ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.2832 ΦΕΚ Α’ 141/13.6.2000

Κωδικοποίηση των διατάξεων για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία συστήματοςκαταθέσεων και τροποποίηση και συμπλήρωση του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Άρθρο 1
Σκοπός

Με το παρόν κεφάλαιο σκοπείται η τροποποίηση, κωδικοποίηση και αντικατάσταση των άρθρων 40 έως και 56 του ν. 2324/1995 (ΦΕΚ 146 Α`), με τα οποία ενσωματώθηκαν στην ελληνική τραπεζική νομοθεσία οι διατάξεις της υπ` αριθμ. 94/19/ΕΟΚ Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τίτλο ” περί των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων “, παυ δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (L 135/1.5.94, σελ. 5) και ρυθμίσθηκαν συναφή θέματα.
Άρθρο 2
Ιδρυση Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (Τ.Ε.Κ.)

1. Ιδρύεται Ταμείο με την επωνυμία ” Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων “, εφεξής Τ.Ε.Κ., το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Το Ταμείο αυτό εδρεύει στην Αθήνα και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Το Τ.Ε.Κ. δεν αποτελεί δημόσιο νομικό πρόσωπο ή δημόσιο οργανισμό ούτε υπάγετοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για τις σχέσεις του με την αλλοδαπή το Τ.Ε.Κ. θα χρησιμοποιεί την επωνυμία ” Hellenic Deposit Guarantee Fund “.

2. Σκοπός του Τ.Ε.Κ. είναι η καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 3 και τα οποία ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους και η ενίσχυοη της σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος. Ειδικά προκειμένου περί των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα το Τ.Ε.Κ. καλύπτει και τις καταθέσεις των υποκαταστημάτων τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και των υποκαταστημάτων τους σε τρίτες χώρες, εφόσον αυτές δεν καλύπτονται από ισοδύναμο σύστημα εγγύησης στις χώρες υποδοχής. Περί του ισοδυνάμου ή μη της καλύψεως κρίνει το διοικητικό συμβούλιο του Τ.Ε.Κ., καθορίζον εκάστοτε τις προϋποθέσεις και τους όρους της καλύψεως από το Τ.Ε.Κ..

3. Το ιδρυτικό κεφάλαιο του Τ.Ε.Κ. ανέρχεται στο ποσό των 3.000 εκατ. δρχ. και καλύπτεται ως εξής :

α) κατά έξι δέκατα (6/10) από την Τράπεζα της Ελλάδος,

β) κατά τέσσερα δέκατα (4/10) από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

4. Τα τέσσερα δέκατα (4/10) του ιδρυτικού κεφαλαίου, της προηγούμενης παραγράφου του Τ.Ε.Κ., καλύπτονται από τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν υποχρεωτικά στο σύστημα εγγύησης καταθέσεων κατά την έναρξη λειτουργίας του. Η κάλυψη γίνεται με τη μέριμνα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, κατά την αναλογία της τακτικής εισφοράς εκάστου στο σύνολο των τακτικών εισφορών κατά το έτος έναρξης λειτουργίας του Τ.Ε.Κ.. Πιστωτικά ιδρύματα τα οποία, για αποιονδήποτε λόγο δεν κατέβαλαν τη συμμετοχή τους, όπως αυτή είχε καθορισθεί από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, στο ιδρυτικό κεφάλαιο του Τ.Ε.Κ. κατά την έναρξη λειτουργίας του, υποχρεούνται όπως καταβάλουν, εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, στο Τ.Ε.Κ., τα ποσά της συμμετοχής αυτής, όπως θα τους γνωστοποιηθεί από το Τ.Ε.Κ..
Άρθρο 3
Συμμετοχή πιστωτικών ιδρυμάτων στο Τ.Ε.Κ.

1. Στο σύστημα εγγύησης καταθέσεων του Τ.Ε.Κ. συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 2076/1992 (ΦΕΚ 130 Α`) πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν λάβει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα, εκτός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των πιστωτικών ιδρυμάτων με τη μορφή πιστωτικών συνεταιρισμών του ν. 1667/1986 (ΦΕΚ 196 Α`), με την επιφύλαξη της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του παρόντος.

2. Στο σύστημα αυτό συμμετέχουν προαιρετικά, ύστερα από αίτησή τους, για συμπληρωματική, του αντίστοιχου συστήματος της έδρας τους, κάλυψη, ως προς το ποσό ή και ως προς τις κατηγορίες των καλυπτόμενων καταθέσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος, τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων των οποίων η έδρα βρίσκεται σε άλλο Κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συμμετέχουν επίσης υποχρεωτικά τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων των οποίων η έδρα βρίσκεται σε τρίτες χώρες, εφόσον τα τελευταία δεν καλύπτονται από ισοδύναμο σύστημα εγγύησης καταθέσεων που λειτουργεί στη χώρα της έδρας των πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία ανήκουν αυτά τα υποκαταστήματα. Περί του ισοδυνάμου ή μη της καλύψεως κρίνει το διοικητικό συμβούλιο του Τ.Ε.Κ., καθορίζον εκάστοτε τις προυποθέσεις και τους όρους της καλύψεως από το Τ.Ε.Κ..

Το ύψος και η έκταση της παρεχόμενης κάλυψης στους καταθέτες όλων των ως άνω υποκαταστημάτων που ασκούν δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν θα υπερβαίνει το ύψος και την έκταση της σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος παρεχόμενης κάλυψης. Για τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων των οποίων η έδρα βρίσκεται σε άλλο Κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο περιορισμός αυτός ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1999 ή τυχόν άλλη ημερομηνία που απορρέει από σχετικές ρυθμίσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Άρθρο 4
Πόροι και λοιπά έσοδα του Τ.Ε.Κ.

1. Οι πόροι του Τ.Ε.Κ. προέρχονται από :

α) Ετήσιες τακτικές εισφορές που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία συμμετέχουν στο σύστημα εγγύησης καταθέσεων σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος. Οι ετήσιες εισφορές υπολογίζονται επί του μέσου υπολοίπου του μηνός Ιουνίου κάθε έτους του συνόλου των καταθέσεων τους σε δραχμές και συνάλλαγμα, με εξαίρεση :

i) το ποσό του προς παρακράτηση αναλογούντος φόρου.

ii) τα υπόλοιπα κατηγοριών καταθέσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2, 4, 5, 8, 9, 10 και 11 του άρθρου 11 του παρόντος και

iii) τα υπόλοιπα καταθέσεων των υποκαταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε τρίτες χώρες, εφόσον οι καταθέσεις αυτές καλύπτονται από ισοδύναμο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στις χώρες υποδοχής,

iv) τις καταθέσεις του Τ.Ε.Κ..

Για την εξεύρεση του μέσου υπολοίπου καταθέσεων σε συνάλλαγμα, τα ημερήσια υπόλοιπα θα δραχμοποιούνται κάθε ημέρα του Ιουνίου με την αντίστοιχη μέση τιμή (fixing). Εφόσον δεν υπάρχει μέση τιμή (fixing), λαμβάνεται υπόψη η εκάστοτε ισχύουσα τιμή αναφοράς.

Σε περίπτωση που πιστωτικό ίδρυμα διακόψει τη λειτουργία του ή τεθεί υπό εκκαθάριση προ του μηνός Ιουνίου, ως βάση υπολογισμού της εισφοράς λαμβάνεται το μέσο υπόλοιπο των καταθέσεων των τελευταίων τριάντα (30) ημερών πριν από την ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας του. Το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει εισφορά για το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του κατ` αναλογία του χρόνου που λειτούργησε μέσα σε αυτό.

β) Συμπληρωματική εισφορά, πέραν της ετήσιας τακτικής, εφόσον οι πόροι του Τ.Ε.Κ. δεν επαρκούν για την αποζημίωση, σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος. Η εισφορά αυτή καθορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ. μέχρι το τριπλάσιο της ετήσιας τακτικής εισφοράς του τελευταίου πριν από τη λήψη της απόφασης έτους, καταβάλλεται υποχρεωτικά από τα συμμμετέχοντα στο Τ.Ε.Κ. πιστωτικά ιδρύματα και συμψηφίζεται με τις τακτικές εισφορές των επόμενων ετών, όπως καθορίζεται στην απόφαση.

γ) Δωρεές.

δ) Εσοδα από ρευστοποίηση απαιτήσεων του Τ.Ε.Κ., καθώς και έσοδα που προκύπτουν από τη διαχείριση της περιουσίας του.

2. α) Σε περίπτωση που τα διαθέσιμα του Τ.Ε.Κ., που προκύπτουν από τους πόρους της παραγράφου 1 του παρόντος, δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του το Τ.Ε.Κ. δανείζεται τα απαιτούμενα κεφάλαια από τα συμμετέχοντα σε αυτό πιστωτικά ιδρύματα ή/και από άλλες πηγές. Για τα ποσά των δανείων αυτών εγγυώνται τα συμμετέχοντα στο Τ.Ε.Κ. πιστωτικά ιδρύματα.

β) Στις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τα πιστωτικά ιδρύματα από τις παραγράφους 1β και 2α του παρόντος δύνανται να υπαχθούν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ. και τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο Τ.Ε.Κ. για συμπληρωματική κάλυψη με βάση τις κατευθυντήριες αρχές του άρθρου 15 του παρόντος.

3. α) Το ύψος της ετήσιας τακτικής εισφοράς καθορίζεται στα ακόλουθα κατά κλιμάκιο καταθέσεων ποσοστά :

Κλιμάκιο καταθέσεων Ποσοστιαία εισφορά (σε δισ. δρχ.) (επί τοις χιλίοις)

0 – 50 1.250

51 – 250 1.200

251 – 750 1,175

751 – 1750 0,205

1751 και άνω 0,025

Η αναλογία της συνολικής ετήσιας τακτικής εισφοράς προς τις καταθέσεις που αποτελούν τη βάση υπολογισμού κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Τ.Ε.Κ. διατηρείται σταθερή. Τα κλιμάκια αναπροσαρμόζονται ετησίως από το διοικητικό συμβούλιο του Τ.Ε.Κ. με ειδική πλειοψηφία, ώστε να διατηρείται σταθερή η ανωτέρω αναλογία. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ως άνω ειδική πλειοψηφία, η αναπροσαρμογή των κλιμακίων θα γίνεται αναλογικά ώστε να διασφαλίζεται η ανωτέρω αναλογία.

Οταν επιτευχθεί εύλογη σχέση μεταξύ των διαθεσίμων του Τ.Ε.Κ. και του συνόλου των καλυπτόμενων καταθέσεων, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται, ώστε να αντιστοιχούν μόνο στη μεταβολή των υπολοίπων των καταθέσεων. Το διοικητικό συμβούλιο του Τ.Ε.Κ. αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία για την ως άνω εύλογη σχέση, την αύξηση ή μείωση της μέσης εισφοράς, τη διακοπή και εκ νέου καταβολή της ετήσιας εισφοράς, καθώς και την τυχόν επιστροφή εισφορών που προκύπτουν από λάθος υπολογισμού των εισφορών αυτών, στα πιστωτικά ιδρύματα που τις έχουν καταβάλει.

β) Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να καταβάλλουν σε αξία την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους το μισό (1/2) της ετήσιας τακτικής εισφοράς που τους αναλογεί μετά από προηγούμενη έγγραφη γνωστοποίηση προς το Τ.Ε.Κ.. Το υπόλοιπο μισό (1/2) της ετήσιας τακτικής εισφοράς καταβάλλεται την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Απριλίου του αμέσως επόμενου ημερολογιακού έτους. Η διαδικασία και το περιεχόμενο της γνωστοποίησης καθορίζεται με απάφαση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ..

Αν το πιστωτικό ίδρυμα διακόψει τη λειτουργία του ή τεθεί υπό εκκαθάριση, καταβάλλει την οφειλόμενη εισφορά του σε αξία την ημέρα διακοπής της λειτουργίας του.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί τον έλεγχο των υποβαλλόμενων στοιχείων για τον υπολογισμό της βάσης των εισφορών είτε στο πλαίσιο της εποπτικής της αρμοδιότητας είτε κατόπιν αιτήματος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ..

Ειδικά προκειμένου περί της πρώτης εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου, το συνολικό ποσό της τακτικής εισφοράς του έτους 1995 θα καταβληθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1995, με βάση στοιχεία καταθέσεων της 31ης Δεκεμβρίου 1994.

γ) Η καταβολή των αναλογουσών κατά πιστωτικό ίδρυμα εισφορών πραγματοποιείται με πίστωση των αναφερόμενων πιο κάτω λογαριασμών του Τ.Ε.Κ. ως εξής :

i) Ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της εισφοράς καταβάλλεται ατο Τ.Ε.Κ. με πίστωση του λογαριασμού του που τηρείται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό αυτό επενδύεται εν όλω ή εν μέρει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου σε δραχμές ή ρήτρα συναλλάγματος, καθώς και σε ισοδύναμους τίτλους της αλλοδαπής, εναπομένουσας διάρκειας μέχρι και δώδεκα (12) μήνες ή παραμένει στο λογαριασμό του εν όλω ή εν μέρει για κάλυψη άμεσων και λειτουργικών αναγκών του κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου.

ii) Το υπολειπόμενο ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) της ως άνω εισφοράς κατατίθεται σε λογαριασμό τρίμηνης προθεσμιακής κατάθεσης του Τ.Ε.Κ. που τηρείται στο πιστωτικό ίδρυμα που καταβάλλει την αντίστοιχη εισφορά, με επιτόκιο ίσο με αυτό που ισχύει για τοποθετήσεις κεφαλαίων σε Εντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου, εφεξής Ε.Γ.Ε.Δ., τρίμηνης διάρκειας της τελευταίας πριν την ως άνω ημερομηνία έκδοσης. Το επιτόκιο των καταθέσεων αυτών αναπροσαρμόζεται ανά τρίμηνο με βάση το ισχύον κατά την αναπροσαρμογή επιτόκιο Ε.Γ.Ε.Δ. τρίμηνης διάρκειας, οι δε προκύπτοντες τόκοι κεφαλαιοποιούνται. Αν δεν εκδίδονται πλέον Ε.Γ.Ε.Δ. τρίμηνης διάρκειας ή δεν ανακοινώνεται αρμοδίως επιτόκιο για τους τίτλους αυτούς, εφαρμόζεται το ισχύον επιτόκιο αναφοράς τρίμηνης διάρκειας της διατραπεζικής αγοράς.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ. τμήμα του ως άνω ποσού μπορεί να τηρείται σε κατάθεση στα ίδια πιστωτικά ιδρύματα σε συνάλλαγμα με επιτόκιο που ισχύει για τοποθετήσεις αντίστοιχης διάρκειας και ισοδύναμης ρευστότητας και ασφάλειας με τις πιο πάνω.

iii) Κατά την ενεργοποίηση του συστήματος εγγύησης καταθέσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος, τα κεφάλαια του Τ.Ε.Κ. που είναι κατατεθειμένα όπως παραπάνω υπό (ii) σε πιστωτικό ίδρυμα, οι προκύπτοντες δεδουλευμένοι τόκοι, καθώς και τυχόν κάθε φύασως οφειλόμενη εισφορά προς το Τ.Ε.Κ. αποδίδονται αμέσως στο Τ.Ε.Κ. από τους ασκούντες τη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης ουσιαστικού ή δικονομικού δικαίου, και πριν από την ικανοποίηση οποιασδήποτε άλλης απαίτησης.

iv) Το διοικητικό συμβούλιο του Τ.Ε.Κ. με πλήρως αιτιολογημένη απόφασή του που λαμβάνεται με την ειδική πλειοψηφία της παραγράφου 8 του άρ8ρου 12 του παρόντος δύναται να αποφασίζει την τοποθέτηση των διαθεσίμων του σε τίτλους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του εδαφίου γ (i) της παρούαας παραγράφου, εφόσον, κατά την εύλογη κρίση του : α) οι τοποθετήσεις αυτές παρέχουν ισοδύναμη ασφάλεια και β) μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα.

Σχετικό: το άρθρο 6 παρ.2 Ν.3714/2008,ΦΕΚ Α 231/7.11.2008

4. α) Τα μετά την 1η Νοεμβρίου 1995 εισερχόμενα στο Τ.Ε.Κ. πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τα υποκαταστήματα τραπεζών που έχουν την έδρα τους σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν καλύπτονται από το αντίστοιχο σύστημα της έδρας τους, καταβάλλουν, πέραν της εκάστοτε αναλογούσας σε αυτό τακτικής εισφοράς, εντός μηνός από την έναρξη λειτουργίας τους ή υπαγωγής τους στο σύστημα, αρχική εισφορά ίση με το ποσό που προκύπτει από το γινόμενο του ύψους των συσσωρευμένων πόρων του Τ.Ε.Κ. επί τον λόγον των ιδίων κεφαλαίων τους προς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν ήδη στο σύστημα εγγύησης του Τ.Ε.Κ.. Ως ημερομηνία βάσης υπολογισμού των ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των πόρων του Τ.Ε.Κ. λαμβάνεται η 31η Δεκεμβρίου του αμέσως προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

Για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, καθώς και για τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν σε τρίτες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χώρες, ως ίδια κεφάλαια νοούνται τα ίδια κεφάλαια κατά την έννοια των Πράξεων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 2053/1992 (ΦΕΚ 49 Α`) και 2184/1993 (ΦΕΚ 42 Α`), όπως εκάστοτε ισχύουν.

β) Με απόφαση του Τ.Ε.Κ. η καταβολή της αναλογούσας κατά πιστωτικό ίδρυμα αρχικής εισφοράς που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο μπορεί να πραγματοποιηθεί τμηματικά με ισόποσες εξαμηνηαίες δόσεις εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) ετών κατά ανώτατο όριο.

Η καταβολή και η επένδυση των αρχικών εισφορών διενεργείται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις περιπτώσεις β` και γ` της παραγράφου 3 του παρόντος.

Σχετικό: το άρθρο 2 ΠΔ 329/2000

5. Τυχόν έσοδα από ρευστοποίηση απαιτήσεων του Τ.Ε.Κ. διατίθενται σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά :

α) αποπληρωμή δανείων,

β) κατάθεση στους λογαριασμούς του Τ.Ε.Κ. στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) και στα πιστωτικά ιδρύματα ογδόντα τοις εκατό (80%), αναλογικά προς τις καταβαλλόμενες από αυτές ετήσιες εισφορές στο σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων.

6. Στην περίπτωση υποκαταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν σε άλλο Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα οποία καλύπτονται συμπληρωματικά από το Τ.Ε.Κ., τα σχετικά με το ύψος των τακτικών και των αρχικών εισφορών, καθώς και τα της καταβολής των αποζημιώσεων καθορίζονται από το Τ.Ε.Κ. και το αντίστοιχο σύστημα της χώρας έδρας του πιστωτικού ιδρύματος κατά περίπτωση, με βάση το ύψος και την έκταση της συμπληρωματικής κάλυψης και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του άρθρου 15 του παρόντος. Οι σύμφωνες με την παρούσα παράγραφο συμφωνίες γνωστοποιούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

7. Η συμμετοχή στο ιδρυτικό κεφάλαιο, καθώς και η οποιασδήποτε μορφής εισφορά πιστωτικύ ιδρύματος στο Τ.Ε.Κ. δεν αποτελούν στοιχεία του ενεργητικού της περιουσίας του πιστωτικού ιδρύματος και δεν επιστρέφονται σε αυτό για οποιονδήποτε λόγο.
Άρθρο 5
Καλυπτόμενες καταθέσεις

1. Για τους σκοπούς του παρόντας νόμου ως καταθέσεις ορίζονται τα πιστωτικά υπόλοιπα των κατατεθειμένων σε λογαριασμούς κεφαλαίων ή τα πιστωτικά υπόλοιπα προσωρινού χαρακτήρα που προκύπτουν κατά τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές και τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να επιστρέψει βάσει των εφαρμοζόμενων νόμιμων και συμβατικών όρων, καθώς και οι υποχρεώσεις για τις οποίες το πιστωτικό ίδρυμα έχει εκδώσει παραστατικούς τίτλους.

2.α) Το σύνολο των καταθέσεων του ίδιου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα που καλύπτεται από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων ανέρχεται κατ` ανώτατο όριο στο σε δραχμές ισότιμο των είκοσι χιλιάδων (20.000) ΕΥΡΩ, υπολογιζόμενων με τη μέση τιμή (fixing) της ημέρας κατά την οποία οι καταθέσεις κατέστησαν μη διαθέσιμες. Εφόσον δεν υπάρχει μέση τιμή (fixing) λαμβάνεται υπόψη η εκάστοτε ισχύουσα τιμή αναφαράς. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται σε δραχμές και ισχύει για το σύνολο των καταθέσεων κάθε καταθέτη που διατηρούνται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση. Για τη μετατροπή από τους καταθέτες των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων, που αφορούν τις καταθέσεις σε ξένα νομίσματα που τηρούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό στα αντίστοιχα νομίσματα, εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουες διατάξεις περί συναλλάγματος και κινήσεως κεφαλαίων. Στο ως άνω όριο συμπεριλαμβάνονται και οι δεδουλευμένοι τόκοι μέχρι την ημέρα που η κατάθεση κατέστη μη διαθέσιμη.

Σχετικό: το άρθρο 6 παρ.1 Ν.3714/2008,ΦΕΚ Α 231/7.11.2008

β) Το ποσό της κάλυψης αναπροσαρμόζεται στο εκάστοτε ελάχιστο όριο που ισχύει στα πλαίσια σχετικών ρυθμίσων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ.. Στην περίπτωση αυτήν η απόφαση για ανάλογη αναπροσαρμογή των τακτικών ετήσιων εισφορών λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία.

3. Για τον υπολογισμό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης τα πιστωτικά υπόλοιπα των λογαριασμών καταθέσεων συμψηφίζονται με πάσης φύσεως ανταπαιτήσεις του πιστωτικού ιδρύματος κατά του δικαιούχου καταθέτου, κατά τους όρους των άρθρων 440 επ. του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει στο Τ.Ε.Κ. ο εκκαθαριστής του πιστωτικού ιδρύματος. Στην περίπτωση καταβολής συμπληρωματικής αποζημίωσης σε καταθέτες υποκαταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα στην Εωρωπαϊκή Ενωση ισχύουν οι κατευθυντήριες αρχές του άρθρου 15 του παρόντος.

4. α) Στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων από κοινού, κατά την έννοια του ν. 5638/1932(ΦΕΚ 307 Α`), το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και, συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο της παραγράφου 2 του παρόντος. Εάν δεν προκύπτει το τμήμα καταθέσεως που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο, θεωρείται για τους σκοπούς της αποζημιώσεως ότι η κατάθεση ανήκει στους δικαιούχους κατά ίσα μέρη.

β) Η κατάθεση ενώσεως προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα θεωρείται ως κατάθεση ενός δικαιούχου για τον υπολογισμό του ορίου που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του παρόντος.

5. Από την εγγύηση καλύπτεται ο πραγματικός δικαιούχος, εφόσον το πράσωπο αυτό ορίζεται ή δύναται να οριστεί πριν από την ημερομηνία κατά την οποία μια κατάθεση καθίσταται μη διαθέσιμη. Εάν υπάρχουν πολλοί πραγματικοί δικαιούχοι, για την εφαρμογή του ορίου που προβλέπει η παράγραφος 2, πιο πάνω, λαμβάνεται υπόψη το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα με βάση τις ρυθμίσεις που διέπουν τη διαχείριση των κατατεθέντων ποσών.
Άρθρο 6
Ενεργοποίηση του συστήματος εγγύησης καταθέσεων

1. Μία κατάθεση καθίσταται μη διαθέσιμη όταν οφείλεται και δεν έχει καταβληθεί από πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με τους νόμιμους και συμβατικούς όρους και συντρέχει μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

α) Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διαπιστώσει με απόφασή της ότι το πιστωτικό ίδρυμα δεν είναι ικανό να επιστρέψει τις καταθέσεις του, για λόγους που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική του κατάσταση ούτε προβλέπει ότι θα καταστεί ικανό πρός τούτο στο προσεχές μέλλον. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβαίνει στην ως άνω διαπίστωση το αργότερο μέσα σε είκοσι μία (21) ημερολογιακές ημέρες από τη στιγμή που αποδειχθεί, για πρώτη φορά, ότι το πιστωτικό ίδρυμα δεν έχει επιστρέψει τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές καταθέσεις, είτε

β) Δικαστική αρχή βασιζόμενη σε λόγους που άμεσα σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση του πιστωτικού ιδρύματος έχει εκδώσει απόφαση, αποτέλεσμα της οποίας είναι η αναστολή των ατομικών διώξεων που έχουν κατά του ιδρύματος οι καταθέτες του, στην περίπτωση που το γεγονός αυτό συμβεί πριν πραγματοποιηθεί η διαπίστωση της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει η προηγούμενη παράγραφος.

2. Το Τ.Ε.Κ. αμέσως μόλις του γνωστοποιηθεί η ως άνω απόφαση της Τράπεζας της Ελλλάδος, της δικαστικής αρχής ή της αρμόδιας εποπτικής αρχής του Κράτους – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την περίπτωση β` του άρθρου 15 του παρόντος, όπου έχει την έδρα του το πιστωτικό ίδρυμα του οποίου υποκατάστημα λειτουργεί στην Ελλάδα που καλύπτεται συπληρωματικά από το Τ.Ε.Κ. σύμφωνα με το άθρο 3 του παρόντος, καταρτίζει κατάλογο καταθετών με βάση τα στοιχεία που του υποβάλλονται από το πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο αφορούν οι ως άνω αποφάαεις, και μετά τους, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 5 του παρόντος, συμψηφισμούς καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις, εντός τριμήνου από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις κατέστησαν μη διαθέσιμες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος. Οι καταβαλλόμενες αποζημιώσεις απαλλάσσονται παντός φόρου, τέλους ή εισφοράς.

3. Σε έκτακτες περιπτώσεις και κατόπιν αιτήσεως του Τ.Ε.Κ. η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να εγκρίνει δύο το πολύ παρατάσεις της ως άνω προθεσμίας, εκάστη των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες.

4. Το Τ.Ε.Κ. δεν μπορεί να επικαλεστεί τις προθεσμίες των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος για να αρνηθεί την καταβολή της εγγύησης σε καταθέτη ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαιτήσει εγκαίρως την αποζημίωσή του δυνάμει του παρόντος.
Άρθρο 7
Κριτήρια αποζημίωσης των καταθετών και διατυπώσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων

1. Η αξίωση των καταθετών έναντι του Τ.Ε.Κ. παραγράφεται μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη της τελευταίας παράτασης, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 6 του παρόντος.

2. Στην περίπτωση καταθέτη ή άλλου πραγματικού δικαιούχου ή άλλου προσώπου έχοντος συμφέρον σε ποσά που βρίσκονται σε λογαριασμό και απορρέουν από συναλλαγές σχετικά με τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για νομιμοποίηοη εσόδων από παράνομες πρακτικές, κατά την έννοια του ν. 2331/1995 (ΦΕΚ 173 Α`), όπως εκάστοτε ισχύει, το Τ.Ε.Κ. αναστέλλει οποιαδήποτε καταβολή, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

3. Το Τ.Ε.Κ. ανακοινώνει δια του τύπου τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων.
Άρθρο 8
Υποκατάσταση στα δικαιώματα των καταθετών

Με την επιφύλαξη της διάταξης της περίπτωσης γ` (iii) της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του παρόντος, το Τ.Ε.Κ. υποκαθίσταται στα δικαιώματα των καταθετών και για ποσό ίσο προς τις πληρωμές του προς αυτούς και κατατάσσεται στην ίδια τάξη με τους καταθέτες κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων που καλύπτονται από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων του Τ.Ε.Κ..
Άρθρο 9
Πληροφόρηση καταθετών

1. Τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, υποχρεούνται να εκδώσουν αναλυτικό ενημερωτικό φυλλάδιο στην ελληνική γλώσσα στο οποίο θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία :

i) ανώτατα όρια κάλυψης, καθώς και το τυχόν ποσοστό συνυπευθυνότητας,

ii) καλυπτόμενα νομίσματα κατάθεσης,

iii) εξαιρούμενες κατηγορίες καταθέσεων,

iv) συμψηφιζόμενες ανταπαιτήσεις του πιστωτικού ιδρύματος,

v) τα περί προθεσμίας καταβολής των αποζημιώσεων.

Κατόπιν σχετικής αίτησης αποταμιευτών, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις διατυπώσεις και προϋποθέσεις καταβολής των αποζημιώσεων.

Ειδικότερα : (i) τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώνουν και την έδρα εγκατάστασης του συστήματος στο οποίο υπάγονται και (ii) τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα θα παρέχουν τις ως άνω πληροφορίες και στις χώρες εγκατάστασης των υποκαταστημάτων τους στην επίσημη ή επίσημες γλώσσες του κράτους εγκατάστασης.

2. Τα πιστωτικά ιδρύματα επιτρέπεται να κάνουν απλή μνεία της συμμετοχής τους στο σύστημα του Τ.Ε.Κ., ή σε άλλο σύστημα, τα δε πιστωτικά ιδρύματα που εξαιρούνται από την υποχρέωση συμμετοχής στο σύστημα του Τ.Ε.Κ. ενημερώνουν σαφώς τους καταθέτες και υποψήφιους καταθέτες σχετικά με το γεγονός αυτό. Η μορφή και ο τρόπος των ανακοινώσεων εγκρίνονται από το Τ.Ε.Κ..

3. Η υποχρέωση έκδοσης ενημερωτικού φυλλαδίου πρέπει να εκπληρώνεται από μεν τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο Τ.Ε.Κ. εντός τριών (3) μηνών από της συμμετοχής του, από δε τα λοιπά εντός τριών (3) μηνών από της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.
Άρθρο 10
Τήρηση υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι του Τ.Ε.Κ.

1. α) Εάν ένα πιστωτικό ίδρυμα που έχει την έδρα του στην Ελλάδα ή υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα με έδρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμμετέχει υποχρεωτικά στο Τ.Ε.Κ. δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως μέλους του Τ.Ε.Κ., το Τ.Ε.Κ. ενημερώνει την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, εντός των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, περιλαμβανομένων και των κυρώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1Α του άρθρου 8 του ν. 2076/1992, για να εξασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων του πιστωτικού ιδρύματος ή υποκαταστήματος.

β) Εάν με τα μέτρα αυτά δεν εξασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώεων των ως άνω πιστωτικών ιδρυμάτων ή υποκαταστημάτων, το Τ.Ε.Κ. μπορεί μετά από ρητή συναίνεση της Τράπεζας της Ελλάδος να δηλώσει ότι προτίθεται να αποκλείσει το πιστωτικό ίδρυμα, τάσσοντας προθεσμία δώδεκα (12) μηνών τουλάχιστον. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας εξακολουθούν να καλύπτονται πλήρως από το σύστημα. Εάν, μετά την πάροδο της προθεσμίας, το πιστωτικό ιδρυμα συνεχίζει να μην τηρεί τις υποχρεώσεις του, το Τ.Ε.Κ. μπορεί, πάντοτε με τη ρητή συναίνεση της Τράπεζας της Ελλάδος να αποκλείσει το πιστωτικό ίδρυμα ή υποκατάστημα από το σύστημα εγγύησης. Στην περίπτωση αυτή έχουν εφορμαγή οι διατάξεις της παραγράφου 1Α του άρθρου 8 ή της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ν. 2076/1992, όπως εκάστοτε ισχύει.

2. Εάν ένα από τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καλύπτεται συμπληρωματικά από το σύστημα εγγύησης του Τ.Ε.Κ. δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως μέλους του εν λόγω συστήματος, το Τ.Ε.Κ. γνωρίζει σχετικά στην εποπτική αρχή της χώρας έδρας του πιστωτικού ιδρύματος του υποκαταστήματος και σε συνεργασία με αυτή λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων του υποκαταστήματος. Η ως άνω γνωστοποίηση ανακοινώνεται άμεσα και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εάν με τα μέτρα αυτά το υποκατάστημα δεν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του και παρέλθει μετά από σχετική προειδοποίηση χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών, το Τ.Ε.Κ μπορεί με τη συγκατάθεση και της εποπτικής αρχής του ενδιαφερόμενου Κράτους – Μέλους και μετά από σχετική γνωστοποίηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος να αποκλείσει το υποκατάστημα. Οι καταθέσεις που έγιναν πριν από την ημερομηνία του αποκλεισμού καλύπτονται συμπληρωματικά από το σύστημα του Τ.Ε.Κ. μέχρι την ημερομηνία που αυτές καθίστανται απαιτητές. Το Τ.Ε.Κ. ενημερώνει τους καταθέτες για την παύση της συμπληρωματικής κάλυψης.
Άρθρο 11
Εξαιρούμενες καταθέσεις

Εξαιρούνται από την κάλυψη του συστήματος του Τ.Ε.Κ. οι ακόλουθες κατηγορίες καταθέσεων :

1. Οι καταθέσεις άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων στο όνομά τους και για ίδιο λογαριασμό.

2. Οι τίτλοι που αποτελούν στοιχεία των ” ιδίων κεφαλαίων ” κατά την έννοια της ΠΔ / ΤΕ 2053 / 1992, όπως εκάστοτε ισχύει.

3. Οι καταθέσεις που προέρχονται από συναλλαγές για τις οποίες εξεδόθη καταδικαστική ποινική απόφαση για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλη παράνομη πράξη, όπως ορίζεται από τον ν. 2331/1995, όπως εκάστοτε ισχύει ή την αντίστοιχη νομοθεσία άλλων κρατών.

4. Καταθέσεις των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 2076/1992, ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων αε κινητές αξίες.

5. Καταθέσεις της Κεντρικής Διοίκησης. Ως τέτοιες νοούνται οι καταθέσεις των Υπουργείων και των αποκεντρωμένων Υπηρεσιών των Υπουργείων.

6. Καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα των διοικητικών στελεχών κατά την έννοια της παραγράφου 1(γ) του αρθρου 6 του ν. 2076/1992, των μελών του διοικητικου συμβουλίου, των μετόχων που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον το πέντε τοις εκατό (5%) του κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, των προσώπων των ελεγκτικών εταιριών που είναι επιφορτισμένα με το νόμιμο έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, των καταθετών που έχουν τις ίδιες ιδιότητες σε άλλες επιχειρήσεις που ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα το πιστωτικό ίδρυμα.

7. Καταθέσεις συζύγων και τέκνων των καταθετών που αναφέρονται στην παράγραφο 6 πιο πάνω, καθώς και τρίτων που ενεργούν για λογαριασμό των ως άνω καταθετών.

8. Καταθέσεις συνδεδεμένων με το πιστωτικό ίδρυμα εταιριών κατά την έννοια του άρθρου 42 ε του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει.

9. Διαπραγματεύσιμα πιστοποιητικά καταθέσεων.

10. Ομολογίες και τραπεζικά ομόλογα εκδοθέντα από πιστωτικά ιδρύματα, υποχρεώσεις από αποδοχές συναλλαγματικών και από υποσχετικές επιστολές ή γραμμάτια έκδοσή τους.

11. Οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από πώληση με ταυτόχρονη συμφωνία επαναγοράς τίτλων.
Άρθρο 12
Διοίκηση Τ.Ε.Κ. – Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου Τ.Ε.Κ.

1. Το Τ.Ε.Κ. διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.). Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου διορίζεται ένας εκ των Υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος. Από τα υπόλοιπα έξι (6) μέλη, ένα (1) προέρχεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, δύο (2) από την Τράπεζα της Ελλαδος και τρία (3) από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

2. Το διοικητικό Συμβούλιο, απαρτιζόμενο από τα μέλη που προτείνονται από τους φορείς της παραγράφου 1, διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και έχει πενταετή θητεία. Από την ένταξη των πιστωτικών ιδρυμάτων με τη μορφή πιστωτικών συνεταιρισμών στο Τ.Ε.Κ., το διοικητικό συμβούλιο αυτού καθίσταται οκταμελές, με την προσθήκη ενός μέλους προερχόμενου από τα παραπάνω πιστωτικά ιδρύματα.

3. Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εκλέγεται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στις σνυεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου δύναται να παρίσταται ο Γενικός Επιθεωρητής Τραπεζών χωρίς δικαίωμα ψήφου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα του τραπεζικού τομέα. Ειδικότερα το ένα από τα προερχόμενο από την Τράπεζα της Ελλόδος μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι νομικός, ένα δε μέλος που προέρχεται από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών είναι ειδικευμένος σε θέματα τραπεζικής λογιστικής.

4. Η θητεία δύναται να ανανεώνεται άπαξ για αντίστοιχο χρονικό διάστημα και παρατείνεται μέχρι το διορισμό νέας διοίκησης και πάντως όχι πέραν τριμήνου από τη λήξη της.

5. Η θητεία των μελών διακόπτεται μόνο με αιτιολογιμένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, εάν κατά τη διάρκεια αυτής προκύψουν πράξεις ή παραλείψεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία που συνάδει με την άσκηση του λειτουργήματός του ή αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους για λόγους ,υγείας. Σε περίπτωση χηρεύσεως, με οποιονδήποτε τρόπο και πέραν του προαναφερομένου, θέσεως μέλους του διοικητικού συμβουλίου διορίζεται νέο μέλος για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας κατά τον τρόπο που προβλέπεται στο παρόν άρθρο.

6. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου αναπληρώνει ως προς όλες τις αρμοδιότητές του ο αντιπρόεδρος.

7. Το διοικητικό συμβούλιο ευρίσκεται αε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα πέντε (5) τουλάχιστον μέλη στην περίπτωση του πρώτου επταμελούς διοικητικού συμβουλίου και έξι (6) τουλάχιστον μέλη στην περίπτωση του οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου. Μεταξύ των μελών αυτών πρέπει απαραιτήτως να είναι ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η άποψη υπέρ της οποίας τάσσεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος, κατά περίπτωση.

8. Η ειδική πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ επιτυγχάνετοι με τη σύμφωνη ψήφο τουλάχιστον πέντε (5) μελών στην περίπτωση του πρώτου επταμελούς διοικητικού συμβουλίου και την ψήφο έξι (6) τουλάχιστον μελών στην περίπτωση του οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου.

9. Η αποζημίωση του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ. και βαρύνει τον προϋπολογισμό του Τ.Ε.Κ..

10. Το διοικητικό συμβούλιο του Τ.Ε.Κ. είναι αρμόδιο για κάθε θέμα που αφορά στη διοίκηση και εκπροσώπηση του Τ.Ε.Κ. στο εσωτερικό ή εξωτερικό, στην είσπραξη των πόρων, στη διαχείριση της περιουσίας του και γενικά για κάθε θέμα που σχετίζεται με την εκπλήρωση του σκοπού του.

11. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Τ. Ε.Κ. εκπροοωπεί το Τ.Ε.Κ. ενώπιον κάθε αρχής και τρίτου, παρίσταται και εκπροσωπεί το Τ.Ε.Κ. δικαστικώς και εποτπεύει την ορθή εφορμογή των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου, την ορθή εκτέλεση του προγράμματος και του προυπολογισμού του Τ.Ε.Κ., στα πλαίσια της επίτευξης του σκοπού του, την τήρηση του κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Τ.Ε.Κ. και του κανονισμού λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου. Συγκαλεί σε συνεδριάσεις το διοικητικό συμβούλιο, προεδρεύει στις συνεδριάσεις του και ορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οταν ο πρόεδρος απουσιάζει, κωλύεται και δεν μπορεί να αναπληρώνεται, τα καθήκοντά του ασκεί ο αντιπρόεδρος. Με την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος μπορεί να αναθέτει την εκπροσώπηση του Τ.Ε.Κ. ενώπιον κάθε αρχής και τρίτων και τη δικαστική και εξώδικη παράαταση και εκπροσώπησή του σε άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή στο διευθυντή του Τ.Ε.Κ., που διορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε Κ..

12. Το Τ.Ε.Κ. δύναται να ζητεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλλουν στο Τ.Ε.Κ. στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν στην εκπλήρωση του σκοπού του και ειδικότερα : (i) στοιχεία ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως, (ii) στοιχεία που αφορούν τη βάση υπολογισμού των εισφορών, τις καλυπτόμενες και μη καταθέσεις, καθώς και (iii) στοιχεία σχετικά με τη διαθεσιμότητα των, σύμφωνα με το άρθρο 4 του παρόντος, πόρων του.

13. α) Τα μέλη του διοικητικού συβουλίου και το προσωπικό του ΤΕ.Κ., καθώς και οι ελεγκτές των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του Τ.Ε.Κ. υποχρεούνται στην τήρηση του επαγγελματικού υπηρεσιακού απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων.

β) Η απαγόρευαη γνωστοποίησης σε πρόσωπα ή αρχές πληροφοριών που περιέρχονται σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν ισχύει έναντι :

(i) Της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ευχέρεια της Τράπεζας της Ελλάδος, να γνωστοποιεί τις σχετικές πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 21 του ν. 2076/1992 επεκτείνεται και στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

(ii) Του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

(iii) Του Υπουργού Οικονομικών.

(iv) Του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

(v) Των ειδικών εξεταστικών επιτροπών της Βουλής κατά την, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ενάσκηση των καθηκόντων τους.

γ) Επιτρέπεται και δεν αποτελεί παράβαση του επαγγελματικού υπηρεσιακού απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Τ.Ε.Κ. και των αρχών που είναι αρμόδιες για την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων στα λοιπά Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων που λειτουργούν σε αυτήν, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για την άσκηση των ορμοδιοτήτων τους που συνδέονται με την εγγύηση καταθέσεων.

Το Τ.Ε.Κ. μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τις αντίστοιχες αρχές τρίτων εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρών υπό τους αυτούς ως άνω όρους και προϋποθέσεις.

δ) Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται οι κυρώσεις του άρθρου 371 του Π.Κ. και αναλογικά του άρθρου 2 του ν.δ. 1059/1971 (ΦΕΚ 270 Α`). Αμετάκλητη καταδίκη για παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.δ. 1059/1971 συνεπάγεται αυτοδικαίως την άμεση απόλυσή του από τη θέση που κατέχει στο Τ.Ε.Κ..

14. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ορίζονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων του Τ.Ε.Κ., οι αρμοδιότητές τους, καθώς και λοιπά θέματα που αφορούν την εσωτερική οργάνωση των εργασιών και της λειτουργίας του Τ.Ε.Κ..
Άρθρο 13
Προσωπικό Τ.Ε.Κ.

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ. καθορίζεται η οργανική διάρθρωση του Τ.Ε.Κ..

2. Το προσωπικό αποτελείται από εξειδικευμένους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό και απασχολείται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Η απασχόληση του προσωπικού διέπεται από τις διατάξεις περί βαθμολογίου και μισθολογίου των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, εφαρμοζόμενες αναλόγως. Η απασχόληση υπαλλήλων που προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ή τα συμμετέχοντα στο σύστημα πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθεί να διέπεται από το καθεστώς απασχόλησης, ασφαλιστικό και υπηρεσιακής εξέλιξης που ισχύει στο φορέα προέλευσής τους, με εξαίρεση την ιεραρχική ένταξη των υπαλλήλων, η οποία καθορίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού του Τ.Ε.Κ..

3. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Ε.Κ. ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στον κανονισμό στελέχωσης, οργάνωσης και λειτουργίας του Τ.Ε.Κ.. ο τρόπος πρόσληψης προσωπικού του Τ.Ε.Κ. και ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού του Τ.Ε.Κ..
Άρθρο 14
Τακτικός έλεγχος – Ισολογισμός – Δημοσιεύσεις

1. Ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του Τ.Ε.Κ. και του ισολογισμού του ανατίθεται από το διοικητικό συμβούλιο σε ορκωτούς ελεγκτές ή αναγνωρισμένη ελεγκτική εταιρία, που υποβάλλουν σχετική έκθεση προς την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων της Βουλής των Ελλήνων, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Ε.Κ..

2. Το οικονομικό έτος αρχίζει, με εξαίρεση την πρώτη χρήση, την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το αργότερο μέχρι τέλος Οκτωβρίου συντάσσεται ο προϋπολογισμός του επόμενου οικονομικού έτους, εντός δε τριών (3) μηνών από την έναρξή του συντάσσεται ο απολογισμός του προηγούμενου οικονομικού έτους, που υποβάλλεται στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας μαζί με τον ισολογισμό και την έκθεση του ελεγκτή για έγκριση και κοινοποιείται στα πρόσωπα και τους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος. Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει κατάλογο των πιστωτικών ιδρυμάτων ή υποκαταστημάτων που συμμετέχουν στο σύστημα του Τ.Ε.Κ.. Τροποποιήσεις του καταλόγου ανακοινώνονται στα πρόσωπα και τους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος το αργότερο εντός μηνός από την ημέρα πραγματοποίησης της μεταβολής.
Άρθρο 15
Κατευθυντήριες αρχές

Στην περίπτωση συμπληρωματικής κάλυψης υποκαταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Τ.Ε.Κ. θεσπίζει διμερώς με το σύστημα του Κράτους – Μέλους καταγωγής κατάλληλους κανόνες και διαδικασίες για την καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες του υποκαταστήματος αυτού. Κατά τη θέσπιση των διαδικασιών, καθώς και για τον προσδιορισμό των όρων συμμετοχής του υποκαταστήματος, ισχύουν οι ακόλουθες αρχές :

α) Το Τ.Ε.Κ. διατηρεί πλήρως το δικαίωμα :

(i) να επιβάλλει τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τη συμμετοχή των λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων και

(ii) να απαιτεί την παροχή ισοδύναμων πληροφοριών και να τις επαληθεύει με τις αρχές του Κράτους – Μέλους καταγωγής που είναι αρμόδιες για την εποπτεία του υποκαταστήματος.

β) Το Τ.Ε.Κ. ικανοποιεί τις αξιώσεις για συμπληρωματική αποζημίωση, εφόσον λάβει δήλωση των αρμόδιων αρχών του Κράτους – Μέλους καταγωγής ότι οι καταθέσεις δεν είναι διαθέσιμες. Το Τ.Ε.Κ. διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να εξακριβώνει κατά πόσο ο καταθέτης νομιμοποιείται σύμφωνα με τους δικούς του βασικούς κανόνες και διαδικασίες, προτού καταβάλλει συμπληρωματική αποζημίωση.

γ) Ο φορέας που προβλέπεται από το σύστημα του Κράτους – Μέλους καταγωγής και το Τ.Ε.Κ. συνεργάζονται πλήρως μεταξύ τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι καταθέτες αποζημιώνονται αμέσως και κατά το ενδεδειγμένο ποσό. Ιδιαίτερα συμφωνούν όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ύπαρξη ανταπαιτήσεως, η οποία μπορεί να προταθεί για συμψηφισμό στα πλαίσια ενός από τα δύο συστήματα, επηρεάζει την αποζημίωση που καταβάλλεται από κάθε σύστημα στον καταθέτη.

δ) Το Τ.Ε.Κ. δικαιούται να χρεώνει το υποκατάστημα για τη συμπληρωματική κάλυψη κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο που λαμβάνει υπόψη την εγγύηση τη χρηματοδοτούμενη από το σύστημα του Κράτους – Μέλους καταγωγής. Προκειμένου να διευκολυνθεί η χρέωση, το Τ.Ε.Κ. θεωρεί ότι η ευθύνη του περιορίζεται πάντοτε στη διαφορά μεταξύ της εγγύησης που προσφέρει και της εγγύησης που παρέχει το Κράτος – Μέλος καταγωγής, ανεξαρτήτως του κατά πόσο το Κράτος – Μέλος καταγωγής καταβάλλει όντως αποζημίωση για τις καταθέσεις που υφίστανται στην Ελλάδα.
Άρθρο 16
Μεταβατική διάταξη

1. Επιτρέπεται στην Τράπεζα της Ελλάδος να συμψηφίσει προς το ποσό της εισφοράς της για το σχηματισμό του κεφαλαίου του Τ.Ε.Κ. ποσό μέχρι εξακόσια πενήντα εκατομμύρια (650.000.000) δραχμές, που κατέβαλε ή θα καταβάλει για την αποζημίωση των καταθετών της υπό εκκαθάριση ” Αραβοελληνικής Τράπεζας Α.Ε. “.

2. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκχωρεί στο Τ.Ε.Κ. τις απαιτήσεις της κατά του προϊόντος της εκκαθάρισης της υπό εκκαθάρισης ” Αραβοελληνικής Τράπεζας Α.Ε. “, που προκύπτουν από την, κατά τα προαναφερθέντα, καταβολή αποζημιώσεων σε καταθέτες αυτής. Η εκχώρηση αυτή απαλλάσσεται από κάθε τέλος ή φόρο, άμεσο ή έμμεσο.
Άρθρο 17
Εξουσιοδότηση

1. Με προεδρικό διάταγμα, εκδιδόμενο εντός ενός έτους από της ισχύος του παρόντος, κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, εντάσσονται στο Τ.Ε.Κ. τα πιστωτικά ιδρύματα με τη μορφή πιστωτικών συνεταιρισμών του ν 1667/1986 (ΦΕΚ 196 Α`). Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται, ανάλογα με τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο και λαμβανομένων υπόψη των χαρακτηριστικών των πιστωτικών ιδρυμάτων με τη μορφή πιστωτικών συνεταιρισμών του ν. 1667/1986, τα θέματα σχετικά με τη συμμετοχή τους στο Τ.Ε.Κ., καθώς και τις εισφορές τους στο Τ.Ε.Κ., τις καλυπτόμενες καταθέσεις, τις εξαιρούμενες καταθέσεις, την πληροφόρηση των καταθετών και γενικά τις υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων αυτών που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο Τ.Ε.Κ..

2. Τα άρθρα 1 και 2 του ν. 2114/1993 (ΦΕΚ 4 Α`) καταργούνται.

3. Η υποχρέωση καταβολής των ετήσιων τακτικών εισφορών προς το Τ.Ε.Κ. των πιστωτικών ιδρυμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αρχίζει από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημ.: όπως η παρ.3 προστέθηκε με την παρ.6 άρθρ.4 Ν.2992/2002 ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Άρθρο 18

Κυρώνεται η από 25.4.2000 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία προστίθενται, τροποποιούνται ή καταργούνται τα παρακάτω άρθρα του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής :

1. Στο άρθρο 2 παράγραφος πρώτη περ. ε` αντί : ” άρθρο 55 παρ. 15 ” τίθεται : ” άρθρο 55 αριθμός 5 “.

2. Στο άρθρο 2 παράγραφος δεύτερη αντί : ” άρθρο 55 Β “, τίθεται : ” άρθρο 55 Γ “.

3. Η τρίτη παράγραφος του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής :

” Από της υποκαταστάσεως του ευρώ στο εθνικό νόμισμα της χώρας, η Τράπεζα παύει να ασκεί αυτοτελώς τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων α`, β`, γ` και τις εμπίπτουσες στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών αρμοδιότητες της περίπτωσης ε`, αλλά συμβάλλει, ως αναπάσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, στην άσκηση των καθηκόντων του Συστήματος, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καταστατικού του, και ενεργεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τα άρθρα 105 παράγραφοι 2 και 3 και 111 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καθώς και τα άρθρα 3, 12, 14 παράγραφος 3, 30 και 31 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. Από την ίδια ημερομηνία η Τράπεζα εκδίδει τραπεζογραμμάτια που κυκλοφορούν ως νόμιμο χρήμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του άρθρου 16 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. ”

4. Στο άρθρο 2 τελευταία παράγραφος εν τέλει προστίθενται οι λέξεις :

” …επιφυλασσομένης της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το άρθρο 6 παράγραφος 2 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. ”

5. Στο άρθρο 3, παράγραφος πρώτη, η λέξη ” εκατό ” αντικαθίσταται με τη λέξη ” χιλίων ” και, παράγραφος δεύτερη, οι λέξεις , ” των εκατό ” αντικαθίστανται με τις λέξεις , ” μέχρι χιλίων “.

6. Στο άρθρο 3 εν τέλει προστίθεται παράγραφος ως εξής :

” Από της υποκαταστάσεως του ευρώ στο εθνικό νόμισμα η ποσότητα των εκδιδόμενων κερμάτων τελεί υπό την έγκριαη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η δε ονομαστική αξία και οι τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. ”

7. Στο άρθρο 18 το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής :

” Ο Πρόεδρος των Γενικών Συνελεύσεων εκλέγεται υπό της Συνελεύσεως. ”

8. Στο άρθρο 22 η πρώτη παράγραφος αντικαθίσταται ως εξής :

” Δεν είναι εκλέξιμοι ως Σύμβουλοι :

1) Μέλη της Κυβερνήσεως, δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι δημοσίων ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

2) Μέλη της Βουλής.

3) Σύμβουλοι ή υπάλληλοι άλλων Τραπεζών.

4) Κάθε πρόσωπο που υπάγεται στην κατηγορία του άρθρου 14. ”

9. Στο άρθρο 27 το στοιχείο β` αντικαθίσταται ως εξής :

” β) Των γενικών όρων και της εκτάσεως των εργασιών της Τράπεζας που εκτελούνται εκτός του πεδίου των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. ”

10. Στο άρθρο 27 καταργούνται τα στοιχεία ε` και ζ`.

11. Στο άρθρο 27 στοιχείο ιβ`, μετά τις λέξεις, ” τραπεζικών γραμματίων ” και ” τραπεζικά γραμμάτια ” τίθενται οι λέξεις, ” σε δραχμές “.

12. Το τρίτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 35 Α αντικαθίσταται ως εξής :

” Από της υποκαταστάσεως του ευρώ στο εθνικό νόμισμα, οι συνδεόμενες ευθέως με τη νομισματική πολιτική αρμοδιότητες του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής περιορίζονται ως εξής :

Το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής αναλύει τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και εξετάζει την επίδραση της νομισματικής πολιτικής που χαράσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, με την επιφύλαξη της ανεξαρτησίας του Διοικητή από οδηγίες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 22. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής ενεργεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. ”

13. Τα άρθρα 40, 41, 42 και 43 καταργούνται.

14. Στο άρθρο 44 εν τέλει προστίθεται παράγραφος ως εξής :

” Ο ανωτέρω έλεγχος ασκείται επιφυλασσομένου του ελέγχου από τους, κατά το άρθρο 27 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, ανεξάρτητους εξωτερικούς ελεγκτές. “.

15. Μετά το άρθρο 54 προστίθεται άρθρο 54Α ως εξής :

” Οι λογαριασμοί και οι καταστάσεις της Τράπεζας καταρτίζονται με βάση τους λογιστικούς κανόνες και τις λογιστικές τεχνικές που ισχύουν κάθε φορά γιά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών, όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. ”

16. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 55 αντικαθίσταται ως εξής :

” Η Τράπεζα, ενεργώντας σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που διέπουν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών, δύναται : “.

17. Στο άρθρο 55 αριθμός 3 το τελευταίο εδάφιο καταργείται.

18. Στο άρθρο 55 προστίθεται, μετά τον αριθμό 4, αριθμός 5 ως εξής :

” 5) Να θέτει κανόνες λειτουργίας και να επιβλέπει συστήματα πληρωμών και συστήματα εκκαθάρισης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών με στόχο την αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία τους και ιδίως τον περιορισμό του συστημικού κινδύνου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Επίσης να διαχειρίζεται τέτοια συστήματα, επιφυλασσομένων των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Στην έννοια των παραπάνω συστημάτων υπάγονται τα συστήματα συμψηφισμού, διακανονισμού και εν γένει εκκαθάρισης πληρωμών, καθώς και τα συστήματα διενέργειας, συμψηφισμού, διακανονισμού και εν γένει εκκαθάρισης εξωχρηματηστηριακών συναλλαγών επί τίτλων σε αξιογραφική ή λογιστική μορφή, και λοιπών χρηματοπιστωτικών μέσων.

Η Τράπεζα λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των κανόνων που θεσπίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προς διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας των συστημάτων συμψηφισμού και πληρωμών, κατά την έννοια του άρθρου 22 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. ”

19. Στο άρθρο 55 αριθμός 10 εν τέλει προστίθενται οι λέξεις :

” κατά τα προβλεπόμενα από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. ”

20. Στο άρθρο 55 αριθμός 15 το τελευταίο εδάφιο καταργείται.

21. Στο άρθρο 55 αριθμός 17 προτάσσονται οι λέξεις :

” Επιφυλασσομένων των αρμοδιοτήτων των οργανισμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης “.

22. Στο άρθρο 55 αριθμός 21 η πρώτη παράγραφος αντικαθίσταται ως εξής :

” Για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής η Τράπεζα μπορεί, μέχρι της υποκαταστάσεως του ευρώ στο εθνικό νόμισμα, να υποχρεώνει τα νομισματικά χρηματοδοτικά ιδρύματα να διατηρούν σε αυτή καταθέσεις, έντοκες ή άτοκες, και να επιβάλλει σε περίπτωση παράβασης της σχετικής υποχρέωσης διοικητικές κυρώσεις κατά το άρθρο 55Β. Από της υποκαταστάσεως του ευρώ στο εθνικό νόμισμα, η δυνατότητα επιβολής υποχρεωτικών καταθέσεων ρυθμίζεται αποκλειστικά από τις διατάξεις που διέπουν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών. ”

23. Το άρθρο 55 αριθμός 22 αντικαθίσταται ως εξής :

” Εκτός των αναφερομένων στο άρθρο αυτό, η Τράπεζα μπορεί, μέχρι της υποκαταστάσεως του ευρώ στο εθνικό νόμισμα, να χρησιμοποιεί και άλλα μέσα νομισματικής πολιτικής, τα οποία κρίνει κατάλληλα για την εξυπηρέτηση των κατά το όρθρο 4 του παρόντος σκοπών της. ”

24. Στο άρθρο 55Α οι δύο τελευταίες παράγραφοι αντικαθίστανται ως εξής :

” Κατά την άσκηση της εποπτικής αρμοδιότητας, η Τράπεζα επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις κατά πάντων των υποκείμενων σε εποπτεία προσώπων, των νόμιμων εκπροσώπων τους και όσων ασκούν διοίκηση για παραβάσεις των σχετικών με τις αρμοδιότητες της Τράπεζας διατάξεων.

Με εξαίρεση τις παραβάσεις των σχετικών με τις κατά το άρθρο 35Α αρμοδιότητες του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής διατάξεων, για τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις αποκλειστικής κατά το άρθρο 55Β, η Τράπεζα επιβάλλει κατά πάντων των εποπτευόμενων από αυτή προσώπων τις κατά την κρίση της προσήκουσες διοικητικές κυρώσεις, εκ των προβλεπομένων από την ισχύουσα νομοθεσία για τα πιστωτικά ιδρύματα, σε περίπτωση παράβασης των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων σχετικά με την άσκηση των δραστηριοτήτων τους ή την παρακώλυση των κατά νόμο ελέγχων, καθώς και

– άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος ποσού μέχρι σαράντα τοις εκατό (40%) επί του ποσού της παράβασης ή, αν το ποσό της παράβασης δεν μπορεί να προσδιοριστεί, μέχρι τριών δισεκατομμυρίων (3.000.000.000) δραχμών και διάρκειας μέχρι ενός έτους,

– πρόστιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου υπολογιζόμενο είτε ως ποσοστό μέχρι σαράντα τοις εκατό (40%) επί του ποσού της παράβασης είτε ως εφάπαξ ποσά μέχρι τριακοσίων εκατομμυρίων (300.000000) δραχμών και σε περίπτωση υποτροπής μέχρι πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) δραχμών.

Τα όρια της άτοκης κατάθεσης και του προστίμου είναι δυνατόν να αναπροσαρμόζονται με πράξη του Διοικητή.

Για τις παραβάσεις αυτές η Τράπεζα μπορεί επίσης να θεσπίζει και άλλες διοικητικές κυρώσεις και να προσδιορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής αυτών, καθώς και των προβλεπομένων από το παρόν άρθρο και από άλλες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι κατά το παρόν άρθρο κυρώσεις επιβάλλονται και σωρευτικά.

Οι κατά το παρόν άρθρο αρμοδιότητες ασκούνται με πράξεις του Διοικητή ή εξουσιοδοτούμενων από αυτόν οργάνων. ”

25. Μετά το άρθρο 55Α και πριν από τα υφιστάμενα άρθρα 55Β και 55Γ, τα οποία αριθμούνται αντιστοίχως ως 55Γ και 55Δ, προστίθεται νέο άρθρο 55Β, ως εξής :

” Αρθρο 55Β

Η Τράπεζα, δια του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, θεσπίζει πλαίσιο διοικητικών κυρώσεων και προσδιορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους κατά των προσώπων που ενεργούν κατά παράβαση των σχετικών με τις κατά το άρθρο 35Α αρμοδιότητες του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής διατάξεων.

Οι κυρώσεις αυτές συνίστανται ιδίως σε :

α. Χρηματική ποινή υπολογιζόμενη ως τόκο επί του ποσού της παράβασης, για τη χρονική διάρκεια αυτής και με επιτόκιο μεγαλύτερο από το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες, αναπροσαρμοζόμενο σε περίπτωση υποτροπής σύμφωνα με τα ισχύοντα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

β. Αναστολή της δυνατότητας συμμετοχής σε πράξεις που συνδέονται με την άσκηση νομισματικής πολιτικής.

γ. Επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση στο μηχανισμό οριακής χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναστολή της δυνατότητας πρόσβασης στην οριακή χρηματοδότηση, αναστολή ή αποκλεισμό από την πρόσβαση στο μηχανισμό παροχής ενδοημερήσιας χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναστολή χρήσης του λογαριασμού διακανονισμού μέλους συστημάτων πληρωμών, προσωρινή ή οριστική αποβολή από τέτοια συστήματα.

δ. Ατοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος ποσού μέχρι του τριπλάσιου του ποσού της παράβασης και διάρκειας η οποία δεν υπερβαίνει τη διάρκεια της παράβασης ή, αν το ποσό της παράβασης δεν μπορεί να προσδιορισθεί, άτοκη κατάθεση μέχρι τριών δισεκατομμυρίων (3.000.000.000) δραχμών και διάρκειας μέχρι ενός έτους.

ε. Αρση της δυνατότητας τήρησης υποχρεωτικών καταθέσεων σε μέσα επίπεδα.

Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται σωρευτικά ή διαζευκτικά, με πράξη του Διοικητή ή εξουσιοδοτούμενων από αυτόν οργάνων.

Από της υποκαταστάσεως του ευρώ στο εθνικό νόμισμα καταργούνται οι διατάξεις των περιπτώσεων δ` και ε` του παρόντος. Από την ίδια ημερομηνία, οι κατά το παρόν άρθρο αρμοδιότητες της Τράπεζας ισχύουν στην έκταση που δεν προβλέπεται αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 34 παράγραφος 3 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και ασκούνται, ιδίως ως προς το είδος, τον τρόπο υπολογισμού και τα ανώτατα όρια των επιβαλλόμενων κυρώσεων, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες που ισχύουν κάθε φορά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. Το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής εκδίδει ως αναγκαίες πράξεις για την εφαρμογή των κανόνων αυτών στην ελληνική έννομη τάξη. ”

26. Στο άρθρο 55Γ προτάσσονται οι λέξεις :

” Επιφυλασσομένης της υποχρεώσεως ποροχής στατιστικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κατσατατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της κατ` εφαρμογή του εκδιδόμενης συμπληρωματικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης…. “.

27. Στο άρθρο 55Γ η τελευταία παράγραφος αντικαθίσταται ως εξής :

” Σε περίπτωση παράβασης των κατά το παρόν άρθρο υποχρεώσεων, η Τράπεζα, με πράξη του Διοικητή ή εξουσιοδοτουμένων από αυτόν οργάνων, μπορεί να επιβάλλει κατά των υποχρέων του πρώτου εδαφίου της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, καθώς και των νόμιμων εκπροσώπων τους και όσων ασκούν διοίκηση, προκειμένου μεν περί προσώπων υποκειμένων στην εποπτεία της Τράπεζας τις κατά το άρθρο 55Α κυρώσεις, προκειμένου δε περί των λοιπών υποχρέων, πρόστιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι ποσού εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) δραχμών και σε περίπτωση υποτροπής μέχρι διακοσίων εκατομμυρίων (200.000.000) δραχμών. Τα όρια αυτά μπορούν να αναπροσαρμάζονται με όμοια πράξη. ”

28. Στο άρθρο 55Γ εν τέλει προστίθεται παράγραφος ως εξής :

” Από της υποκαταστάσεως του ευρώ στο εθνικό νόμισμα, οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στο πλαίσιο των λειτουργιών που η Τράπεζα ασκεί σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 4 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. ”

29. Στο άρθρο 55Δ προτάσσονται οι λέξεις :

” Επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 5 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της κατ` εφαρμογή του εκδιδόμενης συμπληρωματικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης…. “.

30. Στο άρθρο 55Δ δεύτερη παράγραφος, πρώτο εδάφιο αντί : ” άρθρο 55Β ” τίθεται : άρθρο 55Γ “.

31. Στο άρθρο 57 πρώτο εδάφιο εν τέλει διαγράφονται οι λέξεις ” κατά το μέτρον το επιβαλλόμενον “.

32. Στο άρ8ρο 57 εν τέλει προστίθεται παράγραφος ως εξής :

” Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται με την επιφύλαξη των σχετικών με τη λήψη ασφαλειών διατάξεων του άρθρου 55 αριθμός 10 καθώς και των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. ”

33. Μετά το άρθρο 57 προστίθεται νέο άρθρο 57Α ως εξής :

” Για την εξασφάλιση του συνόλου των απαιτήσεων της Τράπεζας κατά πιστωτικού ιδρύματος ή εν γένει επιχείρησης από την παροχή πιστώσεων στο πλαίσιο άσκησης της νομισματικής πολιτικής και των κάθε είδους απαιτήσεων της Τράπεζας από συναλλαγές μέσω των συστημάτων του άρθρου 55 αριθμός 5, η Τράπεζα έχει νόμιμο ενέχυρο επί των εκάστοτε τηρούμενων στο λογαριασμό ιδίου χαρτοφυλακίου του υποχρέου τίτλων με λογιστική μορφή, μέχρι του συνολικού ποσού των ως άνω απαιτήσεων και των προβλεπόμενων προσαυξήσεων.

Εφόσον δημιουργούνται υποχρεώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων ή εν γένει επιχειρήσεων που χρηματοδοτούται από την Τράπεζα μέσω πράξεων που συνδέονται με την άσκηση νομισματικής πολιτικής και στο πλαίσιο συναλλαγών μέσω των συστημάτων του άρθρου 55 αριθμός 5, οι οποίες υποχρεώσεις είναι ληξιπρόθεσμες για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι τεασάρων ωρών, η Τράπεζα, προς ικανοποίηση των απαιτήσεών της, δύναται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί ενεχύρου και αναγκαστικής εκποίησης, να προχωρεί σε εκποίηση των ενεχυρασμένων τίτλων, είτε χρηματιστηριακώς, μέσω μέλους του χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών που ορίζει η ίδια, είτε εξωχρηματιστηριακώς ή, εφόσον οι τίτλοι είναι ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί, να εισπράττει ιδίω ονόματι τις εξ αυτών απαιτήσεις. Η Τράπεζα επιλέγει, κατά την κρίση της, από τους ενεχυρασμένους τίτλους, εκείνους που θα εκποιήσει ή θα εισπράξει προς ικανοποίηση των ασφαλισμένων απαιτήσεων. Το προϊόν της εκποίησης ή ρευστοποίησης διατίθεται για την ικανοποίηση της ααφαλιζόμενης απαίτησης, κατά δαπάνες, τάκους και κεφάλαιο, κατά προτεραιότητα έναντι παντός άλλου πιστωτή. Η Τράπεζα κρατεί το ποσό που απαιτείται προς ικανοποίηση των ασφαλισμένων απαιτήσεων και φέρει το υπόλοιπο σε πίστωση του οφειλέτη. Προτού προχωρήσει στη διαδικασία εκποίησης ή είσπραξης η Τράπεζα πρέπει να έχει ενημερώσει τον οφειλέτη με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας.

Τα δικαιώματα της Τράπεζας από τη συμμετοχή της, είτε ως διαχειριστή είτε ως απλού συμμετέχοντος, στα παραπάνω συστήματα επί των κάθε είδους ασφαλειών και εγγυοδοσιών, που έχουν συσταθεί με οποιονδήποτε τρόπο από ή υπέρ επιχείρησης που συμμετέχει στο σύστημα, δεν θίγονται από την πτώχευση της επιχείρησης αυτής. Τα αποτελέσματα της πτώχευσης επιχείρησης επί των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της εκ της συμμετοχής της στο σύστημα δεν ανατρέχουν σε χρόνο προγενέστερο της δημοσιεύσεως της απόφασης με την οποία κηρύσσεται η πτώχευση. Με την πτώχευση εξομοιώνεται κάθε άλλη συλλογική διαδικασία ικανοποίησης πιστωτών.

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στην περίπτωση κατά την οποία η Τράπεζα ενεργεί για, λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή Κεντρικής Τράπεζας μέλους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. ”

34. Στο άρθρο 58 εν τέλει προστίθεται παράγραφος ως εξής :

” Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται με την επιφύλαξη των σχετικών με τη λήψη ασφαλειών διατάξεων του άρθρου 55 αριθμός 10, καθώς και των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντικών Τραπεζών. ”

35. Το άρθρο 60 καταργείται.

36. Στα άρθρα 66, 67 και 68 μετά τις λέξεις ” τραπεζικά γραμμάτια ” και ” τραπεζικών γραμματίων ” τίθενται οι λέξεις ” σε δραχμές “.

37. Οπου σε διατάξεις του Καταστατικού αναφέρονται οι όροι αφ` ενός ” υιοθέτηση του ευρώ ως του εθνικού νομίσματος ” ή ” υιοθέτηση του ευρώ ως εθνικού νομίσματος ” και αφ` ετέρου ” Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση ” αντικαθίστανται αντιστοίχως, από τότε που ίσχυσαν οι διατάξεις αυτές, με τους όρους ” υποκατάσταση του ευρώ στο εθνικό νόμισμα ” και ” Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας “.
Άρθρο 19

Τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο δεύτερο του ν. 2609/1998 (ΦΕΚ 101 Α`), 7, 8, 9, 10, 11 και 13 παρ. 4 του ν. 2548/1997 (ΦΕΚ 259 Α`) καταργούνται.
Άρθρο 20
Εναρξη ισχύος

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου Κράτους.

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2000

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΙΑΝ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ