ΝΟΜΟΣ ΥΠ`ΑΡΙΘ.2469 ΦΕΚ Α`38 /14.3.1997

Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Πρόβλεψη δαπανών

1. Σχέδια νόμων, που προκαλούν δαπάνη (πλην τόκων και χρεολυσίων) ή ελάττωση εσόδων και υπερβαίνουν τον εγκριθέντα συνολικό προϋπολογισμό ταυ Υπουργείου ή φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, πλην αποδοχών, δεν εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση, εφόσον δεν προβλέπεται σε ειδικό άρθρο ο τρόπος αντιμετώπισης της προκαλούμενης δαπάνης ή της ελάττωσης των εσόδων κατά το έτος ψήφισης της διάταξης, κα8ώς και κατά το χρονικό διάστημα των πέντε (5) επόμενων ετών.

2.α. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 29Α του ν.1558/1985 (ΦΕΚ137 Α`), όπως προστέ8ηκε με το άρ8ρο 27 του ν. 2081/1992 (ΦΕΚ 154 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Στο κείμενο των κανονιστικών πράξεων και σε ιδιαίτερο ακροτελεύτιο άρθρο ή στο προοίμιο αναγράφεται υποχρεωτικά το μέγεθος της δαπάνης, η κατανομή της σε οικονομικά έτη, ο τρόπος αντιμετώπισής της για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών κοι αναφέρεται υποχρεωτικά από το αρμόδιο για την έκδοσή τους όργανο, ο ειδικός φορέας του Προϋπολογισμούκαι ο Κωδικός Αριθμός Εξόδου (Κ.Α.Ε.), από την εγγεγραμμένη πίστωση των οποίων πρόκειται να καλυφθεί η εν λόγω δαπάνη”.

β. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν θίγει τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α`).

3.Η κατά τις προηγούμενες παραγράφους κάλυψη δαπανών ή ελάττωση των εσόδων δεν μπορεί να γίνεται με έσοδα από δανεισμό, ούτε από το αποθεματικά του Κρατικού Προϋπολογισμού ή του Προϋπολογισμού φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Στην περίπτωση αντιμετώπισης της πρόσθετης δαπάνης από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού απαιτείται πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

4.Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 εδάφιο α` του παρόντος άρθρου δεν έχουν εφαρμογή για δαπάνες τσυ Προϋπολογισμού σχετικές με την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή `Ενωση (Ε.Ε.).

5.Οι διατάξεις νόμων ή τροπολογιών που συνεπάγοντοι δαπάνες και εισάγονται προς ψήφιση στη Βουλή, εξετάζονται και ως προς το ενδεχόμενο και τη δυνατότητα επέκτασης των ρυθμίσεών τους και σε άλλες περιπτώσεις που δεν ρυθμίζοντοι ευθέως από τις διατάξεις αυτές και το αποτέλεσμα αναφέρεται ρητώς στην αιτιολογική έκθεση. Το πόρισμα της εξέτασης αυτής κατατίθεται στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών ως Ειδικό Υπόμνημα μαζί με την προβλεπόμενη, από το άρθρο 75 του Συντάγματος, Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Άρθρο 2
Κατάργηση – Συγχώνευση Φορέων

1.Συνιστάται Διαρκής Γνωμοδοτική Επιτροπή Φορέων του δημόσιου τομέα.Η Επιτροπή απαρτίζεται από:

1) το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του το Γενικό Διευθυντή Διοικητικής οργάνωσης και Διαδικασιών του ίδιου Υπουργείου.

2) το Γενικό Γρσμματέα οικονομικής Πολιτικής και Συστημάτων του Υπουργείου οικονομικών ως Αντιπρόεδρο, με αναπληρωτή του τον Ειδικό Γραμματέα του Τομέα Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,

3) το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής οικονομίας (ΥΠ.ΕΘ.Ο.) ως μέλος, με αναπληρωτή του το Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Πολιτικής του ίδιου Υπουργείου,

4) το Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου,

5)ένα μέλος από τη Μονάδα οικονομικής Ανάλυσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειραγνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής οικονομίας, το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Στην ίδια Επιτροπή συμμετέχεικατά περίπτωση και ο Γενικός Γραμματέας του εποπτεύοντος Υπουργείου των εξεταζόμενων φορέων ή ο αναπληρωτής του. Στην Επιτροπή είναι δυνατόν να συμμετέχουν και έως τρεις (3) ειδικοί εμπειρογνώμονες που δεν συνδέονται υπηρεσιακώς με οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα. Οι εμπειρογνώμονες ορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών,Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, με τις οποίες ορίζεται και το ύψος της αμοιβής αυτών, το συγκεκριμένο έργο και η χρονική διάρκεια συμμετοχής τους στην Επιτροπή και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Στα μέλη της Επιτροπής, πλην των εμπειρογνωμόνων, δεν καταβάλλεται αμοιβή.

2.Με κοινή απόφαση των ως άνω Υπουργών συγκροτείται η Επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου και καθορίζετοι ο τρόπος λειτουργίας της και η γραμματειακή της υποστήριξη. Με την ίδια απόφαση είναι δυνατόν να ορίζεται ότι στις συνεδριάσεις της εν λόγω Επιτροπής συμμετέχουν και τα αναπληρωματικά μέλη ή ορισμένα από αυτά.

3.Εργο της Επιτροπής είναι η υποβολή γνωμοδοτήσεων στους Υπσυργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με:

α. τις δημόσιες υπηρεσίες και τους άλλους φορείς του δημόσιου τομέα ή μέρος αυτών, το έργο των οποίων έχει ολοκληρωθεί ή παρουσιάζουν ασήμαντο έργο ή οι δραστηριότητές τους δεν δικαιολογούν το κόστος λειτουργίας τους ή παρουσιάζουν σημαντική επικάλυψη δραστηριοτήτων και μπορούν να συγχωνευθούν,

β. τις δυνατότητες μετατροπής φορέων ή μέρους αυτών, που σήμερα υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση αλλά ασκούν ή θα μπορούσαν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα υπό την ευρεία έννοια, σε δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις μικτού χαρακτήρα με δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο,

γ. την αναδιάρθρωση φορέων του δημόσιου τομέα και

δ. τη σύνταξη σχεδίων αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων των παραγράφων 3 έως 8 του παρόντος άρθρου, το οποία υποβάλλει στους αρμόδιους Υπουργούς.

4.Η Επιτροπή υποχρεούται να ζητά τη γνώμη των αρμόδιων φορέων και των εποπτευόντων υπουργείων των φορέων που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, οι οποίοι υποχρεούνται να καταθέτουν γραπτώς τις απόψεις τους στην Επιτροπή το αργότερο εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών. Η Επιτροπή δύναται να καλεί για διαβουλεύσεις όποιον κρίνει σκόπιμο. Η Επιτροπή έχει έλεύθερη και άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των υπηρεσιών και φορέων που κρίνει αναγκαία για τη διευκόλυνση του έργου της.

5.Αναστέλλεται μέχρι 30 Ιουνίου 1997 η δημιουργία νέων Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. από τις κεντρικές υπηρεσίες ή από άλλα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από αυτές, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα και η σκοπιμότητα λειτουργίας τους ως Α.Ε., εκτός εάν τα υπό σύσταση νομικά αυτά πρόσωπα έχουν τη μορφή Α.Ε..

6.Με προεδρικά διατάγματα, που προτείνονται από τους Υπαυργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ή Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών συγχωνεύονται ή καταργούνται Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. ή μέρος της δραστηριότητας αυτών ή μετατρέπονται σε Ν.Π.Ι.Δ. ή σε Α.Ε..

7.Το πλεονάζον μόνιμο ή με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου προσωπικό των φορέων του δημόσιου τομέα που καταργούνται ή συγχωνεύονται μετατάσσεται με το αυτό καθεστώς σε άλλες υπηρεσίες ή φορείς με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και οικονομικών, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του Δημοσίου και αφού ληφθούν υπόψη τα προσόντα των ενδιαφερομένων και η τυχόν εκδηλωθείσα προτίμησή τους στις δημοσιοποιούμενες θέσεις. Το μετατασσόμενο σε άλλες υπηρεσίες ή φορείς προσωπικό διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του προηγούμενου ή του νέου ασφαλιστικού φορέα.

Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου, ως φορείς του δημόσιου τομέα νοούνται οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Ο.Τ.Α., οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί όταν το Κράτος κατέχει πλέον του πενήντα τοις εκατό (50%) του μετοχικού τους κεφαλαίου, καθώς και τα Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο Κράτος, σε Ν.Π.Δ.Δ., σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και σε εν γένει φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι κατέχουν πλέον του πενήντα τοις εκατό (50%) του μετοχικού τους κεφαλαίου.

8.Στις ρυθμίσεις των παραγράφων 3, 5 και 6 του παρόντος άρθρου δεν περιλαμβάνονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχετικό:  άρθρ. 4 του Ν.3075/2002 (Α΄ 297)

Άρθρο 3
Μείωση αποδόσεων υπέρ τρίτων – περιορισμός επιχορηγήσεων

1. α. Από 1ης Ιανουαρίου 1997 έως και 31 Δεκεμβρίου 1998 οι ετήσιες αποδόσεις εσόδων υπέρ τρίτων του Γενικού Προϋπολογισμού του Κράτους περιορίζονται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%). Το υπόλοιπο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αποτελεί δημόσιο έσοδο.

β. Ο περιορισμός αυτός δεν εφαρμόζεται στις αποδόσεις εσόδων υπέρ των ασφαλιστικών φορέων, των Ο.Τ.Α. και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Τα έσοδα που έχουν παρακρατηθεί έως τη δημοσίευση του νόμου αυτού δεν αποδίδονται.

γ. Το ποσό της απόδοσης που αναλογεί κατ` έτος στους Ο.Τ.Α. από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων περωρίζεται για τα έτη 1997 και 1998 στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%). Το υπόλοιπο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αποτελεί δημόσιο έσοδο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.21 Ν.2836/2000,ΦΕΚ Α 2000/24.7.2000.

2.Από 1ης Ιανουαρίου 1997 έως και 31 Δεκεμβρίου 1998 το ετήσιο συνολικό ποσό για επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των επιχορηγήσεων για μισθούς, συντάξεις, καθώς και των επιχορηγήσεων ή συνδρομών προς διεθνείς οργανισμούς, δεν μπορεί να υπερβεί σε απόλυτα ποσά τις συνολικές επιχορηγήσεις του οικονομικού έτους 1996 κατά εποπτεύον υπουργείο ή αντίστοιχη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Από τις επιχορηγήσεις του 1996 εκπίπτουν το κονδύλια τα οποία κάλυψαν έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες. Στις επιχορηγήσεις για μισθούς δεν συνυπολογίζονται οι κάθε είδους δαπάνες για πρόσθετες παροχές.

Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για νέα προγράμματα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής, οι οποίες εγκρίνονται μετά από αιτιολογημένη αξιολόγηση προτάσεων των ενδιαφερόμενων υπουργείων προς το Υπουργείο Οικονομικών και με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό αύξησης του συνολικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου υπουργείου, πλην των αποδοχών, δεν υπερβαίνει το ρυθμό πληθωρισμού του έτους εφαρμογής.

Σχετικό:  παρ.3 άρθρ.23 Ν.2530/1997και  παρ.15 άρθρ.41 Ν.2648/1998 Α 238 Α 22.10.1998

Άρθρο 4
Επιχορηγήσεις Κρατικού Προϋπολογισμού

1. Οι επιχορηγούμενοι υποβάλλουν στο Υπουργείο Οικονομικών ανάλυση Προϋπολογισμού κατά ομάδες και κατηγορίες ή λοιπές εξειδικευμένεςπεριπτώσεις δαπανών, ανάλογα με τη φύση τους και με το λογιστικό σύστημα που εφαρμόζουν, καθώς και πλήρη απεικόνιση των πάσης φύσεως εσόδων και περιουσιακών στοιχείων.

2.Η κάλυψη κάθε κατηγορίας δαπάνης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των επιχορηγούμενων φορέων καθορίζεται σε ποσοστό το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το μέσο ύψος αντίστοιχης κατηγορίας δαπάνης που χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

3.Σε περίπτωση που το μέσο ύψος μιας κατηγορίας αμοιβών ή λειτουργικών δαπανών υπερβαίνει τα αντίστοιχα ποσά που χορηγούνται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στους φορείς του δημόσιου τομέα, ο Προϋπολογισμός του φορέα θα πρέπει να περιλαμβάνει τις επιπλέον πηγές χρηματοδότησης του υπολειπόμενου μέρους της κάθε κατηγορίας δαπάνης από τα έσοδα του φορέα. Από την παρούσα διάταξη εξαιρούνται οι αμοιβές απασχολουμένων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τους οποίους έχουν νομοθετητεί Ειδικά Μισθολόγια.

4.Την ευθύνη εφαρμογής και ελέγχου των ως άνω διατάξεων έχει το Υπουργείο Οικονομικών και το κατά περίπτωση εποπτεύον υπουργείο.

5.α. Ολοι οι φορείς που επιχορηγούνται ή τους αποδίδονται έσοδα που υπερβαίνουν το ποσό των εκατό εκατομμυρίων δραχμών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό οφείλουν, το αργότερο εντός τριμήνου από της δημοσιεύσεως του παρόντος, να υποβάλουν τριετές Επιχειρησιακό Σχέδιο για τα έτη 1997 έως και 1999 στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με αυγκεκριμένες προτάσεις που θα καταλήγουν σε συγκράτηση του ποσοστού αύξησης σε ονομαστικούς όρους έως το ήμισυ του προβλεπόμενου για τα έτος αυτό δείκτη τιμών καταναλωτή, μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων, της προώθησης των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, της συγκράτησης των δαπανών τους και της πιο αποτελεσματικής διαχείρισης των ιδίων εσόδων. Τα Επιχειρησιακά Σχέδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και αναλυτικά προϋπολογισμό δαπανών, εσόδων,καθώς και αναλύσεις των περιουσιακών στοιχείων του επιχορηγούμενου φορέα.

β. οι περιορισμοί και υποχρεώσεις της περιπτώσεως α` της παρούσας παραγράφου δεν ισχύουν για ασφαλιστικούς φορείς, για Ο.Τ.Α. κάτω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων ή για άλλες περιπτώσεις για τις οποίες αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

γ. Τα Επιχειρησιακά Σχέδια υποβάλλονται στο εποπτεύον υπουργείο και στο Υπουργείο Οικονομικών από τα οποία και αξιολογούνται. Με βάση τις αξιολογήσεις αυτές καθορίζεται η επιχορήγηση κάθε φορέα στα πλαίσια περιορισμού και συγκράτησης των επιχορηγήσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 παρ.5 Ν.3429/2005,ΦΕΚ Α`314/27.12.2005.

6.Το περιεχόμενο και η διαδικασία σύνταξης και υποβολής των Επιχειρησιακών Σχεδίων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των εποπτευόμενων από αυτούς φορέων ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

7.Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ρυθμίσεων του παρόντος άρθρου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής οικονομίας και οικονομικών.

Άρθρο 5
Κυρώσεις
Το τρίτο εδάφιο της παρ. 22 του άρθρου 27 ταυ ν. 2166/1993 (ΦΕΚ 137 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Σε περίπτωση μη υποβολής στοιχείων εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων:

α) Μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου από τη λήξη της προθεσμίας, ο Πρόεδρος ή ο Γενικός Διεθυντής του οικείου φορέα δύναται εντός ετέρων δεκαπέντε (15) ημερών, να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις για τη μη υποβολή των στοιχείων. Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής επιβάλλεται πρόστιμο στον Πρόεδρο ή το Γενικό Διευθυντή, κατά περίπτωση, ίσο με 1/25 του μηνιαίου μιαθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης, με απόφαση του Υπουργού οικονομικών μετά από εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης Ν.Π.Δ.Δ. του Γ.Λ.Κ.. Κατά της απόφασης αυτής χωρεί προσφυγή ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

β) Μετά παρέλευση δεκαπενθημέρου από τη λήξη της προθεσμίας δεν χορηγείται ουδεμία πλέον εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι την αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων.

γ) Μετά παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας τα Υπουργεία Εθνικής οικονομίας και οικονομικών δεσμεύουν τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία. Η παραπάνω ρύθμιση δεν αφορά έσοδα ή δαπάνες σχετικές με την υλοποίηση προγραμμάτων παυ συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκη Ενωση και για τις οποίες έχουν εγκριθεί οι σχετικές προτάσεις από τα αρμόδια όργανα.”

Άρθρο 6
Περιορισμός προσλήψεων

1.Από της δημοσιεύσεως του παρόντος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1999, ο αρι8μός των συνολικών ετήσιων προσλήψεων πάσης φύσεως προσωπικού από τους φορείς του δημόσιου τομέα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το λόγο μία (1) πρόσληψή για κάθε πέντε (5) αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης ή θανάτου, στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Βάση για τον υπολογισμό του ανωτέρω λόγου αποτελεί ο αριθμός των υπηρετούντων την 31η Δεκεμβρίου του αμέσως προηγούμενου έτους. Ειδικά για το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο λόγος αυτός διαμορφώνεται σε μία (1) πρόσληψή για καθεμία (1) αποχώρηση.

Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο προσλήψεις εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες εκάστης Περιφέρειας και τομέα της Διοίκησης.

Σχετικό:  παρ.1 και 2 άρθρ.23 Ν.2530/1997

Σχετικό:  παρ.4 άρθρ.14 Ν.2640/1998 Α 206

2.Από την ως άνω ρύθμιση εξαιρούνται: α) οι μετακλητοί υπάλληλοι, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, β) οι προσλήψεις προσωπικού νέων νοσηλευτικών μονάδων και γ) οι προσλήψεις μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., οι οποίες είχαν προβλεφθεί στον προγραμματισμό θέσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1996.

3.Αν για οποιαδήποτε αιτία ο λόγος προσλήψεων προς αποχωρήσεις είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο από την παράγραφο 1, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οι θέσεις αυτές διατηρούνται για μελλοντική πλήρωση.

4. Από της δημοσιεύσεως του παρόντος δεν επιτρέπεται η απόστιαση εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα, (εκτός αυτών που γίνονται σε εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2 του ν. 2190/1994 ή του Κανονισμού της Βουλής). Με ευθύνη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποσπάσεις εκπαιδευτικών μειώνοντοι υποχρεωτικά στο 10% το αργότερο μέχρι και τις 30 Αυγούστου 1997. Επίσης απαγορεύονται στο σύνολό τους οι αποστιάσεις σε καθήκοντα διάφορα της ειδικότητάς τους του νοσηλευτικού προσωπικού, του στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Λιμενικού Σώματος. Στο νοσηλευτικό προσωπικό συμπεριλαμβάνεται το παραϊατρικό και το τεχνικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.). Ολες οι υπάρχουσες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποσπάσεις του προσωπικού αυτού ανακαλούνται με ευθύνη των καθ` ύλην αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 1997. Οι διατάξεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται για τις αποσπάσεις που πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 2190/1994 ή τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και με το άρθρο 18 του ν. 3614/2007 (Α΄ 267) και τα άρθρα 34 και 59 του ν. 4314/2014 (Α΄ 265), από την έναρξη ισχύος τους.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 97 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

5.Η εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων και τα κριτήρια καθορισμού των προτεραιοτήτων για την κατανομή του προσωπικού των παραγράφων 1-4 του παρόντος άρθρου ασκείται και προσδιορίζονται αντιστοίχως από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς και από τα Υπουργεία Εθνικής οικονομίας και οικονομικών.

6.Οι κατά νόμον υποχρεωτικές μετατάξεις συνοδεύοντοι με κατάργηση ή μεταφορά των αντίστοιχων οργανικών θέσεων.

7.ο αριθμός των προσλήψεων του λοιπού πλην των δημοσίων υπαλλήλων πάσης φύσεως προσωπικού από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, καθορίζεται μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ε8νικής οικονομίας και οικονομικών. Οι προσλήψεις γίνονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

8. Στον υπολογισμό του αριθμού του προς προσλήψεων προσωπικού στο σύνολο των φορέων του δημόσιου τομέα συνυπολογίζονται και οι υποχρεωτικές προσλήψεις προσωπικού που αποφοιτά από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

9.Οι διοριζόμενοι σε θέσεις προέδρων ή μελών Διοικητικών Συμβουλίων ή εξωτερικών συμβούλων φορέων του δημόσιου τομέα, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, λαμβάνουν το ήμισυ των προβλεπόμενων αμοιβών της θέσεως. Στις αποδοχές της θέσης δεν περιλαμβάνονται τυχόν έξοδα παραστάσεως, τα οποία όμως δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο (1/2) του ποσού της σύνταξης. Η γνωστοποίηση λήψης σύνταξης από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης γίνεται με την υποβολή σχετικής δήλωσης από τον ενδιαφερόμενα. Η δήλωση υποβάλλεται εντός δεκαημέρου από την ημερομηνία διορισμού στον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα και στην υπηρεσία στην οποία διορίζονται για τις περαιτέρω κατά περίπτωση ενέργειες.

Άρθρο 7
Αξιολόγηση δαπανών

1.Κάθε χρόνο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιλέγει για εξέταση και αξιολόγηση συγκεκριμένες δαπάνες ή ομάδες ή κατηγορίες ή υποκατηγορίες δαπανών του Προϋπολογισμού. Τα προκύπτοντα από την εξέταση αυτή συμπεράσματα αποτυπώνονται σε Ειδική Εκθεση, η οποία υποβάλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή. Τα συμπεράσματα αυτά λαμβάνονται υπόψη για τον εκτελούμενο Προϋπολογισμό, καθώς και για την κατάρτιση των Προϋπολογισμών των επόμενων οικονομικών ετών.

2.Το Υπουργείο Οικονομικών δύναται, ειδικότερα, να προβαίνει στην αξιολόγηση των λειτουργικών δαπανών και στην εξέταση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας συγκεκριμένων υπηρεσιακών μονάδων ή και φορέων της Διοίκησης, σε σχέση με την εν γένει δραστηριότητά τους και το προσφερόμενο έργο. Η κατά τα ανωτέρω αξιολόγηση των λειτουργικών δαπανών, μετά την ολοκλήρωσή της, τίθεται υπόψη των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και οικονομικών, οι οποίοι εντός τριμήνου εισηγούνται στη Βουλή τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

3.Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 8
Χρηματοδοτική μίσθωση
Οι δημόσιοι οργανισμοί, ασφαλιστικοί φορείς και Ν.Π.Δ.Δ. δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που διέπουν την κατάρτιση αυτών των συμβάσεων. Εάν η χρηματοδοτική μίσθωση καταλήξει είτε σε απόκτηση είτε σε οριστική μεταβίβαση του κινητού ή ακινήτου περιουσιακού στοιχείου, ισχύουν οι σχετικές με την εν λόγω απόκτηση ή μεταβίβαση διατάξεις.

Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι σχετικές διοικητικές κυρώσεις μη εφαρμογής του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια και οδηγία αξιοποίησης της περιουσίας των δημόσιων οργανισμών, ασφαλιστικών φορέωνκαι Ν.Π.Δ.Δ. .

Άρθρο 9
Σύμβουλοι διαχείρισης

1. Οι δημόσιοι οργανισμοί, ασφαλιστικοί φορείς και Ν.Π.Δ.Δ. δύνανται με απόφαση του Δ.Σ. αυτών, να προσλαμβάνουν, κατόπιν ανοικτήςπροσκλήσεως, συμβούλους διαχείρισης για την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Τα κριτήρια για την πρόσληψη αυτών πρέπει να είναι :

α. Αξιοπιστία

β. Εξειδικευμένη εμπειρία, κύρος

γ. Διάθεση επαρκούς επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων συμβούλων διαχείρισης

2.Τα περιφερειακά νοσοκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα και οι προνοιακές μονάδες Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μπορούν με απόφαση του Δ.Σ. τους, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, να προσλαμβάνουν με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου συμβούλος οργάνωσης και διαχείρισης.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (Δ.ΕΠ.Α.Ν.Ο.Π) μπορεί, για την εκπλήρωση του σκοπού της και με την ίδια διαδικασία, να προσλαμβάνει, με απόφαση του Δ.Σ. της, μετά από έγκριση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, συμβούλους για την οργάνωση νοσηλευτικών μονάδων και υπηρεσιών υγείας.

3.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας και Πρόνοιας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πρόσληψη συμβούλων διαχείρισης των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με σαφή περιγραφή των προσόντων τους, του αριθμού, της διάρκειας, της διαδικασίσς επιλογής, του ύψους και των κριτηρίων της αμοιβής, με βάση μετρήσιμα αποτελέσματα και στόχους.

Άρθρο 10
Αξιολόγηση οργάνωσης και λειτουργίας δημόσιων φορέων
Οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και ο εποπτεύων κατά περίπτωση υπουργός δύνανται να προβαίνουν ή να αναθέτουν σε εξωτερικούς συμβούλους την αξιολόγηση του προϋπολογισμού των δαπανών όλων των φορέων του δημόσιου τομέα και τη διατύπωση προτάσεων εξορθολογισμού τους, προς την κατεύθυνση της προσαρμογής σε σύγχρονες μορφές οικονομικής διαχείρισης. Ο τρόπος και η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης αυτής, της αμοιβής των συμβούλων και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των ανωτέρω Υπουργών.

Άρθρο 11
Επενδύσεις δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων

1.Με την επιφύλαξη του άρθρου 1 παρ. 4 του ν. 2374/1996 (ΦΕΚ 32 Α`) οι επενδύσεις σε ακίνητα, καθώς και σε κινητές αξίες, για τις οποίες το είδος και το πλήθος των εναλλακτικών επιλογών θα καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2042/1992 (ΦΕΚ 75 Α`), πραγματοποιούνται με αποφάσεις τωνΔιοικητικών Συμβουλίων των δημόσιων οργανισμών και ααφαλιστικών ταμείων και χωρίς προηγούμενη έγκριση των εποπτευόντων Υπουργών ή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με την ίδια διαδικασία ρευστοποιούνται και οι επενδύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται σε ακίνητα και κινητές αξίες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νάμου, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.

2.Το πρώτο εδάφιο της παρ. ι του άρ8ραυ 14 του ν 2042/1992 αντικαθίσταται ως εξής:

“Ι. Επιτρέπεται η διάθεση από τους δημόσιους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%) ετησίως από τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ή άλλη τράπεζα) βάσει του α.ν. 1611/1950 διαθέσιμα κεφάλαιά τους, για επενδύσεις σε ακίνητα και σε κινητές αξίες, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, με τους πιο κάτω όρους και προϋποθέσεις..

3.Το εδάφιο με αριθμό 2 της παρ. Ι του άρθρου 14 του ν. 2042/1992 αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Τα ενδιαφερόμενα ασφαλιστικά ταμεία ή οργανισμοί μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να προβούν σε επένδυση μόνο σε ακίνητα ή μόνο σε κινητές αξίες, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, με τον περιορισμό ότι το ποσό που θα διατεθεί δεν θα υπερβαίνει το πιο πάνωκαθοριζόμενο ποσοστό για κάθε περίπτωση, δηλαδή το 40% ή 60% αντίστοιχα του ενός δεκάτου των διαθέσιμων κεφαλαίων τους.”

4.Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δημόσιων οργανισμών, ασφαλιστικών φορέων και Ν.Π.Δ.Δ., οι κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς, καθώς και οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις για τις περιπτώσεις παραβίασής τους, όσον αφορά τις περιπτώσεις των άρθρων 8, 9 και 11 του παρόντος.

Άρθρο 12
Τακτοποίηση χρεών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

1.Το Ελληνικό δημόσιο δύναται να προβαίνει σε τακτοποιήσεις των προς αυτό χρεών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που λειτουργούν με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών, που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων με αντίστοιχες προς τα εν λόγω χρέη υπέρ αυτού αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου και έκδοση ίσης αξίας ονομαστικών μετοχών.

2.Επιχορηγήσεις του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού προς φορείς του δημόσιου τομέα, που λειτουργούν με τη μορφή ανωνύμων ετοιρειών, δύνανται να χορηγούνται με αντίστοιχες υπέρ του Δημοσίου αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου και έκδοση ίσης αξίας ονομαστικών μετοχών.

3.Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού καθορίζονται οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις ή τα χρέη που τακτοποιούνται, οι σχετικές διαδικασίες, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

4.Η σύναψη δανείων από τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οίκους του εξωτερικού προς οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης επιτρέπεται μόνο κατόπιν εγκρίσεως των χρηματοοικονομικών όρων από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών.

Άρθρο 13
Τακτοποίηση υποχρεώσεων φορέων του Δημοσίου, δαπάνες προμηθειών, προγράμματα στέγασης δημοσίων υπηρεσιών και διαχείριση νοσηλείων

1.α. Οι ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1996, καθώς και οι μη τακτοποιηθείσες, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, οφειλές και υποχρεώσεις μεταξύ φορέων του Δημοσίου, από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχονται, τακτοποιούνται εντός του έτους 1997.

β. οφειλές και υποχρεώσεις του προηγούμενου εδαφίου που θα δημιουργηθούν από την 1.1.1997 και εφεξής, τακτοποιούντοι το αργότερο εντός του επόμενου έτους από την καθ` οιονδήποτε τρόπο οριστικοποίησή τους με σταδιακή παρακράτηση αποδόσεων εσόδων, θεσμοθετημένων υπέρ των οφειλετών πόρων και των επιχορηγήσεων, με ευθύνη του Υπουργείουοικονομικών.

Οι εκατέρωθεν μεταξύ των φορέων του Δημοσίου οφειλές και υποχρεώσεις είναι δυνατόν να διαγράφονται ή να συμψήφίζονται ή και να αποσβέννυνται αμοιβαίως, με αποφάσεις του Υπουργού οικονομικών.

Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται και εξειδικεύονται οι διαδικασίες διαπίστωσης και βεβαίωσης του ύψους των εκατέρωθεν οφειλών και υποχρεώσεων, προσδιορίζονται οι κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες σύνταξης των αναγκαίων για κάθε πλευρά πράξεων καθορισμού των προς αμοιβαία διαγραφή, συμψηφισμό ή απόσβεση ποσών, ύστερα από έλεγχο των απαραίτητων παραστατικών στοιχείων και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την υλοποίηση των διατάξεων των παραγράφων 1 έως και 4 τουπαρόντος άρθρου.

Τα ποσά των πράξεων αυτών, στα οποία επισυνάπτονται και τα κατά περίπτωση νόμιμα δικαιολογητικά, εμφανίζονται στην τρέχουσα διαχείριση του φορέα και υπάγονται σε κατασταλτικούς ελέγχους από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργονα, τα οποία ελέγχουν και τη λοιπή διαχείριση του φορέα.

Οι ανωτέρω πράξεις, στηριζόμενες στα απαραίτητα δικαιολογητικά, επέχουν θέση κανονικών τίτλων είσπραξης ή πληρωμής, ισοδύναμων των προβλεπόμενων από το κατά περίπτωση ισχύον, για κάθε φορέα, σχετικά νομικά πλαίσιο οικονομίκής διαχείρισης. Τα ποσά των ειδικών αυτών πράξεων αναλύονται, όπως και στους κανονικούς τίτλους στα υπέρ των κύριων δικαιούχων ποσά, στις υπέρ τρίτων κρατήσεις, καθώς και στα καθ`οποιονδήποτε τρόπο οφειλόμενα ή αποδιδόμενα σε τρίτους ποσό.

Οποιαδήποτε διαφορά στα ποσά που έχουν διαγραφεί, συμψηφιστεί ή αποσβεσθεί διαπιστούμενη εκ των υστέρων, εξαιτίας οποιουδήποτε ελέγχου ή άλλου λόγου, τακτοποιείται με ευθύνη των ίδιων των φορέων εντός της διαχειριστικής περιόδου κατά την οποία έλαβε χώρα η διαπίστωση της διαφοράς και σύμφωνα με τις ισχύουσες πλέον για κάθε φορέα κανονικές διαδικασίες διαχείρισης.

Οι εκατέρωθεν μεταξύ των φορέων, κατά τα ως άνω, τακτοποιήσεις είναι δυνατόν να επεκτείνονται και σε ομάδες φορέων περισσοτέρων των δύο.

Στην περίπτωση τμηματικής εξόφλησης της οφειλής, εάν εντός τριών (3) ετών από την καταβολή της πρώτης δόσης δεν έχει εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό, τότε το εναπομένον υπόλοιπο καταβάλλεται έντοκα, με επιτόκιο ίσο προς το επιτόκιο της τελευταίας έκδοσης των ετήσιας δίάρκειας εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η τακτοποίηση των ανωτέρω οφειλών και υποχρεώσεων μεταξύ φορέων του Δημοσίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εκ φορολογικών υποχρεώσεων οφειλές, δύναται να λάβει χώρα, με απόφαση του Υπουργού οικονομικών και για ποσά, αξίες ή πόρους που βρίσκονται εις χείρας άλλων φορέων του Δημοσίου ή τρίτων.

Ο τρόπος, οι όροι και η διαδικασία τακτοποίησης των οφειλών και των υποχρεώσεων, οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, το έντοκο ή μη των καθυστερήσεων εξόφλησής τους, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων των εδαφίων 1α και 1β` του παρόντος άρθρου καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.17 Ν.2606/1998 Α 89.

δ. Τυχόν διαφωνίες και αμφισβητήσεις ως προς το ύψος των απαιτήσεων και υποχρεώσεων των εδαφίων α` και β` επιλύονται με απόφαση του Υπουργού οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής της παραγράφου 4 του παρόντος, στις περιπτώσεις που η μεταξύ των φορέων υφιστάμενη διαφορά υπερβαίνει το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών. Το ποσό αυτό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού οικονομικών.

Ως φορείς του Δημοσίου για την εφαρμογή των εδαφίων α`, β` και γ` του παρόντος άρθρου νοούνται τα Υπουργεία, οι Περιφέρειες, οι Περιφερειακές Διοικήσεις, οι Ο.Τ.Α. Α` και Β`- βαθμού, οι Ασφαλιστικοί Φορείς, τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν ή εποπτεύονται από το Δημόσιο, οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και οργανισμοί (ΔΕΚΟ), οι παραχωρηθείσες υπό του Δημοσίου επιχειρήσεις και οργανισμοί, καθώς και κάθε είδους θυγατρικές επιχειρήσεις, οργανισμοί και εταιρείες των ανωτέρω φορέων.

2.Σε περίπτωση καθυστερήσεως πλέον του έτους της οφειλόμενης αποδόσεως προς το Ελληνικό Δημόσιο από τα έσοδα φορέων του Δημοσίου ή μερισμάτων κερδών, το Υπουργείο οικονομικών δύναται να παρακρατεί τα ανωτέρω ποσά από τον Προϋπολογισμό του κατά περίπτωση εποπτεύοντος Υπουργείου.

3.Συνιστάται στα Υπουργεία Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Δ49 – Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων) Τμήμα, με αρμοδιότητα τον έλεγχο και τη αυμφωνία των μεταξύ κατά την παράγραφο 1.δ φορέων του Δημοσίου υποχρεώσεων και απαιτήσεων, τη διενέργεια σχετικών συμψηφισμών και την επίλυση διαφωνιών, στις περιπτώσεις που η μεταξύ των φορέων διαφορά δεν υπερβαίνει το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών, καθώς και κάθε άλλη σχετική με τα θέματα αυτά δραστηριότητα, που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα άλλης Διεύ8υνσης του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τη στελέχωση του συνιστώμενου με το προηγούμενο εδάφιο Τμήματος συνιστώνται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, επτά (7) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται στους κλάδους ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ – Δημοσιονομικών με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων του συνιστώμενου Τμήματος, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών.

Επίσης, στο Υπουργείο Οικονομικών-Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνιστώνται δύο (2) θέσεις του Κλάδου ΠΕ – Πληροφορικής. Οι θέσεις αυτές προστίθενται στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις προσωπικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Προσόντα διορισμού στις θέσεις αυτές είναι τα προβλεπόμενα από το άρθρο 4 του π.δ/τος 194/1988 (ΦΕΚ 84 Α`), όπως ισχύει κάθε φορά.

4.Στο Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) συνιστάται για τις ανάγκες της παραγράφου 1.δ του παρόντος άρθρου Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, συγκροτούμενη ως εξής.

α. Από το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον Ειδικό Γραμματέα Διοικητικού Τομέα Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών.

β. Από τους κατά περίπτωση αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς τωνΥπουργείων που εποπτεύουν τους εμπλεκόμενους φορείς.

γ. Από ένα Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

δ. Από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δ49-χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων.

ε. Από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δ24-Λογαριασμών του Δημοσίουτου Υπουργείου Οικονομικών.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής δύναται να μετέχουν, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, ανάλογα με τα θέματα συζήτησης και οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δ20-Προϋπολογισμού, Δ23-Δημόσιου χρέους, Δ25-Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών, Δ39-Ν.Π.Δ.Δ. ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους.

Χρέη Γραμματέα εκτελεί υπάλληλος της Δ49-χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων, η οποία και υποστηρίζει ολόκληρο το έργο της Επιτροπής.

Ο ορισμός των μελών και του Γραμματέα της Επιτροπής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ύψος και ο τρόπος αποζημίωσης των μελών της ανωτέρω Επιτροπής για τη σύνταξη των κατά περίπτωση απαιτούμενων τεχνικών μελετών και τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Εργο της Επιτροπής είναι ακόμη η κατάρτιση σχεδίων αποφάσεων και η εισήγηση του περιεχομένου τους στον Υπουργό Οικονομικών στις περιπτώσεις διαφωνίας των φορέων της παραγράφου 1.δ ως προς το ύψος των μεταξύ τους υποχρεώσεων και απαιτήσεων, όταν η μεταξύ των φορέων υφιστάμενη διαφορά υπερβαίνει το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών.

5.α. Συνιστάται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας Διαρκής Επιτροπή Εποπτείας και Διαχείρισης Θεμάτων Νοσηλείων των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου, καθώς και των μελών των οικογενειών τους. Η Επιτροπή απαρτίζεται από:

– Το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον κα8` ύλην αρμόδιο Γενικό Διευθυντή του ΥπουργείουΥγείας και Πρόνοιας.

– Το Γενικό Γραμματέα οικονομικής Πολιτικής και Συστημάτων τουΥπουργείου Οικονομικών, ως μέλος, με αναπληρωτή του το Γενικό Διευθυντή Διοίκησης και Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

– Το Διευθυντή της Διεύθυνσης Προϋπολογισμαύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του.

– Εναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Νοσηλείων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του.

– Εναν εκπρόσωπο των εν ενεργεία υπαλλήλων με υπόδειξη του Τριτοβάθμιου Συνδικαλιστικού οργάνου τους, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του.

– Εναν εκπρόσωπο των συνταξιούχων του Δημοσίου με υπόδειξη του συνδικαλιστικού τους οργάνου, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του.

Η Επιτροπή συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και Οικονομικών.

Οι συνεδριάσεις της εν λόγω Επιτροπής πραγματοποιούνται εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών μία τουλάχιστον φορά ανά μήνα και το έργο της υποστηρίζεται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας και Πρόνοιας και Οικονομικών.

β. Εργο της Επιτροπής είναι:

– Η εν γένει παρακολούθηση της διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών νοσηλείων των εν ενεργεία υπαλλήλων, των συνταξιούχων του Δημοσίου και των μελών των οικογενειών τους.

– Η παρακολούθηση εφαρμογής των σχετικών με θέματα των νοσηλείων υφιστάμενων συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φαρμακείων, καθώς και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων, των οποίων τους όρους και τις προϋποθέσεις εισηγείται αρμοδίως.

– Η εποπτεία και παρακολούθηση παντός άλλου σχετιζόμενου με τις δαπάνες νοσηλείων θέματος.

– Η υποβολή στους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Υγείας και Πρόνοιας και οικονομικών: (i) τριμηνιαίων εκθέσεων επί θεμάτων σχετικών με τα νοσήλεια των εν ενεργεία υπαλλήλων, των συνταξιούχων του Δημοσίου και των μελών των οικογενειών τους και τις αντίστοιχες δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός, (ii) προτάσεων αναδιόρθρωσης, συγχώνευσης ή κατάργησης υφιστάμενων σήμερα υπηρεσιών που ασχολούνται με το θέμα αυτό, προσαρμογής του ισχύοντος σχετικού θεσμικού πλαισίου, καθώς και μέτρων για τη συγκράτηση των δαπανών.

– Η σύνταξη σχετικών με το έργο και το αντικείμενο της Επιτροπής σχεδίων νόμων, προεδρικών δισταγμάτων και αποφάσεων.

γ. ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας δύναται με αποφάσεις του, ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη της κατά τα ως άνω Διαρκούς Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης Θεμάτων Νοσηλείων, να αναθέτει στον Εθνικό οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) ή σε θυγατρικές του εταιρείες, με επέκταση του σκοπού τσυς, την υποστήριξη των υπηρεσιών προγραμματισμού, διαχείρισης και ελέγχου του νοσηλείων των υπαλλήλων και τωνσυνταξιούχων του Δημοσίου, κα8ώς και των μελών των οικογενειών τους και εν γένει κάθε σχετική, με το έργο της ως άνω Επιτροπής, συνδρομή.

δ. Ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας δύναται με αποφάσεις του να αναθέτει στον Ε.Ο.Φ. ή σε θυγατρικές του εταιρείες, με επέκταση του σκοπού τους, την τεχνική υποστήριξη και μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και εν γένει των Υπηρεσιών Υγείας, των θεμότων επιλογής, αξιολόγησης,λειτουργίας και συντήρησης του εξοπλισμού τους, καθώς επίσης και θεμάτων ορθολογικής χρήσης προϊόντων αρμοδιότητος του Ε.Ο.Φ.,συμπεριλαμβανομένων και των ιατρικών βοηθημάτων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 1965/1991.

Επίσης δύναται να αναθέτει στους ανωτέρω φορείς την υποστήριξη των διαδικασιών ανάπτυξης, συντήρησης και αξιοποίησης του Ενιαίου Μητρώου Ανασφαλίστων και οικονομικά Αδυνάτων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.24 Ν.2789/2000,ΦΕΚ Α 21/11.2.2000.

6.α. Επιτρέπεται η σύσταση οργανισμών με μορφή Α.Ε. από τα ενδιαφερόμενα υπουργεία και τις λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου, για τη διενέργεια κάθε είδους προμηθειών κεφαλαιουχικού ή λοιπού λειτουργικού εξοπλισμού τους στο πλαίσιο του ν. 2286/1995 (ΦΕΚ 19 Α`) “προμήθειες του Δημόσιου Τομέα και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων”.

β. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, οικονομικών και του καθ` ύλην αρμόδιου υπουργού, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ως άνω οργανισμών και οι εν γένει αρμοδιότητές τους. Κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου καθορίζεται με κοινές αποφάσεις του Υπουργού οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

7.α. Στους σκοπούς της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.), όπως αυτοί ορίζονται με το ν. 973/1979, περιλαμβάνεται και η προώθηση κτιριακών προγραμμάτων των υπουργείων και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών,όπως η αγορά κτιρίων, οικοπέδων, καθώς και η ανέγερση κτιρίων σε οικόπεδα του Δημοσίου. Τα προγράμματα αυτά συντάσσονται από τα ενδιαφερόμενα υπουργεία ή τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και υποβάλλονται στην Κ.Ε.Δ. και στον οργανισμό Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, αν αφορούν κτίρια ανεγειρόμενα στις περιοχές αυτές αντιστοίχως. Τα προγράμματα αυτά αξιολογούνται από την Κ.Ε.Δ. σε συνεργασία με τους οργανισμούς Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, εάν πρόκειται για κτίρια ανεγειρόμενα εντός αυτών των περιοχών εντός διμήνου από την υποβολή των προγραμμάτων αυτών.

β. Βασικό κριτήριο αξιολόγησης αποτελεί μεταξύ των άλλων και η προοπτική αντικατάστασης του κόστους των μισθωμάτων που καταβάλλονται από τον Προϋπολογισμό, με το κόστος απόσβεσης της αγορός και ανέγερσης κτιρίων μέσω της χρηματοδότησης με μακροχρόνια δάνεια ή ομόλογα κατάλληλης χρονικής διάρθρωσης. Στην αξιολόγηση των προγραμμάτων μετέχει και εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και στις περιπτώσεις κάλυψής της σχετικής δαπάνης με την έκδοση δανειακών τίτλων του Δημοσίου εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δημόσιου χρέους, καθώς και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας,ανάλογα με το αν η σχετική δαπάνη βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

γ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

8.α) Στη Διεύθυνση Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, υπηρετούν πέντε (5) υπάλληλοι, που επιλέγονται από το αρμόδιο Yπηρεσιακό Συμβούλιο ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης, στους οποίους ανατίθενται, με απόφαση του Υπουργού Oικονομικών, καθήκοντα Συντονιστή – Δημοσιονομικού Ελεγκτή.

β) H αρμοδιότητα των ανωτέρω, αναφέρεται κυρίως στον επιτόπου συντονισμό των δραστηριοτήτων των Υπηρεσιακών Δημοσιονομικού Ελέγχου (Y.Δ.E.) για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των κείμενων δημοσιολογιστικών διατάξεων και των σχετικών με αυτές οδηγιών. Στους ανωτέρω Συντονιστές – Δημοσιονομικούς Ελεγκτές και στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου ανήκει η αρμοδιότητα άσκησης του επιτόπιου και ουσιαστικού ελέγχου, που προβλέπεται από τα άρθρα 24 παράγραφος 2 και 26 παράγραφος 3 του ν. 2362/1995 (ΦEK 247 A`) επί των δαπανών που ελέγχονται και εκκαθαρίζονται από αυτές ή ελέγχονται από τις Ειδικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, εφόσον αυτές υφίστανται, καθώς επίσης και επί των δαπανών των φορέων της περίπτωσης δ` του άρθρου 3 του ν. 2362/1995.

γ) Oι Συντονιστές – Δημοσιονομικοί Ελεγκτές κατά την άσκηση των ανωτέρω καθηκόντων τους δεν επιλαμβάνονται θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Σώματος Oικονομικών Επιθεωρητών του Υπουργείου Oικονομικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.39 Ν.2648/1998 Α 238/22.10.1998.

Σχετικό:  με το άρθρο 24 παρ.1-3 του Ν.2789/2000 (ΦΕΚ Α 21/2000)

Άρθρο 14
Διευθετήσεις θεμάτων δημοσίων εσόδων, θεσμοθέτηση εσόδων υπέρ τρίτων και διαχείριση εσόδων εκτός Προϋπολογισμού

1. Η παράγραφος 7 του άρθρου 2 του ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“7. Το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται από το οικονομικό έτος 1996 και εφεξής μέρισμα στο ετήσια καθαρά κέρδη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πενήντα πέντε τοις εκατό (55%).”

2.Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του ν.δ/τος 3003/1954 (ΦΕΚ 214 Α`)αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Από το οικονομικό έτος 1996 και εφεξής το δημόσιο συμμετέχει κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) στα ετήσια καθαρά κέρδη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μετά την αφαίρεση των εν γένει εξόδων και αποσβέσεων.”

3.Από το οικονομικό έτος 1996 και εφεξής το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) μετά την αφαίρεση των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεων, στα ετήσια καθαρά κέρδη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.).

Από το οικονομικό έτος 1996 και εφεξής από το αδιάθετο υπόλοιπο του λογαριασμού διαχείρισης πόρων του Δημοσίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) των προερχομένων από τη διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου, στα οποία δεν περιλαμβάνοντοι εκείνα από τα ακίνητα του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, στις 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους, το πέραν των χιλίων πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών ποσό μεταφέρεται στο λογαριασμό 200/1 του Δημοσίου με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

4.Το άρθρο 34 του ν. 1326/1983 αντικαθίσταται ως εξής:

“Αρθρο 34

Από 1.1.1997 οι ακαθάριστες εισπράξεις από κάθε είδους αμοιβαία στοιχήματα με εξαίρεση το πρόσθετο αμοιβαίο στοίχημα (sweepstakes) της παραγράφου 3 του άρθρου 4 διανέμονται ως εξής:

– ποσοστό 80% σε αυτούς που κερδίζουν

– ποσοστό 5% για έπαθλα ιπποδρομιών

– ποσοστό 0,125% στη Φίλιππο Ενωση

– ποσοστό 0,50% για το Ταμείο Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑ.Π. Ε.Α.Π.).

– ποσοστό 1,5% στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου αποδίδεται μηνιαία. Το αναλογούν προς το Ελληνικό Δημόσιο ποσό κάθε μηνός αποδίδεται εντός του επομένουμηνός.”

5.Κάθε διάταξη που αντίκειται στο περιεχόμενο των παραγράφων 1 έως 4του παρόντος άρθρου καταργείται

6.Οι οφειλές από περιοριστικές της ελευθερίας ποινές που έχουν μετατραπεί σε χρηματικές και οι οποίες έχουν επιβληθεί από οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας και δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι τέλους του 1996,καθώς και οι οφειλές από μετατρέψιμες κατά τα ως άνω ποινές που θα προκύψουν από την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι τέλους του 1996 και η εκτέλεσή τους εκκρεμεί στα αρμόδια τμήματα των εισαγγελιών, επιτρέπεται να εξοφλούνται από τους υποχρέους, εφάπαξ, με έκπτωση έως και είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), μετά από αίτηση του υποχρέου ή του πληρεξούσιου δικηγόρου του στις κατά περίπτωση αρμόδιες εισαγγελίες.

Οσες από τις ανωτέρω οφειλές δεν τακτοποιηθούν μέχρι τέλους του 1997, αν δεν εκκρεμεί αίτηση τακτοποίησής τους κατά τα ως άνω, βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα στις Δ.Ο.Υ. χωρικής αρμοδιότητάς της κατοικίας του οφειλέτη και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Από το Υπουργείο οικονομικών ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες παρέχεται κάθε συνδρομή στις εισαγγελίες όλης της χώρας ως προς τα στοιχεία ταυτότητας και τον τόπο κατοικίας των κατά τα ως άνω υποχρέων, για τη διευκόλυνση βεβαίωσης των εν λόγω οφειλών στις Δ.Ο.Υ..

Οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας παραγράφου ως προς τις οφειλές αυτές, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Δικαιοσύνης και οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικό:  υπ`αριθμ. 1054957/5100-24/0016/2-13.6.1997 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β`494)

7.Σχέδια νόμων, που προβλέπουν καθιέρωση πόρων υπέρ τρίτων ή την καθιέρωση και διαχείριση πόρων εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού από δημόσιους φορείς-πλην Ο.Τ.Α.- δεν εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση χωρίς προηγούμενη σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

8.Χρόνος κατάθεσης δικαιολογητικών λήψης διαφοράς τόκων της 1574/1970 απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής (Ν.Ε.) της Τράπεζας της Ελλάδος “περί ειδικών επιτοκίων δι` επιχειρήσεις εξαγούσας βιομηχανικά, βιοτεχνικά και μεταλλευτικά προιόντα”:

α. Ορίζεται η 31.12.1997 ως η τελευταία (καταληκτική) ημερομηνία για την υποβολή εκ μέρους των εξαγωγικών επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδος των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, σύμφωνα με την απόφαση Ν.Ε. 1574/1970. όπως ισχύει, για την καταβολή διαφοράς τόκων (Α` και Β` φάση). Οι απαιτήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που δεν έχουν υποβάλει μέχρι την παραπάνω ημερομηνία τα δικαιολογητικά στα οποία αναφέρεται το προηγούμενο εδάφιο, αποσβέννυνται.

β. Τα οριζόμενα στο εδάφιο α` ισχύουν και προκειμένου περί των εξαγωγικών επιχειρήσεων, στις οποίες έχει καταβληθεί μέρος της διαφοράς τόκων Β` φάσης με τη μορφή προκαταβολής ή μερικής εκκαθάρισης εξαγωγών.

Στις περιπτώσεις αυτές, αν η ενδιαφερόμενη επιχείρηση δεν υποβάλλει μέχρι την 31.12.1997 το απαιτούμενα βάσει της παρούσας παραγράφου δικαιολογητικά για την τελική εκκαθάριση, συναποσβέννυται και η τυχόν απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος κατά της επιχείρησης για την επιστροφή του μέρους της διαφοράς τόκων Β` φάσης που έχει καταβληθεί σε αυτήν χωρίς πλήρη δικαιολογητικά.

γ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, οικονομικών και Ανάπτυξης ρυθμίζονται προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν από την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

Άρθρο 15
Τροποποιούμενες, συμπληρούμενες και καταργούμενες διατάξεις

1. Τα προβλεπόμενα από τα άρθρα 1 παράγραφοι 3 και 4α και 4 παράγραφος 1 του ν. 2429/1996 ποσοστά χρηματοδότησης των κομμάτων περιορίζονται κατά επτάμισυ τοις εκατό (7,5%) από 1.1.1997 και κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%) από 1.1.1998.

2.α. Η παράγραφος 4 του άρθρου 68 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Η διαφορά του ταχυδρομικού τέλους διακίνησης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου και εκδοτών στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ των εκάστοτε εγκεκριμένων ειδικών τιμολογίων για κάθε κατηγορία εντύπων και μέχρι του τέλους ομαδικής αποστολής οικονομικής επιστολής του αυτού κλιμακίου βάρους καταβάλλεται από το Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με ανάλογη εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του παρόντος. Το ειδικό αυτό τιμολόγιο διακίνησης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου των εκδοτών καθορίζεται από τους Υπουργούς Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και οικονομικών.”

β. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης γ` της παραγράφου 15 του άρθρου 13 του ν. 2328/1995 (ΦΕΚ 159 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων αυτής της παραγράφου, καθώς και οι σχετικές με τα τηλεφωνικά τέλη αντίστοιχες ρυθμίσεις, κατ` ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 68 του ν. 2065/1992, όπως αυτή ισχύει.”

3. Οι επιχορηγήσεις και πάσης φύσεως επιδοτήσεις προς τους συγκοινωνιακούς φορείς της χώρας προσδιορίζονται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 8 του ν. 2175/1993 (ΦΕΚ 211 Α`/ 22.12.1993) “οργάνωση ενιαίου φορέα αστικών συγκοινωνιών στην περιοχή Αθηνών-Πειραιώς και περιχώρων και άλλες διατάξεις”, όπως αυτές ισχύουν.

4. Οι απαλλαγές από εισφορές υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τρίτων των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 10 του Κεφαλαίου Γ` του ν. 2367/1995 (ΦΕΚ 261 Α`) δεν αφορούν τις εισφορές του ν. 128/1975 (ΦΕΚ 178 Α`).

Η ισχύς της παρούσας παραγράφου ανατρέχει στο χρόνο ισχύος της παραγράφου 6 του άρθρου 10 του ν. 2367/1995.

5.α. Στο άρθρο 20 παράγραφος 5 του ν. 2196/22.3.1994 (ΦΕΚ 41 Α`) προστίθεται εδάφιο θ` ως εξής:

“θ. Έναν εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.”

β. Σε καθεμία από τις επιτροπές της παρ. 1 του άρθρου 86 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με το άρ8ρο 4 του ν. 2435/1996 (ΦΕΚ 189 Α`), συμμετέχει επιπλέον από 1.1.1997 ως μέλος και εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

γ. Οι εκπρόσωποι των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου αυτής ορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, εντός μηνός από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

δ. Το αναφερόμενο στην παρούσα παράγραφο Διοικητικό Συμβούλιο και οι επιτροπές συγκροτούνται και λειτουργούν νόμιμα και χωρίς εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εάν δεν έχει εκδοθεί μέσα στην κατά το προηγούμενο εδάφιο προθεσμία σχετική υπουργική απόφαση. Σε περίπτωση έκδοσης της απόφασης του Υπουργού οικονομικών μετά τη συμπλήρωση της ανωτέρω προθεσμίας οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών συμμετέχουν νόμιμα στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ή των Επιτροπών, από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης.

6. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του ν. 2362/1995 προστίθεται τρίτο εδάφιο, ως ακολούθως:

“Με την ίδια απόφαση καθορίζονται: α) Το ποσοστό της προμήθειας που εισπράττουν, από τους αγοραστές, το Ν.Π.Ι.Δ. και οι ιδιώτες. β) οι Κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις της απόφασης αυτής.”

7. Στο άρθρο 40 του ν. 2218/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρ8ρο 2 του ν. 2240/1994, προστίθεται παράγραφος 13 ως εξής:

“13. Οι λειτουργικές δαπάνες του Προέδρου και της κεντρικής Υπηρεσίας των διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 2240/1994 για το έτος 1997 καλύπτονται με επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, η οποία γράφεται σε ξεχωριστό ειδικό φορέα και κωδικό αριθμό εξόδων του προϋπολογισμού των Περιφερειακών Διοικήσεων της έδρας των διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Η διάταξη της παραγράφου 20 του άρθρου 6 του ν. 2240/1994 εφαρμόζεται αναλόγως και για την ανωτέρω επιχορήγηση.”

8. α. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 2198/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“Τα δάνεια και οι υποδιαιρέσεις τους (τίτλοι) παρακολουθούνται δια λογιστικών εγγραφών στο Σύστημα Λογιστικής Παρακολούθησης Συναλλαγών (το Σύστημα), που συνιστάται με το παρόν άρθρο και του οποίου διαχειριστής είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης δια λογιστικών εγγραφών στο Σύστημα παρακολουθούνται τα τοκομερίδια των τίτλων, εφ`ης αποτελέσουν αντικείμενο αυτοτελούς συναλλαγής, εφαρμαζομένων αναλόγως των λοιπών διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργεί τις εγγραφές λήξεως, εξυπηρετήσεως και αποπληρωμής των δανείων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.”

β. Μετά την παράγραφο 9 του άρθρου 6 του ν. 2198/1994 προστίθεται παράγραφος 10, η οποία έχει ως εξής:

“10. Οι τίτλοι μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δανεισμού, εφαρμοζομένου αναλόγως του άρθρου 806 του Α.Κ..”

γ. Η παράγραφος 2 του άρθρου 8 του ν. 2198/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Ο επενδυτής έχει αξίωση επί του τίτλου του, στρεφόμενη μόνο κατά του φορέα, στον οποίο τηρείται ο λογαριασμός του. Εάν το Δημόσιο δεν έχει εκπληρώσει τις κατά την παρ. 6 του παρόντος άρθρου υποχρεώσεις του, ο επενδυτής έχει αξίωση εκ του τίτλου μόνο κατά του Δημοσίου.”

δ. Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του ν. 2198/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“5. Για το υπόλοιπο της απαιτήσεώς τους οι επενδυτές ικανοποιούνται προνομιακώς εκ της λοιπής περιουσίας του φορέα, κατατασσόμενοι ως προνομιούχοι πριν από τη σειρά των απαιτήσεων, που ορίζεται στην περίπτωση 3 του άρθρου 975 του Κ.Πολ.Δ.. όπως ισχύει μετά το άρθρο 3 του ν. 1545/1985 και πριν από τη διαίρεση κατά το άρ8ρο 977 του Κ.Πολ.Δ..”

ε. Μετά την παράγραφο 6 του άρθρου 8 του ν. 2198/1994 προστίθεται παράγραφος 7 έχουσα ως ακολούθως:

“7. Για την ικανοποίηση των εκ των τίτλων απαιτήσεών τους κατά του φορέα κατά κεφάλαιο και τόκους, οι επενδυτές κατατάσσονται ως προνομιούχοι πριν από τη σειρά των απαιτήσεων, που ορίζεται στην περίπτωση 3 του άρθρου 975 του Κ.Πολ.Δ., όπως ισχύει μετά το άρθρο 3 του ν. 1545/1985 και πριν από τη διαίρεση κατά το άρθρο 977 του Κ.Πολ.Δ..”

στ. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 10 του ν. 2198/1994 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επιτρέπεται η μετατροπή των κατά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος υφιστάμενων ή και των μεταγενέστερα από την έναρξη λειτουργίας του Συστήματος εκδιδόμενων σε φυσική μορφή έντοκων γραμματίων, ομολόγων ή τίτλων ομολογιακών δανείων, σε τίτλους με λογιστική μορφή. Η μετατροπή αυτή δεν δύναται να παραβλάπτει τα δικαιώματα των επενδυτών.”

9. Στο άρθρο 23 παρ. 2 του ν. 2218/1994, όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο 87 του π.δ/τος 30/1996 “Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο με τίτλο “Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης” των ισχυουσών διατάξεων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση` (ΦΕΚ 21 Α`) προστίθενται τα εξής:

Ο Προϋπολογισμός αποστέλλεται στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μαζί με την εισηγητική του έκθεση, την έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και την πράξη έγκρισης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ώστε να αξιολογηθεί από τον Υπουργό οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών αν διαπιστώσει ότι: α) υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του Κρατικού Προϋπολογισμού όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του και β) δεν έχει τηρηθεί ο τύπος και το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού, ζητά από το Νομαρχιακό Συμβούλιο την αναγκαία αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την επανυποβολή του στο Υπουργείο Οικονομικών.”

10.α. Η παράγραφος 4 του άρθρ. 1 του ν. 2322/1995 “Παροχή της εγγύησης του Δημοσίου για τη χορήγηση δανείων και πιστώσεων και άλλες διατάξεις” αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότηση των φορέων που αναφέρονται στις παρ. 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου δύναται να ζητηθούν κατά την κρίση του εγγυητή επαρκείς ασφάλειες, όπως εγγραφή υποθήκης υπέρ του Δημοσίου επί ακινήτων τους, εκχώρηση πόρων και δικαιωμάτων.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας παραγράφου καθορίζονται κάθε φορά στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με την οποία παρέχεται η εγγύηση.”

β. Στο άρθρο 1 του ν. 2322/1995 προστίθενται δύο νέες παράγραφοι 6 και 7 ως εξής:

“6. Τα δάνεια χορηγούνται στους φορείς των παρ. 1. 2 και 3 του παρόντος άρθρου από τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα και κοινοπραξία τραπεζών. Οι τράπεζες που κάνουν προσφορές για δανεισμό εφόσον δεν επιλεγούν από τους δανειολήπτες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο κοινοπρακτικό δάνειο ως μέλη της κοινοπραξίας.

Η κυρία ανάδοχος τράπεζα συμμετέχει στο δάνειο με ποσοστό τουλάχιστον σαράντα τοις εκατό (40%).

Η διαδικασία επιλογής δανείστριας τράπεζας ή πιστωτικού ιδρύματος, ο ελάχιστος αριθμός τραπεζών που είναι απαραίτητος για την υποβολή προσφορών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθαρίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

7. Σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων εξετάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών), που ως εγγυητής εξυπηρετεί πλέον τα δάνεια, οι λόγοι και οι ενδεχόμενες παραλείψεις που συνετέλεσαν στην αδυναμία κανονικής εξόφλησης του δανείου από τους υπόχρεους φορείς. Το Υπουργείο Οικονομικών δύναται να θέσει σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης τα πάσης φύσεως έσοδα και τις δαπάνες των φορέων και να επιβάλλει περιορισμούς στη διαχείριση της περιουσίας των φορέων αυτών, προς το σκοπό συνέχισης αποπληρωμής των δανείων από τους ίδιους και εξόφλησης των όσων έχει καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο.

Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τίθενται σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης φορείς του προηγούμενου εδαφίου και ρυθμίζονται κατά περίπτωση όλες οι σχετικές με την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου αναγκαίες λεπτομέρειες.”

11.α. Τα σύμφωνα με το τρίτο άρ8ρο του ν. 2216/1994 (ΦΕΚ 83 Α`) διαθέσιμα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα διαθέσιμα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων (Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τους κανόνες β` έως η` της παρούσας παραγράφου.

β. Το Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο αλλά ομάδα περιουσίας, της οποίας τα επί μέρους στοιχεία ανήκουν εξ αδιαιρέτου στους συμμετέχοντες σ` αυτό φορείς (Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.) ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους. Τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. που συμμετέχουν στο Κοινό Κεφάλαιο, εκπροσωπούνται δικαστικώς και εξωδίκως από την Τράπεζα της Ελλάδος ως προς τις έννομες σχέσεις από τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου και το δικαιώματά τους επί του ενεργητικού του.

γ. Το ενεργητικό του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. επενδύεται σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου. «Στην έννοια των κινητών αξιών του Ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνονται και κινητές αξίες δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, κατά την έννοια των διατάξεων του ν. 3429/2005 (Α 314), που καλύπτονται από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και αποτελούν μέρος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών εξειδικεύονται οι κινητές αξίες που ανήκουν στην κατηγορία του προηγούμενου εδαφίου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.»

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 49 παρ.2.α. Ν.4250/2014,ΦΕΚ Α 74/26.3.2014.

Το ενεργητικό του ΚΚΝΠΔΔ και Α.Φ. δύναται να επενδύεται και σε τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κατωτέρω.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 232 παρ.2α. περ. γ Ν.4281/2014,ΦΕΚ Α 160/8.8.2014.

Εάν κατά το χρόνο πραγματοποίησης των επί μέρους επενδύσεων δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τίτλοι στην πρωτογενή αγορά, το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος τίτλους της τελευταίας έκδοσης στην τιμή εγγραφής ή στη μέση τιμή της δημοπρασίας, ανάλογα με τον τρόπο που είχαν διατεθεί οι τίτλοι κατά την ημερομηνία έκδοσης, με συνυπολογισμό των τόκων του διαρρεύσαντος χρονικού διαστήματος.

Αν από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την πρωτογενή διάθεση τίτλων, παρέχεται η ευχέρεια στην Τράπεζα της Ελλάδος «να αγοράζει τίτλους του Ε.Δ. στη δευτερογενή αγορά ή τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.» για την απόκτηση του αναγκαίου εκάστοτε χαρτοφυλακίου, έτσι ώστε τα δημιουργούμενα νέα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. να επενδύονται άμεσα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 232 παρ.2α Ν.4281/2014,ΦΕΚ Α 160/8.8.2014.

Η απόφαση συμμετοχής ή μη του Κ.Κ. Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. σε πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, κατ` εφαρμογή προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος ως διαχειριστή του Κ.Κ., η οποία, καθώς και τα στελέχη της, κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, δεν υπέχουν καμία ευθύνη, ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παράγραφο 8  άρθρου 3 Ν.4046/2012,φΕΚ Α 28/14.2.2012.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να συναλλάσσεται με επαγγελματίες διαμεσολαβητές που συμμετέχουν στη δευτερογενή αγορά, όπως πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και, εν γένει, με μέλη οργανωμένων αγορών και πολυμερών μηχανισμών διαπραγμάτευσης, καθώς και με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) και άλλους παρεμφερείς φορείς και οργανισμούς, καταρτίζοντας μαζί τους συναλλαγές εντός ή εκτός οργανωμένης αγοράς, με όρους αγοράς.

«τις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις αγοράς/πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης με σύμφωνο επαναπώλησης/επαναγοράς (repos, reverserepos, buy/sellback, sell/buyback).

Από την 1.5.2016 τυχόν δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν ή απορρέουν από τίτλους που ανήκουν στο ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου και ιδίως δικαιώματα ψήφου στο πλαίσιο γενικών συνελεύσεων κατόχων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν απόφαση συμμετοχής ή μη του Κ.Κ. Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. σε πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και ασκούνται από τους φορείς που συμμετέχουν στο Κοινό Κεφάλαιο δια των αρμοδίων οργάνων τους και κατά το λόγο συμμετοχής τους σε αυτό.

Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το Ν.Π.Δ.Δ. ή ο Α.Φ. που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 49 παρ.2.β. Ν.4250/2014, ΦΕΚ Α 74/26.3.2014,το δε δεύτερο εξ αυτών αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 232 παρ.2α. περ. γ Ν.4281/2014,ΦΕΚ Α 160/8.8.2014 και με την παρ.1 του άρθρου 100 του ν.4389/2016.

Σχετικό: το άρθρο 2 της από 7.12.2012 Π.Ν.Π.,ΦΕΚ Α 238/7.12.2012

δ. Η διαχειριστική χρήση του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. έχει τη διάρκεια του ημερολογιακού εξαμήνου, στο τέλος του οποίου οι καθαρές πρόσοδοι κατανέμονται στους δικαιούχους ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ..

ε. Με Σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθορίζεται το ύψος της αμοιβής που θα καταβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος από το Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. για τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού καί καταβολής της.

στ. Τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. που συμμετέχουν σε αυτό δύνανται να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος την ανάληψη συγκεκριμένων χρηματικών ποσών και μέχρι της αξίας της καταθέσεώς τους στο Κοινό Κεφάλαιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος καταβάλλει το αιτούμενο ποσό στο Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ., μειουμένης αναλόγως της μερίδας συμμετοχής του αιτούντος στο Κοινό Κεφάλαιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος δικαιούται με πράξη του Διοικητή της να ορίζει το όριο των αναλαμβανόμενων ποσών πέραν του οποίου θα απαιτείται απλή προειδοποίηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση. Οι πράξεις αυτές θα κοινοποιούνται στα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.. Οι πρόσοδοι που αναλογούν σε αναληφθέντα ποσά καταβάλλονται στους δικαιούχους στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου.

Η ρευστοποίηση μέρους του ενεργητικού του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. και ιδίως η πώληση κινητών αξιών του Ελληνικού Δημοσίου που ανήκουν στο ενεργητικό του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. πριν από την ημερομηνία λήξης τους, προκειμένου να αποδοθούν σε Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. χρηματικά ποσά σε εκτέλεση των οριζομένων στα προηγούμενα εδάφια, δεν συνιστά κακή διαχείριση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.19α άρθρου 20 Ν.4019/2011,ΦΕΚ Α 216/30.9.2011.

ζ. Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/ επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverserepos, buy/sellback, sell/buyback). Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το Ν.Π.Δ.Δ. ή ο Α.Φ. που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων από λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, καθώς και η κατανομή των προσόδων στους δικαιούχους γίνεται κατά τρόπο ανάλογο εκείνου των Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 232 παρ.2β. Ν.4281/2014,ΦΕΚ Α 160, αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 36 Ν.4320/2015,ΦΕΚ Α 29.Ισχύς από 17.3.2015 και με την παρ.2 του άρθρου 100 του ν.4389/2016.

η. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.

θ. Οι παράγραφοι 2 και 3 του τρίτου άρθρου του ν. 2216/1994 καταργούνται.

Σχετικό: παρ. 7 άρθρου 39 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152, που αντικαταστάθηκε με το άρθρο έκτο παρ.1 περ.2 του ν. 4218/2013,ΦΕΚ Α 268/10.12.2013

Άρθρο 16
Οργανωτικά θέματα Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών

1. Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2343/1995 (ΦΕΚ 211 Α`), στα κριτήρια επιλογής των οικονομικών Επιθεωρητών του Υπουργείου οικονομικών, που ορίζονται με το προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδίδεται κατ` εξουσιοδότηση των παραπάνω διατάξεων, περιλαμβάνονται και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για τη μετάταξή τους στον κλάδο των οικονομικών Επιθεωρητών, ανεξαρτήτως του κλάδου προέλευσης αυτών και της υπηρεσίας που υπηρετούν.

2. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 2343/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Το προσωπικό Επιθεώρησης που υπηρετεί σ` αυτές θα επανακριθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση και πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται με τις διατάξεις της παρ. 3 του παρόντος.”

3. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β` της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ/τος 211/1996 (ΦΕΚ 166 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“β) Συνολικό χρόνο υπηρεσίας, κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της προκήρυξης έτους, που να μην υπερβαίνει τα είκοσι οκτώ (28) έτη.” 4. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει αναδρομικά, των μεν παρ. 1 και 2 αυτού από τη δημοσίευση του ν. 2343/1995, της δε παρ. 3 από τη δημοσίευση του π.δ/τος 211/1996.

Άρθρο 17

1. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 του ν. 2414/1996 προστίθεται τρίτο εδάφιο που έχει ως εξής:

“Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων και των αναπληρωματικών τους στο διοικητικό συμβούλιο διεξάγονται από την Εφορευτική Επιτροπή της πλέον αντιπροσωπευτικής δευτεροβάθμιας – και εν ελλείψει αυτής – της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της δημόσιας επιχείρησης και η εκλογή τους γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η διαδικασία των αρχαιρεσιών, ο καθορισμός των τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών, ο χρόνος και οι λεπτομέρειες της ψηφοφορίας και η εξαγωγή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελούν έργο της Επιτροπής αυτής, που προεδρεύεται από Δικαστικό Αντιπρόσωπο, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 του ν. 1264/1982.”

2. Η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ν. 2414/1996 αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για την κατάληψή της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου είναι πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής και πενταετής εμπειρία σε θέση σημαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Άρθρο 18
Ρύθμιση οφειλών νοσηλευτικών ιδρυμάτων

1. Οφειλές νοσηλευτικών ιδρυμάτων (ν.δ. 2592/1953) προς προμηθευτές τους, για την προμήθεια φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, χημικών αντιδραστηρίων και ορθοπεδικού υλικού, που αφορούν τιμολόγια εκδοθέντα μέχρι 30 Νοεμβρίου 1996, ρυθμίζονται ως ακολούθως:

α) Ποσοστό 5% – 10%, της συνολικής οφειλής, σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα, 8α εξοφληθεί άμεσα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

β) Το υπόλοιπο της οφειλής θα εξοφληθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), τα ομόλογα του οποίου θα διατεθούν στους προμηθευτές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Το ειδικό ομολογιακό δάνειο για το οποίο θεωρούνται ισχύουσες οι διατάξεις της πέμπτης παραγράφου του άρθρου 31 του ν. 1914/1990 θα έχει ημερομηνία έκδοσης την 2.1.1997. Τα ομόλογα θα είναι διετούς, τριετούς και τετραετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου και ορίζεται σε 11% για τα διετή, σε 10,5% για τα τριετή και 10% για τα τετραετή. Το ποσοστό της άμεσης καταβολής και η κατανομή των ομολόγων θα είναι συνάρτηση του ποσοστού έκπτωσης που θα δοθεί από τους προμηθευτές και η οποία θα υπολογιστεί επί της ονομαστικής αξίας των τιμολογίων τους, σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα.

———————————————————————- ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ——————————————– ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΙΕΤΗ ΤΡΙΕΤΗ ΤΕΤΡΑΕΤΗ

0% 5% 40% 30% 30% 5% 6% 42% 29% 29% 10% 7% 44% 28% 28% 15% 8% 46% 27% 27% 20% 10% 48% 26% 26% ———————————————————————-

2. Οι προμηθευτές θα κληθούν να γνωρίσουν άμεσα στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας την έκπτωση που 8α παραχωρήσουν με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/ 1986. Με τη δήλωση θα αποδέχονται, απαραιτήτως, ότι δεν έχουν δικαιώματα και απαιτήσεις για επιστροφή ή συμψηφισμό φόρων, εισφορών και κρατήσεων που αναλογούν στα εκδοθέντα τιμολόγια της ρύθμισης. Η υπεύθυνη δήλωση επέχει θέση ισότιμου και ισόποσου πιστωτικού σημειώματος για κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο θα αποσταλεί επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.

3. Το ύψος των ρυθμιζόμενων οφειλών θα ανέλθει μέχρι του ποσού των εκατόν ενενήντα επτά (197) δισ. δραχμών.

4. Το ακριβές ύψος των υποχρεώσεων, προς κάθε προμηθευτή, που θα εξοφληθεί με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, θα καθοριστεί με βάση χρηματικά εντάλματα πληρωμής υπογραμμένα και θεωρημένα από τα αρμόδια όργανα και θα αφορά το πληρωτέο στο δικαιούχο ποσό. Οι κρατήσεις υπέρ τρίτων θα εξοφληθούν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα με τη συνήθη διαδικασία.

5. Οι καταστάσεις που θα συνταχθούν κατά δικαιούχο, στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι ρυθμιζόμενες απαιτήσεις του κατά νοσηλευτικό ίδρυμα και με βάση τις οποίες θα γίνει η παράδοση των ομολόγων, υπογράφονται κατά την παραλαβή των ομολόγων από τους δικαιούχους και επέχουν θέση εξοφλητικής απόδειξης των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων.

6. Με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου η αξία των ομολόγων που θα εκδοθούν αποτελεί αυτοδίκαια έσοδο, ισόποσο με τις εξοφλούμενες υποχρεώσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στους προϋπολογισμούς οικονομικού έτους 1997, των οποίων θεωρούνται εγγεγραμμένα, χωρίς σχετική τροποποίηση, τα έσοδα και οι δαπάνες που απαιτούνται για την παρούσα ρύθμιση.

7. Δύναται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και οικονομικών να ανατεθεί, απευθείας σε τράπεζα το έργο της συγκέντρωσης, κατάταξης, εξόφλησης κ.λπ. των ανωτέρω υποχρεώσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, έναντι αμοιβής που καθορίζεται με την ίδια απόφαση. Στη σχετική σύμβαση καθορίζονται με λεπτομέρεια οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η τράπεζα.

8. Από της ισχύος του παρόντος ουδείς διαγωνισμός θα προκηρύσσεται και ουδεμία προμήθεια θα πραγματοποιείται, χωρίς αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος και βεβαίωση της αρμόδιας οικονομικής υπηρεσίας ότι υπάρχει εγγεγραμμένη η απαιτούμενη πίστωση και η ταμειακή ευχέρεια για την πληρωμή της σχετικής δαπάνης.

9. Η εξόφληση των προμηθευτών θα γίνεται κατά μέγιστο εντός τριών (3) μηνών από την παραλαβή του σχετικού τιμολογίου από τις υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ουδεμία προμήθεια θα πραγματοποιείται αν δεν έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις, οι οποίες είχαν αναληφθεί πριν από ένα τρίμηνο και πλέον από την ημερομηνία της νέας παραγγελίας. Εξαίρεση επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος.

10. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και οικονομικών ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την υλοποίηση των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 19
Σύσταση Κλάδου Επιθεωρητών
Για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας συνιστάται κλάδος ΠΕ Επιθεωρητών, ο οποίος περιλαμβάνει είκοσι δύο (22) θέσεις, οι οποίες διακρίνονται ως εξής:

ΠΕ Διοικητικών – Οικονομικών Επιθεωρητών δεκατρείς (13)

ΠΕ Υγειονομικών Επιθεωρητών (Κοινωνικής ιατρικής και Υγιεινολόγων ιατρών και ιατρών) πέντε (5) ΠΕ Επιθεωρητών οδοντιάτρων μία (1)

ΠΕ Επιθεωρητών Φαρμακοποιών τρεις (3)

και προστίθενται στον αριθμό των θέσεων, που προβλέπονται στο π.δ. 138/1992 (ΦΕΚ 68 Α`) περί οργανισμού του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Για τον κλάδο Επιθεωρητών προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζονται κατά ειδικότητα τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του π.δ/τος 194/1983 (ΦΕΚ 84 Α`) “Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις των δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.”

Ειδικότερα όμως προσόν διορισμού για τους Υγειονομικούς Επιθεωρητές και τους Επιθεωρητές Φαρμακοποιούς στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται:

α. Για τους ΠΕ Κοινωνικής Ιατρικής πτυχίο ιατρικής σχολής της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής, άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, τίτλος ειδικότητας Κοινωνικής ιατρικής, καθώς επίσης και εκπλήρωση της υποχρεωτικής άσκησης υπηρεσίας υπαίθρου.

β. Για τους ΠΕ Υγιεινολόγους, πτυχίο ιατρικής σχολής της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής, πτυχίο Υγιεινολόγου, Υγειονομικής Σχολής της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, καθώς επίσης και εκπλήρωση της υποχρέωσης άσκησης υπηρεσίας υπαίθρου.

γ. Για τους ΠΕ Ιατρούς, πτυχίο ιατρικής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής, άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, εκπλήρωση της υποχρέωσης άσκησης υπηρεσίας υπαίθρου και ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας πέραν των ανωτέρω προσόντων, άδεια τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας από την αρμόδια ελληνική αρχή. Ο απαιτούμενος χρόνος και ο τρόπος απόδειξης της ειδίκευσης 8α καθορίζεται κάθε φορά με υπουργική απόφαση.

δ. Για τους ΠΕ Φαρμακοποιούς, πτυχίο της Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο σχολών της αλλοδαπής και άδεια άσκησης του φαρμακευτικού επαγγέλματος.

Ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού για τους Υγειονομικούς Επιθεωρητές ορίζεται το τεσσαρακοστό πέμπτο (45ο) (β.δ. 561/8.8.1962, ΦΕΚ 137 Α`).

Από της δημοσιεύσεως του παρόντος άρθρου καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 72 του π.δ/τος 138/1992 ίΦΕΚ 68 Α`) περί οργανισμού του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ως και κάθε άλλη σχετική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του άρθρου αυτού.

Άρθρο 20

1. Οι θέσεις προσωπικού του Υπουργείου οικονομικών, του κλάδου Προσωπικού Πλοίων Δίωξης Λαθρεμπορίου του π.δ/τος 284/1988 (ΦΕΚ 128 Α`), που προκηρύχθηκαν για πλήρωση πριν από τη δημοσίευση του π.δ/τος 218/1996 (ΦΕΚ 168 Α`), πληρούνται στις κατηγορίες και ειδικότητες για τις οποίες προκηρύχθηκαν και θεωρούνται ως μη μεταφερθείσες στον κλάδο ΤΕ Τελωνειακών Πλοίων Δίωξης του Σώματος Δίωξης οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), μέχρι την πρόσληψη και το διορισμό του προσωπικού σ` αυτές.

Το προσωπικό που διορίζεται στις παραπάνω θέσεις κατατάσσεται, σύμφωνα με το οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 9 του π.δ/τος 218/1996, με βάση τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα που κατείχαν κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του διατάγματος αυτού.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι δυνατόν να κατανέμονται ή ανακατανέμονται μεταξύ της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου οικονομικών. Οι οργανικές θέσεις του τακτικού και με οποιαδήποτε σχέση προσωπικού αυτού, καθώς και να ορίζεται ή ανακαθορίζεται η οργανική σύνθεση προσωπικού κάθε υπηρεσίας του, από τους προβλεπόμενους στο Υπουργείο οικονομικών κλάδους προσωπικού, χωρίς υπέρβαση του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων προσωπικού κά8ε κλάδου.

Άρθρο 21
Στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους των οργανισμών Λιμένων Πειραιά, Θεσσαλονίκης και των Λιμενικών Ταμείων (πλην του λιμενεργατικού προσωπικού Ο.Λ.Π. – Ο.Λ.Θ. και των εργατοφυλάκων φορτηγίδων Ο.Λ.Π.) καταβάλλεται από 1ης Ιουλίου 1996 ποσό από 10.000 έως 60.000 δρχ. μηνιαίως, ως κίνητρα παραγωγικότητας και αποδοτικότητας και ανάλογα με την κατηγορία ή τα τυπικά τους προσόντα.

Υπάλληλοι των ανωτέρω φορέων αποσπασμένοι σε άλλους φορείς δεν δικαιούνται την εν λόγω παροχή, ενώ υπάλληλοι αποστιασμένοι στους πιο πάνω φορείς λαμβάνουν αυτή.

Το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο τρόπος καταβολής, η αναπροσαρμογή του χορηγούμενου ποσού και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος ρυθμίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων ή Λιμενικών Επιτροπών, κατά περίπτωση.

Η προκαλούμενη δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό εξόδων του κάθε φορέα, αποκλειομένης οποιασδήποτε αύξησης των υφιστάμενων τιμολογίων εξ αυτής της αιτίας.

Σχετικό:  παρ.6 άρθρ.13 Ν.2703/1999

Άρθρο 22
Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών

1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών”. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εδρεύει στην Αθήνα. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού δύνανται να συνιστώνται παραρτήματα του Κέντρου σε άλλες διοικητικές περιφέρειες της χώρας, όχι όμως περισσότερα του ενός ανά περιφέρεια.

2. Σκοποί του Κέντρου είναι:

α) η πιστοποίηση των εισροών της μη τυπικής εκπαίδευσης και, ειδικότερα: αα) η πιστοποίηση των δομών, των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των προγραμμάτων και των εκπαιδευτών των φορέων της αρχικής και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και γενικότερα της μη τυπικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένης της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων,

ββ) η πιστοποίηση των φορέων παροχής συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών (Σ.Υ.Υ.) και των στελεχών Σ.Υ.Υ. και.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παράγραφο 1 άρθρου 54 Ν.3966/2011,ΦΕΚ Α 118/24.5.2011.

β) η εξασφάλιση των προϋποθέσεων και η εξυπηρέτηση των στόχων που αναφέρονται στα εθνικά, τα ευρωπαϊκά και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε σχέση με την πιστοποίηση των εισροών της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 παρ.2 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

3. Για την υλοποίηση των σκοπών του, το Κέντρο ιδίως:

α) μελετά, αναπτύσσει, οργανώνει και εφαρμόζει τις προδιαγραφές των συστημάτων πιστοποίησης των εισροών της μη τυπικής εκπαίδευσης,

β) καταρτίζει και τηρεί τα μητρώα των πιστοποιημένων δομών, εκπαιδευτών, στελεχών δια βίου συμβουλευτικής και ελεγκτών – αξιολογητών των δομών αυτών,

γ) ασκεί συνεχή έλεγχο και αξιολογεί τη λειτουργία των πιστοποιημένων δομών της μη τυπικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένων και των φορέων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών,

δ) εισηγείται την έκδοση κανονιστικού πλαισίου για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία πιστοποίησης των δομών, των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των προγραμμάτων και των εκπαιδευτών των φορέων της μη τυπικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένων των φορέων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και των στελεχών τους, και

ε) υποβάλλει προτάσεις στον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στο Συμβούλιο Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση για τη χάραξη κατευθύνσεων, το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό μέτρων πολιτικής για τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη του συστήματος πιστοποίησης των εισροών της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 παρ.2 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

4. Οι πόροι του Κέντρου προέρχονται από:

α) Τακτική επιχορήγηση από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση

β) Επιχορηγήσεις που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

γ) Ειδική εισφορά προβλεπομένη στον ετήσιο προϋπολογισμό του οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), η οποία ανέρχεται στο ένα και μισό τοις εκατό (1,5%) των εξ εισφορών ετήσιων εσόδων του Ο.Ε.Ε.. Το ύψος της ειδικής αυτής εισφοράς προσδιορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη του Δ.Σ, του Ο.Ε.Ε. και του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. και Σ.Υ.Υ..

δ) Χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή `Ένωση.

ε) `Έσοδα από την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους έναντι αμοιβής.

στ) Επιχορηγήσεις από άλλες πηγές.

ζ) Ειδικές εισφορές, δωρεές και άλλες παροχές τρίτων.

η)`Έσοδα από την καταβολή παραβόλων. Τα παράβολα αυτά καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. και καταβάλλονται από τους αιτούντες στις υπηρεσίες του Κέντρου στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.21 Ν.2639/1998 Α 205/2.9.1998.

5. Τη διοίκηση του Κέντρου ασκούν:

α) το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι εννεαμελές, συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και αποτελείται από τον πρόεδρο, που είναι επιστήμονας με επαρκή γνώση και εμπειρία σε θέματα διοίκησης, καθώς και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έναν εκπρόσωπο του Ο.Α.Ε.Δ., έναν εκπρόσωπο του Ε.Ο.Π.Π., έναν εκπρόσωπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α, έναν εκπρόσωπο της Γ.Σ.Ε.Ε., έναν κοινό εκπρόσωπο των φορέων των εργοδοτών (Σ.Ε.Β., Ε.Σ.Ε.Ε., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και έναν εμπειρογνώμονα, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 παρ.3 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010 και συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 άρθρου 54 Ν.3966/20111, ΦΕΚ Α 118/24.5.2011.

β)ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και γ) ο Γενικός Διευθυντής.

Στις αρμοδιότητες του Δ.Σ. του Κέντρου περιλαμβάνονται ιδίως ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων, των κριτηρίων και των διαδικασιών πιστοποίησης και αξιολόγησης, η βαθμολόγηση και η χορήγηση ή μη της πιστοποίησης, η άρση της πιστοποίησης, ο καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και της διαδικασίας επιβολής τυχόν κυρώσεων και η επιβολή αυτών, καθώς και η συγκρότηση Γνωμοδοτικών Επιτροπών Πιστοποίησης και Επιτροπών Ελέγχου και Αξιολόγησης.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή του έργου της πιστοποίησης, το Δ.Σ. του Κέντρου έχει ιδίως αρμοδιότητα να:

Α) Καθορίζει και αναπροσαρμόζει, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, τους όρους και προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τις διαδικασίες ελέγχου, πιστοποίησης και αξιολόγησης που ανάγονται στις αρμοδιότητες του Κέντρου.

Β) Προγραμματίζει και καθορίζει, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, τις ανάγκες σε Πιστοποιούμενες Δομές Σ.Ε.Κ. και Σ.Υ.Υ., καθώς και σε εκπαιδευτές Σ.Ε.Κ. και στελέχη Σ.Υ.Υ..

Γ) Συγκροτεί, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές Πιστοποίησης.

Δ) Αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση των Γνωμοδοτικών Επιτροπών Πιστοποίησης των Δομών Σ.Ε.Κ. και Σ.Υ.Υ. τη βαθμολόγηση και τη χορήγηση ή μη της πιστοποίησης.

Ε) Αποφασίζει, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά περίπτωση διαδικασίες πιστοποίησης, τη χορήγηση ή μη πιστοποίησης της εκπαίδευσης εκπαιδευτών Σ.Ε.Κ. και στελεχών Σ.Υ.Υ., καθώς και των προτύπων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών Σ.Ε.Κ..

ΣΤ) Αποφασίζει, κατόπιν ελέγχων και ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, την άρση της πιστοποίησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Ζ) Αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, για την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους που άπτονται των σκοπών του Κέντρου.

Η) Εξουσιοδοτεί με απόφασή του τον Γενικό Διευθυντή του Κέντρου για τη συγκρότηση Επιτροπών Ελέγχου και Αξιολόγησης των ήδη πιστοποιημένων δομών και λειτουργιών αρμοδιότητας του Κέντρου.

Σχετικό:  παρ.3 άρθρ.34 Ν.2874/2000, ΦΕΚ Α 286/29.12.2000

Θ) Αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, για την ανάπτυξη, οργάνωση και εφαρμογή ή και ανάθεση της εφαρμογής σε τρίτους, πρότυπων προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών Σ.Ε.Κ. και στελεχών Σ.Υ.Υ..

Ι) Αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, για την ανάθεση μελετών σχετικών με το έργο της πιστοποίησης σε τρίτους.

ΙΑ) Μεριμνά για τη βελτίωση και παραπέρα ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Πιστοποίησης Δομών Σ.Ε.Κ. και Σ.Υ.Υ. και λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. του Κέντρου που αφορούν τις αρμοδιότητες αυτού που αναφέρονται στα παραπάνω εδάφια Α`, Β`, Γ` και Η` υποβάλλονται προς έγκριση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του οποίου η εγκριτική απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Γενικός Διευθυντής και το προσωπικό του Κέντρου προσλαμβάνεται από τον ιδιωτικό τομέα ή αποσπάται από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε κάθε όμως περίπτωση η πρόσληψη ή η απόσπαση γίνεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη και κατόπιν αξιολόγησης των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπεψηφίων.

Τον Γενικό Διευθυντή ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου, που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.34 Ν.2874/2000,ΦΕΚ Α 286/29.12.2000.

6. Η οικονομική διαχείριση του Κέντρου υπόκειται σε ετήσιο κατασταλτικό έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι υποβάλλουν την έκθεσή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον εποπτεύοντα Υπουργό.

7. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται έπειτα από πρόταση των Υπουργών οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθορίζονται: α)  η θητεία και οι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου,

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 παρ.4 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

β) οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Δ.Σ., γ) τα προσόντα, ο τρόπος πρόσληψης και οι αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή, δ) τα μέσα υλοποίησης των σκοπών του και ε) η σύσταση των θέσεων του προσωπικού του.

8. Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται:

α. ο κανονισμός λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου,.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 παρ.5 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

β. ο κανονισμός οργάνωσης, λειτουργίας και κατάστασης προσωπικού του Κέντρου,

γ. ο κανονισμός οικονομικής διαχείρισης, προμηθειών και ελέγχου και

δ. κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

9. Καταργείται, από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος, το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που ιδρύθηκε με το άρ8ρο 17 του ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α`).

Ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του ως άνω καταργούμενου νομικού προσώπου περιέρχεται αυτοδίκαια στο συνιστώμενο, δυνάμει του παρόντος νόμου, νέο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία “Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών”. Επίσης, στο νέο αυτό νομικό πρόσωπο περιέρχονται αυτοδίκαια όλοι οι πόροι που έχουν θεσπισθεί υπέρ του καταργούμενου και εφεξής- εισπράττονται υπέρ του συνιστώμενου τούτου νομικού προσώπου.

Από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος, το μεν προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στο καταργούμενο νομικό πρόσωπο επανέρχεται στις θέσεις που ανήκει οργανικό, ανακαλουμένης αυτοδίκαια της απόστιασής του, το δε υπόλοιπο προσωπικό που με οποιαδήποτε σχέση ή οποιονδήποτε τρόπο απασχολείται στο νομικό αυτό πρόσωπο απολύεται αυτοδίκαια.

Τα πρόσωπα των οποίων λύεται αυτοδίκαια, δυνάμει των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, η υφιστάμενη σχέση τους με το ως άνω καταργούμενο νομικό πρόσωπο, δύναται να συνεχίσουν τη σχέση αυτή (σύμβαση έργου) σε εποπτευόμενα από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων νομικά πρόσωπα, εκτός του υπό σύσταση με τον παρόντα νόμο νομικού προσώπου, εφόσον υποβληθεί προς τη Διεύθυνση Εποπτείας του Υπουργείου αυτού σχετικό αίτημα εκ μέρους του ενδιαφερομένου μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος.

Με απόφαση του ίδιου ως άνω Υπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γίνεται η κατανομή των ενδιαφερόμενων προσώπων σε ένα ή περισσότερα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα και καθορίζονται το αντικείμενο του έργου που θα ανατεθεί στα πρόσωπα αυτά, καθώς και οι όροι ανάθεσης του έργου αυτού, όπως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διατάξεως του προηγούμενου εδαφίου, απαγορευομένης πάντως, επί ποινή απολύτου ακυρότητος, οποιασδήποτε ευνοικότερης μεταχείρισης των προσώπων αυτών.

10. Επί του προσωπικού του υπό του παρόντος νόμου ιδρυόμενου νομικού προσώπου “Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών”, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του ν. 2434/1996 (ΦΕΚ 188 Α`), καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2336/1995 (ΦΕΚ 189 Α`).

Σχετικό:  παρ.4 άρθρ.34 Ν.2874/2000, ΦΕΚ Α 286/29.12.2000 και άρθρο 8 περ.ε Ν.3548/2007,ΦΕΚ Α 68/20.3.200

Άρθρο 23
Για τις εταιρείες Α.Ε. και Ε.Π.Ε. που εδρεύουν σε δήμο ή κοινότητα της Νομαρχίας Πειραιά, ο ισολογισμός και η πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσής τους δημοσιεύονται υποχρεωτικά σε ημερήσια πολιτική εφημερίδα, η οποία εκδίδεται στον Πειραιά και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Άρθρο 24
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν από τις επί μέρους διατάξεις του ορίζεται διαφορετικά.

Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 14 Μαρτίου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,ΔΗΜ.Δ/ΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΛΕΞ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΩΝΣΤ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΡΑΣ.ΑΡΣΕΝΗΣ ΜΙΛΤ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΥΑΓ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΥΑΓ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΑΥΡ.ΣΟΥΜΑΚΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΕΩΡ.ΡΩΜΑΙΟΣ ΧΑΡ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜ.ΡΕΠΠΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 14 Μαρτίου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ