ΝΟΜΟΣ ΥΠ`ΑΡΙΘ. 2784 ΦΕΚ Α`2 /7.1.2000
Κύρωση του Μνημονίου μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την τεχνολογική συνεργασία με τα Βαλκάνια.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την τεχνολογική συνεργασία με τα Βαλκάνια που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου 1998, του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
στο εξής θα αναφέρεται ως “Η Αμερικανο-Ελληνική Πρωτοβουλία για την Τεχνολογική Συνεργασία με τα Βαλκάνια. – ITCB”
Το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών και η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδος (στο εξής τα Συμβαλλόμενα Μέρη),
ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ την τεχνολογική συνεργασία σπουδαία προϋπόθεση για οικονομική σταθερότητα, εδραίωση της ειρήνης και ειρηνική μετάβαση στις ελεύθερες επιχειρηματικές οικονομίες στην περιοχή των Βαλκανίων ,
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι η ενθάρρυνση μιας αμοιβαίας επωφελούς τεχνολογικής συνεργασίας με τις χώρες της Βαλκανικής θα προσπορίσει οικονομικό οφέλη στα Βαλκάνια και στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα,
ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ότι η επεκτεινόμενη διεθνής συνεργασία στην τεχνολογία θα ενδυναμώσει τους δεσμούς φιλίας και κατανοήσεως μετοξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος, και με τις χώρες της Βαλκανικής.
ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών οργανισμών ερευνητών και μηχανικών αμφοτέρων των, Συμβαλλόμενων Μερών προς όφελος της Βαλκανικής.
ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ότι η Βαλκανική περιοχή για τους σκοπούς του παρόντος Μνημονίου συμπεριλαμβάνει την Αλβανία τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και κάθε άλλη χώρα της περιοχής που τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συμφωνήσουν αμοιβαίως στο μέλλον να συμπεριλάβουν, κατέληξσν στην παρακάτω συμφωνία που θα καθοδηγεί τη συνεργασία τους :
ΑΡΘΡΟ 1 ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Οι στόχοι των Συμβαλλόμενων Μερών στην κατάρτιση του παρόντος Μνημονίου είναι να ενθαρρύνουν τη συνεργοσία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στις συμβαλλόμενες χώρες και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στη Βαλκανική για την ανάπτυξη τεχνολογικών δυνατοτήτων στη Βαλκανική, την τόνωση των σχέσεων μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών εταιριών του ιδιωτικού τομέα και λοιπών φορέων στη Βαλκανική, και την προώθηση της ανάπτυξης σταθερών οικονομιών ελεύθερης αγοράς στη Βαλκανική.
2. Οι Συμμετέχοντες μπορεί να επιδιώξουν την υλοποίηση των στόχων τους μέσω της ανταλλαγής ιδεών, πληροφοριών , δεξιοτήτων και τεχνικών και μέσω του καθορισμού περιοχών συνεργασίας και τεχνολογικών προσπαθειών άμοιβαίου ενδιαφέροντος.
3. Οι δραστηριότητες συνεργασίας σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο δύνανται να συμπεριλάβουν, μεταξύ άλλων, συντονισμένα και κοινό έργο έρευνας κοι τεχνολογίας, μελέτες, εργαστηριακές έρευνες, κοινά σεμινάρια σε θέματα τεχνολογίας, ομάδες εργασίας, συνέδρια κοι συμπόσια, ανταλλαγές επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών και έγγραφη τεκμιρίωοη στο χώρο των δραστηριοτήτων συνεργασίας ανταλλαγές επιστημόνων , εμπειρογνωμόνων και ερευνητών, ανταλλαγές ή κοινή χρήση εξοπλισμού ή υλικού, καθώς και άλλες μορφές επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας που θα κριθούν κατάλληλες.
4. Οι δραστηριότητες συνεργασίας θα πρέπει να αντανακλούν τις τεχνολογικές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα και θα πρέπει να είναι διαρθρωμένες έτσι ώστε να παρέχουν τον κατάλληλο ρόλο για αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ακαδημαϊκους οργανισμούς.
5. Οι δραστηριότητες συνεργασίας θα πρέπει να επιδιώκοuν να συμπεριλάβουν δημόσια και ιδιωτικά επιστημονικά και τεχνολογικά ιδρύματα στη Βαλκανική και να ενθαρρύνουν την εφαρμογή και υιοθέτηση τεχνολογίας από τους αντίστοιχους φορείς τους.
ΑΡΘΡΟ 2 ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1. Για τους σκοπούς της εφαρμογής του παρόντος Μνημονίου, τα Συμβαλλόμενα Μέρη σκοπεύουν να συστήσουν Κοινό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας (στο εξής το Κοινό Συμβούλιο. Το Κοινό Συμβούλιο θα έπρεπε να αποτελείται από έξι μέλη, τρία οριζόμενα από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και τρία οριζόμενα από το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος δύναται να ορίσει αναπληρωματικό μέλη.
2. Τα μέλη του Κοινού Συμβουλίου θα είναι σε ευρεία κλίμακα αντιπροσωπευτικό του αμερικανικού και ελληνικού ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκών και κυβερνητικών ιδρυμάτων και θα διορίζονται από τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη.
3. Το Κοινό Συμβούλιο δύναται να υποστηρίζεται από Γραμματεία. Κάθε πλευρό θα μπορεί να διορίσει εκτελεστικό γραμματέα που θα δύναται να βοηθά τα μέλη του Κοινού Συμβουλίου να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους. Η Ελληνική Γραμματεία μπορεί να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Οι εκτελέστικοι γραμματείς μπορεί να επικουρούνται από ένα ή περισσότερα άτομα.
4. Το Κοινό Συμβούλιο δύναται να συνεδριάζει ετησίως ή σε όποια άλλα τακτικά χρονικά διαστήματα κρίνει σκόπιμο, εκ περιτροπής στην Ελλόδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και επιπροσθέτως όποτε άλλοτε ορισθεί από τα Συμβαλλόμενα Μέρη.
5. Το Κοινό Συμβούλιο θα πρέπει να εκλέξει δύo Συμπροεδρεύοντες μεταξύ των Ελλήνων και Αμερικανών μελών για θητεία ενός έτους που θα δύναται να παραταθεί με ομοφωνία.
6. Για την αξιολόγηση ή υλοποίηση συγκεκριμένων έργων , η Γραμματεία δύναται κατά περίπτωση να διορίζει πρόσθετα μέλη για τη στελέχωση Ομάδων Εργασίας και/ή Επιτροπών.
7. Το Κοινό Συμβούλιο θα ενεργεί με κοινή συναίνεση.
ΑΡΘΡΟ 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Για την υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου, το Κοινό Συμβούλιο:
1. Θα συνιστά στα Συμβαλλόμενα Μέρη τη γενική πολιτική που θα πρέπει να ασκηθεί συμφωνα με το παρόν.
2. Θα ορίζει τομείς και τύπους συνεργασίας σύμφωνα με το Αρθρο 1 του παρόντος.
3. Θα αναθεωρεί, αξιολογεί και θα υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για δραστηριότητες συνεργασίας.
4. Θα συντάσσει περιοδικές εκθέσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του Κοινού Συμβουλίου και τις δραστηριότητες συνεργασίας που θα αναλαμβάνονται σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο για υποβολή στα Συμβαλλόμενα Μέρη.
5. Θα αναλαμβάνει κάθε άλλη παρόμοια λειτουργία που θα κριθεί σκόπιμη από τα Συμβαλλόμενα Μέρη.
ΑΡΘΡΟ 4 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
1. Ολες οι δραστηριότητες συνεργασίας σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο θα υπόκεινται στους εφαρμοστέους εθνικούς νόμους, κανονισμούς και πολιτικές των Συμβαλλόμενων Μερών, καθώς και στη διαθεσιμότητσ προσωπικού και κεφαλαίων.
2. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα επιβαρύνεται με το κόστος της εκπληρώσεως των υποχρεώσεών του σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο, περιλαμβανομένου και του κόστους συμμετοχής σε συνεδριάσεις του Κοινού Συμβουλίου.
ΑΡΘΡΟ 5 ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
1. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα προσπαθήσει να διευκολύνει την είσοδο και έξοδο από την επικράτειά του, του εντεταλμένου προσωπικού και εξοπλισμού του άλλου Συμβαλλομένου που απασχολείται ή χρησιμοποιείται σε έργα και προγράμματα σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο και σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς.
2. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα διευκολύνει την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόσβαση προσώπων του άλλου Συμβαλλομένου που συμμετέχουν σε δραστηριότητες συνεργασίας σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο, στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές του, σε ιδρύματα, σε δεδομένα, σε υλικά, καθώς και σε εμπειρογνώμονες και ερευνητές, εφόσον απαιτούνται για τη διεκπεραίωση αυτών των δραστηριοτήτων, τηρουμένων των εθνικών του νόμων και κανονισμών.
3. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα πρέπει να προσπαθεί να εξασφαλίζει την αφορολόγητη εισαγωγή υλικών και εξοπλισμού αναγκαίου για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο στην έκταση που επιτρέπεται από τους εθνικούς του νόμους και κανονισμούς.
ΑΡΘΡΟ 6 ΘΕΣΗ ΣΕ ΙΣΧΥ, ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ .
1. Οι δραστηριότητες σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο θα αρχίσουν την ημερομηνία της τελικής υπογραφής και θα συνεχισθούν για πέντε έτη. Μπορούν να συνεχισθούν και για επιπλέον περίοδο πέντε ετών με συμφωνία των Συμβαλλόμενων Μερών.
2. Οι δραστηριότητες σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο δύνανται να τερματισθούν οποτεδήποτε κατόπιν εγγράφου ειδοποιήσεως προ 60 ημερών από το ένα Συμβαλλόμενο Μέρος προς το άλλο. Η λήξη ή ο τερματισμός του παρόντος Μνημονίου δεν θα επηρεάζει την ισχύ ή τη διάρκεια κάθε άλλης συμφωνίας που θα έχει γίνει σύμφωνα με αυτό.
3. `Ολα τα ζητήματα ή διαφορές που σχετίζονται με την ερμηνεία ή υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου θα επιλύονται με αμοιβαία συναίνεση των Σuμβαλλόμενων Μερών.
ΑΡΘΡΟ 7
Τό παρόν Μνημόνιο υπεγράφη σε δύο αντίτυπα, ένα στην αγγλική και ένα στην ελληνική. Και τα δύο αντίτυπα είναι εξ ίσου αυθεντικά.
Ονομα: Ονομα: Ημερομηνία: 17.1.1998 Ημερομηνία:
(υπογραφή) (υπογραφή)
WILLIAM M. DALEY ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟY ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕIΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά που καταρτίζονται από το Κοινό Συμβούλιο του άρθρου 2 του Μνημονίου εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου που κυρώνεται από τις 17 Ιανουαρίου 1998, ημερομηνία της υπογραφής του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑΝ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΕΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ