ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2466 ΦΕΚ Α’30 /6.3.1997

Σύσταση νομικού προσώπου με την επωνυμία “Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Επωνυμία – Έδρα – χαρακτήρας – Εποπτεία

1. Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εθνικό Κέντρο χαρτών και χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη”,”Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ.”, με έδρα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, τοοποίο απολαμβάνει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και λειτουργείαςβάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας.Η επωνυμία του για τις διεθνείς επαφές και συνεργασίες του Κέντρου είναι “European Centre for Communication,Ιnfοrmatiοn and Culture – National Centre for Maps and CartographicHeritage- NationalMapLibrary” (ΕΚΕΡΡ – EΚECHAK).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2του Ν.3489/2006 (ΦΕΚ Α 205/2006)

2. Το Ε.ΚΕ.X.XΑ.Κ. είναι κοινωφελές, τα δε τυχόν έσοδά του διατίθενται για την απόκτηση μέσων, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εν γένει τεχνικού και λοιπού εξοπλισμού, την ενίσχυση και ανάπτυξη της λειτουργίας του και γενικά την επίτευξη των σκοπών του.

3. Το Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. στεγάζεται δωρεάν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις που παραχωρούνται από φορέα του δημόσιου τομέα, ο οποίος δύναται να συνδράμει για τη συντήρηση και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία τους. Επίσης, μπορεί να μισθώνει ακίνητα για τη στέγαση των γραφείων του και τηνπραγματοποίηση των σκοπών του.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 15 του Ν.3489/2006(ΦΕΚ Α 205/2006)

4. Η εποπτεία και ο έλεγχος του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. ασκείται αποκλειστικά από τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης και περιλαμβάνει το διορισμό των οργάνων διοίκησης κατά το άρθρο 4 του νόμου αυτού, την έγκριση του προϋπολογισμού και απολογισμού και την άσκηση τακτικού ή έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου.

Άρθρο 2
Σκοποί
Σκοποί του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. είναι:

α) Η διάσωση, συλλογή, τακτοποίηση, τεκμηρίωση, αρχειοθέτηση, συντήρηση, έκθεση, ανάδειξη, προβολή και διάδοση χαρτών, χαρτογραφικών ατλάντων και συναφούς χαρτογραφικού υλικού ιδιαίτερης αξίας, καθώς και της εν γένει χαρτογραφικής κληρονομιάς της χώρας.

β) Η μελέτη του εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και επικοινωνιακού ρόλου των χαρτών, η χαρτογραφική υποστήριξη εθνικών θεμάτων, η επιστημονική και τεχνική συνεργασία με σχετικούς εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς σε θέματα χαρτογραφίας και χαρτών και η συνδρομή σε οργανισμούς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα σχετικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

γ) Η οργάνωση μόνιμων και κινητών εκθέσεων χαρτών, η παραγωγή σχετικών εκδόσεων, υλικού και άλλων μέσων, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

δ) Η κατάλληλη αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών χαρτών και η αγορά σπάνιων χαρτών και αξιόλογων συλλογών χαρτών κυρίως του Ελλαδικού χώρου, που διατίθενται στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

ε) Η οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και η κατάλληλη αξιοποίηση και διάδοση των αποτελεσμάτων τους, σχετικά με όλους τους κλάδους της χαρτογραφικής επιστήμης, καθώς και η μελέτη σχετικά με τη χαρτογραφική διάσταση και εν γένει σπουδαιότητα των τοπωνυμίων.

στ) Η οργάνωση και λειτουργία στις εγκαταστάσεις του χαρτοθήκης, χαρτογραφικής βιβλιοθήκης, εκθεσιακών χώρων, καθώς και κατάλληλων διαδικασιών παροχής μέσων μελέτης, σε ενδιαφερόμενους μελετητές και ερευνητές.

ζ) Ο σχεδιασμός, οργάνωση και λειτουργία, σε συνεργασία με σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, συστηματικών κύκλων μαθημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα συντήρησης και αναπαραγωγής παλαιών χαρτών και συναφούς υλικού.

η) Η παροχή και διάδοση της πληροφόρησης, της επικοινωνίας και τουπολιτισμού, που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στην Ελλάδα και,ειδικότερα, στη Μακεδονία και στη Θράκη και στις γειτονικές χώρες τηςΝοτιοανατολικής (Ν.Α.) Ευρώπης.

θ) Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, των τοπικών φορέων και τωνΜέσων Μαζικής Ενημέρωσης των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης για τα προγράμματα καιτις πολιτικές της Ε.Ε..

ι) Η ενεργοποίηση δικτύων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με σκοπότη βελτίωση της διάδοσης της ευρωπαϊκής πληροφόρησης στη Ν.Α. Ευρώπη.

ια) Η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως σεμιναρίων, διαλέξεων, ημερίδων, εκθέσεων,συνεδρίων, παιχνιδιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, για την ενημέρωση και τηνευαισθητοποίηση των πολιτών και των τοπικών φορέων σχετικά με ευρωπαϊκάθέματα.

ιβ) Η συνεργασία με τοπικούς φορείς και φορείς της Ε.Ε. στην Ελλάδα και σταλοιπά κράτη – μέλη, καθώς και στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, για την προώθησητης ευρωπαϊκής ενημέρωσης και της ευρωπαϊκής ιδέας.

ιγ) Η προώθηση δράσεων στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή, με ελληνικό καιευρωπαϊκό πολιτιστικό χαρακτήρα.

ιδ) Η μεταφορά στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και στα όργανα της Ε.Ε. τωνπροβληματισμών των τοπικών κοινωνιών για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

ιε) Η διαχείριση και υλοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων καιμέτρων.

ιστ) Η ανάθεση και η εκπόνηση μελετών, καθώς και η παροχή υπηρεσιών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 15 τουΝ.3489/2006 (ΦΕΚ Α 205/2006)

Άρθρο 3
Πόροι

1. Οι πόροι του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. προέρχονται από:

α) Πάσης φύσεως επιχορηγήσεις, δωρεές, χορηγίες και παροχές προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο της ημεδαπής, περιλαμβανομένου του Δημοσίου, ή της αλλοδαπής, των ομογενειακών οργανώσεων, καθώς επίσης και κάθε κληρονομιά, κληροδοσία, που καταλείπεται υπό οποιαδήποτε μορφή στο Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. και τις προσόδους αυτών.

β) Έσοδα από συνέδρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις, εκδόσεις, εκτυπώσεις χαρτών, παραχωρήσεις χώρων, παροχές πληροφοριών και υπηρεσιών, καθώς και κάθε έσοδο προερχόμενο από την εφαρμογή των σκοπών του.

γ) Έσοδα από την εκποίηση πάσης φύσεως άχρηστου ή παρωχημένου υλικού.

δ) Έσοδα από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα αναπτυξιακού ή μηχαρακτήρα, καθώς και από τη συμμετοχή σε εθνικά προγράμματα και σεπρογράμματα διεθνών Οργανισμών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 του άρθρου 15 του Ν.3489/2006(ΦΕΚ Α 205/2006)

2. Τα έσοδα του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ., από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, κατατίθενται σε ιδιαίτερο έντοκο λογαριασμό τραπέζης.

Η ανάληψη, διάθεση ή πραγματοποίηση οποιασδήποτε δαπάνης από το λογαριασμό αυτού γίνεται με ειδική εντολή του Προέδρου ή του νόμιμα εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου. Την ανωτέρω εξουσία παρέχει το Διοικητικό Συμβούλιο στον Πρόεδρο μόλις αυτός αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του.

Άρθρο 4
Όργανα διοίκησης

1. Όργανα διοίκησης του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) αποτελείται από τον Πρόεδρο και τέσσερα(4) μέλη, Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής, η δεσυγκρότησή του γίνεται με απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 του άρθρου 15 του Ν.3489/2006(ΦΕΚ Α 205/2006)

3. Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. ορίζεται εν ενεργεία καθηγητής Α.Ε.Ι. με μακρόχρονο, διακεκριμένο, εκπαιδευτικό, ερευνητικό, επιστημονικό και συγγραφικό έργο στη χαρτογραφία και ιδιαίτερη συμβολή στην εν γένει ανάπτυξή της, με αναγνωρισμένο κύρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μακρά διοικητική πείρα. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. θα αποτελούνται από καταξιωμένες και αναγνωρισμένες προσωπικότητες της πνευματικής,επιστημονικής κοι πολιτιστικής ζωής του τόπου με ιδιαίτερη μακρόχρονη εμπειρία, σπουδές, έργο και αποδεδειγμένο ενδιαφέρον στη χαρτογραφία, που μπορούν με τις γνώσεις και την πείρα τους να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ.

Σημ.: όπως η παρ.3 καταργήθηκε με την παρ.7 του άρθρου 15 του Ν.3489/2006(ΦΕΚ Α 205/2006)

4. Τα μέλη του Δ.Σ. και ο Πρόεδρος δεν δικαιούνται μισθού ή άλλης αποζημίωσης. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή. Δικαιούνται όμως οδοιπορικά ή άλλα έξοδα που δαπάνησαν για την εκτέλεση υπηρεσιών του ιδρύματος, εφόσον έγιναν έπειτα από ειδική εντολή του Δ.Σ. και αποδεικνύονται ότι πραγματοποιήθηκαν νόμιμα.

5. Η λειτουργία και οι αρμοδιότητες του Δ.Σ. ως οργάνου διοίκησης και διαχείρισης των υποθέσεων και της περιουσίας του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ., ο τρόπος πλήρωσης κενωθείσης θέσεως, η ανάθεση αρμοδιοτήτων του σε μέλη αυτού ή πρόσωπα, τα των ειδικότερων αρμοδιοτήτων του Προέδρου, τα των τηρούμενων βιβλίων και στοιχείων και του τρόπου διενέργειας του διαχειριστικού ελέγχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα, της Κυβερνήσεως.

Με όμοια απόφαση εγκρίνεται ο εσωτερικός κανονισμός του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. που συντάσσεται από το Δ.Σ. και οι τροποποιήσεις αυτού, μετά από εισήγηση του Προέδρου.

Άρθρο 5
Προσωπικά

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Μακεδονίας – Θράκης, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ., συνιστώνται οι αναγκαίες θέσεις προσωπικού στο Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και καθορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία πρόσληψής στις θέσεις αυτές.

2. Για την εξυπηρέτηση ειδικών αναγκών και εφόσον το προσωπικό του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. δεν επαρκεί ή δεν διαθέτει την απαιτούμενη ειδίκευση και πείρα, δύναται με απόφαση του Δ.Σ. να ανατίθεται σε επιστήμονες ή άλλους ειδικούς, με συμβάσεις, η εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Με τις συμβάσεις αυτές καθορίζεται το έργο, ο χρόνος παράδοσης αυτού και το ύψος της αμοιβής.

3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης και του κατά περίπτωσηαρμόδιου Υπουργού, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. μπορεί νααποσπάται στο Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,πάσης φύσεως και κατηγορίας προσωπικό από το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα τουδημόσιου τομέα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το προσωπικό αυτό, τοοποίο μισθοδοτείται από το φορέα προέλευσής του, μπορεί, για συγκεκριμένοχρόνο, να ασκεί έργο του Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ., σύμφωνα με σχετικήαπόφαση του Δ.Σ..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 του άρθρου 15 του Ν.3489/2006(ΦΕΚ Α 205/2006)

Άρθρο 6
Διαχείριση – Απαλλαγές – Διάλυση

1. Η οικονομική διαχείριση του Κέντρου περιλαμβάνει ετήσια περίοδο, η οποία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου και γίνεται με βάση τους προϋπολογισμούς και απολογισμούς εσόδων και εξόδων αυτού.

2. Κατ` εξαίρεση, η πρώτη διαχειριστική περίοδος αρχίζει από την ημέρα δημοσιεύσεως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος και παρατείνεται ως την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

3. Ιδιώτες οι οποίοι παραχωρούν στο Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. συλλογές χαρτών ή άλλο χαρτογραφικό υλικό ιδιαίτερης συλλεκτικής αξίας έναντι συμβολικού αντιτίμου, το οποίο συμφωνείται μεταξύ του ιδρύματος και του ιδιώτη, απαλλάσσονται των φορολογικών εκείνων υποχρεώσεων που ισχύουν για τους ασκούντες εμπορία έργων τέχνης.

4. Σε περίπτωση διάλυσης του Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. τα περιουσιακά στοιχεία του περιέρχονται στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Η εκκαθάριση ενεργείται από δύο εκκαθαριστές που διορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Μακεδονίας – Θράκης και Οικονομικών.

5. Με απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, μπορεί να μεταβιβάζονταιστο Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στοΥπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, από την αστική εταιρεία με την επωνυμία”Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού (Ε.Κ.Ε.Π.Π.)”,σύμφωνα με το καταστατικό της.

Σημ.: όπως η παρ.5 προστέθηκε με την παρ.10 του άρθρου 15 του Ν.3489/2006(ΦΕΚ Α 205/2006)

Άρθρο 7
Τελική διάταξη
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ                         ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΛΕΞ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ                  ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ