ΝΟΜΟΣ ΥΠ`ΑΡΙΘ.2473 ΦΕΚ Α` 55 18.4.1997

Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Μαυρικίου για οικονομική και τεχνολογική συνεργασία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ.1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίαςκαι της Κυβέρνησης του Μαυρικίου για οικονομική και τεχνολογική συνεργασία, που υπογράφηκε στο Πορτ Λουί του Μαυρικίου την 4η Νοεμβρίου 1995, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίαςτου Μαυρικίου.

ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΕΣ στο εξής “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”,

ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να προωθήσουν την ανάπτυξητης οικονομικής καιτεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους, σε τομείς αμοιβαίουενδιαφέροντος, επί τη βάσει της ισότητας, της αμοιβαιότητας και προς τοαμοιβαίο όφελος,

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ τη σπουδαιότητα των μακροπρόθεσμων μέτρων για τηνεπιτυχή ανάπτυξη της τους συνεργασίας και της ενίσχυσης των μεταξύ τουςδεσμών σε διάφορα επίπεδα και, ιδίως, στο επίπεδο των οικονομικώνπαραγόντων τους,

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

ΆΡΘΡΟ 1

1. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, στα πλαίσια της αντίστοιχης νομοθεσίας τουςκαι λαμβανομένων υπόψη των διεθνών τους υποχρεώσεων, καθώς και τηςΣυμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας τουΜαυρικίου, θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη και τηνενίσχυση της οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας, σε όσο τοδυνατόν ευρύτερη βάση, σε όλους τους τομείς που θα θεωρηθούν αμοιβαίουενδιαφέροντος και οφέλους.

Κατά την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, η Ελληνική Δημοκρατία τηρείτις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Η συνεργασία αυτή αποβλέπει ειδικότερα:

– στην ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικών δεσμών μεταξύ τωνΣυμβαλλόμενων Μερών,

– στο άνοιγμα νέων αγορών,

– στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών παραγόντων,συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό τηνπροώθηση των επενδύσεων, των συμφωνιών παροχής δικαιωμάτων χρήσεως καιάλλων μορφών συνεργασίας μεταξύ τους.

ΆΡΘΡΟ 2

1. Η συνεργασία που προβλέπεται στο άρθρο 1 περιλαμβάνει, ιδίως, τουςακόλουθους τομείς:

– βιομηχανία,- ναυπηγικές κατασκευές και ναυπηγοεπισκευές,- γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής βιομηχανίας,- κατασκευαστικές και οικοδομικές δραστηριότητες,- μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών,- τραπεζικές ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,- τουρισμό,- επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση στον τομέα του μάνατζεντ,- άλλους τομείς υπηρεσιών αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη προβαίνουν σε διαβουλεύσεις προκειμένου ναεντοπίσουν τους τομείς προτεραιότητας στη συνεργασία τους, καθώς επίσηςκαι νέους τομείς οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

ΆΡΘΡΟ 3

1. Η οικονομική συνεργασία, που προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία, θαπραγματοποιηθεί, ιδίως, επί τη παρούσα Συμφωνία, θα πραγματοποιηθεί,ιδίως, επί τη βάσει συμφωνιών και συμβολαίων μεταξύ ελληνικών καιμαυρικιανών επιχειρήσεων, οργανισμών και εταιριών, σύμφωνα με τηνομοθεσία κάθε Συμβαλλόμενου Μέρους.

2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για ναδιευκολύνουν τη δραστηριότητα αυτή, με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκώνγια την οικονομική συνεργασία, ιδίως δε:

– με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τις επενδύσεις ,

– με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών εμπορικής καιοικονομικής φύσεως,

– με τη διευκόλυνση ανταλλαγών και επαφών μεταξύ των οικονομικών τουςπαραγόντων,

– με τη διευκόλυνση της διοργάνωσης πανηγύρεων, εκθέσεων, συμποσίωνκ.λ.π.,

– με την οργάνωση δραστηριοτήτων για την προώθηση του εμπορίου.

ΆΡΘΡΟ 4

1. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για τηνανάπτυξη της τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους, καθώς και μεταξύ τωναντίστοιχων οργανισμών ή επιχειρήσεων τους, σύμφωνα με τις εθνικές τουςπροτεραιότητες και σύμφωνα με τη νομοθεσία τους.

2. Η συνεργασία αυτή μπορεί να έχει τη μορφή, μεταξύ άλλων:

– επεξεργασίας κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,

– οργανώσεως επισκέψεων και μορφωτικών ταξιδίων για ειδικευμένεςαντιπροσωπείες,

– οργανώσεως επιμορφωτικών προγραμμάτων σε τομείς αμοιβαίουενδιαφέροντος,

– παροχής τεχνικής και επιστημονικής τεχνογνωσίας,

– συγκλήσεως συμποσίων και συναντήσεων.

ΆΡΘΡΟ 5

1. Συνιστάται Μικτή Επιτροπή με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογήςτης Παρούσας Συμφωνίας.

2. Η Μικτή Επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους των ΣυμβαλλόμενωνΜερών και θα συνέρχεται κατόπιν αιτήσεως οποιουδήποτε Μέρους, σε τόποκαι χρόνο που θα συμφωνείται από κοινού, δια της διπλωματικής οδού.

3. Η Μικτή Επιτροπή θα προβαίνει σε επισκόπηση της προόδου που έχειπραγματοποιηθεί για την υλοποίηση των στόχων της παρούσας Συμφωνίας καιθα διατυπώνει, αν απαιτείται, συστάσεις για την εφαρμογή της.

ΆΡΘΡΟ 6

1. Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ τριάντα (30) ημέρες από τηνημερομηνία κατά την οποία τα Συμβαλλόμενα Μέρη αντήλλαξαν έγγραφεςανακοινώσεις, με τις οποίες πληροφορούν ότι ολοκληρώθηκαν οιδιαδικασίες που απαιτούνται από τις αντίστοιχες νομοθεσίες τους για τοσκοπό αυτόν. Θα παραμείνεισε ισχύ για μια περίοδο πέντε (5) ετών.

2. Εκτός εάν ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη καταγγείλει τη Συμφωνίατουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία λήξεως της ισχύοςτης, η παρούσα Συμφωνία θα παρατείνεται εν συνεχεία σιωπηρώς γιαετήσιες διαδοχικές περιόδους. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος διατηρεί τοδικαίωμα να καταγγείλει τη Συμφωνία, κατόπιν ανακοινώσεως, τουλάχιστονέξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία λήξεως της τρέχουσας περιόδουισχύος της.

3. Όσον αφορά συμφωνίες και συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύοικονομικών παραγόντων των δυο Μερών, βάσει της παρούσας Συμφωνίας, ταπροηγούμενα άρθρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για μια περαιτέρωπενταετία από την ημερομηνία αυτή.

Έγινε εις διπλούν στην αγγλική γλώσσα, στο Πορτ Λουί του Μαυρικίου,στις 4 Νοεμβρίου 1995.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΟΥ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ

(υπογραφη)(υπογραφη)

Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά, που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή τουάρθρου 5 της Συμφωνίας, εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατάπερίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από τηνπλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 6 παρ.1 αυτής.

Παραγγέλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα , 15 Απριλίου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ                             ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                        ΘΕΟΔ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ,ΧΩΡ/ΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ            ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΒΑΣ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ                                         ΚΩΝΣΤ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ

ΕΘΝ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ                        ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΓΕΡΑΣ. ΑΡΣΕΝΗΣ                                       ΣΤΕΦ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ               ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ        ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΟΥΜΑΚΗΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΧΑΡ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 16 Απριλίου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ