώρας του.
Αρθρο 6
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν αμοιβαία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε καθεμία από τις δύο χώρες, τις επενδύσεις Ελλήνων και Βουλγάρων επιχειρηματιών, καθώς και μικτές επιχειρήσεις στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους.
Προς το σκοπό αυτό θα ενθαρρύνουν επίσης απευθείας επαφές μεταξύ των τουριστικών επιχειρηματιών και θα γνωστοποιούν τακτικά το ένα στο άλλο τα κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις, που προβλέπονται από την εθνική τους νομοθεσία, καθώς επίσης και τις δυνατότητες για παρόμοιες επενδύσεις , που υπάρχουν σε καθεμία από τις δύο χώρες.
Αρθρο 7
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζονται στα πλαίσια διεθνών κυβερνητικών και μη κυβερνητικών τουριστικών οργανισμών, των οποίων και τα δύο είναι μέλη.
Αρθρο 8
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη μπορούν να ιδρύουν εθνικά Τουριστικά Γραφεία Πληροφοριών στο έδαφος του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους, τα οποία δεν θα πραγματοποιούν εμπορικές δραστηριότητες και η λειτουργία των οποίων θα διέπεται από ειδική συμφωνία που θα συναφθεί για το σκοπό αυτό.
Αρθρο 9
Για την υλοποίηση της παρούσας Συμφωνίας μέσω διμερών διαβουλεύσεων και για την υποβολή συστάσεων στις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές τους, θα συγκαλείται περιοδικά μία Μικτή Επιτροπή.
Οι συναντήσεις της Επιτροπής θα πραγματοποιούνται εναλλάξ σε καθεμία από τις δύο χώοες και σε χρόνο που θα συμφωνείται από τα Συμβαλλόμενn Μέρη.
Αρθρο 10
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία ανταλλαγής, δια της διπλωματικής οδού, γραπτών γνωστοποιήσεων μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών, ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διατυπώσεις που απαιτούνται από την αντίστοιχη νομοθεσία τους, για τη θέση της σε ισχύ.
Σχετικό:Ανακ.Υπ.Εξωτ. Φ.0544/12/ΑΣ 57/Μ.4990,ΦΕΚ Α 40/7.3.2001
Αρθρο 11
Η παρούσα Συμφωνία συνάπτεται για περίοδο πέντε (5) ετών και στο εξής θα ανανεώνεται κάθε φορά αυτόματα για μια πρόσθετη περίοδο πέντε (5) ετων, εκτός αν οποιοδήποτε από τα Συμβαλλόμενα Μέρη γνωστοποιήσει στο άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, μέσω της διπλωματικής οδού, την πρόθεση του να την καταγγείλει, τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από την εκπνοή της κάθε περιόδου.
Η λήξη της παρούσας Συμφωνίας, όμως, δεν θα επηρεάσει τα σχέδια, προγράμματα και οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της ισχύος της, εκτός αν αποφασισθεί διαφορετικά από το Συμβαλλόμενα Μέρη.
Την ημερομηνία, κατά την οποία αυτή η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, η Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, που υπεγpάφη στην Αθήνα την 9η Ιουλίου 1964 και η Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, που υπεγpάφn στη Σόφια την 3η Ιουλίου 1970 θα λήξουν.
Σε πίστωση των ανωτέρω οι υπογράφοντες κατωτέρω δεόντως εξουσιοδοτημένοι από τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους, υπέγραψαν τη Συμφωνία αυτή στην Αθήνα τη 14η ημέρα του μηνός Μαίου του έτους 1999 σε δύο (2) πρωτότυπα στην ελληνική, βουλγαρική και αγγλική γλώσσα, όλα δε τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.
Σε πεpίπτωση απόκλισης ως προς την ερμηνεία των διατάξεων της Συμφωνίας, το αγγλικό κείμενο θα υπερισχύει.
Για την Κυβέρνηση Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας
(υπογραφή) (υπογραφή)
Ευάγγελος Βενιζέλος Valentin Vassilev
Υπουργός Ανάπτυξης Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού
Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του άρΘρου 9 της παρούσας Συμφωνίας εγκρίνονται με Κοινή Πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 10 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ